در گفت و گو با مدیرعامل «گروه طلایی» مطرح شد
لزوم آمیختن نگاه جهانی با فرهنگ ایرانی
این بخش از مسائلی است که در گفتوگو با مدیرعامل گروه طلایی به آن اشاره شد، در این گفت و گو که با محوریت توجه به حیطه فعالیت شرکت و حضور گالری طلایی در نخستین همایش و نمایشگاه صنعت ساختمان انجام شد، حامد وثوقیان نحوه فعالیت، برنامهها و چالشهای پیش روی این فعال با سابقه حوزه دکوراسیون داخلی را مورد توجه قرار داد.
هدف شما از حضور در همایش و نمایشگاه صنعت ساختمان چیست و از این رویداد چه انتظاری دارید؟
جذابیت شرکت در این همایش و نمایشگاه برای گالری طلایی امکان هم افزایی است که این بستر برای مشاغل مربوط به صنعت ساختمان ایجاد میکند. نگاه فعالیت انفرادی همیشه در کسب و کارهای این حوزه وجود داشته و حالا با شکلگیری این همایش و نمایشگاه نفس حضور افرادی که در نگاه اول با هم رقیب هستند که به نوبه خود اتفاق مهمی محسوب می شود. بنابراین اینکه تعدادی از بزرگان صنعت ساختمان در کنار هم جمع شده و به دنبال خلق ارزش جدید هستند بسیار از نظر ما ارزشمند است. برداشت ما در گالری طلایی این است که در کنار این دوستان، میتوانیم ظرفیتهای خود را افزایش دهیم و همسو با این موج ایجاد شده در اتفاقی مشارکت کنیم که نفع جمعی برای همه دارد.
در این میان ممکن است برای بار نخست انتقاداتی نیز بر برخی زوایای برگزاری این همایش وارد باشد با این حال فکر میکنم که به باور ژاپنیها باید شروع کنیم و به طور پیوسته فعالیت خود را بهبود دهیم بنابراین در کنار دوستان خود هستیم از این رویداد مهم تمام قد دفاع میکنیم و امیدواریم که بتوانیم در این فضا هدف خلق ارزش را پیگیری کنیم.
با توجه به نیاز همیشگی مردم به دکوراسیون داخلی و کالاهای وابسته به آن تحولات قانونی روی داده و سیاستگذاریهای اقتصادی انجام شده در این حوزه را چگونه ارزیابی میکنید؟ تحریمها به طور مثبت و منفی چه بخشهایی را تحت تاثیر قرار دادهاند؟
پاسخ به این سوال را با توجه به خوش سلیقه بودن مردم ایران، میتوان از دو جنبه مورد تحلیل قرار داد. نخست اینکه تحریمها در سالهای گذشته تاثیر مهمی بر فعالیتهای اقتصادی این بخش داشتهاند. افزایش تحریمها سبب شد تا طی سالهای گذشته در برخی از صنایع رشد قابل توجهی را شاهد باشیم. برای مثال در بحث تولید مبلمان مدرن و با کیفیت با توجه به نیاز روز مردم پس از ممنوعیت واردات شاهد ارائه تولیدات داخلی مناسبی بودهایم، همچنین در بحث تولید در و روشنایی اتاق کیفیتها افزایش پیدا کرده است. اما در برخی از بخشهای دیگر نیز محدودیتهای کلی سبب شده تا ما شاهد از دست رفتن برخی از منابع باشیم، در تمامی کشورها مزیتهای نسبی سبب میشود تا سرمایهگذاری در بخشهای خاصی انجام شود که آن سرمایهگذاری و صنعت حداکثر بهرهوری و بهرهبرداری اقتصادی را داشته باشد. برای مثال کشور سوئیس به رغم دارا بودن سطح مطلوبی از تکنولوژی هیچ گاه وارد حوزه خودرو نشده است، اما برای مثال در فعالیتهای اقتصادی نظیر تولید تجهیزات پزشکی، ساعت یا آرد جایگاهی سرآمد دارد.
