معاون فروش شرکت «کار و اندیشه» از راهاندازی خط مدرن تولید و تست تجهیزات تهویه مطبوع خبر داد
در مسیر انتقال دانش و تکنولوژی با مقصد بومیسازی
از مهمترین ویژگیهای شرکت کار و اندیشه، تلاش برای حفظ تصویر معتبر خود و خدمات پس از فروش با هدف افزایش رضایت مشتریان است. در این خصوص با احسان تاجیک، معاون فروش شرکت کار و اندیشه، گفتوگو کردیم که مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
زمینه مشارکت شرکت کار و اندیشه در زنجیره صنعت ساختمان چیست و تا کنون چه پروژههایی را انجام داده است؟
شرکت کار و اندیشه بهعنوان یکی از باسابقهترین و بزرگترین تامینکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع در صنعت ساختمان، نقش مهمی در تجهیز پروژههای مختلف ایفا کرده است. این شرکت در اکثر پروژههای مهم کشور، از جمله پروژههای ملی نقش فعالی داشته و توانسته سیستمهای تهویه مطبوع مکانهای حساس را تامین کند. ما در کار و اندیشه با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته در این سیستمها، امکان کاهش مصرف انرژی، افزایش راندمان و بهبود رضایتمندی ساکنان را فراهم کردهایم. این شرکت در تامین و نصب تجهیزات سیستم تهویه تونلهای مترو و نیز تامین سیستم تهویه مطبوع پروژههای متعددی از جمله پروژههای پتروشیمی، دانشگاهی، بیمارستانی و مسکونی را مشارکت داشته است.
یکی از نیازهای اساسی کسبوکارها انتقال دانش و تکنولوژی است. شرکت کار و اندیشه در طول سالهای فعالیت خود چقدر موفق به انتقال دانش از کشورهای دیگر شده است؟
شرکت کار و اندیشه از ابتدای تأسیس، بهدلیل نقش پیمانکاری در پروژههای بزرگ تأسیسات و تهویه مطبوع، در راستای انتقال تکنولوژی از کشورهای مختلف فعالیت کرده است. مدیران شرکت همواره با انتقال تکنولوژیهای روز و پیشرفته از خارج از کشور در زمینههای مختلف کاری این دانش را به داخل کشور منتقل کرده است. از این رو راهاندازی خطوط تولید سیستمهای تهویه مطبوع در داخل کشور را هدفگذاری کردیم. در حال حاضر و با وجود محدودیتهای تجاری، بانکی و بینالمللی، ما موفق به انتقال تکنولوژی ساخت و مونتاژ انواع چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی و برجهای خنککننده با بالاترین کیفیت در کشور شدهایم.
در گذشته نیز خدمات پس از فروش یکی از بزرگترین کمپانیهای ژاپنی را در خاورمیانه و شمال آفریقا ارائه میدادیم. برای مثال، شرکت کار و اندیشه تعمیرات و خدمات پس از فروش پروژههای مهمی از جمله بیمارستانهای بزرگ در حوزه خلیج فارس، یک پتروشیمی عظیم در عربستان، بیمارستان بزرگی در کشور سودان و چند هتل در بیروت و پروژههایی در کشور پاکستان را انجام داده است. ما همچنین با بهرهگیری از انبار بزرگی از قطعات یدکی و نیروی فنی باتجربه، موفق به ارائه خدمات فنی در این مناطق شدیم.
همچنین در آینده نزدیک، قصد داریم با همکاری کمپانیهای مطرح خارجی، خط تولید سایر تجهیزات تهویه مطبوع را داخل کشور راهاندازی کنیم تا زنجیره تامین تجهیزات تهویه مطبوع را تکمیل کرده و بتوانیم از دانش و تکنولوژی روز دنیا بهرهمند شویم.
چند درصد از محصولات شما تولیدی و چند درصد وارداتی است؟
این نسبت در محصولات مختلف متغیر است. بخشی از قطعات دستگاههای ما ساخت داخل هستند و همچنان در جهت افزایش تولید داخلی قطعات در حال تلاش هستیم. خطوط تولید و تکنولوژی ساخت این محصولات از شرکتهای معتبر بینالمللی گرفته شده و تولید محصولات بعضاً تحت لیسانس انجام میشود. بخش عمدهای از مواد اولیه استفادهشده در شرکت کار و اندیشه بهطور کامل ساخت داخل بوده و سایر قطعات خاص نیز وارداتی هستند. نکته بسیار مهم انجام آزمایشهای لازم پس از ساخت و مونتاژ این دستگاهها در اتاقهای تست بسیار مجهز و بهروز در کارخانجات این شرکت است.
آیا در زمینه واردات تجهیزات با ممنوعیت مواجه شدهاید؟
بهطور معمول چالشهای متعددی در زمینه واردات کالا در پیش رو است که بهطور مستقیم بر هزینهها، کیفیت، و توانایی برنامهریزی تأثیرگذار است. این مشکلات ناشی از محدودیتهای تجاری و ارزی، بخشنامههای ناگهانی و پیشبینیناپذیر و تغییرات نرخ ارز هستند.
