شماره روزنامه ۶۱۵۲
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۱۴۸ دنیای اقتصاد

اخبار محیط زیست - روزنامه شماره ۶۱۴۸

  • جای خالی رهبران آلاینده در کاپ ۲۹

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: بزرگترین کشورهای تولیدکننده آلاینده‏‏‏‏‏‏‏‌های زمین رهبران خود را به مذاکرات آب‌و‌هوایی سازمان‌ملل در‌سالی که شرایط آب‌و‌هوایی وخیم است، نمی‏‏‏‏‏‏‏‌فرستند. رهبران جهان روز سه‌شنبه در کنفرانس سالانه آب و هوای سازمان ملل‌متحد گردهم آمدند اما نام‏‏‏‏‏‏‏‌های بزرگ و کشورهای قدرتمند زیادی غایب بودند. نشستی که درجمهوری‌ آذربایجان آغاز شده‌است، رهبران ۱۳کشور بزرگ تولید‏‏‏‏‏‏‏‌کننده دی‏‏‏‏‏‏‏‌اکسید‏‏‏‏‏‏‏‌کربن را نخواهد داشت؛گروهی که مسوول بیش از ۷۰‌درصد از گازهای ‌گلخانه‌ای منتشرشده در سال‌گذشته است. الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس در جریان سخنرانی خود در این اجلاس گفت: «کسانی که مسوول این امر هستند غایب هستند، زیرا چیزی برای افتخار‌کردن وجود ندارد.»
  • متهم ردیف اول تخریب لایه ازون

    دنیای اقتصاد: ارزیابی جهانی اکسید‌نیتروژن سازمان ملل‌متحد هشدار می‌دهد که اکسید‌نیتروژن (N۲O)، یک گاز گلخانه‏‏‏‌ای قوی است که به‌سرعت تغییرات آب‌و‌هوایی را تسریع می‌کند و به لایه اوزون آسیب می‌رساند. این ارزیابی که در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان‌ملل در سال‌۲۰۲۴ (کاپ ۲۹) در باکوی جمهوری‌ آذربایجان راه‌اندازی شد، نشان می‌دهد که انتشار گازهای گلخانه‏‏‏‌ای سریع‌تر از حد انتظار در حال افزایش است و برای مهار اثرات زیست‌محیطی و بهداشتی این ابر آلاینده باید اقدامات فوری انجام شود. اکسید‌نیتروژن(N۲O) در حال‌حاضر مهم‌ترین ماده‌تخریب‏‏‏‌کننده لایه ازن (ODS) است و پیش‌بینی می‌شود که در طول قرن بیست‌و‌یکم نیز باقی‌بماند. همچنین سومین گاز مهم گلخانه‏‏‏‌ای (GHG) است و ۲۷۳‌برابر قوی‌تر از دی‏‏‏‌اکسید‏‏‏‌کربن (CO۲) در یک دوره ۱۰۰‌ساله است.
  • تاثیر گازهای گلخانه‏‏‏‏‌ای بر کاهش تولید ناخالص داخلی

    به گزارش رویترز، بانک توسعه آسیایی (ADB) بر ضرورت اقدام قوی‌‌‌‌‌تر و بلندپروازانه‌‌‌‌‌تر اقلیمی تاکید دارد زیرا در صورت تداوم انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای بالا، آسیای درحال‌توسعه تا سال‌۲۰۷۰ با کاهش ۱۷‌درصدی تولید ناخالص داخلی جمعی (GDP) مواجه خواهدشد.
  • سرطان ترامپ

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: با روی کار آمدن ترامپ خطرات زیادی آب و هوای سیاره را تهدید خواهد کرد. رئیس‌جمهور قبلی ایالات‌متحده قول داده‌است با سوخت‌های فسیلی آشتی کند و به دشمنی با معاهده‏‏‏‏‌های آب‌و‌هوایی ادامه دهد. اقلیم شناسان از روی کار آمدن او بسیار نگرانند. در پاییز ۲۰۲۴ چند اتفاق بزرگ روی سیاره ما رخ می‌دهد؛ زمین همچنان به‌شدت‌گرم می‌شود. دانشمندان گفته‏‏‏‏‌اند که احتمالا امسال به‌عنوان گرم‌ترین سال‌ثبت‌شده و گرم تر از سال‌۲۰۲۳ خواهد بود و دیرین اقلیم‏‏‏‏‌شناسان تقریبا مطمئن هستند که سال‌گذشته گرم‌ترین سال ‌در ۱۲۵‌هزار سال‌گذشته بوده‌است. نتیجه یک مجموعه تقریبا کلیشه‏‏‏‏‌ای از بلایا است. هلن و میلتون، دو توفان عظیمی که به‌تازگی ایالات‌متحده را درنوردیدند- صدها نفر را کشتند و ویرانی و غوغای تحولات سیاسی را در هفت ایالت برجای گذاشتند- شگفتی خودشان را رقم زدند. البته نه به این معنا که توفان‏‏‏‏‌ها منجر به آسیب‌های جبران‏‏‏‏‌ناپذیری شود یا رسوایی هولناکی را فاش کند، بلکه شگفت‏‏‏‏‌انگیز از این نظر که حتی شدت این توفان‏‏‏‏‌ها نگرانی‌ها در مورد تغییرات آب‌و‌هوایی را به مرکز مبارزات ریاست‏‏‏‏‌جمهوری سوق نداد. اتفاق بعدی ریاست‌جمهوری ترامپ است! با مشخص‌شدن نتایج رای‏‏‏‏‌گیری اکنون دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق که تغییرات آب و هوا را یک تهدید نامیده بود، تصمیم‌گیرنده خواهد بود.
  • بحران آب و تبعات اقتصادی آن

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: بحران آب به یکی از جدی‌‌‌‌‌ترین چالش‌های جهانی تبدیل شده که نه‌تنها اکوسیستم‌‌‌‌‌ها و سلامت بشر را تهدید می‌کند، بلکه پیامدهای عمیق اقتصادی آن را نیز نمی‌توان کتمان کرد. براساس گزارش‌های سازمان‌های بین‌المللی، کمبود آب به خطری جدی برای ثبات اقتصادی در کشورهای مختلف تبدیل شده و عواقب آن می‌تواند به تنهایی موجب اختلالات وسیع در نظام‌های اقتصادی و اجتماعی شود. یکی از عواقب مستقیم بحران آب کاهش تولید کشاورزی است. با کاهش منابع آبی، کشاورزان با چالش‌های جدی برای کشت و تولید محصولات غذایی مواجه خواهند شد.
  • صنعت ُمد ؛ قاتل خاموش محیط‌زیست

    دنیای اقتصاد- حمید ملازاده: صنعت مد و لباس، با جــذابـــیـــت‌‌‌‌ها و درخـــشش‌‌‌‌هـــای بی‌‌‌‌پایانش، به‌عنوان یکی از بزرگ‌‌‌‌ترین نیروهای محرکه در جامعه امروز شناخته می‌شود، اما پشت این زیبایی، یک واقعیت تلخ و ناگوار نهفته است.
  • دمای مرگبار و کاهش امنیت غذایی؛ نتیجه تغییرات اقلیمی

