رئیس اتاق بیرجند در نشست شورای گفتوگوی استان خراسانجنوبی:
کالا و خدمات فناوری اطلاعات باید از داخل استان تامین شود
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: مقامات استانی با رایزنیهای فراوان اعتباری را از مرکز اخذ میکنند اما به دلیل اینکه برخی شرکتها امکان دریافت مجوز افتا را ندارند و بهاشتباه در خیلی از خریدها قید الزام مجوز افتا ذکر میشود، این اعتبار از استان خارج و شرکتهای خارج از استان دارای مجوز افتا آن را تامین میکنند. علیرضا خامهزر در پنجاه و سومین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی با اشاره به مشکلات واحدهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات، اظهار کرد: برای حمایت از این حوزه، باید تجهیزات، قطعات و خدمات فناوری اطلاعات دستگاههای اجرایی استان تا حد امکان از داخل استان و با تکیهبر ظرفیتها و نیروهای بومی تامین شود.
جواد قناعت، استاندار خراسانجنوبی نیز گفت: تجهیزات، قطعات و خدمات فناوری اطلاعات دستگاههای اجرایی استان باید تا حد امکان از داخل استان و با تکیهبر استفاده از ظرفیتهای استانی و نیروهای بومی تهیه شود.
وی عنوان کرد: حوزه فناوری اطلاعات از پیشرانهای اقتصادی استان است که در سالهای اخیر از محل اعتبارات تکلیفی، تسهیلاتی را برای این بخش قائل شدیم. قناعت متذکر شد: اخذ مجوز افتا بر اساس الزامات قانونی مصوبه شورایعالی فضایمجازی مورد تاکید قرارگرفته و به دلیل تهدیدات مکرر دشمن و هکرها در حوزههای مختلف یک ضرورت حیاتی است. استاندار تاکید کرد: با توجه به تهدیدات مکرر دشمنان، صیانت از فضای سایبری امری ضروری است و نباید از آن غافل شویم. وی ادامهداد: برای جلوگیری از انتشار اطلاعات سازمانی، به حداقل رساندن آسیبهای سایبری یا بینیازکردن کشور در تولید محصولات، ارائه خدمات فناوری اطلاعات یا استفاده موثر از فضایمجازی، نیاز به مرجع تشخیص صلاحیت فنی و غیرفنی شرکت فناوری اطلاعات داریم.
قناعت افزود: این اقدام در تمام کشورها بهخصوص کشورهای توسعهیافته هم صورت میگیرد که اگر قرار است شرکتی خدماتی ارائه دهد باید تاییدیهها و مجوزهای لازم را نیز اخذ کند اما نباید بهگونهای باشد که اعتبارات حوزه فناوری اطلاعات در خارج از استان هزینه شود. سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات و زیرکوه در مجلس شورایاسلامی نیز در این نشست با اشاره به فاجعه معدن معدنجوی طبس و ابراز گلایه از عدمطرح این موضوع در نشست شورای گفتوگوی استان، گفت: ما قدردان استاندار خراسانجنوبی هستیم که در محل حادثه حاضر شدند و بهصورت میدانی تلاش کردند تا شاید ولو جان یک نفر حفظ شود.
اسحاقی با اشاره به اینکه جاده و زیرساخت معادن طبس مناسب نیست، بیان کرد: دیوان محاسبات و بازرسی کشور باید بررسی کنند که آورده معادن و... برای استان ما چه بوده و آیا از این آوردهها در راستای زیرساختها و ازجمله بهبود جادهها در منطقه استفاده شدهاست؟ این نماینده مجلس، ورود شورای گفتوگوی استان به موارد مشابه معدن معدنجوی طبس و بررسی این موارد را خواستار شد. تعیین قیمت عادلانه محصولات زرشک و زعفران از دیگر موارد اعلامی اسحاقی در این نشست بود.مهدی باقری، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بیرجند نیز در این نشست اظهار کرد: متاسفانه در خراسانجنوبی ماندگاری جوانان در حوزه فناوری اطلاعات بسیار سخت شدهاست.
