از زمان ناصرالدینشاه که صرافیهای قدیمی جای خود را به بانکهای مدرن دادند، بانکداری در ایران فرازوفرود بسیاری را طی کرده است. از یکسو، تحت تاثیر بحرانهای جهانی اقتصاد، دچار رکود شده و از سوی دیگر، اقتصاد بیمار داخلی نیز زخمی بوده بر اندام نحیف بانکداری ایران. از زمانی که بانک شاهنشاهی و استقراضی، اقتصاد ایران را به عرصه مبارزه خویش تبدیل کرده بودند، ایرانیان برای رسیدن به استقلال بانکی، کوشیدهاند و اگرچه رویای رسیدن به بانک ملی، دههها به طول انجامید، اما رانت، اختلاس و رشد قارچگونه بانکهای بینامونشان، زخمی بود که هنوز هم در بانکداری ایران، ریشهای عمیق و سترگ دارد.
بانکها نقش غیرقابل انکاری در تامین مالی تولید و رشد اقتصادی کشور دارند و رونق اقتصاد ایران نیازمند نقشآفرینی بانکها به عنوان یک مکانیسم زنده و پویا برای اقتصاد ایران دارد. ایفای این نقش شبکه بانکی کشور نیازمند حل مسئله نرخ کفایت سرمایه نامطلوب برخی بانکها، افزایش اضافهبرداشت از بانک مرکزی و افزایش زیان انباشته تعدادی دیگر از بانکهاست. از سوی دیگر شبکه بانکی کشورمان در کنار دستوپنجه نرم کردن با اثرات تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران باید خود را برای مواجهه با تغییرات محیط عمل صنعت بانکداری از جمله کاربست هوش مصنوعی در بانکها، توکنسازی داراییها، ارائه محصولات و خدمات بانکی در بستر بلاکچین و... آماده کنند. مواجهه موثر با این چالشها و تغییرات میتواند زمینهساز رونق و شکوفایی اقتصاد ایران با اتکا به تامین مالی بنگاهها و خانوارها توسط شبکه بانکی کشور باشد، برای دستیابی به این چشمانداز ما بیش از هر چیز به نقشآفرینی بانک به عنوان یک مکانیسم زنده در خدمت «بنگاهسازی» برای رونق و رشد اقتصاد ایران هستیم.
یکی از چالشهای اقتصاد ایران در سالهای اخیر مسئله ناترازی بانکها و موسسههای اعتباری بوده که این امر در سایه عدم رعایت الزامات احتیاطی خرد و کلان در نظام بانکی کشور اثربخشی سیاستگذاری پولی و مکانیسم انتقال پولی را با چالش مواجه ساخته است. از اینرو اهتمام جدی حاکمیت بر حل اساسی و ریشهای این معضل میتواند کمک مناسبی به سیاستگذار پولی برای رساندن تورم به سطوح پایین و پایدار کند. اساساً ناترازی بانکها ریشه در عوامل و مولفههای متعددی دارد که عمدتاً ناشی از عدم رعایت الزامات احتیاطی خرد و کلان، افزایش مطالبات غیرجاری، رابطه مالی بانک مرکزی و بانکها و رابطه مالی دولت با شبکه بانکی است.
برای درک ریشههای ناترازی بانکها میتوان از تسهیلات تکلیفی آغاز کرد. عملیات پایه بانکها شامل جذب سپرده و اعطای تسهیلات به بخشهای مختلف با رعایت ملاحظات اقتصادی است. با این حال، نظام بانکی در ایران با این چالش مواجه است که دولت بر اساس قانون و مقررات و گاه حتی بر اساس دید مصلحتی و حاکمیتی خارج از چهارچوب معمول قانونی، تکالیفی را به بانکها تحمیل میکند؛ برای نمونه از آنها میخواهد که خرید گندم یا مایحتاج ملی را انجام دهند. بانکها ناگزیر از اجرای این تکالیف هستند و این به کمبود منابع نزد آنها دامن میزند، چرا که نرخ تسهیلات تکلیفی اغلب پایین است و با ملاحظات اقتصادی بانکها سازگاری ندارد؛ ناترازی نقدینگی اینگونه ایجاد میشود.
یکی از مهمترین ریشههای بیعدالتی در جامعه، وجود ناترازیهای مختلف نظیر ناترازی بودجه، انرژی، تراز پرداختها و ناترازی بانکهاست. ناترازی بانکها در قالب سرفصل «بدهی بانکها به بانک مرکزی»، پایه پولی کشور را متاثر کرده و باعث افزایش نقدینگی و تورم لجامگسیخته میشود. بررسیهای انجامشده حکایت از این واقعیت تلخ دارد که در اقتصاد مالی ایران بهویژه در دهه اخیر، دلیل اصلی افزایش پایه پولی، افزایش «بدهی بانکها به بانک مرکزی» است. بهطوری که در سال ۱۴۰۲، سهم «افزایش در بدهی بانکها به بانک مرکزی» از رشد پایه پولی ۴۵ درصد است. از منظر دیگر، افزایش بدهی بانکها به بانک مرکزی در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۸۰ همت و افزایش پایه پولی معادل ۲۳۱ همت بوده است. بر این اساس، ناترازی بانکها مخربترین عامل در افزایش پایه پولی، نقدینگی و در نهایت تورم کشور قلمداد میشود.
تیمور رحمانی/ اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
بخش قابل توجهی از ریشههای ناترازی بانکها در اقتصاد ایران مرتبط به تکالیف و دستورات دولت و مجلس شورای اسلامی به نظام بانکی است که اولاً سبب میشود سرند مناسبی از گیرندگان تسهیلات صورت نگیرد و منابع بانکی در اختیار اشخاصی قرار گیرد که یا پروژه پرریسک دارند، یا توانایی کسب فعالیت اقتصادی با نرخ سود تعادلی بازار را ندارند و همین موضوع، جریان نقدی از تسهیلات بانک را تضعیف میکند.
عنوان مقاله: تحلیل آثار ناترازی ترازنامه نظام بانکی بر متغیرهای پولی و راهکارهای تعدیل این ناترازی
نویسندگان: احمد بدری حمید زمانزاده
ناشر: مجله پژوهشهای پولی و بانکی
پیام اصلی: انباشت داراییهای موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل داده است که نهتنها برای نظام بانکی مخاطرهآمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی بهرغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است.
ترازنامه نظام بانکی کشور طی سالهای متمادی انباشت تدریجی داراییهای موهوم و منجمد در سمت داراییها، با ناترازی روبه گسترشی مواجه بوده است. احمد بدری از دانشکده مدیریت دانشگاه شهید بهشتی و حمید زمانزاده، عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی در این مطالعه با طراحی مدلی که اقتصاد خرد بانکها را به اقتصاد کلان پیوند میزند، به تحلیل عوامل بروز ناترازی ترازنامه نظام بانکی و پیامدهای آن بر متغیرهای پولی و اقتصاد کلان پرداختهاند. نتایج مطالعه آنها نشان میدهد انباشت داراییهای موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل داده است که نهتنها برای نظام بانکی مخاطرهآمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی بهرغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است.
عنوان مقاله: شکلگیری پدیده ناترازی در بانکهای ایران و ارائه راهکارهای مقابله با آن
نویسنده: وحید شهابی با همکاری: سیدرضا تهامیپور علی شهابی محمد امیری
ناشر: مرکز پژوهشهای مجلس
پدیده ناترازی نظام بانکی و جریان ناسالم خلق نقدینگی، نهتنها برای نظام بانکی نامطلوب است، بلکه پیامدهای آن برای اقتصاد کلان کشور نیز مخاطرهآمیز است. تداوم این روند امکان ورشکستگی بانکها و بهتبع آن بروز پیامدهای سنگین برای اقتصاد کلان را به بار خواهد آورد، بنابراین کنترل ناترازی بانکها بسیار دارای اهمیت است.
پژوهشهای مختلفی در مورد دلایل ناترازی بانکها انجام شده است که رویکرد غالب آنها بررسی مسئله به صورت ایستا بوده است. این در حالی است که اثرات ناترازی بانکها در طول زمان شکل گرفته و اثرگذاری این پدیده بر سایر متغیرهای کلان به صورت پویاست، از اینرو در پژوهش حاضر با بهکارگیری رویکرد پویایی سیستم، راهکارهایی برای حل مشکل ناترازی بانکها ارائه شد.
عنوان مقاله: بررسی تاثیر کنترل ناترازی بانکها بر تورم در ایران (رهیافت رگرسیون کوانتایل)
نویسندگان: کیومرث سهیلی شهرام فتاحی ندا پورجمشیدی
ناشر: پژوهشنامه اقتصاد کلان
پیام اصلی: این مقاله تاثیر کنترل ناترازی بانکها بر تورم در ایران را طی سالهای 1400 - 1370 بررسی میکند.
تورم، یکی از معضلات اقتصادی است که امروزه بسیاری از کشورها از جمله ایران را درگیر کرده است. تورم، مشکلات اجتماعی و اقتصادی زیادی به بار میآورد و اغلب اقتصاددانان و سیاستمداران به دنبال راهحلی برای مهار تورم هستند. یکی از متغیرهایی که در ایران بر تورم اثرگذار است نقدینگی و پایه پولی است. ترازنامه بانکی کشور طی سالهای متمادی با اضافهبرداشت بانکها از بانک مرکزی و کسری بودجه دولت با ناترازی رو به گسترشی مواجه بوده است. در همین راستا گروهی از استادان اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه به بررسی تاثیر کنترل ناترازی بانکها بر تورم در ایران میپردازند.
بانکهای کشور مثل دیگر اجزای اقتصاد ایران اکنون با چالشهایی مواجه هستند که برای رسیدن به رشد اقتصادی و در نهایت توسعه اقتصادی نیازمند حلوفصل عاجل است. حجم ناترازی نظام بانکی به گونهای است که این موضوع را از «انتخاب» به یک «ضرورت عاجل اجتنابناپذیر» تبدیل کرده است. مادامیکه این موضوع با استفاده از ظرفیت همه قوا و به فوریت در دستور کار برای اجرا قرار نگیرد، نمیتوان توقع داشت که نظام بانکی در رشد اقتصاد کشور نقش پررنگی ایفا کند. عباس مرادپور، معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد به پرسشهایی در این زمینه پاسخ داده است.
