چراغ اول انرژی پاک در کشور

با عیان شدن هزینه استفاده از سوخت‌های فسیلی یا دربیانی دیگر منافع بلندمدت حرکت به سمت توسعه پایدار که ترجمه‌اش در حوزه‌هایی تولید صنعتی، به استفاده از منابع پایدار انرژی تعبیر می‌شود، شاهد آن هستیم که هزینه احداث هر ۱۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی فعلا کمی بیشتر از نمونه کلاسیک نیروگاهی با سوخت فسیلی است، هزینه‌ای که شاید ده سال پیش دو یا سه برابر بود، برای مثال نیروگاه خورشیدی ۱۰۰۰ مگاواتی امارات، با هزینه تقریبی ۹۷۰ میلیون دلار احداث‌شده و به‌جز هزینه تعمیر و نگهداری، در طول عمر خودش، نیازی به خرید سوخت و خوراک ندارد، این را بگذارید در کنار نیروگاه‌های قدیمی که نهایتا ۳۵ تا ۴۰ درصد راندمان دارند، آلودگی تولید می‌کنند و اگر گاز طبیعی هم بدان‌ها نرسد، با سوزاندن مازوت، خسارت‌های جبران‌ناپذیر زیستی به انسان و اقلیم وارد می‌کنند.

شاید ارزان بودن سوخت، بی‌توجهی به پیامدهای زیست‌محیطی انرژی با منبع فسیلی و کم‌لطفی به تفکر توسعه پایدار، در چند دهه گذشته عاملی بود که اینجا در ایران، انرژی خورشیدی بیشتر به‌عنوان چرخ پنجم گاری شناخته شود و مثلا ساخت یک مزرعه چند کیلوواتی خورشیدی بشود مصداق همان « یدونه، برای نمونه» اما امروز شاهد آن هستیم با گرایش عمیق برخی مدیران کارآمد و بهره‌گیری از تخصص‌های روز، احداث بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور که درنهایت خواهد توانست بیش از ۶۰۰ مگاوات انرژی پاک را تحویل فولاد مبارکه اصفهان بدهد، مرحله اول را با موفقیت از سر گذرانده و  به‌نوعی سدشکن مسیر توسعه انرژی پاک در کشور شده است.

البته شاید چند سال دیگر احداث نیروگاه‌های خورشیدی چند هزار مگاواتی در کشور تبدیل یک امر معمول و روتین شود اما اهل‌فن فراموش نخواهند اولین مزرعه به‌واقع صنعتی خورشیدی را فولاد مبارکه بنیان گذاشته و مهم‌تر از همه زمینه را برای شکل دادن به زنجیره طراحی، تامین، ساخت و بهره‌برداری از انرژی پاک را مهیا کرده است، هرچند ممکن است در آینده اصولا این کمپانی، یکی از بازیگران اصلی تولید انرژی پاک در ایران و منطقه باشد.

اما بهانه گزارش پیش رو، به بار نشستن ۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه با وارد مدار شدن فاز اول بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی ایران است که در ادامه می‌خوانید:

محمد یاسر طیب‌نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه می‌گوید نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه در شرق اصفهان، بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی ایران و بیستمین نیروگاه بزرگ خورشیدی در دنیا محسوب می‌شود و فاز اول این نیروگاه با همکاری شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) و شرکت مپنا توسعه ۳ در حال بهره‌برداری است و بهره‌برداری کامل از این پروژه با سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومان توسط فولاد مبارکه انجام خواهد شد.

به گفته او  در حال حاضر بخش اول این پروژه به میزان ۲۰ مگاوات بهره‌برداری شده و برق تولیدی آن به شبکه برق سراسری متصل شده است، پنل‌های موردنیاز برای تولید ۱۲۰ مگاوات برق در سایت نیروگاه موجود است و شرکت صناپ قرار است این میزان برق را تا پایان سال به شبکه برق سراسری متصل کند.

طیب‌نیا می‌افزاید : نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه پس از بهره‌برداری این قابلیت را دارد که در زمان اوج تولید، معادل یک‌پنجم ظرفیت بزرگ‌ترین نیروگاه ایران یعنی نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند انرژی تولید کند؛ درنتیجه، می‌تواند در توسعه اقتصادی و زیست‌محیطی کشور و تسهیل مسیر شرکت در دست‌یابی به فولاد سبز نقش مهمی ایفا کند.

دی‌اکسید کربن، یک‌میلیون تن کمتر

 در همین رابطه مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه ثمره احداث این نیروگاه را جلوگیری از انتشار یک‌میلیون تن دی‌اکسید کربن در سال می‌داند.

محمدکاظم صباغی هرندی، مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه می‌گوید: در سال‌های اخیر، به دلیل وجود محدودیت‌های زیاد در زمینه برق و گاز در کشور و تبعات ناشی از این محدودیت‌ها در حوزه تولید، صنایع و کارخانه‌های بزرگ که مصرف بیشتری در حوزه انرژی داشتند اقدام به سرمایه‌گذاری حوزه انرژی کرده‌اند؛ این در حالی است که به دلیل وجود ظرفیت‌های بالا در حوزه انرژی خورشیدی کشور و مشکلات ناشی از آلودگی هوا به دلیل تولید برق در نیروگاه‌های قدیمی راندمان پایین، استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی در اولویت است. فولاد مبارکه به‌عنوان شرکتی پیشرو در این حوزه با تشکیل سبد انرژی شامل فسیلی (سیکل ترکیبی) و تجدید پذیر (بادی و خورشیدی) اقدام به سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی کرد.

وی با اشاره به اقدامات فولاد مبارکه در این راستا ادامه می‌دهد: با عنایت به رویکرد مدیریت سازمان و الزامات حرکت در مسیر تولید فولاد سبز، مطالعات بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور شروع شد و پس از برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار، عملیات اجرایی آن از سال ۱۴۰۲ آغاز گردید. در حال حاضر نیز ۲۰ مگاوات از این نیروگاه در مدار تولید قرارگرفته است.

صباغی در ادامه درباره ویژگی‌های نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه می‌گوید: از ویژگی‌های بارز این نیروگاه می‌توان به جلوگیری از انتشار یک‌میلیون تن دی‌اکسید کربن در سال اشاره کرد که این عدد تأثیر قابل‌توجهی در کاهش آلایندگی در مقایسه با نیروگاه‌های باراندمان پایین با همین ظرفیت دارد.

به گفته مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه، یکی دیگر از ویژگی‌های نیروگاه‌های خورشیدی فولاد مبارکه این است که در زمان پیک مصرف برق در روزهای تابستان بیشترین تولید برق در نیروگاه خورشیدی اتفاق می‌افتد که با راه‌اندازی کامل این نیروگاه در زمان پیک مصرف، فولاد مبارکه می‌تواند ۳۰ درصد از برق موردنیاز خود را از طریق انرژی تجدید پذیر خورشیدی تأمین کند. همچنین جابه‌جایی بالغ‌بر ۹۰۰ هزار صفحه خورشیدی در راستای حرکت خورشید در طول روز که منجر به افزایش راندمان نیروگاه می‌شود از دیگر ویژگی‌های بارز نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه است.