شرکت صنعت نوین امیرکبیر در زمینه مشاوره، تهیه و نصب و راه‌اندازی سیستم‌های خانه هوشمند (Home Automation) و مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) فعالیت می‌کند. دو دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر، این شرکت را در شهریور ۱۳۸۳ تأسیس کردند. با توجه‌به همزمانی تأسیس امیرکبیر و ورود سیستم هوشمند به صنعت ساختمان در ایران، این شرکت نقش بی‌بدیلی در اشاعه و رشد این سیستم‌ها و کمک به فراگیری آن در صنعت ساختمان داشته‌ و از پیشگامان این عرصه است.

حامد الفتی، مدیرعامل شرکت صنعت نوین امیرکبیر، با بیان اینکه شرکت امیرکبیر در ۲۰ سال فعالیت خود، بیش از ۵۰۰ پروژه مختلف مسکونی، اداری، تجاری، هتل، ویلا، بیمارستان، دیتاسنتر و اتاق تمیز را با موفقیت به انجام رسانده است، گفت: در رزومه امیرکبیر بهترین ساختمان‌های هر یک از این کاربری‌ها وجود دارد. به‌عنوان نمونه می‌توان به پروژه‌هایی نظیر باغ موزه جواهرات ایران، بیمارستان هزار تختخوابی مهدی‌کلینیک و شهدای تجریش، مجلس شورای اسلامی، ساختمان مرکزی بانک‌های پارسیان و صادرات، مراکز خرید پالادیوم و اپال، هتل ولیعصر، رشیدیه، سیرجان، روتانا، شرکت انفورماتیک ایران، سازمان بورس، برج باغ وفا، نیاتوس، میکا، گالریا، رویال آدرس، داروسازی سینا، زیست دارو، دانا، پتروشیمی نوری، دیتاسنتر ایران خودرو، آسیاتک، تامین اجتماعی و بسیاری از ساختمان‌های مسکونی و ویلایی اشاره کرد.

او با اشاره به فعالیت‌های بین‌المللی شرکت امیرکبیر گفت‌: امیرکبیر در طول این سال‌ها نماینده بهترین برندهای اروپایی از جمله Schneider فرانسه Berker آلمان، Blumotix   ایتالیا و Interra ترکیه بوده است. این شرکت با وجود تحریم‌ها و مشکلات گوناگون، توانسته نمایندگی و ارتباط خود را با سازنده اصلی حفظ کند. این موضوع موجب ارائه به‌روزترین محصولات دنیا و استفاده از خدمات فنی سازنده تجهیزات و ارائه آن به کارفرمایان این شرکت شده است.

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با ارائه توضیحی از تفاوت سیستم‌های خانه هوشمند (Home Automation) و مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) گفت: سیستم‌های خانه هوشمند، به کنترل و هوشمند‌سازی تجهیزات داخل فضاهای مسکونی یا اداری گفته می‌شود؛ از جمله کنترل روشنایی، پرده، دما و رطوبت و ... از طریق کلید‌های هوشمند، سناریوها یا از راه دور با کامپیوتر یا تلفن همراه. سیستم‌های خانه هوشمند اهدافی چون آسایش ساکنان و کمک به معماران برای کنترل‌های گوناگون در شرایط نور، لوکس بودن بیشتر فضاها و همچنین صرفه‌جویی در مصرف انرژی را دنبال می‌کند.

001 copy

الفتی ادامه داد: همچنین سیستم‌های مدیریت ساختمان (BMS) به کنترل و پایش تجهیزات برقی و مکانیکی مشاعات ساختمان از جمله موتورخانه، هواسازها، سیستم‌های روشنایی و... و تجمیع و کنترل یکپارچه این سیستم‌ها با سیستم اعلان و اطفاء کنترل دسترسی، آسانسورها و... گفته می‌شود. هدف BMS صرفه‌جویی مصرف انرژی و پایش دستگاه‌ها جهت جلوگیری از آسیب یا نگهداری مناسب از آنها برای بالا بردن عمر تجهیزات است. هر یک از این دو سیستم‌ها، با توجه به کاربری فضاها، اولویت‌های مختلفی را دنبال می‌کنند.

