شماره روزنامه ۶۱۸۴
|

آخر هفته

  • موج ضد‌ترامپ

  • ترامپ و افول جامعه‌مدنی در آمریکا

    دکتر مهدی ذاکریان
    استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

    اینکه نام شخصی را شاخص ارزیابی وضعیت حقوق بشر در یک کشور بزرگ مانند آمریکا دانست مایه تاسف است. می‌توان از سیاست‌های انتخاباتی ترامپ درباره حقوق بشر ارزیابی داشت، یا اینکه از برنامه رئیس‌جمهور آمریکا برای موضوع حقوق بشر سخن گفت. ولی ترامپ به اندازه‌ای توده گرا و خودمحور است که اطلاق برنامه یا سیاستگذاری برای او امکان‌پذیر نیست. به همین دلیل تنها بر رابطه فردی به نام ترامپ با حقوق بشر سخن می‌گوییم.

  • عکس خبری - ۱۴ بهمن ۹۵

  • استقبال از پیام میانجی

    پس از حضور وزیر خارجه کویت در ایران و انتقال پیام شورای همکاری خلیج فارس به رئیس‌جمهور کشورمان، یک مقام ارشد کویتی از آمادگی ایران برای تقویت همکاری‌ها با کشورهای عرب عضو این شورا خبر داد. از فرستاده ویژه امیر کویت که هفته پیش به تهران آمد به‌عنوان میانجی روابط تیره ایران و عربستان هم یاد شده که به‌نظر می‌رسد آغاز این میانجیگری با رایزنی‌های استراتژیک میان ایران و شورای همکاری خلیج فارس کلید خواهد خورد. روابط ایران با عربستان و جهان عرب با مشکلات زیادی روبه‌رو است.

    .
  • هجمه علیه آیت‌الله

    با وجود درگذشت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، اما هجمه مخالفان و بدخواهان علیه وی همچنان ادامه دارد. پس از اظهارات سخیف یکی از سخنرانان منتسب به جریان اصولگرا در مورد نحوه فوت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، غلامعلی رجایی، مشاور ایشان ضمن انتشار عکس مرحوم پیش از دفن در کانال تلگرامی خود نوشت: «کاش جنگ عده‌ای را با خودش می‌برد. مثل سیلی که ناگاه می‌آید و هرچه را سرراهش هست با خودش جمع می‌کند و می‌برد. » به‌نظر می‌رسد تشییع میلیونی یار امام بسیاری از تندروها را عصبانی کرده است.

    .
  • اعتراض ترانه به فرمان ترامپ

    اعتراض ترانه علیدوستی بازیگر نقش رعنا در فیلم فروشنده به ممنوعیت سفر ایرانیان به آمریکا، پیشاپیش هشتادونهمین دوره جوایز اسکار را که کمتر از یک ماه دیگر برگزار خواهد شد، تحت‌تاثیر قرار داده است. توییت ترانه درباره تحریم مراسم اسکار خیلی زود سر از رسانه‌های معتبر بین‌المللی درآورد و در داخل هم مورد تقدیر قرار گرفت. رئیس مجلس، تحریم اسکار توسط ترانه علیدوستی را نمونه غیرت ملی ایرانی دانست. در همین حال اصغر فرهادی هم گفت که در اعتراض به این ممنوعیت در اسکار شرکت نخواهد کرد.

    .
  • خشم جهانی علیه فرامین ترامپ

    رئیس‌جمهور جدید و غیرقابل پیش‌بینی آمریکا نشان داد که وعده‌های انتخاباتی‌اش را نه در حرف بلکه با عمل به اجرا درخواهد آورد. هنوز چند روزی از استقرار دونالد ترامپ در کاخ سفید نگذشته که رئیس تازه وارد با صدور دو فرمان جنجالی، افکار عمومی جهان را به خود مشغول کرده است. ترامپ در نخستین اقدام خود ممنوعیت صدور ویزا برای شهروندان هفت کشور ایران، عراق، سوریه، لیبی، سودان، سومالی و یمن را صادر کرد و همچنین در فرمان ویژه‌ای تصمیم خود را به ساخت دیواری در مرز مکزیک عملی ساخت. اگرچه خیلی زود یک قاضی فدرال آمریکا دستور داد که این روند موقتا متوقف شود، اما این اقدام ترامپ بلافاصله مورد اعتراض گروه‌های حقوق بشری و نهادهای مدنی در آمریکا و سراسر جهان قرار گرفت و تجمعاتی گسترده در شهرهای مختلف و فرودگاه‌ها تشکیل شد.

