آریا فرهمند: میگویند اگر در سال ۱۹۶۷ هواپیمای شناساییU۲ آمریکا برای اولین بار تصاویری از هواپیمای شناسایی و رهگیر مافوق صوت شوروی به نام Mig۲۵ به ثبت نمیرساند، هیچ گاه هواپیمایی مثل F۱۵ Eagle برای مقابله با میگ ۲۵ ساخته نمیشد. در صنعت خودرو نیز رقابت و جنگ قدرت باعث میشود گاه محصولی زمینه ساز محصولی دیگر شود. برای مثال باید به ساخت مدل MB Willys توسط کمپانی Willys-Overland در سال ۱۹۴۲ اشاره کرد که بدل به خودروی اصلی ارتش آمریکا شد. عدهای از کارشناسان صنعت خودرو عقیده دارند ویلیز باعث شد فکر ساخت خودرویی ۴ چرخ محرک برای مصارف نظامی و .
نخستین خودرویی که کارشناسان جهان روی اهمیت و تاثیرگذاری آن اتفاق نظر دارند، خودرویی است که کارل بنز ابداع کرد. خودرویی که بسیاری آن را نخستین خودرو جهان با تعریف امروزی خودرو نیز به حساب میآورند.
نگاهی به اولینهای خودرو جهان به بهانه فهرست مجله
اتوموتو راند اشپورت
داستان از اینجا شروع شد!
حسین منوچهر پارسا : ماهنامه auto'motor und sport یکی از مجلات معتبر و مطرح کشور آلمان است که نزدیک به نیم قرن سابقه انتشار دارد. در اواخر قرن بیستم و از سال ۱۹۹۳ این مجله معتبر طی یک فراخوان عمومی از کلیه کارشناسان، خودرونویسان و صاحبنظران خودرویی جهان درخواست کرد به مناسبت اتمام قرن بیستم ۱۰۰ خودرو تاثیرگذار آن قرن را انتخاب کنند؛ بنابراین طی یک پروسه طولانی و کاملا علمی و در مدت ۶ سال این کار عظیم نتیجه داد و در نهایت ۳۰۰ کارشناس خبره در سراسر جهان ۱۰۰ اتومبیل برتر قرن بیستم را که همگی بهنوعی در پویایی این صنعت تاثیرگذار بودهاند، انتخاب کردند.
در سال ۱۹۶۱ فورد نیز مثل دیگر خودروسازان آمریکا، در حال تدوین استراتژیهای جدید برای عبور از سبک و سیاق خودروهای دهه ۵۰ و راهاندازی طرحهایی نو بود.
عمادالدین جعفری: یکی از پر فروشترین کلاسهای خودروهای سواری در ایران کلاس سدانهای کوچک است. خودروهایی که در بازار حدود ۱۲۰تا ۱۲۵میلیون تومان قیمت دارند. این خودروها نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک هستند، میتوان آنها را برای خانوادهها مناسب دانست و البته کلاس محبوبی نیز به حساب میآیند. در این گزارش به سراغ سه خودروی محبوب و البته پرفروش بازار ایران رفتیم؛ خودروهایی که در ایران با اقبال خوبی همراه بودهاند و به سادگی خرید و فروش میشوند. شاید جا داشت که در این میان خودروهایی چون میتسوبیشی لنسر و هوندا سیویک هم باشند اما به سراغ سه خودرویی رفتیم که بهدلیل فراوانی بیشتر در سطح شهر ذهن خریداران را بیشتر درگیر خود میکنند.
مانی حدادی: بیشتر شبیه یک جنگنده است تا خودرو. جنگندهای روی چهار چرخ. هم چهرهاش و هم مشخصات فنی و هم کارآییاش روی آسفالت این حس را القا میکند. نه مثل آن دستسازهای بینامونشان که هر از چند گاهی میآیند، سر و صدایی میکنند و بعد هم میروند. اینیکی آمده تا کابوسی شود برای همه ایتالیاییها و آلمانیهای سرشناس. خیلیها آن را با بوگاتی ویرون اس. اس و حتی جادوگری چون لیکان مقایسه میکنند. درباره چیزی صحبت میکنیم که در آنسوی آبها مدام با خودرو «آریل اتم» مقایسه میشود. یکی از همانهایی که حسابی در خیابان گرد و خاک به راه میاندازد.
