شماره روزنامه ۶۱۹۳
|

جریان پوست‌اندازی در شکل مراودات تجاری؛

سوالی که بسیار مطرح می‌شود این است که آیا جهانی‌سازی به نقطه پایان خود رسیده است؟ «دنیای‌اقتصاد» با بررسی مجموعه‌ای از گزارش‌ها و تحولات آماری نشان می‌دهد که نه تنها جهانی‌سازی رو به اتمام نیست، بلکه سهم آن از تولید ناخالص داخلی در حال افزایش است.

لوایح مرتبط با FATF دوباره بررسی می‌شود؛

روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه لوایح مرتبط با FATF، دوباره مورد بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار خواهد گرفت. البته این بررسی به معنی تصویب این لوایح نیست؛ اما می‌تواند یک گام رو به جلو برای خروج ایران از لیست سیاه FATF تلقی شود. روز گذشته علاوه بر تاکید رئیس‌جمهوری و وزیر اقتصاد، فعالان بخش…

    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • جریان پوست‌اندازی در شکل مراودات تجاری؛

    جهانی‌سازی به پایان نمی‌رسد

    سوالی که بسیار مطرح می‌شود این است که آیا جهانی‌سازی به نقطه پایان خود رسیده است؟ «دنیای‌اقتصاد» با بررسی مجموعه‌ای از گزارش‌ها و تحولات آماری نشان می‌دهد که نه تنها جهانی‌سازی رو به اتمام نیست، بلکه سهم آن از تولید ناخالص داخلی در حال افزایش است.
  • مشکلات اژدهای زرد، زیاد می شود؛

    تاخیر سبقت اقتصادی چین از آمریکا

    دنیای اقتصاد: دوران طلایی رشد سریع چین به پایان رسیده است و دومین اقتصاد بزرگ جهان اکنون با ترکیدن بزرگ‌ترین حباب بازار مسکن تاریخ دست‌وپنجه نرم می‌کند. اکنون هدف چین برای پیشی گرفتن از ایالات متحده به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان ممکن است دهه‌ها بیشتر از انتظار پکن طول بکشد، آن هم اگر اصلا به وقوع بپیوندد. درحالی‌که برخی پیش‌بینی می‌کردند اقتصاد چین در سال ۲۰۳۰ از آمریکا سبقت خواهد گرفت، حال به نظر می‌رسد که برخی چالش‌های اقتصادی باعث عقب افتادن این پیش‌بینی‌ها شود.
  • در آخرین ماه پاییز قیمت اقلام مصرفی خانوار چه تغییری داشتند؟

    پوشش خوراکی‌ها با حداقل دستمزد

    اخیرا مرکز آمار در گزارشی متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در آذر‌ماه را منتشر کرد. بر اساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینه‌های ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار ۴نفره در آبان‌ماه به حداقل حقوق به ۵۷.۳درصد رسیده است. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل ۶۵.۶درصد بوده است. با ‌این ‌حال در ماه گذشته نسبت هزینه‌های ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با ۵۶.۸درصد بود و در آذر‌ماه افزایش ۰.۵واحد درصدی را تجربه کرده است. به عبارتی سهم خوراکی‌ها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است؛ اما در مقایسه با آبان‌ماه افزایش را نشان می‌دهد. افزایش قیمت کالاهای خوراکی در حالی ادامه دارد که نسبت به رقم تورم کل کشور ۵واحد درصد پایین‌تر است.
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • لوایح مرتبط با FATF دوباره بررسی می‌شود؛

    گام خروج از «لیست ‌سیاه»؛ آیا اقتصاد ایران به ریل اصلی باز می‌گردد؟

    روز گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه لوایح مرتبط با FATF، دوباره مورد بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار خواهد گرفت. البته این بررسی به معنی تصویب این لوایح نیست؛ اما می‌تواند یک گام رو به جلو برای خروج ایران از لیست سیاه FATF تلقی شود. روز گذشته علاوه بر تاکید رئیس‌جمهوری و وزیر اقتصاد، فعالان بخش خصوصی بر حرکت به سمت کاهش محدودیت‌ها با خروج از لیست سیاه تاکید کردند. در یک دهه اخیر، تشدید تحریم‌های اقتصادی و ماندن ایران در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، باعث کاهش نقش اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی شده و میزان سرمایه‌گذاری خارجی را نیز به حداقل رسانده است. از سوی دیگر، عدم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و تداوم رویکرد اقتصاد دستوری باعث تشدید ناترازی‌های انرژی شده است که این موضوع آینده رشد اقتصادی را تهدید خواهد کرد. در حال حاضر نگاه مشترک دولت و فعالان خصوصی، برای حل مساله FATF می‌تواند یک حرکت مثبت برای ارتباط‌گیری با اقتصاد جهانی و حرکت برای جذب سرمایه‌گذاری به‌ویژه از کشورهای همسو و همسایگان ایران باشد.
  • تالار ارز تجاری به تقاضای غیررسمی پاسخ نمی‏‏‌دهد؛

    چالش تغییر مرجعیت بازار ارز

    بانک‌مرکزی درتلاش است تا مرجعیت نرخ ارز را در کشور تغییر دهد. این نخستین‌بار نیست که مقامات اقتصادی کشور تلاش می‌کنند از اعتبار نرخ‌های غیررسمی کاسته و به اعتبار نرخ‌های رسمی ارز بیفزایند.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • توییت عبدالناصر همتی در خصوص FATF؛

    روایت وزیر اقتصاد از موافقت رهبر انقلاب با بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص

    دنیای اقتصاد: عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی از موافقت رهبر معظم انقلاب با بررسی مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
  • «دنیای‌اقتصاد» عواقب تثبیت نرخ ارز ترجیحی در بودجه سال آینده را بررسی می‌کند

    حکم تشدید شکاف ارزی

    درحالی‌که بسیاری از نهادهای پژوهشی نظیر مرکز پژوهش‌های مجلس، پژوهشکده پولی و بانکی و اقتصاددانان تاکید می‌کنند که تداوم تزریق ارز ترجیحی با نرخ ثابت ۲۸هزار و ۵۰۰تومان، نتوانسته اهداف حمایتی و کنترل نرخ کالاهای اساسی را برآورده کند، برخی سیاستگذاران بر تداوم آن تاکید دارند. به تازگی مجمع تشخیص مصلحت نظام، افزایش نرخ ارز ترجیحی را مغایر با سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه دانسته است که با این تصمیم در سال آینده شکاف نرخ ارز ترجیحی و نرخ بازار ارز تجاری تشدید خواهد شد. این در حالی است که مسوولان دولت چهاردهم با توجه به عواقب و خسارت‌ها به دنبال کاهش شکاف نرخ‌های ارزی بودند و قصد داشتند نرخ ارز ترجیحی را به ۳۸هزار و ۵۰۰تومان برسانند که با آن مخالفت شد. به نظر می‌رسد که اعمال نظرهای متفاوت درخصوص سیاست‌های ارزی، یکی از موضوعاتی است که باعث شده است سیاست چندنرخی شدن ارز تداوم یابد.
  • بانک مرکزی جزئیات آمارهای پولی و بانکی مهرماه و آبان‌ماه را منتشر کرد؛

    برگشت رشد پول از کف

    بانک مرکزی جزئیات آمارهای نقدینگی مهر و آبان۱۴۰۳ را منتشر کرد. رشد ماهانه نقدینگی ۱.۷درصد و رشد نقطه‌به‌نقطه آن ۲۸.۲درصد بوده است. رشد پول که به‌نوعی نمایانگر انتظارات تورمی شناخته می‌شود، از کف ۷۵ماه اخیر در فروردین با رقم ۱۵.۷درصد به ۲۷.۶درصد در آبان ماه امسال افزایش یافته است.
  • بازار ارز به آرامش می‌رسد؟

    عدم توقف دلار آزاد

    نرخ دلار آزاد در بازار روز گذشته مجددا افزایش یافت. این درحالی است که عمده تزریق‌های بانک‌مرکزی در بازار تجاری صورت می‌گیرد. نهاد بازارساز قصد دارد با افزایش حجم معاملات رسمی مرجعیت نرخ ارز را از نرخ‌های غیررسمی به نرخ‌های تجاری تغییر دهد. اما همچنان مشاهده می‌شود که انتظارات تورمی از بازار آزاد جهت می‌گیرد.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • بانک مرکزی اعلام کرد؛

    نقدینگی آبان ۱۴۰۳ از مرز ۹۳۰۰ هزار میلیارد تومان گذشت

    دنیای اقتصاد: بر اساس اعلام بانک مرکزی، حجم نقدینگی در آبان ۱۴۰۳ به رقم ۹۳۹۲۲.۱ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۱۹.۲ درصد رشد داشته است.
  • پیش‌بینی‌ها از چشم انداز قیمت نقره در سال ۲۰۲۵؛

    قیمت هر اونس نقره به ۵۰ دلار می‌رسد

    دنیای اقتصاد: بسیاری از تحلیلگران معتقدند سال ۲۰۲۵ قیمت هر اونس نقره به ۵۰ دلار هم می‌رسد؛ هر چند بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد؛ در سال‌های پیش رو روند منحنی نرخ نقره صعودی است.
  • خبری از مرغ ارزان نیست!

    دنیای اقتصاد: حسین صمصامی نماینده مجلس شورای اسلامی در شبکه اجتماعی ایکس از احتمال افزایش ۲۶ درصدی قیمت مرغ تا آخر سال خبر داد.
  • چشم‌انداز دارایی‌ها بررسی شد؛

    تغییر فاز شاخص بازارها

    شاخص کل بورس پس از یک رالی قدرتمند ۳۹درصدی از ۲آبان، دیروز ۱.۷۶درصد از ارتفاع خود را از دست داد و به سطح ۲میلیون و ۷۷۷ هزار واحدی رسید. به گمان بسیاری از کارشناسان، بازار سهام هنوز پتانسیل صعود در روزهای آتی را دارد. همزمان با این اتفاق، نرخ ارز در بازار آزاد نیز نوسانات کاهشی را تجربه کرد و دلار به ابتدای کانال ۸۰هزار تومان رسید. این افت قیمت‌ها می‌تواند ناشی از اصلاح نرخ بازار یا تلاش بازارساز در جهت ثبات‌بخشی به بازار باشد.
  • آیا اصلاحات اقتصادی می‌تواند چرخه فقر کودکان در ترکیه را متوقف کند؟

    رد فقر در خیابان‌های استانبول

    طبق گزارش یونیسف و موسسه آماری ترکیه، حدود ۷میلیون کودک فقیر در این کشور زندگی می‌کنند. بحران فقر کودکان در ترکیه به‌طور مستقیم با تورم بی‌سابقه این کشور مرتبط است. نرخ تورم که در اکتبر ۲۰۲۲ به ۸۵درصد رسید، هزینه‌های زندگی را افزایش داده و تامین نیازهای اولیه را برای خانواده‌های فقیر و حتی با درآمد متوسط دشوار کرده است. کودکان در محله‌های فقیرنشین مانند تارلباشی، به‌جای حضور در مدارس، مجبور به کار هستند.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • بانک مرکزی اعلام کرد؛

    کاهش تورم ماهانه آذر به ۱.۷ درصد

    دنیای اقتصاد: تورم سالانه مصرف کننده و تولیدکننده آذرماه به ۳۶.۳ و ۲۶.۷ درصد کاهش یافت.
  • توقف تقریبی اقتصاد جنگ‌زده؛

    تأثیر جنگ غزه بر اقتصاد منطقه منا؛ رشد اقتصادی کشورها تحت تاثیر منفی

    دنیای اقتصاد: بحران انسانی در غزه باعث توقف تقریبی اقتصاد این منطقه شده و در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۳ افت ۱۸ درصدی را تجربه کرده است. همچنین، اعمال محدودیت‌های تجاری توسط اسرائیل تأثیرات منفی بر اقتصاد کرانه باختری داشته و کاهش ۲۳ درصدی فعالیت‌های اقتصادی در این منطقه را به همراه داشته؛ بنابراین جنگ غزه نه‌تنها مناطق فلسطینی را با بحران مالی جدی مواجه کرده، بلکه اثرات منفی گسترده‌ای بر اقتصاد کشورهای همسایه و حتی روندهای اقتصادی جهانی داشته است.
  • آیا ایلان ماسک می‌تواند کسری بودجه آمریکا را رفع کند؟

    راز کسری بودجه آمریکا

    مخارج دولت آمریکا به سه دسته تقسیم ‌می‌شود: مخارج مربوط به بدهی، مخارج اختیاری و مخارج اجباری. بررسی مکانیزم عملکرد دولت آمریکا نشان می‌دهد ترامپ می‌تواند با لغو فرمان‌های اجرایی بایدن، بخش زیادی از مخارج اجباری دولت فدرال را کاهش دهد؛ با این حال، این گزینه برای رای‌دهندگان محبوب نیست.
  • بیت‌کوین مورد استقبال مدیران وال‌استریت قرار گرفت

    تقاضای جدید در بازار رمزارز

    افزایش چشمگیر قیمت بیت‌کوین در سال جاری، وال‌استریت را با چالش مهمی به نام سرمایه‌گذاری بانک‌ها در حوزه تامین مالی ارزهای دیجیتال مواجه کرده است. این موضوع، تغییری اساسی در نگرش بانک‌های بزرگ ایجاد کرده است. در عین حال، افزایش تورم و کاهش ارزش دلار آمریکا نیز باعث تقویت بیت‌کوین، آلت‌کوین‌ها و طلا شده است.
  • دلار غیررسمی به رشد قیمت ادامه می‌دهد؛

    الزام حضور بازارساز در معاملات آزاد

    روز گذشته روند شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی افزایشی بود. به تبعیت از رشد نرخ دلار آزاد، قیمت قطعات مختلف سکه ‌طلا رشد کرد. به عقیده تحلیلگران شرایط حال حاضر به دلیل افزایش تقاضا و متناسب نبودن حجم عرضه در بازار آزاد است. این افراد معتقدند در شرایط این‌چنینی بازار رسمی به دنبال بازار غیررسمی حرکت خواهد کرد، چرا که انتظارات تورمی افراد از نرخ‌های غیررسمی نشات می‌گیرد.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • گزارش ویدئویی از وضعیت در آمدی صنایع همگام با رشد نرخ دلار؛

    ۴۰ صنعت بورس زیر ذره بین

    دنیای‌اقتصاد در ویدئویی، وضعیت ۴۰ صنعت بورسی را بررسی کرده است.
  • عرضه ۱.۴ میلیارد دلار ارز در سامانه ارز تجاری؛

    گزارش بانک مرکزی از آخرین تحولات ارزی تجاری

    دنیای اقتصاد: از زمان آغاز به کار بازار یکپارچه ارز ۲۴ آذر تا روز پنج‌شنبه ششم دی‌ماه، بالغ بر یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار توسط عرضه‌کنندگان و به ارزهای مختلف در بازار مذکور عرضه و معامله شده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    شکاف ۱۸ درصدی دلار تجاری و آزاد؛ برنامه‌های جدید بانک مرکزی برای ثبات بازار ارز

    دنیای اقتصاد: در حالی که نرخ دلار توافقی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران ۶۶,۴۰۰ تومان اعلام شده، نرخ این ارز در بازار آزاد به بیش از ۸۱,۰۰۰ تومان رسیده است. این اختلاف، شکاف ۱۸ درصدی بین دو نرخ را نشان می‌دهد.
  • براساس اعلام بانک مرکزی؛

    نرخ دلار حواله به ۶۴ هزار و ۵۹۵ تومان رسید

    بازار ارز در روز شنبه ۸ دی ماه ۱۴۰۳ شاهد مبادله دلار با نرخ ۶۴ هزار و ۵۹۵ تومان، مبادله یورو با نرخ ۶۷ هزار و ۳۳۱ تومان و مبادله درهم با نرخ ۱۷ هزار و ۵۸۹ تومان بود.
  • طهماسب مظاهری در واکنش به حذف صفر از پول ملی؛

    باید حداقل شش صفر حذف شود

    دنیای اقتصاد: طهماسب مظاهری رئیس کل اسبق بانک مرکزی درباره حذف چهار صفر از پول ملی گفت: حذف چهار صفر با تورم‌ بالایی که وجود دارد کارساز نیست و اگر دولت بخواهد کار مفیدی انجام دهد حداقل باید شش صفر را حذف کند.
  • نرخ سود بین بانکی به سقف رسید؛ چرا این ابزار قطب‌نمای بازار پول نشد؟

    سیاست پولی خاموش

    نرخ بهره بین بانکی که متاثر از عملیات بازار باز است به تازگی با ثبت رقم ۲۳.۹۴درصد به سقف تاریخی خود رسید. عملیات بازار باز که از سال۱۳۹۸ توسط بانک مرکزی استفاده می‌شود در آغاز قرار بود ابزار اثرگذاری در حوزه سیاست پولی باشد و هدف‌گذاری مربوط به رشد نقدینگی و تورم را برای این نهاد سیاستگذار تسهیل کند. با این حال بررسی‌ها نشان می‌دهد نرخ سود بازار بین بانکی به هدف اصلی خود برای تبدیل شدن به ابزار اصلی تنظیم جریان پولی کشور نرسیده است و به نظر می‌رسد که رویکردهای دستوری، در کارکرد این ابزار اثرگذار بوده است. در حال حاضر نیز شکاف مابین نرخ سود بین بانکی و نرخ سود تامین مالی در بازار آزاد به‌شدت افزایش یافته و انتظار بر این است که سقف کریدور نرخ سود بازار بین بانکی افزایش یابد. ترکیه با استفاده از سیاست‌های انقباضی و افزایش نرخ بهره توانسته است در مسیر مهار تورم گام بردارد و پس از کاهش نرخ تورم، سیاست‌های انبساطی را پس از ۲۲ماه آغاز کرده است.
  • تخلیه حباب قطعات طلایی باموفقیت انجام شد؛

    بازگشت نرخ سکه به قله

    درروزهای پایانی هفته گذشته نرخ سکه طلا طرح جدید با عبور از مرز ۵۶ میلیون تومانی برای دومین بار در سه ماه گذشته در قله تاریخی قرار گرفت. بررسی‏‏‌های محاسباتی حاکی از آن است که دومین حضور نرخ سکه در قله با ۵۰‌درصد حباب کوچک‌تر صورت گرفته است. درنتیجه می‌توان گفت سیاست‏‏‌های نهاد بازارساز در راستای کوچک‏‏‌کردن حباب قطعات طلایی موفق بوده است.
  • نرخ بهره ترکیه کاهش یافت؛

    ثمره سیاست پولی فعال همسایه

    بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را ۲.۵واحد درصد کاهش داد و به ۴۷.۵درصد رساند. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که از ماه مه ۲۰۲۳ تا مارس ۲۰۲۴، نرخ بهره از ۸.۵درصد به ۵۰درصد افزایش یافته بود. این افزایش با هدف مهار تورم‌های بالا اتخاذ شد. تحت‌تاثیر این سیاست، تورم سالانه ترکیه از ماه ژوئن سال ۲۰۲۴ در مسیر نزولی قرار گرفت و در نهایت در ماه نوامبر به ۴۷.۰۹درصد رسید. با‌این‌حال تداوم سیاست‌های انقباضی رشد اقتصادی این کشور را تحت‌تاثیر قرار داد و موجب شد در ۳ماهه دوم و سوم سال جاری اقتصاد ترکیه کوچک‌تر شود.
  • مالیات در تله ضعف سرمایه اجتماعی

    درآمدهای دولت به دو نوع درآمدهای مالیاتی و غیرمالیاتی تقسیم ‌می‌شود که ایده‌آل‌ترین منبع درآمدی برای دولت‌ها، به‌دلیل ماهیت پایدار آن، درآمدهای مالیاتی است. این پایداری از جهت پیش‌بینی‌پذیری و تنوع در منابع مالیاتی (تنوع مؤدیان) تبیین می‌شود. بر همین اساس، کشورهای توسعه‌یافته برای نیل به سلامت اقتصادی، بر این ظرفیت درونی و پایدار تکیه کرده‌اند.
    جمعه، ۰۷ دی ۱۴۰۳
  • پیامد انسداد حساب صرافی های ارز دیجیتال تشریح شد؛

    پاس گل به بازار غیررسمی رمز ارز

    دنیای اقتصاد: مسدودسازی درگاههای پرداخت پلت‌فرم‌های رمزارز در ششم دی‌ماه از سوی بانک مرکزی با واکنش شدید فعالان این حوزه مواجه شده؛ به نحوی که انجمن‌های تخصصی حوزه ارزهای دیجیتال،‌ با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند که حذف یا محدودسازی پلت‌فرم‌های داخلی این صنعت، ایران را از یک فرصت اسراتژیک برای رشد اقتصادی محروم کرده و از رییس‌جمهور در این حوزه تقاضای ورود و توقف اجرای چنین تصمیم مخربی را دارند.
  • بررسی سوء برداشت‌های رایج در اقتصاد؛

    کتاب «بیست مغلطه اقتصادی» چه می‌گوید؟

    دنیای اقتصاد: در دویست و بیست و یکمین جلسه از نشست گفت و شنود اقتصادی، کتاب «بیست مغلطه اقتصادی» با حضور امیرحسین خالقی نویسنده کتاب، مرتضی کاظمی و اویس ارشادیان مورد بررسی قرار گرفت.