  • اظهارات دو پهلوی «ترزا»

    ترزا می، ‌نخست‌وزیر انگلیس که به‌عنوان اولین رهبر خارجی به دیدار ترامپ رفت در مقابل رئیس‌جمهور تازه وارد آمریکا هم سیاست یک بام و دو هوای خویش در قبال ایران را ادامه داد و در عین حالی که از برجام و توافق هسته‌ای دفاع کرد کاهش نفوذ ایران در خاورمیانه را از جمله اولویت‌های سیاست‌ بریتانیا دانست. اظهارات دو پهلوی نخست‌وزیر انگلیس در شرایطی مطرح می‌شود که اغلب رهبران اروپایی با مواضع ترامپ درباره برجام همگام نیستند و آلمان و فرانسه پیش‌تر بارها بر اجرای توافق هسته‌ای تاکید کرده‌اند.

    .
  • سیل، خاک و کولاک

    سیل در سیستان، گرد و غبار در خوزستان و برف و کولاک در ۹ استان کشور، همه توان طبیعت در این هفته بود برای مردمان کشوری که همچنان با فاجعه پلاسکو دست به گریبان بودند. به همه اینها بهمن روی سر کولبران سردشتی هم که اضافه شود، ماجرای قهر طبیعت کامل می‌شود. باران در سیستان ابتدا با خوشحالی مردم همراه شد، اما ادامه بارش‌ها، سیلی خسارت بار بر جای گذاشت. جنوبی‌ها هم به‌خاطر مهمان ناخوانده همیشگی مجبور به حبس نفس‌ها در سینه شدند. شدت بارش برف در هفته‌ای که گذشت نیز بسیاری از راه‌ها را مسدود کرد.

  • آغاز رقابت‌های سینمایی

    مهم‌ترین رویداد رقابتی سینمای ایران این هفته در حالی آغاز به کار کرد که پیش از شروع این رقابت‌ها حرف و حدیث‌های فراوانی درباره نحوه انتخاب فیلم‌ها و داوری جشنواره وجود داشت. در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر، ۴۴ فیلم در قالب چهار گروه نمایشی در سینماهای مختلف تهران و شهرستان‏ها روی پرده می‏روند. ۳۳ فیلم سینمایی در بخش رقابتی سودای سیمرغ اکران می‏شوند و ۱۱ فیلم هم در بخش مرور سینمای ایران به نمایش درمی‌آیند. مشکل پیش فروش بلیت‌ها در سایتی جدید و تشکیل بازار سیاه از معضلات این دوره است.

  • حذف اَپ‌های ایرانی از اَپ‌استور!

    برخی خبرها از حذف تدریجی اپلیکیشن‌های ایرانی از روی اَپ‌استور حکایت می‌کنند این در حالی است که هنوز چند ماهی از خبر لغو محدودیت نصب اپلیکیشن برای کاربران ایرانی اَپل نگذشته است و اَپ‌استور به‌صورت رسمی در ایران حضور ندارد و خیلی از شرکت‌ها برای ثبت اپلیکیشن‌هایشان خود را به‌عنوان شرکت‌هایی ثبت می‌کنند که خارج از ایران فعالیت دارند. اخیرا اپل با حذف اپلیکیشن دیجی‌کالا از اَپ‌استور شروع به محو اَپ‌های ایرانی کرده و ممکن است این سیاست به‌زودی شامل اَپ‌های بانکی هم بشود.

