محمود صفارزاده
کارشناس ترافیک
معضل ترافیک تهران با وجود قدمت بیش از یک دهه و با وجود برنامهریزیهای گوناگون مدیریت شهری در این زمینه، نه تنها حل نشده باقیمانده، بلکه به مصداقی برای ضربالمثل «سالبهسال دریغ از پارسال» تبدیل شده است. مروری بر میزان ترافیک شبکه معابر تهران طی سالهای گذشته نشان میدهد با وجود توسعه قابلتوجه طول شبکه بزرگراهی تهران از ۳۰۴ کیلومتر در سال ۱۳۸۴ به حدود ۵۳۰ کیلومتر در سال جاری، ترافیک نه تنها علاجنشده بلکه روند صعودی داشته است.
با اظهارات پوتین و ترامپ درباره تسلیحات هستهای به نظر میرسد رقابت بین این دو کشور بر سر افزایش توان هستهای همچنان ادامه دارد. چند ساعت پس ازآنکه رئیس جمهور روسیه اعلام کرد روسیه موشکهای هستهای و دیگر تجهیزات نظامی خود را به روز کرده است، دونالد ترامپ هم در توئیتی گفت آمریکا باید زرادخانه هستهای خود را بهطور عمده تقویت کند و گسترش بدهد. رقابتهای تسلیحاتی در شرایطی کلید خورده که برآورد میشود روسیه و آمریکا هر یک بیش از ۷ هزار کلاهک هستهای داشته باشند.
.درحالیکه کمتر از یک ماه دیگر دونالد ترامپ رسما بر کرسی ریاستجمهوری آمریکا خواهد نشست ۳۰ تن از خارج نشینها که ادعای فعالیتهای حقوق بشری دارند در نامهای خطاب به ترامپ، ایران و داعش را دوروی یک سکه دانسته و از وی خواستهاند علیه ایران اقدام کند و تحریمها را بازگرداند. انتشار این نامه ضمن اینکه موجی از واکنشهای منفی در فضای مجازی به همراه داشت، از سوی فعالان اصلاحطلب هم به شدت مورد نقد قرار گرفت. در همین حال فاکس نیوز هم از تلاش منافقین برای ملاقات با ترامپ خبر داد.
.اگرچه هنوز دلیل قطعی سقوط هواپیمای توپولف روسی مشخص نشده اما روسیه این روزها حال و روز خوشی ندارد. پس از ترور سفیر این کشور در ترکیه و نیز کشف جسد یک دیپلمات عراقی در مسکو، سقوط یک هواپیمای نظامی کافی بود تا مردم این کشور را در آستانه سال نو میلادی عزادار کند. این هواپیما که با ۹۱ سرنشین راهی لاذقیه سوریه بود در حالی در دریای سیاه سقوط کرد که قرار بود به مناسبت سال نو برای نظامیان روس مستقر در پایگاه هوایی حمیمیم برنامه اجرا کند. بازرسان احتمال حمله تروریستی را رد نکردهاند.
.آخرین حضور دیپلمات ارشد کشورمان در کمیسیون امنیت ملی به یکی از خبرسازترین نشستها تبدیل شد. زمانیکه ظریف در اظهاراتش از یکی از استراتژیهای محرمانه در گفتوگوهای برجامی پرده برداشت، سخنان محرمانه او به بیرون از نشست درز کرد. ماجرا از آنجا آغاز شد که کریمی قدوسی نماینده مشهد و از اعضای جبهه پایداری در مجلس جملاتی را به نقل از ظریف در اختیار رسانهها قرار داد که بر اساس آن وزیر خارجه دولت یازدهم در جلسه کمیسیون امنیت ملی اعتراف کرده در ماجرای برجام اشتباه کرده است. وی حتی پا را فراتر نهاد و برای اثبات ادعایش فایل صوتی اظهارات ظریف در این جلسه خصوصی را پیاده کرده و در اختیار رسانهها قرار داد.
بر خلاف سنت چند دهه اخیر، آمریکا قطعنامهای را که در آن شورای امنیت سازمان ملل خواستار محکومیت شهرکسازی اسرائیلیها میشد وتو نکرد تا تابوی ۳۷ ساله عدم تصویب قطعنامه علیه شهرک سازی اسرائیل شکسته شود و نتانیاهو در آخرین روزهای دولت اوباما از رئیس جمهور آمریکا رودست بخورد. اگرچه اسرائیل گفته به قطعنامه عمل نخواهد کرد اما فلسطینیها آن را یک پیروزی تاریخی نامیدند. نتانیاهو که ازتصویب این قطعنامه به شدت عصبانی است تهدید کرده کمکهای مالی به سازمان ملل را قطع میکند.
.روز جمعه اهالی مناطق اطراف خیابانهای انقلاب و جمهوری صدای شلیک پی در پی یک ضدهوایی را شنیدند که بعدتر مشخص شد هدف، یک فروند کوادکوپتر بوده که به منطقه پرواز ممنوع وارد شده و مورد شلیک پدافند قرارگرفته است. هرچند در ابتدا گفته شد که این پرنده هوایی مربوط به صدا و سیما بوده که از نمازجمعه فیلمبرداری میکرده اما یک مسوول رسانه ملی این موضوع را تکذیب کرد. فرمانده پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص) گفت هر پرندهای قصد پرواز در آسمان ایران داشته باشد باید حتما مجوز پرواز دریافت کند.
.ترافیک عجیب و فلجکننده پایتخت در هفتههای اخیر به گونهای شده که برخی از اعضای شورای شهر آن را تصنعی وغیرعادی خوانده و پلیس راهور را به کم کاری و انفعال متهم کردهاند. فشار به دولت برای برگزاری نمایشگاه در شهر آفتاب ونیز رفع عوامل ترافیک مصنوعی برای ثبت نمره مثبت در کارنامه مدیریت شهری از جمله شایعاتی است که در این باره مطرح شده است. در این میان پلیس هم در میان ۱۰ راهکار برای حل معضل ترافیک، اخذعوارض تردد از مالکان خودروهای شخصی را پیشنهاد داده است.
.جدیدترین آمارهای بانک مرکزی در حالی از کاهش ۱/ ۵ درصدی معاملات مسکن در آخرین ماه پائیز نسبت به ماه قبل خبر میدهند که در عین حال همین گزارشها نشان میدهد متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده نسبت به ماه قبل به میزان ۵/ ۰ درصد افزایش یافته است. کارشناسان بر این باورند با توجه به رشد ناچیز قیمت مسکن وگشایشهای بانکی ایجاد شده، سیگنالهای مثبتی به خریداران ملک ارسال شده و نشان میدهد شرایط مناسبی برای معامله در فصل زمستان ایجاد شده است.
.با وجود رشد ارزش دلار و نیز افزایش امیدواریها نسبت به بهبود شرایط شرکتهای صادرکننده اما بورس اوراق بهادار روزهایی هرچند کم نوسان ولی همراه با تمایل شاخص به روند نزولی و نیز بیانگیزگی معامله گران را از سر میگذراند. ریزش ۱۶۵ واحدی شاخص در روز سهشنبه خیلی زود افزایش روز دوشنبه را جبران کرد تا شاخص همچنان در کانال ۷۹ هزارواحدی باقی بماند. در این میان عواملی چون نیمهتعطیلی بازارهای جهانی و آینده برجام به ادامه روند رکودی که از روزهای پایانی آذرماه آغاز شده، دامن میزنند.
