مدیران «گروه تکلاد» آسیبشناسی ایمنی در ساختمانها را بررسی کردند
چالشها و ضرورتهای صنعت اطفای حریق
مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
استفاده از سیستمهای اطلاعرسانی و اطفای حریق تا چه اندازه میتواند آمار آتشسوزیها را کاهش دهد آیا قوانین موجود در کشور میتواند شرکتها و ساختمانها را ملزم به رعایت استانداردهای ایمنی کند؟
براساس اطلاعات موجود، با نگهداری و بهروزرسانی مناسب سیستمهای ایمنی، میتوان آمار حریقها را حدود ۵۰ درصد کاهش داد. نگهداری منظم و سرویسهای ادواری، میتواند عملکرد سیستمها را بهبود ببخشد و به کاهش خطرات کمک کند.
قوانین ایمنی در کشور ما، عموماً قوانین خوبی است که بهدقت تنظیم شده، اما اجرای آنها بسیار ضعیف است. پایبندی به این قوانین اغلب سخت به نظر میرسد و متأسفانه بسیاری از مسائل بهصورت سلیقهای و ناقص اجرا میشود. این موضوع یکی از بزرگترین چالشهای موجود است. در واقع، اگرچه ساختمانهای ناایمن در همه جای دنیا وجود دارند؛ اما تفاوت در میزان توجه به ایمنسازی و استانداردسازی آنها است.
در کشورهای پیشرفتهتر، سیستمهای حریق بهطور یکپارچه و منظم نگهداری میشوند. برای مثال، در شهرهایی مانند دبی، تمامی ساختمانهای بلندمرتبه مجهز به سامانههای ایمنی حریق پیشرفته هستند و به یک سامانه مرکزی متصلاند که در صورت وقوع حادثه، سازمان آتشنشانی بلافاصله از آن مطلع میشود. در ایران نیز سازمان آتشنشانی گامهای مثبتی در جهت اتصال سامانههای حریق به یکدیگر برداشته، اما هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است. برای دستیابی به این هدف، لازم است ساختمانها به سیستمهای ایمنی مناسب مجهز و این سیستمها به سازمان آتشنشانی متصل شوند.
آیا برای ساختمانهای جدید قوانینی وجود دارد که سیستمهای اعلام و اطفای حریق در آنها به کار گرفته شود تا بتوان از وقوع حوادث احتمالی در آینده جلوگیری کرد؟
ضوابط آتشنشانی در کلانشهرهایی مثل تهران پیشرفتهتر است، اما بهمحض خروج از استان تهران نگاهها و رویهها متفاوت میشود. شهرهای کوچک بهدلیل محدودیتها و کمبود ظرفیتهای اجرایی ممکن است در این زمینه دچار کاستیهایی باشند. سازمان آتشنشانی تهران در سالهای گذشته چند سال است که برنامههایی برای انتقال این دانش و ضوابط به سایر شهرها برگزار میکند. با وجود این ما به یکپارچگی ملی نیاز داریم تا استانداردها و ضوابط ایمنی نهتنها در تهران، بلکه در تمامی شهرهای کشور، بزرگ یا کوچک، رعایت شود.
در کنار آن، مقررات ملی ساختمان نیازمند بازنگری اساسی است؛ زیرا استانداردهای فعلی حداقلها را پوشش میدهد و به هیچ وجه شامل یک استاندارد جامع و بهروز برای تمامی شرایط نیست. بنابراین لازم است تا از کارشناسان و ارگانهای مطلع چه در قالب شرکتها و چه در قالب سازمانهای آتشنشانی در این زمینه بهره گرفته شود.
اجرای قوانین ایمنی مستلزم چه شرایطی است؟ چرا برخی افراد در بهروزرسانی سیستمهای ایمنی اهمال میکنند؟
ایمنی یک ضرورت اساسی در کشور است و به همکاری و هماهنگی بین سازمانها نیاز دارد. قوانینی در زمینه ایمنی ساختمانها تدوین شده است؛ اکنون سازمانها باید با استفاده از ظرفیتها و منابع موجود، این قوانین را اجرا کنند تا قوانین تنها در سطح اسناد و نوشتهها باقی نمانند، بلکه در عمل نیز شاهد نتایج و اثرات آنها باشیم.