طبیعتاً نمیتوان انتظار داشت که یک کشور در تولید همه چیز سرآمد باشد، به باور من محدودیتهای ایجاد شده طی سالهای اخیر بر سر واردات مواد اولیه توانایی تولید کالا با کیفیت را در داخل کشور تحت الشعاع قرار دادهاست. برای مثال در ۱۰ سال گذشته ۹۰ درصد کاغذ دیواری وارد شده از چین و بر مبنای استفاده از پیویسی بوده است، نحوه تولید این کاغذ دیواریها عموماً برای محیط زیست خطرات بالایی به همراه دارد، این در حالی است که در مقابل ما نتوانسته ایم محصولات بازیافتی با کیفیت را از کشورهای اروپایی وارد کنیم. در مبلمان نیز وضعیت چنین است که امکان واردات فوم با کیفیت وجود ندارد. به نظر من محدودیتها سبب شده تا به طور کلی به غیر از صنایعی که پیشتر اشاره کردم صنعت دکوراسیون داخلی با محدودیت و کمبود مواجه باشد. توجه به موضوعات این چنینی باعث میشود تا نیاز به بررسی دقیق و موشکافانه در خصوص تمامی صنایع احساس شود. برای مثال من فکر میکنم که ایران با توجه به سابقهای که در صنعت نساجی داشته، نمیتواند مولد فعالیتهای نساجی باشد. چرا که ما نخ پایه را باید از خارج وارد کنیم اما در حال حاضر تنها یک یا دو مدل نخ تولید میکنیم و بنابراین با توجه به تعدد بالای تولیدات این کالا در جهان پافشاری بر بینیازی از خارج از کشور چندان درست به نظر نمیرسد.
موارد دیگری نیز در این رسته میگنجند. برای مثال در دنیا برای تولید فرش ماشینی بر پایه مواد اکریلیک دیگر بازار وجود ندارد. این در حالیست که اگر تمامی این مسائل به دقت بررسی شود با توجه به تجهیزات موجود میتوان گامهای بلندی در تولید کالاهایی مورد نیاز در جهان و بنابراین پیشرفت تولید داخلی برداشت.
از سوی دیگر باید این مسئله را هم مد نظر داشت که ما به طور تاریخی در راه ابریشم همواره بازرگانان خوبی بوده ایم و در حال حاضر برای بسیاری از شرکتهای مادر و تامین کنندگان اصلی اعتبار لازم را داریم اما قابلیت صادرات به کشورهای منطقه حاشیه خلیج همیشه فارس چندان وجود ندارد که به باور من با اصلاح برخی از قوانین نیز میتوانیم شاهد تغییرات شگرفی در این حوزه باشیم.
گروه طلایی در چه زمینه ای فعالیت دارد و در حال حاضر چه مسیری را برای انجام فعالیت های خود تا به اینجا پیموده است؟
در مهرماه سال جاری گالری طلایی که امروز به گروه طلایی تغییر نام داده، ۶۰ ساله شد، ما از این بابت بسیار خداوند را شاکر هستیم. هم اکنون چهار نسل است که ما در این شرکت فعالیت میکنیم و در موفقیت آن افراد بسیاری دخیل بوده اند. برخی از آنها هم اکنون کنار ما هستند و برخی دیگر نیستند و من از این طریق از آنها تشکر میکنم. در طول این شش دهه بسیاری از ناملایمات اقتصادی و بحرانها نظیر جنگ تحریمها و سایر مسائل به وجود آمده در کشور، هیچگاه مانع از تلاش برای رقم زدن آینده بهتر نشده است. موضوع فعالیت شرکت از ابتدا دکوراسیون داخلی و پارچههایی بوده که به مقاصد مختلف نظیر استفاده برای مبل پرده و جدیداً پارچههای دیواری در محیط خانه مورد استفاده قرار میگیرند. ما امروز خط تولید پارچهها و پردههای Roller blind را در داخل شرکت داریم و توانسته ایم محصولات خود را در این حوزه توسعه دهیم.
