شماره روزنامه ۶۱۴۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۱۷۴۴ دنیای اقتصاد

اخبار تجارت - روزنامه شماره ۱۷۴۴

  • ایران؛ اولین صادرکننده لبنی آسیا

    دنیای اقتصاد: بخش کشاورزی از نظر تامین غذایی کشور و ایجاد رونق در اقتصاد، اهمیت بسیار بالایی دارد. این اهمیت لزوم شناسایی چالش‌های این زنجیره را در راستای مرتفع‌کردن آنها نمایان می‌کند. لازمه این امر تجزیه و تحلیل همزمان نقاط ضعف و قوت و همچنین تهدیدها و فرصت‌ها به‌صورت واقع‏‏‏‏‌بینانه در حوزه زنجیره ارزش محصولات کشاورزی است. درنظرگرفتن واقعیت‌های موجود راهکاری است که می‌تواند در شناسایی چالش‌ها و مسائل این زنجیره در حوزه امنیت غذایی کمک کند. باوجود چنین چالش‌هایی درمیان کشورهای آسیایی صادرکننده محصولات لبنی در سال‌۲۰۲۳، ایران با ۲.۱‌میلیون ‌تن صادرات در رتبه نخست قرار دارد.
  • تجارت ۱۰۰‌میلیاردی دلار در هفت ماه

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر اقتصاد و رئیس‌کل گمرک ایران از تجارت خارجی ۱۰۰‌میلیارد دلاری در ۷ ماهه سال‌۱۴۰۳ خبر داد.
  • زنگ خطر برای تجارت‌جهانی

    دنیای اقتصاد -نیلوفر ادیب‏‏‏‏‏‏‌نیا: تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک روزبه‌روز در حال افزایش است و افزایش شاخص فاصله ژئوپلیتیک به‌خوبی نمایانگر گسترش موانع سیاسی بر سر راه مبادلات اقتصاد بین‌المللی است. در چنین فضایی روند تجارت‌جهانی بیش از پیش با هزینه‌های بسیار مواجه می‌شود و کشورها را به اتخاذ تصمیم‌های نادرست در عرصه اقتصادی سوق می‌دهد.
  • خرید توافقی جوجه یک‌روزه از سوی اتحادیه با قیمت ۲۴‌هزار‌تومان

    دنیای‌اقتصاد: اتحادیه و انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه برای کنترل قیمت گوشت مرغ توافق‌نامه امضا کردند تا جوجه یک‌روزه با نرخ توافقی از سوی اتحادیه خریداری شود. به گزارش مهر، علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور درباره پیش‌بینی این اتحادیه در تامین جوجه یک‌روزه با قیمت مناسب برای واحدهای تولیدی مرغ گفت: قیمت جوجه یک‌روزه خیلی بالا بوده و بسته به نژاد و کیفیت آنها بین ۲۳ تا ۳۶‌هزار‌تومان متغیر است.
  • صادرات کره محدود شد

    دنیای‌اقتصاد: باتوجه به کاهش عرضه کره در بازار داخلی و افزایش صادرات این محصول در پی افزایش قیمت جهانی کره، قیمت پایه صادراتی کره و خامه در ایران اصلاح شد. به گزارش خبر‌‌گزاری تسنیم، با توجه به افزایش قیمت جهانی کره و افزایش صادرات این محصول از کشور و کاهش عرضه به بازار داخلی قیمت پایه کره و خامه افزایش‌یافت.
  • صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان ۳۱‌درصد افزایش یافت

    دنیای‌اقتصاد: رایزن بازرگانی جمهوری‌اسلامی ایران در افغانستان، از افزایش ۲۵۴‌میلیون دلاری صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در ۶ ماهه اول سال‌۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال‌گذشته خبر داد.
  • متمم سیاستی بریکس

    دنیای اقتصاد: بریکس می‌تواند پل عبور ایران به بازارهای جهانی باشد؛ اگر سیاستگذار الزامات بنیادین همکاری در عرصه بین‌الملل را بپذیرد. رفع تحریم، تلاش برای پایان دادن به تنش‌های امنیتی منطقه در کنار پذیرفتن FATF و اولویت دادن به اقتصاد و توسعه از مهم‌ترین مواردی است که به عقیده کارشناسان، متمم سیاستی عضویت در بریکس به شمار می‌روند. در واقع در مقطع کنونی که ایران موفق به عضویت در بلوک نوظهور بین‌المللی شده، لازم است سیاستگذار با شجاعت به سردرگمی در جهت‌گیری‌های کلان اقتصادی در حوزه‌های سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی پایان دهد و از فرصت همکاری با بازیگران بین‌المللی بیشترین بهره را ببرد. بازیگری در بستر پیمان‌های جهانی این امکان را به ایران می‌دهد که با کنار زدن تصویر انزوا از چهره کشور، فضا را برای توسعه صادرات غیرنفتی، تامین مالی پروژه‌های زیرساختی و مشارکت در زنجیره‌های ارزش جهانی و منطقه‌ای فراهم سازد. به‌رغم برخی تضادهای درونی بریکس، توجه به فرصت اقتصادی این پیمان که یک‌پنجم تولید ناخالص جهان را خلق می‌کند، از الزامات یک سیاست خارجی توسعه‌گرا است.
  • چالش‌های ارزی، صادرات قیر را مختل کرده‌است

    دنیای‌اقتصاد: الزام به بازگشت ۱۰۰‌درصدی ارز حاصل از صادرات قیر در بازه زمانی ۸۰ روزه و فقط از طریق سامانه نیما، یک اختلال بزرگ در روند صادرات این محصول است. طبق ابلاغیه کمیته اقدام ارزی که در تاریخ ۳ آبان ۱۴۰۲ منتشر شد، صادرکنندگان قیر از ۱۵ آبان ۱۴۰۲ ملزم شدند ۱۰۰‌درصد ارز حاصل از صادرات خود را در بازه زمانی ۸۰روز، فقط از طریق سامانه نیما بازگردانند؛ این تصمیم از نگاه اعضای انجمن قیر ایران، روند صادرات را مختل‌کرده و باید مورد بازنگری قرار گیرد.
  • توصیه‌های کلیدی برای سرمایه‌گذار ایرانی

    حسین سلاح‌ورزی / فعال اقتصادی
  • احتمال افزایش ماندگاری کالا در محوطه‌های بندری و گمرکی

    دنیای‌اقتصاد: فعالان اقتصادی خواستار تمدید فوری مصوبه ترخیص‌درصدی کالاها از گمرکات کشور هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ مصوبه ترخیص‌درصدی کالاها از گمرکات که تاثیر قابل‌توجهی در کاهش ماندگاری کالاها در محوطه‌های گمرکی و بندری دارد با وجود پیگیری‌های هر روزه مسوولان گمرک تا این لحظه از سوی دولت تمدید نشده‌است و عدم‌تمدید این مصوبه مشکلات متعددی برای واحد‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌های تولیدی و به‌ویژه تامین‌کنندگان کالاهای ضروری و تجهیزات پزشکی به‌وجود آورده‌است. مصوبه ترخیص‌درصدی به گمرکات کشور این امکان را می‌دهد که بر اساس فهرست اعلامی از سوی دستگاه‌های مرتبط، با نگه‌داشتن ۱۰‌درصد، کالاهایی که دارای مجوز ثبت‌سفارش هستند را بدون اخذ کد رهگیری بانک و با رعایت سایر مقررات ترخیص کند تا با ترخیص ۹۰‌درصدی مواد اولیه و کالاهای ضروری از توقف فعالیت خطوط تولید یا معطلی کالاها در اماکن بندری و گمرکی پیشگیری به‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌عمل آید.
  • دولتی‏‏‏‏‌سازی بازار خصوصی ارز؟

    دنیای اقتصاد: محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک‌مرکزی در راستای راه‌اندازی بازار ارز توافقی برای انجام حراج و کشف قیمت ارز حاصل از صادرات بخش‌خصوصی، ضمن تشریح سیاست جدید ارزی بانک‌مرکزی گفت: سامانه بازار ارز توافقی در بانک‌مرکزی با بهره‏‏‏‏‌گیری از بهترین متخصصان فناوری اطلاعات در کشور در یک سال‌گذشته ایجاد و راه‌اندازی شده‌است.
  • مشترکان پرمصرف برق به فکر نصب مولدهای خورشیدی یا ذخیره‌‌‌‌‌‌‌‌ساز انرژی باشند

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت مادرتخصصی توانیر گفت: مشترکان پرمصرفی که بیش از ۲.۵‌برابر الگو برق مصرف می‌کنند، در صورتی‌که از طریق اقدامات بهینه‌سازی امکان کاهش مصرف ندارند، باید نسبت به نصب مولدهای خورشیدی یا استفاده از ذخیره‌سازهای انرژی اقدام کنند.
  • ۹۰‌درصد معادن زغال‌سنگ ایران در طبس است

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه معادن زغال‌سنگ از پرحادثه‌‌‌‌‌‌‌ترین معادن‌‌‌‌‌‌‌ در جهان به‌شمار می‌روند، گفت: ۲۲۸ معدن‌‌‌‌‌‌‌ زغال‌سنگ در کشور وجود دارد که ۹۰‌درصد آنها در طبس است.
  • بال شکسته تجارت ایران

    دنیای اقتصاد: فعالان تجاری یکی از مهم‌ترین گروه‌هایی هستند که طی هفته‌های گذشته از لغو یا محدودیت پروازهای ایران ضربه خورده‏‏‌اند. تجارت در تعامل با سایر کشورها شکل می‌گیرد و معنا می‏‏‌یابد. به اعتقاد فعالان تجاری، حضور مستقیم در کشورهای طرف معامله، الزامی برای تداوم تجارت است.
  • اما و اگرهای واردات برنج

    دنیای‌اقتصاد: دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌‌‌‌‌کنندگان برنج ایران با تاکید بر اینکه نمی‌توان برنج را به‌صورت منطقه‌ای و بر اساس ذائقه وارد کرد چراکه آمار دقیقی از میزان مصرف در مناطق وجود ندارد، اظهار کرد: بهترین راهکار این است که دوران ممنوعیت واردات برنج به ۲ماه کاهش یابد تا بازار تنظیم شود.
  • توصیه‌های کلیدی برای سرمایه‌گذار ایرانی

    حسین سلاح‌ورزی/ فعال اقتصادی
  • بودجه زیر ذره‏بین بخش خصوصی

    در بسیاری از کشورها بودجه سنواتی مهم‌ترین سند سیاستگذاری اقتصادی و اجتماعی دولت‌ها محسوب می‌شود. اهمیت بودجه بیش از یک سند مالی است، چرا که شناخت دولت از مسائل کشور، نحوه اولویت‌بندی مسائل و راه‌حل‌های انتخاب شده - که بیانگر رویکردهای دولت هستند - را نشان می‌دهد. این سند زمینه گفت‌وگوی قوه مقننه و مردم با دولت‌ها را نیز فراهم می‌کند. طبیعی است که سیاست‌های بودجه‌ای، هم رفاه عموم مردم و هم فعالیت‌های آنها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. نحوه تامین مالی و ترکیب هزینه‌ها، به لحاظ آثار کلان، مانند تاثیر بر رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ سود، و غیره بر فعالان اقتصادی اثرگذار است. در ایران سند بودجه سالانه منحصر به تعیین سیاست‌های مالی نیست بلکه همزمان در آن درباره بخشی از سیاست‌های پولی و ارزی و تجاری هم تصمیم‌گیری می‌شود که با اثرگذاری بر متغیرهایی مانند نرخ و ترکیب مالیات‌ها، قیمت انرژی و ارز و هزینه‌های گمرکی، کارکرد یکایک فعالان اقتصادی در سطح خرد را متاثر خواهد ساخت.
  • دروازه‌ای به سرزمین فرصت‌ها