.درحالیکه قطعهسازان و خودروسازان امیدوار بودند با افزایش نرخ دلار و تاثیر آن بر هزینههای تولید در کشور، شورای رقابت اجازه افزایش قیمتها را به آنها خواهد داد اما این شورا نه تنها با اجازه افزایش قیمت محصولات خودروسازان به بهانه گران شدن مواد اولیه موافقت نکرد بلکه افزایش یا کاهش قیمت احتمالی خودروها را هم منوط به دریافت اطلاعات آماری از منابع رسمی تا اردیبهشت آینده دانست. در حال حاضر بازار خودرو از رکود عمیقی رنج میبرد که طرح چنین درخواستهایی به عمق بیشتر آن دامن میزند.
.در نخستین روز از فصل سرد زمستان، دلار مرز ۴۰۰۰ تومان را پشت سر گذاشت تا خود را برای روزهای پرهیجان ارزی در هفته و شاید هم هفتههای پیش رو آماده کند. دلار از ابتدای این هفته به روند افزایش پاییزی خود ادامه داد، افزایش قیمتی که در سومین فصل از سال ۹۵ بیشترین بازدهی خود نسبت به پاییزهای ۴ سال اخیر را تجربه کرد. اگرچه این روزها به گفته فعالان بازار بهدلیل نرخهای لحظهای، خرید و فروشها کمترشده و بسیاری از صرافیها تنها خرده فروشی کرده و از فروش مقادیر کلان خودداری میکنند اما هیجان بازار فروکش نکرده و دلارهمچنان به روند صعودی خود ادامه میدهد.
در روزهای پایانی سال ۲۰۱۶ سالی که نیروهای امنیتی اروپا تقریبا تمام آن را در آمادهباش به سر بردند و گروه داعش چندین حملۀ مرگبار را در فرانسه، بلژیک و آلمان ترتیب داد، جشنهای کریسمس تحت شدیدترین تدابیرامنیتی برگزار شد. در پی حمله به بازارکریسمس در برلین، پلیس لندن نیز برنامههای امنیتی خود را افزایش داد. در فرانسه و ایتالیا هم نیروی نظامی در کنار پلیس برای تامین امنیت شهرهای بزرگ به خدمت گرفته شدهاند. در همین حال داعش از هوادارانش در آمریکا خواسته به کلیساهای این کشور حمله کنند.
.این هفته پایتخت ایران آب و هوایی متفاوت را تجربه کرد. درحالیکه تهران نشینان پایان هفته دودآلودی را تجربه کرده بودند که حتی به تعطیلی مدارس ابتدایی این شهر منجر شد اما روز یکشنبه با ورود سامانه بارشی به کشور، چهره پایتخت دگرگون شد و باران و مه زمستانی جای خود را به دود و کربن داد تا پس از چند روز آلودگی شدیدهوا، تهران شبیه شهرهای شمالی کشور شود. اگرچه پدیده وارونگی هوا نه تنها تهرانیها بلکه تبریزیها را هم گرفتار خود کرد اما تنها در تهران آلودگی هوا ۴۰۵ نفر را راهی بیمارستان کرد.
.قرارداد نهایی خرید ۱۰۰ هواپیمای میانبرد و دوربرد با شرکت ایرباس به صورت اجاره به شرط تملیک در حالی نهایی شد که قراراست این شرکت تا پایان امسال ۸ فروند هواپیمای جدید ایرباس وای تی آر تحویل ایران دهد. در عین حال چندی پیش نیز، شرکت بوئینگ فروش ۸۰ فروند هواپیمای مسافربری به ایران را نهایی کرد. این مذاکرات که از دوسال پیش برای خرید هواپیما در جریان بوده است ارزشمندترین معاملات تجاری شرکتهای غربی با ایران بعد از توافق هستهای محسوب میشوند.
.
فرید قدیری
دبیر گروه مسکن
بازار مسکن با شیب صفر نوسانات ماهانه قیمت، برای خریدهای زمستانی متقاضیان، مساعد شد. طبق آخرین آمار بانک مرکزی از تحولات بازار معاملات مسکن در ماه آذر، متوسط قیمت هر متر مربع آپارتمان در تهران برای سومین ماه پیاپی، در سطح ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان ثابت ماند. انجماد پاییزی قیمت مسکن از یک سو، «توهم» خیز قیمتی بازار را از صحنه معاملات مصرفی دور میکند و از سوی دیگر باعث علامت دهی مثبت به متقاضیان بابت تصمیمگیری برای انجام معامله میشود.
زهرا رحیمی
عضو گروه بورس
بازار سهام کشور در حالی معاملات خود در فصل زمستان را آغاز کرد که کارشناسان روند نماگر بورس در اولین هفته آن را تحت تاثیر برخی عوامل، حرکتی کمنوسان و بیرمق پیشبینی میکردند. امری که با افت ارزش معاملات به زیر ۱۰۰ میلیارد تومان در جریان معاملات این هفته تحقق یافت. به نظر میرسد عواملی، چون فضای نیمهتعطیل بازارهای جهانی، رونق نسبی در برخی بازارهای موازی، برخی نگرانیها در آستانه تحلیف ترامپ و همچنین توقف بخش عمدهای از نمادهای اثرگذار در بورس تهران از دلایل ایجاد فضای کمرمق معاملات در اولین هفته زمستان بوده است.
حمید عزیزی
عضو گروه بانک و بیمه
در اولین روزهای زمستان، دلار مرز روانی ۴ هزار تومانی را پس از ۴ سال پشت سر گذاشت، اما این پایان کار نبود. شاخص ارزی در ششمین روز دی ماه، مرز ۴ هزار و ۱۰۰ تومانی را نیز شکست تا انتظارات دوگانهای در رابطه با روند قیمت شکل بگیرد. با رسیدن دلار به محدوده ۴ هزار و ۱۴۰ تومان، عدهای از معامله گران عنوان کردهاند که این ارز به سقف قیمت رسیده است. نزدیک شدن ارزش دلار در بازار داخلی با مناطق سلیمانیه عراق و نرخ حواله درهم امارات از جمله نشانههایی بودند که بر مبنای آن استنباط شد، قیمت دلار ممکن است اشباع شده و توان رشد بیشتری نداشته باشد.
زینب موسوی
عضو گروه خبر
افشای محتوای محرمانه یک جلسه در مجلس، بار دیگر نام جواد کریمی قدوسی نماینده نزدیک به جبهه پایداری مشهد را در مقابل نام محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نشاند؛ جلسهای که به اذعان علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی، خلاف آئیننامه مصوب این کمیسیون بوده است. ماجرا به جلسه ۲۸ آذرماه این کمیسیون بازمی گردد؛ جلسهای که با حضور اعضای کمیسیون امنیت ملی و مسوولان وزارت خارجه برگزار شد و ظریف به توضیحاتی درباره تمدید قانون تحریمهای ایران (آیسا) و موضوعاتی دیگر پرداخت.
«از کودکی انرژی زیادی داشتم. ورزش و بازی زندگی من بودند تا اینکه بیماری سختی، پایم را گرفت. » اینها اولین جملاتی است که صنعان به زبان میآورد. جوان سرسخت کرد که از کودکی پدر و مادرش را از دست داده و در همان سالها مبتلا به سرطان شده است. از کودکان بهبودیافته محک است و ۲۲ سال دارد. درباره بیماریاش میپرسم و مسیر پرتلاشی که او قهرمانانه برای رسیدن به روزهای سلامتی پیموده که میگوید: «درد شدیدی در زانویم احساس میکردم. به پزشک مراجعه کردم و بعد از عکسبرداری متوجه تومور بدخیمی در استخوانهای پایم شدند و به دلیل نبود تجهیزات پیشرفته در سنندج به تهران آمدم.