    .
  • سرنوشت مبهم تور و مسابقات

    علاوه‌بر ضرر و زیان‌های مالی که فرمان ترامپ به مسافران ایرانی وارد کرد حالا سرنوشت برخی تورهای گردشگری در کنار رقابت‌های ورزشی هم مشخص نیست. از طرفی بعضی تورها برای سفرهای نوروزی به آمریکا ثبت‌نام کرده‌اند و از طرف دیگر برخی رقابت‌های ورزشی طی این سه ماهی که قرار است قانون منع ورود ایرانیان اجرا شود، برگزار خواهد شد. به این ترتیب تکلیف حضور ایرانیان در رقابت‌های تیراندازی با کمان در آمریکا و کشتی‌گیران آمریکایی در رقابت‌های کشتی آزاد ایران روشن نیست.

    .
  • رکوردشکنی صادرات نفت

    در اولین ماه سال جاری میلادی، رکورد صادرات نفت به اتحادیه اروپا شکسته شد؛ به‌گونه‌ای‌که ژانویه امسال روزانه ۶۲۲ هزار و ۵۸۱ بشکه نفت به بنادر اروپایی ارسال شده که طی ۵ سال گذشته رکوردی بی‌سابقه است. افزایش صادرات نفت خام پس از برجام موجب شد بخش زیادی از سهم ایران در بازار انرژی جهانی پس گرفته شود و حالا ایران کم‌کم صادرات قاره‌ای خود را به سطح دوران پیش از تحریم‌ها باز می‌گرداند. این در حالی است که دو سوپرتانک ایرانی هم با ۴ میلیون بشکه نفت خام طی این ماه به اروپا خواهند رسید.

    .
  • وداع با شهدای آتش‌نشان

    سرانجام پس از ۱۲ روز از فاجعه جانسوز ساختمان پلاسکو، پیکر شهدای آتش‌نشان در کنار انبوهی از مردم به سوی آرامگاه ابدی بدرقه شدند تا پایتخت ایران آکنده از عطر ایثار و فداکاری شود. مقام معظم رهبری هم در پیامی فداکاری باشکوه و مظلومانه آتش‌نشانان مومن و با اخلاص در حادثه پلاسکو را ستودند. اگرچه پیکر‌های پاک شهدای آتش‌نشان به آغوش خاک سپرده شد، اما خاطره جانفشانی آنها تا همیشه در یاد ملت ایران خواهد ماند. درحالی‌که با پایان آواربرداری و تشییع جنازه شهدا، همچنان مقصر اصلی حادثه مشخص نشده است، رئیس‌جمهوری طی دستوری با هدف اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری از وقوع حوادث مشابه و تقویت توان کشور در مدیریت بحران، هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه پلاسکو را منصوب کرد.

  • نوسان محدود طلا

    با وجود رشد اندک طلای جهانی در روز دوشنبه پس از یک هفته کاهش قیمت‌ها، هنوز هم برخی کارشناسان نسبت به روند افزایشی نرخ اونس خوش‌بین هستند و ظرفیت‌های قابل‌توجهی را برای رشد طلا در سال ۲۰۱۷ درنظر گرفته‌اند. دوشنبه با افزایش نگرانی‌ها از فرامین جدید ترامپ، خرید طلا افزایش یافت و قیمت‌ها با رشد همراه شد. با این همه نخستین نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در سال جدید و نیز انتشار نرخ بیکاری احتمالا بازارهای جهانی را نوسانی می‌کند، هرچند کارشناسان، نوسان بازار طلا را محدود می‌دانند.

    .
  • استیضاح وزرا قوت گرفت

    با اتمام بررسی لایحه برنامه ششم توسعه و درحالی‌که هنوز تکلیف لایحه بودجه سال ۹۶ در صحن علنی مجلس مشخص نشده است، بهارستان‌نشینان یک بار دیگر دست به کار شدند تا طرح استیضاح دو تن از وزرای دولت را به جریان اندازند. طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی در صورت وصول از سوی هیات رئیسه احتمالا پس از دهه فجر در دستور کار قرار خواهد گرفت. در همین حال استیضاح وزیر آموزش و پرورش هم با ۳۷ امضا به هیات رئیسه ارائه شده که برای بررسی‌های بیشتر به کمیسیون آموزش ارجاع شده است.

