نماگرهای انقلاب صنعتی چهارم

 شرکت‌های دانش‌بنیان با دیجیتالی شدن، رهبران آینده کشور می‌شوند

حسین نوریان، مشاور  مدیریت استراتژیک در کارگاه نخست از مجموعه رویدادهای تحول دیجیتال در صنعت به بهانه هفته انقلاب صنعتی چهارم در هتل عباسی اصفهان برگزار شد، تحلیل خود از مبحث اتصال تحلیل‌های کلان سازمان به استراتژی‌های تحول دیجیتال را ارایه کرد. او با توصیف شرایط ازهم‌گسیختگی استراتژیک در بازار، فنّاوری‌های دیجیتال نسل چهارم و پنجم را به‌عنوان کاتالیست‌های ساختارشکنی عنوان کرد که قواعد جاری در بازارهای مختلف را به‌یک‌باره از بین می‌برد و قواعد جدیدی را ایجاد می‌کند که موجب جایگزینی تازه‌واردهای قوی به‌جای شرکت‌های رهبر بازار می‌شود و این موجب ایجاد مزیت برای شرکت‌هایی نوظهور فناوری محور می‌شود.  این تحلیل‌گر محیط کسب‌وکار پیروی از این نوع فناوری‌ها مزیت‌های رقابتی پایدار و ناپایدار برای شرکت‌ها ایجاد می‌کند و می‌تواند در شرایط خاص به‌عنوان یک راهبرد برنده برای آن‌ها عمل کند.  نوریان بهره‌گیری از فرصت‌های دیجیتال را درگروِ فراهم آوری اطلاعات عمیق آن‌ها از وضعیت محیطی و چالش اثرگذارشان دانست و ابراز امیدواری کرد شرکت‌های کشور خصوصا دانش‌بنیان‌های استان اصفهان بتوانند با بهره‌گیری از این فرصت به‌عنوان رهبران بازارهای آینده موفق عمل کنند.

 صنایع ما سنتی مانده و دیجیتال نشده‌اند

اکبر گلبو، مدیرعامل ایریسا نیز در پنل نخست این رویداد گفت:ما رویداد را برای رویداد برگزار نمی‌کنیم، می‌خواهیم واقعا به رشد دیجیتال برسیم.امنیت سایبری و تحول دیجیتال در سال ۲۰۱۷ مطرح شد. او افزود:بخش بلوغ شرکت‌ها در بخش دیجیتال فرهنگ ساختار فرایند و سیستم بسیار مهم است.ما متاسفانه در بسیاری شرکت‌ها در بخش سوم مانده‌اند و کارخانه‌ها در بخش دیجیتال و زیرساخت‌های آن عقب است.  گلبو  افزود:پتانسیل‌ها بالاست اما بلوغ دیجیتال و آمادگی و فرهنگ دیجیتال پایین است. ما در سال گذشته تنها  یک درخواست برای فرهنگ‌سازی درباره دیجیتالی شدن صنایع داشته‌ایم.اما حرکت‌های خوبی را در ایریسا شروع کرده‌ایم و نتایج به‌زودی به اطلاع همگان خواهد رسید.  او افزود:فرزندان مالکان صنایع باید مطالبه گر در زمینه هوش مصنوعی و دیجیتالی شدن صنایع خودشان  باشند.

صنعت کشور چاره‌ای جز دیجیتالی شدن ندارد

دکتر سراییان فعال حوزه دیجیتال در ابتدای رویداد هفته انقلاب صنعتی چهارم گفت:اقتصاد دیجیتال در دنیا  دچار تحولات زیادی شده و در پنجاه سال اخیر  عصر اینترنت و دیجیتال اقتصاد دنیا را دچار رشد و بزرگی کرده است. وی افزود:اقتصاد دیجیتال بر پایه فناوری دیجیتال شکل‌گرفته  است.در این زمینه  اقتصادی حتی فرهنگ و آموزش و تمام المان‌های کسب‌وکار نقش دارند. وی ادامه داد:هفده کشور دنیا اقتصاد دیجیتال را شکل دادند.شرکت‌های حوزه آی تی و تلکام پوسته داخلی هستند. پلتفرم‌هایی مثل اسنپ و مشابه آن، لایه وسط هستند و پوسته بزرگ‌تر صنایع سنتی هستندکه باید برای بقا،  دیجیتالی   و بزرگ‌تر  شوند. سراییان افزود:طی ده سال اخیر کشور دچار رشد زیادی در زمینهٔ دیجیتالی شدن داشته و ۴ تا ۷ درصد در کشور رشد داشتیم. وی افزود:فرصت‌های زیادی در کمتر از ۷ سال از طریق صنعت دیجیتال در کشور ایجاد شد. در سال ۱۳۹۵ پلتفرم‌هایی مانند اسنپ و علی‌بابا و... شکل گرفتند و کسب‌وکارهای خرد با اقتصاد دیجیتال رشد کردند. اما صنعت سنتی هنوز انگیزه استفاده درست از این تحول را ندارند.

حکمرانی خوب اینترنت و دیجیتالی شدن صنایع را هموار کند*

محمدرضا برکتین، رییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اصفهان با تاکید بر نقش حکمرانی خوب در دیجیتالی شدن صنعت  گفت:ما هنوز در انقلاب صنعتی چهارم در بخش افزایش  سرعت و استفاده از اینترنت نتوانستیم به یک استاندارد برسیم و نقش حکمرانی خوب رساندن ما بسیار مهم است ما هنوز به استانداردهای حداقلی در زمینه دیجیتالی شدن صنایع اصفهان نرسیده‌ایم.  برکتین ادامه داد:در بخش بعدی باید فاصله بین نسلی در صنایع را کم کنیم. متاسفانه در صنایع سنتی بنیان‌گذار اصلی که می می میرد آن برند و آن صنعت دچار فروپاشی می‌شود.  وی افزود:ما باید در بنگاه‌ها و صنایع سنتی از نگاه مالک مدیر خارج شویم و  نگاه ویژه به دیجیتالی شدن داشته باشیم تا ادامه دار و ویژند (برند) ساز شویم.ویژند( برند)های  ما عمدتا صدساله‌اند.  برکتین ادامه داد:بحث جانشین پروری باید در برندها و صنایع سنتی جا بیافتد تا حیات و توسعه صنایع و برندها ادامه دار شود. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان گفت:ما در اتاق بازرگانی اصفهان به‌عنوان پارلمان بخش خصوصی هنوز دچار چالش‌های زیادی هستیم. سال گذشته چندین ماه در دولت دچار مشکل بودیم و حتی یک رویداد نمی‌توانستیم برگزار کنیم. خود صنعت بودجه اتاق بازرگانی را می‌دهد اما صنایع باید به ما راهنمایی و کمک هم  بدهند وگرنه اتاق بازرگانی یک ساختمان اسمی و بی‌فایده خواهد شد.  برکتین  در پایان گفت:ما هرچقدر در زمینه دیجیتالی شدن صنایع کارکنیم کم‌کار کرده‌ایم. باید در این حوزه بیشتر کار و فعالیت بشود.

 با یک گل‌بهار نمی‌شود؛ نخبگان ورود کنند

 یحیی پالیزدار، مدیرعامل پشتیبانی و توسعه فناوری فولاد مبارکه نیز در این رویداد گفت:ما هنوز آمادگی و شناخت درستی از عرصه دیجیتال و برنامه‌ریزی برای استفاده صنعت از فناوری دیجیتال را نداریم. وی افزود:به لحاظ منابع در میزان حداقلی قرار داریم. ایده و فناور زیاد داریم اما واقعیت این است که در صنایع سخت به این رشد نرسیدیم که آدم‌ها و ایده‌ها ارزش جدی برای صنعت دارند. پالیزدار اظهار داشت:فهم جدی از صنعت دیجیتال در کشور وجود ندارد و به اهمیت و ضرورت دیجیتال در صنعت نپرداخته‌اند. مدیرعامل پشتیبانی و توسعه و فناوری و نوآوری فولاد مبارکه ادامه داد:شرکت‌های بزرگ متعلق به دولت هستند. اگر شرکت‌های بزرگ دیجیتالی شدن را در دستور کار قرار دهند کم‌کم راه به شرکت‌های کوچک نیز باز می‌شود. وی ادامه داد:درخواست اکوسیستم‌های کوچک و فشار صنایع کوچک به صنایع بزرگ که به دولت وابسته‌اند  برای دیجیتالی شدن می‌تواند راه دیجیتالی شدن صنایع کوچک را نیز  باز کند.  پالیزدار افزود:آگاهی بدنه نخبگانی کشور بسیار مهم است.حجم استفاده  بدنه نخبگانی کشور از حجم ثروت دیجیتال کشور باید بالا برود. وی در پایان گفت:با یک گل‌بهار نمی‌شود باید فشار اجتماعی و مطالبه گری در حوزه صنایع برای دیجیتالی شدن داشته باشیم وگرنه وضعیت تغییر نخواهد کرد.

 صنایع ما سنتی باقی‌مانده‌اند

علی‌اکبر اکبری، معاون توسعه و فنّاوری فولاد سنگان نیز در این رویداد گفت:در حال حاضر هوشمند‌سازی بیشتر سمت کاربران بوده است و صنایع از آن کمتر استفاده کرده‌اند و همچنان در این بخش سنتی عمل کرده‌اند. او افزود:صنایع ما باید به‌سرعت به سمت  دیجیتالی  شدن پیش بروند.