چند سالی است اقتصاددانان از نظریه اقتصادی استفاده کردهاند تا بهتر بتوانند رفتارهای بشری را شرح دهند. در نتیجه این پیشرفتها در علم اقتصاد، تبعیض نژادی، باروری، سیاست، جرم و جنایت، آموزش، تصمیمگیریهای سیاسی وضعیتهای دشوار، مشارکت نیروی کار، استفاده از زمان فراغت و سایر رفتارها بهتر قابل درک هستند. در واقع نظریه اقتصادی به دنبال یافتن چارچوبی واحد برای تمام رفتارها با در نظر گرفتن مواردی همچون کمیابی منابع، مسائل غیر بازاری و غیر پولی است. با این حال تا مدتها یک نوع رفتار تقریبا بهطور کامل توسط اقتصاددانان مورد غفلت قرار گرفته بود.
طبق اطلاعاتی که از منبع خبری «براید مگزین» به دست آمده است، هر زوج بهطور میانگین در سال ۲۰۱۳ با ازدواج خود مخارجی در حدود ۳۰ هزار دلار انجام میداد. اگر در تونل زمان به عقب برگردیم و تا ۵۵ سال پیش برسیم، تعداد اقلام مورد نیاز برای ازدواج نصف حال حاضر بود و به ۲۲ عدد میرسید و با دو ماه وقت صرف کردن این هدف قابل دستیابی بود. حتی رفتار در مورد نحوه انتخاب حلقه و جواهرات نیز تغییر کرده است و محدود به یک کشور نیز نیست. پیش از جنگ جهانی دوم، ۱۰ درصد از تمام عروسها حلقه الماس داشتند درحالیکه در سال ۲۰۰۰ با رشدی چشمگیر این رقم به ۸۰ درصد افزایش یافته است.
اغلب درک اینکه دقیقا چه چیزی موجب رشد اقتصادی میشود دشوار است. طبق تعریف، رشد اقتصادی ترکیبی از نیروی کار، سرمایه و تغییرات فنی است. به عنوان آحاد و افراد جامعه، ما پی میبریم که از طریق زندگی روزانه خود و تصمیمگیری در مواردی همچون کار، پسانداز، مصرف و سرمایهگذاری در این فرآیند مشارکت می کنیم. با این وجود اغلب دشوار است پیشبینی کنیم که چگونه این انتخابها در فرآیندهای اقتصاد کلان اثر گذاشته و به توسعه و رشد اقتصادی کمک میکنند.
اقتصاددانی به نام رابرت گوردون در مقاله اخیرش به تاریخچه رشد اقتصادی در ایالاتمتحده آمریکا اشاره کرده و دورههای رشدهای سریع و آهسته را به ۳ انقلاب صنعتی تقسیم میکند: راه آهن و ماشین بخار، برق و موتور احتراق داخلی و پیدایش اخیر رایانهها، اینترنت و تلفنهای همراه.
پیش از گری بکر، انتخاب باروری بهطور گستردهای خارج از محدوده تحلیل اقتصادی قرار داشت، علاوهبر آن هیچ دلیلی وجود نداشت که اطلاعات موجود در زمینه باروری، یک مکانیزم اقتصادی را پیشنهاد کنند. مشاهدات نشان میدهد که در کشورهای صنعتی، بهرغم افزایش دستمزدها نرخ باروری بهشدت کاهش یافته است. بهطور مشابه در بسیاری از مطالعاتی که از اطلاعات مقطعی استفاده کردهاند، رابطه بین درآمد خانواده و باروری نزولی یا ثابت نشان داده شده است. این امر نیز حاکی از تغییر رویکرد خانوادهها به مساله فرزندآوری و ازدواج است.
حمید مسعودی
دانشجوی دکترای جامعه شناسی اقتصادی و پژوهشگر اجتماعی
بر همگان جنبه فرهنگی و اجتماعی ازدواج روشن است ولی کمتر به ابعاد اقتصادی این موضوع توجه شده است. ازدواج فرآیندی طولانی است که با هدفی اجتماعی یعنی تشکیل خانواده و بقای نسل و تشریفاتی فرهنگی یعنی آداب و مناسک سنتی انجام میشود. این موضوع از زمان آشنایی زوجین آغاز شده و در مراسم ازدواج به پایان میرسد. در تحلیل ازدواج اغلب بر جنبههای کلان آن در جامعه و چالشهای بزرگ و کوچک آن تاکید شده است.
نشاط مصدق
پژوهشگر
یکی از بحثهای اخیر که محور سیاستگذاریها را به خود اختصاص داده بحث پیری جمعیت ایران است. علاوه بر بحث و بازگو کردن چنین مطالبی در جلسات و سخنرانیها باید اندیشهها و افکار خود را به حوزه عمل رسانده و در جهت توسعه شاخصهای اقتصادی منجمله کاهش بیکاری و افزایش درآمد سرانه تلاش کنیم. مسلما پیر شدن جمعیت باعث افزایش مصرفکنندگان و در نتیجه کاهش تولید خواهد شد. یکی از سیاستگذاریهایی که حول این موضوع شکل گرفته است، سیاست افزایش جمعیت است که دولت ها سعی بر این دارند تا بتوانند با اعمال روشهای تشویقی جامعه را به طرف اهداف موردنظر بسیج کند.
فرضعلی سالاری
فعال برنامهریزی و توسعه منطقه ای
ازدواج یکى از اساسىترین و در عین حال حساسترین مراحل زندگى انسان به شمار مىرود. ازدواج پدیدهای اجتماعی، جمعیتی و اقتصادی است که سن ازدواج، نشانگر خوبی برای بررسی این پدیده بهشمار میرود. در سالهای اخیر، پدیده ازدواج که منشاء ولادت و باروری و بهعنوان عاملی بسیار موثر بر ساخت سنی و جنسی جمعیت و افزایش آن محسوب میشود، در کشور ما دستخوش تحولات قابل توجهی شده است. بر اساس هدفگذاری سال ۹۵ از سوی مقام معظم رهبری بهعنوان «اقتصاد مقاومتی و اقدام و عمل» ما نیازمند اقدامات هدفمند مدیریتی، اجتماعی، فرهنگی و عمومی جهت حذف تاخیرهای اقتصادی آسیبزا بر پیکر جامعه از طریق راهبرد ازدواج به هنگام و کاهش تاخیر سن ازدواج با رویکرد نظریه اقتصادی ازدواج بهینه هستیم.
پریسا مقصودلو
فعال حوزه اجتماعی و زنان
طلاق یکی از مسائلی است که میتواند در زندگی هر کسی اتفاق بیفتد. در بین اقشار مختلف جامعه گروههایی از افراد نسبت به آن حساس تر هستند که یکی از این دستهها زنان بیسرپرست یا بدسرپرست هستند. افزایش طلاق در میان این دست اقشار موجب پیامدهای منفی چه از نظر اقتصادی و چه از نظر اجتماعی خواهد شد. این زنان با افزایش میزان طلاق بهطور فزایندهای بیسرپرست میشوند که متاسفانه آمار آنها همانند آمار طلاق در کشور روندی صعودی طی میکند.