    .
  • شاخص هیجانی شد؟

    روز دوشنبه شاخص بورس اگرچه با کمک نمادهای خودرویی توانست رشدی ۲۵۴ واحدی را پس از ۴ روز کاهشی تجربه کند، اما برخی کارشناسان نسبت به رشد انتظارات نسبت به واقعیت‌ها هشدار دادند؛ چراکه زمستان گذشته هم شاخص به همت نمادهای خودرویی رشد ۲۱۰ درصدی را تجربه کرد، اما از سوی ناظران بازار، هیجانی توصیف شد. شاخص سه‌شنبه هم در ابتدای معاملات وارد کانال ۷۸ هزار واحدی شد، اما در ادامه با ریزش دوباره به کانال قبلی بازگشت. طی روزهای اخیر نقدینگی فعالان بازار به سمت سودهای هیجانی رفته است!

    .
  • هیجان در فضای تردید بورسی‌ها

    بهزاد بهمن‌نژاد
    دبیر گروه بورس

    پس از ماه‌ها توقف نمادهای بانکی مهم بورس تهران، هفته گذشته نماد بانک ملت در بازار سهام بازگشایی شد. امری که ریزش بیش از هزار واحدی شاخص سهام را در معاملات سه‌شنبه هفته گذشته رقم زد. این موضوع در کنار برخی ابهامات سیاسی با روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا موجب ایجاد فضایی تردیدآمیز در بازار سهام شد. نکته جالب اما، تحرکات ابتدای هفته در گروه خودرویی بود که تقریبا در یک‌سالگی برجام، هیجان بار دیگر در نمادهای این صنعت هویدا شد.

  • سبد دردسرساز فلز زرد

    حمیدرضا آریان‌پور
    عضو گروه بانک و بیمه

    طلا بیش از هر چیزی تحت‌تاثیر سیاست و اقتصاد بزرگ‌ترین اقتصاد جهان است و وقتی سیاست‌های داخلی و خارجی این اقتصاد گرفتار ابهام باشد، سرنوشت طلا نیز محتوم نخواهد بود. با قدرت گرفتن دونالد ترامپ در ایالات‌متحده، کمتر کسی می‌داند که در ماه‌ها و سال‌های پیش‌رو چه بر سر سیاست و اقتصاد جهان خواهد آمد. این وضعیت مبهم می‌تواند به نفع پناهگاه‌های سرمایه از جمله طلا باشد، اما مساله این است که عوامل کاهشی نیز در بازار طلا با تمام قدرت مشغول کار هستند.

  • نامه فرهادی در برابر قانون ترامپ

    شایان ربیعی
    عضو گروه فرهنگ و هنر

    واکنش ترانه علیدوستی به فرمان رئیس جمهور جدید آمریکا درباره ممنوعیت پذیرش ویزای اتباع شش کشور مسلمان، بازتاب بسیار گسترده‌ای در رسانه‌های جهانی داشت. تحریم مراسم اهدای جوایز هشتاد و نهمین دوره اسکار از سوی ترانه علیدوستی، دامنه اعتراض‌های بین‌المللی به قانون جدید آمریکا را گسترش داد و مسوولان برگزاری جایزه آکادمی ۲۰۱۷ را به تکاپو انداخت تا زمینه‌های لازم برای حضور عوامل فیلم فروشنده را در این مراسم مهم سینمایی جهان فراهم کنند.

  • طغیان علیه میلیاردر مو بور

    کسرا اصفهانی
    عضو گروه بین‌الملل

    فرمان جدید ترامپ دال بر ممنوعیت ورود شهروندان ۷ کشور به آمریکا امواج شوکه‌کننده‌ای را به جهان مخابره کرده است. این بدین معنا است که حدود ۱۳۰ میلیون نفر از ورود به آمریکا منع شده‌اند. این فرمان اعتراضاتی را هم در جامعه آمریکا و هم در میان نخبگان آکادمیک، هم در میان سیاستمداران پیشین و هم در بدنه حاکمیتی آمریکا برانگیخته است. فرمان اجرایی ترامپ از همان روز جمعه باعث شد تا بسیاری از شهروندان این ۷ کشور یا در فرودگاه‌های آمریکا بازداشت شوند یا در کشورهای دیگر جهت ورود آنها به آمریکا برایشان محدودیت به‌وجود آید.