    دنیای اقتصاد: اتاق بازرگانی آلمان و هند (AHK Indien)، از سال ۱۹۵۶ تاکنون به‌عنوان نقطه‏‏ پیوند اصلی برای شرکت‌های آلمانی و هندی در مسیر توسعه تجارت و همکاری‏‏‌های بین‌المللی فعالیت کرده است. این سازمان با تکیه بر شبکه‏‏‌ای گسترده از اعضا، به‌عنوان نماینده رسمی جامعه تجاری آلمان و هند، روابط اقتصادی میان دو کشور را در هر دو بخش خصوصی و دولتی تقویت می‌کند.تاریخچه روابط تجاری هند و آلمان به اوایل قرن نوزدهم و زمانی که آلمانی‏‏‌ها با استفاده از شبکه‏‏‌های تجاری خود در اروپا به دنبال بازارهای جدیدی در آسیا بودند، بازمی‌گردد. در این دوره، برخی از کالاهای آلمانی، به‌ویژه کالاهای صنعتی و ماشین‏‏‌آلات، به هند صادر می‏‏‌شد و از سوی دیگر، مواد خام هندی نیز به اروپا می‏‏‌رسید. با این حال، تعاملات تجاری تا اوایل قرن بیستم به‌طور پراکنده و محدود باقی ماند.
  • فرمان پنج‌ماده‌ای ارتقای نقش شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی

    دنیای اقتصاد: وزیر کشور، طی نامه‌ای به استانداران سراسر کشور خواستار اهتمام جدی آنها نسبت به ارتقای نقش موثر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان در راستای بهبود فضای کسب‌وکار شده است. به گزارش مهر، اسکندر مومنی، وزیر کشور، به موجب مصوبه یکصد‌و‌بیست‌وچهارمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در اتاق ایران، مبنی بر برگزاری منظم جلسات شوراهای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در استان‌ها توسط استانداران، بخشنامه‌ای را به استانداران سراسر کشور به عنوان روسای شوراهای گفت‌وگوی استانی ابلاغ کرد.
  • چشم‌انداز تجارت ۵میلیارد دلاری ایران و ازبکستان

    دنیای اقتصاد: سرپرست دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران با ترسیم چشم‌انداز بلندمدت تجارت پنج‌میلیارد دلاری ایران و ازبکستان، از توافقات اولیه برای امضای موافقت‌نامه تعرفه ترجیحی بین دو کشور خبر داد. به گزارش سازمان توسعه تجارت ایران، اکبر گداری با اشاره به توافقات اقتصادی ایران و ازبکستان در حاشیه سفر وزیر سرمایه‌گذاری، صنعت و تجارت ازبکستان به ایران، گفت: اهتمام و تمایل دو کشور برای توسعه تبادلات تجاری شکل گرفته است؛ از این‌رو شانزدهمین کمیسیون مشترک ایران و ازبکستان اسفند سال جاری به میزبانی ایران، با هدف رشد مبادلات تجاری برگزار خواهد شد. وی بیان‌ کرد: در این سفر درخصوص جزئیات صندوق سرمایه‌گذاری مشترک بین دو کشور که در آینده نزدیک تاسیس خواهد شد گفت‌وگوهایی انجام گرفت.
  • بخش خصوصی خواستار بازنگری در دستورالعمل سهمیه ارزی وزارت صمت

    دنیای‌اقتصاد: محمدرضا توکلی‌زاده، رئیس اتاق مشهد، گفت: دستورالعمل وزارت صمت درباره نحوه انجام و تایید ثبت‌سفارش ارزی، با توجه به مشکلاتی که برای فعالیت بنگاه‌‌‌های تولیدی رقم می‌‌‌زند، باید موردبازنگری جدی قرار بگیرد.
  • لزوم حفاظت از برند چاقوی زنجان

    دنیای‌اقتصاد: هشتادوهفتمین نشست شورای گفت‌‌‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان زنجان با محوریت بررسی مشکلات و مسائل فعالان هنر صنعت چاقوی زنجان و محدودیت‌های صادراتی با حضور جمعی از مدیران دستگاه‌‌‌های اجرایی، بخش خصوصی و فعالان اقتصادی در محل اتاق زنجان برگزار شد.
  • آزادی تجارت از تله تصمیمات؟

    دنیای اقتصاد: همسو نبودن سیاست‌های ارزی و تجاری، اختلاف میان نرخ ارز نیمایی و قیمت دلار در بازار آزاد، اهمیت صادرات و احیای شورای عالی صادرات، بحران انرژی و راهکارهای رفع آن و همچنین کاهش تصدی‌گری وزارت صنعت، معدن و تجارت در فعالیت کسب‌وکارها از مهم‌ترین موضوعاتی بودند که در نشست فعالان بخش خصوصی با وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.
  • چرا برای خرید تضمینی گندم ردیف بودجه جداگانه دیده نشده است؟

    دنیای اقتصاد: خرید تضمینی گندم ضرورتی برای تامین نیازهای اساسی کشور است، هرچند کشاورزان انتظار دارند هزینه این خرید تضمینی در سریع‌ترین زمان ممکن توسط دولت، پرداخت شود. رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران گفت: امسال حدود ۱۲میلیون تن گندم تحویل دولت داده شد اما به نظر می‌رسد در سال جدید خرید تضمینی گندم محدود به آرد نانوایی‌ها شود. به گزارش مهر، علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران، اظهار کرد: وزیر جهاد کشاورزی پیش از رفتن لایحه بودجه ۱۴۰۴ به مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود برای سال جدید ردیف مستقل و جداگانه برای خرید تضمینی گندم از سوی دولت تعریف می‌شود اما با بررسی لایحه، می‌بینیم که پرداخت پول کشاورزان همچنان وابسته به یارانه سوخت است.
  • توصیه‌های کلیدی برای سرمایه‌گذار ایرانی

    حسین سلاح‌ورزی/فعال بازرگانی
    توصیه شماره ۱: تنوع‌سازی در سبد سرمایه‌گذاری: تنوع‌سازی در سبد سرمایه‌گذاری، از اصول حیاتی و بنیادی مدیریت ریسک است که توسط سرمایه‌گذاران حرفه‌ای برای کاهش نوسانات و افزایش پایداری بازدهی به کار گرفته می‌شود. این استراتژی به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا با توزیع سرمایه‌های خود در دارایی‌های مختلف، از متمرکز کردن ریسک در یک دارایی خاص جلوگیری کنند و احتمال زیان‌های سنگین را کاهش دهند. همان‌طور که وارن بافت می‌گوید: «خطر از ندانستن ناشی می‌شود، نه از تنوع‌سازی.»
  • پیشتازی تجارت بدون ‌نفت

    دنیای اقتصاد: بین سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲، کشورهای عضو OIC (سازمان کشورهای اسلامی)، با وجود تاثیر منفی همه‌‌‌‌‌گیری کرونا، افزایش تولید ناخالص داخلی تقریبا چهار‌تریلیون دلاری را تجربه کردند. تولید ناخالص داخلی از ۱۹.۴‌تریلیون دلار در سال‌۲۰۲۰ به ۲۳.۶‌تریلیون دلار در سال‌۲۰۲۲ افزایش یافت که رشد ۲۱.۷‌درصدی را نشان می‌دهد.
  • چرا طلای سرخ ایران قاچاق می‌شود؟

    دنیای‌اقتصاد: تعرفه گمرکی صادرات زعفران از افغانستان به هند که سالانه حدود ۶۰‌تن مصرف دارد، صفر و از ایران ۳۸‌درصد است. به گزارش مهر، امروز صادرات محصولات کشاورزی در سایه برخی چالش‌ها نسبت به چند سال‌گذشته کاهش ‌یافته‌است. این کاهش را در اوزان باید پیگیری کرد، نه ارزش‌ریالی زیرا با افزایش نرخ دلار و کاهش پایه‌پولی کشور تحت‌تاثیر تحریم، ممکن است رقم صادراتی روند افزایشی داشته‌باشد.
  • میزان واردات نهاده‌‌‌‌‌های دامی چقدر است؟

    دنیای‌اقتصاد: عضو هیات‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌‌‌‌‌های دام و طیور ایران ضمن تاکید بر تصمیمات غیرکارشناسی طی سال‌های گذشته و کاهش واردات نهاده‌‌‌‌‌های دامی به کشور اظهار کرد: تامین به اندازه‌‌‌‌‌ نهاده‌‌‌‌‌ها به‌معنای امنیت تولید پروتئین در کشور و امنیت غذایی خواهد بود. این موضوع علاوه‌بر نظارت و قیمت‌‌‌‌‌گذاری، نیازمند برنامه‌‌‌‌‌ریزی و رصد و پایش مستمر جریان تامین کشور به‌همراه پیش‌بینی و پیشگیری از بحران‌های پیش‌رو است.
  • تحمیل خسارت به تولید و تجارت

    دنیای اقتصاد: در سال‌های اخیر بسیاری از کسب‌وکارها نسبت به شرایط فعالیت خود گلایه‏‏‏‏‌مند بوده‌اند. در چنین فضایی تولید و تجارت از رونق افتاده و اقتصاد هر روز بیش از پیش با مشکلات جدی، دست‌وپنجه نرم می‌کند. در این میان شاخص‌های بین‌المللی نیز گواه بر نبود فضای مناسب جهت تولید و تجارت است. ایران در شاخص فضای کسب‌وکار در جایگاه ۱۱۹دنیا قرار دارد. در همین‏‏‏‏‌‏‏‏‏‌‏‏‏‏‌‏‏‏‏‌حال رتبه آزادی اقتصادی کشور ‏‏‏‏‌برابر ۱۶۹ است. رتبه توانمندسازی تجاری ایران نیز‏‏‏‏‌‌برابر ۱۳۲ برآورد شده‌است. گفتنی است ایران از منظر شاخص رقابت‌پذیری نیز از میان ۱۳۴کشور در رتبه صدوشانزدهم دنیا قرار دارد. بدون‌تردید در چنین فضایی، عملکرد تولید و تجارت به‌شدت تحت‌تاثیر منفی قرار خواهد گرفت. اصلاح شرایط توصیف شده نیازمند بازنگری در سیاست‌های کلان حاکم بر اقتصاد است.
  • موانع توسعه نهاد داوری اتاق

    دنیای اقتصاد: مراکز داوری اتاق‌های بازرگانی یکی از مراجع موردتایید بین‌المللی برای حل اختلافات تجار در دنیا است که به دلیل تخصص داوران این مراکز در امور تجاری، فرآیند زمانی کوتاه‌تر رسیدگی به دعاوی و تسهیلات درنظر گرفته‏‏‏‏‏‌شده برای تجار، مورد اعتماد بسیاری از فعالان اقتصادی در حل و فصل اختلافات تجاری است. حل و فصل دعاوی بین فعالان اقتصادی از طریق حکمیت و داوری توسط داورهایی که توسط مرکز داوری اتاق بازرگانی احراز شرایط می‌شوند، طبق قانون اصلی‌ترین وظیفه نهاد داوری اتاق بازرگانی است، با این‌وجود بررسی‏‏‏‏‏‌ها حاکی از آن است که با وجود مزیت‌های استفاده از مراکز داوری اتاق‌های بازرگانی در حل و فصل اختلافات بین تجار، بسیاری از پتانسیل‌های این نهاد برای تجار کشور ناشناخته مانده‌است و از طرف دیگر به دلیل برخی مشکلات ساختاری، بوروکراسی‏‏‏‏‏‌های داخلی و تناقضات موجود این نهاد در ارائه خدمات به بازرگانان با ناکامی‏‏‏‏‏‌هایی همراه بوده‌است. آسیب‏‏‏‏‏‌شناسی این موضوع از این جهت قابل‌بررسی و اهمیت است که حل و فصل اختلافات تجار از مسیر مراکز داوری نسبت به مراجع قضایی، تخصصی‏‏‏‏‏‌تر، کم‌هزینه‏‏‏‏‏‌تر و کوتاه‌تر است و از طرفی کشور دارای پتانسیلی از بارزترین حقوقدانان در عرصه تجارت بین‌الملل است؛ از همین‌رو ضروری است موانع موجود در مسیر عملکرد کارآ و موثر مراکز داوری‏‏‏‏‏‌ اتاق‌های بازرگانی برطرف شود.
  • توصیه‌های کلیدی برای سرمایه‌گذار ایرانی

    حسین سلاح‌ورزی / فعال اقتصادی
    در دنیای امروز، جایی‌که تغییرات اقتصادی و سیاسی با سرعت سرسام‌‌‌‌‌‌‌آوری رخ می‌دهد، سرمایه‌گذاری به یک فعالیت پیچیده و حساس تبدیل شده‌است. دیگر نمی‌توان با خرید و فروش یک دارایی یا سهم به تنهایی به موفقیت دست‌یافت. سرمایه‌گذاری در شرایط کنونی، بیشتر شبیه به بازی شطرنج است که هر حرکت اشتباه می‌تواند به شکست بزرگی منجر شود.
  • افزایش عرضه گوشت طیور