ما اولین شرکت در داخل ایران هستیم که بدون آنکه به شکل سنتی باری مضاعف را به سقف تحمیل کنیم به شکل لاین یا غیر محسوس فضای نصب پرده را فراهم کردیم. همین امر سبب شد تا گالری طلایی فراتر از مسائل دکوراسیون به سمت افزایش دانش خود در کالاهایی برود که زمینه ارائه تولیدات و خدمات با کیفیت را فراهم میکنند. از آن جمله میتوان به آلومینیوم اشاره کرد. شرکت ما امروزه همکاری نزدیکی با فعالان حوزه پوسته بیرونی ساختمان به خصوص نمای ساختمان و پنجره دارد. دلیل این همکاری و توسعه حوزه فعالیت این است که ما با سبک کردن فشار وارده بر روی سقف به مدرنتر شدن پروژهها کمک میکنیم که به هماهنگتر شدن فضای طراحی به بیرون و درون ساختمان میانجامد. اگر در گذشته نه چندان دور، مراجعه مشتریان به ما در پایان کار انجام میشد، هم اکنون ما این فرصت را داریم که با افزایش گستره کار خود شاهد جذب جامعه هدف گالری طلایی در میانه مسیر اجرای طرح های ساختمانی باشیم.
ما در مجموعه طلایی حتی به دنبال آن هستیم تا با فرستادن پردهها به نما گامهای مهمی در کاهش مصرف انرژی برداریم. به عنوان یک مثال ملموس و در نتیجه فعالیت های یاد شده، در حال حاضر یکی از پروژههای ما در تابستان دمای سیستم تهویه خود را از ۱۸ درجه به ۲۳ درجه افزایش داده است، چرا که استفاده از این پردهها میتواند تغییرات مهمی در بحث صرفهجویی در انرژی ایجاد کند. از جمله محصولات دیگری که در مجموعه طلایی به مشتریان عرضه میشود پارچههای جذب کننده صدا یا به اصطلاح آگوستیک است. چون این پارچههایی برای استفاده در مکانهای شلوغ نظیر رستورانها و مراکز عمومی میتوانند، بسیاری از مشکلات آلودگی صوتی به خصوص نرسیدن صدای افراد به یکدیگر را حل کنند.
در حال حاضر بعضی از قوانین و مقررات در ایران از برخی از اصول ایمنی پیروی نمیکنند. برای مثال پارچههای ضد آتش محصولاتی هستند که اگر در کشورهای پیشرفته مکانهای عمومی به آنها مجهز نباشند، شرکتهای بیمه در ارائه خدمات به آنها سر باز میزنند، چرا که یک عامل مهم در آتش سوزیها خفگی در آتش سوزی است و نبود پارچههای ایمن میتواند فضا را به شدت و به سرعت شعله ور کند. از این رو شاید لازم باید تا با تغییر در قوانین مربوط به فضاهای عمومی برخی از مواردی را که به کاهش مصرف انرژی یا افزایش ایمنی می انجامد را لحاظ کنیم.
یکی از چالشهای مهم در عرصه فعالیت ما وجود کالاهای تقلبی موجود در بازار است. انتخاب محصولات ما بر اساس مشخصههای عملکردی آنها انجام میشود. برخی از این مشخصهها هنری و کار دست هستند و طبیعتاً با پارچههای دیجیتالی که در کشورهای شرق دور انجام میشود تفاوت بسیاری دارند. متاسفانه موارد مشابهی با کارهای ما اما به شکل دیجیتال در بازار یافت میشود. در مواردی نیز مشاهده شده که حتی پارچههای بیکیفیت و غیرمشابه با سرکاتولوگ شرکت ما عرضه شدند که خب این مسائل متاسفانه در بازار ایران وجود دارد. من اعتقاد دارم که مسیر پیشرفت برای همه هست و اینکه برخی از افراد در پیشرفت دیگران خلل ایجاد کنند چندان موضوع جالبی نیست.