  • دست‌اندازهای سلطانی

    راز پیروزی اردوغان در چیست؟ او چگونه توانسته است در مدت ۱۴ سال بی‌وقفه بر کشوری حکومت کند که پیش از آن نشانه بارز آن کشور فروپاشی دولت‌ها بوده است؟اردوغان نه تنها تاکنون دولت‌هایش از هم متلاشی نشده است، حتی توانسته است یک کودتا علیه دولت قانونی این کشور را نافرجام بگذارد. اگر در ترکیه دولتی خودبه‌خود به مرز اضمحلال نمی‌رسید، این وظیفه ارتش بود تا هرچه زودتر پایان یک دولت را اعلام کند. دلیل این مدعا نیز سه کودتای خونین بوده است. اگر از این زاویه به اوضاع امروز ترکیه نگاه کنیم، اردوغان یک پیروز سرافراز است اما این تمام ماجرا نیست.

  • ریاست تک نفره

    آماندا پال (تحلیلگر ارشد مرکز سیاست‌های اروپا) و دمیر مورات شی‌رَک (مشاور ارشد مرکز سیاست‌های اروپا)

    در ۲۱ ژانویه سال ۲۰۱۷، پس از دو هفته کش‌وقوس و درگیری‌های سخت در پارلمان ترکیه سرانجام ماده ۱۸ قانون اساسی این کشور اصلاح شد. اصلاح این قانون، نظام پارلمانی ترکیه را نشانه رفته است و ترکیه قصد دارد به رهبری اردوغان به سمت نظام ریاستی خیز بردارد. در بهار هم قرار است این آمال و آرزوها به بوته آزمایش گذاشته شود و یک همه‌پرسی برگزار شود. اگر نتیجه همه‌پرسی بر وفق مراد اردوغان شود به رئیس‌جمهوری ترکیه یک قدرت غیرمنتظره خواهد رسید، از جمله اینکه پارلمان و سیستم قضایی ترکیه در دستان رئیس‌جمهوری این کشور قرار خواهد گرفت.

  • کارت‌های اردوغان برای تغییر سیستم

    رجب طیب اردوغان بعد از افزایش قدرت با کسب عنوان ریاست‌جمهوری در سال ۲۰۱۵ به این نتیجه و عزم رسید که با تغییر قانون اساسی ترکیه، سیستم سیاسی این کشور را از سیستم پارلمانی به یک سیستم ریاست‌جمهوری تبدیل کند. تغییر قانون اساسی یکی از محوری‌ترین اقداماتی بود که اردوغان به شدت آن را پیگیری می‌کرد و اعتقاد داشت که سیستم قوه مقننه و مجریه در ترکیه با توجه به مشکلاتی که در تعریف وظایف نخست‌وزیری و ریاست‌جمهوری وجود دارد نمی‌تواند جوابگوی نیازهای شرایط امروز ترکیه باشد . البته هدف اردوغان از تغییر سیستم پارلمانی به سیستم ریاست‌جمهوری به مراتب مهم‌تر از اصل این طرح است.

  • تغییر در نظام سیاسی ترکیه مساوی تغییر در اقتصاد

    نویسنده: Cemil Ertem
    مترجم: مریم رضایی

    ترکیه با ایجاد اصلاحات در قانون اساسی نظام سیاسی خود را تغییر می‌دهد. حالا که این اصلاحات به تصویب مجلس این کشور رسیده و قرار است به همه‌پرسی گذاشته شود، دوران تازه‌ای در ترکیه آغاز خواهد شد. بدون شک، این تغییر به معنی یک تحول کیفی در نظام سیاسی ترکیه است. از این پس، کلیه نهادهای سیاسی و قانونی ترکیه بازسازی می‌شوند، نهادهای جدید به آنها اضافه می‌شوند و بوروکراسی و مکانیزم ارتباطی درون نهادها تغییر شکل خواهد داد. در این شرایط و در حالی که حوزه‌های سیاسی، اجرایی و قانونی ترکیه دستخوش تحولی عظیم خواهند شد، آیا می‌توان گفت که اقتصاد ترکیه مستقل از این تحول سیاسی، مثل قبل پیش خواهد رفت؟ مطمئنا نه.