عنوان مقاله: Bank Failures and Economic Activity: Evidence from the Progressive Era
نویسندگان: Gary Richardson Marco Del Angel Michael Gou
ناشر: NBER
بانک برای اولینبار در قرن چهاردهم میلادی ظهور کرد. مردم، بانک را محلی امن برای حفظ کسبوکار خود و همچنین برای قرار دادن پول نقد مشتریان و منبعی برای وامدهی برای خریدهای شخصی و کسبوکارهای پرریسک میدانستند. از همان ابتدا، بانکها نقش بسیار حیاتی در اقتصاد هر کشور ایفا میکردند. بانکها به عنوان موسسههای مالی، برای تامین منابع مالی برای افراد، شرکتها و دولتها ضروری هستند. آنها وامها و خدمات مالی ارائه میدهند که برای سرمایهگذاری و توسعه اقتصادی ضروری است. علاوه بر این، بانکها از طریق ارائه خدمات مالی متنوع، تراکنشهای مالی را ساده و قابل اعتماد میکنند تا افراد و شرکتها بتوانند به راحتی و به صورت امن تراکنشهای مالی خود را انجام دهند. از طرف دیگر، بانکها با ارائه خدمات مالی و اعتماد به مدیریت صحیح ریسک، به حفظ پایداری اقتصاد کمک میکنند.
مریم رحیمی:
نظام بانکی کموبیش یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی در هر کشور است؛ به همین دلیل مسئله ناترازی در نظام بانکی، به قدری بغرنج است که بر همه نحلهها و ورطههای اقتصادی اثر سوء میگذارد. یکی از پدیدههای بسیار مهم اقتصادی در سالهای اخیر کشور، ناترازی بانکهاست. در طول ۱۰ سال گذشته، بانکها با مشکل نقدینگی مواجه بودهاند، کفایت سرمایهشان منفی شده و کار برخی از بانکها به جایی رسیده که حتی نمیتوانند به تعهدات قبلی خودشان پایبند باشند. اینجاست که همه مشکلات آغاز میشود؛ چراکه بانکهای ناتراز برای حل مشکلات خودشان در حوزه کمبود منابع، به بانک مرکزی رجوع میکنند و اقدام به استقراض از بانک مرکزی میکنند. به همین ترتیب، اثر بیکفایتی این بانکها درنتیجه این امر، رشد نقدینگی در کشور بوده است. هرچند مقابله با این پدیده در اقتصاد کشور ضروری است و به نوعی، حل معضل ناترازی بانکها میتواند به ثبات مالی و اقتصادی کمک کند، اما هرگونه اشتباهی در این مورد میتواند تبعات سنگینی بر اقتصاد کشور داشته باشد. به همین دلیل در گفتوگو با دکتر کامران ندری تلاش کردهایم به این پدیده اقتصادی بپردازیم و تبعات آن را برشماریم. ندری بر این باور است که سیاستگذار مسئله ناترازی را به شکلی غیرمستقیم و با تزریق پول پرقدرت به بانکها لاپوشانی کرده است و به اصطلاح آن را زیر فرش پنهان میکند. در حال حاضر، اغلب این بانکها، همانطور که گفتم هیچ راهحلی به جز انحلال یا حداقل اعلام ورشکستگی ندارند. تورم ۳۰درصدی اکنون در کشور به تورم تعادلی تبدیل شده است. این یعنی ۳۰ درصد تورم در کشور ما شوک محسوب نمیشود. چون آن چیزی که در واقع غیرقابل پیشبینی باشد و به یکباره همه را غافلگیر میکند، شوک است. به همین دلیل مسئله تورم، شوک نیست.
از اواخر دهه ۷۰ هر وزیری که سکان وزارت امور اقتصادی و دارایی را در دست گرفته، بهناچار درباره بنگاهداری بانکها اظهارنظر کرده است. اظهارنظر برخی ملایم بوده و برخی بانکها را تهدید به برخورد کردهاند. اما سوال این است که این زخم عمیق چگونه به وجود آمده و چگونه ترمیم میشود؟
زمین بازی بانک مرکزی یک چهارضلعی است که اگر قواعد بازی تغییر نکند، در درون آن توان برآورده کردن انتظارات بسیار کم است. اولین و البته مهمترین راس این چهارضلعی «تورم» است.
داستان بنگاهداری بانکها در ایران یکی از پرچالشترین و پیچیدهترین مقاطع تاریخ اقتصادی کشور است؛ داستانی با فرازونشیبهای بسیار که برای روایت آن باید به دهههای پیش از انقلاب بازگردیم. در آن دوران، شاهد تولد بانکهای متعدد ایرانی بودیم که هر یک با اهداف و ماموریتهای خاص خود شکل میگرفتند. محمدرضاشاه پهلوی، که رویای نوسازی و صنعتیسازی ایران به سبک کشورهای توسعهیافته اروپایی را در سر داشت، انتظارات بزرگی از بانکها داشت.
بهاالدین حسینیهاشمی / مدیرعامل اسبق بانک صادرات ایران
کارشناسان حوزه بانکداری میدانند که بانکهای ناتراز و بانکهای ناسالم معانی خاص دارند و باید به صورت جدا بررسی شوند. بانکهای ناسالم بانکهایی هستند که تخلفاتی انجام دادهاند که منافع سپردهگذاران و دولت را به خطر انداختهاند. شناخت این نوع بانکها کار کارشناسی میطلبد. اگر بخواهیم بانکهای ناتراز را تعریف کنیم، باید بگوییم بانکهای ناتراز بانکهایی هستند که توان پرداخت تسهیلات به سپردهگذاران و ذینفعان را ندارند. در این گزارش با استفاده از مطالب پیشین مطرحشده به بررسی این دو موضوع پرداخته و علاوه بر نقد وضعیت موجود تلاش میشود راهکارهایی نیز ارائه شود.
فرشاد محمدپور / معاون نظارت و تنظیمگری بانک مرکزی
چندی است به درستی به موضوع ناترازی بانکها توجه شده است. بانک مرکزی قدمهای مثبتی در این زمینه برداشته و قوانین نیز ابزارهای کارایی را در اختیار قرار داده تا بتوان با تشدیدکنندگان این وضع برخورد کرد. خوب است قبل از پرداختن به ابزارهای ذکرشده، اول به عوامل اصلی ناترازی شبکه بانکی کشور توجه کنیم. همانطور که پیشتر هم اعلام کردم از نظر من میتوان پنج عامل اصلی را برای ناترازی شبکه بانکی برشمرد. اول، انتقال سایر ناترازیهای اقتصادی به شبکه بانکی است. متاسفانه انواع ناترازیهای موجود در بودجه و نیز بخشهای مختلف اقتصاد به جای رفع شدن، در عمل پولی میشوند و در قالب چاپ پول خود را به شبکه بانکی تحمیل میکنند.
تورم بالا و مزمن مهمترین نمود بیرونی حکمرانی ناترازیمحور ایران است. در هر فضای اقتصادی، برنده و بازنده وجود دارد و تورم نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ با این حال، هرچه تورم بالا طولانیتر باشد، برندگان آن محدودتر میشود. اقتصاددانان ایرانی همنظر هستند که تورم بلندمدت در ایران از «سلطه مالی» تغذیه میکند. تسلط سیاست مالی بر سیاست پولی همواره یک نگرانی اصلی در کشورهای در حال توسعه بوده چرا که اولی با توزیع پول و دومی با عرضه پول مرتبط است.
یکی از پدیدههای اقتصادی سالهای اخیر در کشور، ناترازی بانکها بوده است. در چند وقت اخیر خوشبختانه به ابعاد مختلف این مشکل پرداخته شده و امیدواریم در راستای بهبود شرایط اقتصادی برای برطرف شدن این مشکل مهم اقدامات تاثیرگذاری صورت بگیرد.
یکی از مهمترین دلایل ایجاد ناترازی در نظام بانکداری دارایی موهومی است؛ این امر به شکافی منجر میشود که سیستم بانکداری را با بحران روبهرو میکند. تامین مالی نهتنها شرط لازم برای حیات فعالیتهای اقتصادی است، بلکه ارتباط نزدیک و دوطرفهای با رشد اقتصادی نیز دارد. بدون وجود یک نظام مالی مناسب و کارا با طیف گستردهای از خدمات مالی، امکان رشد اقتصادی بالا وجود ندارد؛ از طرف دیگر، جریان عادی فعالیتهای اقتصادی نیز نیازمند تامین مالی است.
ناترازی بانکها این روزها به عنوان یکی از مشکلات و ابرچالشهای اقتصاد ایران معرفی میشود اما درک مفهوم ناترازی بانکی با توجه به تفاوتهای جدی و تخصصی بودن حوزه بانکداری سختتر از سایر بازارهایی است که ناترازی شکاف عرضه و تقاضا را نشان میدهد. مهرداد سپهوند، اقتصاددان و متخصص حوزه بانکی، با تشریح برداشتهای مختلف از ناترازی، مشکل اصلی نظام بانکی را بانکهای زامبی میشمارد و معتقد است نظام بانکی برای رفع ناترازیهای خود به معنای زیان انباشته بانکها، باید ابتدا بانکهای زامبی را معلوم کند و به سراغ اصلاح آنها برود، در غیر این صورت خصیصه زیاندهی آنها تکثیر و تمام دیگر موسسههای مالی و بانکها ناسالم یا به عبارتی زامبی خواهند شد.
ابرچالش نظام بانکی، مانند دیگر ابرچالشهای اقتصادی کشور طی سالهای اخیر شکل وخیمتری به خود گرفته است. شاخصهایی چون کفایت سرمایه، اضافه برداشت یا بدهی بانکها به بانک مرکزی همه رو به بدتر شدن گذاشتهاند و در این شرایط رئیسکل بانک مرکزی به بانکهای ناتراز اخطار داده است که در نیمه دوم سال با آنها برخورد خواهد کرد؛ این در شرایطی است که به نظر نمیرسد با توجه به تعیین نرخ بهره به صورت دستوری، ارائه تسهیلات به صورت دستوری، نرخ سود سپرده و تسهیلات به صورت دستوری، عزل و نصبهای دستوری و البته فقدان نهاد ناظر به معنای دقیق کلمه، بانکها توان اصلاح ناترازی خود را داشته باشند. داود سوری، اقتصاددان، با تاکید بر اینکه باید شرایط بانکها را در فضای کلان اقتصاد کشور و بانکداری دستوری حاکم دید، اشاره میکند که اصلاح ناترازی بانکها اقدامی بسیار زمانبر و طولانیمدت است. او معتقد است بخش عمده فشار بر بانکها از جانب دولت است و بخشی از این ناترازی نیز از طرف بدهیهای دولت به بانکها ایجاد شده است.
در دنیای پیچیده و متغیر اقتصادی امروز، نظام بانکی به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه اقتصادی، در حال تجربه تغییرات بنیادین است. یکی از این تغییرات مهم، «خروج از بنگاهداری» و حرکت به سوی «بنگاهسازی» است. این دو مفهوم، نهتنها بر عملکرد بانکها تاثیر میگذارد بلکه میتواند به شکلگیری یک اقتصاد پایدار و کارآمد نیز کمک کند.
