واکنش منفی شرکتها به افزایش تنشهای ژئوپلیتیک بررسی شد
تراژدی سرخ صنایع
در هفته سوم مردادماه، برخی اخبار مثبت از جمله نزول اخزا به زیر مرز ۳۰درصد، رشد ادامهدار دلار نیما و افزایش آن تا سطح ۴۴هزار و ۵۰۰تومان بهدنبال حذف ارز ترجیحی پلیاستایرن و پتروشیمیها و تعریف خط اعتباری ۵۰همتی، مخابره شد که بازار به این اخبار بیتوجه بود و واکنش مثبتی به آنها نشان نداد. ارزیابی بازدهی هفتگی صنایع نشان میدهد که تمامی ۵۰گروه فعال در بازار سرمایه هفته سوم مرداد را با بازدهی منفی بهپایان رساندند.
در این بین با توجه به حاکمیت شرایط نوسانی بر بازار، عمدتا بازیگران بهسمت گروههای کوچکتر سوق یافتند. سهگروه خردهفروشی، شوینده و تامینسرمایهها با متوسط کاهش ۰.۵درصدی بهترتیب در جایگاههای اول تا سوم جدول بازدهی هفتگی قرار گرفتند. میانگین کاهش قیمتی سهگروه آشامیدنی، سایر محصولات غذایی و املاک و مستغلات ۴.۲درصد بوده است که با این حساب در اواسط جدول بازدهی هفته گذشته قرار گرفتند. دو گروه زیرمجموعه غذایی تحتتاثیر گزارشهای ضعیف تیرماه و املاک و مستغلات بهدنبال افزایش تنشها با فضای رکودی و نزول قیمت همراه شدند. در انتهای جدول بازدهی نام دو صنعت نامآشنای خودرو و فعالیت مرتبط با اوراق بهادار به چشم میخورد. عدماعمال قانون تجدید ارزیابی و ادامه قیمتگذاری دستوری، موجب نزول قیمتی ۷.۶درصدی خودروسازان شد و آنها را در انتهای جدول هفتگی قرار داد.
سهخودروساز بزرگ ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو براساس گزارش تیرماه، ۲۴۸هزار میلیارد تومان زیان ساختند که بهمعنای زیان ساعتی بیش از ۴میلیارد تومان و زیان روزانه ۱۰۰میلیارد تومانی خودروسازان است. در این میان با توجه به اعمال محدودیت یکدرصدی دامنه نوسان بازار سرمایه، رکود هرچه بیشتر در حجم معاملات رقم خورد و بهدنبال آن شرکتهای عضو گروه فعالیت مرتبط با اوراق بهادار همچون «بورس» و «فرابورس» با نزول سودآوری همراه شدند و با ثبت کاهش ۷.۴درصدی در انتهای جدول قرار گرفتند.
سه گروه کوچک در راس جدول
تمامی 50گروه فعال در بازار سرمایه طی هفته سوم مردادماه بازدهی منفی داشتهاند. در این بین برخی از گروههای کوچک با حمایت بازیگران مواجه شدند و توانستند جو مثبتی به خود بگیرند و به همین خاطر زیان کمتری را به سهامداران خود تحمیل کردند. صنعت خردهفروشی که شامل 5شرکت است، طی هفته گذشته با نزول 0.2درصدی در صدر جدول بازدهی هفتگی قرار گرفت. نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت در محدوده 8.4واحدی است که از P/E بازار 2.6واحد بیشتر است.
در جایگاه دوم جدول بازدهی هفتگی، صنعت شوینده به چشم میخورد. از آنجا که قیمت دستوری دودمان شویندهسازان را به باد داده است، سهامداران شرکتهای شویندهساز عمدتا با زیان دستوپنجه نرم میکنند. با وجود این، چون جو غالب بازار سرمایه در روزهای اخیر نوسانی است، بازیگران به سمت صنایع کوچکتر سوق یافتند و عمدتا بدون در نظر گرفتن شرایط بنیادی صرفا این صنایع را در نوسانات کوتاهی همراهی میکنند. هفته گذشته میانگین کاهش قیمت شویندهسازان 0.5درصد بود و با این بازدهی در دسته صنایع برتر هفتگی قرار گرفتند. نسبت قیمت به سود هر سهم شویندهسازان در محدوده 9واحد قرار دارد که بیش از 3واحد از متوسط بازار سرمایه همچنان بیشتر است.
