رپورتاژ آزادی مشروط با پابند الکترونیکی
رپرتاژ آگهی:
پابند الکترونیکی چیست؟
امروزه فناوری و تکنولوژی در زمینههای گوناگونی ارتقاء پیدا کرده و این پیشرفت به زندان و موضوعات قضایی نیز ورود کرده است. جی پی اس(GPS) یکی از مهمترین فناوریهایی است که به واسطه آن امکان ردیابی وسایل، افراد و … میسر میشود. امروزه این فناوری در قالب پابند الکترونیکی به کار نیروی انتظامی و زندانیان آمده است. استفاده از این محصول میتواند این امکان را به تیم امنیتی دهد که مجرم یا خلافکار را در هر لحظه رصد کرده و اطلاعات کاملی از محل تردد وی بدست آورد.
پابند الکترونیکی، نوعی وسیله کوچک بوده که دارای تراشه جی پی اس بوده و به پای مجرمان یا متهمان بسته میشود تا به صورت لحظهای و دائم، تردد آنها کنترل شود. معمولا از این وسیله برای تردد در محدوده زندان و خارج از آن استفاده میشود. جالب است بدانید شکل ظاهری این محصول کاملا مشابه ساعتهای دیجیتال و کوچک بوده و همین موضوع سبب میشود ظاهر آن ساده و نه چندان پیچیده باشد. همچنین لازم به ذکر است که این محصول دارای وزن بسیار کمی بوده و به پا فشار نمیآورد. امروزه زندانیان با استفاده از این محصول و برخورداری از شرایط مناسب، میتوانند به محیط خارج از زندان رفته و به صورت محدود آزادی داشته باشند.
برای چه مجازاتیهایی میتوان درخواست پابند الکترونیکی کرد؟
برای اینکه بتوان از پابند الکترونیکی استفاده کرد، باید شخص مورد نظر مشمول آن دسته از مجازاتی باشد که استفاده از این محصول برای آنها منع قانونی نداشته باشد. در ماده(۲) آییننامه اجرایی مراقبتهای الکترونیکی، عنوان شده است افرادی که مورد تایید مراجع ذیصلاح قضایی قرار بگیرند و مشمول مجازات زیر باشند، امکان استفاده از پابند الکترونیکی را دارند:
-
آن دسته از متهمان که مشمول بند«چ» ماده(۲۱۷) قانون آیین دادرسی کیفری هستند.
-
آن دسته از محکومانی که مشمول ماده(۶۲) قانون مجازات اسلامی بوده(محکومان جرایم تعزیری درجه ۵ تا ۸ بدون تحمل حبس و محکومان جرایم تعزیری درجه ۲ تا ۴ پس از گذراندن یک چهارم مجازات حبس)
-
آن دسته از زندانیانی که تحت نظام نیمه آزادی و یا شاغل در مراکز حرفهآموزی قرار دارند.
-
آن دسته از زندانیانی که به موجب قانون یا تصمیم مراجع قضایی، تحت مراقبت بوده و از ورود یا خروج به منطقه خاصی منع شدهاند(شامل مواردی که در مواد ۴۲ و ۴۳ قانون مجازات اسلامی عنوان شده است).
-
سایر متهمان، زندانیان و افرادی که در قوانین و مقررات برای آنها شرایط مناسب پیشبینی شده است.
علاوه بر موارد فوق، در بخشنامه استفاده از پابند الکترونیکی دادگستری تهران در سال ۱۴۰۲ نیز مواردی قید شده که در ادامه به تشریح آنها خواهیم پرداخت:
-
آن دسته از محکومانی که به جزای نقدی محکوم شده و جزای نقدی را پرداخت نکردهاند.
-
آن دسته از محکومانی که به حبس بدل از جزای نقدی محکوم شدهاند.
-
آن دسته از محکومانی که به حبس تعزیری رد مال ناشی از جرم محکوم شده و در اجرای بند(ب) از ماده(۴۰) قانون مجازات اسلامی اقدام به جبران ضرر و زیان نمودهاند.
-
آن دسته از محکومانی که دارای محکومیتهای متعدد به حبس تعزیری بوده و پس از تجمیع مجازاتها، در راستای اجرای مواد(۵۱۰) و(۵۱۱) قانون آیین دادرسی کیفری قرار میگیرند.
-
آن دسته از محکومانی که دارای دو فقره محکومیت غیر قابل تجمیع بوده و پس از تحمل حبس تعزیری، شروع به تحمل حبس و محکومیت دوم با لحاظ شرایط قانونی شدهاند.
-
آن دسته از محکومانی که مرتکب قاچاق کالا و ارزش شده و به دلیل عدم قوت پرداخت جزای نقدی، مجازات آنها مطابق ماده(۶۰) قانون قاچاق کالا و ارز به حبس بدل از جزای نقدی محکوم شده و مدت حبس بدل از جزای نقدی بیش از ۵ سال و پس از تحمل یک چهارم مجازات حبس، امکان درخواست پابند الکترونیکی دارند.
آیا میتوان قبل از ورود به زندان درخواست پابند کرد؟
در گام نخست، محکوم باید برای دریافت پابند الکترونیکی، حائز شرایط عنوان شده باشد. پس از آن و بر اساس ماده(۵۵۳) قانون آیین دادرسی کیفری، قاضی میتواند با بررسی شرایط، حکم اجرای نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی را صادر کند. بر اساس ماده(۵۵۴) قانون مذکور، برای اجرای این حکم باید پس از موافقت دادگاه و قاضی، دستور اجرای حکم توسط دادگاه صادر و با استفاده از حکم، به متهم پابند الکترونیکی داده شود. حال محکوم میتواند باقی دوران محکومیت خود را خارج از محیط زندان سپری کند.
همچنین علاوه بر تشخیص دادگاه و قاضی، محکوم نیز میتواند درخواست پابند الکترونیکی را ارائه کند. در این حالت یک سوال مهم پیش میآید و آن، این است که آیا متهم میواند قبل از صدور حکم و رفتن به زندان، درخواست صدور پابند الکترونیکی دهد؟ در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که حتی قبل از ورود متهم به زندان نیز این موضوع قابل عنوان است و امکان اجرای آن وجود دارد. بنابراین آن دسته از افرادی که پرونده آنها به صدور حکم محکومیت منتهی نشده نیز این امکان را دارند که درخواست پابند الکترونیکی خود را به قاضی رسیدگیکننده ارائه کنند. در این لحظه قاضی این موضوع را بررسی و نظر و رای نهایی خود را صادر میکند.
استفاده از پابند الکترونیکی در جرایم مواد مخدر
به برخی از محکومانی که در زمینه مواد مخدر نیز بازداشته شدهاند، امکان استفاده از پابند الکترونیکی تعلق میگیرد. در واقع مجرمان مواد مخدر نیز در صورتی که مشمول موارد عنوان شده در قوانین و مقررات باشند، امکان استفاده از این وسیله الکترونیکی برای آزادی با محدودیت را دارند. در این خصوص متهم مواد مخدر باید درخواست پابند الکترونیکی خود را در قالب یک لایحه به دادگاه و قاضی تقدیم کرده و منتظر صدور رای توسط وی باشد. در صورتی که قاضی با درخواست او موافقت کند و این موضوع موازی با قانون باشد، متهم میتواند با نصب پابند الکترونیکی، دارای آزادی محدود شده و در محیط خارج از زندان، محکومیت خود را بگذراند. پابند الکترونیکی در جرایم مواد مخدر معمولا به اشخاصی تعلق میگیرد که حسن رفتار آنها اثبات شده باشد و یا با ماموران پلیس همکاری لازم را در طول پروسه بازجوییها داشتهاند.
لازم به ذکر است که این متهمان مواد مخدر باید شامل جرایمی نظیر بند(چ) ماده(۲۱۷) قانون آیین دادرسی کیفری، ماده(۶۲) قانون مجازات اسلامی، مواد(۴۲ و ۴۳) قانون مجازات اسلامی و سایر مواردی که در بخش قبل اشاره شد، باشند تا مشمول استفاده از این محصول الکترونیکی، شوند.
چگونه درخواست پابند الکترونیکی کنم؟
برای درخواست پابند الکترونیکی نیاز است با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید. ما در مجموعه موکل یار که به رهبری آقای دکتر خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری با بیش از ۸ سال سابقه، میتوانیم به شما کمک کنیم تا قبل از ورود به زندان و شروع محکومیت از شرایط دریافت پابند الکترونیکی را به دست بیاورید.
کافیست همین الان با شماره تلفنهای ما تماس گرفته و یا به سایت ما مراجعه کنید تا پیگیری پرونده شما را آغاز کنیم.
شماره وکیل پایه یک دادگستری در تهران ۰۹۱۲۹۲۷۶۶۸۶
movakelyar/
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.