یکی از اصلیترین دلایل اهمال در بهروزرسانی سیستمهای ایمنی، مسئله فرهنگسازی است. بسیاری از افراد حریق را موضوعی جدی نمیدانند و به آن بهعنوان حادثهای که فقط برای دیگران اتفاق میافتد، نگاه میکنند. وقتی به ساختوساز ساختمانهای مرتفع و مدرن نگاه میکنیم، سرمایهگذاران در انتخاب متریال و دکوراسیون، بیشترین توجه را به جزئیات میدهند و برای نمایش زیبایی و کیفیت به کار میبرند. اما زمانی که به سیستمهای ایمنی و امنیتی میرسند، سراغ کمهزینهترین و ابتداییترین گزینهها میروند. این بیتوجهی ناشی از رویکرد سازندگان است که ترجیح میدهند بر جنبههای ظاهری و زیبا تمرکز کنند تا بر امنیت و ایمنی.
بنابراین باید به اهمیت فرهنگسازی در این حوزه توجه کنیم. با ایجاد آگاهی در میان سازندگان، بهرهبرداران و جامعه، میتوانیم نگرشها را تغییر دهیم و توجه بیشتری به مسائل ایمنی و نگهداری از سیستمها جلب کنیم. این تغییر در نگرش میتواند به افزایش سرمایهگذاری در سیستمهای ایمنی و کاهش حوادث ناشی از آنها منجر شود.
با توجه به چالشهای موجود و مسائل تحریمی، برنامههای آتی شما در زمینه ارتقای ایمنی و کیفیت تجهیزات چیست؟
انتقال دانش در گذشته محدود به روشهای سنتی بود، اما اکنون با وجود اینترنت، این فرآیند بسیار سریعتر و آسانتر شده است. با این حال، چالش اصلی کنونی پذیرش و اجرای دانش و استانداردهای جدید توسط سازمانهای مختلف است. سازمانها در این زمینه بهصورت جداگانه و جزیرهای عمل میکند، اما برگزاری همایشها و کنگرهها به افزایش هماهنگی کمک کرده است. انجمنها و سندیکاها با ایجاد کارگروههای تخصصی نقش مؤثری در پیگیری مسائل و شنیده شدن صدای صنعت دارند. بهویژه اگر مسائل بهصورت گستردهتری در قالب صنعت ساختمان ایران مطرح میشود، اثربخشی بیشتری دارد.
حضور گروه تکلاد در همایش صنعت ساختمان چه تاثیری بر رسیدن به اهداف شرکت دارد؟
برنامهریزی برای همکاریهای نزدیکتر با شرکتهای داخلی و بینالمللی، آموزش نیروی انسانی و تمرکز بر تحقیق و توسعه برای ارتقای کیفیت تجهیزات از اهداف کلیدی تکلاد است. همچنین با برگزاری کارگاهها و سمینارهای آموزشی، سعی در نهادینهسازی فرهنگ ایمنی و انتخاب تجهیزات باکیفیت داریم. در مجموع، همکاری و همافزایی با دیگر شرکتها و سازمانها میتواند به رفع چالشها کمک کرده و به ارتقای ایمنی و کیفیت تجهیزات بیفزاید.
با توجه به چالشهای موجود، ما معتقدیم همکاری و همافزایی با سایر شرکتها و سازمانهای مرتبط میتواند به رفع این چالشها کمک کند و ما را به سمت ارتقای ایمنی و کیفیت تجهیزات سوق دهد. در نهایت، هدف ما ایجاد فضایی امنتر و پایدارتر برای همه است و این امر تنها با تلاش جمعی میسر خواهد شد.