    رویترز: گزارش جدید پزشکان و کارشناسان بهداشت هشدار داد؛ تغییرات آب‌وهوایی که ناشی از انتشار سوخت‌های فسیلی است، دما را به حد خطرناک جدیدی می‌برد و در عین‌حال شرایط خشکسالی و امنیت غذایی را وخیم‌‌‌‌‌‌‌‌تر می‌کند.
  • ۳.۵ تریلیون دلار نیاز سرمایه‌گذاری سالانه انرژی سبز

    گزارش وود مکنزی اعلام کرد؛ اگر جهان می‌خواهد به هدف توافق پاریس برای رسیدن به انتشار کربن صفر تا سال‌۲۰۵۰ برسد، سرمایه‌گذاری در انتقال انرژی سبز باید دو‌برابر شود و به ۳.۵‌تریلیون دلار در سال‌برسد.
  • کاپ ۲۹ و شست‌و‌شوی سبز ‌جمهوری‌آذربایجان

    کنفرانس آب و هوای سازمان‌ملل برای دومین‌بار متوالی توسط یک دولت مستبد نفتی برگزار می‌شود. باکو می‌گوید؛ افزایش تولید نفت و گاز این کشور، عمدتا برای تامین انرژی اتحادیه اروپا است که به‌دنبال تامین‌‌‌‌‌‌‌کنندگان جایگزین برای روسیه هستند.
  • بن‏‏‏‏‏‏‌بست کاپ ۱۶

    دنیای اقتصاد - فاطمه بابالو: درحالی ‌که اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN) گزارش داد؛ ۳۸‌درصد از گونه‌‌‌‌‌‌‌های درختی جهان در معرض خطر انقراض هستند، توافق جدید در مورد بودجه ‌برای حفاظت از طبیعت نامشخص است. از اهداف ۳۰ در ۳۰مطرح‌شده (حفاظت از ۳۰‌درصد طبیعت هر کشور تا سال ۲۰۳۰)، در حال‌حاضر فقط ۱۷‌درصد از زمین‌‌‌‌‌‌‌ها محافظت می‌شود.
  • توفان‏‏‏‏‌ها و تغییرات اقلیمی

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: تغییر اقلیم به این معنی است که بارش‌‌‌‌‌های شدید در حال افزایش است.کشورها و جوامع در حال تلاش برای سازگاری سریع با این توفان‌‌‌‌‌ها هستند. پس از توفان هلن و میلتون که اخیرا فلوریدا را درنوردید، زمان آن رسیده‌است که به هشدار کارشناسان توجه کنیم و باید اقدامات سازگاری خود را به‌شدت افزایش دهیم.
  • آبزی‏‏‏‏‌پروری یکپارچه؛ ضامن امنیت غذایی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: اقیانوس‌‌‌‌‌ها که بیش از ۷۰‌ درصد از سطح زمین را پوشش می‌دهند، از دیرباز نقش حیاتی در تامین منابع غذایی بشر ایفا کرده‌اند. با افزایش فشارهای زیست‌محیطی، تغییرات اقلیمی و کاهش ذخایر ماهی‌‌‌‌‌ها، نیاز به یافتن روش‌های جدید و پایدار برای استفاده از این منابع ضروری‌‌‌‌‌تر از هر زمان دیگر به‌نظر می‌رسد. یکی از راهکارهای نوینی که به تحقق این هدف کمک می‌کند، کشاورزی دریایی پایدار یا آبزی‌‌‌‌‌پروری است.
  • ریسک جدید تغییرات اقلیمی

    دنیای اقتصاد: یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که تغییرات آب‌وهوایی بر توزیع و گسترش بیماری‌های منتقله از طریق غذا تاثیر می‌گذارد. انتظار می‌رود افزایش تعداد و شدت موج‌های گرما، خشکسالی و رویدادهای بارندگی شدید، همگی منجر به افزایش بیماری‌های منتقله از طریق غذا شود که به‌ویژه آفریقا و آسیا را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.
  • فرصت سرمایه‌گذاری بر پسماند‏‏‏‏‌های پلیمری

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: هایده شیرزادی فعال محیط‌زیستی کرمانشاه معتقد است با همکاری سرمایه‌گذاران چالش زباله به فرصت تبدیل می‌شود. به‌اعتقاد او تفکیک در مبدا به‌صورت یکپارچه، ایجاد سیستم‌های مناسب پردازش و بازیافت کارآمد با تکنولوژی روز، فراهم‏‏‏‏‌کردن بودجه‌و حمایت از مصرف سوخت جایگزین می‌تواند به کاهش آلودگی‏‏‏‏‌های پلاستیکی کمک کند.
  • توفان گرمایش

    دنیای اقتصاد: یک تحلیل جدید نشان می‌دهد؛ هلن در نتیجه تغییرات آب‌‌‌‌‌وهوایی، ۱۰‌درصد باران بیشتری را به‌همراه داشته‌است، اما تکنیک‌‌‌‌‌های تحقیقاتی جدید نشان می‌دهد که افزایش واقعی بارندگی ممکن است بسیار بیشتر بوده باشد. تجزیه و تحلیل تیمی از دانشمندان در ایالات‌متحده و اروپا نشان می‌دهد؛ تغییرات آب‌‌‌‌‌وهوا باعث افزایش ۱۰‌درصدی اوج بارش باران از توفان هلن شده‌است.
  • مراکز داده سبز؛ توازن فناوری و محیط‌زیست

    دنیای اقتصاد - حمید ملازاده: در دنیای دیجیتال امروز، مراکز داده به‌عنوان قلب تپنده اینترنت و زیرساخت‌های فناوری اطلاعات عمل می‌کنند. با افزایش تقاضا برای خدمات آنلاین، نیاز به ذخیره و پردازش داده‌ها به‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور چشمگیری افزایش یافته‌است، اما این رشد به‌همراه خود چالش‌های زیست‌محیطی زیادی را نیز به‌دنبال داشته‌است.
  • پیوست زیست‏‏‌محیطی صنعت پلاستیک

    دورنمای صنعت پلاستیک از مسیر سخت‏‏‌گیری‏‏‌های زیست‏‏‌محیطی از موارد بسیار مهمی است که در کمیسیون‏‏‌های سازمان ملل با محوریت INC مورد بحث قرار دارد. در این خصوص در پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک چنین مطلبی با دقت مورد بررسی قرار گرفت. این موارد موضوع سخنرانی مهندس الهام زینالی از کارشناسان حوزه پلیمر بود که در پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک به آن پرداخته شد و گزارش پیش‏‏‌رو برگرفته از صحبت‏‏‌های وی است.
  • گرمای ویرانگر سوخت‌های فسیلی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: صنعت سوخت فسیلی در حال حرکت به سمت آینده‌‌‌ای فاجعه‌‌‌بار است. داده‌‌‌های واحد Sustainable۱ شرکت S&P Global نشان می‌‌‌دهد که ۳۰ شرکت بزرگ نفت و گاز در اروپا و آمریکای شمالی در حال انتشار گازهایی هستند که افزایش دمای جهان را به میزان ۵ درجه سانتی‌‌‌گراد تا سال ۲۱۰۰ به دنبال خواهد داشت.
  • گرسنگی؛ نتیجه تغییرات اقلیمی