بانکها با اعطای تسهیلات، اعتبارات و خدمات به کسبوکارها و افراد، منابع مالی مورد نیاز برای سرمایهگذاری را فراهم میکنند. بانکها واسطه وجوه و سپردههای مردم و بنگاهها هستند و با استفاده از این کارکرد خود، منابع مالی یا سپردههایی را که در اختیار دارند برای تامین مالی بنگاههای اقتصادی به کار میگیرند و این مهم همان مفهومی است که از آن به بنگاهسازی تعبیر میشود. اما برخی بانکها با توجه به شرایط اقتصادی، تا حدودی از نهادهای مالی تبدیل به بنگاههای اقتصادی شدهاند و این امر سبب شده تا بنگاههای خصوصی در رقابت با این بانکها و بنگاههای متعلق به آنان که با سهولت بیشتری از منابع مالی و تسهیلاتی برخوردارند، قرار گرفته و دچار مشکل شوند که این موضوع در تضاد با اهداف اصلی اقتصاد در ایجاد محیطی امن و رقابتی برای فعالیت بخش خصوصی است.
عنوان مقاله: تحلیل و ارزیابی ناترازی نظام بانکی ایران و اثر آن بر رشد اقتصادی با استفاده از الگوی DSGE
نویسنده: حسن چنارانی کاظم یاوری حسن حیدری محمدجواد شریفزاده
ناشر: مجله سیاستگذاری اقتصادی
یکی از چالشهای جدی و ساختاری در نظام مالی کشور، ناترازی بانکی است که به دلیل ساختار بانکمحور اقتصاد، ضعف در سیستمهای نظارتی و شرایط اقتصادی نامطلوب، اثرات عمیقی بر اقتصاد ایران گذاشته است. از دلایل اصلی ناترازی بانکی در ایران میتوان به وامهای تکلیفی و اعتبارات دستوری، نداشتن نظارت کافی و ضعف در تنظیم مقررات بانکی، تورم بالا، عدم تطابق زمانی داراییها و بدهیها و نرخ بالای نکول وامها اشاره کرد. در ایران، بانکها موظف به اعطای وامهای تکلیفی و دستوری به بخشهای خاص اقتصادی هستند که معمولاً با اهداف سیاسی و اجتماعی به بانکها تحمیل میشوند. این وامها گاه بدون بررسی کامل اهلیت وامگیرنده داده میشود و نرخ نکول آنها بالاست، در نتیجه بانکها با داراییهای نامولد و وامهای معوق مواجه میشوند.
عنوان مقاله: بررسی مفهوم ناترازی بانکها و علل پیدایش آن
نویسنده: داور ماهیکار زهرا جعفری
ناشر: همایش بینالمللی اقتصاد، مدیریت و حسابداری ایران
پیام اصلی: این مقاله مفهوم ناترازی بانکها علل پیدایش این ناترازیها و همچنین راهکارهای برطرف کردن آن را مورد بررسی قرار داده است.
بحران بانکی یکی از مهمترین معضلات و شاید هم مهمترین معضل اقتصاد کلان کشور است. از نظر بسیاری از اقتصاددانان آن چیزی که موتور توسعه یک کشور را به حرکت درمیآورد داشتن نظام مالی مناسب است و بنابراین، زمانی که سیستم مالی کشورزی در بحران باشد، احتمال رشد و توسعه اقتصادی در آن کشور ضعیف است. علت حسابداری بروز ناترازی ترازنامهای در صورتهای مالی بانکها، رشد بیشتر بدهی بانکها نسبت به دارایی است. بهطور کلی چنانچه منابع تقاضا برای نقدینگی با عرضه نقدینگی در یک بانک تطابق نداشته باشد بانکها دچار معضل ناترازی خواهند شد. انباشت داراییهای موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل میدهد که نهتنها برای نظام بانکی مخاطرهآمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی بهرغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است.
وحید ریحانی- رییس سازمان حفاظت محیطزیست از ممنوعیت استفاده از سوخت مازوت در سه نیروگاه کشور به دلیل انتشار گوگرد بالا خبر داد. شامگاه پنجشنبه در حاشیه بررسی مشکلات زیستمحیطی کشور به کارگروه مقابله با آلودگی هوا با توجه به اینکه در استان البرز، مرکزی و اصفهان موضوع مازوت سوزی را بهکرات داشتیم گفت: بررسی پایش ایستگاههای کیفی هوا نشان میدهد که در شهرهای اصفهان، اراک، کرج و شازند میزان انتشار آلودگی ناشی از گوگرد بالاست و بر این اساس تصمیم گرفتیم مازوت سوزی در این سه نیروگاه ممنوع شود. وی افزود: ولی در مورد نیروگاه نکا و سایر استانها درباره اینکه منابع آلاینده چه سهمی دارند، تصمیمگیری میشود.
گروه گزارش- یکی از تضادهای بیپایان تاریخ بشر در یک قرن اخیر بحث بر سر تقدم اقتصاد دولتی و خصوصی بر یکدیگر بوده است که طرفداران این دو نظریه گاه تا حذف یکدیگر نیز پیشر فتهاند و در کشورهای مختلف شاهد انواع اجرا این نظریات بودهایم که نسبت به زیرساختهای کشور، نظرات سیاستمداران، ساخت فرهنگی و روش کار، میزان شدت آن کاهش و افزایش داشته است.
شهردار در جهان بانامهای مختلفی از کنسول تا مایر هم شناخته میشود، گاهی انتخابی و گاه انتصابی اما درنهایت آنچه بیشتر به چشم میآید، نزدیکتر شدن هر چه بیشتر انتخاب یا انتصاب مقام مذکور در رابطه با توسعه پایدار شهری است که متناسب قدمت شهرها و عمق پیدا کردن گفتمان توسعه پایدار در جهان، رفتهرفته به شکلگیری مدیریت واحد شهری در نرمهای جهانی مدیریت انجامیده است.
باران مدرس- سفرههای مردمان در دهه اخیر کوچکتر شده است. بررسیهای برخی منابع در مورد شرایط معیشت خانوارهای ایرانی نشان میدهد که متوسط مصرف سالانه بسیاری از مواد غذایی اصلی ازجمله گوشت، ماهی، نان، برنج و شیر در یک دهه گذشته بین ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهشیافته است. تورم سهرقمی انواع کالاهای پروتئینی، حبوبات، غلات، انواع میوه، صیفی و سبزیها در سالهای اخیر فراتر از تحمل مالی بخشی از خانوارهای اصفهانی بود بهطوری که این جهش قیمت تولید پسماند تر در اصفهان را حدود۱۵درصد کاهش داده است.
رئیس اتاق بازرگانی اصفهان گفت: کشور از اهمیت واحدهای تولیدی آگاه است و میتوان با بهرهگیری از نظرات این واحدها به عنوان اتاق فکر در سازمان استاندارد بهره مناسبی برد.
کیان پویان- مسعود پزشکیان، رییسجمهور و رییس دولت چهاردهم در روز اول آبان بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد و قرار شد، بخش دوم بودجه را که شامل جداول تفصیلی درباره ارقام بودجه است، حداکثر ۱۰ روز بعد به مجلس ارسال کند. درنهایت، پس از هشت روز، در روز سهشنبه ۸ آبان ماه رییسجمهور در سخنانی از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی دفاع کرد و سپس نوبت به اظهارات موافقان و مخالفان کلیات لایحه بودجه رسید. در پایان نمایندگان مجلس پس از استماع سخنان رئیسجمهور و موافقان و مخالفان، با ۱۴۶ رأی موافق، ۹۶ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۹ نماینده حاضر در مجلس با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ موافقت کردند تا در کمیسیون تلفیق جزئیات بودجه رسیدگی شود.
لیلی زوارهای- تغییر نرخ بنزین، سایه ترس را بر بازار مصرف خودرو پررنگ کرده چراکه در طول سالهایی که قیمت بنزین ثابت مانده و از جهشهای پیدرپی تورم بینصیب شده، تعداد خودروهای در مالکیت خانوار هم افزایشیافته است. از سوی دیگر خودرو از کالایی مصرفی بهتدریج به کالای سرمایهای تبدیل و به همین دلیل تعداد خانوارهایی که بیش از یک خودروی مصرفی دارند، کم نیست. رشد قیمت بنزین بهغیراز تاثیر بر صنعت حملونقل و نرخ کالاها بر قیمت این کالای سرمایهای تاثیر میگذارد. بازار خودرو ایران پیوسته تحت تاثیر عوامل متعددی بوده که باعث ترغیب یا عدم تمایل مشتریان به خرید خودرو شده است. در سالهای اخیر، معامله خودرو سمت و سویی خاص پیداکرده است. با بررسی عوامل تاثیرگذار بر بازار خودرو ایران بهتر میتوان دلیل ایجاد چنین شرایطی را درک کرد. در حال حاضر، تحریمها به دلایل متعدد ازجمله افزایش قیمت قطعات، قطع همکاری با شرکتهای خارجی، کمبود ارز، کاهش نقدینگی، نوسان نرخ ارز و…، مهمترین عامل کاهش تولید خودرو در کشور بهحساب میآیند. زمانی که شمارگان کاهش پیدا میکند، خودرو به یک کالای نایاب و سرمایهای تبدیلشده و تقاضا برای آن بهطور قابلتوجهی بالا میرود. افزایش روزافزون متقاضیان و گسترش شکاف میان عرضه و تقاضا، موجب بر هم خوردن تعادل در بازار شده و خودرو بهطور توجیهناپذیر و نامعقول گران میشود. از سوی دیگر به دلیل تبدیل خودرو به کالای سرمایهای،کوچکترین تغییری در نرخ دلار و یورو، موجب افزایش یا کاهش چشمگیر قیمت خودرو در بازار میشود.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی اصفهان از شهروندان خواست تا زمان ثبت نام فرزندانشان در کلاسهای خصوصی تقویتی برخط(آنلاین) در دام کلاهبرداران با شگرد برگزاری«کلاس خصوصی مجازی» نیفتند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان گفت: ۳۱۰ پروانه بهرهبرداری امسال در بخش صنعت استان صادر شده است. شاهین آذری روز شنبه افزود: ۱۵۰ هزار میلیارد ریال برای بهرهبرداری از این طرحها سرمایهگذاری و با بهرهبرداری از آنها، ۱۱ هزار و ۹۰۱ فرصت شغلی ایجاد شده است. وی ادامه داد: ۲۰۵ فقره جواز تاسیس با پیشبینی سرمایهگذاری ۹۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال سه هزار و ۷۲۹ نفر نیز در این مدت صادر شده است. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت اصفهان اظهار داشت: در سال جاری ۲۳ جواز طرح توسعه با ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری و اشتغالزایی برای ۴۵۷ نفر در استان صادر شده است. آذری خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب در سالهای گذشته تاکنون توجه ویژهای به مقوله تولید داشتهاند و امسال را نیز بعنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردهاند. وی تاکید کرد: توجه به تولید موجب ایجاد اشتغال، ارزش افزوده و ثروت میشود و مزایای بسیار دیگری را نیز بدنبال دارد. گفتنی است اصفهان با بیش از ۹ هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ با سرمایه ۲۲۱ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۲۶۳ هزار نفر و حدود ۸۴۰ معدن در حال بهرهبرداری با سرمایه بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال و حدود ۱۸۰ هزار واحد صنفی، از صنعتیترین استان کشور به شمار میآید.