حرکت کشورهای جهان به‌سمت هوشمندسازی و BMS  او با بیان اینکه امروزه اکثر کشورهای پیشرفته جهان به‌سمت هوشمندسازی و BMS حرکت کرده‌اند، افزود: تجربه نشان داده در زمینه فناوری، کشورها با یکدیگر یکپارچه هستند و با ظهور یک پدیده، به‌زودی آن را در سراسر جهان مشاهده می‌کنیم و تنها سرعت نفوذ، تفاوت‌ها را رقم خواهم زد. اکنون در شمال آمریکا نزدیک به یک‌سوم خانه‌ها به چنین سیستم‌هایی مجهز هستند و در جهان، این بازار سالیانه رشد حدود 10 درصدی را تجربه کرده که عدد قابل‌توجهی است.

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با اشاره به پیچیدگی‌های بالای سیستم‌های هوشمند و چندرشته‌ای بودن آن که به متخصصان رشته‌های کنترل، قدرت، مکانیک و کامپیوتر نیاز دارد، گفت: گستردگی فعالیت در زمینه بازرگانی، واردات، مشاوره فنی مهندسی، نصب و راه‌اندازی و خدمات پس از فروش این سیستم‌ها، این شرکت با بهره‌گیری از 50 نیروی تمام‌وقت خود در این زمینه نیز رتبه اول بین همکاران خود را دارد. حضور این نیروها باعث شده امیرکبیر، تنها شرکت فعال در هر دو زمینه خانه هوشمند و BMS باشد.

الفتی ادامه داد: عمده راه‌حل‌هایی که امیرکبیر به مشتریان ارائه می‌کند، بر اساس پروتکل‌های باز KNX در خانه هوشمند و BACnet در BMS است. از طریق این پروتکل‌ها، ایجاد ارتباط بین تجهیزات مختلف ساختمان نظیر سیستم روشنایی، سیستم‌های تهویه، سیستم‌های امنیتی، سیستم‌های مدیریت انرژی، سیستم‌های تصویری و صوتی، نمایشگرها، لوازم خانگی و نظایر آن امکان‌پذیر است. به همین جهت امکان یکپارچه‌سازی کلیه این امکانات میسر می‌شود.

او با اشاره به امکان استفاده از هوش مصنوعی در حوزه BMS و Home Automation  بیان کرد: به نظر می‌رسد این فناوری در همه بخش‌ها در حال فراگیری است و به‌زودی به این حوزه نیز وارد خواهد شد. از آنجا که امیرکبیر همواره در فعالیت‌های خود پیشتاز و مبدع بوده است، تمایل داریم اولین شرکتی باشیم که در کارهای خود از راه‌حل‌های مبتنی‌بر هوش مصنوعی استفاده کنیم و چه بهتر که از دانش افراد متخصص در این بخش بهره ببریم.

کسب جوایز متعدد فروشنده برتر از سوی امیرکبیر

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با بیان اینکه این شرکت توانسته در سال‌های متعدد، جوایز فروشنده برتر از شرکت‌های مادر دریافت کند، گفت: امیرکبیر در شاخص رضایت مشتریان همواره از سطح مطلوبی برخوردار بوده است. در کنار نیروهای بسیار مجرب اجرایی در این شرکت، در بخش بازاریابی و تحقیقات بازار نیز تلاش‌های بسیاری صورت گرفته تا همواره از آخرین نیازها و انتظارات مشتریان آگاه باشیم و پیشنهادهای متناسب ارائه کنیم.

الفتی ادامه داد: شرکت امیرکبیر به سیستم مدیریت ارتباط با مشتری مجهز است. کارکنان در بازه‌های زمانی مختلف در مورد مسایل مرتبط‌با فروش و بازاریابی، برنامه‌ریزی، طراحی، اجرا و سایر فرآیندهای مرتبط، آموزش می‌بینند. امروز کادر این شرکت از متخصص‌ترین افراد در این صنعت تشکیل شده است. تداوم حضور این شرکت برای 20 سال و به‌کارگیری تجارب پروژه‌های گذشته و شناخت نیاز مشتریان در طول این دوره، باعث تصحیح خطاها و رشد راه‌حل‌های ارائه‌شده در این دوره شده است. درواقع اعتماد مشتریان به برند شرکت امیرکبیر، گاهی بیشتر از محصولات این شرکت است.

داعیه تولید ازسوی شرکت‌های داخلی به‌امید دریافت مزایا

او در ادامه به چالش‌های امیرکبیر در زمینه ورود سیستم‌های هوشمند ساختمان به ایران اشاره کرد و گفت: تأسیس یک شرکت نوپا که بر اساس تجربه دانشگاهی شکل گرفته، با ارائه‌ یک خدمت جدید در صنعت ساختمان، با مشکلاتی از قبیل عدم تجربه کافی و پشتوانه مالی مواجه است. چالش اصلی در آغاز کار، ایجاد بازار برای این سیستم‌ها بوده است. هرچند این چالش در پروژه‌های بزرگ و لوکس تا حدی حل شده، اما هنوز در بخش مسکن صنعتی و اقتصادی به‌دلیل تعرفه‌های پایین انرژی وجود دارد. این وضعیت می‌تواند حتی برای شرکت‌های با تجربه نیز به شکست‌های اقتصادی منجر شود.

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با اشاره به حضور گاه و بیگاه رقبای داخلی با داعیه تولید در بازار، بیان کرد: در نگاه دقیق‌تر، چنین شرکت‌‌هایی تنها برای استفاده از مزایای این عنوان به وجود آمده‌اند و تقریباً هیچ فعالیت تولیدی و حتی مونتاژ در مجموعه آنها اتفاق نمی‌افتد. این شرکت‌ها بعضا قطعات سفارشی از کم‌کیفیت‌ترین برندهای چینی (‌به‌دلیل قیمت پایین) را با لوگو و بسته‌بندی با نام خود ارائه می‌دهند. این موضوع از یکسو به هدررفت منابع ارزی کشور و از سوی دیگر به بی‌اعتمادی در بازار مصرف می‌انجامد.

الفتی ادامه داد: با توجه به تکنولوژی بالا و بازار محدود این محصولات، راه‌حل شرکت امیرکبیر برای ارائه خدمات خود استفاده از بهترین محصولات اروپایی از بدو تأسیس تاکنون بوده است. ارائه این محصولات پس از جهش ارزی سال 90، تحریم‌ها و سپس به‌دنبال تشدید آنها در سال 97 و نوسانات شدید قیمت ارز، محدودیت‌های وارداتی، مشکلات بانکی مسایل گمرکی و تغییر تعرفه‌ها از چالش‌های بزرگ پیش رو است.

دردسرهای واردات قانونی کالا

او با اشاره به مشکلاتی از جمله تخصیص ارز، ترخیص کالا از گمرک و ثبت سفارش گفت: شرکت امیرکبیر به‌دنبال فعالیت قانونی و واردات کالا از طریق مبادی گمرکی است. این رویکرد، انرژی زیادی از تیم بازرگانی می‌طلبد. از این رو شناسایی بهتر فعالیت‌های این شرکت و تأثیرات مثبت سیستم‌های هوشمند در حل مشکلات کلان ملی مانند ناترازی انرژی می‌تواند به کاهش این چالش‌ها کمک کند.

مدیرعامل شرکت امیرکبیر به چالش‌های تأمین تجهیزات و متقاعد کردن شرکای خارجی برای ادامه همکاری با این شرکت اشاره کرد و افزود: امیرکبیر با سابقه مثبت در زمینه‌های بازرگانی و فنی، عبور از این مشکلات ممکن شده است. امیرکبیر در پروژه‌های بزرگ و معتبر ایران، که شامل محصولات برندهای معتبر جهانی مانند Schneider و Berker می‌شود، فعالیت کرده و همچنین در کشورهای عمان و امارات حضور فعالی دارد. این موفقیت‌ها نشان‌دهنده توانایی این شرکت در ایجاد و حفظ همکاری‌های بین‌المللی است.

الفتی با بیان اینکه یکی دیگر از معضلات، نداشتن متولی ناظر و اتحادیه مرتبط است، گفت: در غیاب چنین سازمان‌هایی، رقبا می‌توانند وعده‌های غیرقابل تحقق به مشتریان بدهند که نه‌تنها ارزش افزوده‌ای ایجاد نمی‌کند، بلکه باعث ایجاد مخاطرات و هزینه‌های جانبی می‌شود. از آنجایی که مشتریان آگاهی کافی از این حوره ندارند، قادر به تشخیص محصولات و خدمات با کیفیت از بی‌کیفیت نیستند و نمی‌توانند اشکالات طراحی را شناسایی کنند. اگر آنها با شرکت‌های غیرمعتبر همکاری کنند، چند سال بعد و در زمان بروز مشکلات، حتی ممکن است آن شرکت وجود نداشته یا پاسخگو نباشد و این موضوع می‌تواند به ضررهای مالی قابل‌توجهی برای مشتریان منجر شود.

موج مهاجرت نیروهای متخصص، چالش بزرگ شرکت‌های فناور

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با تاکید بر اهمیت حضور نیروی متخصص بیان کرد: با توجه به ماهیت چندرشته‌ای صنعت سیستم هوشمند ساختمان و تکنولوژی بالای استفاده‌شده، به‌کارگیری متخصصان برق (کنترل و قدرت)، مکانیک و کامپیوتر از نیازهای نیروی انسانی این شرکت است. موج مهاجرت و مسائل معیشتی سال‌های اخیر و نگه‌داشتن نیروی تخصصی که طی 20 سال فعالیت این شرکت در آن آموزش دیده‌اند، از بزرگ‌ترین چالش‌های شرکت امیرکبیر است.

الفتی وجود دوره‌های رکود و رونق در بازار مسکن را از دیگر چالش‌های اصلی در صنعت ساختمان دانست و گفت: آنچه شرایط سیستم هوشمند را در این دوره‌ها خاص‌تر می‌کند، تلقی عموم سازندگان از این سیستم به‌عنوان یک آپشن جزئی و نه ضروری از یک ساختمان است. این مسأله برنامه‌ریزی برای آینده و طرح‌های تحقیق و توسعه شرکت را با توجه به ماهیت پروژه محور آن دچار چالش عمیق می‌کند.

او ادامه داد: با گذشت زمان و بیشتر جا افتادن این سیستم‌ها و تبدیل شدن به یک خواسته از سمت مصرف‌کنندگان نهایی ساختمان، اوضاع کمی بهتر شده است. با وجود این، مسأله‌ای که می‌تواند باعث حل این مشکل شود، فهم درست دولت در قضیه ناترازی انرژی و شناخت سیستم هوشمند به‌عنوان یکی از راه‌حل‌های بهینه‌سازی و صرفه‌جویی مصرف انرژی است. به نظر می‌رسد حرکت قیمت انرژی به‌سمت واقعی شدن، بیش از هر نوع قانون یا ورود دستگاه‌های نظارتی به حل این چالش کمک می‌کند که بهره‌مندی ملی را در پی خواهد داشت.

همایش صنعت ساختمان، گفت‌وگوی رو در روی فعالان

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با اشاره به چشم‌انداز صنعت ساختمان و تاثیر آن بر فعالیت شرکت امیرکبیر بیان کرد: با توجه به نیاز مبرم فعالان صنعت ساختمان به دریافت اطلاعات کافی در زمینه BMS و Home Automation، این شرکت از هر فرصتی برای حضور در میان بزرگان این صنعت و تبادل نظر استفاده کرده است. گفت‌وگوهای رو در رو باعث می‌شود کارفرمایان بتوانند به‌راحتی معضلات و دغدغه‌های خود را مطرح  و نیازهای خود را تشریح کنند؛ همچنین از آخرین دستاوردها در این حوزه مطلع شوند.

الفتی خاطرنشان کرد: امیرکبیر باید با توجه به افزایش محصولات و راه‌حل‌های خود، اخبار مرتبط را از طریق کانال‌ها و فضاهای مختلف به اطلاع برساند. این شرکت نیاز به تحقیقات بازار دارد، زیرا مشتریان آن مانند مشتریان صنایع FMCG نیستند که نظراتشان را بتوان از طریق پرسشنامه‌ها جمع‌آوری کرد. بنابراین، مذاکرات رو در رو در رویدادهای مشابه، بهترین روش برای کسب اطلاعات بازار است.

او ادامه داد: همایش چشم‌انداز صنعت ساختمان به شرکت‌های فعال کمک می‌کند تا اطلاعات ضروری برای طراحی استراتژی‌های کسب‌وکار و تدوین اسناد بالادستی به‌دست آورند. این رویداد همچنین فرصت‌هایی را برای ارتباط با شرکای تجاری اروپایی فراهم می‌آورد و به شناسایی شرکت‌های باصلاحیت و حل مشکلات بین کارفرما و پیمانکار کمک می‌کند. حضور در این همایش از سوی نهادهای اقتصادی مهم می‌تواند نیازهای فرهنگی و اطلاع‌رسانی شرکت‌ها را برآورده کند و اطلاعات مطرح‌شده در آن به مدیریت محصولات و ایجاد همکاری‌های تجاری جدید کمک کند. همچنین، راهکارهای تأمین مالی مطرح‌شده در حاشیه همایش می‌تواند چالش‌های مالی بنگاه‌ها را کاهش دهد و به افزایش ظرفیت اجرایی و بازرگانی شرکت‌ها منجر شود.

فرصتی برای طرح معضل ناترازی انرژی

مدیرعامل شرکت امیرکبیر با بیان اینکه همایش چشم‌انداز صنعت ساختمان به‌دلیل نگاه کلان به مسائل این حوزه و جمع‌آوری بازیگران اصلی، به‌طور ویژه‌ای متمایز است، گفت: این همایش فرصتی برای فعالان صنعت فراهم می‌آورد تا پیام خود را به نهادهای بالادستی و قانون‌گذار برسانند. با توجه به نقش سیستم‌های هوشمند ساختمان در کاهش ناترازی انرژی، این همایش می‌تواند به ایجاد شناخت بهتر در این زمینه کمک کند.

الفتی در پایان خاطرنشان کرد: مدیریت بهینه انرژی می‌تواند به همکاری جامعه با صنعت اتوماسیون و مدیریت منازل کمک کند. دریافت اطلاعات جامع از این بخش و تبیین جایگاه شرکت امیرکبیر به ایجاد زبان مشترک فنی با کارشناسان کمک خواهد کرد، بدین‌ترتیب امیرکبیر می‌تواند به‌طور عملی‌تر مزایای صرفه‌جویی انرژی را محاسبه و در مذاکرات با کارفرمایان از این اطلاعات ارزشمند بهره‌برداری کند. همچنین، بررسی فعالیت‌ها در بخش مسکن اقتصادی و عمومی و ارائه راه‌حل‌های BMS می‌تواند تصورات نادرست درباره سیستم‌های هوشمند به‌عنوان کالای لوکس را به چالش بکشد.