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: قیمت‌های جهانی غذا در سال‌های اخیر شاهد نوسانات زیادی بوده‌است، به‌طوری که در سال‌۲۰۲۲ به بالاترین حد خود رسید، در سال‌۲۰۲۳ کاهش‌یافت و امسال دوباره به آرامی افزایش یافته‌است. رویدادهای آب‌وهوایی شدید، درگیری‌های ژئوپلیتیک، هزینه‌های بالای تولید و افزایش تقاضا همگی به این افزایش‏‏‏‌ها کمک کرده‌اند. تاثیر این رویدادها بسته به نوع غذا متفاوت است؛ برای مثال، روغن زیتون، آب پرتقال و سایر اقلام رایج سوپرمارکتی اکنون گران‏‏‏‌تر هستند، درحالی‌که قیمت غلات نسبت به ابتدای سال‌جاری کاهش‌یافته‌است.
  • استقبال از کاپ ۲۹

    با نزدیک‌شدن به اجلاس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ جهانی کاپ۲۹، محیط‌زیست در کانون توجه قرار می‌گیرد. اجلاس کاپ۲۹ بیشترین تماشاگر را خواهدداشت زیرا بسیاری از کشورهای درحال‌توسعه، امیدوارند توافق‌نامه جدیدی در زمینه تامین مالی آب و هوا حاصل شود.
  • به بهانه هفته بازیافت

    هفته بازیافت فرصت مناسبی است تا مردم اطلاعات خود را در مورد بازیافت و چگونگی حفاظت از محیط‌زیست گسترش دهند و در اجرای برنامه‌های توسعه پایدار جامعه خود مشارکت داشته باشند.
  • پیامدهای اجتماعی- اقتصادی جنگل‏‏‏‏‌زدایی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: جنگل‏‏‏‏‌زدایی و قطع درختان در مقیاس وسیع، دیگر فقط یک مساله ‏‏‏‏‌زیست‌محیطی نیست و تبدیل به یک بحران اجتماعی و اقتصادی با پیامدهای جهانی شده‌است. ازبین‌رفتن جنگل‏‏‏‏‌ها نه‌تنها به طبیعت آسیب می‌رساند، بلکه معیشت مردمانی را که به این اکوسیستم‏‏‏‏‌ها وابسته هستند را نیز تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. پیامدهای اقتصادی و اجتماعی پدیده شوم تخریب جنگل‌ها به‌طور گسترده‌ای در حال سرایت به جوامع، کشورهای مختلف و اقتصادهای جهان است. این نوشته به بررسی رابطه پیچیده بین ازدست‌رفتن پوشش جنگلی و تاثیرات اجتماعی و اقتصادی آن می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه این بلای محیط‌زیستی به فقر جهانی، نابرابری و بی‏‏‏‏‌ثباتی اقتصادی دامن می‌زند. برای درک تاثیرات اجتماعی و اقتصادی جنگل‏‏‏‏‌زدایی، ابتدا باید عوامل مرتبط با آن را بررسی کنیم.
  • ردیابی ماهواره‏‏‏‏‌ای انتشار کربن

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: مقررات سبز در حال ایجاد رونق بـرای بــخش داده‌های ماهواره‌‌‌‌‌ای است. شرکت‌ها تحت‌فشار هستند تا به ردیابی انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای در عملیات و زنجیره تامین خود بپردازند. تنظیم‌‌‌‌‌کننده‌‌‌‌‌ها در مورد انتشار دی‌‌‌‌‌اکسید‌‌‌‌‌کربن و سایر گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای مطالباتی دارند. این یک بازار جدید و به‌سرعت در حال رشد است که شرکت‌هایی مانند تراباتیک بریتانیا، کایروس فرانسه و دیگران می‌خواهند به آن خدمت کنند.
  • کاپ مالی و صندوق خالی

    نشست بعدی کاپ۲۹ که گروه ۱۹۸ کشوری کنوانسیون چارچوب سازمان‌ملل در مورد تغییرات آب‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌هوایی‌ آن را امضا کرده‌اند، بین ۱۱ تا ۲۲ نوامبر در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار می‌شود. راه‌های خلاقانه، از سوی بخش‌خصوصی برای تبدیل‌شدن به «کاپ‌مالی»، مطرح شده‌است. ماده‌۶ موافقت‌نامه پاریس می‌تواند راه را برای بازارهای کربن بهتر هموار کند، درحالی‌که صندوق ضرر و زیان هنوز تاثیر معناداری نداشته‌است. در اینجا آنچه را که باید در مورد اجلاس آب‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌هوای سازمان‌ملل درک کنیم و اینکه چرا پیشبرد اولویت‌های کلیدی بسیار مهم است، آمده‌است.
  • راه بی‏‏‏‏‌بازگشت تغییرات اقلیمی

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: گرم‌شدن زمین می‌تواند تغییرات گسترده‌ای را در جهان طبیعی ایجاد کند که بازگرداندن آنها حتی غیرممکن است. دانشمندان می‌گویند هنگامی که سیاره را فراتر از سطوح معین‌گرم کنیم، ممکن است تعادل آن از بین برود، اثرات فراگیر خواهد بود و به سختی قابل برگشت است. در ایران قطعی برق به دلیل رشد محسوس تقاضا را شاهد هستیم و به‌نظر می‌رسد این روند ادامه‌دار باشد، اما گرمای هوا در برخی نقاط به رخدادهایی منتهی شده که دیگر راه برگشتی برای آنها حتی در سال‌های آینده نیز وجود ندارد.
  • آگروفارستری؛ امنیت غذایی و تنوع‌زیستی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: آگروفارستری(Agroforestry) یا همان جنگلداری زراعی به روشی از کشاورزی گفته می‌شود که در آن درختان و محصولات زراعی یا حیوانات به‌‌‌‌طور همزمان در یک قطعه زمین پرورش داده می‌شوند. در این روش، کشاورزان با کاشت درختان در کنار محصولات زراعی یا چراگاه حیوانات، از مزایای هر دو بهره‌ می‌گیرند. درختان می‌توانند ضمن فراهم‌کردن سایه، خاک را تثبیت و آب را حفظ و به افزایش حاصلخیزی خاک کمک کنند، همچنین درختان می‌توانند زیستگاه‌‌‌‌های مناسبی برای گونه‌‌‌‌های مختلف گیاهی و جانوری ایجاد کنندکه به حفظ و تقویت تنوع‌زیستی کمک می‌کند. این شیوه نه‌‌‌‌تنها تولید محصولات زراعی را افزایش می‌دهد، بلکه با کاهش اثرات منفی کشاورزی بر محیط‌زیست، به ایجاد سیستم‌های کشاورزی پایدارتر و مقاوم‌‌‌‌تر کمک می‌کند.
  • سرمایه‌گذاری سبز