بحث واردات کالای بیکیفیت نیز یکی از مشکلاتی است که هم اکنون در ایران وجود دارد. البته فراتر از همه اینها، این است که در حال حاضر فعالان اقتصادی در جبهههای مختلفی مجبورند با محدودیتها روبرو شوند، همین مسئله انرژی ذهنی و مادی بسیاری را از فعالان اقتصادی سلب میکند. مسائلی نظیر تحریم در مبدا و یا ممنوعیت کالا در داخل در کنار هزینههای ناشی از تحریم برای نقل و انتقال پول و یا نقل و انتقال خود کالا و در مواردی ممنوعیت واردات، به دلیل وجود کالایی است که تنها اسماً مشابه محصول وارداتی است و از لحاظ کیفی سنخیتی با آن ندارد را میتوان از جمله چالش های موجود در فعالیت شرکت ما دانست.
مشکلی که وجود دارد این است که در حال حاضر برخی کالاها با کیفیت نازل وارد کشور میشوند که مشابه آنها شاید در داخل نیز تولید شود، اگر در چنین شرایطی حمایت از تولید داخلی در مقابل کالای بیکیفیت خارجی انجام شود، منطقی است اما کالایی که به محیط زیست ما آسیب میرسد میزند چرا باید وارد شود؟ میتوان وارادت را به کالاهایی محدود کرد که دوستار محیط زیست باشند. به نظر میرسد در حوزه واردات نیازمند انجام کارهای کارشناسی تر و دقیقتری هستیم.
در حال حاضر با توجه به تمامی آنچه که گفته شد برای آینده چه برنامهای دارید و چه میزان از محصولات شما با توجه به توانایی تولیدی گروه طلایی به بازار عرضه میشوند؟
در باب آینده یکی از مهمترین مسائلی که به دنبال آن هستیم، فعالیت بیشتر و شاخصتر در حوزه دیجیتال مارکتینگ است. در سالهای گذشته حضور در فضای مجازی به اندازه الان مهم نبود اما با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی میبینیم که مسئله ابعاد عمیقتر و مهمتری پیدا کرده است. نحوه برقراری ارتباط با مشتری نسبت به دهههای قبل به کلی دگرگون شده و من با افتخار میگویم که ما اولین شرکتی هستیم که BPMS BZG داریم و برای دستیابی به آن تلاش بسیاری کردهایم.
اما فراتر از تکنولوژی در حوزه خود محصولات باید به این نکته توجه ویژه داشته باشیم که ماهیت کالاها، امروز به کلی تغییر کرده است؛ پردهها دیگر صرفاً پرده نیستند بلکه همانطور که گفتیم کنترل دما و صدا را نیز به عهده میگیرند. ما در این حیطه سعی کرده ایم که وارد تولید محصولات این چنینی شویم. از سوی دیگر پردههای تولید شده که پیشتر به آن اشاره شده اثر فعالیت ما بر پوسته بیرونی ساختمان را تحت تاثیر قرار میدهد. علاوه بر تمامی این ها، گروه طلایی در حال حاضر در تامین نیروی انسانی به خروجی فضای دانشگاهی اتکا نکرده و برای تامین نیروی طراح حوان و خبره خود دست به کار شده است تا بتواند ضمن آموزش نیروهای مشتاق یک فضاب برد برد را در زمینه همکاری با جوانان خلاق فراهم کند. امیدواریم در آینده بتوانیم با توسعه فعالیتهای خود و ورود به حیطه فعالیت های دانش بنیان بتوانیم تعداد همکاران خود را تا حد زیادی افزایش دهیم.
لازم به ذکر است که گروه طلایی قصد دارد در آیندهای نزدیک با همکاری یکی از شرکتهای خوشنام در حیطه فعالیت مشترک، تبدیل به یک هلدینگ شود و زمینههای بیشتر و متنوع تری را در فعالیت خود پوشش دهد.