هفته گذشته در جریان حضور رئیس پلیس راهور تهران در صحن علنی شورای شهر و ارائه گزارش رسمی از آشفتگی عبور و مرور در سطح شهر، یک عضو شورا با اشاره به برخی مدیران بابت «نحوه تردد خاص آنها به شکل خودروی دارای راننده با قابلیت عبور از مسیرهای ویژه بدون ترافیک»، تلاش کرد مجموعه دولت و مدیریت شهری پایتخت را نسبت به «قفل ترافیکی معابر در غالب ساعات روز و شب» حساس کند تا بلکه با روشن شدن ابعاد واقعی این معضل عمومی، راهکارهای کارآمد مهار آن، سرانجام بهکار گرفته شود. اما نوع مواجهه و پاسخگویی به دغدغه و استرس روزانه شهروندان در خیابانهای صعبالعبور، بهخصوص در هفتههای اخیر نشان میدهد مسوولان در تشخیص نیاز اولویتدار پایتختنشینها در حوزه ترافیک، هنوز هم مثل سالهای گذشته ناکام ماندهاند و در نتیجه موفق به حل معادله ترافیک نشدهاند.
سخنگوی کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، گام اول برای کاهش ترافیک پایتخت را نهادینه کردن فرهنگ ترافیک میداند. با این وجود معتقد است برای آنکه بتوان به شهروندان رفتارهای ترافیکی و استفاده از وسایل حملونقل عمومی را آموزش داد باید در ابتدا زیرساختهای حملونقل عمومی را تکمیل کرد. محمدمهدی تندگویان میگوید: اگر در اجرایی کردن طرحها و پروژههای عمرانی و ترافیکی شهری، اولویت بندی وجود ندارد خطای مدیریت شهری است. او تاکید میکند برای آنکه شهروندان به استفاده از وسایل حملونقل عمومی مجاب شوند باید ابتدا فاصله دسترسی همه شهروندان به وسایل حملونقل عمومی، استاندارد و یکسان باشد و تنها در این صورت میتوان امیدوار بود که همچون سایر کلانشهرهای دنیا فرهنگ ترافیک برای شهروندان نهادینه خواهد شد.
مریم رضی
روانشناس ترافیک
ترافیک تهران، یکی از دلایل اصلی برهمخوردن نظم و انضباط عمومی شهر و برهمزدن آرامش و صبوری شهروندان و به دنبال آن حوادث ترافیکی این کلانشهر به شمار میرود و از اینرو یکی از عوامل اساسی به مخاطره افتادن سلامت روحی و جسمی پایتختنشینان است که اثرات غیرقابل جبران اجتماعی و اقتصادی در جامعه برجای میگذارد. ترافیک، یکی از عوامل مهمی است که اعصاب و روان شهروندان را به هم میریزد و البته در مقابل، عامل انسانی نیز در بین عوامل چهارگانه موثر بر ترافیک و حوادث ترافیکی، مهمترین عامل محسوب میشود.
یافتههای نهاد پژوهشی-مطالعاتی شهرداری تهران درباره الگوی موفق کشورهای مختلف در زمینه مدیریت کنترل ترافیک و نحوه کاهش تقاضای سفر با خودروی شخصی نشان میدهد دو راهکار برای سبکسازی حجم تردد در معابر شهرهای بزرگ مطرح است. در این تحقیق، تاکید شده است سهم خودروهای شخصی از سفرهای روزانه درون شهری در تهران نباید از ۴۰ درصد کل سفرها، افزایش پیدا کند. امروزه در مباحث مطرح شده در بحث حملونقل پایدار، بیشترین توجه معطوف به راهحل مدیریت تقاضا است. هر چند درصد کمی از سرمایه گذاران این روش را بهترین راهحل مشکلات حملونقل میدانند.
بررسی سیر تحول تدریجی تفکرات برنامهریزی حملونقل در مقیاس جهانی نشاندهنده تغییر رویکرد کشورها از تاکید بر احداث شبکه بزرگراهی به سمت تمرکز بر حملونقل عمومی، مدیریت تقاضای سفر، مدیریت سیستمی و مدیریت ترافیکی است اما این فرآیند در کشور ما متناسب با فرآیند جهانی طی نشده و شاهد ضعف جدی در زمینه برنامهریزی حملونقل در کشور هستیم؛ هر چند در سالهای اخیر اقدامات مثبتی انجام شده است. نتایج یک تحقیق در مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران درباره سیاستهای دستیابی به حملونقل پایدار در تهران نشان میدهد: در تهران وجود موانعی چون ناهماهنگی بین نهادهای موثر بر حملونقل شهری، نبود وحدت مدیریت شهری، عدم ارتباط بین طرح جامع شهرسازی و حملونقل شهری، نبود مشارکت شهروندان، عدم تناسب در پراکنش خدمات شهری، نهادینه نشدن فرهنگ ترافیک، ناپایداری درآمد شهرداری، قیمت پایین سوخت و.
در شرایطی که این روزها معضل ترافیک شهر تهران به یکی از مهمترین مشکلات شهروندان پایتخت تبدیل شده است، کارشناسان و صاحبنظران ترافیک از وجود یک حلقه مفقوده در حملونقل شهری خبر میدهند. به اعتقاد آنان، معضل ترافیک شهر تهران بیش از آنکه منشأ بیرونی به معنای «افزایش تعداد خودروها» و «نامتناسب بودن طول و عرض معابر شهری و بزرگراهی با حجم ترددهای روزانه» داشته باشد، ناشی از معضل مهمی است که این روزها بهعنوان یک حلقه مفقوده حل مشکلات مربوط به ترافیک شهری پایتخت را با دشواریهای زیادی روبهرو کرده است.
اقبال شاکری رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» معتقد است برای حل مشکل ترافیک شهر تهران نمیتوان فقط به یک راهکار اتکا کرد و تا زمانی که گزینه جایگزین برای شهروندان تعریف نشود نمیتوان آنها را از استفاده کردن از خودروی شخصی منع کرد. این گفت و گو را در ادامه می خوانید:
درحال حاضر یکی از مهمترین مشکلات پایتختنشینان افزایش حجم ترافیک در ماههای اخیر است. چرا در شهر تهران امکان استفاده از چند راهکار ترکیبی همچون سایر کلانشهرهای دنیا برای حل این مشکل وجود ندارد؟ چرا برای حل مشکلات ترافیکی شهر تهران به جای راهکارهای اصولی از روشهایی همچون دائمی کردن طرح زوج و فرد استفاده میشود؟
بهنظر میرسد آنچه حل مشکلات ترافیکی در شهر تهران را دشوار کرده است نبود یک مدیریت واحد برای این موضوع باشد.
یک کارشناس برنامهریزی شهری طی یادداشتی که در اختیار «دنیای اقتصاد» قرار داد، ضمن تاکید بر عدم تناسب ظرفیت شبکه معابر تهران با میزان خودروهایی که هر روز از این شبکه استفاده میکنند، اظهارنظرهایی مبنی بر مصنوعی دانستن ترافیک هفتههای اخیر تهران را همانقدر برای شهروندان آزاردهنده دانست که تنها دلیل ترافیک چهارگوشه شهر، ناشی از وجود نمایشگاه بینالمللی در سئول قلمداد شود. شهرام جباریزادگان معتقد است عوامل متعددی اعم از کاهش حضور ماموران راهنمایی و رانندگی بهویژه در روزهای بارانی و برفی، رفتار «در ترافیک ماندگان»، نایاب شدن تاکسیها همزمان با بارندگی و عدم ایفای تعهدات دولت در قبال مشکلات پایتخت در شکلگیری ترافیک فلجکننده تهران موثر بودهاند.