وی با اشاره به اینکه افتا یک نهاد نظارتی در حوزه امنیت سایبری و شبکه است که یکی از سختترین مجوزها در این حوزه را ارائه میدهد، افزود: خرید ادارات در حوزه فناوری اطلاعات صرفا در حوزه زیرساخت امنیتی و اجرای آن باید از شرکتی باشد که مجوز افتا دارد؛ درحالیکه کمتر از ۱۰ شرکت در استان توانمندی اخذ این مجوز را ندارند. باقری با بیان اینکه متاسفانه عدمآشنایی برخی از مدیران دولتی و درخواستکنندگان کالا با قوانین اینچنینی باعث میشود بهاشتباه در تمامی خریدهای کامپیوتری مجوز افتا درخواست شود و این امر با توجه به کمبودن تعداد شرکتهای افتایی استان (دارای مجوز) و عدمدریافت این مجوز توسط تمام شرکتها باعث میشود تامین کالا توسط شرکتهای غیربومی انجام شود.
وی ادامهداد: بهرغم اینکه مرکز راهبردی افتا اعلامکرده برای خرید محصولات فناوری غیرزیرساختی نیاز به اخذ مجوز افتا نیست اما برخی ادارات خراسانجنوبی برای خرید یک سیستم کامپیوتر بهدنبال مجوز افتا هستند که تنها راهکار این مشکل استفاده از ظرفیت شورای گفتوگو و اهرم حمایت از بخشخصوصی است تا شاید ادارات موظف شوند خریدهای خود را در سامانه ستاد از طریق شرکتهای بومی انجام دهند. باقری گفت؛ متاسفانه خراسانجنوبی یکی از استانهای پیشتاز در اجرای همیشگی قوانین بوده و در برخی مواقع این قوانین دستوپا گیر و باعث خود تحریمی میشود. وی اظهار کرد: حوزه فناوری اطلاعات بخش زیادی از بودجه و اعتبار استان را در داخل حفظکرده و باعث ایجاد اشتغال خواهد شد، لذا باید از هزینههای دولت برای مناطق محروم استفاده کرد و این بخش را گسترش داد. مهرآرا، دبیر نظامصنفی رایانهای خراسانجنوبی نیز در این نشست اظهار کرد: بهرغم دستور مقام عالی استان درخصوص خرید ادارات از داخل استان اما متاسفانه این مهم محقق و پیگیری نشدهاست. وی با اشاره به اینکه مدیران ادارات، به دلیل تفاوت سودهای یک یا ۲درصدی، خریدهای خود را از شرکتهای بزرگ خارج استان انجام میدهند، پیشنهاد کرد: اگر قرار است شرکت غیربومی در استان فروش داشتهباشد باید نمایندگی در استان ایجاد کنند.
مهرآرا با بیان اینکه بخش دولتی باید حوزه فناوری اطلاعات را حمایت کند، عنوان کرد: باید لیست خرید ادارات طی یک سالگذشته احصا و با مدیرانی که از خارج استان خرید داشتند برخورد شود. معاون ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسانجنوبی نیز در این نشست اظهار کرد: بر اساس آخرین مصوبه هیات مقرراتزدایی و بهبود محیط کسبوکار در حوزه فناوری اطلاعات مدتزمان صدور مجوز پروانه ارائه خدمات افتا، به حداکثر ۹ ماه افزایش پیدا کردهاست. وی با بیان اینکه به دلیل تعداد کم تقاضای پروانه آزمون مجوز افتا بهصورت متمرکز برگزار میشود، افزود: در حالحاضر تعداد ۱۰ شرکت با ۱۶ پروانه فعال در سطح استان در حوزههای آموزشی، عملیاتی، مدیریتی و فنی فعالیت میکنند. وی بیان کرد: برگزاری آزمونمجازی افتا یکی از درخواستهای ادارهکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسانجنوبی است که امیدواریم در آینده نزدیک محقق شود.