    دنیای‌اقتصاد: مقدار عرضه گوشت طیور در شهریور۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال‌قبل برای مرغ ۳‌درصد، برای بوقلمون ۷۲‌درصد، برای بلدرچین ۲۳‌درصد و برای شترمرغ ۶۶‌درصد افزایش داشته‌است. به گزارش مهر، نتایج طرح آمارگیری کشتار طیور کشتارگاه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌های رسمی کشور در شهریور سال‌۱۴۰۳ از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. بر اساس نتایج این طرح، وزن گوشت عرضه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌شده انواع طیور کشتارشده در کشتارگاه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌های رسمی کشور در شهریور۱۴۰۳ جمعا ۲۰۷‌‌هزار و ۴۹۹تن گزارش‌شده که سهم گوشت مرغ بیش از سایر انواع طیور بوده‌است. براساس نتایج این آمارگیری، گوشت مرغ با ۲۰۳‌هزار و ۸۴۵تن، ۹۸.۳درصد از وزن کل گوشت طیور عرضه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌شده را به خود اختصاص داده‌است. گوشت بوقلمون با ۲.۱۴۵تن و سایر انواع طیور با ۱.۵۰۰تن، به‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌ترتیب ۱.۰درصد و ۰.۷درصد از وزن کل گوشت طیور عرضه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌شده را به خود اختصاص داده‌اند.
  • افتتاح شورای حل اختلاف ویژه اتاق کرمان

    دنیای‌اقتصاد: مراسم افتتاح شورای حل اختلاف ویژه اتاق کرمان، با حضور رئیس اتاق کرمان، رئیس‌‌‌‌‌‌‌کل دادگستری استان، رئیس مرکز حل اختلاف کشور و جمعی از مسوولان قضایی و فعالان اقتصادی کرمان برگزار شد.
  • تامین سوخت زمستانه صنایع ضروری است

    دنیای‌اقتصاد: در صد و یازدهمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی البرز ضمن اشاره به‌‌‌‌‌‌‌‌ضرورت تامین سوخت زمستانه و مقابله با قاچاق آن در این استان بر بهبود سیستم مراودات پولی و ارزی بین‌المللی به‌عنوان خواسته فعالان بخش‌خصوصی در حوزه صادرات از دولت و بانک‌مرکزی تاکید شد.
  • کتاب ارزان برای همه

    دنیای‌اقتصاد: صنعتی‌زاده اوایل دهه‌پنجاه، محل انتشارات خود را به سرخه‌حصار منتقل و کار نشر را در آنجا ادامه داد. تشکیل و مدیریت سازمان مبارزه با بی‌سوادی از دیگر فعالیت‌های او در سال‌۱۳۴۳ بود. صنعتی‌زاده اجرای این طرح را از روستاهای قزوین شروع کرد، ولی به دلیل مشکلات امنیتی آن را رها کرد. او پس از تجربه موفق در ایران، طی قراردادی دو‌میلیون دلاری چاپ حدود ۱۲۰ عنوان از کتاب‌های درسی افغانستان را بر عهده گرفت. مدت این قرارداد ۱۰سال ‌بود و سالانه حدود یک‌میلیون دلار برای فرانکلین سود داشت.
  • سبک چینی تسخیر بازار

    دنیای اقتصاد : تراز تجاری مثبت ۸۵۷میلیارد دلاری چین نشان از این دارد که این کشور در تسخیر بازارهای جهانی و توسعه صادرات موفق بوده است. سیاست پایین نگه‌داشتن ارزش پول ملی در چین در مقابل دلار یکی از سیاست‏هایی است که به ارتقای حضور این کشور در بازار جهانی منتهی می‌شود.
  • فرصت‌های اقتصادی مرز

    دنیای اقتصاد: بازارچه‏‏‏‌های مرزی علاوه‌بر نقش تجاری، به‌عنوان نقاط تلاقی فرهنگی و اقتصادی، فضایی برای تعاملات اجتماعی و فرهنگی میان مردم مرزنشین فراهم می‌کنند. نمونه‏‏‏‌های خارجی بازارچه‏‏‏‌های مرزی حکایت از آن دارد که این بازارچه‏‏‏‌ها می‌توانند به توسعه اقتصاد محلی، ایجاد زیرساخت‌های مدرن و اشتغال‌زایی هرچه بیشتر منتهی شوند. در ایران نیز بازارچه‏‏‏‌های مرزی با سیاستگذاری‌های مناسب و ایجاد دفاتر تجاری چندملیتی، می‌توانند به محرک‌های توسعه اقتصادی تبدیل شوند. اقدامات کلیدی مانند بازطراحی سیستم گمرکی، جذب سرمایه‌گذاری زیرساختی و آموزش تخصصی مرزنشینان، می‌تواند این بازارچه‏‏‏‌ها را به مراکز اقتصادی پویا و موثر بدل کند.
  • سهم ۲۲‌درصدی کالاهای اساسی از ارزش کل واردات

    دنیای‌اقتصاد: در ۷ماهه امسال ۱۴‌میلیون و ۱۵‌هزار‌تن انواع کالاهای اساسی به ارزش ۸.۶میلیارد دلار از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شد. به گزارش روابط‌عمومی گمرک ایران، این میزان کالای اساسی وارداتی در این مدت نسبت به سال‌گذشته از نظر وزن ۵.۶درصد افزایش و از حیث ارزش ۶.۴درصد کاهش داشته‌است.
  • بازگرداندن پروانه‌‌‌‌‌های اکتشاف لغوشده با رای دیوان عدالت اداری

    یاسر عرب‏‏‏‏‌نژاد وکیل و مشاور حقوقی در حوزه فعالیت‌های اقتصادی و رفع موانع
    لغو پروانه‌‌‌‌‌های اکتشاف بر اساس آیین‌نامه اجرایی قانون معادن، در سال‌های اخیر باعث نگرانی و چالش‌های متعددی برای فعالان بخش معدن شده‌است. این اقدام، برخی از سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان واقعی را با خسارات مالی و حقوقی مواجه‌کرده و اعتماد آنها به نظام حقوقی و اداری کشور را تحت‌تاثیر قرارداده‌است.
  • اصلاحات ارزی بودجه‏‏‏‌ای

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: فعالان صنعتی و صادرکنندگان در طول سال‌های گذشته همواره خواستار اصلاح شرایط اقتصادی و تک‌نرخی‌شدن قیمت دلار با هدف ارتقای حضور در بازار جهانی بوده‌اند. بودجه‌ سال‌۱۴۰۴ موضوع اجرای اصلاحات تدریجی ارزی را مجددا مطرح کرده‌است. رئیس دولت چهاردهم در جریان تقدیم لایحه بودجه ‌به نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی به موضوع اصلاح نظام ارزی کشور تاکید کرد. در کلیات مطرح‌شده بودجه ‌سال‌آتی، نرخ ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی، ثابت‌مانده اما به افزایش تدریجی نرخ تسعیر کالاهای اساسی متناسب با تورم تاکید شده‌است، بنابراین باید این‏‏‏‌طور ادعا کرد که دولت چهاردهم در راستای کاهش تعدد نرخ ارز یا کاهش تدریجی فاصله قیمتی دلار در حرکت است، هرچند در این مسیر شرایط سیاسی را در کنار اصلاحات اقتصادی‌ همگام ساخته است.
  • استوار در میان بحران‌ها

    اتاق بازرگانی آمریکا در اسپانیا (AmChamSpain) یک نهاد غیرانتفاعی و غیرسیاسی است که در سال‌۱۹۱۷ تاسیس شده‌است. این نهاد، به‌عنوان بهترین پلتفرم شبکه‏‏‏‏‏‌سازی و حمایت از کسب‌وکارها در اسپانیا شناخته می‌شود. بیش از ۲۷۰ شرکت عضو این اتاق، با ایجاد بیش از یک‌میلیون شغل مستقیم و غیر‌مستقیم، دارای گردش مالی ۲۴۸‌میلیارد یورویی در کشور اسپانیا هستند که تقریبا معادل ۲۶‌درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است. اتاق بازرگانی ایالات‌متحده در اسپانیا، بخشی از شبکه اتاق‌های بازرگانی بین‌المللی آمریکا در سراسر جهان(AmCham) است. این نهاد، مهم‌ترین سازمان تجاری در ایالات‌متحده بوده و بیش از ۳‌میلیون شرکت عضو دارد.
  • درآمد دولت از واردات چقدر است؟

    دنیای‌اقتصاد: طبق بخش اول لایحه بودجه‌۱۴۰۴ منابع درآمد دولت از محل حقوق ورودی در بودجه‌سال‌۱۴۰۴ تعیین شد. به گزارش «ایسنا» طبق لایحه بودجه‌۱۴۰۴ از مفروضات منابع و مصارف عمومی دولت در سال‌۱۴۰۴ حقوق ورودی حاصل از ارزش کل واردات کشور در این سال‌۶۱.۲‌میلیارد یورو خواهد بود.
  • تفاهم‌نامه همکاری اتاق همدان و اتاق مشترک ایران و قزاقستان امضا شد

    دنیای‌اقتصاد: در نشست توسعه همکاری تجاری استان همدان و قزاقستان که با حضور سفیر این کشور در تهران، برگزار شد، ضمن تبادل‌‌‌‌‌‌نظر در مورد توسعه همکاری‌های دوجانبه، تفاهم‌نامه همکاری اتاق همدان و اتاق مشترک ایران و قزاقستان نیز امضا شد. نشست توسعه همکاری تجاری استان همدان و قزاقستان با حضور سفیر قزاقستان در تهران، رئیس اتاق همدان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان و جمعی از فعالان اقتصادی استان همدان برگزار شد. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان در ابتدای این نشست، ضمن معرفی ظرفیت‌های همدان در بخش‌های مختلف، گفت: در نشست حاضر، تفاهم‌نامه توسعه تجاری و فرهنگی بین ۲کشور امضا می‌شود و همدان آمادگی امضای تفاهم‌نامه خواهرخواندگی با قزاقستان را نیز دارد.
  • با ابلاغ بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌های جدید، تولیدکنندگان را از تولید پشیمان نکنید

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق سمنان با اشاره به مشکلات محیط کسب‌وکار که فعالان اقتصادی را به‌‌‌‌‌‌‌زحمت مضاعف می‌‌‌‌‌‌‌اندازند، از مسوولان خواست با تصویب قوانین و بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌های جدید، تولیدکنندگان را از کار تولیدی پشیمان نکنند.
  • نظارت مجلس بر اجرای قوانین موجود تقویت شود

    دنیای‌اقتصاد: فعالان اقتصادی استان کرمان با انتقاد از معضلاتی نظیر بخشنامه‌‌‌‌‌‌های خلق‌الساعه و آیین‌نامه‌‌‌‌‌‌های جدید برای قوانین موجود، از اعضای کمیسیون برنامه‌‌‌‌‌‌وبودجه مجلس خواستند نظارت بر اجرای قوانین موجود را تقویت کنند. نشست فعالان اقتصادی کرمان با رئیس و اعضای کمیسیون برنامه‌‌‌‌‌‌وبودجه مجلس شورای‌اسلامی در محل اتاق کرمان برگزار شد. بحث درباره چالش‌های مختلف از تعهدات ارزی تا بخشنامه‌‌‌‌‌‌های خلق‌الساعه از محورهای این نشست بود. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، لازم‌‌‌‌‌‌الاجرا‌شدن برنامه هفتم و آغاز کار مجلس و دولت را فرصت مناسبی برای آغاز نگرش جدید در اقتصاددانست و افزود: ما در کرمان با تمام توان به‌عنوان سربازان جبهه اقتصادی آماده کار هستیم و امیدواریم همه ما بتوانیم فرمایشات رهبر معظم انقلاب در مورد اقتصاد را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
  • ظرفیت‌های بخش‌خصوصی در ارتباط با قوای سه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌گانه

    دنیای اقتصاد: در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور، بر اهمیت تقویت روابط موثر بین اتاق‌ها و دستگاه‌های اجرایی و تصمیم‌ساز کشور و معرفی ظرفیت‌های بخش‌خصوصی در اقتصاد تاکید شد. روسای اتاق‌های سراسر کشور در نشست اخیر با اعضای هیات‌رئیسه اتاق ایران ضمن اشاره به ضرورت معرفی ظرفیت‌های بخش‌خصوصی در سطح جامعه، برقراری روابط مستمر و موثر با قوای سه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌گانه، دستگاه‌های اجرایی و حاکمیتی را لازم و مهم توصیف کردند.
  • مسوولان به زنگ خطر شامخ توجه کنند