طی روزهای اخیر شائبه ایجاد ترافیک مصنوعی بهمنظور بهرهبرداری سیاسی از این عارضه شهری توسط برخی از اعضای شورای شهر تهران مطرح شد؛ با این حال مدیران شهرداری معتقدند این شائبه صرفا با انگیزه سیاسی مطرح میشود. به گزارش «دنیای اقتصاد»، افزایش حجم ترافیک تهران طی چند هفته اخیر نه تنها برای شهروندان بلکه برای اعضای شورای شهر تهران نیز سوالبرانگیز شد. از این رو در جلسه علنی هفته گذشته پارلمان شهری از سردار محمدرضا مهماندار، رئیسپلیس تازه منصوب راهور تهرانبزرگ دعوت کردند تا گزارشی در این ارتباط ارائه کند.
محمد میرزایی
کارشناس ارشد برنامهریزی شهری
گزارش جامع «دنیای اقتصاد» در روز یکشنبه تحلیل کاملا روشن و شفافی مبتنی بر دادههای قابل اتکا ارائه کرده بود که به درستی دلایل ترافیک تهران را مورد بررسی قرار داده بود. آنچه که ماحصل قابل اتکای این گزارش بود عامل ترافیک تهران را در تحریک تقاضای سفر بهوسیله خودروی شخصی میدانست نه اساسا وجود خودرو در شهر. چرا که نسبت سرانه خودرو در تهران در مقایسه با کلانشهرهای دنیا آماری پایینتر را نشان میدهد. درحالیکه حجم تردد همین تعداد خودرو در تهران ۴ برابر ظرفیت بزرگراهی پایتخت است که به روشنی نشاندهنده تقاضای سفر با خودروی شخصی است که آمار ارائه شده توسط پلیس راهور مبنی بر سهم ۴۰ تا ۵۰ درصدی استفاده از خودروی شخصی برای حملونقل در تهران، این موضوع را تایید میکند.
The Economist
جهان به عقب بازگشت
اکونومیست در ویژهنامه کریسمس خود چندین سرمقاله دارد. مقالاتی که به موضوع برگزیت، دونالد ترامپ، ریاستجمهوری باراک اوباما و نرخهای بهره پایین اختصاص دارد. مقالات اکونومیست تحلیلی بر وقایع سال ۲۰۱۶ دارد و از رهگذر این تحلیل چشماندازی از آینده ارائه میدهد. اما مهمترین مقالهای که رویکردی پیشگویانه دارد، مقالهای است که درخصوص لیبرالیسم به رشته تحریر در آمده است. به نوشته این مجله جهان در بحث آزادیها، سالی پر از عقبگرد را پشت سر گذاشته است.
Gareth Smyth
مترجم:آناهیتا جمشیدنژاد
کاوه مدنی از امپریال کالج لندن میگوید شکی در مورد جدی بودن معضل آب در ایران ندارد. «مردم در مورد بحران صحبت میکنند، یک بحران پس از یک رخداد شدید یک دوره کوتاه طول میکشد. اما آنچه میبینیم برگشتناپذیر است؛ از جمله از دست رفتن دریاچههایی که به راحتی احیا نمیشوند. خاورمیانه در زمینه آب یک ورشکسته به حساب میآید». «همه چیز مثل این میماند که بدون اینکه پول کافی در حسابمان داشته باشیم، چک بکشیم. آبهای سطحی حسابهای جاری ما هستند، و سپس شروع کردیم از حساب و پساندازمان استفاده کنیم که همان آبهای زیرزمینی است».
تقریبا در همه کشورهای جهان، غذافروشیها، بهخصوص غذافروشیهای خیابانی از ظروف یکبار مصرف استفاده میکنند. تجزیه این ظروف پلاستیکی در طبیعت صدها سال طول میکشد. هر دو ثانیه، جنگلی به اندازه یک زمین فوتبال قطع میشود. این مقدار در سال یعنی ۱۳ میلیون هکتار جنگل برای تولید خمیر کاغذ از بین میرود و این دقیقا معادل اندازه کل انگلستان است. به عبارت دیگر ما با مقداری رو به رشد از زباله روبهرو هستیم: بیش از یک میلیارد تن در سال، معادل اندازه کوه اورست! ما در دریایی از کاغذ و پلاستیک غرق شدهایم و منابع ما در حال اتمام است.
حکیم طوس در شاهنامه آورده است: «کاووس شاه چون از کار جهان پرداخت، عزم تسخیر آسمان کرد و دستور داد چند بچه عقاب گرفتند و پرورش دادند تا بزرگ و پروار شدند. آنگاه تختی ساختند و نیزه بر چهار گوشه آن نصب کردند که بالای هر کدام یک گوسفند بود. آنگاه عقابها را به نیزه بستند و آنها که گرسنه بودند به سمت گوشتها پرواز کردند و تخت کاووس را هم با خود از جای بلند کردند. » این خواست انسان که آهنگ تسخیر آسمان کرده بود را در نقاشیهای داوینچی میتوان دید؛ آنجا که این نابغه به فکر ساخت بالهایی بود که با آنها پرواز کند.
ترجمه: امیر شاملویی
راهاندازی آژانسهای مسافرتی یکی از روشهای کسب درآمد از طریق گردشگری و فعالیتهای مربوط به آن است. آژانسهای مسافرتی برای مشتریان خدماتی فراهم میکنند که بتوانند از تخصص و راهنمایی آنها بهره ببرند؛ بهخصوص وقتی که سفری از هر نوعی را رزرو میکنند. آژانسهای مسافرتی میتوانند کوچک، سازمانی مستقل یا بزرگ باشند و در سراسر کشور یا منطقهای تورها و بستههای سفری را برای میلیونها نفر ارائه دهند. آنان در ازای خدمات خود میتوانند مبالغی را بهعنوان دستمزد از کسانی که معمولا از این نوع سفرها بهرهمند میشوند و درآمدزایی آنها افزایش مییابد، دریافت کنند.
میترا فتحی
مربی بینالمللی هوش هیجانی و اجتماعی
info@mitrafathi. com
بسیار مهم است که قبل از استفاده از هر چیزی ابتدا مفهوم آن چیز را خوب یاد گرفته و بفهمیم، زیرا در صورت برداشت غلط از یک مفهوم، احتمال خطا در استفاده از آن نیز بالا میرود. هوش هیجانی هم از این قاعده مستثنی نیست. در این مقاله میخواهیم چند باور اشتباه در رابطه با هوش هیجانی و هوش اجتماعی را برای شما شرح دهیم تا آشنایی بیشتر و دقیقتری نسبت به این مفاهیم پیدا کنید:
۱- هوش هیجانی با مطالعه و کسب دانش تقویت میشود.
افسردگی بیماریای است که افراد را به «مرگ معرفتی» یا «مرگ نامحسوس» دچار میکند. مرگ معرفتی زمانی رخ میدهد که همه چیز برای فرد رنگ میبازد و دیگر هیچ اتفاق، هیچ فرد، هیچ زمان، هیچ مکان و هیچ چیز دیگری آنطور که باید برای فرد مفهوم و هیجانی ندارد. افراد افسرده غذا میخورند اما لذت و طعم غذا را درک نمیکنند، تفریح میروند اما لذت چندانی احساس نمیکنند، زندگی میکنند اما زندگی برای آنها رنگی ندارد و گویی هالهای بر چشمان، گوشها و ادراک آنها قرار گرفته که اجازه نمیدهد از زندگی لذت ببرند و همه چیز برایشان بیمعنی است.
کبد یکی از اعضای مفید در بدن است که وظایف مهمی برعهده دارد و اگر وسایل و آلات لازمه و مفید را در اختیارش قرار دهیم میتوانیم شاهد خود التیامی آن باشیم. متاسفانه کبد آخرین عضوی است که افراد به آن توجه میکنند. چینیها به کبد امپراتور بدن میگویند و لغت liver در انگلیسی به معنای زندگیکننده، به کبد گفته میشود. براساس آمار در استرالیا ۳۵ درصد مردم دچار بیماری کبد چرب هستند. آمار دقیقی در ایران وجود ندارد ولی احتمال میرود که ایران هم آماری نزدیک به استرالیا داشته باشد. اگرچه اغراقآمیز است ولی برخی از متخصصان کبد را مهمتر از قلب میدانند.
هانا شانک و الیزابت والاس
مترجم: مریم رضایی
وقتی تصمیم گرفتیم با همکلاسیهای سابقمان در دانشگاه نورثوسترن مصاحبه کنیم، انتظارش را داشتیم که ببینیم تعدادی از آنها خانهنشین شدهاند. با اینکه هیچ کس در دانشگاه علنا نگفته بود قصد دارد کار نکند و به بزرگ کردن فرزندانش فکر کند، اما میدانستیم زنان زیادی هستند که به دلایل متعدد، چنین انتخابی دارند. مرکز تحقیقاتی پیو در گزارشی اعلام کرده که ۱۰ درصد مادران با تحصیلات عالی در خانه میمانند. اما بررسیهای ما در میان همکلاسیهایمان تعدادی بیشتر از این را نشان داد که موجب حیرت ما شد.
مترجم: آناهیتا جمشیدنژاد
زمانی که مشتریان میخواهند برجسته و عالی باشند، برندهای کوچک میتوانند منافع مادی بسیاری بهدست آورند. بنجی واگنر، رازی را در مورد صنعت پوشاک میداند و آن راز این است که: ممکن است برندهای بزرگی مانند پاتاگونیا و نورثفیس برای تبلیغ محصول خود آنها را در بالاترین نقاط در کوهها و در پایینترین نقاط زمین امتحان کنند؛ اما ۸۳ درصد همه سفرها در ایالات متحده آمریکا در واقع در فاصله چند فوتی از یک ماشین یا یک خانه رخ میدهد. بنابراین واگنر رویه خود را با آن مصرفکنندگان تغییر داد؛ افرادی که میخواهند داخل یک چادر (شاید تنها در چند فوتی بالای سطح دریا) احساس راحتی کنند.
مترجم: هوتسا عسکرینسب
بسیاری از صاحبان کسبوکار بر این باورند که برای فروش خوب، به یک فروشنده ماهر با مهارتهای منحصر به فرد نیاز دارند. اما در واقعیت بهترین نیروی فروش، مشتریانی هستند که از همکاری با شما منفعت برده و به وجهه اجتماعی کسبوکارتان مشروعیت میبخشند. زمانی که نمیتوانید کنترلی بر خبرهای رایج بین مردم داشته باشید، پس رضایت و وفاداری گروه مشتریان خود را بهصورت سیستماتیک مدیریت کنید. این مقاله به مراحلی اشاره میکند تا بتوان مشتریان را به طرفدارانی پر و پا قرص تبدیل کرد و علاوه بر ترویج محصولات و خدمات، میزان فروش را به میزان قابلتوجهی افزایش داد.
پس از آرای اسمیت و اظهارنظرهای بدبینهایی همچون ریکاردو و مالتوس به نظر میرسید که دانش اقتصاد دارای پایه و مبنایی قطعی شده است، البته در بین تمام این مولفان اتفاق نظر وجود نداشت. بسیاری از نکتهها هنوز مبهم و در بعضی از نظریهها جای بحث و تردید باقی بود. با تمام این گفتهها، علم اقتصاد که به تازگی پا به عرصه وجود نهاده بود، کمکم در معرض حملات سختی قرار میگرفت. در این میان، سیسموندی را میتوان یکی از مهمترین معارضان دانست که با نقدهای خود تصویری از رنجها و مشکلات و مصائب ناشی از رقابت آزاد را ترسیم کرد.
دولت برای انجام امور مختلف خود نظیر حفظ امنیت و امور دفاعی، ایجاد بسترها و زیرساختهای لازم اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیازمند درآمد است. مالیات یکی از منابع اصلی درآمد دولتها بهحساب میآیند. بهمفهوم ساده مالیات عبارت است از برداشت قسمتی از درآمد یا داراییهای افراد توسط دولت. مهمترین هدف دریافت مالیات، کسب منابع لازم برای مخارج دولت است. بهغیر از این مالیات وسیلهای برای کنترل و قانونمند کردن الگوی مصرف، تولید و توزیع درآمد در سیستم اقتصادی میباشد. بنابراین مالیات از ابعاد گوناگون بر اقتصاد تاثیر میگذارد.
مرتضی زارع
کارشناس اقتصادی
بودجه چیست؟ اغلب مردم تصور می کنند بودجه همان درآمد آنها یا میزان پولی است که با کار کردن بهدست میآورند اما جالب است بدانید بودجه، پول و درآمد نیست بلکه نوعی برنامه است. برنامهای که دخل و خرج خانوارها یا افراد را مدیریت میکند. بهمفهوم ساده، بودجه خانوار برنامهای است که در آن کلیه درآمدها برآورد میشود و متناسب با نیازهای مختلف برای خرج کردن آنها اهدافی تعیین میشود. این برنامه در یک بازه زمانی مشخص طرحریزی میشود. برای مثال شما میدانید که آخر ماه دو میلیون تومان درآمد خواهید داشت و از این مبلغ ۷۰۰ هزار تومان اجاره خانه را خواهید داد، ۲۰۰ هزار تومان هزینه شارژ ماهانه است، شاید تصمیم گرفته باشید ۵۰۰ هزار تومان برای خرید خواربار ماهانه هزینه کنید، هزینه حمل و نقل، لباس و.
مدیریت اقتصادی خانواده در شرایط عادی باید براساس میزان درآمد اعضای خانواده و هزینهها تنظیم شود. در زندگی هر کودک زمانی فرا میرسد که حس پیشبینی روز مبادا و خالی بودن جیب، او را متوجه عواقب بیپولی و پسانداز میکند و در اینجاست که نیاز به داشتن مسوولیت مالی برای کودک احساس میشود و ما این نیاز را پول توجیبی مینامیم. این مقوله معمولا از سن پنج یا شش سالگی آغاز میشود.
ما به کودکان پول توجیبی میدهیم، چون با این کار مدیریت مالی را به آنها آموزش میدهیم. کودکانی که مجبور به مبارزه وتلاش برای مسائل مالی میشوند نه تنها مسوولیت مالی بیشتری پیدا میکنند، بلکه در تمامی زمینههای زندگی نیز مسوولتر بار میآیند.
مترجم: مریم رضایی
مرگ افراد میتواند علاوهبر تالمات روحی برای بازماندگان، به بروز تراژدیهای مالی نیز منجر شود. برنامهریزی برای این موضوع وحشتناک نیست و میتواند شما را آماده کند که اثرات بد مرگ را وقتی اتفاق افتاد، برای دیگران کاهش دهید. در این شماره، ۵ راهکار برای به حداقل رساندن اثرات مالی منفی این موضوع را ارائه میکنیم و هفته آینده به بررسی تعدادی دیگر میپردازیم.
۱) به این گفتوگوی ناخوشایند تن بدهید
از برخی گفتوگوها به ناچار نمیتوان اجتناب کرد.
بهرغم آنکه مدت زمان دو ماه از توقف شمارهگذاری خودروهای وارداتی برندهای غیرآمریکایی تولیدشده در این کشور میگذرد اما مشتریان این خودروها در بلاتکلیفی به سر میبرند و پلیس راهور که مسوولیت شمارهگذاری را برعهده دارد نیز حاضر به پاسخگویی در این خصوص نیست.
در حالی پلیس راهنمایی و رانندگی توجیه خود برای عدم شمارهگذاری خودروهای مذکور را آمریکایی بودن آنها عنوان میکند که پیش از این ورود برخی از کالاهای مصرفی آمریکا به ایران مورد انتقاد مقام معظم رهبری قرار گرفته بود. با این حال پلیس راهور یک قدم به پیش رفت و از شماره گذاری برندهای خودرویی غیر آمریکایی که در این کشور تولید میشود نیز به نوعی جلوگیری کرد.
طی هفته جاری زمزمههایی مبنیبر درخواست افزایش قیمت از سوی خودروسازان شنیده شد، هر چند شورای رقابت هرگونه درخواستی در این مورد را تکذیب کرد، اما افزایش قیمت ارز و بهدنبال آن روند صعودی قیمت مواد اولیه به شایعاتی در این زمینه دامن زد.
در هفته گذشته نرخ دلار از مرز ۴هزار تومان گذشت و همین امر تاثیرات خود را بر قیمت انواع کالاهای داخلی گذاشت. در همین حین قیمت برخی از مواد اولیه نیز تحت تاثیر نرخ ارز روندی صعودی به خود گرفت، بهطور مثال قیمت آهن در این مدت با افزایش قیمت مواجه شد، هر چند که تعییرات جهانی نیز بر افزایش قیمت آهن اثر گذاشته و همین امر باعث شد تا بسیاری از صنایع که مواد اولیه خود را از محل واردات تامین میکردند با مشکلات متعددی روبهرو شوند.
در یک صبح سرد برفی وقتی خودروی خود را برای رفتن به محل کار روشن میکنید بی وقفه با لرزشهایی مواجه میشوید که شما را از راندن وسیله نقلیه شخصیتان منصرف میکند. بهدنبال علت لرزش سر از تعمیرگاه در میآورید حال آنکه قرار است خودروی شما برای علتیابی چند روزی میهمان تعمیرگاه باشد. در مورد علت تکان و لرزشهای خودرو طی هفته جاری باشگاه خبرنگاران جوان مطلب فنی مفیدی را منتشر کرد، که بازخوانی آن برای خوانندگان خالی از فایده نیست. در این گزارش فنی به مالکان خودرو توصیه شده که برای پیدا کردن علت لرزش خودرو ابتدا به سراغ کمک فنرها بروید چرا که کمک فنرها بهطور معمول اولین مواردی هستند که بهعنوان مشکل و دلیلی برای ایجاد تکان در خودرو شناخته میشوند.
با چه نسخهای میتوان تهران و کلان شهرهای ایران را به شهرهای ایمن تبدیل کرد ؟احمد صادقی رئیس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران، در این رابطه میگوید: برای ایمنسازی شهرها در برابر حوادث تجربیات زیادی در دنیا وجود دارد. پروژههایی مثل جامعه ایمن که توسط دانشگاه کارولیسنکای سوئد پیشنهاد شده است یکی از این پروژه هاست که بیشتر بر روی حوادث شهری تاکید دارد. این پروژه در بعضی شهرهای ایران از جمله شهر تهران اجرا شده است. پروژه دیگری که از طرف سازمان جهانی بهداشت معرفی شده است پروژه شهر سالم نام دارد که به دنبال سالمسازی فضاهای شهری و شهروندان است.
هر سال در سالروز زلزله بم دغدغهمندی مدیران شهری نسبت به زلزله احتمالی تهران پررنگتر میشود و فصل مرور خطر بزرگی که پایتخت را تهدید میکند، فرا میرسد. اما با گذشت ۱۳ سال از فاجعه بم به نظر میرسد مجموعه متولیان دولتی و شهری در این حوزه، هنوز برای داشتن شهری «تابآور» در برابر بلایای طبیعی دچار بیعملی هستند و تهران همچنان «تابآور» نیست. به گزارش «دنیای اقتصاد»، زلزله بم به بزرگای ۳/ ۶ ریشتر پنجم دیماه ۱۳۸۲ یعنی درست ۱۳ سال قبل رخ داد. وقوع این زلزله پیش از ساعت بیداری عمومی شهر (حوالی ۵:۲۶ بامداد) در کنار فرسودگی خانهها و عدم آمادگی مقابله با بحران در این شهر تاریخی سبب شد این رخداد طبیعی که در کمتر از ۱۲ ثانیه به وقوع پیوست، بیش از ۲۶ هزار و ۲۷۰ کشته بر جای بگذارد.
رئیس مرکز تحقیقات راه،مسکن و شهرسازی، تازهترین رویکردهای دولت برای مقابله با اثرات مخرب زلزله در کشور را تشریح کرد. محمد شکرچیزاده در این باره از تلاش برای گسترش روابط علمی با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی معتبر دنیا در رشته زلزلهشناسی و مهندسی زلزله خبر داد. این درحالی است که اخیرا اطلاعات به دست آمده از شبکههای لرزهنگاری کشور در اختیار محققان مرکز مهندسی زمین لرزه پاسیفیک در دانشگاه کالیفرنیا بهعنوان یکی از معتبرترین و شناختهشدهترین مراکز علمی موجود در زمینه زلزلهشناسی و مهندسی زلزله قرار گرفته است.
ارائه تضمین خرید دولتی به سرمایهگذاران بافت فرسوده، میتواند باعث تحریک مضاعف ساختوسازهای مسکونی در محلههای هدف دولت شود. متولیان تامین مالی مسکن در ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار (ستاد ساماندهی بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی) اعلام کردند: آمارهای مربوط به تحولات دو بازار ملک و وام مسکن، گویای تحول مثبت در وضعیت بخش مسکن است. روند پرداخت تسهیلات و حجم معاملات خرید و همچنین حجم ساختوساز نشان میدهد افزایش نرخ خرید و ساخت مسکن ناشی از عملکرد بانک در اعطای تسهیلات بوده که این موضوع مهمترین محرک برای خروج از رکود بوده است.
بسیاری از لپتاپهای قدیمی یا ارزانقیمت، با هارد درایوهای سنتی مکانیکی عرضه میشوند. این درایوها نسبت به تکنولوژی روز، کند عمل میکنند. استفاده از یک درایو SSD بهترین راه برای سرعت دادن به یک کامپیوتر قدیمی است؛ اما یک مشکل وجود دارد: انتقال ویندوز میتواند ریزهکاریهای خودش را داشته باشد، خصوصا ازآنجاکه درایو SSD از رقیب قدیمی خود هارددرایو، گنجایش کمتری دارد. با این وجود راهی برای انتقال ویندوز ۷، ۸ یا ۱۰ به یک درایو SSD بدون نصب دوباره ویندوز وجود دارد. برای این کار علاوه بر یک درایو SSD، باید شرایط زیر را هم مهیا کنید:
اگر از یک کامپیوتر دسکتاپ استفاده میکنید، میتوانید بهسادگی درایو SSD جدید خود را در کنار HDD نصب کنید؛ اما اگر کامپیوتر شما یک لپتاپ است، باید یک تبدیل SATA به USB که امکان وصل کردن یک هارددرایو ۲.
لباسهای امروزی را فقط برای این نمیپوشید که شیک و به روز باشید. لباسهایی مجهز به فناوری اطلاعات یکی از بهترین مثالها برای دنیایی است که هرچیزی در آن براساس ابزارهای دیجیتالی ساخته میشود. آخرین ساختههای بشر در زمینه لباسهای دیجیتالی بهتدریج باعث بهتر شدن امکانات و رفاه بیشتر برای انسانها شده است. لباسهایی که تغییر رنگ میدهند، میدرخشند و لباسهایی که میتوانند حرکات بدن انسان را ضبط کنند تا فیلمهای متحرک ساخته شود. در ادامه شما با برخی از این لباسها و کارکردشان آشنا میشوید که در کمتر از ۳ ماه اخیر ساخته شدهاند.
لیلا رضایی
سی و دومین جشنواره موسیقی فجر در حالی برگزار خواهد شد که از همین حالا عنوان یکی از پرحاشیهترین جشنوارهها طی سی و دو سال گذشته را به خود اختصاص داده است.
حواشی این دوره از جشنواره بیش از هر چیز مربوطبه انتصاب حمیدرضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی ایران بهعنوان رئیس جشنواره است که همیشه منتقدانی دارد و اعتراض آنها امسال به مدیریت این رویداد برمیگردد. در همین رابطه ۷۰۰ نفر از اهالی موسیقی نامهای را به وزیر فرهنگ و ارشاد نوشته و در آن اشاره کردهاند که بعداز گذشت ۳۱ سال هنوز اساسنامهای در این رابطه وجود ندارد و گردانندگان آن بر اساس روابط و پارتی انتخاب میشوند؛ جشنوارهای سلیقهای که کاملا بر اساس سلیقه گردانندگان سفارشی شکل میگیرد.
هفته گذشته به بهانه سالگرد میرزا حسن رشدیه که از او بهعنوان پدر آموزش نوین در ایران نام میبرند موزهای در مدرسه علمیه تاسیس شد تا تاریخ این مدرسه در دسترس علاقهمندان قرار بگیرد. در «موزه علمیه» یکی از نخستین موزههای مدارس در شهر تهران، میتوان اصل مدارک تحصیلی دانشآموزان و محصلان این مدرسه قدیمی ایران را در کنار اسنادی از روزهای نخستین شکلگیری آموزش نوین و تصاویری از معلمان و محصلان و همچنین فیلم مستندی از روند تاسیس این مدرسه را به تماشا نشست.
این موزه - مدرسه به سه نمایشگاه مجزا تقسیم میشود و در بخش نخست نمایشگاه، امکان تماشای فیلم مستند مدرسه علمیه وجود دارد.
آلبوم موسیقی «وَشتن - سعدی خوانی» به آهنگسازی پیمان سلطانی و خوانندگی چند خواننده سرشناس موسیقی سنتی منتشر شد و در دسترس علاقهمندان قرار گرفت. در این اثر آیدین آغداشلو هنرمند نقاش ۳۰ غزل عاشقانه سعدی را دکلمه کرده است که علی اصغر شاهزیدی، محسن کرامتی، علی جهاندار، مظفر شفیعی و حمیدرضا نوربخش هر یک غزلی از سعدی را به همراه ارکستر خواندهاند. «وَشتَن» اثری سمفونیک با فرم سوئیت است که در ترکیبی از مُدهای ایرانی خلق شده است. این اثر برای ارکستر سمفونیک، سازهای ملی و آواز نوشته شده و توسط نوازندگان ارکستر فیلارمونیک ارمنستان اجرا و ضبط شده است.
ناصر مسعودی، خواننده قدیمی و پیشکسوت گیلانی، برای اولینبار پس از انقلاب کنسرت برگزار میکند. قطعات این کنسرت همگی از آلبومهای قدیمی وی انتخاب شدهاند و با ارکستر سنتی اجرا میشوند. در آینده نزدیک قرار است دو آلبوم تازه از ناصر مسعودی با عنوانهای «حالا چرا؟» و «خورشیدخانم» منتشر شود. کنسرت ناصر مسعودی به همت انجمن موسیقی گیلان که طی چند ماه اخیر فعالیت بیشتری در گیلان انجام میدهد، روزهای ۱۶ و ۱۷ دیماه ساعت ۲۰ در سالن نامجو از مجموعه یادگار امام (ره) رشت برگزار خواهد شد. علاقهمندان برای تهیه بلیت علاوهبر مراکز فروشِ درجشده در پوستر، برای خرید اینترنتی میتوانند به سایت www.
نمایش «سلفی» به نویسندگی و کارگردانی محمد رحمانیان اجرا میشود. این نمایش مجموع ۲۰ نمایش کوتاه درباره پدیدهای به نام سلفی یا عکس سلفی است که کم و بیش تأثیراتی بر مردم و زندگی آنها گذاشته است. این اثر کاری از گروه هنرجویان کلاسهای بازیگری مهتاب نصیرپور و محمد رحمانیان است که در آن الهام دهقانی، مریم شیرافکن، سانیا سالاری، علیرضا چاوش، علی خوانساری، الهه اصغری، پریا طاهری، ملیحه شبانیان و. . . . بازی میکنند. این اثر از ۲۱ تا ۳۰ دیماه در دو نوبت در تئاتر آفتاب روی صحنه میرود و علاقهمندان برای تماشای آن میتوانند به تئاتر آفتاب واقع در خیابان آفریقا، قبل از چهارراه حقانی، ابتدای کوچه کمان، شماره ۲۶ مراجعه کنند.
گالری «اعتماد یک» فردا جمعه ۱۰ دی ماه میزبان جدیدترین آثار رضا حسینی است که با رویکردی انتزاعی و با تاکید بر فرم و رنگ خلق شدهاند. رضا حسینی متولد ۱۳۲۶ فارغالتحصیل کالج هنر آتلانتای جورجیا در آمریکاست و پیش از این در سال ۹۴ نمایشگاه مروری بر آثارش در خانه هنرمندان ایران برپا شد که نشان دهنده دورههای مختلف هنری وی و دگرگونی سبک و سوژه در نگاه این هنرمند بود. این هنرمند تا به حال بیش از ۱۰ نمایشگاه انفرادی در لیک سیتی کالج، دانشگاه فلوریدا، نگارخانههای ایرانیان، گلستان، هفت ثمر، آریا، الهه و کوفا در لندن و چندین نمایشگاه گروهی برگزار کرده است.
شیدای من
آلبوم موسیقی «شیدای من»، آخرین اثر زنده یاد استاد «فرهنگ شریف» منتشر شد. این اثر مجموعهای است از نواختههای استاد در کهنسالی و در سن هفتاد و سه سالگی که در دو بخش مجزای ابوعطا و همایون نواخته شده است. استاد شریف در این اثر با ابداعاتی که در نحوه انگشتگذاری و مضرابزنی در نقاط مختلف سیمهای تار انجام داده، از تار صدایی کاملا متفاوت به وجود آورده که بسیاری معتقدند زیباترین صدای تولید شده از ساز تار است. این هنرمند فقید درباره «شیدای من» گفته بود در این اثر از ابتکاراتی استفاده شده که در موسیقی ما کاملا بیسابقه است.
ترجمه: محمدحسین باقی
پایتخت کرهشمالی یکی از ناشناختهترین مکانها در کره زمین است. برای بیش از نیم قرن حکومت کرهشمالی با دقت تمام، امکان دسترسی به تصاویر و گزارشها از پیونگ یانگ را مدیریت کرده و این بدین معناست که برای مردم خارج از کرهشمالی این شهر هنوز بسیار ناشناخته است. آن تصاویری که از پیونگ یانگ منتشر میشود به دقت مهندسی شده است و معمولا تجمعات بسیار سازمان یافته یا رژه در هنگام مراسم خاص را منعکس میسازد. به ندرت زندگی مردم معمولی نشان دادهمیشود (یا اصلا نشان داده نمیشود).