شماره روزنامه ۶۱۱۹
|

  • رکود درآمدی روغن‌های خوراکی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: ارزیابی مقادیر تولید و فروش شرکت‌های تــولــیدکــنــنــده روغن‌‌خوراکی بازار سرمایه نشان می‌دهد که در بازه سالانه، فصلی و ماهانه، رشد بسیار خوبی در تناژ تولید فروش این صنعت رقم خورده است. در سال‌جاری میزان تولید و فروش این صنعت به‌‌ترتیب نسبت به پنج‌‌ماه نخست ۱۴۰۲ رشد ۵ و ۵۶درصدی را تجربه کرده است. با این حال درآمد فروش روغن‌‌های خوراکی تغییر خاصی را تجربه نکرده است. طی سال گذشته فروش این صنعت ۴۴هزار و ۴۰۷میلیارد تومان بوده که در قیاس با سال ماقبل تنها ۲۲درصد افزایش یافته است که به‌‌معنای نزول ۲۰درصدی شتاب رشد درآمدی است.
  • سرخ‌پوشی در هفته‌های پرریسک

    رویا جلالی/کارشناس بازار سرمایه
    اگرچه اخبار روزهای پایانی هفته گذشته به زیان بورس نبود و حتی به‌واسطه برخی اظهارنظرها کمی از نگرانی‌ها کاسته شد، اما ترس از اتفاقات و تحولات پیش‌رو در کنار بی‌‌‌تفاوتی نسبی تیم اقتصادی دولت به بسیاری از مشکلاتی که بورس با آن مواجه است، مانعی برای رسیدن بازار به مرز تعادل بود. البته محدود کردن دامنه نوسان ممکن است برای مقطع کوتاه جذاب باشد، اما در بلندمدت آسیب جدی به بازار وارد می‌کند و علاوه بر این از نقدشوندگی بازار کاسته و نوعی جذابیت بازارهای موازی را بیشتر می‌کند. ریسک‌های سیستماتیک بخشی از بازار‌های مالی است و ریسک تنش‌های بین‌المللی نیز در کنار انواع ریسک‌های دیگر قابل پیش‌بینی نبوده و سرمایه‌گذاری که در این بازار فعالیت می‌کند، ضمن دارا بودن کسب دانش کافی، تمام این ریسک‌ها را پذیرفته است.
  • اهرم تقویتی در لجستیک زمینی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: لجستیک و حمل‌‌‌ونقل بار زمینی در بازار سرمایه شامل چهار شرکت است که مجموعا ۷همت از ارزش بازار سرمایه را تشکیل می‌دهند. ارزیابی متغیرهای بنیادین این صنعت نشان می‌دهد که شرکت‌های این حوزه به‌رغم نزول ۴۹درصدی شتاب درآمدی طی سال ۱۴۰۲، در سال‌جاری وضعیت مطلوب‌‌‌تری را تجربه کردند. مجموع درآمد حاصل از ارائه خدمات این صنعت در پنج‌ماه نخست امسال یک‌هزار و ۲۶۶میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۱درصد رشد یافته و عملکرد ضعیف سال گذشته خود را جبران کرده است.
  • رمزگشایی از التیام صنایع بورس

    با انتشار گزارش‌های عملکرد شهریورماه صنایع، پرونده بورس در نیمه اول سال بسته شد. در ۶ماه اول سال درآمد بازار با رشد ۱۹درصدی نسبت به سال قبل به هزار و ۶۰۰همت رسید. صنایع بورسی در این مدت رشد دلاری ۴درصدی درآمد را تجربه کردند.
  • رکود توسعه‏‏‌ای آلومینیوم‏‏‌

    دنیای اقتصاد -عباس بیات: ارزیابی متغیرهای بنیادی شرکت‌های آلومینیوم‏‏‌ساز بورسی نشان می‌دهد که معضل مواداولیه موجب شده است تا شرکت‌های این صنعت در سال‌جاری عملکرد ضعیفی از خود نشان دهند. ماده‏‏‌اولیه اصلی این صنعت، پودر آلومیناست که ۷۰درصد موادمستقیم آلومینیومی‏‏‌ها را تشکیل می‌دهد. این ماده عمدتا از طریق واردات تامین می‌شود که موجب تحمیل هزینه سنگینی بر شرکت‌های آلومینیوم‌ساز می‌شود. مقادیر تولید و فروش صنعت آلومینیوم در مقیاس سالانه طی سال ۱۴۰۲ به‏‏‌ترتیب کاهش ۲ و ۳درصدی را تجربه کرده است.
  • بازار سرمایه، تنش‌‌‌های منطقه را هضم کرده است