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: در عصری که اثرات تغییرات آب‏‏‏‌و‎هوایی به‌طور فزاینده‌ای آشکار می‌شود، ضرورت تغییر به سمت شیوه‏‏‏‌های پایدار هرگز به این اندازه حیاتی نبوده‌است. گذار از وابستگی به سوخت‌های فسیلی به منابع انرژی تجدیدپذیر، پذیرش فناوری‌های سازگار با محیط‌زیست و تلاش برای کشاورزی پایدار، همگی گام‌هایی در جهت درست هستند، با این حال این تلاش‌ها نیاز به پشتوانه مالی قابل‌توجهی دارد؛ اینجاست که سرمایه‌گذاری سبز وارد عمل می‌شود.
  • هیدروژن سبز؛ تضمین انرژی پایدار

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده : از آنجاکه جهان با نیاز فوری به دور‌شدن از سوخت‌های فسیلی و کاهش اثرات تغییرات اقلیمی دست‌وپنجه نرم می‌کند، هیدروژن سبز به‌عنوان یک جزء حیاتی در تلاش برای تضمین آینده انرژی پایدار در حال ظهور است.
  • ادبیات جدید مدیریت پسماند پلاستیکی

    دکتر ابوعلی گلزاری- دکترای مهندسی محیط‌زیست، مدیریت پسماند و مدرس دانشگاه دکتر حسین نعمت‌اللهی- دکترای مهندسی محیط‌زیست و مدیریت پسماند
    مدیریت پسماندهای پلاستیکی یکی از چالش‌های اساسی زیست‌محیطی در ایران است که نیازمند همکاری و هماهنگی بین تمامی ذی‌نفعان است. در این مقاله به بررسی نقش‌‌‌‌ها، اختیارات و چالش‌های پیش‌روی ذی‌نفعان اصلی در این حوزه می‌‌‌‌پردازیم.
  • حمایت سازمان حفاظت محیط‌زیست از پژوهش‌های با موضوع تغییر اقلیم و طبیعت‌‌‌‌‌‌گردی

    معاون آموزش سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: این سازمان امسال به‌‌‌‌‌‌طور ویژه از طرح‌های پژوهشی با موضوع تغییر اقلیم و طبیعت‌‌‌‌‌‌گردی حمایت می‌کند. به گزارش روابط‌عمومی و امور رسانه حفاظت محیط‌زیست کردستان، نورالله مرادی در نشستی با رئیس دانشگاه کردستان با اشاره به افتتاح خانه‌فناور محیط‌زیست در این دانشگاه اظهار کرد: خانه‌‌‌‌‌‌های فناور به‌منظور برقراری پیوند بین دانشگاه و سازمان محیط‌زیست به شکل عملی و کاربردی طراحی شده‌اند. وی اضافه کرد: معتقدیم دانشگاه‌‌‌‌‌‌های هر استان می‌توانند برای احصا و برطرف‌کردن معضلات وچالش‌های محیط‌زیستی استان خود، طرح ارائه کنند و خانه فناور فرصتی برای اجرایی‌کردن این مهم است. معاون آموزش و مشارکت‌‌‌‌‌‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور گفت: خانه‌‌‌‌‌‌های فناور محیط‌زیست فرصتی را ایجاد می‌کنند تا کارگروهی متشکل از دانشگاهیان و همچنین مدیران و کارشناسان سازمان حفاظت محیط‌زیست تشکیل شود و به شناسایی چالش‌های محیط‌زیستی و اقدامات عملیاتی برای رفع آنها پرداخته شود.
  • تاب‏‏‏‏‌آوری اقلیمی با ریزشبکه‏‏‏‏‌های خورشیدی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: با تشدید تغییرات آب‌و‌هوایی، شاهد تعدد و شدت بلایای طبیعی هستیم که در حال وارد آوردن فشار قابل‌توجهی به جوامع و زیرساخت‌ها در سراسر جهان هستند. در این شرایط دشوار، انرژی‌های تجدیدپذیر به‌عنوان یکی از عوامل کلیدی در ارتقای تاب‌‌‌‌‌آوری آب و هوا و تسهیل فرآیند بازیابی بلایا به‌‌‌‌‌شمار می‌روند. سیستم‌های انرژی تجدیدپذیر غیرمتمرکز، به‌ویژه ریزشبکه‌‌‌‌‌های خورشیدی، نقش اساسی در تامین برق پایدار در مناطقی که زیرساخت‌های انرژی سنتی آسیب‌‌‌‌‌دیده دارند، ایفا می‌کنند.
  • الزام به سازگاری با تغییرات آب‌‌‌‌‌وهوایی؟

    فاطمه بابالو: تغییرات اقلیمی در حال‌حاضر روی زندگی روزمره مردم قاره‌‌‌‌‌های مختلف تاثیر گذاشته و این روند تا آینده قابل پیش‌بینی‌ ادامه خواهد یافت. انتظار می‌رود اروپا گرم‌‌‌‌‌تر شود، برخی مناطق خشک‌‌‌‌‌تر و برخی مرطوب‌‌‌‌‌تر شوند. این تغییرات نه‌تنها بر سلامت انسان، بلکه بر اکوسیستم‌هایی که به آنها وابسته هستیم نیز تاثیر می‌گذارد. اتحادیه اروپا در حال آماده‌شدن برای زندگی با آب‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌هوای متغیر از طریق اقدامات مختلف توام با سازگاری است که از آن به‌صورت خلاصه به‌عنوان «سازگاری» یاد می‌شود. تغییرات آب‌وهوایی اکنون در حال رخ‌دادن است و حتی اگر به‌طور موثر انتشار جهانی را کاهش دهیم، همچنان بر زندگی ما تاثیر خواهد گذاشت. سیل، خشکسالی، موج گرما و سایر مخاطرات مرتبط با آب‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌هوا در حال تبدیل‌شدن به وضعیتی شدیدتر، طولانی‌‌‌‌‌تر و مکرر هستند. این خطرات اثرات بهداشتی و اقتصادی قابل‌توجهی دارند، به‌ویژه برای برخی از جوامع و مناطق که آسیب‌‌‌‌‌پذیرتر هستند، اما به‌طور کلی، اروپا برای خطرات آب‌وهوایی به‌سرعت در حال رشد، آماده نیست. حوادث آب‌وهوایی شدید مانند توفان، موج گرما و سیل باعث مرگ ۸۵ تا ۱۴۵‌هزار نفر در سراسر اروپا طی ۴۰ سال‌گذشته شده‌است. بیش از ۸۵‌درصد از این تلفات به دلیل موج گرما بوده‌است.
  • نیمه راه اهداف «توسعه پایدار»

    دنیای‌اقتصاد: مجمع عالی سیاسی توسعه پایدار در سازمان ملل‌متحد موسوم به HLPF طی ۲۲ تا ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد. پس از اجلاس سران دوره قبل در نیویورک، کشورها متعهد شدند که به اهداف توسعه پایدار سازمان‌ملل (SDGs) سرعت بخشند. چشم‌‌‌‌انداز اقتصاددانان ارشد مجمع‌جهانی اقتصاد نسبت به «تعمیق تجارت بین توسعه و اقدامات آب‌‌‌‌و‌‌‌‌هوایی» هشدار داده‌است.
  • کم‌‌‌‌توجهی قانونی به آلاینده‌‌‌‌های نوظهور

    دنیای‌اقتصاد: بررسی قوانین موجود در کشور گویای این واقعیت است که به‌رغم اشاره کلی به آلاینده‌های هوا، آب و خاک، آلاینده‌های نوظهور مورد‌توجه کافی قرار نگرفته‌اند. این عدم‌توجه در سیاستگذاری برای این دسته از آلاینده‌ها زمینه‌ساز بروز اثرات بهداشتی، محیط‌زیستی و حتی اقتصادی برای کشور شده که باید به آنها توجه‌ و برای آن چار‌‌‌‌ه‌‌‌‌اندیشی کنیم. این جملات چکیده‌‌‌‌ای از تحقیقی است که به‌تازگی مرکز پژوهش‌های مجلس به آن پرداخته‌است.
  • آسیب‏‏‏‌پذیری زنجیره تامین در تغییرات اقلیمی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: تغییرات اقلیمی دیگر نگرانی آینده نیستند؛ بلکه تبدیل به واقعیتی انکارناپذیر شده‌اند که در حال ایجاد تحولی شگرف در کره‏‏‏‌خاکی هستند. یکی از محسوس‏‏‏‌ترین تاثیرات بحران آب‏‏‏‌و‏‏‏‌هوا بر زنجیره‌های تامین جهانی است. این شبکه‏‏‏‌ها که کلیه مایحتاج ما از قهوه صبحگاهی گرفته تا اجزای گوشی‌های هوشمند از طریق آنها تحویل داده می‌شود، به‌طور فزاینده‌ای در‌برابر اختلالات ناشی از تغییرات اقلیمی آسیب‏‏‏‌پذیر نشان‌داده‌اند. درک چگونگی تاثیر اختلالات مرتبط با آب‏‏‏‌و‏‏‏‌هوا از جمله حوادث شدید جوی و بالا آمدن سطح آب دریاها بر زنجیره‌های تامین، می‌تواند به آماده‏‏‏‌سازی و سازگاری ما برای مقابله با حوادث آینده کمک کند.
  • اثرات تورمی تغییرات اقلیمی

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: به‌طور قابل‌توجهی، تشدید تغییرات اقلیمی و تخریب محیط‌زیست به منبع نوسان قیمت‌ها و نهایتا تورم تبدیل می‌شود. تاثیر شوک‌های آب‌وهوایی بر تورم بر اساس نوع شوک، شدت، سطح درآمد کشورها و رژیم سیاست پولی متفاوت است. تحلیل‌های اخیر نشان می‌دهد که خشکسالی‏‏‏‌های شدید در مقایسه با سایر شوک‌های اقلیمی مانند سیل و توفان، بیشترین تاثیر را بر تورم، به‌ویژه تورم مواد غذایی دارند. سازمان‌ملل در گزارشی به ریسک‌های تورمی ناشی از تغییرات اقلیمی پرداخته و آن را شدید ارزیابی کرده‌است. این فشار تورمی پس از مواد غذایی به هزینه‏‏‏‌ حامل‌های انرژی و برق نیز منتهی شده و با محدودیت در تولید یا رشد نرخ بر تورم اقلیمی اثرگذار می‌شود.
  • فشار بحران آب‏‏‏‏‏‌و‏‏‏‏‏‌هوا بر بازارهای مالی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: در دورانی که ناپایداری اقلیمی به اوج خود نزدیک‌شده، بازارها، خدمات و موسسات مالی با چالش‌های جدیدی که ریشه در تغییرات آب‌وهوایی دارند، مواجه شده‌اند. امروزه تاثیر ریسک‌های مرتبط با آب‏‏‏‏‏‌و‏‏‏‏‏‌هوا بر اعتماد سرمایه‌گذاران، چارچوب‌های نظارتی و بازارهای مالی، از اهمیت بسزایی برخوردار است. این نوشته به بررسی اثرات این ریسک‌ها پرداخته و نشان می‌دهد چگونه دارایی‌های سرگردان و بدهی‏‏‏‏‏‌های بیمه‏‏‏‏‏‌ای ناشی از بلایای طبیعی همچون توفان‏‏‏‏‏‌ها، آتش‌سوزی‏‏‏‏‏‌ها و خشکسالی‏‏‏‏‏‌ها، می‌توانند سودآوری و پایداری بازارهای مالی را در هاله‌ای از ابهام قرار دهند. به‌عنوان مثال، در سال‌های اخیر، همراه با ازدیاد تعداد و شدت بلایای طبیعی، شرکت‌های بیمه با خسارات بالایی مواجه‌شده و قابلیت پرداخت خسارت‏‏‏‏‏‌ها و استحکام مالی آنها به چالش کشیده شده‌است. این مسائل نه‌تنها نوسانات نامطلوبی را در بازارهای مالی به‌دنبال داشته، بلکه اعتماد سرمایه‌گذاران را نیز کاهش داده ، لذا به‌منظور مقابله با آنها، ایجاد تغییرات در چارچوب‌های نظارتی و سیاستی الزامی به‌نظر می‌رسد.
  • تغییر راهکارهای تصفیه فاضلاب

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: در مواجهه با افزایش چالش‌‌های زیست محیطی و افزایش تقاضا برای منابع آب، راه‌‌‌‌های تصفیه فاضلاب صنعتی در خط مقدم اولویت‌‌های جهانی قرار دارد. همان‌طور که جهان با رشد جمعیت، شهرنشینی و گسترش صنعتی دست‌‌و‌‌پنجه نرم می‌کند، فشار بر منابع آب تشدید می‌شود و این تهدیدی برای سلامت انسان و پایداری اکوسیستم است.
  • پیش‌‌‌‌‌بینی تشدید گردوغبار کشور در تابستان جاری

    خبر‌‌گزاری تسنیم: دبیر ستاد ملی ‌‌‌‌‌سیاستگذاری و هماهنگی ‌‌‌‌‌مدیریت‌‌‌‌‌ مقابله با‌‌‌‌‌ پدیده گردوغبار گفت: با توجه به تشدید گرمای هوا پیش‌بینی می‌شود امسال نسبت به سال‌گذشته، گردوغبار بیشتری داشته باشیم.
  • شعار روز جهانی مقابله با گرد و غبار امسال با ابتکار ایران تعیین شد

    مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست و دبیر ستاد ملی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سیاستگذاری و هماهنگی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مدیریت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مقابله با‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پدیده گرد و غبار با اشاره به اینکه امسال شعار این روز جهانی با ابتکار جمهوری‌اسلامی ایران تعیین ‌شده‌است، گفت: این مراسم با حضور سفرای خارجی و نمایندگان نهادهای بین‌المللی در روز شنبه ۲۳تیرماه در سازمان حفاظت محیط‌زیست برگزار می‌شود.
  • تفاهم‌نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای مهم برای تولید سم

    مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: تفاهم‌نامه چند‌جانبه تکثیر و پرورش در اسارت و استحصال سم به‌منظور حفاظت از گونه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مارهای زهرآگین در کشور به امضا رسید. به گزارش روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست با اعلام این خبر گفت: دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش بر اساس وظایف قانونی و رسالت حفاظت از گونه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های در معرض خطر انقراض و در راستای بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌برداری پایدار از جمعیت مارهای سمی کشور، از سنوات قبل اقدامات مورد‌نیاز جهت تصحیح فرآیند برداشت و زنده‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیری مارهای سمی و استحصال سم جهت تولید پادزهر را در دستور کار قرارداده و مقدمات آن با انجام طرح‌های پژوهشی همچون امکان تکثیر در اسارت و پرورش گونه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مارهای سمی و مقایسه کیفیت پادزهر تهیه‌شده از آن با پادزهر تهیه شده از زهر مارهای صید شده از طبیعت به مرحله اجرا درآمد.
  • تغییرات اقلیمی و فجایع اقتصادی آن

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: تغییرات اقلیمی دیگر تهدیـــدی دوردست نیست که صرفا در مجامع علمی و و زیست‌محیطی در مورد آن بحث شود. پیامدهای اقتصادی این پدیده شوم در حال شکل‌دهی به سیاست‌‌‌های جهانی و چشم‌‌‌انداز‌‌‌های مالی است.
  • ۵ تشکل حوزه نفت از رئیس جمهور آینده چه می‌خواهند؟

    تشکل‌‌‌‌های انجمن صنفی کارفرمایی شرکت‌های مهندسی و پیمانکاری نفت، گاز و پتروشیمی، انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران، سندیکای شرکت‌های تاسیساتی و صنعتی ایران، انجمن شرکت‌های مهندسی و ساخت و انجمن صنفی شرکت‌های اتوماسیون صنعتی، در بیانیه‌‌‌‌ای از رئیس‌جمهور آینده درخواست‌‌‌‌های خود را مطرح کردند که به شرح زیر است:
  • هواشناسی بازار تصفیه آب

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: اندازه بازار جهانی تصفیه آب در سال‌۲۰۲۳، ۶۵.۱‌میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد و پیش‌بینی می‌شود که تا سال‌۲۰۳۲ به ۱۱۹.۸‌میلیارد دلار برسد و ۷.۰درصد نرخ رشد مرکب سالانه در طول دوره پیش‌بینی (۲۰۳۲-۲۰۲۴) ثبت شود. نیاز به کاهش آلودگی و تقاضا برای محصولات عاری از ویروس باعث رشد بازار تصفیه آب می‌شود.
  • فرصت‌های اقتصادی جذب کربن

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: در حوزه مبارزه با تغییرات اقلیمی، گفت‌وگو‌‌‌‌های پیرامون جذب کربن فراتر از ذخیره‌سازی ساده رفته و به روش‌های نوآورانه استفاده از کربن جذب‌شده در تولید و ساخت‌وساز می‌پردازد. این تغییر گامی مهم در کاهش انتشار جهانی کربن و یافتن راه‌‌‌‌حل‌‌‌‌های پایدار برای آینده‌‌‌‌ای پاک‌‌‌‌تر است. هدف فناوری‌های جذب و استفاده از کربن موسوم به (CCU) نه‌تنها جذب دی‌‌‌‌اکسید‌‌‌‌کربن (CO۲)، بلکه تبدیل آن به محصولاتی ارزشمند است که می‌توانند در صنایع مختلف مورد‌استفاده قرار گیرند. این رویکرد نه‌تنها اثرات زیست‌محیطی انتشار کربن را کاهش می‌دهد، بلکه با تبدیل یک محصول جانبی مضر به یک منبع ارزشمند، فرصت‌های اقتصادی نیز ایجاد می‌کند. یکی از نمونه‌‌‌‌های برجسته کاربرد CCU، استفاده از CO۲در ساخت مصالح ساختمانی است. شرکت‌هایی مانند CarbonCure Technologies فرآیندهایی را توسعه داده‌اند که CO۲ جذب‌شده را در هنگام اختلاط به بتن تزریق می‌کند.
  • افتتاح ٢ طرح جمع‌‌‌‌آوری گازهای مشعل

    مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان از خاموشی گازهای مشعل و ٢طرح اساسی جمع‌‌‌‌آوری گازهای مشعل در این استان خبر داد.
  • کاهش انعطاف‌‌‌‌پذیری نیمی از دریاچه‌‌‌‌های بزرگ جهان

    ایرنا: اولین ارزیابی جهانی از تغییرات بلندمدت در انعطاف‌‌‌‌پذیری دریاچه‌‌‌‌ها مشخص کرد؛ تقریبا نیمی از دریاچه‌‌‌‌های بزرگ جهان در دهه‌های اخیر، انعطاف‌‌‌‌پذیری یا توانایی بازگشت به وضعیت عادی پس از یک اختلال ناگهانی را از دست داده‌اند. به‌گزارش گروه علم و آموزش «ایرنا» از وبگاه فیز، این پژوهش نشان می‌دهد که دریاچه‌‌‌‌های شرق آمریکای‌شمالی و شمال اروپا بیشترین آسیب را دیده‌‌‌‌اند و جمعیت متراکم و آلودگی، بیشترین تقصیر را در این اتفاق دارند، با این حال مناطق ثروتمندتر دریاچه‌‌‌‌هایی سالم‌‌‌‌تر داشتند؛ این موضوع نشان می‌دهد تلاش‌های پرهزینه حفاظتی ممکن است نتیجه دهد.
  • اجماعی علیه گرم ‏‏‏‌شدن کره ‌زمین

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی بن (آلمان، ۳ تا ۱۳ ژوئن) پس از دو هفته کار فشرده در مورد طیف وسیعی از موضوعات پایان یافت. در حالی‌که شرکت‏‏‏‌کنندگان به پیشرفت در مسیر کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی سازمان‌ملل (کاپ۲۹) در نوامبر در باکوی آذربایجان امیدوار هستند، سیمون استیل، دبیر اجرایی تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل‌متحد در سخنرانی پایانی خود گفت: «ما در اینجا، در شهر بن گام‌های کوچکی به جلو برداشته‏‏‏‌ایم اما موارد بسیار زیادی هنوز روی میز هستند. برای رسیدن به نتایج بلندپروازانه در باکو، خود را روبه‏‏‏‌روی یک کوه بسیار شیب‏‏‏‌دار رها کرده‏‏‏‌ایم تا از آن بالا برویم.»
  • انقلاب هوش ‌مصنوعی در پایش محیط‌زیست

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: تاثیرات هوش‌مصنوعی(AI) در بخش‌های مختلف زندگی بشر کاملا‏‏‏‌ مشهود بوده و نظارت بر محیط‌زیست نیز از این قاعده مستثنی نیست. حافظان محیط‌زیست با بهره‏‏‏‌گیری از قدرت هوش‌مصنوعی با دقت و کارآیی بی‌سابقه‏‏‏‌ای تغییرات اقلیمی را رصد می‌کنند. این نوشته به بررسی کاربردهای نوآورانه هوش‌مصنوعی در نظارت بر محیط‌زیست و تاثیر تحول‏‏‏‌آفرین آن بر اقدامات حفاظتی می‌پردازد.
  • تصویب درج «روز محیط‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بان» در تقویم رسمی کشور

    براساس مصوبه شورای فرهنگ عمومی کشور، هشتم آبان‌‌‌‌‌ماه، با عنوان «روز محیط‌‌‌‌‌بان» برای درج در تقویم اصناف، حرفه‌‌‌‌‌ها و مشاغل کشور به تصویب رسید.
  • دعوت از نامزدهای ریاست‌جمهوری برای ارائه برنامه‌های خود در حوزه محیط‌زیست

    هیات موسس برنامه محیط‌زیست ملل اسلامی (IUEP) از نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری برای ارائه برنامه‌های خود در حوزه محیط‌زیست دعوت کرد.
  • آمادگی ایران و چین برای انجام همکاری‌های محیط‌زیستی ذیل برنامه راهبردی ۲۵ساله

    معاون رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهور بر آمادگی ایران و چین برای انجام همکاری‌های محیط‌زیستی ذیل برنامه راهبردی ۲۵ساله دو کشور در حوزه‌های تغییر اقلیم، مبارزه با گرد و غبار، مدیریت پساب و پسماند، حفاظت از حیات‌وحش، مقابله با آلودگی هوا، توسعه دریامحور و... تاکید کرد.
  • آگروولتایک؛ دوبار برداشت از خورشید

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: در جست‌وجوی راه‌‌‌حل‌‌‌های پایدار برای تامین غذا و انرژی جمعیت در حال رشد جهان، مفهومی انقلابی در حال شکل‌گیری است. این روش نوآورانه ترکیب تولید برق خورشیدی با کشاورزی در یک زمین مشترک است و هم‌‌‌افزایی امیدوارکننده‌‌‌ای بین سیستم‌های غذایی و انرژی ارائه می‌دهد. با افزایش فشارهای بین‌المللی در مورد تغییرات اقلیمی و کاهش منابع زمینی، آگروولتایک می‌تواند به‌عنوان یک راهبرد جذاب برای بهینه‌سازی استفاده از زمین و مواجهه با چالش‌های مهم زیست‌محیطی، مدنظر قرار گیرد.
  • افزایش آلودگی ازون با تغییرات آب‌ وهوایی

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: یک مطالعه جدید توسط دانشگاه کارولینای‌شمالی نشان می‌دهد که تغییرات آب‌وهوایی احتمالا تا سال‌۲۰۵۰ باعث تشدید ازون در سطح زمین می‌شود که می‌تواند منجر به عدم‌انطباق بسیاری از مناطق با استانداردهای کیفیت هوا و افزایش خطرات برای سلامت عمومی شود. ازون یک گاز واکنش‌‌‌‌پذیر است که از سه اتم اکسیژن تشکیل شده‌است و در حالی‌که می‌تواند به‌طور طبیعی تشکیل شود، در سطح زمین اغلب توسط برهمکنش ترکیبات آلی فرار (VOCs) و اکسیدهای نیتروژن (NOx) که هر دو آلاینده هوا هستند، تشکیل می‌شود.
  • دستاورد دولت سیزدهم

    ایرنا: برای اولین‌بار در دولت سیزدهم جایگزینی فاضلاب تصفیه‌‌‌‌شده با آب شرب در صنعت و کشاورزی به‌عنوان یکی از راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های عبور از بحران کم‌‌‌‌آبی سیاستگذاری و با انجام یک‌سری اقدامات عملی از جمله قیمت‌گذاری آب، در بخش‌هایی اجرایی شده‌است. آب و خاک جزو مهم‌ترین مولفه‌‌‌‌های زیستی هستند که آلودگی یکی بر روی دیگری اثر می‌گذارد، در این میان خشکسالی و تغییرات اقلیمی هم مزید بر علت شده و اگر برنامه‌‌‌‌ریزی درستی در راستای مقابله با این پدیده صورت نگیرد، سرعت تخریب بیشتر می‌شود و محیط‌زیست مورد تهدید قرار خواهد گرفت، بنابراین حفظ‌‌‌‌کردن منابع آبی ‌برابر با حفظ منابع خاک و کاهش فرسایش است. دنیا به این مهم پی برده و بر این اساس یک روز را به‌عنوان روز جهانی محیط‌زیست نامگذاری کرده‌است تا توجه جهانیان به این مهم جلب شود.
  • کمین همه‏‏‏‏‌گیری‏‏‏‏‌های جدید

    دنیای اقتصاد: دانشمندان و پزشکان، آماده‌‌‌‌‌سازی برای فراگیری بیماری همه‌‌‌‌‌گیر بعدی را آغاز کرده‌اند. با گرم‌شدن سیاره، انتظار می‌رود عفونت‌‌‌‌‌های باکتریایی، ویروسی و قارچی تکامل یافته و جهش پیدا کنند و به زیستگاه‌‌‌‌‌های جدید سرایت کنند. اگرچه گونه‌‌‌‌‌های جدید کووید-۱۹ در سرتاسر جهان به ظهور خود ادامه می‌دهند، دانشمندان و پزشکان از قبل آماده‌‌‌‌‌سازی برای فراگیری بیماری همه‌‌‌‌‌گیر بعدی را آغاز کرده‌اند و از آنجا‌که کارشناسان درباره اینکه چگونه تغییرات آب‌وهوایی می‌تواند بر جهش و گسترش بیماری‌های عفونی تاثیر بگذارد، بیشتر می‌‌‌‌‌آموزند، دیگر این موضوع مطرح نیست که آیا بیماری دیگری پدیدار خواهد شد یا نه و فقط زمان پیدایش آن مطرح است.
  • پلاستیک‏‏‏‏‌های زیستی؛ واژه گیج‏‏‏‏‌کننده

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: گرچه پلاستیک‌‌‌‌‌های زیستی ‌‌‌‌‌تخریب‌‌‌‌‌پذیر و گیاهـــی در حال رونق هستند، اما همچنان با نگرانی‌های آب‌وهوایی و شیمیایی همراه است. پلاستیک‌‌‌‌‌های مبتنی بر زیست می‌توانند بخشی از راه‌‌‌‌‌حل باشند، اگر موفق شویم آنها را ایمن کنیم اما تحقیقات نشان‌داده که ۴۳محصول بیوپلاستیک روزمره ساخته‌شده از PLA، PBAT، PHA، PBS، bio-PE و bio-PET، به اندازه محصولات معمولی سمی هستند. از کاسه‌‌‌‌‌های قابل کمپوست گرفته تا بطری‌‌‌‌‌های گیاهی تا کیسه‌‌‌‌‌های محصولات غیرشفاف سوپرمارکت‌‌‌‌‌ها و پلاستیک‌‌‌‌‌های زیستی در صنایع غذایی در حال گسترش هستند. به‌علاوه، در کوسن‌‌‌‌‌های ماشین، لوازم الکترونیکی، لباس، لوازم ساختمان و موارد دیگر نیز ظاهر شده‌اند. پلاستیک‌‌‌‌‌های زیستی به‌عنوان مواد پلاستیکی تعریف می‌شوند که بخشی یا تماما از زیست‌توده‌‌‌‌‌های تجدیدپذیر مانند گیاهان مشتق شده‌اند. صنعت جهانی پلاستیک‌‌‌‌‌های زیستی در حال رونق است. پیش‌بینی می‌شود که از ۸.۷‌میلیارد دلار در سال‌۲۰۲۳ به ۳۱‌میلیارد دلار تا سال‌۲۰۳۰ افزایش یابد با نرخ رشدی سریع‌تر از صنعت پلاستیک سنتی.
  • تغییر نام منطقه حفاظت‌شده دیزمار به «شهید جمهور»

    درپی حادثه تاسف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بار سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهور شهید ‌در منطقه حفاظت شده دیزمار شهرستان ورزقان، با تصویب شورای معاونان سازمان به پاس خدمات ارزشمند آیت‌الله رئیسی و هیات همراه این منطقه به‌نام «شهید جمهور» نامگذاری شد. به‌گزارش روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، در جلسه شورای معاونان سازمان حفاظت محیط‌زیست که با حضور علی سلاجقه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست برگزار شد، درپی شهادت ریاست محترم جمهور و هیات همراه در واقعه سقوط بالگرد، منطقه حفاظت‌شده دیزمار به‌نام «منطقه حفاظت شده شهید‌جمهور» نامگذاری شد. منطقه دیزمار طی مصوبه ‌شماره۳۴۹ شورای‌عالی محیط‌زیست در مورخ ۱۳ مهرماه ۱۳۹۰ با وسعت بیش از ۶۸‌هزار هکتار به‌عنوان منطقه حفاظت شده به مناطق تحت‌مدیریت سازمان حفاظت محیط‌زیست پیوسته است. منطقه حفاظت شده دیزمار منطقه‌ای کوهستانی و جنگلی است که در حوزه استحفاظی شهرستان‌های خدآفرین، ورزقان و جلفا در شمال استان آذربایجان‌شرقی قرار دارد.
  • الگوی شرکتی حفاظت از محیط‌زیست

    با حضور معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست موضوع اصلاح اساسنامه و راه‌اندازی شرکت‌ها و هلدینگ‌های محیط‌زیستی زیرمجموعه صندوق ملی محیط‌زیست بررسی شد. به گزارش روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، علی سلاجقه معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست ضمن بازدید از بخش‌های مختلف صندوق ملی محیط‌زیست در جمع مدیران و مسوولان صندوق موضوع اصلاح اساسنامه صندوق را بررسی کردند.
  • نفرین طبیعت بر توسعه تصنعی

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: شرایط جدید آب‌وهوایی در خلیج‌فارس به سرمایه‌گذاری زیرساختی قابل‌توجهی نیاز دارد. راه‌‌‌‌حل‌‌‌‌های مبتنی بر طبیعت می‌تواند به کاهش اثرات بارندگی شدید کمک کند. کشورهای حوزه خلیج‌فارس ملزم به سرمایه‌گذاری ‌میلیاردها دلار در زیرساخت‌های ضد‌سیل خواهند بود، زیرا این منطقه با «شرایط جدید» آب‌وهوایی فوق‌‌‌‌العاده دست‌وپنجه نرم می‌کند. یک سند توجیهی از آکسفورد آنالیتیکا، یک شرکت تحلیل‌‌‌‌و‌‌‌‌مشاوره، هشدار داد که منطقه به‌‌‌‌طور کامل با چالش‌های ناشی از تغییرات آب‌وهوایی سازگار نشده‌ و با هزینه‌های بالایی روبه‌رو است، به‌طوری‌که هر رویداد سیل حدود ۴.۷‌میلیارد دلار هزینه دربر دارد.
  • الزامات مصونیت زیست‌محیطی

    دنیای اقتصاد: اتحادیه اروپا قوانین اجباری در مورد بررسی دقیق پایداری شرکت‌ها را تصویب می‌کند که برای بسیاری از شرکت‌های آمریکایی نیز اعمال می‌شود. در آوریل ۲۰۲۴، پارلمان اروپا رای به تصویب دستورالعمل بررسی پایداری شرکتی (CSDDD) داد، به این معنی که اکنون به قانون تبدیل می‌شود و نیاز به تغییرنگرش شرکت‌ها به رفتار تجاری مسوولانه دارد. CSDDD برای شرکت‌های اتحادیه اروپا (EU) و غیر‌اتحادیه اروپا با فعالیت‌هایی در اتحادیه اروپا که آستانه‌‌‌‌های ذکرشده در زیر را برآورده می‌کنند، اعمال می‌شود. برای اولین‌بار، تعهدات جامع حقوق بشر و بررسی زیست‌محیطی اجباری را با جریمه‌‌‌‌های مالی قابل‌‌‌‌توجه و مسوولیت مدنی برای شرکت‌هایی که به‌طور کامل قوانین را رعایت نمی‌کنند، معرفی خواهد کرد. همچنین تعهد جدیدی را برای شرکت‌ها ایجاد می‌کند تا برنامه انتقال آب‌‌‌‌و‌‌‌‌هوا را اتخاذ و اجرا کنند. به‌علاوه شرکت‌ها را ملزم می‌کند تا در مورد فرآیندهای بررسی دقیق خود گزارش دهند. این احتمالا برای بیشتر کسب‌وکارهای زیرمجموعه سخت‌تر خواهد بود، زیرا این الزامات قوانین نرم بین‌المللی موجود را به‌عنوان تعهدات اجباری بازنگری می‌کنند. شرکت‌هایی که نه در حوزه، بلکه در زنجیره ارزش کسب‌وکارهایی که در حوزه فعالیت هستند، قرار داردند نیز تاثیرات قانون را احساس خواهند کرد و می‌توانند انتظار افزایش درخواست‌های اطلاعاتی مرتبط با پایداری، الزامات قراردادی و درخواست‌های انتقال مرتبط با آب‌‌‌‌و‌‌‌‌هوا را داشته باشند.
  • جوامع محلی متاثر از تغییرات اقلیمی

    حمید ملازاده
    تغییرات اقلیمی موضوعی جهانی است که تاثیرات آن تقریبا در هر گوشه‌‌‌‌ای از این کره خاکی به‌وضوح قابل‌مشاهده است. به‌رغم اینکه جوامع علمی مدت‌هاست در مورد خطرات افزایش دما، ذوب‌شدن یخ‌‌‌‌ها و افزایش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌ای هشدار داده‌اند، پیامدهای این فجایع نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه اثرات آن در سطوح محلی بیش از بیش احساس می‌شود. گستره‌‌‌‌ای از منطق در سراسر جهان با اثرات محسوس گرم‌‌‌‌شدن زمین، از فرسایش سواحل و سیل گرفته تا خشکسالی و کمبود آب دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این مقاله به بررسی چگونگی تاثیر تغییرات آب‌‌‌‌و‌‌‌‌هوا بر جوامع محلی می‌پردازد و مبارزات، انعطاف‌‌‌‌پذیری و استراتژی‌های سازگاری آنها را بررسی می‌کند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر