مدیرعامل شرکت « فانتونی» در گفت و گو با دنیای اقتصاد مطرح کرد
صنعت مبلمان ایران، در مسیر جهانی شدن
با وجود آنکه صنعت مبلمان در ایران سابقهای طولانی دارد و با توجه به تواناییهای تاریخی صاحبان صنایع ایران در بکار گیری چوب و تبدیل آن به محصولات مصرفی و کارآمد، برای دورانی طولانی بخش مهمی از نیاز داخلی کشور توسط شرکتهای داخلی تامین شده اما در سالهای گذشته و با توجه به رشد جدی این صنعت در سطح جهانی، افزایش قابل توجه تقاضا در بازارهای داخلی و نیاز به حضور و معرفی برندهای ایرانی در این عرصه، حضور شرکتهایی که توانایی بهبود سطح کیفیت محصولات داخلی را دارند و از سوی دیگر ظرفیت و بستری برای معرفی تولیدات ایرانی در بازارهای بین المللی دارند سبب شده تا حضور شرکتهایی مانند فانتونی اهمیتی قابل توجه در بازار ایران پیدا کنند.
امیر حسین کشاورز، مدیرعامل شرکت فانتونی در گفت و گو با دنیای اقتصاد، از مسیر طی شده توسط این شرکت در حدود دو دهه گذشته میگوید و معتقد است در صورتی که تصمیمات و سیاستهای داخلی اصلاح شده و بستر لازم برای به کار گیری ظرفیتهای شرکتها و تولیدکنندگان ایرانی فراهم شود، صنعت مبلمان ایران میتواند صاحب یک برند جهانی در بازار بین المللی شود، هدفی که فانتونی از لحظه تاسیس آن را دنبال کرده و گامهای مهمی در این مسیر برداشته است.
ایده ابتدایی در زمان آغاز به کار فانتونی چه بود و رویکرد شما در ورود به صنعت مبلمان چگونه تعریف شد؟
نخستین جرقهها از آغاز به کار رسمی شرکت فانتونی با رویکرد فعلی به سالهای ابتدایی دهه ۸۰ باز میگردد. ما برای دوران طولانی پیش از آن در حوزه تولیدات مبلمان داخلی فعالیت میکردیم و جایگاه مناسبی نیز داشتیم اما نگاهی به شرایط بازار در دورانی مانند سالهای ابتدایی دهه ۸۰ نشان میداد که با وجود فعالیت تولیدکنندگان داخلی ایران و تلاش برای تامین نیازهای داخلی، میزان تقاضا از آنچه که ظرفیت فعال تولید بود، بالاتر رفته بود و از سوی دیگر در جایی از زنجیره تولید، یک خلا قابل توجه دیده میشد که میتوانست با واردات محصول مناسب و جایگذاری آن در زنجیره تولید کالاهای ایرانی جبران شود. با همین ایده بود که فانتونی تاسیس شد و کار خود را آغاز کرد.
شاید در نگاه نخست، وقتی از صنعت مبلمان صحبت میکنیم، این طور به نظر بیاید که حوزه کاری این بخش تنها با تامین چند محصول محدود اختصاص دارد اما در نگاه کلان، این حوزه بسیار گسترده است. دامنه عملکرد امروز فانتونی را در چه حوزههایی میتوان تعریف کرد؟
آنچه که امروز و در سطح جهانی، به صنعت مبلمان نام گذاری میشود حوزه بسیار گستردهای از محصولات را شامل میشود و فانتونی نیز از زمان تاسیس تا امروز، حوزه گستردهای از محصولات و بازارها را به عنوان بخشی از هدف خود در نظر گرفته است. به طور کلی میتوان میان این حوزهها تفکیک قائل شد: محصولات مربوط به آشپزخانه، کمد و کابینتها، مبلمان و تخت خواب و همچنین حوزه مبلمان اداری که خود به شکل جداگانه حوزه بسیار گستردهای به شمار میرود.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که فانتونی، شرکتی نیست که در آن محصولات نهایی تولید و عرضه شود. از سوی دیگر ما تامین کننده مواد اولیه نیز به شمار نمیرویم. به طور خلاصه محصولات ما در بخشی از زنجیره تولید وارد میشود که با استفاده از آنها، تولیدکننده میتواند محصول نهایی خود را ارتقا داده و با کیفیت بالاتری به مصرف کننده ارائه کند. اتصالات و یراق آلات در بخش کمد ،کابینت ، میز و صندلی های مسکونی و اداری و تجاری، قفل و لولا و دستگیره جهت درب و پنجره، اکسسوری و تجهیزات مربوط به کمد، اتاق خواب و کابینت آشپزخانه و ملزومات اداری، انواع پروفیل های آلومینیومی مورد مصرف در صنعت ساختمان، انواع مکانیزم درب های ساختمانی ریلی،تاشو و پاکت در، انواع نورپردازی داخل کمد،کابینت و دکور، انواع تجهیزات داخل حمام و سرویس بهداشتی و انواع پایه و تجهیزات جهت میزهای اداری و مسکونی تنها بخشی از محصولاتی است که امروز از سوی فانتونی به بازار عرضه میشود.
ما به طور کلی حدود ۲۰ کتگوری محصول داریم که در هر یک آنها دهها قلم کالای متفاوت به فروش میرسد و به این ترتیب دامنه محصولات فانتونی امروز به چند هزار قلم کالا میرسد.
شرکتی که فروش محصولات خود را نه بر روی مصرف کننده نهایی تعریف کرده و نه در حوزه مواد اولیه تولید فعالیت میکند، بازار هدف خود را به چه شکل تعریف کرده است؟
همانطور که تاکید کردم، ما در حوزه مواد اولیه فعالیت نمیکنیم و شاید بتوان گفت که حوزه تخصصی فعالیت ما کالاهای واسطهای است. به نوعی میتوان گفت که حدود 95 درصد از کل بازار ما به کالاهای B2B اختصاص دارد، یعنی تولیدکنندگان در بخشی از زنجیره تولید از محصولات ما استفاده میکنند تا کالای نهایی را در اختیار مصرف کننده قرار دهند. در همین چارچوب، حوزه فروش ما، به سه بخش اصلی تقسیم میشود: نمایندگیهای رسمی فروش که محصولات ما در اختیار مشتریان قرار میدهند، تولیدکنندگان که محصولات ما را برای خطوط تولید خود تهیه میکنند و در نهایت انبوه سازان که برای پروژههای بزرگ خود از محصولات ما استفاده میکنند.
از سوی دیگر، با توجه به این که بسیاری از محصولات ما از جدیدترین تحولات جهانی و فن آوریهای بین المللی استفاده میکنند، این احتمال وجود دارد که بسیاری از تولیدکنندگان، آشنایی کافی با محصولات نداشته باشند، از این رو فرایند حضور ما در بازار صرفا به فروش محدود نمیشود. ما اعتقاد داریم که در دنیای امروز، خدمات حرف اول را میزند و برای حضور در بازار و تامین رضایت مشتریان، باید در حوزه خدمات فعالیتهای گستردهای داشت. از این رو بخش مهمی از فعالیت ما به حوزههایی چون معرفی، آموزش و خدمات پس از فروش اختصاص دارد تا در کنار عرضه محصول، در نهایت استفاده از آن نیز در بازار ایران تسهیل شود.
ورود به عرصههای نوین و معرفی محصولات جدید در صنعت مبلمان با چه رویکردی از سوی شما دنبال میشود؟ آیا این صنعت در ایران، ظرفیتهای لازم را برای ورود به این عرصه دارد؟
ما یک اصل اساسی را در این کار مدنظر قرار دادهایم و معتقدیم که مبلمان، صنعتی است که انتها ندارد. این صرفا یک شعار نیست، نگاهی به آنچه که امروز در جهان رخ میدهد، پیشرفتها و جنبههای مدرنی که وارد این حوزه شده و نیاز دائمی بازار به این محصولات موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. به این ترتیب همزمان با این که به تولید و مصرف توجه میکنیم باید در نظر داشته باشیم که زنجیره تولید نیز اهمیت فراوانی دارد و در این حوزه بازرگانی و استفاده از ظرفیت واردات بسیار مهم است. از این رو ما به شکل همزمان به خلاقیت، نو آوری، تنوع و ارائه خدمات اهمیت میدهیم و مسیر خود در این سالها در تمامی این حوزهها طراحی کردهایم. در این تردیدی وجود ندارد که وقتی یک محصول برای عرضه در بازار معرفی میشود، کیفیت، طراحی و قیمت آن بسیار مهم است اما به شکل همزمان باید توجه داشت که تا زمانی که ایدهها وجود نداشته باشند و به آنها توجه نشود، نمیتوان انتظار داشت که فرایند عرضه محصول تکمیل شود. از این رو ما در تمام این سالها به شکل همزمان ایدههایی چون کتاب ایده، برگزاری دوره آموزشی و آشنایی با محصولات، توجه به خدمات پس از فروش و نحوه استفاده از انها را در دستور کار قرار دادهایم و تلاش کرده ایم که برند فانتونی با توجه همزمان به تمامی این موارد شناخته شود.
ایدههای یک شرکت بخشی از ماجراست و واقعیتهای موجود در اقتصاد ایران یک بخش دیگر؛ در این سالها محدودیتها و چالشهایی که اقتصاد ایران در مسیر حرکت برند شما به وجود آورده را به چه شکلی میتوان تشریح کرد؟
یک موضوع مهم که از همان ابتدا به عنوان اولویت ما در نظر گرفته شده، این است که تلاش کنیم با وجود مشکلات و محدودیتها به کار خود ادامه دهیم و به اصطلاح عامیانه نسبت به موضوعات مختلف غر نزنیم. با این وجود اما در این تردیدی وجود ندارد که بسیاری از مسائل جاری اقتصاد ایران برای ما مشکل آفرین شدهاند. اگر بخواهم این چالشها در یک جمله خلاصه کنم، با سالهاست که اسیر تصمیمات خلق الساعه و غیرکارشناسی در سطوح مختلف هستیم.
یکی از مهمترین چالشها در این حوزه، به حضور افراد غیر کارشناس و نا آشنا با وضعیت بازار و صنعت باز میگردد. ما بارها در خواست کردهایم که در حوزههای مختلف دولتی وقتی بناست تصمیمی در رابطه با آینده یک صنعت در نظر گرفته شود، از کارشناسان و متخصصان آن حوزه دعوت شود تا مسئولان قبل از تصمیم گیری با واقعیتهای آن بخش آشنا شده و بر اساس آن تصمیم گیری کنند اما نه تنها شاهد آن نیستیم که حتی در این سالها شاهد آن بودهایم که حتی وقتی صحبت از بخش خصوصی میشود نیز بار افرادی غیر متخصص در این حوزه فعال میشوند. برای مثال، در حوزه تامین ارز و ثبت سفارش، در حالی که شرکتهای شناسنامه دار با معضلات جدی مواجه میشوند، ما شاهد آن هستیم که بعضا افراد یا شرکتهایی که در این بخش سابقهای ندارند، موفق به ثبت سفارش میشوند و در این حوزه برای خود یک رانت یا انحصار ایجاد میکنند که در نهایت دود این موضوع به چشم تمامی فعالان صنعت میرود. یا در رابطه با سیاستهای مالیاتی، همچنان این چالش وجود دارد که بسیاری از شرکتها از مسیرهایی موفق میشوند که قوانین را دور زده و مالیاتی کمتر از عدد درآمدی واقعی پرداخت کنند، تا جایی که بعضا یک شرکت که چند برابر شرکت ما درآمد دارد، مالیاتی کمتر میپردازد. تداوم این فضا موجب میشود که فعالان اقتصادی به این نتیجه برسند که شفافیت مالی را کنار بگذارند و این مسئله نیز در نهایت به ضرر ما و تمام صنعت تمام میشود. از این رو مشکلات در حوزه سیاست گذاری بسیار فراوان هستند و همین موضوع دست ما را برای فعالیت در بسیاری از حوزهها میبندند.
با وجود تمام این مشکلات، آیا همچنان به آینده این صنعت امیدوار هستید؟
در این تردیدی وجود ندارد که در کشور ما ظرفیت بسیار خوبی برای رشد و توسعه در صنعت مبلمان وجود دارد. تولیدکنندگان فراوانی داریم که با وجود تمام مشکلات، محصولاتی با کیفیت ارائه میکنند که توان حضور در بازارهای جهانی را نیز دارند. اگر تردیدی نسبت به ظرفیتها داشتیم، با این میزان سرمایه و گستردگی فعالیت به این بخش ورود نمیکردیم. از این رو همچنان امیدوار به آینده و بهبود نسبی شرایط به کار و راه خود ادامه میدهیم. ما معتقدیم که صنعت مبلمان ایران ظرفیت جهانی شدن دارد و یک برند ایرانی میتواند نام خود را در سطح جهانی به عنوان تولیدکننده کالای با کیفیت و مدرن مطرح کند و ایده و هدف اصلی فانتونی رسیدن به همین جایگاه بوده و خواهد بود.