  • تغییرات در نظام ریاست ‌جمهوری ترکیه

    در پایان سال ۲۰۱۶ حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه طرح تغییر قانون اساسی را که بر حذف نقش نخست‌وزیر و اعطای قدرت مطلق به رئیس‌جمهور مبتنی است، مطرح کرد. تعدادی از مواردی که در این طرح پیشنهادی مطرح شده عبارتند از:

    رئیس‌جمهور همزمان هم رئیس دولت باشد و هم رئیس قوه مجریه؛ کابینه وزرا توسط رئیس‌جمهور تعیین شود و نیاز به رای اعتماد از سوی مجلس نباشد؛ تعداد اعضای مجلس به ۶۰۰ نفر افزایش یابد؛ اگرچه نظام انتخاباتی فعلا تغییری نکند؛ «سیستم گیوتینی» حاکم باشد که به رئیس‌جمهور امکان می‌دهد مجلس را منحل کند؛ اتخاذ قدرتی تمام و کمال برای انتصاب فرمانداران، کارمندان دولت، قضات و مقامات از سوی حزب سیاسی رئیس‌جمهور.
  • گرایش‌های فاشیستی۱ و واکنش‌های اخلاقی نهادها و مردم در آمریکا

    دکتر حسین سیف‌‌زاده
    استاد بازنشسته دانشگاه تهران

    به رغم شرم‌آور بودن صدور فرامین اجرایی متعدد توسط ترامپ در اولین هفته ریاست جمهوری خود، به هیچ‌وجه نمی‌توان تصور کرد که گرایش‌های پوپولیستی ترامپ بتواند در قالب یک جریان فاشیستی ساختاری در آمریکا حاکم شود. فقدان موقعیت تک‌صدایی برای یک فرد، یا حتی یک قوه در آمریکا، فضای بازی را ایجاد کرده است که گرایش فاشیستی در آن پا نمی‌گیرد. منفور ماندن گرایش فاشیستی مک کارتیسم در دهه ۱۹۵۰ و مهجور ماندن نگاه نژادپرستانه کوکلاکس کلان به تقویت این نگاه خوش‌بینانه کمک می‌کند.

  • هسته‌های مقاومت علیه فرمان ترامپ

    تصمیم جنجالی ترامپ موجب شده است نهادهای مدنی در آمریکا بیش از گذشته فعال شوند. این نهادها در پی آن هستند تا تصمیم ترامپ را بی‌اثر کنند. در این میان اما یک نکته بیش از پیش به چشم می آید و آن حضور شرکت‌های بزرگ و غول‌های آمریکایی در این حرکت مدنی است. اگر مردم آمریکا فرودگاه‌ها را به تسخیر خود درمی‌آورند یا حلقه به دور مسلمانان می‌زنند تا به دور از مزاحمت‌های پلیس نماز خود را بخوانند برخی از شرکت‌های بزرگ نیز سعی کرده‌اند در کنار این اعتراضات مدنی قرار گیرند. اگر از عکس یکی از مدیران گوگل بگذریم که در کنار یک کودک ایرانی عکس گرفته تا اعتراض خود را به تصمیم نفرت‌پراکنانه ترامپ نشان دهد شرکت استارباکس در اقدامی شگفت‌انگیز تصمیم گرفته است تا مهاجران را به استخدام مجموعه خود در آورد.

  • ظهور راست‌گرایی؛ تراژدی یا کمدی

    دکتر طهمورث غلامی
    کارشناس ارشد مسائل آمریکا

    هرچند گرایش‌های راست‌گرایی همواره در غرب وجود داشته و بعد از فروپاشی شوروی و متاثر از حادثه‌های مختلف در زمان‌های متفاوت، نسبت به قدرت گرفتن دوباره راست‌گرایان هشدار داده شده است اما به دنبال خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و مطرح شدن جدی ترامپ به‌عنوان کاندیدای حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به دلیل اقبال عمومی، بحث ظهور دوباره راست‌گرایی در اروپا همانند دوران بین دو جنگ جهانی بیشتر مطرح شد و با پیروزی ترامپ این بحث بسیار جدی‌تر شده است.

  • نسبت ترامپ با فاشیسم

    مهدی روزخوش
    دانشجوی دکترای فلسفه سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

    در مورد اطلاق ایدئولوژی‌های سیاسی به اشخاص یا جریان‌های سیاسی ـ اجتماعی همواره ابهام وجود داشته و دارد. در برخی تحلیل‌ها پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به معنای به قدرت رسیدن شکل تازه‌ای از فاشیسم این بار در ایالات متحده تفسیر شده است. فاشیسم که به یکسان در خصوص جنبش فاشیستی ایتالیا و ناسیونال سوسیالیزم آلمان در دهه ۳۰ میلادی به‌کار می‌رود، از نوعی بحران در سیاست مدرن حکایت داشت. بحرانی که به تعبیر جامعه‌شناسان در دو کشور نیمه سنتی ـ نیمه صنعتی رخ داد؛ کشورهایی که از تاریخ سنتی خود گسسته بودند، اما همچون انگلستان و فرانسه به نظم نوین هم نایل نشده بودند.

  • مخدوش‌شدن «قدرت نرم» آمریکا

    کامران کرمی
    روزنامه‌نگار

    تعلیق ۹۰ روزه صدور ویزای هفت کشور مسلمان از سوی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا که موجی از اعتراض‌های جهانی را به‌همراه داشته است، در ادامه اقدامات شتابزده و عجولانه‌ای است که او در کمتر از ۱۰ روز از جلوس بر صندلی کاخ سفید صورت داده است. فرامین اجرایی او موجب بروز تنش‌های زیادی شده است. در تمام این مدت، هر روز در شهرهای مختلف راهپیمایی‌هایی علیه ترامپ برگزار شده است. پیشتر ترامپ روز دوشنبه ۲۳ ژانویه با امضای سندی، فرمان خروج این کشور از پیمان شراکت ترانس پاسیفیک را صادر کرد.

  • دیوار بلند بی‌اعتمادی

    وقتی راجر واترز، رهبر گروه پینک فلوید، ترامپ را یک خوک کثیف و متقلب خواند، هنوز یک روز مانده بود تا ترامپ فرمان اجرایی‌اش را در خصوص دیوارکشی صادر کند. نخستین فرمان اجرایی ترامپ، جنجالی‌ترین آن بوده است. او از همان روزی که در رقابت‌های انتخاباتی حضور پیدا کرد، ترجیع‌بند اشعار او دیوارکشی در لب مرز مکزیک بود. طرحی که گفته می‌شود ۱۲ تا ۱۵ میلیارد دلار برای آمریکا آب می‌خورد. ترامپ در این خصوص به فدرال رزرو دستور داده برای تامین منابع، بررسی‌های خود را آغاز کند. ترامپ مدعی است که پول ساخت دیوار را از خود مکزیک خواهد گرفت اما رئیس‌جمهوری مکزیک بارها گفته است که هرگز بابت ساخت آن پولی نخواهد پرداخت.

  • چه کسانی نمی‌توانند به آمریکا سفر کنند؟

    زینب موسوی

    «سد ترامپ بر سر راه اتباع هفت کشور»؛ این موضوع پرواکنش ترین اقدامی است که دونالد ترامپ، پس از ورود به کاخ سفید، به اجرای آن فرمان داده است. رئیس‌جمهور ۷۰ ساله ایالات‌متحده، تنها ۹ روز پس از آنکه صندلی ریاست‌جمهوری آمریکا را تصاحب کرد، با بستن ۱۲۰ روزه مرزهای آمریکا به روی پناهجویان از یکسو و دستور منع ۹۰ روزه صدور ویزا برای شهروندان ۷ کشور مسلمان ایران، یمن، سوریه، عراق، لیبی، سودان و سومالی از سوی دیگر، نمایی نوین از رادیکالیسم را به نمایش گذاشت؛ افراطی‌گری که خود او، نوع دیگر آن را که بیش از هرجا در بخش‌هایی از خاورمیانه جریان دارد، مذموم و نیازمند مبارزه دانسته حالا به بهانه حفاظت از آمریکا در مقابل حملات تروریستی، در عملکرد او جریان دارد و دیواری می‌سازد تا خود کامل‌کننده چرخه افراطی‌گری باشد.

