شماره روزنامه ۶۱۹۳
|

پاسخ «دنیای‌اقتصاد» به سوال این روزهای سرمایه‌گذاران؛

دنیای اقتصاد: در سالی که گذشت، در بین بازارهای طلا، دلار و انواع سکه کدام یک بازدهی بیشتری را کسب کردند؟

لوایح مرتبط با FATF دوباره بررسی می‌شود؛

روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه لوایح مرتبط با FATF، دوباره مورد بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار خواهد گرفت. البته این بررسی به معنی تصویب این لوایح نیست؛ اما می‌تواند یک گام رو به جلو برای خروج ایران از لیست سیاه FATF تلقی شود. روز گذشته علاوه بر تاکید رئیس‌جمهوری و وزیر اقتصاد، فعالان بخش…

    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • پاسخ «دنیای‌اقتصاد» به سوال این روزهای سرمایه‌گذاران؛

    طلای ۱۸ عیار؛ برنده بازدهی در بازار ایران

    دنیای اقتصاد: در سالی که گذشت، در بین بازارهای طلا، دلار و انواع سکه کدام یک بازدهی بیشتری را کسب کردند؟
  • کدام بازار در سال ۲۰۲۴ بیشترین بازدهی را داشت؟

    دنیای اقتصاد: در نمودار زیر بازدهی انواع بازارها در سال ۲۰۲۴ مشخص شده است. براین اساس، بیشترین بازدهی از آن بازار کاکائو بوده است.
  • لوایح مرتبط با FATF دوباره بررسی می‌شود؛

    گام خروج از «لیست ‌سیاه»؛ آیا اقتصاد ایران به ریل اصلی باز می‌گردد؟

    روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه لوایح مرتبط با FATF، دوباره مورد بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار خواهد گرفت. البته این بررسی به معنی تصویب این لوایح نیست؛ اما می‌تواند یک گام رو به جلو برای خروج ایران از لیست سیاه FATF تلقی شود. روز گذشته علاوه بر تاکید رئیس‌جمهوری و وزیر اقتصاد، فعالان بخش خصوصی بر حرکت به سمت کاهش محدودیت‌ها با خروج از لیست سیاه تاکید کردند. در یک دهه اخیر، تشدید تحریم‌های اقتصادی و ماندن ایران در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، باعث کاهش نقش اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی شده و میزان سرمایه‌گذاری خارجی را نیز به حداقل رسانده است. از سوی دیگر، عدم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و تداوم رویکرد اقتصاد دستوری باعث تشدید ناترازی‌های انرژی شده است که این موضوع آینده رشد اقتصادی را تهدید خواهد کرد. در حال حاضر نگاه مشترک دولت و فعالان خصوصی، برای حل مساله FATF می‌تواند یک حرکت مثبت برای ارتباط‌گیری با اقتصاد جهانی و حرکت برای جذب سرمایه‌گذاری به‌ویژه از کشورهای همسو و همسایگان ایران باشد.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • تیم ورستال، اقتصاددان:

    خاطره ایران، مهد آزادی اقتصادی

    دنیای اقتصاد: تیم ورستال، اقتصاددان می‌گوید: از ترجمه کتاب بیست مغلطه اقتصادی به زبان فارسی خوشحالم.
  • گزارش جدید مرکز آمار ایران؛

    نرخ رشد اقتصادی با نفت ۳.۴ درصد؛ بدون نفت ۲.۳ درصد

    دنیای اقتصاد: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در فصل تابستان ۱۴۰۳ نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر ۷.۵ درصد بوده است که نسبت به فصل تابستان سال گذشته، ۰.۴ واحد درصد کاهش داشته است.
  • تاکید معاون اول رئیس جمهور بر تک نرخی شدن ارز؛

    از نخبگان خواهش می‌کنیم به دولت کمک کنند

    دنیای اقتصاد: معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر تک نرخی شدن ارز، گفت: متاسفانه ارزی که معمولاً به حساب مردم گذاشته می‌شود به جز ارز کالاهای اساسی، ارز آزاد است. حالا اگر تولید و وارد کننده ارز دیگری گرفته باشند، مابه‌التفاوت آن به مردم پرداخت نمی‌شود.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • آیا مالیات‌ستانی در راستای کاهش محرومیت‌های استانی عمل کرده‌ است؟

    توزیع ناکارآمد مالیات

    یک گزارش پژوهشی با بررسی داده‌های نظرسنجی اتاق بازرگانی ایران عوامل موثر بر وضعیت کسب‌وکارها در کشور را معرفی کرده است. مطابق یافته‌های این پژوهش، رویه‌های ناعادلانه در مالیات‌ستانی یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در تضعیف وضعیت کسب‌وکارها بوده است. بررسی آمارها نشان می‌دهد، رویه‌های ناعادلانه در مالیات‌ستانی خود را در شیوه نامتناسب توزیع درآمدهای مالیاتی مابین استان‌ها نمایان کرده است. به نظر می‌رسد برخلاف ادعاها و شعارهایی که در رابطه با توزیع عادلانه درآمدهای مشاع مابین استان‌ها داده می‌شود یا سخنانی که در رابطه با اهمیت توجه دولت به مناطق محروم گفته می‌شود، برخی استان‌های توسعه‌یافته‌تر درآمدهای مالیاتی بیشتری را نسبت به استان‌های کمتر توسعه‌یافته از خزانه دولت دریافت می‌کنند. این در حالی است که انتظار می‌رود جریان بازتوزیع درآمدها از استان‌های توسعه‌یافته به استان‌های کمترتوسعه‌یافته باشد.
  • رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور تشریح کرد؛

    از نشان‌دار کردن مالیات تا اجرای کامل ماده ۱۶۹مکرر

    سازمان امور مالیاتی: رئیس کل سازمان امور مالیاتی در برنامه «صف اول» گفت: یکی از دغدغه‌های رئیس‌جمهور بحث اجرای کامل ماده ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر است که می‌تواند به شفافیت اقتصادی و مالیات‌ستانی عادلانه کمک موثری کند.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • بانک مرکزی اعلام کرد؛

    نرخ دلار حواله ۶۴ هزار و ۳۴۰ تومان شد

    دنیای اقتصاد: نرخ بازار توافقی نیما در روز چهارشنبه ۵ دی ماه ۱۴۰۳ شاهد مبادله دلار با نرخ ۶۴ هزار و ۳۴۰ تومان، مبادله یورو با نرخ ۶۶ هزار و ۸۳۹ تومان و مبادله درهم با نرخ ۱۷ هزار و ۵۱۹ تومان بود.
  • در جلسه اخیر هیات سرمایه‌گذاری؛

    هفتصد میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی تصویب شد

    دنیای اقتصاد: در دویست و هشتاد و هفتمین جلسه هیأت سرمایه‌گذاری خارجی (پنجمین جلسه در دولت چهاردهم) بیش از ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی، بررسی و تصویب شد.
  • «دنیای‌اقتصاد» آثار سیاست اعتباری ۲۵۰همتی بر متغیرهای اقتصادی را بررسی می‌کند

    بازگشت به عصر پول‌پاشی؟

    مسوولان وزارت اقتصاد اعلام کرده‌اند که ۲۵۰همت در قالب اعتبار بانکی به بنگاه‌های زودبازده و ارزآور تعلق خواهد گرفت. به نظر می‌رسد اعلام این سیاست پولی، پایانی بر سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها باشد. تجربه گذشته تزریق منابع به بنگاه‌ها برای رونق اقتصادی نشان می‌دهد که این سیاست نه تنها نمی‌تواند باعث بهبود وضعیت تولید شود، بلکه در نتیجه آن نرخ تورم افزایش پیدا می‌کند، اثر ملموسی در افزایش تولید نخواهد گذاشت و در نهایت به یک سیاست ضد تولید تبدیل خواهد شد. از سوی دیگر در اقتصاد ایران تاکید ویژه‌ای بر احیای بنگاه‌های ورشکسته از طریق تزریق منابع ارزان‌قیمت با نرخ سود پایین وجود دارد که این موضوع نیز باعث کاهش بهره‌وری و افزایش قدرت چانه‌زنی این بنگاه‌ها خواهد شد. بنابراین بهتر است به جای اجرای سیاست پول‌پاشی برای رونق، به فکر مهار تورم و تسهیل فضای کسب‌وکار در بخش داخلی و رفع تحریم‌ها در عرصه خارجی بود.
  • فرار مالیاتی قرض‌الحسنه‌ها چطور شناسایی می‌شود؟

    کشف فرار مالیاتی در هفت صندوق‌ قرض‌الحسنه

    سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی کشور، از شناسایی فرار مالیاتی تعدادی از اشخاص از محل فعالیت هفت صندوق‌ قرض‌الحسنه مشکوک به کتمان فعالیت واقعی مشتریان در خراسان رضوی خبر داد.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به دنیای اقتصاد پاسخ داد؛

    سمت و سوی بازار ارز تجاری

    دنیای اقتصاد: مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی که حدود ۳ ساعت به طول انجامید، تحولات بازار ارز را با حضور وزیر اقتصاد، رییس کل بانک مرکزی و رییس سازمان برنامه و بودجه را بررسی کرد.
  • بازگشت دلار به مدار صعودی

    دنیای اقتصاد: در روزهای اخیر سیگنالی مبنی بر حضور سنگین نهاد بازارساز در معاملات روز دوشنبه منتشر شده بود که بر اساس آن احتمال می‌رفت در این روز روند نرخ ارز کاهشی شود. اما برخلاف پیش‌بینی‌ها تابلو‌های بازار سبز است. برخی از تحلیلگران معتقدند که این رشد قیمت در واکنش به سخنان جدید وزیر اقتصاد بوده است.
  • دنیای اقتصاد در گفت‌وگو با یک مقام مسئول؛

    آیا یارانه‌ها سال آینده افزایش خواهند داشت؟

    مبلغ یارانه ها سال بعد افزایش دارد؟ دنیای اقتصاد در گفت‌وگو با سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها به بررسی جزئیات این موضوع می‌پردازد.
  • آمار تولید ناخالص داخلی به‌روز شد؛

    فرود «رشد» با اتمام سوخت

    رشد اقتصادی ایران به روایت بانک مرکزی در فصل دوم سال جاری به ۲.۷درصد کاهش یافته و به پایین‌ترین سطح در ۱۰فصل اخیر رسیده است. یکی از عوامل اصلی، افت رشد درآمدهای نفتی در فصل‌های اخیر بوده است. به گفته کارشناسان، رشد اقتصادی در ایران تابعی مستقیم از میزان رشد بخش نفت است و عوامل دیگر غیرنفتی فعلا نمی‌تواند باعث تغییر مسیر رشد اقتصادی شود. با توجه به افت رشد بخش نفت در فصل‌های اخیر، به نظر می‌رسد اقتصاد کشور وارد دوره‌ای جدید با رشد پایین شده است.
  • نحوه توزیع عوارض مالیات بر ارزش افزوده استردادشده صادرات؛

    واریز بیش از ۱۲۶همت به حساب وزارت کشور، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها

    سازمان امور مالیاتی: رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور از واریز مبلغ ۱۲۶هزار میلیارد تومان عوارض ارزش افزوده به حساب وزارت کشور، شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، فرمانداری‌ها و ادارات کل امور عشایر و پارک‌های علم و فناوری در هشت ماه نخست سال جاری خبر داد.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • یک مقام مسئول در وزارت اقتصاد:

    اختصاص ۲۵۰ همت برای رفع تنگنای مالی باعث کاهش تورم می شود

    دنیای اقتصاد: مدیر گروه مطالعات پولی مرکز تسهیل تأمین مالی تولید در وزارت امور اقتصادی و دارایی تأکید کرد: اختصاص ۲۵۰ هزار میلیارد تومان برای رفع تنگناهای مالی تولید از آن‌جهت که به طرح‌های پیشران اختصاص می‌یابد و به رونق تولید خواهد انجامید نگرانی بابت افزایش تورم ایجاد نمی‌کند.
  • مطابق اعلام بانک مرکزی؛

    رشد اقتصادی نیمه اول ۱۴۰۳؛ با نفت ۲.۹ و بدون نفت ۲.۴درصد

    دنیای اقتصاد: مطابق اعلام بانک‌مرکزی، رشد اقتصادی در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ به قیمت‌های پایه سال ۱۴۰۰ با احتساب نفت ۲.۹درصد و بدون نفت ۲.۴درصد بوده است.
  • وزیر اقتصاد پاسخ می دهد؛

    قیمت واقعی دلار چقدر است؟

    دنیای اقتصاد: وزیر اقتصاد در پاسخ به این سؤال با اشاره به شاخص قیمت‌ها و عوامل مؤثر بر نرخ ارز، توضیح داد که از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان آذر ۱۴۰۳، شاخص قیمت‌ها طبق گزارش بانک مرکزی ۲.۸ برابر شده است. با کسر تورم آمریکا از این شاخص، که بر ارزش دلار تأثیر می‌گذارد، این رقم به حدود ۲.۷ برابر کاهش می‌یابد.
  • «دنیای‌اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    چرا بازگشت به ارز چند نرخی راه‌حل تورم نیست؟

    دنیای اقتصاد: ۱۲۸ نماینده مجلس در نامه‌ای به دولت، افزایش نرخ ارز را عامل اصلی تورم دانسته و پیشنهاد بازگشت به نظام چندنرخی ارز را مطرح کردند.
  • رشدهای ماهانه، نقطه‌ای و سالانه شاخص قیمت مصرف‌کننده در آذرماه کاهشی شدند

    عقبگرد دسته‌جمعی تورم

    نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در آذرماه سال جاری نسبت به آبان کاهشی شدند. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه در آذرماه به رقم ۲درصد رسید که نسبت به ماه قبل کاهش ۰.۸واحد درصدی را ثبت کرد. تورم نقطه به نقطه نیز در‌ آذر با افت ۱.۱واحد درصدی به رقم ۳۱.۴درصد رسید. از سوی دیگر، نرخ تورم متوسط نیز با ثبت رقم ۳۲.۵درصد نسبت به ماه قبل ۰.۶واحد درصد افت کرد. برآوردها حاکی از آن است که در ماه‌های اخیر، نرخ تورم یک روند زیگزاگی را حول محور ۳۰درصد انجام داده است. هدف‌گذاری بانک مرکزی در پایان سال جاری نزول تورم به زیر ۳۰درصد است. محاسبات «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که اگر میانگین تورم ماهانه در سه ماه پایانی آخر سال در محدوده ۱.۶درصد باشد، این هدف محقق خواهد شد. البته باید این نکته را در نظر داشت که سه‌ماه پایانی عموما دارای تورم بالاتری نسبت به ماه‌های قبلی است، اما انتشار اخبار مثبت سیاسی می‌تواند این هدف را میسر کند.
  • بازگشت به سیستم چندنرخی چه تبعاتی دارد؟

    نسخه‌‌پیچی ارزی بهارستان

    به تازگی نامه‌ای از ۱۲۸نماینده مجلس به دولت که در مرداد ماه امسال نوشته شده، توسط یکی از نمایندگان منتشر شده است. متن این نامه افزایش نرخ ارز را عامل تورم دانسته و خواستار بازگشت به نظام حمایتی با تثبیت ارز شده است. این در شرایطی است که کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود اشاره کرده‌اند که رشد نقدینگی عامل اصلی کاهش ارزش پول ملی بوده و علیت از سوی تورم به نرخ ارز است. به نظر می‌رسد توصیه به بازگشت به نظام چندنرخی در این شرایط، ثمره‌ای جز تقویت زمینه‌های فساد و هدررفت ارز نخواهد داشت.
  • پکن باید دست به اقدامات جسورانه بزند؛

    مصائب ادامه‏‌دار اقتصاد چین

    حاکمان چین هر سال در ماه دسامبر در یک کنفرانس اقتصادی گرد هم می‌آیند تا شرایط ۱۲ماهه گذشته و چشم‌انداز سال پیش‌رو را بررسی کنند.بر اساس گزارش اکونومیست، چشم‌انداز اقتصاد چین از دو جهت تیره به نظر می‌رسد. میزان خرده‌فروشی در نوامبر در مقایسه با سال قبل از آن ۳درصد افزایش یافت که کمتر از انتظارات است. قیمت‌های مصرف‌کننده نیز در این بازه تنها ۰.۲درصد رشد کرده‌اند. این ارقام «احتیاط مزمن» خانوارها را منعکس می‌کند. اعتماد مصرف‌کننده پس از سقوط در دوران قرنطینه‌های کرونایی در بهار۲۰۲۲ هرگز احیا نشده است.