    احسان خاتونی / کارشناس بازار سرمایه
    به سرمایه‌گذاران و سهامداران توصیه می‌شود که همواره دید بلندمدت داشته باشند و تحت‌تاثیر هیجانات قرار نگیرند. البته بازار سهام، افت‌‌‌ و نزول‌‌‌هایی دارد. مهم‌ترین متغیر اثرگذار بر بازار سرمایه اعتماد است. زمانی که اعتماد وجود داشته باشد، می‌شود از بحران‌ها به‌خوبی خارج شد. به‌عنوان مثال، بازار سرمایه در حال هضم بحران و تنش فعلی است و شاهد کاهش فشار فروش در روز یکشنبه و بهبود تقاضا در زمان معاملات بودیم.
  • اقبال بورس‌بازان به خدماتی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد- عباس بیات: هفته آغازین پاییز، خاطره بسیار خوبی را برای سهامداران بازار سرمایه رقم زد. از میان ۵۱گروه و صنعت فعال در بازار، ۴۷صنعت، هفته را با بازدهی مثبت به انتها رساندند و تنها ۴صنعت بازدهی منفی را نصیب سهامداران خود کردند. از میان پنج‌صنعت برتر هفته، چهار صنعت جزو صنایع خدمات‌محور بازار سرمایه و تنها یک‌صنعت از صنایع تولیدی بوده‌‌‌اند که این موضوع اقبال سهامداران به صنایع خدماتی را نشان می‌دهد. قیمت کامودیتی‌‌‌ها در هفته آغازین مهر تحت‌تاثیر سیاست انبساطی فدرال‌رزرو (کاهش نرخ بهره) روند مثبتی را تجربه کرد.
  • عقبگرد متغیرهای مالی شیشه‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: در سال ۱۴۰۲، شرکت‌های شیشه‌‌‌ساز بورسی عملکرد بسیار خوبی را به ثبت رساندند. مجموع مقادیر تولید و فروش این صنعت طی سال گذشته به‌‌‌ترتیب افزایش ۶۳ و ۸۶درصدی را تجربه کرد. همچنین درآمد فروش شیشه‌‌‌سازان طی سال ۱۴۰۲ رشد ۴۳درصدی داشت. متوسط حاشیه سود این صنعت نیز ۳۱درصد به ثبت رسید که در نوع خود عملکرد خوبی محسوب می‌شود. با وجود این، طی سال‌جاری متغیرهای بنیادین این صنعت وضعیت چندان مناسبی را پشت سر نگذاشته‌اند. بر این اساس تناژ تولید و فروش شیشه‌‌‌سازها در سال‌جاری به‌‌‌ترتیب رشد ۵درصدی و یک‌درصدی را تجربه کرده است که ‌‌‌نسبت به متوسط رشد سالانه عملکرد ضعیفی برای این صنعت محسوب می‌شود. فروش شیشه‌‌‌سازان در سال‌جاری ۳هزار و ۱۴۱میلیارد تومان به ثبت رسیده که نسبت به پنج‌ماه نخست ۱۴۰۲ تنها ۵درصد رشد داشته است.
  • ترکیب بنیادی نیمسال ۱۴۰۳

    یک گزارش با در نظر گرفتن صورت‌های مالی سال گذشته، ۲۲سهم را برای سبد بنیادی بهینه انتخاب کرد. این شرکت‌ها براساس اینکه رشد درآمد و سود دلاری لازم را داشته باشند و نسبت P/E آینده‌نگر آنها در پایان سال گذشته پایین‌تر از میانگین صنعت باشد، انتخاب شده‌اند. برآیند بازدهی این سبد با وجود بازدهی منفی شاخص کل در ۶ماه اول۱۴۰۳، حدود صفر بوده است. با توجه به ریسک های موجود در بازار، به نظر می‌رسد چینش سبدی با تنوع بالا و ریسک پایین حتی اگر بدون بازدهی باشد، ضرورت دارد.
  • بنادر در موقعیت استراتژیک