رییس کل دادگستری اصفهان گفت: آمار صلح و سازش در دستگاه قضایی این استان حدود ۹ درصد از میانگین کشور پایینتر است. حجتالاسلاموالمسلمین اسدالله جعفری روز شنبه در نشست شورای مدیران قضایی در دادگستری اصفهان افزود: اکنون آمار صلح و سازش در استان ۳۳،۵ درصد است.
نفیسه زمانی نژاد:ظرفیت تولیدیهای نساجی کشور کمتر از نصف شده است.عبارتی که تقریباً همه مسوولان و فعالان بخش نساجی کشور عنوان میکنند و ظاهرا دلیل اصلی آن به واردات بیرویهای بازمیگردد که در این چند سال گذشته بهخصوص ۶ ماهه ابتدایی امسال انجامگرفته است . بهطوریکه از افزایش ۲۶ درصدی ارزش پارچههای واردشده در این نیمه از سال خبر داده میشود. حالآنکه افزایش واردات پارچه و ادامهدار بودن این روند، درنهایت آسیب جدیتری به صنعت نساجی ایران وارد میآورد.
بخش کشاورزی همواره به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد ایران شناخته شده و این بخش نه تنها به تأمین نیازهای غذایی کشور کمک میکند، بلکه نقش کلیدی در ایجاد اشتغال و توسعه مناطق روستایی ایفا میکند.
مهندس اسفندیار صفری ادامه داد: با توجه به اینکه از ایتدای راه اندازی پست برق ۲۳۰ کیلو ولت به جهت نداشتن دانش فنی در این زمینه و به نتیجه نرسیدن قرارداد پیمانکاری نگهداری و تعمیرات هیچ گونه تعمیرات اساسی روی این پست انجام نشده بود، از طریق شرکت مشعل پویا با شرکتهای پارس سوئیچ و ایران ترانسفو هماهنگیهای لازم جهت حضور کارشناسان مربوطه انجام گردید و این تعمیرات با هدف انتقال دانش فنی مورد نیاز به کارکنان نگهداری و تعمیرات برق در مدت دو بازه یک هفته ای با موفقیت انجام شد.
نسیم زمانی: وجود دانشگاهها و مراکز علمی معتبر، استقرار صنایع بزرگ و کوچک و فراوانی شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری ازجمله دلایلی است که اصفهان را بهعنوان قطبی برای هوش مصنوعی مطرح کرده است. بهطوریکه با بهرهبرداری از زیرساختهای موجود و البته انجام حمایتهای لازم، اصفهان میتواند به یک مرکز پیشرو درزمینهٔ هوش مصنوعی تبدیل شود. در این حال، همراه با این رویکرد خوشبینانه مساله بیکاری و از دست رفتن مشاغلی موردبحث قرار دارد که با توسعه هوش مصنوعی احتمال خطر نابودی آنها بیشتر و دغدغه فعالانشان هم پررنگتر میشود.
مدیرکل شوراهای کشور گفت:۷۰ درصد منابع درآمد شهرداریها از «وجوه متمرکز» تأمین میشود که یکی از مهمترین موارد آن، مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات است.
رییس نظام مهندسی معدن اصفهان از شناسایی ۲۰ معدن پُرخطر در این استان در ۲ ماه گذشته خبر داد و گفت: این معادن بهدلیل رعایت نکردن مسائل ایمنی به اداره کل صنعت، معدن و تجارت اصفهان معرفی شدند.
رویداد انقلاب صنعتی چهارم تحول دیجیتال در افق ملت و دولت به بهانه هفته در هتل عباسی اصفهان، روز یک شنبه آغاز شد و به مدت ۴ روز ادامه خواهد داشت. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد از محل برگزاری، اولین رویدادِ روز نخست با عنوان تحول دیجیتال در صنعت آغاز شد و سخنرانان حاضر در آن دیدگاه ها، تحلیلها و دغدغههای خود را برای حضار بیان کردند.
دنیای اقتصاد، اصفهان- نقش صنایع میانی حوزه فلزی و معدنی، اعم از فلزات آهنی، فلزات غیر آهنی مانند مس و آلومینیوم در توسعه صنعتی و گذار از دورههای پیشین انقلابهای صنعتی تا حدی مهم است که امروز تولید بسیاری محصولات و تجهیزات بدون آنها قابلتصور نیست. اینجا در اصفهان بهعنوان قلب صنعت کشور طی ۵ دهه گذشته شرکتهایی متولدشدهاند که مسیر توسعه صنعتی کشور را هموار کردهاند، بسیاری از اتفاقات مثبتی که در کشور رخ میدهد حاصل یک کار گروهی است که برای مثال در غلتکسازان سپاهان با تولید انواع پاتیلها و کوکیلهای موردنیاز واحدهای صنعتی متجلی شده است.
سیدمرتضی حسامنژاد در گفتوگو با دنیای اقتصاد افزود: در ۶ ماه ابتدای سالجاری بیش از ۲ هزار و ۹۰ پروانه ساختمانی در مناطق پانزدهگانه شهرداری اصفهان به متراژ بیش از یک میلیون و ۷۸۲ هزار هزار متر مربع صادر شده است. او ادامه داد: همچنین در این مدت (۶ ماه ابتدای سال)هفت درصد رشد از نظر متراژ زیر بنای صادره نسبت به ۶ ماه نخست سال قبل رخ داده است. معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان تصریح کرد: از تعداد پروانههای صادر شده ۲۷۶ مورد آن تعداد پروانه در بافت بوده که منطقه یک، ده و هشت بیشترین صدور پروانه ساختمانی را داشتند. حسام نژاد افزود: امسال همچنین از سوی شورای عالی معماری و شهرسازی نیز ابلاغ مشوقهایی برای بافت فرسوده ارسال شد که از بین چندین مورد اعلام شده مجوز ساخت طبقه مازاد در مصوب منطقه در بافت فرسوده همانند سایر نقاط بسیار مورد استقبال سرمایهگذاران قرار گرفت.
ممیزی خارجی تمدید گواهینامه CARES انگلستان جهت صادرات میلگردهای تولیدی شرکت ذوب آهن اصفهان به اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس با موفقیت انجام و گواهینامه یاد شده تمدید اعتبار شد.
ممیزی خارجی مراقبتی گواهینامه همولوگیشن آلمان جهت صادرات میلگردهای تولیدی ذوب آهن اصفهان به آلمان و سایرکشورهای اروپایی، روز ۱۵ آبان ماه جاری در این شرکت با موفقیت انجام شد .
مهدی برزین- نیمه اول قرن بیست و یکم را فارغ از همه منازعات، تغییرات اقلیمی یا جدالهای شمال- جنوب، میتوان نیمقرن توسعه انرژی پاک و اوج گرفتن جایگزینی تجدید ناپذیرها با انواع انرژیهای تجدید پذیر نامید، رکن اصلی اقتصاد بازار یا همان تعادل عرضه و تقاضا بعد از حداقل یک قرن، توانسته مفهوم هزینه- فایده در استفاده از انرژی را وارد ادبیات اقتصادی صنعت کند، نتیجه آن را هم در اقتصادی شدن هر چه بیشتر احداث نیروگاههای خورشیدی در نقاط آفتابگیر یا فراگیر شدن نیروگاههای بادی در مناطق بادگیر جهان مشاهده کرد.
با حضور رئیس مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشتکار کشور، رئیس اداره کار، تعاون و رفاه شهرستان مبارکه، مدیر ایمنی، بهداشت حرفهای و محیطزیست، مدیر آموزش و توسعه سرمایه انسانی فولاد مبارکه، رئیس ایمنی، بهداشت حرفهای و آتشنشانی و جمعی از کارشناسان ایمنی این شرکت، واحد ایمنی فولاد مبارکه بهعنوان مرکز آموزش تخصصی «مرآت» معرفی شد.
با همت و تلاش کارکنان و انجام برخی اقدامات اصلاحی، میزان مصرف نسوز در تاندیشهای مجتمع فولاد سبا به ۱.۹۴ کیلوگرم برتن مذاب کاهش یافت.در پی ثبت این رکورد چند تن از دست اندرکاران حوزه مزبور در گفتگوهای کوتاهی ابعاد موضوع را تشریح کردند.
همایش «نوردیده» با موضوع تربیت دینی کودکان ۲ تا ۷ سال توسط باشگاه مادران امور فرهنگی شرکت فولاد مبارکه و مشارکت مجمع مدارس قرآن و عترت دانشگاه تهران برگزار شد.
معاون سرمایهگذاری و راهبری شرکتهای فولاد مبارکه در آستانه سالروز تأسیس شرکت فولاد تاراز گفت:راهاندازی خطوط توسعه نورد سرد و اسیدشویی فولاد تاراز گام مهمی در تکمیل زنجیره تولید و ایجاد ارزشافزوده بیشتر برای سهامداران است.
داریوش مجد- بین فقر و سقوط اقتصادی مرز باریکی وجود دارد. بخشی از جمعیت کشور با مرز بین فقر و سقوط اقتصادی فاصلهدارند اما در همین کشور و کلانشهرهایش کسانی هستند که میتوان آنها را در مجموعه فقرای شهری جا داد. تعداد قابلتوجه از افرادی که بر روی این مرز مشغول به فعالیت هستند تنها کافی است که از روی آن سقوط کنند، در آن صورت به اعمال خلاف قانون مانند قاچاق یا انواع بزهکاری پناه میبرند. تهیدستان به دلایلی مثل نداشتن شغل مناسب یا مشاغل بسیار کمدرآمد، فقر گسترده، بیسوادی یا کمسوادی، زندگی در محلههای فقیرنشین و حاشیهنشین، عدم دسترسی به بسیاری از خدمات و فرصتها و امکانات شهری، نداشتن مسکن مناسب و طردشدگی اجتماعی فقط زندهاند.
«مأموریت آخر»، «معبر گمشده»، «دویرج»، «زندگی در سایه»، «موجهای ناآرام»، «روایت آخر»، «شکوفههای سرخ»، «پروانهها در آتش»، «اعلام جغرافیایی دفاع مقدس» و «عبور از آتش»، عناوین کتابهایی است که به قلم «حسینعلی محمدی جزی» و با محور دفاع مقدس نوشته شدهاند.
گروه گزارش- رویداد رونمایی از پوستر چهارمین دوره جشنواره بینالمللی نقاشی کودکان و نوجوانان «پوپک»، عصر یکشنبه بیستم آبان ماه در اصفهان برگزار شد، در این رویداد که با حضور خبرنگاران، جمعی کودکان و نوجوانان در کنار مدیران سازمان فرهنگی-اجتماعی و ورزشی برگزار شد، تعدادی از آثار منتخب نیز به نمایش آمد. میثم بکتاشیان معاون فرهنگی و هنری این سازمان در رویداد مزبور گفت: این جشنواره هنری که به میزبانی اصفهان برگزار میشود، توانسته جایگاه ملی و بینالمللی خود را به دست آورد و با حضور شرکتکنندگانی از ۲۸ کشور، به یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی و هنری کشور تبدیل شود.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان گفت: به همۀ گروههای خونی، بهویژه O و B و A مثبت نیازمندیم. کیان دهرابپور گفت: تأمین صددرصدی نیاز بیماران به فرآوردههای خونی با مراجعۀ مستمر اهداکنندگان به مراکز انتقال خون ممکن میشود اما در حال حاضر با کاهش طول روز و افزایش بیماریهای فصلی، مانند آلرژیک یا ویروسی، مراجعات کاهش یافته است. او ادامه داد: ذخیرۀ خون استان به ۲۰۰۷ واحد معادل ۴.۹ روز رسیده است. حداقل ذخیرۀ خون باید هشت روز باشد. مدیرکل انتقال خون استان اصفهان تأکید کرد: با اهدای هر واحد خون میتوان جان سه نفر را نجات داد.
نازنین توکلی- شاید این روزها زیاد بشنوید که افراد در صحبتهای روزمرهشان دو واژه «خلاقیت» و «نوآوری» را بهجای هم به کار میبرند. درحالیکه خلاقیت و نوآوری مفاهیم یکسانی ندارند. در این مطلب ابتدا با هریک از این مفاهیم آشنا میشویم و در ادامه به بیان تفاوتهای آنها میپردازیم:
دلارام حور مهر- قرار بود بعد از سه ماه مجدد دورهم جمعشویم ، اما من بازهم دقیقه نودی ام تمام کارهام بر زمینمانده، ساعت پنج باید کافه باشم و عقربههای ساعت روی چهار ایستادهاند و من باید عجله کنم ، تصمیم گرفتم بقیه کارها رو بعدا انجام دهم و فقط آماده بشم ، در رو باز کردم و زنگ به صدا در اومد ، عمو اسماعیل از پشت پیشخوان بلند شد و با صدای گرم مردونه اش گفت: سلام دخترم خوش اومدی
علیرضا بختیاری- مدیرمسوول گروه رسانهای دنیای اقتصاد
گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» توفیق پیدا کرده برنامه جامع و پایداری برای برگزاری همایش سالانه «چشمانداز صنعت ساختمان ایران» تدوین کند. فاز اول این برنامه امروز با برگزاری نخستین همایش به اجرا درمیآید.
نه تنها در ایران، بلکه در اغلب کشورهای دنیا صنعت ساختمان، صنعت محرکه و پیشران اقتصاد است. این صنعت بگونه ای در دنیا در حال رشد است که حتی در برخی از کشورهای نفتی بیشترین تاثیر را در جذب سرمایه گذار خارجی و رشد اقتصادی دارد. اقتصاد دبی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ با رشد ۳.۲ درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شد و تولید ناخالص داخلی آن به ۱۱۵ میلیارد درهم (معادل ۳۱.۳ میلیارد دلار) رسید که بخش اقامت و خدمات غذایی با رشد ۳.۸ درصد و بخش خرید ملک در دبی با رشد ۳.۷ درصد را شاهد بودند.
اگر شاقول را آلمان و ژاپن در نظر بگیریم، اکثریت جوامع در کره زمین نه حکومت دارند و نه دولت. دولت (Government) به معنای قوهمجریه است و حکومت (state) به مثابه سه قوه و مجموعه نهادهای امنیتی، نظامی و تبلیغاتی. هرچند نوع رابطه میان حکومتها و عامه مردم، مدلهای گوناگونی را در بر میگیرد اما کارآمدترین رابطه را میتوان در آلمان یا ژاپن به صورت «قرارداد اجتماعی» (Social contract) ملاحظه کرد.
رشد پایدار در گرو حاکمیت قانون است مشروط بر اینکه عالمانه و واقعبینانه تدوین شده باشد. انگیزهی قانونگذار دستیابی به هدف مشخصی است که او با تصویب قانون، تحقق آن هدف را دنبال میکند. بنابراین در فرایند قانونگذاری مقصد همواره معلوم است اما رسیدن به مقصد فقط زمانی ممکن خواهد بود که ما مختصات نقطهی عزیمت و ویژگیهای مسیر پیشرو را به دقت ارزیابی کرده باشیم و اهمیت نهادهای اجتماعی در محیط کسب و کار از اینجا سرچشمه میگیرد. قانونگذار برای درک دقیق و صحیح از مختصات نقطهی عزیمت و شناسایی کامل مسیر پیشرو به مشورت با نهادهای اجتماعی فعال در حوزهی مورد بررسی نیاز دارد. قانونگذاری بدون مشورت با اهل فن به مثابه تجویز دارو برای بیمار بدون ویزیت او است.
عضو هیات موسس انجمن صنعت ساختمان با بیان اینکه، این تشکل قصد دارد مسیرهای بکارگیری و بهرهبرداری از «ظرفیتهای عظیم استفاده نشده در بخش مسکن و ساختمان» را فراهم و تسهیل کند، اعلام کرد: ما در انجمن «تضاد منافع به ویژه تضادهای ناشی از رانت یا منافع شخصی» را به عنوان خطقرمز فعالیتها و تصمیمات این تشکل ترسیم کردهایم و در عین حال، بنای کار را بر «همدلی و تعهد جمعی اعضای انجمن به خطمشیهای از قبل ترسیمشده» و همچنین «گفتوگوی موثر با سیاستگذاران و تصمیمگیران به جای مواجهه و تقابل» قرار دادهایم.
گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» از سالها قبل در راستای ماموریت ملی متصور برای خود – آگاهیبخشی، بسط دانش اقتصادی و ترویج کاربست آن در سیاستگذاری با هدف افزایش رفاه همگانی- برگزاری همایشهای تخصصی در بخشها و حوزههای مختلف را در دستور کار قرار داد تا از این طریق، طیف «فعالان، ذینفعان، ناظران، کارشناسان و سیاستگذاران» هر بخش، در فرصت یک تا دو روزه این رویدادها، در کنار هم چالشها و تنگناهای تولید را شناسایی، دستهبندی و مرور کنند و برای حل مسائل، با تجمیع قوای فکری حاصل از این همایشها، «چارهاندیشی موثر» صورت بگیرد.
اقتصاد ایران در حال حاضر با چند بحران از زوایای گوناگون دست به گریبان است. از یک طرف فشار تحریم های سخت غرب در حال افزایش است و از سوی دیگر نداشتن اجماع داخلی، خود را در موضوعاتی همچون عدم الحاق به « اف ای تی اف» نشان می دهد که مبادلات بازرگانی و بانکی کشور را نیز تحت تاثیر قرار داده است . این اتفاقات در کنار رویدادهای دیگر اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، اقتصاد ایران را با چالش های بزرگی مواجه ساخته که خروج از آن تنها با استفاده از همه امکانات و نه تنها توسل به چند سیاست خاص اقتصادی امکان پذیر است.
مبحث زمان و زمانبندی در انجام پروژههای ساختمانی به مانند بسیاری از حوزههای کسب و کار امری است که باعث میشود یک سرمایهگذار تصمیم بگیرد که نحوه فعالیت خود را در آینده چگونه و با چه کیفیتی ادامه دهد. اهمیت این مسئله در آنجا نهفته است که در صورت طولانی شدن انجام یک پروژه و افزایش زمانی که برای به ثمر رسیدن آن صرف میشود، زیانهای هنگفتی به صاحبان کسب و کار تحمیل می شود. از این رو نیاز است تا با بررسی عوامل ناشی از تاخیر در به ثمر رسیدن قراردادهای تحویل، درکی جدی از فرایند ساخت ساختمان و تاثیر متقابل ایفای تعهدات بر یکدیگر داشته باشیم.
اخیرا جمعی از فعالان و سرمایهگذاران ساختمانی طرحی را پیش کشیدهاند که بر اساس آن معتقدند بخش مسکن و ساختمان میتواند پیشران و کشنده سایر بخشهای اقتصادی و در نهایت رشد اقتصادی پایدار شود. برای احداث یک ساختمان دست کم به تولیدات ۱۰۰ رشته صنعتی نیاز است. بنابراین هر اندازه تیراژ ساخت و ساز و سرمایهگذاری ساختمانی افزایش پیدا کند رشد تقاضای محصول صنعتی باعث رشد تولید صنعتی و در نهایت رشد اقتصادی میشود. اما این طرح یک نقطه کور دارد که به نظر میرسد مورد توجه طراحان قرار نگرفته است و آن اینکه بخش مسکن و ساختمان از نیمه دهه ۹۰ تاکنون زمینگیر شده است. این بخش دست کم با دو چالش روبرو است.
دنیایاقتصاد، راضیه احقاقی: برنامه هفتم توسعه در بخش مسکن تکالیف مشخصی را برعهده وزارت راه و شهرسازی و دولت چهاردهم گذاشته است؛ این تکالیف شامل رشد ۹درصدی صنعت ساختمانسازی در کشور؛ کاهش زمان خانهدار شدن به ۷.۵ سال تا پایان برنامه، کاهش ۲۰ درصدی سطح بافت فرسوده و همچنین ساخت ۴.۵ میلیون خانه تا پایان سال ۱۴۰۷ میشود. همچنین در این برنامه بر ساخت مسکن محرومان با تکیه بر زمینهای منفصل شهری نیز تاکید شده و در این راستا نیز وزارت راه و شهرسازی موظف به افزایش اراضی سکونتگاهی در پهنه سرزمینی شده است. اگرچه در این برنامه اهدافی بزرگ برای بخش مسکن تعریف شده، اما عدم تطابق این برنامهها با واقعیت کنونی این بخش و در نظر نگرفتن تجارب طرحهای پیشین دولتها در زمینه ساخت مسکن مهر و مسکن ملی، نشانهای قابل تامل است از اینکه مسیر تحقق بسیاری از اهداف تعیین شده در این برنامه، بسیار سخت یا تقریباً غیرممکن است.
دنیایاقتصاد، صدیقه نژادقربان:
صنعت ساخت و ساز در ایالات متحده سهم قابل توجهی در اقتصاد این کشور دارد و هر ساله میلیاردها دلار درآمد ایجاد میکند. این صنعت شامل چندین بخش از جمله ساخت و ساز تجاری، توسعه املاک و مستغلات، زیرساختها و مهندسی عمران است. بزرگترین شرکتهای ساختمانی ایالات متحده در طیف گستردهای از پروژهها از جمله ساخت ساختمانها، بزرگراهها، فرودگاهها و سایر پروژههای زیربنایی مشارکت دارند. این شرکتها درآمد قابل توجهی تولید میکنند که نشاندهنده تسلط آنها در صنعت ساخت و ساز است. این امر باعث شده تا صنعت ساخت و ساز بسیار رقابتی باشد و طیف گستردهای از شرکتهای ساختمانی خدمات مختلف ساختمانی را ارائه دهند.
اخیرا مرکز پژوهشهای مجلس در یکی از مطالعات خود که به نقد سیاستهای نوسازی در بافت-های فرسوده اختصاص داشت، گریزی هم به مسکن ملی زد و تعداد خانههایی که دولت سیزدهم طی دوسال عمر کاریاش ساخت و تحویل مردم داد را اعلام کرد؛ فقط ۲۰ هزار واحد مسکونی.
دنیایاقتصاد: تورم و رکود ۲ واژه کلیدی برای توصیف وضعیت بازار مسکن کشور طی بیش از یک دهه اخیر است. بررسی روند نوسان قیمت مسکن در کشور طی دهه ۷۰، ۸۰ و ۹۰ از آن حکایت دارد که تورم مسکن موضوعی ریشهدار در اقتصاد ایران است، این چالش اساسی طی سالهای اخیر به صورت مستمر مزمن شده؛ بهنحوی که در شرایط کنونی بازار مسکن کشور در وضعیتی بغرنج به لحاظ عدم تطابق قیمت و توان خرید شهروندان و همچنین کاهش سطح ساختوسازها قرار دارد. بررسی اقدامات دولتهای مختلف در زمینه تنظیمگری بخش مسکن از آن حکایت دارد که اگرچه کاهش ساختوساز و عرضه مسکن عاملی در جهت رشد بهای هر متر مربع خانه است؛ اما رشد عرضه لزوما به کاهش قیمت مسکن منجر نمیشود. این در حالی است که همزمانی رشد عرضه و کنترل تورم عمومی در میان مدت، ترمز رشد قیمت مسکن را کشیده و استمرار این رویه در میان و بلند مدت و بهبود سطح رفاه عمومی میتواند به کاهش زمان انتظار تا خانهدار شدن بینجامد.
صنعت ساختمان قرنهای متمادی پیشرفت کرده و توسعه یافته و همین امر سبب شده تا تمامی زیرشاخههای آن بهخصوص مشاغلی که در روند ساخت یک ساختمان به کار گرفته میشوند، روز به روز افزایش یافته و پیچیدهتر شوند. با گذر زمان، ساخت یک خانه چیزی بیشتر از فعالیت ساخت و ساز و بار گذاشتن مصالح بر اساس نقشههای مهندسی باشد و ورود یک ملک ساختهشده به بازار تحت تاثیر مشاغل و پیشههای گوناگون قرار گیرد.
بحث توانمندسازی افراد کم توان و لزوم توجه به نیازهای ویژه آنها، یکی از مسائلی است که طی سالهای گذشته از سوی مقامات فرهنگی و شهرسازی مورد توجه قرار گرفته است. با این حال نگاهی به پیرامون ما در شهرهای بزرگ کشور، حکایت از این واقعیت دارد که توجه به این نیازهای خاص آنچنان که باید از مرحله حرف و طرح به ورطه عمل نرسیده است.
اگر در صنعت ساختمانسازی برای اقشار متوسط و کمدرآمد به سمت استانداردسازی و بهینهسازی در سایز و نوع مواد مصرفی حرکت کنیم، میتوانیم واحدهای مسکونی باکیفیت، با رعایت استانداردهای جهانی و در عین حال با هزینه مناسب تولید کنیم. استانداردسازی در سایز و ابعاد واحدها به معنای استفاده از الگوها و طرحهای بهینه و تکرارپذیر است که با کاهش ضایعات و افزایش کارایی در مراحل تولید و نصب، به کاهش هزینههای ساختوساز کمک میکند. همچنین، استانداردسازی متریال و استفاده از مواد اولیه با کیفیت و مقرونبهصرفه در بخشهای مختلف ساختمان، هزینههای تولید را پایین میآورد و دوام و عمر مفید سازهها را نیز افزایش میدهد.
توسعهگری و ارزش آفرینی فعالیتهای ساختمانی امروزه در سپهر اقتصاد جهانی نقشی پررنگ و حذف ناشدنی دارد. در حالی که با گذشت قرنها سیر تغییرات تکنولوژیک و تخریب خلاق اقتصادی، همواره کسب و کارهای مختلفی را پدید آورده و پس از مدتی آنها را از عرش درآمدزایی به فرش فراموشی کشانده، صنعت ساختمان به دلیل متصل بودن به یکی از اساسیترین نیازهای بشر پا برجا مانده و با بهبود فناوری و ظهور روشهای بهینهتر ساخت و ساز به تحکیم جایگاه حذف ناشدنی خود در سبد مصرفی خانوار پرداخته است.
مدیرعامل شرکت صنعت نوین امیرکبیر با اشاره به فراگیر شدن استفاده از سیستمهای خانه هوشمند و مدیریت هوشمند ساختمان در جهان، به ضرورت استفاده از این سیستمهای نوین برای کاهش ناترازی انرژی تاکید کرد. به گفته او، این سیستمها با طراحی پیشرفته و پایش دقیق عملکرد تجهیزاتی مانند موتورخانه، هواسازها و سیستمهای روشنایی، عمر مفید این تجهیزات را افزایش میدهند. در نهایت، این سیستمها با توجه به کاربری فضاها، به بهینهسازی محیطهای مسکونی و تجاری کمک کرده و کیفیت زندگی ساکنان را بهبود میبخشند.
گروه آذرستان با در اختیار داشتن زنجیرهی کامل صنعت ساخت و ساز و مالکیت یکپارچه در بخشهای مختلف آن، به عنوان یک هلدینگ پیشرو در این حوزه شناخته میشود. به همین منظور در پنلی با هدف بررسی تعامل و همافزایی میان شرکتهای زیرمجموعه ای گروه، به شناخت عمیقتر چالشها و اولویتهای برندینگ و اقتصادی گروه آذرستان از منظر مدیران پرداختیم. در آغاز، جعفر خدایاری، مدیرعامل عمران آذرستان، بر پایبندی به تعهدات طبق زمان اعلام شده تأکید و ناراحتی خود را از ریسک تطویل پروژهها ابراز کرد. سپس، روزبه صالح آبادی، مدیرعامل بسپارپی ایرانیان، به اهمیت ژئوتکنیک و حفاظت از سلامت آب و خاک پرداخت و از انجام بهسازی خاک به عنوان بزرگترین پروژه جهان به میزان ۲ میلیون متر مکعب در بوشهر سخن گفت.
ماشینآلات آتشنشانی به عنوان ستون فقرات سیستمهای ایمنی شهری، نقش حیاتی در حفاظت از جان و مال شهروندان دارند. این تجهیزات پیشرفته، که با بهرهگیری از فناوریهای نوین طراحی و تولید میشوند، به آتشنشانان این امکان را میدهند که در زمانهای بحرانی و در شرایط دشوار به سرعت و با دقت عمل کنند. از جمله این تکنولوژیها میتوان به سیستمهای خودکار اطفای حریق، سنسورهای هوشمند برای تشخیص حریق و تجهیزات حمل و نقل ویژه اشاره کرد که به کاهش زمان واکنش و افزایش کارایی در عملیات امدادی کمک میکنند. با ارتقای کیفیت و کارایی این ماشینآلات، شهرها میتوانند ایمنی بیشتری را برای ساکنان خود فراهم کنند و به طور مؤثرتری به مقابله با حوادث ناگوار بپردازند.
مدیر شرکت «آتیه نما بنا سازان» که در حوزه نمای ساختمان فعالیت میکند، از چالشها و موانع موجود در صنعت ساختمان در شرایط تحریم و نوسانات اقتصادی پرده برداشت؛ او همه کسبوکارها بهویژه فعالان صنعت ساختمان را متاثر از مشکلات اقتصادی میداند اما دغدغههایی فراتر دارد. بابک ابنعلی میگوید تعامل و توازن میان دولت، کارفرمایان و نیروی کار، کلید حفظ پایداری و توسعه این صنعت است؛ تا در نهایت نفع شخصی به خیر جمعی تبدیل شود.
ایمنی ساختمانها از مسائل کلیدی در ساختوساز محسوب میشود که در گذشته کمتر به آن توجه شده بود. طراحی غیراصولی ساختمانها، نبود راههای خروج استاندارد و ایمن و کمبود آگاهی از سیستمهای پیشگیری از حریق، از جمله چالشهای جدی در این حوزه به شمار میروند. شرکت تکلاد بهعنوان یکی از پیشگامان این صنعت، با ارائه و توسعه سیستمهای پیشرفته اعلام و اطفاء حریق و توجه به طراحی و اجرای اصولی، تلاشی مستمر برای ارتقای ایمنی در ساختمانها و حفاظت از جان انسانها و سرمایهها دارد.
مدیرعامل شرکت رایزلیفت به مشکلات صنعت آسانسور در ایران اشاره کرد. او ممنوعیت واردات و اطلاق فعالیت بازرگانی به شرکتهای واردکننده قطعات آسانسور را اشتباهی مهلک خواند؛ آن هم در شرایطی که تولید آسانسور در ایران به ۲۰ هزار دستگاه در ایران محدود است و مزیت رقابتی ندارد.
بلندمرتبهسازی در جهان از سال ۱۸۵۶ و با اختراع ترمز اضطراری آسانسور توسط الیشا اوتیس در نیویورک آغاز شد. آسانسور بهعنوان تنها تجهیز ساختمانی که مسئولیت تأمین امنیت جانی ساکنان را در جابهجایی عمودی دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
سنگ، یکی از اصیلترین عناصر طبیعت، با صبر و استحکام خود قرنهاست که دستمایهی ساخت آثار شگرف و ماندگار در معماری و هنر بوده است. درخشش و نقش و نگار طبیعی سنگهای ساختمانی، از رگههای مرمر گرفته تا بافتهای زبر و خشن تراورتن و گرانیت، هر یک داستانی از دل زمین را روایت میکنند؛ گویی که طبیعت، خود با هزاران سال صبر و حکمت این گوهرها را به ما هدیه داده است.
هلدینگ خانه سبز با هدف ارتقاء صنعت دکوراسیون داخلی و تأمین محصولات سازگار با محیط زیست، از سال ۱۳۷۸ فعالیت خود را آغاز کردهاست. این شرکت در طی سالهای فعالیت خود، بارها عنوان واحد صنعتی برتر را کسب کرده و مدیرعامل شرکت نیز به عنوان کارآفرین برتر شناخته می شود. خانه سبز در تلاش است تا با تولید محصولات باکیفیت و پایدار، نیازهای بازار داخلی و خارجی را برآورده کند. در این مصاحبه، مهندس محمود مرادی، مدیرعامل خانه سبز به معرفی تاریخچه و چشمانداز آینده پرداخته و چالشهایی را که در مسیر تولید و توزیع با آنها مواجه هستند، برشمرده است.
گروه توسعه عمران و سازندگی پارس کیمیا، بهعنوان بازوی ساختمانی گروه مالی گردشگری، نه تنها به ساخت و توسعه پروژههای بزرگ مقیاس در ایران میپردازد، بلکه با رویکردهای نوین در تأمین مالی و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته، به ارتقای کیفیت ساختوساز و کاهش هزینهها دست یافته است. این شرکت با تمرکز بر توسعه پایدار و کاهش هزینههای سربار، پروژههایی را به اتمام رسانده که جایگاه آن را در صنعت ساختوساز بهعنوان یک برند معتبر تثبیت کردهاند.
گروه شعاع با بیش از ۷۵ سال تجربه در صنعت ساخت و تولید، متشکل از چندین شرکت تخصصی در حوزههای مختلف ساختمان، تولید مصالح و فناوریهای نوین است. در این گروه همواره با تکیه بر تیمی مجرب از کارشناسان و بهکارگیری استانداردهای بینالمللی، ضمن ارائه راهکارهای لازم و مکفی، محصولات و خدمات با کیفیت بالا و نوآورانه به مشتریان ارائه شده است. شعاع افتخار دارد؛ بهعنوان یکی از پیشرانهای صنعت ساخت در پروژههای بزرگ را در داخل و خارج از کشور با موفقیت اجرا کند.
شرکت «آویتا ایدهپرداز» در سال ۱۳۹۳ تاسیس شده و در زمینه طراحی و تولید محصولات ساختمانی شامل کابینت و تجهیزات آشپزخانه، کمد و کلوزت، کابینت روشویی، انواع دیوارپوش و در مشغول به کار است. این شرکت پیشتر و از سال ۱۳۹۳ در قالب واردات کالای لوکس ساختمانی با ۱۳ برند مختلف اروپایی از جمله کمد، کابینت، شیرآلات و همچنین کالاهایی مانند کاشی ساختمان و کاغذ دیواری و با نام آلتاویتا فعالیت میکرده؛ اما از سال ۱۳۹۶ بهدنبال تحریمها علیه ایران و دشوار شدن مسیر واردات، رویکرد خود را به تولید تغییر داده و نام آویتا ایده پرداز را برای خود انتخاب کرده است. از این رو افزایش تولید داخلی را میتوان یکی از اهداف ریبرندینگ این شرکت دانست.
در دنیای امروز، صنایع با چالشهای متعددی از جمله تغییرات سریع بازار، نیاز به نوآوری و تأمین منابع پایدار مواجه هستند. شرکت طُرُف نیز به عنوان یکی از پیشگامان عرصه تولید و طراحی محصولات دکوراتیو در صنعت ساختمان، با رویکردی نوآورانه و علمی، تلاش کرده است تا به این چالشها پاسخ دهد و در عرصه رقابت به موفقیتهای چشمگیری دست یابد.
اگر بخواهیم در یک عبارت، بزرگترین چالش صنایع در ایران را از زبان فعالان صنعتی توصیف کنیم،باید به عدم ثبات اقتصادی و سیاسی اشاره کنیم. در این موج آسیب زا، صنعت چوب نیز بی نصیب نمانده و نوسانات قیمت ارز و تغییرات ناگهانی در سیاستهای اقتصادی، بسیاری از شرکتها را در تامین مواد اولیه و تجهیزات لازم با مشکل مواجه میکند. همچنین تحریمها، محدودیتهایی در دسترسی به تکنولوژیهای نوین و بازارهای جهانی ایجاد کرده که رقابتپذیری تولیدکنندگان داخلی را کاهش میدهد. علاوه بر این، موج مهاجرت نیروی کار متخصص و نبود زیرساختهای مناسب برای توسعهی مهارتهای حرفهای، از دیگر موانعی است که باعث ایجاد بحران در شرکتهای این حوزه صنعتی می شود
نقش پیشرفت تکنولوژی و مسائل فنی مهندسی در شرکت کار و اندیشه بهویژه در حوزه تهویه مطبوع به وضوح قابل مشاهده است. این پیشرفتها در دو بخش اصلی تحلیل میشود: افزایش کارایی و بهبود کیفیت خدمات. افزایش کارایی سیستمها به کاهش زمان پاسخگویی و هزینهها و افزایش سرعت خدمات منجر شده است.
با توجه به شرایط متغیر اقتصادی و چالشهای ناشی از نوسانات نرخ ارز، شرکتهای ایرانی با چالشهای پیچیدهای در قیمتگذاری محصولات خود روبرو هستند. این نوسانات موجب میشود شرکتها نتوانند قیمتگذاری نهایی محصولات خود را با اطمینان و ثبات تعیین کنند و این عدم قطعیت، روند ثبت قیمتها را دچار مشکل میکند. چرا که قیمتها پیوسته در حال تغییرند و نمیتوانند ثابت بمانند. به همین دلیل، پیشبینی هزینهها و اطمینان از ثبات نرخ ارز بهعنوان یکی از ارکان کلیدی قیمتگذاری دقیق به مخاطره میافتد. بسیاری از شرکتها به دلیل این نوسانات، ناچارند قیمت محصولات خود را به صورت مکرر تغییر دهند که این مسئله، نه تنها اعتماد مشتریان را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه رقابتپذیری شرکتها را نیز کاهش میدهد.
هرچند صنعت ساختمان ایران، از نظر جایگاه و وضعیت عملکرد، در تمام سالهای گذشته توانسته با کمترین وابستگی به محصولات و مصالح خارجی، فعالیت خود را ادامه دهد اما در این مسیر، تفکیک میان دو موضوع اهمیتی جدی دارد: وابستگی به تولیدات خارجی برای فعالیت و ارتباط و اتصال به صنایع جهانی با هدف ارتقای تولیدات، قرار گرفتن در متن جدیدترین تحولات و معرفی و صادرات محصولات ایرانی در بازارهای جهانی.
تامین برخی از کالاهای وارداتی با کیفیت و یا کاربری خاص برای ساختمان های مسکونی و اداری با کیفیت ممتاز چند سالی است که با محدودیت های ناشی از تحریم مواجه شده و در حالی که موانع متعدد خارجی از این بابت بر پیکره فعالیت های بازرگانی ضربه وارد کرده تحریم های داخلی نیز در قالب سیاست گذاری های دستوری بر بخشی از فعالان اقتصادی فشار مضاعف وارد آورده است. در این میان شرکتی مانند شرکت طراحان ایده صدرا سعی کرده با تلاش برای به حداقل رساندن محدودیت های داخلی و خارجی، ضمن تحمل سختی های موجود در جهت ارتقا کیفیت تولیدات داخلی اصرار ورزد.
ایران به عنوان یک کشور دارای ظرفیتهای فرهنگی قابل توجه همواره این موقعیت را دارد که در کسب و کارهای متعددی به واسطه این مزیت مهم، محصولاتی متمایز و کارآمد به بازارهای بین المللی عرضه کند. بدون شک یکی از این زمینهها حوزه دکوراسیون داخلی و وسائل مربوط به ساختمان است که با استفاده از ظرفیتهای موجود و شناسایی دقیق زمینههای فرهنگی در بازار بینالمللی میتواند ضمن تلاش برای حمایت از تولید داخل به خلق آثار بیهمتا منتهی شود.
در دنیای امروز، صنعت تولید با چالشهای متعددی روبهرو است که نوسانات نرخ ارز و تحریمهای بینالمللی از جمله این چالشها به شمار میآیند. این عوامل نه تنها بر هزینههای تولید تأثیر میگذارند بلکه میتوانند به طور مستقیم بر قیمتگذاری محصولات و سودآوری شرکتها نیز تأثیرگذار باشند. شرکت راهدار صنعت ماشین با نیم قرن تجربه در زمینه تجارت و تولید قطعات یدکی مکانیزه، انواع جرثقیل، بالابر، کاربری و تجهیزات آتش نشانی در کشور بوده و با دارا بودن دو کارخانه به وسعتی بالغ بر ۵۵۰۰۰ متر مربع، ۵۳۰ نفر پرسنل مجرب نیز با این چالش ها دست و پنجه نرم می کند.
مهدی سرآبادانی
معاون فنی و مهندسی شرکت آتیه نما بنا سازان
پوسته بیرونی یا نمای ساختمان یکی از اصلیترین و مهمترین عناصر تشکیلدهنده یک بنا است که علاوه بر داشتن تاثیری بسزا در کیفیت زندگی ساکنان ساختمان، عملکردی کلیدی در زیباییشناسی و کارکرد کلی ساختمان خواهد داشت. از منظر علم پزشکی، پوست بهعنوان وسیعترین عضو زنده بدن و یکی از پیچیدهترین و پرکارترین اعضا و ارگانهای حیاتی وظیفه جلوگیری از نفوذ میکروبها و محافظت در برابر آسیبهای فیزیکی و حرارت و تابش نور خورشید و تنظیم حرارت بدن را داشته و هیچ موجودی بدون آن قادر به ادامه حیات نیست. نمای ساختمان نیز یکی از مهمترین ارکان و عناصر سازنده هر بنایی است که نقشی کلیدی و حیاتی در محافظت از اعضا و عناصر داخلی داشته و متضمن ماندگاری و افزایش عمر مفید هر سازه و ساختمان در گذر زمان خواهد بود.
سیستمهای اطلاعرسانی و اطفای حریق میتوانند تاثیر بسزایی در کاهش آمار آتشسوزیها داشته باشند. به گفته ساسان حیدری، رییس هیئتمدیره گروه تکلاد، نگهداری منظم و سرویسهای دورهای سیستمهای ایمنی میتواند تا حدود ۵۰ درصد از آمار آتشسوزیها بکاهد. او معتقد است قوانین ایمنی کشور دقیق و مناسب تنظیم شدهاند که جای بهبود دارد، اما اجرای آنها در بسیاری از موارد بهشکل ضعیف و ناقص انجام میشود؛ این موضوع یکی از چالشهای اساسی در بهبود ایمنی ساختمانها است.