    دنیای‌اقتصاد: هفدهمین نشست از دوره دهم هیات‌نمایندگان اتاق ایران با حضور نمایندگان بخش‌خصوصی برگزار شد. تحولات منطقه‌ای، لایحه بودجه‌۱۴۰۴ و مباحث محیط کسب‌وکار از موضوعات اصلی این نشست است. سهراب شرفی، عضو هیات‌نمایندگان اتاق ایران درباره مسائل ساختاری در اتاق بازرگانی گفت: باید راهبردهایی برای رشد و توسعه اقتصادی تنظیم شود، اما در عمل اتاق درگیر مشکلات زیادی است که باید برای این موارد چاره‌‌‌‌‌‌اندیشی کند.
  • تعارض منافع دولت و بخش‌خصوصی زیاد شده‌است

    دنیای‌اقتصاد: تعارض منافع و دیدگاه‌های دولت و بخش‌خصوصی زیادشده و امروزه مسائلی را مطرح می‌کنیم که خودمان آنها را ایجاد کرده و بهتر است دنبال مقصر نگردیم. به گزارش «ایلنا» غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه‌مجلس شورای‌اسلامی درمیان نمایندگان بخش‌خصوصی گفت: در بودجه ‌نمی‌توانیم همه‌چیز را درست کنیم، این واقعیتی است که باید بپذیریم. وی افزود: تعارض منافع و دیدگاه‌های دولت و بخش‌خصوصی زیادشده و امروزه مسائلی را مطرح می‌کنیم که خودمان آنها را ایجاد کرده‌ایم و بهتر است دنبال مقصر نگردیم.تاجگردون تصریح کرد: فکر می‌کنم مهم‌ترین چالش ما مساله ارز و نوع تخصیص آن است. رئیس کمیسیون بودجه ‌اظهار کرد: تصمیم‌گیری در مورد ارز خیلی سخت است زیرا بین عموم مردم و تولیدکنندگان و صادرکنندگان تعارض منافع در مورد قیمت‌گذاری ارز وجود دارد. وی تصریح کرد: کمیسیون بودجه‌با درخواست‌های تولیدکنندگان و صادرکنندگان و اقتصاد ایران آشناست و مطلع است که تعهدات ارزی معضل جدی برای صادرکنندگان است.
  • تامین ارز واردات صنایع به ۲۹.۵میلیارد دلار رسید

    دنیای‌اقتصاد: اصغر بالسینی سخنگوی مرکز مبادله ایران درخصوص آمار تامین ارز واردات صنایع گفت: بانک‌مرکزی از ابتدای سال‌جاری تا ۳۰ مهرماه، برای واردات سه گروه کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و همچنین نیازهای خدماتی، مبلغ ۳۸‌میلیارد و ۸۵۲‌میلیون دلار تامین ارز کرده‌است. ۲۹‌میلیارد و ۴۹۰‌میلیون دلار از ارز تامین‌شده به بخش صنعت تخصیص داده شده‌است؛ از این حجم، ۲۰‌میلیارد و ۹۳۶‌میلیون دلار با ارز نیمایی و ۸‌میلیارد و ۵۵۴‌میلیون دلار با نرخ توافقی تامین شده‌است. شایان ذکر است، بانک‌مرکزی از ابتدای سال‌تا تاریخ۳۰ مهرماه۱۴۰۳، ۸‌میلیارد و ۴۷۸‌میلیون‌دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو تامین کرده‌است.
  • تولیدکنندگان و صادرکنندگان در خط‌مقدم جنگ هستند

    دنیای اقتصاد: آیین روز ملی صادرات، فرصتی بود تا علاوه‌بر تقدیر از صادرکنندگان ممتاز، مدال‏‏‏‏‌آور و نمونه کشور، به واکاوی دلایل و سیاست‌های ضدصادراتی پرداخته شود که تبدیل به سدی در مقابل ارزآوری و رشد صادرات غیرنفتی کشور شده و تراز تجاری منفی بیش از ۱۶‌میلیارد دلاری در سال‌گذشته و ۷‌میلیارد دلاری در ۶ ماه نخست سال‌جاری را به‌دنبال داشته‌است. صادرکنندگان در بیست و هشتمین سالروز ملی صادرات که با حضور رئیس‏‏‏‏‌جمهور در سالن اجلاس سران برگزار شد، تعهد ارزی، فاصله نرخ ارز آزاد و دستوری نیما، تورم بخشنامه‏‏‏‏‌های متناقض، عدم‌هماهنگی سیاست‌های ارزی و تجاری، محدودیت نقل و انتقالات مالی، مشکلات نظام بانکی و ناترازی‏‏‏‏‌هایی که منجر به ایجاد محدودیت برای تولیدشده‌است را گلوگاه‌های رشد صادرات عنوان کردند و هشدار دادند در صورت تداوم تنبیه صادرکنندگان با سیاست‌های ضدصادرات، کسری تجاری کشور در ماه‌های آینده افزایش می‏‏‏‏‌یابد. فعالان اقتصادی در این همایش همچنین به زنجیره فساد و رانتی اشاره کردند که منشأ آن سیاست ارز چند نرخی است. خام‏‏‏‏‌فروشی، سهم پایین کالاهای با ارزش‌افزوده در سبد صادراتی کشور و عدم‌تنوع مقاصد و بازارهای صادراتی از دیگر مواردی بود که در سالروز ملی صادرات به آنها پرداخته‌شد. براساس آمار ارائه‌شده در حال‌حاضر به دلایل عدیده، تمرکز جغرافیایی صادرات کشور به‏‏‏‏‌گونه‏‏‏‏‌ای است که سهم ۵شریک اصلی صادراتی کشور، حدود ۷۳‌درصد از صادرات کشور است.
  • چرا مطالبات کشاورزان پرداخت نمی‌شود؟

    دنیای‌اقتصاد: پرداخت مطالبات گندمکاران به چالشی جدی در ماه‌های اخیر بدل شده‌است. نایب‌رئیس مجلس شورای‌اسلامی درباره پرداخت‌نشدن مطالبات گندمکاران گفت: از دولت خواهش می‌کنیم مطالبات گندم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کاران را پرداخت کند.
  • اقتصاد دریامحور؛ محرک توسعه

    دنیای اقتصاد: اقتصاد دریامحور، راهبردی اساسی، توسعه‏‏‏‏‏‏‏‏‌ای و کنشگرا و درنهایت، تحول آفرین است. توسعه با اتکا به ظرفیت‌های دریایی با موضوعات مختلف توسعه‏‏‏‏‏‏‏‏‌ای و حاکمیتی مانند جمعیت‏‏‏‏‏‏‏‏‌پذیری، ایجاد زیرساخت‌ها و ارتباطات گره‌خورده است. با توجه به هدف‏‏‏‏‏‏‏‏‌گذاری رشد اقتصادی ۸‌درصدی در برنامه هفتم توسعه و همچنین ابلاغ سیاست‌های کلی توسعه دریامحور از سوی رهبر معظم انقلاب در سال‌۱۴۰۲، این موارد بیش از پیش مورد‌توجه قرار گرفته‌است.
  • اجماع برای تحدید استقلال اتاق؟

    دنیای اقتصاد : اگرچه بدنه بخش‌خصوصی بر این باور است که قانون قدیمی اتاق بازرگانی نیاز به اصلاح و به‌روز‌رسانی دارد، اما به‌نظر می‌رسد آنچه امروز به‌عنوان تغییر قانون اتاق در مجلس در جریان است، چندان با اهداف بخش‌خصوصی برای حفظ استقلال اتاق منطبق نیست. تغییر قانون اتاق‌های بازرگانی پس از چندین دوره کش و قوس در مجلس، مجددا مورد‌توجه بهارستانی‌ها قرارگرفته‌است.
  • مهلت رفع تعهد ارزی تا پایان سال ‌تمدید شد

    دنیای‌اقتصاد: بر اساس مصوبات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، دسترسی به کوتاژهای صادراتی مربوط به سال‌های ۹۸ تا ۱۴۰۰ و رفع تعهد ارز حاصل از صادرات تا پایان سال‌جاری تمدید شد.
  • رویکرد دولت و تعارضات قانونی، مانع تکمیل فرآیند خصوصی‌‌‌‌‌سازی است

    دنیای‌اقتصاد: از نگاه اعضای شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار برای اجرای مواد قانونی مربوط به‌خصوصی‌‌‌‌‌سازی لازم است رویکرد دولت تغییر کند و فضا برای حضور بخش‌خصوصی تسهیل شود. رقابت‌پذیری در اقتصاد با تمرکز بر ماده‌(۵) قانون برنامه هفتم و ماده‌(۶) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل۴۴ قانون‌اساسی، محور نشست اخیر شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار بود. اعضای شورای راهبری تاکید کردند که واگذاری و خصوصی‌‌‌‌‌سازی به‌دلیل نامناسب‌بودن رویکرد دولت و تناقض‌‌‌‌‌هایی که بین قانون برنامه هفتم و قانون اجرای سیاست‌های اصل۴۴ وجود دارد، قابل‌اجرا نیست.
  • تعمیق مداخله دولت در اتاق

    هادی حدادی / کارشناس و مشاور راهبردی دبیرکل اتاق تهران
    فعالیت اتاق‌های بازرگانی و تشکل‌های کارفرمایی معمولا در دنیا ذیل دو نظام کلی است. یکی نظامی است که عمدتا تحت‌تاثیر نظام‌های سوسیالیستی قرارگرفته‌اند که در این نظام فکری تشکل‌ها سلسله‌مراتبی هستند و در یک صنعت نمی‌توانند با هم رقابت کنند و تشکل انحصاری شکل می‌گیرد که عضویت در این تشکل‌ها اجباری است. در ایران تا حد زیادی نظام اصناف از زمان رضاخان تحت‌تاثیر این نظام فکری قرارگرفته‌است. نظام دومی نیز وجود دارد که تحت‌تاثیر آنگلوساکسون و لیبرالی است. در این نظام فکری رقابت بین تشکل‌ها به‌رسمیت شناخته و جلوی انحصار گرفته می‌شود. فعالیت تشکل‌ها آزاد و عضویت هم داوطلبانه است. بررسی این دو نظام فکری نشان می‌دهد هرقدر به سمت نظام اول میل کنیم میزان مداخله قانون‌گذار بیشتر است و هرقدر به سمت نظام دوم فکری پیش‌برویم، مداخله دولت کمتر.
  • تحول در صنعت نشر

    دنیای‌اقتصاد: اکبر صنعتی در کرمان برای کودکان بی‌سرپرست یک پرورشگاه بزرگ ساخت. در این مرکز، برخی از بچه‌ها کفاشی، مکانیکی، آهنگری و خیاطی می‌آموختند. صنعتی برخی روزها بچه‌ها را برای جمع‌آوری پوست انار و گردو به خاکروبه‌ها می‌فرستاد تا از آنها برای رنگرزی استفاده کنند. سید‌علی‌اکبر صنعتی، نقاش و مجسمه ساز چیره‌دست (فوت‌ فروردین ۱۳۸۵) در همین پرورشگاه رشد کرد و یکی از نمایشگاه‌های دائمی او در همین پرورشگاه دایر است. در آن زمان، هنگام صدور شناسنامه برای بچه‌هایی که نام والدین آنها نامشخص بود، شهرت صنعتی‌زاده را انتخاب می‌کردند.
  • رقابت منطقه‌ای در توسعه‌تجارت

    دنیای اقتصاد: سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت‌جهانی» رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران را موردبحث و بررسی قرار می‌دهد. در این قالب، رویدادهای کلیدی از منظر تاثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران مورد‌توجه قرار می‌گیرند. هدف از تهیه این گزارش که به‌صورت ماهانه از سوی مرکز پژوهش‌های اتاق ایران منتشر خواهد شد ارائه تصویری روشن از محیط ژئواکونومیک ایران و فرصت‌ها و تهدیدهای ایران در این فضا است.
  • ایران و پاکستان برای رفع موانع تجارت توافق کردند