    سپهر سیگاری/کارشناس بازار سرمایه
    بخش عمده‌‌‌ تجارت جهانی از طریق شبکه حمل‌‌‌ونقل دریایی صورت می‌‌‌پذیرد؛ به‌‌‌طوری‌‌‌که در عصر حاضر حدود ۸۰‌درصد تجارت بین‌المللی از طریق دریا انجام می‌شود. تقریبا تمام محموله‌‌‌های حمل‌شده توسط کشتیرانی به‌‌‌عنوان تجارت دریایی در نظر گرفته می‌شود. کشورهای درحال‌‌‌توسعه به‌‌‌شدت به صنایع کشتیرانی وابسته هستند و طبق گزارش بانک جهانی حدود ۵۵‌درصد صادرات و ۶۱‌درصد واردات این کشورها به‌‌‌صورت مستقیم به کشتیرانی و تجارت دریایی متکی است. بهره‌‌‌مندی یک کشور از حمل‌‌‌ونقل دریایی و به‌‌‌تبع آن تجارت دریایی در وهله‌‌ اول مستلزم برخورداری آن کشور از راه‌‌‌های دریایی و مرزهای آبی است. وجود این مسیرهای آبی در جغرافیای یک کشور امتیازی ویژه برای آن کشور به‌‌‌حساب می‌‌‌آید که می‌‌‌تواند آن‌‌‌ کشور را در مسیر توسعه و شکوفایی بیشتر و اثربخش‌‌‌تر اقتصادی قرار دهد. بهره‌‌‌مندی ایران از بنادر ساحلی متعدد، یک موقعیت استراتژیک را برای کشور رقم‌‌‌ زده است که اهمیت تجارت جهانی و توسعه ناوگان حمل‌‌‌ونقل دریایی را دوچندان می‌کند.
  • متانولی‌ها زیر ذره‌بین

    رقیه محمدپور/کارشناس بازار سرمایه
    متانول یکی از مواد پایه صنعت پتروشیمی محسوب می‌شود که از ترکیب متان و اکسیژن به دست می‌‌‌آید. این ماده خام قابلیت تبدیل به محصولات مختلفی را دارد که در صنایع مختلف شیمیایی، پتروشیمیایی و انرژی استفاده می‌شود. از جمله کاربردهای این محلول می‌‌‌توان به اختلاط با بنزین جهت کاهش آلایندگی آن، در تولید حلال، تولید رنگ، ضدیخ و صنعت لاستیک اشاره کرد. چین بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده متانول است که در حال حاضر بیشترین واردات این ماده را به خود اختصاص داده است؛ در نتیجه تحرکات بازار چین برای این صنعت قابل‌توجه است. ایران با تولید ۱۳میلیون تن متانول در جایگاه نخست تولیدکنندگان در منطقه خاورمیانه قراردارد، به طوری‌‌‌که میزان صادرات آن در سال ۱۴۰۱ برابر با ۸میلیون تن و در سال ۱۴۰۲ حدود ۹میلیون و ۳۰۰‌هزار تن بوده است.
  • سنگلاخ توسعه شوینده‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: مقادیر تولید و فروش شوینده‌سازان در مقیاس سالانه و فصلی با شیب ملایمی در حال افزایش است. با وجود این، در مقیاس ماهانه، تناژ تولید و فروش این شرکت‌ها با افت زیادی همراه بوده و طی تیرماه امسال کاهش ۲۴ و ۱۹درصدی را تجربه کرده است. عامل کلیدی در کاهش تناژ تولید و فروش شوینده‌سازان را می‌‌‌توان بحث قیمت دستوری دانست که موجب شده است با وجود رشد هزینه حاصل از واردات مواداولیه، این شرکت‌ها نتوانند نرخ محصولات خود را افزایش دهند و درنتیجه کمبود نقدینگی برقرار شود و نتوانند تولیدات خود را به‌خوبی رشد دهند.
بیشتر