05 copy

در واقع نمای یک ساختمان علاوه بر جنبه‌های معماری و زیبایی بصری باید قابلیت ایستایی لازم در برابر عوامل جوی و محیطی در طی زمان بهره‌برداری و عمر مفید ساختمان را داشته‌ و از سایر اجزاء و المان‌های بنا در برابر ناملایمات جوی از قبیل آب باران، باد و طوفان‌های شدید، تنش‌های حرارتی، نور خورشید‌ و... محافظت کند.

از طرفی کیفیت زندگی ساکنان ساختمان رابطه مشخصی با رعایت استانداردهای طراحی و کیفیت مصالح به‌کار رفته در آن دارد؛ تامین هوای تازه از طریق طراحی و ساخت و نصب بازشوهای مناسب، تامین نور طبیعی روز به میزان کافی به‌وسیله‌ اجرای سطوح شفاف، ایجاد عایق مناسب حرارتی در برابر سرمای فزاینده فصول سرد و گرمای تابستان از جمله وظایف اصلی یک نمای ساختمانی برای ایجاد آسایش بصری و حرارتی ساکنین ساختمان است. علاوه بر آن، از منظر معماری و شهرسازی نیز طراحی نمایی هماهنگ با معیارهای فرهنگی و رعایت ضوابط شهرسازی از ضروریات یک اثر ماندگار است.

در نگاه اول هویت یک بنا و جلوه بصری آن از طراحی هوشمندانه مبتنی بر درک ارزش‌های فرهنگی یک جامعه و خلاقیت معمار نشات می‌گیرد، از طرفی یک بنای ساختمانی به‌عنوان جزئی از یک کل که شهر نامیده می‌شود،‌ می‌تواند با انعکاس فرهنگ و آداب و رسوم جامعه ضمن ارتقای کیفیت فضای شهری با القای آرامش و آفرینش جلوه‌های معماری هنرمندانه بر هویت‌بخشی هر چه بیشتر فضای شهری بینجامد. در واقع‌ نمای ساختمان یک چهره عمومی ساختمان است و آنها را به بومی ایده‌آل برای چشم‌انداز توسعه‌دهندگان، خلاقیت معماران، نوآوری متخصصان و مهندسان ساختمان تبدیل‌ می‌کند.

به‌عنوان تجلی اهداف پروژه، طراحی و ساخت نمایی کامل و بی‌عیب و نقص نیاز به کار مهندسان و متخصصینی دارد‌ که بتوانند با حفظ تعادل‌ از طریق راه‌حل‌های نوآورانه امکان ایجاد و شکوفایی قوه ابتکار مهندسین معمار را در حین کاهش‌ هزینه‌های پروژه فراهم کنند. امروزه مهندسی نمای پروژه‌های ساختمانی به دغدغه و چالش اصلی سازندگان و معماران بدل شده است. با پیشرفت علم و تکنولوژی در حوزه طراحی و پیچیده شدن فرم‌های معماری‌، علم مهندسی نما به‌‌عنوان رشته‌ای معرفی می‌شود که از طریق آن می‌توان جنبه‌های مختلفی از قبیل طراحی، زیبایی ظاهری، رفتار ساختاری، پایداری، ایمنی، امنیت، آسایش حرارتی، حفظ انرژی، آسایش بصری، دید از منظر، روش‌های ساخت، مهندسی ارزش، بهینه‌سازی و... را حل کرد.

علم مهندسی نما با ترکیب علومی نظیر سازه، معماری، مکانیک، شناخت مصالح و... سعی بر ارائه راه‌حل‌های نوآورانه و خلاقانه به معماران و طراحان پروژه‌های ساختمانی دارد. مهندسان نما با تکیه بر دانش و تجربه خود سعی بر آن دارند تا طرح اولیه و کانسپت معمار پروژه را با روش‌هایی ایمن و اصولی ارتقاء بخشند، در این راستا پس از بررسی نقشه‌های اولیه و درک کامل ایده مشاور پروژه کار خود را با انتخاب مصالح سازگار با محیط با در نظر گرفتن بودجه پروژه آغاز می‌کنند، در مرحله بعد مهندسان نما با محاسبه نیروهای وارد بر نمای ساختمان بر اساس آیین‌نامه‌های مرجع به تعریف و طراحی المان‌های اصلی و باربر نما و اتصالات آن به سازه اصلی اقدام می‌کنند، پس از آن محاسبات مربوط به آسایش حرارتی و آسایش بصری ساکنین ساختمان انجام شده و مشخصات فنی المانهای شفاف، نیمه شفاف و سطوح غیر نورگذر تعریف می‌شود.

ارائه نقشه‌های ساخت و نصب منطبق بر ساختمان (As built) و همچنین ارائه لیست سفارش خرید مصالح، کاهش پرت مصالح از طریق ارائه نقشه‌های بهینه‌سازی و دستور برش مصالح نما، ارائه آنالیز قیمت و مقایسه مصالح متنوع و پیشنهاد روش‌های اصولی ساخت و نصب المان‌های نما از دیگر خدماتی است که مهندسان نما ارائه می‌کنند.

به‌طور کلی اهمیت علم مهندسی نما در فرآیند احداث ساختمان را می‌توان در چند عامل کلیدی شامل کاهش اتلاف انرژی ساختمان و صرفه‌جویی در مصرف آن در دوره بهره‌برداری؛ افزایش زیبایی و جلوه بصری با تعریف هویت ساختمان و همچنین هویت‌بخشی شهری؛ سرمایه‌گذاری اقتصادی از طریق بازگشت سرمایه اولیه و سودآوری با لحاظ کردن فاکتورهای معماری و تجاری؛ افزایش عمر مفید ساختمان با استفاده از مصالح مقاوم و سازگار با محیط پیرامونی با ماندگاری بالا؛ کنترل و کاهش هزینه‌های ساخت‌وساز با انتخاب مصالح بهینه و مناسب و منطبق بر الزامات طرح؛ و پیش‌بینی روش‌های ساخت و نصب با در نظر گرفتن فاکتورهای زمان، هزینه و کیفیت خلاصه کرد.