اتفاق جالب هفته گذشته، قرار گرفتن تامینسرمایهها در سهصنعت برتر است. عمدتا تامینسرمایهها از نظر فعالان بازار ناشناخته هستند و بههمین خاطر در هفتههای گذشته عمدتا جزو صنایع پایین جدول بودند. هفت تامین سرمایه بزرگ در بازار سرمایه ایران مشغول فعالیت هستند که در هفته سوم مرداد بهطور متوسط کاهش 0.9درصدی را به سهامداران خود تحمیل کردند و با این حساب در دسته بهترین عملکرد هفتگی قرار گرفتند. نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت در محدوده 6.4واحدی است که با توجه به کلیت بازار میتوان اذعان کرد شرکتهای تامین سرمایه در جایگاه قیمتی خوبی قرار گرفتند. بنابراین عمدهترین عامل عملکرد خوب تامینسرمایهها در هفته گذشته را میتوان جایگاه خوب و ارزنده قیمتی آنها دانست که معاملهگران تکنیکالیست را به سمت این صنعت سوق داده است.
رد پای رکود در نزول املاک
دو گروه از صنعت غذایی در اواسط جدول بازدهی هفتگی قرار گرفتند. آشامیدنیها و سایر محصولات غذایی هر یک بهترتیب با ثبت کاهش هفتگی 4.1درصد و 4.2درصد در اواسط جدول قرار گرفتند. نسبت قیمت به سود هر سهم این دو صنعت در محدوده 6واحد است و این موضوع نشاندهنده جذابیت قیمتی بالای هردو گروه نسبت به کلیت بازار است. ارزیابی گزارشهای تیرماه دو گروه ذکرشده در بالا نشان میدهد که عملکرد تیرماه خوبی نداشتهاند. نزول متغیرهای بنیادی در رابطه با آشامیدنیها ملموستر است؛ چرا که انتظار میرفت با شروع تابستان وضعیت درآمدی و تولید این صنعت بهبود یابد، اما کمتر از پیشبینی افزایش یافت و حتی بعضا در برخی مقیاسها نزولی بوده است. همه این موارد باعث دلسردی سهامداران و خروج پول از دو زیرمجموعه صنایع غذایی شد.
یکی دیگر از صنایع نامآشنای اواسط جدولی هفته گذشته، صنعت انبوهسازی، املاک و مستغلات است. این صنعت طی هفته گذشته میانگین کاهش قیمت 4.3درصدی را تجربه کرد و با این حساب جزو صنایع با بازدهی متوسط هفتگی بود. از آنجا که افزایش ریسک جنگ عمدتا املاک را وارد فاز رکود سنگین میکند، بر این اساس طی هفته گذشته سهامداران با افزایش تنش، فاز احتیاط گرفتند و این موضوع به نزول قیمتی در شرکتهای املاک و مستغلات بازار سرمایه منجر شد.
ناامیدی سهامداران از خودروییها
خودروسازان یکبار دیگر شگفتیسازی کردند! در هفته سوم مردادماه 5خودروساز بورسی با ثبت کاهش 7.6درصدی بدترین عملکرد هفتگی را از آن خود کردند. خودروسازان همواره پرحاشیهترین صنعت بازار سرمایه بودهاند. چندی پیش اخباری مبنی بر حذف قیمت دستوری و همینطور تجدید ارزیابی این صنعت مخابره شد که این موضوع افزایش تقاضا را برای خودروسازان به دنبال داشت. با رد این اخبار، سهامداران یکبار دیگر از بهبود خودروییها ناامید شده و اقدام به فروش گسترده سهام آنها کردند. گزارش تیرماه ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو نشان داد که زیان این خودروسازان از 248هزار میلیارد تومان فراتر رفته است. در هر ساعت بیش از 4میلیارد تومان و در هر روز 100میلیارد تومان خودروسازان زیان شناسایی کردهاند و هر روز بیشتر در باتلاق ضرر فرومیروند.
گروه فعالیتهای مرتبط با اوراق بهادار دیگر گروهی است که با ثبت کاهش 7.4درصدی در قعر جدول بازدهی هفتگی قرار گرفته است. از آنجا که اقبال سهامداران به این گروه مستقیما با رونق بازار سرمایه مرتبط است، در حال حاضر نمیتوان افق روشنی برای این گروه در نظر گرفت و احتمال میرود در هفتههای آتی نیز این گروه جزو قعرجدولیها باشد. جو منفی این گروه در هفته گذشته به اوج خود رسید؛ چرا که دامنه نوسان توسط سازمان بورس به دلیل بحرانی بودن شرایط محدود به یکدرصد شد و این خود بهمعنای رکود عمیق حجم معاملات و همینطور تعطیلی بازار است. در چنین شرایطی طبعا سودآوری شرکتهایی همچون «بورس» و «فرابورس» نزول زیادی را تجربه میکند.