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت از توافق ایران و پاکستان برای رفع موانع تجارت دو کشور خبر داد. به گزارش «ایسنا» وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری‌اسلامی ایران جهت شرکت در اجلاس سازمان همکاری شانگهای (SCO) عازم پاکستان شد.
  • مشوق‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی هدفمند شوند

    دنیای‌اقتصاد: سرپرست دفتر آسیای‌میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه‌تجارت ایران ضمن برشمردن مصائب تجارت در شرایط تحریم، پیشنهاد هدفمند‌شدن مشوق‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی را داد.
  • بازار از دست‌رفته پسته صادراتی

    دنیای اقتصاد - مرضیه احقاقی: یکی از چالش‌هایی که در حال‏‏‏‏‏‌حاضر شاهد اثرات منفی آن‏‏‏‏‏‌هم هستیم، بحث ارزش‌گذاری بالای گمرکی برای محصولات صادراتی و رفع تعهدات ارزی با نرخ نیمایی برای صادرکنندگان است. چالش‌های بازگشت ارز حاصل از صادرات، این‌بار گریبان کشاورزان و تولیدکنندگان پسته را گرفته‌است. از یک‌سو الزام کشاورزان به بازگشت ارز صادراتی با بهای دلار نیمایی، از صرفه اقتصادی صادرات پسته برای کشاورزان کاسته است، از سوی دیگر نیز تخصیص ارز حاصل از صادرات پسته و خشکبار به واردات خودرو، به ایجاد رقبای داخلی در این فرآیند منجر شده‌است. اجرای سیاست‌های ارزی مورد انتقاد عملا به توقف صادرات توسط صادرکنندگان اصیل و با سابقه منتهی می‌شود. در چنین فضایی شاهد ناامیدی صادرکنندگان متخصص و سابقه‏‏‏‏‏‌‏‏‏‏‏‌‏‏‏‏‏‌‏‏‏‏‏‌دار و با ریشه کشور و از دست‏‏‏‏‏‌دادن بازارهای جهانی هستیم.
  • هفت‌خوان رستم در مسیر اکتشاف معادن؛ بررسی موانع قانونی و اجرایی

    یاسر عرب‏‏‌نژاد وکیل و مشاور حقوقی در حوزه فعالیت‌های اقتصادی و رفع موانع
    صنعت معدن به‌عنوان یکی از ارکان اساسی اقتصاد کشور، نقش مهمی در توسعه اقتصادی، ایجاد اشتغال و افزایش تولید ناخالص داخلی دارد. در برنامه هفتم توسعه، اهداف مهمی همچون نرخ رشد اقتصادی سالانه ۱۳‌درصد و افزایش سالانه ۲۰درصدی اشتغال درنظر گرفته‌شده‌است. دستیابی به این اهداف، بدون تسهیل و تسریع سرمایه‌گذاری در بخش معدن، به‌ویژه در حوزه اکتشاف، امکان‌پذیر نخواهد بود.
  • تسهیلات برای خرید توافقی محصولات کشاورزی

    دنیای‌اقتصاد: سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از جذب تسهیلات بانکی برای خریدهای توافقی محصولات کشاورزی خبر داد.
  • ۱۱۲‌هزار هکتار عرصه‌‌‌‌‌‌‌ جنگلی درگیر بیماری «لورانتوس» است

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از برنامه‌ریزی مبارزه با گیاه نیمه‌‌‌‌‌‌‌انگلی لورانتوس در سطح ۳۷‌هزار و ۵۰۰ هکتار از کانون‌های بحرانی در عرصه‌‌‌‌‌‌‌های جنگلی خبر داد و گفت: اکنون ۱۱۲‌هزار و ۵۱۲ هکتار از عرصه‌های جنگلی درگیر این بیماری هستند. به گزارش «ایرنا» از وزارت جهادکشاورزی، «حمیدرضا قنبری» افزود: برای تحقق این برنامه حدود ۱۸۸‌میلیارد‌تومان اعتبار نیاز داریم که با توجه به میزان تخصیص اعتبارات از سوی سازمان‌برنامه و بودجه‌کشور در موافقت‌نامه‌‌‌‌‌‌‌های سال‌۱۴۰۳ و متناسب با اعتبار تخصیصی برای کنترل سطوح آلوده، در کانون‌های بحرانی اقدام خواهیم کرد.
  • تشکیل کارگروه تخصصی برای حل مشکلات طرح‌های مناطق آزاد قشم و چابهار

    دنیای‌اقتصاد: دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی از تشکیل کارگروه تخصصی برای حل مشکلات پروژه‌های مناطق آزاد قشم و چابهار خبر داد و گفت: مناطق آزاد در حوزه تامین مالی پروژه‌ها، تخصصی عمل کنند.
  • ناکارآمدی ابربنگاه‌ها

    دنیای اقتصاد: اولین رویداد سراسری تولید مسوولانه و بهره‌وری در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. در این نشست دکتر مسعود نیلی از دریچه بهره‌وری با نگاه به اقتصاد ایران نکات مهمی را مطرح کرد. نتیجه بررسی‏‌های اقتصادی نشان می‏دهد که رابطه بین بهره‌وری و اندازه بنگاه‌های اقتصادی رابطه عکس است و بنگاه‌های کوچک بهره‌وری بالاتری نسبت به بنگاه‌های بزرگ دارند. در این شرایط می‏توان دو عامل درونی و بیرونی را بر تولید اثرگذار دانست. عامل درونی همان مدیریت و تکنولوژی است و عامل بیرونی همان سیاست‏های کلان اقتصادی و تصمیمات دولتی است. عوامل درونی موجب رشد و توسعه بنگاه‌های کوچک می‏شود و عوامل بیرونی در اقتصاد ایران موجب کاهش بهره‌وری بنگاه‌های بزرگ‏مقیاس شده است. بنگاه‌های بزرگ‌مقیاس در اقتصاد ایران مسیر تکوینی خود را به درستی طی نکرده‏اند و مدیریت در این نوع بنگاه‌ها از بیرون صورت می‏گیرد که این عامل باعث بی‏ثباتی تولید در این بنگاه‌ها شده است.
  • پایگاه ۱۳۰ سال ‌تجارت

    دنیای اقتصاد: اتاق بازرگانی و صنعت بریتانیا و ترکیه(BCCT)، به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین سازمان‌های غیرانتفاعی تجاری در ترکیه، در سال‌۱۸۸۷ تاسیس شد. ماموریت این اتاق، کمک به تجارت و سرمایه‌گذاری بین‌المللی از طریق پیوند‌دادن کسب‌وکارهای ترکیه با همتایان بریتانیایی است. امروزه این اتاق، نماینده بیش از ۳۰۰ کارآفرین و شرکت در اندازه‌های مختلف و از طیف گسترده‌ای از بخش‌های اقتصادی است. این مجموعه شامل چندین شرکت چندملیتی بزرگ و همچنین تعداد قابل‌توجهی از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط (SMEs) از ترکیه و بریتانیا است. روابط تجاری بین بریتانیا و ترکیه دارای تاریخچه‏‏‏‏‌ای طولانی است که به قرن‌ها قبل بازمی‏‏‏‏‌گردد. این تعاملات تجاری، از دوره امپراتوری عثمانی آغاز شده و با گذر زمان به یکی از محوری‏‏‏‏‌ترین روابط اقتصادی منطقه تبدیل شده‌است.
  • گرمایش زمین؛ چالش اصلی باغداری در ایران

    دنیای‌اقتصاد: کاهش روزهای سرد زمستانی، گرمایش زمین و سرمازدگی محصولات در بهار از جمله مواردی هستند که آسیب‌های بسیاری را به باغات پسته وارد کرده‌اند. به گزارش «ایسنا» محمود رضا مهدوی‌اناری فعال صنعت پسته و عضو کمیته باغبانی و عضو هیات‌امنای انجمن پسته ایران درباره تاثیرات تغییرات اقلیمی بر میزان کشت و کیفیت پسته در کشور اظهار کرد: پسته از جمله محصولاتی است که در مناطقی با زمستان سرد و تابستانی‌گرم تولید می‌شود.
  • کسری تراز تجاری ۷‌میلیارد دلار شد

    دنیای‌اقتصاد: طی نیمه نخست امسال کسری تراز تجاری (بدون‌نفت) نزدیک به ۷‌میلیارد دلار بوده‌است. به گزارش مهر، محمد رضوانی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌فر رئیس‌کل گمرک ایران در بیستمین نشست هیات‌نمایندگان دور دهم اتاق بازرگانی تهران، اظهار کرد: از ابتدای سال‌جاری تا ۲۰مهر ماه، صادرات غیرنفتی کشور به ۸۱‌میلیون‌تن به ارزش حدود ۲۹.۵میلیارد دلار رسیده که به نسبت مدت مشابه پارسال، ۷‌درصد به‌صورت وزنی و ١٠‌درصد به لحاظ ارزشی رشد کرده‌است.
  • ایجاد و توسعه صنایع باید طبق آمایش سرزمین باشد

    دنیای‌اقتصاد: در نشست شورای گفت‌وگوی استان خراسان‌شمالی با اشاره به بروز مشکلاتی برای مردم به‌‌‌‌‌‌واسطه نزدیک‌شدن شهرها به مناطق صنعتی و فرودگاه، بر لزوم ایجاد و توسعه صنایع بر اساس آمایش سرزمین و افق بلندمدت تاکید شد.
  • رسانه‌‌‌‌‌‌های مستقل در جلوگیری از فساد نقش جدی دارند

    دنیای‌اقتصاد: اولین نشست تخصصی «اقتصاد و رسانه: از مبانی تا واقعیت» با همکاری مرکز پژوهش‌های اتاق ایران و انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در اتاق ایران برگزار شد. رونمایی از کتاب «مدیریت نتیجه محور» اولین بخش از این نشست بود. پراسان کومار، دبیرکل اتحادیه اعتبارات کشاورزی آسیا و اقیانوسیه اولین سخنران این رویداد بود که در نشست رونمایی از کتاب «مدیریت نتیجه‌محور» گفت: این کتاب، یکی از کتاب‌هایی است که با توجه به پارادایم‌‌‌‌‌‌های توسعه در کشورها مختلف، به مداخله توسعه نیاز داریم و تا این تاثیرات اندازه‌‌‌‌‌‌گیری شود و از ارتباط بین توسعه با جوان، تعاون، کشاورزی و جنسیت باید اندازه‌‌‌‌‌‌گیری شود. البته استفاده از ابزارهایی که این پایش را انجام دهد بسیار دشوار است و روش مبتنی بر نتایج یکی از همین روش‌هاست.
  • ایران در میان کریدور‌ها

    دنیای اقتصاد: مطابق آخرین گزارش بانک جهانی در مورد کریدورهای اقتصادی جهان، کریدور میانی که آسیا را به اروپا متصل می‌کند، تا سال‌۲۰۳۰ محل عبور ۱۱‌میلیون تن ‌ بار خواهد بود، اگرچه ایران یکی از دالان‌های مهم و تاریخی این کریدور به‌حساب می‌آید، اما متاسفانه در سال‌های اخیر از کریدور میانی تقریبا حذف‌شده، به‌طوری که حتی در گزارش اخیر بانک جهانی که بر اساس پروژه‌های بزرگی چون «یک کمربند یک جاده» و «ترنس خزر» تهیه‌شده، ایران عملا نادیده گرفته ‌شده‌است. مسیرهای آلترناتیو درمقابل مزیت‌های ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران به‌سرعت در مناطق همجوار نوار شمالی ایران در حال پیشرفت هستند و چشم‌انداز آنها بیشتر ناظر بر مساله زمان است. هر پروژه‌ای بتواند سریع‌تر عملیاتی و اقتصادی شود، پیشرفت مسیرهای رقیب را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.
  • ماموریت لغو قیمت‌دستوری

    دنیای‌اقتصاد: صبح روز گذشته، اختتامیه هفتمین جشنواره فرهنگی امین‌الضرب در محل اتاق بازرگانی تهران برگزار شد و فعالان اقتصادی در این نشست بر خواسته همیشگی بخش خصوصی یعنی لغو قیمت‌گذاری دستوری تاکید کردند.
  • چهار دلیل منفی‌شدن تراز تجاری

    محمدعلی دهقان‌دهنوی روز یکشنبه در نخستین نشست خبری خود در جمع اهالی رسانه با تشریح علل منفی‌شدن تراز تجاری ایران، از لزوم پیوستن ایران به پیمان تجارت‌جهانی گفت و به کم و کاستی‏‏‏‏‌های فضای تجارت کشور با شرکای خارجی خود پرداخت. او ضمن انتقاد از مقررات دست و پاگیر، کاهش فاصله نرخ ارز آزاد و نیما را یکی از اقدامات مثبت جهت رشد تجارت برشمرد و احیای شورای‌عالی صادرات را به‌عنوان اولین اقدام سازمان توسعه‌تجارت عنوان کرد.
  • تناقض در سیاست‏‏‏‌ دولت‌ها، چالش‏‏‏‌ اصلی حمل‌ونقل ریلی است

    دنیای‌اقتصاد: در نشست مشترک کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران با مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، ضمن بررسی چالش‌های حمل‌ونقل ریلی، اعلام شد؛ دولت‌ها از حمل‌ونقل ریلی حمایت نمی‌کنند و سیاست‌های متناقضی در این حوزه دارند. نشست هم‌‌‌‌اندیشی کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران با موضوع «چالش‌های حمل‌ونقل ریلی، راهبردها و برنامه‌‌‌‌ها» برگزار شد.
  • رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور قانون موافقت‌نامه تجارت ترجیحی ایران و اندونزی را ابلاغ کرد

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور در بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ای قانون موافقت‌نامه تجارت ترجیحی میان دولت جمهوری‌اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی را به‌دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرد. به گزارش «ایرنا» مسعود پزشکیان قانون موافقت‌‌‌‌‌‌‌‌نامه ترجیحی بین دولت جمهوری‌اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی را ۲۱ مهر ماه امسال به وزارتخانه‌‌‌‌‌‌‌‌های صنعت، معدن و تجارت و امورخارجه ابلاغ کرد.
  • رشد ۱۲‌درصدی ارزش صادرات غیرنفتی به روسیه

    دنیای‌اقتصاد: گمرک ایران آمار مبادلات تجاری ایران با فدراسیون‌روسیه در سال‌۱۴۰۲ و ۶ ماهه سال‌۱۴۰۳ را منتشر کرد. به گزارش روابط‌عمومی گمرک ایران، در نیمه نخست سال‌جاری یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار‌تن کالا به ارزش ۴۹۴‌میلیون دلار به روسیه صادر شده‌است. بر اساس این گزارش، این میزان کالای صادراتی در ۶ ماهه سال‌جاری به لحاظ وزن ۲۰‌درصد و از نظر ارزش ۱۲‌درصد افزایش نشان می‌دهد.
  • کاهش ارزآوری؛ ارمغان سیاستگذاری ناکارآمد

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: افت ارزش صادرات فولاد و همچنین پیش‌بینی کاهش هرچه بیشتر ارزآوری این زنجیره، به‌‌‌‌‌‌‌منزله تحمیل خسارت جدی به صنعت فولاد کشور است. به نظر می‌رسد سیاستگذاری ناکارآمد در حوزه ارز و صادرات، از میزان صادرات در این زنجیره مهم کاسته ‌است. هم‌‌‌‌‌‌‌زمان بخش بزرگی از صادرات محصولات فولادی نیز توسط افراد غیرتولیدکننده و تجار بنام انجام شده‌است، بنابراین حتی نمی‌توان به بازگشت ارز حاصل از صادرات در این بخش، امید داشت.
  • ظرفیت‌های مغفول یک قانون کارآمد

    دنیای اقتصاد: بـــخـش خــصـوصی خواستار اجرا‌شدن ماده‌۲ و ۳ قانون کسب‌وکار است. نبود ضمانت اجرایی و سازوکار مشخص برای اجرای ماده‌۲ و ۳ در حالی است که ظرفیت بالایی برای پیش‌بینی‎پذیر‌کردن محیط کسب‌وکار در این مواد قانونی کارآمد که بر نظرخواهی دولت از اتاق‌های سه‌گانه و تشکل‌ها تاکید دارد؛ وجود دارد. بررسی‌های اولیه‌ نشان می‌دهد، طی‌ ۱۰‌سال گذشته‌ مفاد مواد ٢ و ٣ به‌صورت موردی و بسیار محدود اجرایی‌ شده‌است که‌ در این‌خصوص می‌توان فقدان ضمانت‌ اجرایی‌ را یکی‌ از دلایل‌ بروز این‌ مساله‌ مطرح‌کرد.
  • پرداخت بیش از ۵.۸همت غرامت از سوی صندوق بیمه کشاورزی

    دنیای‌اقتصاد: صندوق بیمه کشاورزی در سال‌زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بالغ بر ۵‌هزار و ۸۶۰‌میلیارد‌تومان غرامت به کشاورزان بیمه‌‌‌‌‌‌‌گذار خسارت‌دیده در زیربخش‌های کشاورزی پرداخت کرد. به گزارش «ایسنا» معاون امور بیمه‌‌‌‌‌‌‌ای صندوق بیمه کشاورزی برآورد وزارت جهادکشاورزی از کل خسارت‌‌‌‌‌‌‌های وارده به کشاورزان بیمه‌شده و غیر‌بیمه‌شدگان بخش کشاورزی در سال‌زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بر اثر عوامل قهری و طبیعی را حدود ۱۲۰‌هزار‌ میلیارد‌تومان عنوان کرد. قدرت‌‌‌‌‌‌‌الله نوری افزود: از دو سال‌پیش، خسارت‌‌‌‌‌‌‌های وارده به بخش کشاورزی به‌طور عمده از طریق تسهیلات کم‌‌‌‌‌‌‌بهره به کشاورزان و تولید‌کنندگان مساعدت شده و خسارت بلاعوض به کشاورزان خسارت‌دیده ناشی از عوامل قهری و طبیعی توسط سازمان مدیریت بحران کشور یا مرجعی دیگر پرداخت نشده و از این‌رو صندوق بیمه کشاورزی تنها منبعی بوده که توانست طی این مدت خسارت پرداخت کند.
  • افزایش ۲.۵برابری تجارت ایران و اوراسیا با تجارت ترجیحی

    دنیای‌اقتصاد: تجارت ایران با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در زمان امضای موافقت‌نامه تجارت ترجیحی ۲.۵برابر شد. به گزارش سازمان توسعه‌تجارت ایران، محمدعلی دهقان‌دهنوی رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت گفت: روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان، اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند؛ ایران حدود ۴ سال‌پیش برای اولین‌بار با این اتحادیه مذاکراتی را آغاز که در نهایت منجر به انعقاد قرارداد تجارت ترجیحی با این کشورها شد.
  • به راهکارهای بخش‌خصوصی برای رفع مشکلات کشور اعتماد شود

    دنیای‌اقتصاد: در نشست هیات‌نمایندگان اتاق اصفهان ضمن گلایه شدید فعالان اقتصادی از قطع برق واحدهای صنعتی و تولیدی، تاکید شد: بخش‌خصوصی برای برون‌‌‌‌‌‌‌رفت از بسیاری مشکلات کشور برنامه دارد و باید به راهکارهای این بخش اعتماد شود.
  • رفع فقر با توانمندسازی

    دنیای‌اقتصاد: فرهنگ و نوگرایی ویژگی برجسته خانواده صنعتی‌زاده است. اکبر صنعتی در سال‌۱۲۹۵ شمسی، اولین پرورشگاه را در کرمان تاسیس کرد. مشارکت در تاسیس انتشارات فرانکلین، کتاب‌های جیبی، چاپ کتاب‌های درسی برای مدارس افغانستان، مشارکت در تاسیس کارخانه کاغذ پارس، شرکت گل‌زهرا و... بخشی از تلاش او است. کار برای صنعتی‌زاده وظیفه و بیکاری نوعی خوره بود.
  • تغییرات اقلیمی و صنعت حمل‌ونقل دریایی

    محمد حضرتی
    سامانه تجارت انتشار اتحادیه اروپا (EU ETS) یکی از ابزارهای اصلی اتحادیه اروپا برای مقابله با گرمایش جهانی زمین است که از طریق آن تلاش می‌کند انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای (GHG) را به‌‌‌‌‌طور مقرون به صرفه‌‌‌‌‌ای کاهش دهد. این سامانه براساس اصل‌«آلوده‌‌‌‌‌کننده می‌پردازد» عمل می‌کند، به این معنا که شخص یا اشخاص آلوده‌‌‌‌‌کننده محیط‌زیست، ملزم به پرداخت هزینه‌های ناشی از صدمه به محیط‌زیست هستند.
  • تجارت زیر سایه جنگ

    دنیای اقتصاد - میثم قریشی: تجارت و دادوستد از گذشته تاکنون محلی برای ایجاد تغییرات اساسی در دنیا بوده‌است؛ جنگ‌های صلیبی موجب باز‌شدن درهای دنیای شرق به روی اروپا شد و زمینه رشد و رونق قاره‌سبز در سده‏‏‏‏‏‏‏‏‌های بعد را فراهم کرد. تقابل‌غرب مسیحی‏‏‏‏‏‏‏‏‌نشین و امپراتوری عثمانی بر سر راه تجاری شرق به غرب، منافع حاصل از دادوستد اروپا با هند و چین را به‌خطر انداخت و اروپایی‏‏‏‏‏‏‏‏‌ها برای پیدا‌کردن راه جدید مواصلاتی به شرق آسیا اقیانوس‏‏‏‏‏‏‏‏‌ها را پشت‌سر گذاشتند و در نتیجه قاره آمریکا کشف شد. می‌توان گفت تجارت و جنگ، همزاد یکدیگر هستند و هر زمان که سود تجاری کاهش پیدا کرده، جهان با جنگ مواجه‌شده و نیز جنگ‏‏‏‏‏‏‏‏‌ها خود درهای جدیدی به روی تجار و بازرگانان باز کرده‌اند.
  • صعود تجارت‌جهانی با پایان درگیری خاورمیانه

    دنیای‌اقتصاد: سازمان تجارت‌جهانی اعلام کرد اگر درگیری‌های خاورمیانه مهار شود، تجارت‌جهانی در سال‌۲۰۲۵ می‌تواند ۳‌درصد افزایش یابد.
  • موانع ترخیص‌کالا افزایش یافت

    دنیای‌اقتصاد: گمرک از این پس موظف است از ترخیص‌کالاهایی که دارای قبض انبار از تاریخ پانزدهم مهر و بعد از آن بوده و تاریخ ثبت‌سفارش آنها نیز بعد از این تاریخ و موخر بر تاریخ قبض انبار باشد، جلوگیری کند.
  • چشم‏‏‏‌انداز مبهم تعاملات تجاری

    دنیای اقتصاد: در سال‌های اخیر و پس از اعمال چندین دوره تحریم علیه ایران از سوی ایالات‌متحده و سختگیری‏‏‏‌های قابل‌توجه در روند اجرای این محدودیت‌ها، شاهد کاهش روابط اقتصادی میان ایران و سایر کشورها بودیم. البته در این میان سیاستگذاران، صنعتگران و تجار اهتمام خود را به‌کار بسته‏‏‏‌اند تا از تحریم عبور کنند. باوجود موفقیت‌هایی که در این مسیر حاصل شده اما باید اذعان کرد؛ تحریم‌،لطمات جدی را به چالش‌های اقتصادی ایران، افزوده‌است.
  • تشکیل کارگروه پیگیری توافق‌های تجاری ایران و ازبکستان

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق ایران در نشست بررسی دستاوردهای سفر اخیر هیات تجاری اتاق ایران به ازبکستان، ظرفیت‌ها و امکانات دو کشور برای تقویت سطح مناسبات بین ایران و ازبکستان را مناسب ارزیابی کرد.
  • ضرورت تعیین‌تکلیف برنج‏‏‏‏‏‏‏‏‌های تولیدی امسال شالیکاران شمال از سوی دولت

    دنیای‌اقتصاد: رئیس مجمع نمایندگان مازندران در مجلس شورای‌اسلامی بر لزوم تعیین‌تکلیف برنج‌های تولیدی امسال برنج‌کاران شمال که خریداری ندارند، تاکید کرد. رضا حاجی‌‌‌‌‌‌‌‌‌پور با ارسال نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به معاون اول رئیس‌جمهور خواستار مداخله فوری دولت برای فروش برنج‌های تولیدی سال‌جاری کشاورزان مازندرانی شد و افزود:به‌‌‌‌‌‌‌‌‌فروش نرفتن برنج‌های تولیدی برنج‌‌‌‌‌‌‌‌‌کاران، اقتصاد آنها را سخت تحت‌تاثیر قرارداده‌است.
  • ظهور موانع غیر‌تعرفه‌ای در تجارت

    دنیای اقتصاد -میثم قریشی: نقدهای بسیاری بر تجارت ایران با سایر کشورهای جهان وارد است. درآمدهای گمرکی ،جزئی از مبالغ وصولی دولت در بودجه‌کل ایران است و همیشه این بحث وجود داشته که با افزایش این درآمد تنها حجم تجارت کشور کاهش پیدا می‌کند. افزایش تعرفه‌های تجاری، نافی تجارت آزاد بین کشورهای دنیا شناخته می‌شود اما عدم‌تقارن تعرفه‌های تجاری بین طرفین نیز باعث ضرر یکی از کشورها خواهد شد. در سال‌های اخیر، نهاده‌های دامی پایه ثابت واردات ایران را تشکیل داده و بنا به اطلاعات به‌دست آمده این محصول با حداقل تعرفه وارد کشور شده‌است و در مقابل، کالای نهایی ساخته‌شده کشور برای وارد‌شدن به کشور طرف تجاری با حداکثر تعرفه مواجه می‌شود.
  • مهاجران ایتالیایی در قلب اقیانوسیه

    دنیای اقتصاد: اتاق بازرگانی ایتالیا در استرالیا یکی از نهادهای مهم در جهت توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین این دو کشور است. این اتاق، با هدف تقویت همکاری‌های بین‌المللی و حمایت از کسب‌وکارها، در مبادلات اقتصادی و تجاری میان ایتالیا و استرالیا نقش کلیدی ایفا می‌کند و زمینه‏‏‏‏‏‌ساز رشد و توسعه ارتباطات پایدار است. این نهاد، با تلاش مستمر در ایجاد فرصت‌های نوآورانه، به‌عنوان یک مرجع معتبر برای مبادلات تجاری در دو کشور شناخته می‌شود.
  • کسب‌وکار سنتی باید با فناوری‌های نوین به‌‌‌‌‌روز شود

    دنیای‌اقتصاد: فعالان و صاحب‌نظران حوزه فناوری اطلاعات، با اشاره به فناوری‌های نوین در این حوزه، تغییر کسب‌وکار سنتی و روزآمدسازی مدیران را ناگزیر و ضروری می‌دانند و بر ضرورت توجه به این موضوع تاکید می‌کنند. نشست «برنامه هفتم پیشرفت و سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات» به همت کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران برگزار شد. سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران در ابتدای نشست ابراز امیدواری کرد بر‌‌گزاری این همایش به ارتقای سهم بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات متناسب با برنامه هفتم کمک کند و بستری برای تحقق اهداف تعیین‌شده فراهم آورد. این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: در قالب این همایش، موقعیت فناوری اطلاعات و ارتباطات را در اقتصاد ایران شناسایی می‌کنیم و آنچه باید طبق برنامه هفتم به آن برسیم را بررسی خواهیم کرد. درواقع برای موفقیت برنامه باید بدانیم که سهم این حوزه در برنامه هفتم چقدر است.
  • پیش‌بینی تولید یک‌میلیون و ۳۵۰‌هزار ‌تن تخم‌‌‌‌‌‌‌مرغ تا پایان سال

    دنیای‌اقتصاد: معاون امور دام وزارت جهادکشاورزی گفت: بر اساس برنامه‌‌‌‌‌‌‌ریزی انجام‌شده، تا پایان امسال یک‌میلیون و ۳۵۰‌هزار‌تن تخم‌‌‌‌‌‌‌مرغ در کشور تولید می‌شود. به گزارش مهر، محمد ابراهیم حسن‌‌‌‌‌‌‌نژاد، معاون امور دام وزارت جهادکشاورزی با تاکید بر اینکه وضعیت تولید این محصول در کشور مناسب است؛ گفت: بر اساس برنامه‌‌‌‌‌‌‌ریزی انجام‌شده، تا پایان امسال یک‌میلیون و ۳۵۰‌هزار‌تن تخم‌مرغ تولید خواهد شد. وی افزود: میزان تولید ما در ۶ماه نخست سال‌کمتر بود؛ چراکه مصرف در این بازه زمانی کمتر است، اما در ۶ ماه دوم، ماهانه تولید ۱۱۵ تا ۱۱۸‌هزار‌ تن برنامه‌‌‌‌‌‌‌ریزی شده‌است.
  • صادرات کالا در مرز پرویزخان به ۴۳۸‌میلیون دلار رسید

    دنیای‌اقتصاد: صادرات کالا از مرز رسمی پرویزخان در ۶ ماه اول امسال به ۴۳۸میلیون دلار با وزن یک‌میلیون و ۳۲۴‌هزار ‌تن رسید. به گزارش «ایرنا» رضا قربانی مدیرکل گمرک پرویزخان گفت: میانگین صادرات کالا از مرز رسمی پرویزخان به‌صورت روزانه ۷۰۹کامیون است که در مجموع سهم ۳۸‌درصدی صادرات را در بین گمرکات استان کرمانشاه به خود اختصاص‌داده و این حجم از مبادلات نشان‌دهنده اهمیت این گمرک مهم و راهبردی و نقش آن در رونق اقتصادی کشور است.
  • ضرورت صادرات ۲‌میلیارد دلاری سنگ

    دنیای‌اقتصاد: رئیس سازمان توسعه‌تجارت ایران بر ضرورت برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی برای تحقق صادرات ۲‌میلیارد دلاری هدف‌گذاری شده در حوزه سنگ تاکید کرد. محمدعلی دهقان‌‌‌‌‌‌‌‌دهنوی با تاکید بر اینکه ثروت ما در بخش معدن کمتر از بخش نفت نیست، افزود: باید خیلی بیشتر از مقدار موجود، در حوزه معدن کار کنیم.
  • صادرات کالاهای ایرانی به بنگلادش از کشورهای ثالث

    دنیای‌اقتصاد: سفیر بنگلادش در تهران در دیدار با رئیس اتاق مشهد، گفت: کالاها و محصولات ایرانی، تنوع و ظرفیت بالایی دارند؛ اما عمده آنها از طریق کشورهای ثالث به بنگلادش صادر می‌شود و تجارت مستقیم دو کشور چندان قابل‌‌‌‌‌‌‌‌‌توجه نیست. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد با اشاره به سابقه دیرینه روابط حسنه ایران و بنگلادش، گفت: دو کشور از گذشته روابط مطلوبی در بخش‌های مختلف داشته و در حوزه تجارت نیز پیوندهای خوبی میان بازار دو کشور شکل‌گرفته‌است که می‌تواند در آینده و با ارتقای شناخت نسبت‌به ظرفیت‌های طرفین، توسعه پیدا کند.
  • کالا و خدمات فناوری اطلاعات باید از داخل استان تامین شود

    دنیای‌اقتصاد: علیرضا خامه‌زر، رئیس اتاق بیرجند گفت: تجهیزات، قطعات و خدمات فناوری اطلاعات دستگاه‌های اجرایی باید تا حد امکان از داخل استان و با تکیه‌‌‌‌‌بر ظرفیت‌های استانی و نیروهای بومی تامین شود.
  • ترکیب تجاری در عصر تحریم

    دنیای اقتصاد: نتایج برخی از مطالعات نشان می‌دهد که تحریم‌ها باعث افزایش تاب‌آوری اقتصاد ایران شده است؛ اما باوجود نگاه متفاوتی که به موضوع محدودیت‌های پیش روی کشور تحت تاثیر کاهش روابط با دنیا شده، بسیاری از فعالان عرصه تجارت، نسبت به این شرایط گله دارند. این فعالان تجاری تحریم و محدودیت در تعاملات جهانی را عامل جاماندگی ساختارهای بانکی و پولی عنوان می‌کنند. چالش یادشده به هزینه‌بر شدن صادرات و واردات منتهی شده و تولید را از رقابت‌پذیری دور کرده است.
  • بقای تجاری ایران با برند «ساخت ایران»

    اولین نشست هم‌‌‌‌‌اندیشی برندهای تجاری اتاق ایران، با حضور رئیس اتاق ایران، وزیر اسبق صنعت و جمعی از نمایندگان برندهای کشور در اتاق ایران برگزار شد. حسن‌‌‌‌‌زاده، رئیس اتاق ایران برندسازی را از موضوعات مهم اقتصادی دانست و گفت: کشور باید سعی کند از امتیاز برندسازی در حوزه تجارت خارجی استفاده کند. کم‌‌‌‌‌توجهی به برندسازی و برند ملی ایران مانع از ایجاد تصویر ذهنی مثبت به کالا و خدمات تجاری ایران در بازارهای هدف و افزایش سهم ایران از سبد ارزش تجارت‌جهانی می‌شود.
  • نیم قرن بهره‌وری زمین و نیروی کار

    دنیای اقتصاد: کشاورزی صنعتی متنوع و پر از تناقض است؛ این بخش سهم نسبتا کمی از اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده‌است، اما در زندگی بسیاری از مردم نقش محوری دارد. در سال‌۲۰۱۲، از ۷.۱‌میلیارد نفر جمعیت جهان، حدود ۱.۳‌میلیارد (۱۹‌درصد) به‌طور مستقیم به کشاورزی اشتغال داشتند، اما کشاورزی تنها ۲.۸‌درصد از درآمد کلی را تشکیل می‌داد، با این حال در کشورهای با درآمد کم و متوسط که اکثر کشاورزان جهان در آن یافت می‌شوند، کشاورزی سهم بسیار بیشتری از درآمد ملی و اشتغال را به خود اختصاص می‌دهد، به‌عنوان مثال در هند، کشاورزی ۱۸‌درصد از درآمد ملی و ۵۴‌درصد از اشتغال را تشکیل می‌دهد. در سال‌۲۰۱۰ حدود ۲.۶‌میلیارد نفر در سراسر جهان، چه به‌عنوان صاحب کسب‌وکار و چه به‌عنوان کارگر فصلی، برای امرار معاش خود به کشاورزی وابسته‌بودند، درحالی‌که حدود نیمی از جمعیت جهان در مناطق روستایی زندگی می‌کردند.
  • بازرگانان آماده تجارت آزاد با اوراسیا باشند

    دنیای‌اقتصاد: رئیس سازمان توسعه‌تجارت ضمن تاکید بر رفع موانع صادراتی و تسهیل امور و همچنین تمرکز بر توسعه‌تجارت کشور، از تجار خواست تا خود را برای رقابت‌های جدید آماده کنند و در جهت پیشبرد بهتر اهداف، بازرگانان و تجار به سازمان توسعه‌تجارت که خانه تجار در بدنه دولت است، مشورت دهند. به گزارش «ایسنا» نشست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با رئیس سازمان توسعه‌تجارت برگزار شد.
  • افزایش قیمت جهانی غذا؛ بزرگ‌ترین جهش قیمتی در ۱۸ ماه گذشته

    نیلوفر ادیب‌‌‌‌نیا: سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد (فائو) در تازه‌‌‌‌ترین گزارش خود اعلام کرده‌است که قیمت جهانی غذا در ماه سپتامبر افزایش یافته‌است و این بزرگ‌ترین جهش قیمت در طول ۱۸ماه گذشته بوده‌است. همه مواد غذایی، به‌خصوص شکر، در ماه سپتامبر گران‌‌‌‌تر شده‌اند.
  • یک بام و دو هوا در تامین برنج

    دنیای اقتصاد : بخش بزرگی از جامعه با توجه به قدرت خرید کم و ذائقه مصرف، به سمت مصرف برنج وارداتی گرایش دارد و این پارادایم باید در برآورد نیاز کشور به این نوع برنج اقتصادی و متعاقب آن در تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی تامین آن لحاظ شود.
  • نقش‌آفرینی اتاق در تدوین بودجه

    دنیای اقتصاد: پیش‌نویس بخشنامه بودجه ‌به‌تازگی از سوی دولت چهاردهم ابلاغ شده‌است. نمایندگان بخش‌خصوصی خواستار توجه به‌نظرات این بخش و حضور پررنگ در تنظیم آیین‌نامه‏‏‏‏‏‏‌های اجرایی قانون برنامه توسعه هفتم و بودجه‏‏‏‏‏‏‌های سنواتی هستند. در این راستا اتاق ایران به‌عنوان نماینده بخش‌خصوصی این مطالبه را از دولت مطرح کرده‌است که در جلسات ستاد بودجه، نمایندگان بخش‌خصوصی هم دعوت شوند و لایحه بودجه ‌با نظرخواهی از فعالان اصلی حوزه اقتصاد تنظیم شود؛ این در حالی است که در سال‌گذشته این مساله رعایت نشد و لایحه بودجه‌ به شکلی تنظیم شد که اهم مسائل بخش‌خصوصی در آن نادیده گرفته شد. رئیس اتاق ایران در نشست هیات‌نمایندگان اتاق ایران با اشاره به دغدغه‏‏‏‏‏‏‌های بخش‌خصوصی در قانون بودجه، از رئیس سازمان‌برنامه‏‏‏‏‏‏‌ و بودجه ‌خواست نشست‌های ستاد بودجه‌ با مشارکت نمایندگان بخش‌خصوصی برگزار شود.
  • جزئیات عملکرد تجاری ۳۴۵ شرکت‌‌‌‌‌‌‌ دارویی

    دنیای‌اقتصاد: گمرک ایران در گزارشی عملکرد واردات و صادرات ۳۴۵شرکت‌‌‌‌‌‌‌ دارویی در نیمه اول سال‌جاری را منتشر کرد.
  • تاکید رئیس‌‌‌‌‌جمهور، به اجرای قانون برنامه هفتم توسعه کمک می‌کند

    دنیای‌اقتصاد: از نگاه اعضای شورای راهبری، برنامه هفتم توسعه مشکلات برنامه‌های قبلی را دارد و تنها نکته مثبت آن، تاکید رئیس‌‌‌‌‌جمهور بر اجرای این قانون است. در نشست اخیر شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار، قانون برنامه هفتم توسعه از منظر بخش خصوصی، تبیین شد. به اعتقاد اعضای این شورا، برنامه هفتم توسعه از آن جهت که در دولت چهاردهم و از سوی رئیس‌‌‌‌‌جمهور مورد تاکید قرارگرفته، می‌تواند شرایط متفاوتی نسبت به برنامه‌های قبلی داشته‌باشد؛ وگرنه از نظر شیوه تدوین و نگاه حاکم بر آن، تمام آسیب‌های برنامه‌های قبلی را دارد.
  • اتاق ایران اجرای پروژه SPX را دنبال می‌کند

    دنیای‌اقتصاد: اتاق ایران پروژه SPX را با هدف ارتقای توانمندی صنایع کوچک و متوسط و بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌برداری مناسب از فرصت‌های بین‌المللی برای توسعه فعالیت آنها دنبال می‌کند.
  • افزایش راه‌های رفع تعهد ارزی، تسهیل‌کننده تجارت است

    دنیای‌اقتصاد: کمیسیون بازرگانی داخلی و واردات اتاق بازرگانی یزد به‌منظور بررسی مواردی از جمله رفع تعهد ارزی و همچنین برنامه هفتم توسعه تشکیل جلسه داد.
  • شراکت با دربار

    دنیای‌اقتصاد: علاقه فعالان اقتصادی در دوره پهلوی، به حضور در عرصه سیاسی، دلایل متعددی داشت. از جمله این دلایل می‌توان به حفظ امنیت خود در‌برابر زیاده خواهی‌های سازمان‌های دولتی، بهره‌بردن از اطلاعات دولتی برای استفاده در توسعه کسب‌وکار و استفاده آسان‌تر از تسهیلات اعتباری ارزان‌قیمت اشاره‌کرد. ارائه همین اعتبارات مورد انتقاد بسیاری از مخالفان قرارگرفت.
  • سرریز مثبت تجاری چین در آفریقا

    دنیای اقتصاد: سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت‌جهانی» رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران را موردبحث و بررسی قرار می‌دهد. در این قالب، رویدادهای کلیدی از منظر تاثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران مورد‌توجه قرار می‌گیرند. هدف از تهیه این گزارش که به‌صورت ماهانه از سوی‌‌‌‌‌ مرکز پژوهش‌های اتاق ایران منتشر خواهد شد، ارائه تصویری روشن از محیط ژئواکونومیک ایران و فرصت‌ها و تهدیدهای ایران در این فضا است.
  • لزوم تسهیل در تجارت ایران و کشورهای عضو بریکس

    دنیای‌اقتصاد: صادرات ایران به برزیل در پنج ماه نخست سال‌۱۴۰۳، با افزایش ۲.۵برابری به ۱۶۳‌میلیون دلار رسیده‌است. احمد فیروزی مدیرکل اروپا و آمریکای سازمان توسعه‌تجارت ایران در مورد حجم صادرات به کشورهای عضو بریکس، اظهار کرد: صادرات ایران به برزیل در ۱۲ماهه پارسال ۶۳‌میلیون دلار بوده و امسال شاهد رشد آن هستیم. به گزارش «ایرنا» وی ادامه‌‌‌‌‌داد: در زمینه صادرات ایران به کشورهای عضو بریکس، با توجه به اینکه کمتر از یک سال‌از عضویت ایران در بریکس می‌گذرد، نباید انتظار داشته باشیم تغییر چشمگیری در تجارت ما با این کشورها اتفاق بیافتد و برای ارزیابی واقعی باید بازه‌های زمانی میان و بلندمدت را مدنظر قرار دهیم.
  • کشت پاییزه گندم در اراضی ۱۰ استان سردسیر

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی از اجرای عملیات کشت پاییزه در ۱۰ استان سردسیر کشور خبر داد. به گزارش «ایرنا» سهراب سهرابی درباره وضعیت کشت گندم در استان‌های کشور افزود: طبق روال هر‌ساله حدود ۲‌میلیون هکتار گندم آبی و چهار‌میلیون هکتار گندم دیم زیرکشت می‌رود.
  • خرید تضمینی؛ له یا علیه گندمکاران؟

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: گندم یکی از اساسی‌ترین محصولات مصرفی مردم است و نقش غیرقابل جایگزینی در امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند. خرید گندم به سبب حساسیت‌های تولید و مصرف آن، تقریبا در انحصار دولت است. در همین‌ حال شاهد اجرای سیاست خرید تضمینی گندم با هدف حمایت از تولید و جهت‌دهی به الگوی کشت کشور هستیم؛ بااین‌وجود در موارد ی دولت‌ها از پس ایفای تعهدات خود نسبت به کشاورزان برنمی‌آیند و همین موضوع نیز حمایت دولت از گندمکاران را بلا‌اثر می‌کند. اکنون با گذشت بیش از ۶ ماه از برداشت گندم در فروردین‌ماه ۱۴۰۳و همچنین وعده وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر پرداخت مطالبات گندمکاران تا پایان شهریورماه، هنوز این انتظار به سرانجام مطلوب نرسیده است.
  • تمایل ایران برای گسترش مشارکت با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا

    دنیای اقتصاد: معاون اول رئیس‌جمهور در نشست روسای دولت‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا ‌که وزیر صمت و رئیس کل سازمان توسعه تجارت نیز حضور داشتند، اعلام کرد ج. ا. ایران تمایل دارد مشارکت خود با کشورهای عضو را در سطح دو‌جانبه و چندجانبه به شکلی نظام‌مند گسترش بخشد. معاون اول رئیس‌جمهور در نشست روسای دولت‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا ‌که وزیر صمت و رئیس کل سازمان توسعه تجارت نیز حضور داشتند، اعلام کرد ج. ا. ایران تمایل دارد مشارکت خود با کشورهای عضو را در سطح دو‌جانبه و چندجانبه به شکلی نظام‌مند گسترش بخشد.
  • ضرورت بهره‌مندی از توان مناطق آزاد در روند توسعه اقتصادی

    محمدرضا عبدالرحیمی / کارشناس مناطق آزاد
    در دنیای کنونی و در فرآیند کسب سهمی برتر از منابع دنیا، استفاده از قدرت سخت، جای خود را به دیپلماسی اقتصادی برای استفاده از ظرفیت‌های جهانی، تلاش و سخت‌کوشی تدبیر پایه، ارتقای دانش، فناوری و بهره‌وری منابع به‌ویژه نیروی کار و سرمایه، تدابیر هوشمندانه و سازوکارهای مزیت‌آفرین داده است. از‌این‌رو پیوند اقتصادهای ملی با اقتصادهای منطقه‌ای و جهانی به‌عنوان راهکاری اجتناب‌ناپذیر برای دستیابی به فناوری‌های نوین، جلب سرمایه‌های خارجی و اطمینان از تامین تضمین‌شده مواد اولیه، دانش فنی، ماشین‌آلات و سایر نیازهای صنایع و همچنین امکان حضور موثر در بازارهای جهانی را فراهم کرده است.
  • اثرات منطقه‌ای تجارت آزاد

    دنیای اقتصاد -میثم قریشی: مطابق با نظریات اقتصادی، کشورها هرچه بیشتر در معرض تجارت جهانی قرار بگیرند، می‌توانند از مزیت نسبی این مساله استفاده کنند و به رشدی بادوام در اقتصاد خود برسند. این موضوع مستلزم باز بودن درهای اقتصاد روی تجارت و مراودات مالی در صحنه جهانی است. ایده اصلی این است که با تحرک کامل سرمایه و نیروی کار، تعادلی بلندمدت در اقتصاد جهانی ایجاد می‌شود؛ اما همیشه این‌طور نیست و مثال‌های نقض بسیاری حول‌وحوش این موضوع می‌توان پیدا کرد.
  • عقاب‌ها در سرزمین هفتاد و دو ملت

    دنیای اقتصاد: اتاق بازرگانی هند و آمریکا (Indo-American Chamber of Commerce) یک نهاد غیرانتفاعی است که با هدف تقویت روابط اقتصادی و تجاری بین هند و ایالات‌متحده تاسیس شده است. این اتاق، به‌عنوان پل ارتباطی میان کسب‌وکارها و سرمایه‌گذاران دو کشور عمل می‌کند و به تسهیل تجارت و سرمایه‌گذاری در دو کشور می‌پردازد. روابط تجاری هند و آمریکا یکی از پویا‏‏‌ترین روابط اقتصادی در سطح جهان است. این دو کشور با وجود تفاوت‏‏‌های فرهنگی و اقتصادی، از زمان استقلال هند در سال ۱۹۴۷ به‌تدریج به سمت همکاری بیشتر حرکت کرده‏‏‌اند. در سال‌های اخیر، حجم تجارت دوجانبه به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته که شامل کالاها و خدمات مختلفی می‌شود.
  • حل چالش‌های سازمان تامین اجتماعی به مطالعات بیشتر نیاز دارد

    دنیای اقتصاد: در نشست اخیر شورای گفت‌وگو پیشنهاد احیای شورای عالی تامین اجتماعی و توجه به اصل سه‌جانبه‌گرایی از سوی بخش خصوصی مطرح و مقرر شد برای حل چالش‌های سازمان، بررسی‌ها و مطالعات بیشتری انجام شود. احیای شورای عالی تامین اجتماعی، توجه به اصل سه‌جانبه‌گرایی و تجدیدنظر در ترکیب هیات‌های تشخیص مطالبات موضوعاتی بودند که در صدوبیست‌وپنجمین نشست شورای گفت‌وگو بررسی شدند. اعضای شورا درباره احیای شورای عالی تامین اجتماعی به این نتیجه رسیدند که لازم است مطالعات بیشتر و دقیق‌تری صورت گیرد و مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با همکاری دبیرخانه شورای گفت‌وگو تجربیات بین‌المللی را در این رابطه مدنظر قرار گیرد.
  • یکسان‌سازی استانداردهای کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا با ایران

    دنیای اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در دیدار با وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ضمن تاکید بر یکسان‌سازی استانداردهای کشورهای عضو اتحادیه با جمهور اسلامی ایران، از وی برای حضور در دور سوم نمایشگاه اوراسیا در تهران دعوت به عمل آورد. به گزارش روابط‌عمومی سازمان توسعه تجارت ایران و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت صمت، سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران، به همراه محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، و چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در راس هیاتی بلندپایه که ترکیبی از صد شرکت ایرانی شامل تشکل‌ها و تجار است، در اجلاس اقتصادی اوراسیا در ارمنستان حضور به عمل رساندند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر