شماره روزنامه ۶۲۲۶
|
    چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
  • مجری طرح فشارافزایی بزرگ‏‏‏‏‌ترین میدان گازی جهان در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» مطرح کرد؛

    پارس‌جنوبی در بوته آزمون بزرگ

    در روزهای اخیر دولت نوید یک قرارداد بزرگ نفتی را به مردم داده بود و آنطور که وزیر نفت محسن پاک‌نژاد اعلام کرد این بشارت مربوط به طرح فشارافزایی میدان پارس‌جنوبی است؛ طرحی‌‌‌‌‌ که تاریخچه بلندی از فراز و فرودها را در دل خود نگه داشته ولی حالا عزمی جزم شده که به مرحله عملیاتی برسد. در آغاز، مطالعات پایه طرح فشارافزایی میدان گازی پارس‌جنوبی با دو سناریوی اجرای پروژه در دریا یا خشکی مطرح شد که هرکدام هم موافقان و مخالفان خود را داشت ولی در نهایت تصمیم گرفته‌شد‌ این طرح در دریا عملیاتی شود. مجری این پروژه به مزایا و معایب هرکدام از این سناریوها می‌پردازد و آنطور که محمدمهدی توسلی‌پور می‌گوید اجرای پروژه در دریا مسیری از نظر فنی سخت اما از نظر اقتصادی با بهره بالاتر است. وی همچنین در این مصاحبه تصویر روشنی از اقدامات قطر در رقابت با ایران ارائه می‌دهد.
  • آغاز سیاستگذاری‌‌‌‌‌‌ها برای متنوع‌‌‌‌‌‌سازی سبد سوخت

    مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اعلام آغاز سیاستگذاری‌های موثر برای متنوع‌‌‌‌‌‌سازی سبد سوخت کشور گفت: ساخت ۱۰۰‌جایگاه جدید سی‌‌‌‌‌‌ان‌‌‌‌‌‌جی و اضافه‌‌‌‌‌‌‌شدن بایواتانول در دستور کار قرارگرفته‌است.
    سه‌شنبه، ۲۳ بهمن ۱۴۰۳
  • میانگین بهای شاخص برنت در نیمه دوم ۲۰۲۵، حدود ۶۵ دلار در هر بشکه پیش‌بینی می‌شود؛

    قطب‏‏‏‏‌نمای شکسته بازار

    بازار نفت در روزهای اخیر با نوسانات چشمگیری روبه‌رو شده‌است؛ از یک‌سو تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و روسیه فشار عرضه را افزایش داده‌اند و از سوی دیگر، تعرفه‌های ۲۵‌درصدی رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ بر فولاد و آلومینیوم نگرانی‌هایی درباره تاثیر آن بر صنعت انرژی ایجاد‌ کرده‌است. در این گزارش، روندهای اخیر، عوامل تاثیرگذار و چشم‌‌‌‌‌انداز قیمت نفت را در سایه تحولات ژئوپلیتیک و سیاست‌های تجاری بررسی می‌کنیم. آیا طلای‌سیاه به مسیر نزولی خود ادامه خواهد داد، یا تحولات جدید می‌تواند معادلات بازار را تغییر دهد؟
  • چالش ترامپ برای افزایش تولید نفت

    مدیران شرکت‌های انرژی آمریکا اعلام کردند؛ با وجود برنامه رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری آمریکا برای افزایش تولید، رشد تولید نفت حوضه پرمین ایالات‌متحده در سال‌۲۰۲۵ کُند می‌شود. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، مدیران شرکت‌های انرژی آمریکا در حاشیه «نشست جهانی نفت‌خام آرگوس» در هیوستون پیش‌بینی کردند با وجود وعده دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری آمریکا برای به حداکثر رساندن تولید، انتظار می‌رود برداشت نفت از حوضه پرمین آمریکا، بزرگ‌‌‌‌‌‌ترین میدان نفتی این کشور، امسال حداقل ۲۵‌درصد کاهش یابد.
  • صادرات نفت متوقف نمی‌شود

    محسن پاک‌‌‌‌‌‌نژاد، وزیر نفت گفت: رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری آمریکا دونالد ترامپ صحبت از به صفر رساندن صادرات نفت ایران می‌کند، اما این آرزو محقق نمی‌شود.
  • دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش

    مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، توسعه میدان‌های گازی، جهش صنعت پتروشیمی و ساخت پالایشگاه ستاره خلیج‌‌‌‌‌‌فارس را مهم‌ترین دستاورد صنعت نفت برشمرد و بر اصلاح حکمرانی بخش انرژی تاکید کرد.
    دوشنبه، ۲۲ بهمن ۱۴۰۳
  • تنها ۲ درصد از نیاز نفتی چین با واردات از آمریکا تامین می‌شود؛

    تعرفه نمایشی اژدهای زرد

    دنیای اقتصاد: بررسی آمارهای تجاری نشان می‌دهند وابستگی چین به نفت خام و گاز طبیعی آمریکا چندان زیاد نیست؛ به نحوی که در بخش نفت خام، بر اساس داده‌های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، میزان واردات نفت چین از ایالات متحده در یازده ماه نخست سال ۲۰۲۴ به حدود ۲۳۰ هزار بشکه در روز رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۲ درصد کاهش داشته است.
    یکشنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۳
  • پس از چین، چه کشوری رشد تقاضای جهانی نفت را هدایت خواهد کرد؟

    وارثان بازار طلای‌سیاه

    موتور محرک رشد تقاضای جهانی نفت در دهه‌آینده در اختیار کدام کشور خواهد بود؟ پاسخ به این پرسش به یک مساله حیاتی برای سهامداران بازار انرژی تبدیل شده‌است. دو دهه ‌رشد چشمگیر مصرف نفت چین در‌برابر دیدگان ناظران بازار و سرمایه‌گذاران حوزه سوخت‌های فسیلی، خیلی سریع‌تر از آنچه پیش‌بینی می‌شد به تاریخ خواهد پیوست.
  • چشم‌‌‌‌‌‌انداز سود پالایشگاه‌ها برای سال‌۲۰۲۵ تیره است؛

    غول‌‌‌‌‌‌های نفتی در باتلاق رکود

    سود پالایشگاهی شرکت‌های بزرگ نفتی مانند شورون، اکسون‌موبیل و شل در سه‌‌‌‌‌‌ماهه چهارم ۲۰۲۴ به‌‌‌‌‌‌شدت کاهش‌یافته و باعث افت ارزش سهام آنها شده‌است. شورون برای اولین‌بار از ۲۰۲۰ در این بخش زیان گزارش کرد و ارزش سهامش ۴‌درصد افت داشت، درحالی‌که سود پالایش اکسون‌موبیل ۷۵‌درصد کاهش‌یافت.
  • نصب تجهیزات الکترونیکی در نفتکش‌ها

    مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت گفت: برنامه‌‌‌‌‌ریزی برای نصب قفل الکترونیکی و سایر تجهیزات در نفتکش‌ها در حال انجام بوده و پیش‌بینی می‌شود در مدت ۹ماه به پایان برسد.
    شنبه، ۲۰ بهمن ۱۴۰۳
  • مدیرعامل شرکت ملی گاز در پاسخ به پرسش«دنیای‌اقتصاد» خبر داد‌؛

    تعویض یک‌میلیون بخاری در سال‌ آینده

    در این چندسال که بخش انرژی کشور مساله‌دار شده‌است، بحث‌های فراوانی در سطح رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها درباره چگونگی حل مشکل مطرح می‌شود، به‌ویژه از نماینده‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بخش‌خصوصی شنیده می‌شود که امکان فعالیت در دو بخش افزایش تولید و بهینه‌سازی را دارند.
  • مسیر نامشخص بازار ادامه دارد؛

    توفان نفتی ترامپ

    بهای نفت‌برنت با رسیدن به حدود ۷۴دلار در هر بشکه، سومین هفته نزولی خود را ثبت کرد؛ روندی که تحت‌تاثیر تاکید دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌متحده بر افزایش تولید داخلی و رشد غیرمنتظره ذخایر نفتی آمریکا تشدید شد، با این‌حال تحریم‌های تازه واشنگتن علیه صادرات نفت ایران و افزایش قیمت نفت عربستان به دلیل تقاضای بالای چین و هند، از افت شدیدتر جلوگیری کرد.
    چهارشنبه، ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
  • در جلسه گفت و شنود «دنیای‌اقتصاد» بحث شد؛

    ملی شدن نفت؛ دو مسیر، دو سرانجام

    مدیریت صنعت نفت یکی از زمینه‌های مهم مقایسه کشورهای نفتی است که از جنبه‌های نهادی، تاریخی، اقتصادی و سیاسی حاوی نکات بسیاری است. عربستان سعودی یکی از کشورهایی است که در مقایسه با ایران توانسته به خوبی از نفت یک پایه قدرت ملی بسازد.
  • کاهش‏‏‏‏‌ عرضه اوپک‏‏‏‏‌پلاس؛ ضامن ثبات بازار

    کارگروه نظارتی اوپک‌‌‌‌‌پلاس ضمن تاکید بر تداوم توافق «بیانیه همکاری» اعلام کردند؛ برنامه‌های کاهش عرضه داوطلبانه اعضا ثبات بازار نفت را تضمین کرده‌است.
  • صنعت پتروشیمی؛ تبلور زنجیره ارزش

    مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی رشد جهشی صنعت پتروشیمی همسو با جلوگیری از خام‌‌‌‌‌فروشی را مهم‌ترین دستاورد زنجیره صنعت نفت اعلام کرد و گفت: صنعت پتروشیمی تبلور زنجیره ارزش صنعت نفت است.
    سه‌شنبه، ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
  • جنگ تعرفه‏‏‏‏‏‌ای باعث کاهش رشد اقتصادی جهان خواهدشد

    تعرفه‏‏‏‏‏‌ها و سرنوشت نفت

    اعمال تعرفه‌های جدید توسط دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا بر کالاهای وارداتی از کانادا، مکزیک و چین، موجی از نگرانی را در بازارهای جهانی ایجاد‌ کرده‌است. پس از اعلام این تعرفه‌‌‌‌‌‌ها، قیمت شاخص برنت در روز دوشنبه سوم فوریه از ۷۶دلار در هر بشکه فراتر رفت و نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت(WTI) با ۲‌درصد رشد، حدود ۷۴دلار در بشکه فروخته شد.
  • افزایش ذخایر بنزین

    مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران از توزیع سالانه ۱۰۰‌میلیارد لیتر انواع فرآورده نفتی به ارزش بالای ۵۵‌میلیارد دلار در کشور خبر داد و گفت: ذخایر بنزین بیش از ۳۰۰‌میلیون لیتر نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته‌است.
    دوشنبه، ۱۵ بهمن ۱۴۰۳
  • برنامه عملیاتی فشارافزایی پارس‌جنوبی رونمایی شد

    قرارداد ۱۷‌میلیارد دلاری نگهداشت تولیدگاز

    مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران در یک نشست خبری از برنامه عملیاتی فشارافزایی میدان گازی پارس‌جنوبی رونمایی کرد. به ‌این‌ترتیب طرح فشارافزایی که سال‌ها نامشخص و کلی بود، اکنون به یک برنامه جامع اجرایی تبدیل شده و قراردادهای‌هزارصفحه‌ای آن روی میز و آماده امضا با ۴ پیمانکار ایرانی است.
  • قاچاق سوخت را کتمان نمی‌کنیم

    مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اشاره به افزایش تولید بنزین و نفت‌گاز از ابتدای استقرار دولت چهاردهم گفت: قاچاق را کتمان نمی‌کنیم و به‌دنبال کاهش آمار آن هستیم.
  • افت ۳‌درصدی تولید نفت روسیه

    معاون نخست‌وزیر روسیه از کاهش ۳‌درصدی تولید نفت روسیه و افزایش ۸‌درصدی تولید گاز این کشور در سال‌۲۰۲۴ خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، الکساندر نواک اعلام کرد؛ تولید نفت و میعانات گازی روسیه در سال‌۲۰۲۴ میلادی به ۵۱۶‌میلیون ‌تن یا ۱۰‌میلیون و ۳۲۰‌هزار بشکه رسید‌که نسبت به سال‌پیش از آن حدود ۳‌درصد افت را نشان می‌دهد.
    یکشنبه، ۱۴ بهمن ۱۴۰۳
  • توزیع نامتوازن منابع انسانی در نفت به دیگر مشکلات این حوزه اضافه شده‌است

    گره کور منابع انسانی در نفت

    بخش دولتی نفت آنطور که کارشناسان و مسوولان می‌گویند با مازاد نیروی انسانی مواجه است. این تورم نیروی کار از آنجاکه عمدتا از طریق شرکت‌های تامین نیرو شکل‌گرفته و کم‌ترین هزینه‌ای برای گزینش و آموزش آنها صرف‌نشده، از کیفیت و تخصص کافی هم برخوردار نیستند. بسیاری از این نیروها به‌تدریج تبدیل وضعیت و به استخدام مستقیم درآمده‌اند، همزمان نیروهایی هم به بخش نفت تحمیل شده‌اند، تا جایی‌که هزینه بالایی روی دست این بخش قرارگرفته و یک وضعیت بغرنج برای مدیران کنونی به ارث گذاشته شده‌است؛ اعمال یک رویه دستمزدی عادلانه برای آنها خطر ازدست‌رفتن و خروج نیروهای تخصصی از سازمان‌ها به شکل مهاجرت، بازنشستگی و بازخرید را در پی دارد.
  • تاخیر اعمال تعرفه‌های نفتی

    رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهوری آمریکا ضمن اشاره به احتمال کاهش‌ درصد تعرفه‌های نفتی برای کانادا و مکزیک زمان آغاز آن را به تاخیر انداخت. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، دونالد ترامپ گفت: احتمال می‌رود تعرفه‌های مربوط به واردات نفت و گاز از ۱۸فوریه(۳۰ بهمن) اعمال شود و این اقدام می‌تواند بخشی از واردات محموله‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نفت‌خام کانادا را کاهش دهد.
    شنبه، ۱۳ بهمن ۱۴۰۳
  • آمریکا می‌خواهد با افزایش صادرات گاز طبیعی مایع نفوذ خود را در بازار انرژی قاره‌سبز گسترش دهد

    خیز ترامپ برای گاز اروپا

    دونالد ترامپ رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور آمریکا با رویکرد سرسختانه خود در سیاست‌های انرژی، تلاش دارد نفوذ آمریکا را در بازار گاز اروپا افزایش و وابستگی این قاره به روسیه را کاهش دهد.
  • نفت زیر فشار تعرفه ترامپ

    بهای نفت روز جمعه ۳۱‌ژانویه ثابت باقی‌ماند، اما در مسیر کاهش هفتگی قرارگرفت، زیرا بازارها منتظرند ببینند آیا رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، به تهدید خود برای اعمال تعرفه بر صادرات مکزیک و کانادا در این آخر هفته عمل خواهد کرد یا خیر. قیمت شاخص برنت برای تحویل در مارس، به ۷۶دلار در هر بشکه رسید.
  • داخلی‏‏‏‏‏‌سازی تجهیزات پارس‌جنوبی

    مدیر بازرگانی مجتمع گاز پارس‌جنوبی گفت: با همکاری ۱۲۰شرکت داخلی و دانش‌بنیان، ۱۱‌هزار و ۵۸۹ تجهیز و کالاهای اساسی در پالایشگاه‌های پارس‌جنوبی داخلی‌‌‌‌‌‌سازی شده‌اند.
    چهارشنبه، ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از حیاط دولت؛

    مهاجرانی: دولت بررسی‌های همه‌جانبه را در مورد «کرسنت» انجام خواهد داد

    دنیای اقتصاد: سخنگوی دولت در مورد قرارداد کرسنت گفت: در موضوع کرسنت، حتما دولت پس از انجام بررسی‌های لازم، گزارشی در این موضوع با در نظر گرفتن ملاحظات و رعایت همه جوانب، ارائه خواهد کرد.
  • روند نزولی واردات نفت چین از روسیه ادامه‌دار خواهد بود

    نفت روسیه در دام تحریم‌ها

    بازار نفت همچون میدانی است که همواره تحت تاثیر نیروهای مختلف از جمله تحولات اقتصادی، بحران‌های ژئوپلیتیک و تصمیمات سیاسی قرار دارد. در تازه‌ترین تحول، تجارت نفت روسیه با دو خریدار بزرگ آسیایی خود، یعنی چین و هند، با اختلال جدی مواجه شده است. این وضعیت ناشی از اعمال تحریم‌های جدید ایالات‌متحده در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۵ است که مستقیما زنجیره تامین نفت روسیه را هدف گرفته و هزینه‌های حمل‌ونقل را به‌شدت افزایش داده است. تحریم‌های جدید واشنگتن که شامل نفتکش‌هایی می‌شود که بخش بزرگی از صادرات نفت دریایی روسیه را به چین و هند انجام می‌دهند، هزینه‌های حمل‌ونقل را به طرز چشمگیری بالا برده‌اند.
  • تبیین تغییر پارادایم انرژی

    وزیر پیشین نفت با تاکید بر اهمیت تبادل‌‌‌نظر در خصوص سیاستگذاری انرژی، تغییر پارادایم انرژی در ایران را تبیین کرد. به گزارش شانا، بیژن زنگنه در خصوص موضوع ناترازی برق گفت: همکاران ما در بخش برق وزارت نیرو همیشه و به‌‌‌ویژه در ۱۰ سال اخیر تلاش خود را برای خدمت‌‌‌رسانی به مردم در حوزه‌‌‌های تولید، انتقال و توزیع برق به کار گرفته‌‌‌اند، اما به دلایلی که عمدتا خارج از اختیار این دوستان بوده و هست، اکنون کشور به‌‌‌ویژه در بخش برق، به اصطلاح امروزی دچار یک ناترازی جدی میان تولید و مصرف شده است.
  • افزایش خرید ال‌‌‌ان‌‌‌جی توسط ژاپن

    مدیرعامل شرکت «جرا ال‌‌‌ان‌‌‌جی» ژاپن از برنامه این مجموعه برای افزایش خرید محموله‌‌‌های ال‌‌‌ان‌‌‌جی از آمریکا به‌‌‌منظور تنوع‌‌‌بخشی به واردات انرژی خبر داد. به گزارش شانا به نقل از رویترز، ریوسکه تسوگارو در حاشیه نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت: جرا ال‌‌‌ان‌‌‌جی (JERA) بزرگ‌ترین خریدار گاز طبیعی مایع‌‌‌شده (ال‌‌‌ان‌‌‌جی) در ژاپن قصد دارد خرید این محموله‌‌‌ها را از آمریکا با هدف تنوع‌‌‌بخشی به منابع واردات خود به‌‌‌منظور پاسخگویی به رشد روزافزون تقاضا در این کشور آسیایی که از سوی مراکز داده و هوش مصنوعی پدید آمده است، افزایش دهد.
  • مشکل ناترازی و بخش عرضه فرآورده

    معاون وزیر نفت اخیرا طی مصاحبه‌ای‌ گفته که مشکل ناترازی در بخش فرآورده با افزایش تولید سوخت مایع برطرف نخواهد شد. این همان واقعیتی است که متاسفانه در سال‌های گذشته مورد غفلت واقع شده و وضع کنونی را رقم زده است. در اواخر ۱۳۹۷ که پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس به بهره‌برداری رسید، به یکباره میزان ۳۰ میلیون لیتر بنزین و همچنین مقدار زیادی گازوئیل با بهترین کیفیت به مجموعه تولیدات فرآورده کشور اضافه شد.