کارل فریدریش بنز پس از اختراع یک پیشرانه دو زمانه پیستونی در سال ۱۹۷۳ به فکر نصب این موتور روی یک خودرو افتاد.
جوانترها نیز درباره آن بحران بزرگ که رسما تا سال ۱۹۳۳ پایید و آثار آن تا سال ۱۹۴۵ باقی ماند، کتابها و مقالات بسیار خواندهاند و آثار نمایشی بسیار در سینما و تلویزیون دیدهاند.
به مناسبت کریسمس و آغاز سال جدید میلادی، لکسوس موتورز ژاپن اقدامی جالب توجه را به نمایش گذاشت. داستان از این قرار است که نسل جدید شاسیبلندهای شرکت با نام NX طی فرآیندی پیچیده باچرخهایی که از جنس یخ واقعی ساخته شدهاند، رونمایی شد. برای این پروژه مهندسان مجبور بودند تا ساختار خاصی از یخ را پدید آورند که بتواند وزن واقعی خودرو را تحمل کند. به همین منظور در محیطی که دمای آن منفی ۳۰ درجه سانتیگراد بود چرخها را در ابعاد واقعی خود طراحی کردند و زیر خودرو قرار دادند. شاید عجیب باشد، ولی برای این اقدام نمایشی بیش از ۳ ماه تحقیق انجام شده است.
در سال ۱۸۷۲ کارل بنز با «برتا رینگر» که مشوق اصلی در کارش بود، ازدواج کرد. ثمره این ازدواج پنج فرزند بود. عمر بنز کفاف داد تا اوج صنعت موتورسازی را ببیند و از نتیجه کاربرد روز افزون اختراعش در زندگی روزمره مردم احساس خرسندی کند.
گوتلیب دایملر در مارس ۱۸۳۴ به دنیا آمد. در دوران مدرسه به امور مهندسی علاقهمند شد و بعدها بهدنبال همین علاقهاش از خانه دور شد و بعد از چند کار مختلف یک موقعیت کاری مناسب در شرکت دویتز برایش فراهم میشود و گوتلیب جوان هم که مترصد چنین فرصتی بود آن را از دست نمیدهد.
تقریبا ۴ سال پیش بود که اولین شایعات در رابطه با عرضه شاسیبلند لامبورگینی مطرح شد. خودرویی که ابتدا به صورت تصاویر کامپیوتری و سپس به صورت کانسپت و دست آخر در قامت یک خودروی واقعی رونمایی شد. اُوروس نام جدیدترین محصول گاو خشمگین و در حقیقت دومین شاسیبلند آنها است. اگرچه شرکت زمان عرضه این خودرو را بارها تغییر داده است اما در آخرین اظهار نظر رسمی مدیرعامل، قول داده شده است که این خودرو سریعترین و قویترین شاسیبلند دنیا شود. در حال حاضر ویرایش توربو پورشه کاین با رکورد ۱/ ۴ ثانیهای شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت، در این زمینه یکهتاز است.
خودروهای مینی اغلب بهدلیل چهره فانتزی که دارند، به صورت عادی بهعنوان یک محصول فانتزی تلقی میشوند. حتی وقتی تیونری چون کوپر نیز توانمندیهای فیزیکی آن را دستخوش تغییر میدهد، باز هم نمیتوان صفت جدی را به آن چسباند. حالا اینکه یک تیونر بیاید و ظاهر فانتزی مینی را فانتزیتر کند، یک اتفاق تاریخی است. شرکت Vinler به سفارش یک بازیگر چینی، نسخه روباز مینی را با رنگبندی عجیب و غریبی طراحی کرد. چیزی که به ادعای خود آنها تبدیل شد به غیرعادیترین مینی تاریخ. تعداد رنگهایی که در داخل اتاق آن استفاده شده از شماره خارج است.
بزرگترین خودروساز آلمان با رونمایی از آماروک، از سال ۲۰۱۰ سودای به زیر کشیدن پادشاه پیکاپها یعنی تویوتا هایلکوس را در سر میپروراند. اکنون در نسخه فیسلیف این خودرو شاهد تغییرات قابل قبولی هستیم. بهویژه آنکه چهرهاش یک سر و گردن از رقیب ژاپنی چشمگیرتر شده است. همچنین طی قراردادی که با شرکت اپل منعقد شده بود، حالا روی نسخه جدید شاهد سیستم عامل هوشمندی از نوع iOS هستیم. بهترین پیشرانهای که برای این پیکاپ در نظر گرفته شده، پکیج ۲ لیتری تقویتشدهای است که ۱۵۸ اسببخار نیرو را در ۵۵۰۰ دور در دقیقه و ۳۰۰ نیوتنمتر گشتاور را در ۳۷۵۰ دور در دقیقه تولید میکند.
سال ۲۰۱۴ بود که کوئینیگزگ سوئد اعلام کرد قصد دارد ویرایش منحصربهفردی را روی مدل آگِرا پیاده کند که نسبت قدرت به وزن آن دقیقا یک است. این خودرو ۱: One نام گرفت و قرار شد تنها ۶ دستگاه از آن تولید و فروخته شود. با اینکه ششمین دستگاه نیز تولید و به مشتری گمنامی تحویل داده شد، ولی باز هم پرونده این جادوگر بسته نشد. خبر رسیده که نمونه اولیه این پروژه خیرهکننده به قیمت باورنکردنی ۶ میلیون دلار آماده فروش است. خودرویی که موسس شرکت تا همین چندی پیش مالک آن بوده است. کوئینیگزگ فوق دارای یک پیشرانه ۵ لیتری هشت سیلندر Vشکل دو توربو است که قدرتش ۱۳۶۱ اسببخار و وزنش هم دقیقا ۱۳۶۱ کیلوگرم است.
هر چند دایملر و میباخ گامهای مهمی را در زمینه خودرو برداشتند و بخش عمدهای از تاریخ صنعت خودروسازی مدیون فعالیتهای این دو نفر است، اما در نهایت با وجود آن که این دو اختراعات زیادی را در زمینه اتومبیل انجام دادند، کارل بنز را مخترع اصلی اتومبیل میدانند.
این خودرو همانگونه که قبلا عنوان شده بود S۹۰ نام دارد. این خودرو که آن را میتوان عصاره دانش ولوو در طول حیاتش به حساب آورد، به طور مشخص حاصل سرمایهگذاری ۱۱ میلیارد دلاری در یک دهه گذشته روی تحقیق و توسعه است. ولوو S۹۰ در کلاس خودروهای لوکس قرار میگیرد.
این فقط یک تغییر اسم و اساسنامه نبود.
سوپراسپورتهای دست ساز که شاید معروفترین آنها خودرو هنسی ونوم GT باشد، خودروهایی هستند که توسط شرکتهای کوچک و اغلب بهصورت کارگاهی تولید میشوند. تیراژ تولید بالایی نداشته و عموما با سفارش مشتریان و به همان تعداد تولید میشوند. با این همه نمیتوان از کنار آنها به سادگی عبور کرد. چراکه در این خودروها ریزه کاریهای صنعت خودرو به شدت رعایت میشود. درست است که خودروهای سوپراسپورت دست ساز با استفاده از قطعات خودروهای دیگر بهویژه در بخشهایی مانند موتور و گیربکس ساخته میشوند، اما مهندسان این شرکتها تغییراتی در این قطعات ایجاد میکنند که خروجی نهایی آنها را بهطور چشمگیری افزایش میدهد.
به مناسبت چهلمین سالگرد ساخت Fiesta، فورد در تدارک عرضه ویرایش غولکش این هاچبک دوستداشتنیاش است. شنیدهها حاکی از آن است که این آمریکایی کهنهکار نسخه جدید فیستا را تا دندان مسلح خواهد کرد. به گفته یکی از مدیران شرکت، فورد هر تجربهای که روی فوکوس آر. اس، F۱۵۰ رپتور و حتی شلبی جیتی ۳۵۰ کسب کرده بود را روی فیستا RS پیاده خواهد کرد. بر اساس تصاویر تاییدنشده کامپیوتری، نسل جدید این هاچبک با ظاهری آیرودینامیکتر تولید خواهد شد. این پدیده را بیش از همه روی رکابها، سپرها و حتی بال عقب خواهیم دید.
شورولت بلیزر با شکل و شمایلی که ما میشناسیم تا سال ۱۹۹۴ روی خط تولید بود. بعد از این سال شورولت دو راه جداگانه را برای بلیزر در نظر گرفت. از دل پلتفرم آن یک پلتفرم جدید بیرون آورد و خودرویی با مشخصات بلیزر را روی آن تولید کرد، اما نام بلیزر را برای آن به کار نبرد.