مدیرعامل گروه صنعتی« فیبو» به اهمیت حفظ محیط زیست می پردازد
فیبورد؛ انقلابی سبز در صنعت ساختمان ایران
دنیای اقتصاد در گفتوگو اختصاصی با مدیرعامل گروه صنعتی فیبو از گذشته تا امروز این شرکت را بررسی کرد و دورنمایی از این آن را ترسیم کرد. کامبیز یوسفی در این مصاحبه از توسعه کارخانهها، افزایش تولید و منابع انسانی خبر داد و گفت: ۲ کارخانه تولید ورق های فیبورد در عباسآباد و هشتگرد و بیش از یکهزار مترمربع فضای دفتر و اداری در ایران داریم. در حال حاضر حدود ۸۰ نفر بصورت مستقیم و حدود ۱۵۰ نفر هم بهصورت غیرمستقیم در نمایندگیهای فیبو فعال هستند. پیشبینی میکنم که آمار اشتغال مستقیم و غیرمستقیم تا پایان سال به حدود ۷۰۰ نفر برسد.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو در تشریح تاریخچه این واحد تولیدی، از ایده تا تولید را اینگونه توصیف کرد: قبل از کرونا و در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷، ایده خلق محصول فیبورد در در ذهن ما شکل گرفت. در آن زمان مسئولیت مدیرکل اجرایی فدراسیون بینالمللی املاک و صنعت ساختمان ایران(FIABCI) را به عهده داشتم. یکی از مسئولیتهای FIABCI برگزاری دورههای مختلف و مسابقات بینالمللی در حوزههای تخصصی مسکن از جمله موضوع انرژی است.
یوسفی با استناد به تجربیات خود عنوان کرد: بر اساس تجاربی که در زمان تصدی در صنایع دیگری چون نفت داشتم همواره این سؤال در ذهنم مطرح بود که علت آلایندگی بالایی صنعت ساخت و ابنیه چیست؟ برای پاسخ به این سؤال تحقیقاتی را شروع کردیم. در این تحقیقات به این نتیجه رسیدیم که کشورهای توسعهیافته، در این زمینه پیشرفت کردهاند و بهنوعی از مسائل مربوط به آلایندگیهای مرتبط به ساخت و ابنیه عبور کردهاند.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو با تأکید بر این که در کشورهای توسعهیافته، حفاظت از محیطزیست از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، عنوان کرد: اخیراً در کشورهای درحالتوسعه، نه بهصورت خیلی جدی اما کماکان به به محیطزیست و حفظ آن پرداخته میشود. هر چند که باید این مسئله جزو اولویتها و فرایندهای اصلی در هر صنعتی به شمار بیاید؛ اما قبلاً این مسئله را تشریفاتی تلقی میکردند به همین نسبت از درجه اهمیت کمتری برخوردار بود.
یوسفی با اشاره به این که مسئله محیطزیست در فرایندهای مدیریتی کشور، هنوز بهصورت کامل به رسمیت شناخته نمیشود عنوان کرد: شرایط دراینخصوص بهگونهای است که بهخاطر نبود سازوکارهای لازم، حفاظت از محیطزیست در حین تولید صنعتی بیش از این که در فرایندهای مدیریتی و سیستماتیک دنبال شود، بر مبنا علایق و سلیقه مدیران اجرایی میشوند.
وی با اشاره به وجود منابع تحقیقاتی بعد از بعد از بستهشدن دفتر فدراسیون بینالمللی املاک و صنعت ساختمان ایران، گفت: همهگیری کرونا همانطور که در اقتصاد و صنعت جهان تأثیر داشت، این سؤال را مطرح میکرد که بعد از پایان این پاندمی، اقتصاد و صنایع چه خواهند شد؟ متریال و مواد صنعت ساختمان چه تغییراتی خواهند کرد؟ درعینحال نتیجه تحقیقات آیندهپژوهشی دال بر این است که در کمتر از ۱۰ سال آینده پاندمی دیگری جهان را فرا خواهد گرفت و در این صورت آینده صنعت ساختمان چه خواهد شد؟
یوسفی با تأکید بر افزایش پرسشها در مورد آینده صنعت ساختمان در فراز و نشیبهای پاندمیهای گذشته و آتی عنوان کرد: مجموعهای از سؤالات در مورد این که صنعت ساختمان، متریال ساخت و طرح این صنعت برای مقابله با آینده، در اذهان متبادر شد. ما برای یافتن پاسخ آنها ضمن مراجعه به منابع؛ مأخذ قبلی، تحقیقات گستردهای را آغاز کردیم. در عین حالی که دفتر FIABCI در ایران بسته بود، اما بهعنوان معاونت پژوهشی این فدراسیون به مدت دو سال انتخاب شدم و فضای مشارکت در پژوهها، تعامل و استفاده از دانش و تجربیات دوطرفه بین ما و سایر اعضای فدراسیون شکل گرفت.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو افزود: اکثر پژوهش ها حول محور این سؤال بود که در دنیای پساکرونا، متریال صنعت ساختمان چگونه خواهد بود؟ کدامیک از مواد معدنی یا شیمی ساختمان در این دوران ماده یا متریال بهتری در این صنعت خواهد بود؟ در پاسخ به این سؤالات فعالیت پژوهشی در کارگروههای بینالمللی، از اقصینقاط جهان، اروگوئه، ژاپن، سوئد، امارات، پاکستان، هند، چین و... شروع شد.
یوسفی با اشاره به تجمیع دانش تاریخی و حال در این پژوهشها افزود: این پژوهشها با دیدی تاریخی شروع و با پیشنهاداتی برای آینده انجام شدند. با علم بر این دانش که بر پایه تغییراتی که در جهان شکلگرفته، ضرورت استفاده از متریال جدید و بهکارگیری علم شیمی در سازهها امری الزامی و اجتنابناپذیر است. بر همین اساس به فرمول اختصاصی خودمان از ترکیب مواد معدنی، خاک، مواد نانو و بعضی افزودنیها و نهایتاً به ساخت ورقهای فیبورد دست پیدا کردیم.
وی با تأکید بر کیفیت محصولات فیبو عنوان کرد: کیفیت ورقهای ایرانی بهخاطر فرمولاسیون و تکنولوژی خاص به مراقب بهتر از نمونههای خود از کشورهای دیگر مانند آسیای شرقی و چین هستند. 21 خاصیت ذاتی دارند که در کیفیت، امنیت و دوام سازهها نقش مؤثری دارند و در حوادثی مانند سیل و آتشسوزی کاملاً ایمن و محافظ هستند.
یوسفی افزود: ظرف 4 سال با تولید نمونههای آزمایشی، استفاده از دانش و تکنولوژی روز دنیا، رسیدن سطح کیفی قابل قبول در ایران و جهان، نام فیبو را ثبت و تولید ورقهای فیبورد را آغاز کردیم. این برند را در کشور امارات، و تشکلهای بینالمللی بهثبت رساندیم. در ایران هم دفتر نمایندگی راهاندازی و تولید آن را شروع کردیم.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو با تأکید بر نسوز و ضد زلزله بودن ورقهای فیبورد عنوان کرد: فیبوردهای ما به ویژگیهای اساسی و مهمی که در کاهش تلفات ناشی از حوادث ساختمانی از اهمیت زیادی برخوردارند، مسلح و تجهیز شدهاند و در صورت استفاده در سازهها ضمن این که مانع فروپاشی ساختان و ازبینرفتن سرمایه میشوند، به دلیل این که نسوز، ضد زلزله، آنتیباکتریال کامل و ضد آب هستند، جان سکنه را نیز از حوادث در امان نگه میدارند.
یوسفی در بیان چالشهای محیط فعالیت این صنعت، بیان کرد: سنتی بودن بازار ساختمان ایران مهمترین و اساسی ترین چالش ماست. به بیان صریح، عدم استقبال از مصالح نوین و عدم دانش بازار داخلی نسبت به مزایایی آن مهم ترین چالش ما تا کنون بوده است. صنعت ساختمان ایران به شدت سنتی است و به همین جهت مقابله های با صنعت ساخت و ساز نوین و فعالیت های مدرنیته در این بازار شکل می گیرد.
به گفته یوسفی، مصالح و متریال نوین و مدرن سه ویژگی یا خدمت اساسی کاهش هزینه، بالابردن سود و ایمن ساختن برای بشر را به دنبال دارد؛ اما برای من عجیب است و جای سؤال دارد که چرا در بازار ایران، این ویژگیها نادیده گرفته شده و همچنان از مصالح سنتی استفاده میشود؟
یوسفی با اشاره به رویداد پیشرو در مورد بازار مسکن عنوان کرد: در راستای خروج و افزایش بهرهوری و سود در صنعت ساختمان، شایسته و الزامی است که در محافل و مجامع حرفهای، رسانهها و تشکلها به بحثوبررسی این مسائل پرداخته شود. استفاده از مصالح نوین و متریال جدید، ضمن افزایش استاندارها و ایمنی سازهها سود بسیار بالاتری نسبت به مصالح سنتی به دنبال دارد و سرمایهگذاران و سازندگان با استفاده از آنها میتوانند از این سود بهرهمند شوند.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو با اشاره به پایینبودن استفاده از محصولات نوین در صنعت ساختمان عنوان کرد: ایمنی و بهداشتی که این محصولات به سازهها میبخشند، منافع زیادی را برای مصرفکنندگان دارد و میتواند مانع تلفات جانی در حوادث غیرمترقبه شود. عدم اشراف بازیگران بازار مسکن، سیاستگذاران، تولیدکنندگان، سرمایهگذاران و نهایتاً مصرفکنندگان نسبت به مزایا و منافع فیبورد، باعث شده تا استفاده از متریال سنتی که ایمنی کمتری دارند و درعینحال تبعات زیستمحیطی بیشتری دارند، استفاده بیشتری شود.
یوسفی در ادامه به پایینبودن طول عمر ساختمانهای ساخته شده با مصالح سنتی نسبت به فیبورد اشاره کرد و گفت: متوسط طول عمر ساختمانهای جدید حدود 30 سال است؛ اما ما سازههای مقاومی داریم که با استفاده از متریال روز بدون هیچگونه آسیبی، امروز بیش از 40 سال قدمت دارند. این مسئله دال بر این است که سازههای ساخته شده با متریال نوین عمر بالاتری دارند و الزامی است که برای رفع این نقیصه قانونگذار ورود کند و با اصلاح قوانین وضعیت را تغییر دهد.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو با اشاره به گزارشهای شوکهکننده در مورد ساختمانهای ناایمن و بسیاری از سازههای مهم در تهران و کلان شهرهای ایران، عنوان کرد: جا دارد که ضمن بازبینی در تولید مصالح ساختمانی و صنعت ساختمان، موضوعاتی مانند ایمنسازی داخلی و دکوراسیون داخلی نیز بازبینی شود. با استفاده از مصالح جدید مانند فیبورد میتوان این سازههای ناامنی را که زنگ هشدار نسبت به آنها روشن شده را ایمن کرد. حتی بازسازی نمای سازههای قدیمی را نیز میتوان با فیبورد انجام داد.
یوسفی در ادامه به نقش اساسی و کلیدی مراکزی چون آتشنشانی اشاره کرد و گفت: مراکزی مانند آتشنشانی که در مورد عدم ایمنی ساختمان گزارشهای را تهیه و منتشر میکنند، میتوانند بررسیها و گزارشهای را در مورد افزایش سطح کیفی و ایمنی سازهها که با استفاده از متریال جدید ساخته شدهاند، تهیه و منتشر کنند و در فرهنگسازی صنعتی و مصرفی آنها نقش مؤثری را ایفا کنند.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو در مورد تفاوتهای بازار داخلی و خارجی نسبت به خرید و سفارش فیبورد عنوان کرد: باتوجهبه اشرافی که در بازارهای خارجی وجود دارد، ما برای محصول تولید نکردهمان سفارش داریم و همواره با سفارش مشتریان مواجهیم. اما همانطور که گفتم در بازار داخلی بهخاطر دیدگاه استفاده از محصولات سنتی، مجبوریم رویه هایی چون توضیح و تشریح مزایای ایمنی و سرمایهای دوره بازاریابی طولانی را برای جلب مشتری پشت سر بگذاریم.
یوسفی با تأکید بر این که استفاده از مصالح نامرغوب باعث، تحمیل هزینههای تعمیراتی زودهنگام در ساختمانها میشود، گفت: متأسفانه ساختوساز در کشور به دلیل برخی منفعتطلبی ها، باکیفیت پایین در جریان است این در حالی است که ما سازههایی داریم که حدود 50 سال عمر دارند اما همچنان مستحکم و ایمن و قابل سکونت هستند و دلیل این اختلاف جز در کیفیت مصالح چیز دیگری نیست.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو در پاسخ به این سؤال که استفاده از مصالح نوین ساختمانی تا چه اندازه در کاهش مصرف انرژی و آلایندههای زیستمحیطی مؤثر است، عنوان کرد: ما امروز با بحران آب و انرژی در کشور مواجه هستیم و امروز توجه همه جهان را به خود جلب کرده و بر همین اساس تعاریف جدید مانند سهم آب مجازی مطرح شده است. بدین معنی که میزان مصرف آب در اجزا، مواد اولیه در کل زنجیره تولید یک محصول چقدر است؟
یوسفی توضیح داد: فارغ از هدررفت آب و انرژی و تأثیرات منفی زیستمحیطی در حین اجرای پروژههای ساختمانی، در مصالحی مانند فولاد و سیمان که اهم متریال ساختمانی محسوب میشوند، بهخصوص فولاد مصرف آب شیرین بهعنوان خنککننده بسیار بالاست و این صنعت با کمبود آب مواجه است و برای جبران آن، استراتژی انتقال آب عمان با آن هزینهها بالا در دست اجراست. این در حالی است که در متریال فیبورد مصرف آب تنها برای ترکیب خاک استفاده میشود.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو با اشاره به استفاده حدود 200 هزار لیتر آب شرب و شیرین در ساخت یک ساختمان 20 طبقه با مصالح سنتی، عنوان کرد: درحالیکه صنعت ساختمان در ایران به شکل سنتی و هدررفت بالای آب و انرژی به کار خود ادامه میدهد که در دنیا با طرح صنعت ساختوساز خشک، انقلاب نوینی شکلگرفته که ضمن همه منافع زیستمحیطی با افزایش ایمنی و سرعت ساخت، با کاهش هزینههای تولید و افزایش سود در سازندگان نیازهای کشورهای مختلف را برطرف میکند.
یوسفی در خصوص استفاده از آب در روند تولید فیبورد گفت: در صنعت فیبورد مصرف آب بسیار ناچیز و تنها در بخش خمیر کردن خاک و مصالح به کار میرود. در ساخت دو هزار ورق کمتر از هزار لیتر آب مصرف میشود که نسبت به هدررفت و مصرف آب در مصالح سنتی، میتوان آن را صفر محسوب کرد. در نصب ساندویچ پنلها بر سر ساختمان هم هیچ آبی مصرف نمیشود.
یوسفی با تأکید اشراف کشورهای پیشرفته بر حفظ ذخایر و منابع آب و انرژی افزود: الزام به حفظ آب شرب و حفظ ذخایر استراتژیک در کشورهای پیشرفته آنها را به این سمت سوق داده که در راستای این امر، ضمن حرکت صنایع سه سمت ساختوساز خشک، سیاستهای حمایتی و لازم نیز اتخاذ و اجرایی شوند. به همین دلیل استقبال و استفاده از سازههای پیشساخته و ساندویچ پنل در آنها با شیب فزایندهای روبهرشد است.
مدیرعامل گروه صنعتی فیبو با اشاره به این که از نظر فضای اشغالی، مصالح جدید فضای کمتری را اشغال کرده و به همین میزان بر سهم کمتری از متراژ ساختمانها تصاحب میکنند، گفت: ساندویچ پانل های فیبورد حدود 8 سانتیمتر ضخامت دارند که در مقایسه با دیوارهای قدیمی که با آجر و مصالح سنتی ساخته میشوند، فضای کمتری را اشغال میکنند. میزان انتقال صدا و حرارت آنها صفر است.
یوسفی ادامه داد: ورقهای فیبورد 100 درصد از مواد معدنی تشکیل شدهاند و هیچ ماده نفتی یا مصنوعات صنعت نفت در آنها به کار نرفته است، طبق تأییدیههای آزمایشگاهی بعد از دو سال جذب طبیعت میشوند. این زمان بازگشت در مورد هیچ یک از مصالح سنتی ساختمانی وجود ندارد و بر پایه تحقیقات، مصالح ساختمانی سنتی جزو کثیفترین آلایندههای زیستمحیطی به شمار میروند.
وی با اشاره به اخذ استانداردهای داخلی و خارجی برای فیبورد در مورد توسعه نمایندگیها این شرکت توضیح داد: با وجودی که حدود 1.5 سال از فعالیت شرکت میگذرد حدود 140 نمایندگی کمک تولید داریم که تا شب عید این آمار به 180 نماینده در کشور میرسد. 30 نمایندگی فروش در شهرها و کلانشهرهای کشور داریم. در حال راهاندازی مرکز فروش در سلیمانیه عراق هستیم، پیشبینی میکنیم که تا سال 2025 این مرکز راهاندازی میشود. با وجود سابقه صادراتی که در امارات داریم و فیبورد در ساخت برجها در این کشور استفاده شده، امیدوارم که بهزودی در این کشور نیز نمایندگی ایجاد کنیم.