درها، سرآغاز کیفیت، امنیت و زیبایی در هر ساختمان هستند. هر بنا و عمارتی، با در ورودی خود تعریف می شود و در هر دوره تاریخی نیز، همچون رنگ کاشی و شکل طاق بنا، درها نیز هویت مخصوص به خود را داشتند. در روزگار معاصر نیز، ساختمانها، کسب هویت خود را از در ورودی آغاز می کنند و هرچقدر به معیارهای زیبایی شناختی مدرن نزدیک تر باشند، جلوه دلنشین تری را در برابر چشمها قرار می دهند.
ساخت و تولید در مانند هر یک از اجزای دیگر ساختمان، تخصصی منحصر به فرد دارد که قابل نادیده شدن نیست. برای شناخت بهتر این صنعت با محمدرضا حاتم، مدیرعامل شرکت مونته به گفتوگو پرداختیم.
شرکت «کارواندیشه» در سال ۱۳۶۱ توسط تعدادی از متخصصان جوان، مستعد و دانشآموخته دانشگاههای امیرکبیر (پلیتکنیک تهران)، شریف و تهران تأسیس شد. این شرکت در بخشهای مختلفی فعالیت میکند و در زمینه صنعت ساختمان، با بهرهگیری از امکانات، دانش روز و تکنولوژی نوین به تولید دستگاههای تهویه مطبوع با کیفیت جهانی میپردازد. کار و اندیشه تا کنون تهویه تونلهای شهری، پتروشیمی و مجتمعهای بزرگ مسکونی، تجاری و اداری را با موفقیت به انجام رسانده است.
شرکت بهسازان مدرن نما با بیش از دو دهه تجربه در حوزه مصنوعات چوبی، بهعنوان یک سازنده معتبر در فرآیندهای تولید ساختمانی شناخته میشود. این شرکت موفق شده است با کیفیت بالای محصولات خود، توجه مشتریان خاص این صنعت را جلب کند. وجه تمایز این شرکت با سایر رقبا، بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین، همچون سیستمهای ERP و نرمافزارهای CAD/ CAM است و تلاش میکند ضمن کاهش وابستگی به واردات، تولیدات خود را به استانداردهای مدرن نزدیک کند.
شرکت I.S.S، با قدمتی ۲۰ ساله در زمینه تولید سیستمهای آلومینیومی ترمالبریک، بهعنوان یکی از پیشگامان این صنعت در ایران شناخته میشود. این شرکت با ارائه محصولات باکیفیت و همکاری با برندهای معتبر اروپایی، نقشی اساسی در عایقبندی حرارتی و صوتی ساختمانها ایفا میکند. با این حال، شرایط اقتصادی و موانع وارداتی در سالهای اخیر چالشهای قابلتوجهی برای این شرکت و صنعت ساختوساز ایجاد کرده است. مدیرعامل I.S.S، در گفتوگو با دنیای اقتصاد به بررسی وضعیت کنونی بازار، چالشهای رقابتی و نیاز به طراحیهای واقعگرایانهتر در صنعت ساختمان پرداخت.
عماد ارغند
مدیر توسعهمحصول شرکت « آویتا ایدهپرداز»
شرکت «آویتا ایدهپرداز» با پشتوانهای قریب به سی سال فعالیت در صنعت مبلمان ساختمانی، توانسته است جایگاهی معتبر در ایران به دست آورد. این شرکت فعالیت خود را ابتدا با واردات کابینتهای آشپزخانه و محصولات وابسته آغاز کرد و در سالهای اخیر، با توجه به تغییرات ناشی از تحریمها و محدودیتهای وارداتی، به سمت خودکفایی حرکت کرده است.
اهمیت و جایگاه شیشه در تولید ساختمان مثال زدنی است و در دهههای اخیر شرکتهای زیادی سعی در تولید شیشههای ساختمانی در گونههای متفاوت داشتند. در نتیجه رقابت قابل توجهی بر سر افزایش مقدار تولید و همچنین بهبود کیفیت تولید گریدهای مختلف شیشه به وجود آمدهاست. یکی از مهمترین شرکتهایی که در این زمینه طی سالهای گذشته مسیر بالندگی و شکوفایی را طی کرده، شرکت شیشه ایمنی شرق است که از زمان تاسیس آن در سال ۱۳۷۲ تاکنون توانسته رشد در افزایش کیفی و کمی تولید را رقم بزند.
سالهای گذشته چالشهایی جدی درباره کیفیت ساخت و سازها در ایران و چگونگی معماری خانههای ایرانی مطرح شده اما به شکل همزمان، شرکتهای بزرگی در صنعت ساختمان ایران فعال هستند که پیش از کمیت، کیفیت را به عنوان اصل اساسی عملکرد خود در دستور کار قرار دادهاند و همین موضوع باعث شده، جدا از بازار داخلی، سایر کشورها نیز به تولیدات ایرانی توجهی دوباره داشته باشند. امیرحسین منظوری، مدیرعامل گروه منظوری در گفت و گو با دنیای اقتصاد، از تجربه این شرکت در استفاده از تاریخ و هنر معماری ایران میگوید و معتقد است با رشد فعالیت بخش خصوصی و توجه به مدرنترین دستاوردها، میتوان محصولات ایرانی را به عنوان یک کالای با کیفیت در سطح جهانی عرضه کرد.
جامعه ایرانی به عنوان یکی از کهنترین جوامع در تاریخ جهان، سابقه طولانی در ارائه مدلهایی از تولید و مصرف کالاها و محصولات با کیفیت داشتهاند. تاریخ غنی ایران نشان میدهد که نه تنها در حوزههای مختلف زندگی مردم، نشانهای از مصرف کالاهای با کیفیت نیست که مردم ایران در معرفی شیوههای مختلفی از تولید و مصرف کالاهای با کیفیت به دیگر نقاط جهان، سابقهای طولانی داشتهاند.
صنعت دکوراسیون ساختمانی به عنوان یکی از ارکان حیاتی و مؤثر در ایجاد فضاهای زندگی و کار، نقشی کلیدی در ارتقاء کیفیت زندگی و کارایی فضاها ایفا میکند. این صنعت به طور مداوم در حال تحول و تغییر است و با توجه به نیازهای متنوع و رو به رشد مشتریان، نیازمند نوآوری و پیشرفت مستمر است. بازار دکوراسیون ساختمانی در ایران از پتانسیلهای بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است. به رغم این پتانسیل، این بازار با چالشهای جدی و متعددی مواجه است. یکی از بزرگترین چالشها، فقدان نقدینگی کافی در صنعت ساختمانسازی به ویژه در شرایط اقتصادی فعلی است. این مسئله به شدت بر توان پیمانکاران و تولیدکنندگان تأثیر گذاشته و موجب عدم توانایی آنها در تأمین نیازهای پروژههای ساختمانی شده است.
گروه صنعتی فیبو در زمینه تولید ورق های فیبورد و محصولات دیگری از جمله ساندویچ پانل(FSP) و ورق های وکیوم cnc فعالیت میکند که امکان استفاده در حوزه ساخت و ساز و ابنیه و همچنین دکوراسیون داخلی را دارد، این محصولات دارای ویژگی های کاملا نسوز، عایق صدا، ضد رطوبت و قابل بازیافت هستند. توسعه پایدار ( sustainability) و صیانت از محیط زیست ضمن ساخت خانه هایی امن و مقاوم از اهداف اساسی گروه صنعتی فیبو است.
شرکت بهسازان بهعنوان یکی از پیشگامان صنعت ساختوساز و تولید محصولات ساختمانی در ایران، با درک عمیق از ضرورت حضور در بازارهای بینالمللی، همواره تلاش کرده است تا جایگاه خود را در این بازارها تثبیت کند. این حضور نهتنها بهمنظور افزایش سودآوری، بلکه بهعنوان راهی برای ارتقای کیفیت محصولات و بهبود فرآیندهای تولید اهمیت دارد.
«شرکت مجتمع فولاد خراسان»، به عنوان بزرگترین مجتمع فولادسازی شرق کشور، در راستای سیاست های اقتصادی دولت جمهوری اسلامی مبنی بر خودکفایی صنعتی و رفع وابستگی به محصولات استراتژیک، در فاصله ۱۵کیلومتری شمال غرب شهر نیشابور در زمینی به مساحت ۱۴۰۰ هکتار استقرار یافته است.
نفیسه زمانی نژاد:
میناکاری، قلمکاری، کاشی هفترنگ و حالا هم قلمزنی بهعنوان چهارمین رشتۀ صنایعدستی اصفهان به ثبت جهانی رسید و در حوزه بینالمللی موفق به اخذ نشان جغرافیایی شد.
اتفاقی خوشایند در عرصه صنایعدستی که جدای از بحث ارزشآفرینی برای این رشتههای هنری و ارتقای اعتبار این محصولات در جهان، موجب حفاظت از حقوق هنرمندان اصفهان در برابر ادعای دیگر کشورها شده وهم چنین رونق اقتصادی یک شهر و حتی یک کشور را به دنبال میآورد. البته اگر در مسیر صحیح خود هدایت شود.
گروه گزارش:
تبعات گوناگون خشکی زایندهرود در چند دهه اخیر تمام ارکان زیست در اصفهان و فلات مرکزی را تحت تأثیر قرار داده و ادامه این روند و تأثیر آن در حوزههای گوناگون اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و... گریبان چند استان و به تبع آن کشور را خواهد گرفت؛ بنابراین بدیهی است احیای این رودخانه در صدر مهمترین دغدغههای مردم و دلسوزان قرار داشته باشد.
تصور کنید که شما ایده بکری را برای یک کسبوکار متمایز یافتهاید و اکنون به مدل استراتژیک برای تاثیرگذاری بر محیط و استفاده از فرصتهای آن برای دستیابی به اهداف آن فکر میکنید. در این حالت چندین انتخاب در قالب شیوههای تاثیر گذاری بر محیط وجود دارد که شامل این موارد است: یک مدل کسبوکار عمودی که متشکل از بنگاههایی است که در قالب هلدینگ و گروه شرکتها سازماندهی شدهاند و شما تمامی فعالیتهای کلیدی آن را مدیریت میکنید، مدل کسبوکار سلسله مراتبی و افقی یعنی زنجیره تولید یک محصول و ارزشهای پیشنهادی آنکه در قالب فعالیتهای ترتیبی که هرکدام توسط یک بنگاه مستقل انجام میشود. در این حالت شما فعالیتهای قبل و بعد از فعالیت خود در زنجیره ارزش را به بنگاههای دیگر برونسپاری میکنید و با فراهم آوری قراردادها و مشارکتها، توازن کمی و کیفی در زنجیره را فراهم میسازید، یک اکوسیستم کسبوکار که شما با دیگر آنکه بسیار از هم مستقل و باهم متفاوت هستند همکاری میکنید تا یکراه حل منسجم فراهم بیاورید.