مسئله تخصیص ارز نیز یکی از مشکلات مهم است. تغییرات مداوم نرخ ارز و همچنین الزام به پرداخت مابهالتفاوت برای کالاهایی که حتی در سالهای گذشته وارد و فروخته شدهاند، فشار اقتصادی زیادی بر شرکت وارد میکند. سهمیهبندی ارزی که توسط وزارت صمت برای واحدهای تولیدی و بازرگانی مشخص شده، با در نظر گرفتن یک مبنای سالیانه و تخصیص بسیار اندک ارز، ظرفیت تولیدی شرکت را بهشکل چشمگیری کاهش دادهاست.
همچنین یکی از اصلیترین چالشها، تغییرات غیرمنتظره در بخشنامههای وارداتی است. این موضوع باعث میشود گاهی ترخیص قطعات مورد نیاز تولید، مدت زیادی در گمرکات کشور به تعویق افتد و در نتیجه امکان برنامهریزی فروش مختل میشود. بهمنظور جلوگیری از بروز مشکل، شرکت کار و اندیشه مجبور به سرمایهگذاری و ساخت کامل تمامی مدلها و ظرفیتهای مختلف دستگاهها شده و پس از تکمیل ساخت، آنها در سبد فروش خود قرار میدهد.
از طرف دیگر، مشکلاتی در سامانه جامع تجارت نیز به وجود آمده که تعهدات شرکت را به تأخیر میاندازد و هزینههای سرباری مانند هزینههای دموراژ کانتینر در گمرکات را افزایش میدهد. این هزینهها در نهایت به افزایش هزینه تولید کالا میشود.
آیا تحریمها مشکلاتی در زمینه تامین مواد اولیه برای شما ایجاد کرده است؟
تحریمها چالشهای زیادی در تأمین مواد اولیه ایجاد کردهاند. به همین دلیل، بنگاههای خصوصی ناچار هستند برای اطمینان از پایداری زنجیره تأمین، منابع مختلف جهت مواد اولیه داشته باشند تا اگر یکی از آنها به هر دلیل از دسترس خارج شود، بتوانند از دیگری استفاده کنند. البته این تغییرات ممکن است بر کیفیت نهایی محصول تأثیر بگذارد.
تاخیر در فرآیند تخصیص ارز و نوسانات ارزی تا چه حد بر بازار داخلی و صادرات شما و قراردادهایی که با مشتریان دارید، تأثیرگذار است؟
عدم زمانبندی مشخص برای تخصیص ارز یکی از بزرگترین چالشهای واردات بهویژه در زمینه تأمین کالا و مواد اولیه است. این موضوع باعث میشود فرآیند واردات گاهی ماهها به طول بینجامد و برنامهریزیهای تولید را مختل کند. از آنجاییکه قیمت کالاها در قراردادها ثابت است، هرگونه تأخیر در ترخیص ارز و نوسانات ارزی میتواند به ضرر مالی بنگاههای اقتصادی منجر میشود، زیرا هزینههای نهایی کالا بیشتر از قیمت توافقی قرارداد خواهد بود.
برای کاهش این ریسک، شرکتها معمولاً تلاش میکنند مواد اولیه را زودتر وارد کرده و تولیدات خود را کامل کنند. این رویکرد به آنها این امکان را میدهد که تحت تأثیر تغییرات ناگهانی قوانین قرار نگیرند و محصولات خود را با قیمتهای تثبیتشده به بازار عرضه کنند. با این حال، این روش مانع از ارائه پیشفروش محصولات در پروژهها میشود که میتواند فرصتهای مالی را کاهش دهد.
بخشنامههای ناگهانی نیز یک چالش بزرگ دیگر است. این بخشنامهها که پس از عقد قرارداد صادر میشوند، بهویژه در پروژههای دولتی، میتواند زیانهای سنگینی به شرکتها وارد کند و حتی بهدلیل عدم اطمینان از قیمت تمامشده، شرکتها را از حضور در مناقصات باز دارد.
توصیه میشود که فرآیندهای مرتبطبا تخصیص ارز بازنگری شوند و بهبود یابند تا شرکتها بتوانند بهطور مؤثرتری در بازار رقابت کنند و از این چالشها عبور کنند.
بهعنوان سوال پایانی، حضور در همایش صنعت ساختمان میتواند چه نقشی در رشد و توسعه کار و اندیشه ایفا کند؟
حضور در همایش صنعت ساختمان فرصتی برای تبادل نظر و ایدهپردازی در مورد چالشها و فرصتهای موجود در صنعت فراهم کرده که میتواند به شکلگیری فرصتهای جدید و راهحلهای خلاقانه منجر شود. همچنین، این همایشها به ما کمک میکند تا با نیازها و خواستههای روز بازار آشناتر شویم و در خصوص تامین آنها برنامهریزی دقیقی داشته و بهطور متناسب، استراتژیهای بهتری تدوین کنیم.