یکی از اصلی‌ترین نقدهایی که به معماری و طراحی داخلی و بیرونی خانه‌های ایرانی وارد می‌شود، استفاده از محصولات و کالاهای بی‌روح، بی‌رنگ و فاقد المان‌های زیبایی شناختی است. عامل اصلی این اتفاق در تجربه طولانی خانه‌سازی ایران چه بوده و شرکت منظوری گروپ با توجه به تجربه طولانی خود در این حوزه، چه رویکرد کلانی نسبت به این موضوع دارد؟

اصلی ترین رویکرد گروه منظوری در طراحی و تولید متریال و آیتم‌های فضای بیرونی، همسویی با طبیعت و دوری جستن از درگیری ذهن با عوامل و المان‌های جانبی است که گاها ارامش و تنفس ذهن را سلب می‌کند. موضوعی که در هنر معماری و درآمیختگی با فرهنگ معاشرتی این سرزمین بسیار به آن توجه شده و همسویی و همزیستی با طبیعت از بایسته‌های معماری خانه‌های ایرانی در طول دوره‌های تاریخی بوده و رد پای آن در طراحی باغ‌ها و خانه باغ‌های ایرانی به خوبی قابل درک و لمس است. در همین راستا گروه منظوری با نگاهی به فرهنگ معاشرتی ایران و همسو با سلیقه جامعه امروز که نیاز مبرم به دوری جستن از طراحی و دکوراسیون کلاسیک و تزیینات پرکار آن دارد، ضمن تاکید بر طراحی‌های مینیمال و ساده، استفاده از متریال طبیعی همچون چوب و چرم را مد نظر قرار داده است. متریالی که بافت و رنگ و حتی رایحه متمایز آن به خودی خود، یک المان زیبایی شناختی در طراحی محسوب شده و در القای احساس گرما به محیط بسیار موثر است.

  با توجه به اینکه نهادهای دولتی، نسبت به سایر بازارها، ورود محدودتری به صنعت ساختمان دارند، چه شیوه‌ها یا ابتکارهایی می‌توانند به زیبایی خانه و تغییر در رویکردهای کلان معماری داخلی در واحدهای مسکونی و اداری ایران کمک کنند؟ آیا این موضوع نیاز به یک طرح کشوری دارد یا شرکت‌های بزرگ فعال در این حوزه مانند منظوری گروپ، می‌توانند در این زمینه گام‌هایی بزرگ‌تر بردارند؟

در سال‌های اخیر برندهای مطرح در حوزه دکوراسیون داخلی در کشور به لزوم هم افزایی، اشراف کامل داشته و با برنامه ریزی رویدادهای متنوع و تاثیر گذار و دعوت از افراد صاحب نام در این حوزه باعث ایجاد رویکردهای متمایز و متفاوتی در طراحی و ساخت دکوراسیون داخلی شده‌اند. این موضوع در ارتقای کیفیت تولید، تغییر نگرش در طراحی، ایجاد زمینه‌های معرفی طراحان داخلی این حوزه در عرصه‌های بین المللی و حتی کسب جوایز معتبر طراحی شده و نتیجه آن در ارتقای سطح کیفی تولیدات کاملا مشهود است.

در همین راستا، ایجاد بستر مناسب جهت حضور درعرصه‌های بین المللی به ویژه نمایشگاه‌ها و اکسپوها، برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌های تخصصی، برگزاری مسابقات طراحی و نمایش و عرضه دستاورد شرکت‌های داخلی به ویژه برای برندهای صاحب سبک و صاحب نام در این حوزه، از جمله مواردی است که در صورت حمایت و سرمایه گذاری نهادهای دولتی، ضمن ارزاوری و ایجاد رویکردهای نوین درآمدی در صنعت ساختمان، باعث آشنایی هر چه بیشتر با دستاوردهای جدید بین المللی شده و زمینه ساز همکاری و مشارکت با شرکت‌های خارجی و در نتیجه آن تعاملات سازنده، هم افزایی، آشنایی با رویکردهای نوین و در نهایت تغییر نگرش در روند طراحی و تولید محصولات داخلی خواهد شد.