* * * * * *
در شرایط فعلی کشور، واردات و صادرات بهعنوان یکی از ارکان مهم اقتصادی کشور، با چالشهای متعددی روبهرو است. این چالشها بهویژه برای شرکتهایی که در حوزههای حساس مانند ایمنی فعالیت میکنند، میتواند تاثیر عمیقی بر زمانبندی پروژهها و کیفیت خدمات ارائهشده داشته باشد. در این راستا، با کیوان حیدری، عضو هیئتمدیره گروه تکلاد درباره چالشهای این شرکت در فرآیند واردات، زمان تخصیص ارز و تاثیر نوسانات نرخ ارز بر عملکرد این صنعت اعلام و اطفای حریق گفتوگو کردیم. مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
تجهیزات شرکت گروه تکلاد از چه استانداردهایی پیروی میکند و تأمین مواد اولیه به چه صورت انجام میشود؟
ما در زمینه تامین مواد اولیه، به برخی از منابع خارجی وابسته هستیم، اما تلاش میکنیم تا جای ممکن از ظرفیت داخلی کشور استفاده کنیم. یکی از مزایای تامین مواد اولیه از داخل کشور، کاهش هزینه است. با این حال برخی از مواد اولیه داخلی ممکن است در سطح استانداردهای بینالمللی نباشد و این موضوع میتواند به تاثیر منفی بر کیفیت نهایی محصولات منجر شود. به همین دلیل، ما با تأمینکنندگان داخلی ارتباط نزدیک داریم تا اطمینان حاصل کنیم که مواد اولیه مورد استفاده با استانداردهای کیفی مطابق هستند.
در زمینه واردات با چه چالشهایی مواجه هستید؟ آیا صنعت شما با تصمیماتی از جمله ممنوعیت واردات و طولانی شدن فرآیندهای ثبت سفارش، تخصیص ارز و ترخیص کالا مواجه شده است؟
با توجه به تحریمها و عدم امکان واردات مواد اولیه و کالاهای ضروری مرتبطبا سیستمهای ایمنی کشور، چالش واردات بهصورت جدی مطرح میشود. شرکتها با تمام مشکلات و تحریمها کالا و مواد اولیه را به کشور میرسانند، اما با مشکل دیگری به نام کیفیت کالا و مواد اولیه مواجه میشوند که نیازمند رسیدگی جدی از سوی مسئولان است. بهعنوان مثال، فرآیند ترخیص، ثبت سفارش، تخصیص ارز و انجام امور گمرکی بسیار طولانی است که این موضوع میتواند به ایمنسازی ساختمانها و پروژهها و گروههای مرتبط صدمات جدی وارد کند.
نوسانات نرخ ارز بهطور کلان بر جامعه و بهطور خاص بر صنایع تاثیرگذار است. اگرچه گروه تکلاد با مشکل ممنوعیت واردات مواجه نیست، اما آیا مشکلات اقتصادی میتواند بر فرآیند تولید در این شرکت اثر بگذارد؟
نوسانات نرخ ارز، بهویژه در سالهای اخیر، باعث بیثباتی قیمتها، کاهش اعتماد در سرمایهگذاری و رکود در فرآیند ساختوساز کشور شده و بهطور عمومی بر فعالیت این شرکت نیز تأثیر گذاشته است. بنابراین، ثبات نرخ ارز میتواند بهطور چشمگیری به بهبود فعالیتهای اجرایی در این صنعت کمک کند.
با توجه به نوع فعالیت گروه تکلاد در حوزه ایمنی، آیا اقداماتی برای تسهیل فرآیند واردات از سوی سازمانهای دولتی و حاکمیتی انجام میشود؟
با توجه به فعالیت این شرکت در زمینه سیستمهای اعلام و اطفای حریق که بهصورت مستقیم به جان و مال افراد مرتبط است، میتوان تمهیداتی برای تسریع ورود کالاها یا مواد اولیه پروژهها در نظر گرفت. بدین معنا که تسهیلاتی برای واردات مواد و تجهیزات اولیه برای شرکتهایی که در زمینه ایمنی ساختمانها و پروژههای کشور فعالیت میکنند، در نظر گرفته شود تا سرعت فرآیند اجرای پروژههای مهم کشور افزایش یابد و کمک بیشتری به ایمنسازی ساختمانها و حفاظت از جان و مال افراد انجام شود.