  با توجه به تحریم‌های طولانی و البته استقلال نسبی صنعت ساختمان‌سازی ایران از بازارهای خارجی، امروز صنعت ساختمان در ایران چه قدر از استانداردهای جهانی فاصله دارد؟ ریشه این عقب ماندگی چیست و چه راهی برای جبران این فاصله می‌توان پیشنهاد کرد؟

آنچه مسلم است طی سال‌های اخیر، تحریم‌ها نه تنها مانع از رشد و توسعه صنایع فعال در حوزه ساختمان نشده، بلکه بالعکس شاهد رشد و ارتقای بسیاری از برندهای داخلی بوده و هستیم. استقبال از محصول ایرانی از سمت خریداران داخلی و تاکید بر استانداردهایی که پاسخگوی سطح بالای انتظارات خریداران داخلی در مقایسه با محصولات مشابه خارجی باشد از مهم‌ترین دلایل این موضوع است. با این وجود صنعت ساختمان در ایران به زعم بسیاری از کارشناسان همچنان از استانداردهای جهانی فاصله معناداری دارد که عوامل متعددی در آن دخیل بوده و هست.

نبود قوانین نظارتی سیستماتیک و منسجم، رشد شخصی سازی‌های بدون نظارت، عدم توجه به مطالعات تخصصی امکان سنجی پیش از ورود به مباحث طراحی، عدم آشنایی با سیستم‌های جدید ساختمان سازی، عدم توجه به مواردی چون نظارت بر هدر رفت انرژی، هوشمندسازی، بهره وری بهینه از منابع طبیعی و ... از جمله مواردی است که طی سالیان متمادی به آن توجه نشده و در غالب موارد با اعمال نظارت‌های رابطه‌مند و خارج از ضوابط، مهجور مانده‌‌است. لذا تدوین قوانین نظارتی اصولی و راه اندازی واحدهای تحلیل و توسعه و کمیسیون‌های تخصصی با همفکری صاحبان ایده و تفکر در بخش‌های مختلف صنعت ساختمان موضوعی است که ضمن ایجاد زمینه ورود به روش‌های جدید ساخت و ساز، منجر به مدیریت صحیح منابع و جبران عقب ماندگی در این حوزه خواهد شد.

07 copy

  در حوزه مبلمان و تجهیزات فضای داخلی و خارجی خانه، امکان تغییر محسوس در کیفیت تولیدات تا چه حد وجود دارد و وضعیت بازار ایران چگونه است؟‌ آیا شرکتی مانند منظوری گروپ در استفاده از استانداردهای روز و همکاری با شرکای مطرح جهانی، فعالیت می‌کند؟ چه قدر امکان ایجاد یک فضای رقابتی وجود داشته است؟

طی سال‌های اخیر بخش خصوصی با نگاهی متفاوت به مباحث رقابتی، بیشتر بر هم افزایی و هم فکری تاکید داشته که نتیجه آن در تغییر نگرش طراحی و ارتقای کیفیت در تولید محصولات داخلی به خوبی مشهود است. ایجاد فضای همفکری جهت شناسایی سلیقه و نیاز روز جامعه و گرایش و تمایل هرچه بیشتر به برگزاری رویدادهای مهم با مشارکت برندهای داخلی به منظور ارتباط مستقیم با مخاطبین و صاحب نظران و تبادل نظر در زمینه طراحی و اصول کیفی تولید، فضای رقابتی سالمی را ایجاد کرده که بیشتر به مشارکت و تعاملات سازنده منجر شده‌‌است. امروزه بسیاری از برندهای داخلی فعال در زمینه مبلمان و دکوراسیون فضای داخلی و بیرونی، با ارتقای سطح کیفی تولیدات و ورود به عرصه های بین المللی طراحی این اقلام از کپی نمونه‌های خارجی فاصله گرفته‌اند.

این موضوع همچنین در انتخاب متریال کاربردی در تولید، جزییات ساخت، کیفیت خدمات و حتی نوع پرزنت محصولات کاملا مشهود است. در همین راستا گروه منظوری نیز با توجه ویژه به سلیقه و نیاز مخاطبین هدف خود طی یک دهه فعالیت، با ایجاد تغییر در نگرش‌های طراحی و ساخت و همچنین انتخاب متریال کاربردی، سبک جدیدی از مبلمان فضای باز و تجهیزات جانبی فضای بیرونی را ارایه داده و هر ساله از مجموعه جدیدی از محصولات در این حوزه رونمایی کرده‌‌است. هدف گروه منظوری از تغییر در سبک طراحی این محصولات، ارتقای کیفیت بصری و حتی ذائقه و سلیقه مخاطبین است تا همسو با دیگر برندها و در تعاملی سازنده با آنها، تمامی اجزای داخلی و بیرونی ساختمان در سطحی ایده ال، چیدمان و ارایه شود.

   نگاه اصلی منظوری گروپ در بازارهای صادراتی چیست؟ آیا امکان و ظرفیت لازم برای صادرات انبوه یا ایجاد یک برند مطرح ایرانی برای صادرات خاص و منحصر به فرد وجود دارد؟‌ کدام کشورها را می‌توان به عنوان مشتری بالقوه صادرات ایران در این حوزه در نظر گرفت؟

در حال حاضر کشورهای حوزه خلیج فارس با توجه تنوع و طیف مشتریان و بازار گسترده ای که دارند از جمله مهم ترین اهداف صادراتی گروه منظوری هستند که طبق مطالعات صورت گرفته و بررسی های میدانی انجام شده، تولیدات گروه منظوری در بخش های مختلف مبلمان، آبجکت‌های فضای بیرونی و متریال نوین ساختمانی در این کشورها مورد توجه قرار گرفته و قابلیت رقابت با تولیدات خارجی دارند.

  سیاست‌های اقتصادی دولت‌ها در سال‌های گذشته چه موانعی بر سر راه منظوری گروپ و فعالیت‌های بین المللی این شرکت به وجود آورده‌اند؟ در سه بازه زمانی کوتاه، میان و بلندمدت، دولت‌ها و تصمیم‌گیران حاکمیتی با اصلاحات جدید در چه حوزه‌هایی می‌توانند راه توسعه را برای این صنعت هموار کنند؟

سیاست‌های اقتصادی دولت در سال‌های اخیر بر قدرت خرید طبقات مختلف اجتماعی تاثیر گذار بوده و برنامه ریزی‌های راهبردی و تدوین استراتژی‌های بازاریابی و فروش بلند مدت در مجموعه‌ها را با مشکل جدی مواجه ساخته است. نوسانات نرخ ارز به ویژه برای مجموعه‌هایی که مواد اولیه تولیدات خود را وارد می‌کنند و عدم تخصیص ارز حمایتی به شرکت‌های خصوصی فعال در این حوزه، سیاست‌های قیمت گذاری مجموعه‌ها را نیز متزلزل ساخته‌‌است. این موضوع همچنین قیمت تمام شده محصولات را تحت تاثیر قرار داده و با افزایش قیمت تمام شده تولیدات، امکان رقابت با محصولات مشابه خارجی را با وجود کیفیت بالا، با مشکلات متعدد مواجه می‌‌کند. با این وصف ایجاد ثبات در نرخ ارز از مهم ترین سیاست‌های حاکمیتی و دولتی است که در رشد و توسعه فروش مجموعه‌ها تاثیر مستقیم خواهد داشت. از دیگر سو در نظر گرفتن بسته‌های حمایتی در زمینه واردات مواد اولیه، جزو اهداف میان مدتی است که در کاهش هزینه های تولید و افزایش قدرت فروش بسیار موثر خواهد بود.

  در صورت بهبود شرایط اقتصادی کشور، منظوری گروپ افق فعالیت خود را به چه شکل تعریف کرده است؟ آیا می‌توان امیدوار بود که یک برند ایرانی در سطح منطقه یا جهان، نام خود را در صنعت ساختمان مطرح کند؟

یکی از اهداف بلندمدت گروه منظوری از شروع فعالیت، ورود به عرصه‌های بین الملل بوده و به همین دلیل پایبندی به سطوح کیفی بالا در تولید را همواره مد نظر قرار داده است. طبق بررسی‌های صورت گرفته تولیدات این مجموعه با توجه به نوع متریال مصرفی در تولید، رعایت اصول طراحی و نوع پرزنت، قابلیت رقابت با تاپ برندهای فعال در این حوزه را دارد؛ لذا ایجاد زمینه های مناسب برای مطرح شدن برندهای داخلی در سطح بین الملل از سوی دولت، موضوعی شایان توجه در توسعه و رشد فعالیت های صادراتی گروه منظوری خواهد بود.