  • لگد‌مال شدن ارزش‌های آمریکایی

    شادی آذری
    روزنامه‌نگار

    در پی امضای قانون ممنوعیت ورود مسلمانان برخی کشورها به خاک آمریکا توسط ترامپ، نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد و گروه‌های مدافع حقوق بشر مشروعیت این اقدام را به چالش کشیده‌اند و جهان در برابر این تصمیم ترامپ قد علم کرده است. به‌نظر می‌رسد از این پس اقدامات جدید ترامپ، انتقادات زیادی را چه در داخل و چه در سطح بین‌المللی به همراه خواهد داشت. شاید این نخستین بار باشد که تصمیم یک رئیس‌جمهوری در آمریکا تا این حد با مخالفت‌های گسترده جهانی مواجه شده است، پدیده‌ای که اغلب رئیس‌جمهوری‌های پیشین گرچه نه در ظاهر اما عمیقا نسبت به آن حساس بوده و واکنش‌های مردمی را در اتخاذ تصمیماتشان لحاظ می‌کرده‌اند.

  • ابتکاری برخاسته از یک کمبود در سفر

    شیما رئیسی

    استارت‌آپ،‌ مفهومی که در چند سال اخیر بسیار بر سر زبان‌ها افتاده و در فضای کسب‌و‌کار کشور مطرح شده، به شرکت‌های نوپایی اطلاق می‌شود که ایده اصلی شکل‌گیری آنها، طرح مساله و یافتن راه‌حلی برای آن در قالب یک الگوی کسب‌و‌کار است. در این مدل، عده‌ای کارآفرین گردهم جمع شده و با تعیین استراتژی‌های خلاقانه در پی چندین مرحله آزمون و خطا، به‌صورت مشخصی از یک فرآیند اقتصادی دست می‌یابند؛ فعالیت‌هایی که در کوتاه‌مدت منجر به درآمدزایی شده و براساس دانش روز و تغییرات تحت مطالعه جامعه هدف مشخص شده به‌عنوان متقاضیان کالای تولیدی این مجموعه‌ها، نو به نو می‌شوند.

  • سئول؛ تجربه تکنولوژی و سنت

    سعید انوری‌نژاد
    saeidanvari@yahoo. com 

    در پاییز سال ۱۳۹۰ برای سفری کاری به کره‌جنوبی رفتم. سفری که در نهایت سه هفته طول کشید و به جز دو آخر هفته که یک بار به شهر بندری بوسان و بار دیگر به شهر کوچک گه‌ئونگ‌جو (Gyeongju) رفتم، در باقی روزها در سئول بودم. از آنجا که در تمام این مدت روزها سر کار حاضر می‌شدم، دیدارم از سئول اغلب شبانه بود. داستان دیدار از بوسان و گه‌ئونگ‌جو را در قسمت‌هایی جدا خواهم نوشت و در این شماره که بخش دوم دیده‌هایم در سئول است به جوانبی از زندگی در سئول خواهم پرداخت.

  • دکه مطبوعات - ۱۴ بهمن ۹۵

    The economist

    ترامپ علیه چند ملیتی‌ها

    نشریه اکونومیست در این شماره خود به آسیبی که از رهگذر تصمیمات ترامپ به شرکت‌های چندملیتی وارد خواهد آمد پرداخته است. به نوشته این مجله شرکت‌های بزرگ جهانی از آن دسته مسائلی هستند که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، علاقه‌ای به آنها ندارد. این شرکت‌های بی‌نام و نشان، متهم هستند که از طریق انتقال مشاغل و کارخانه‌ها به خارج، مردم عادی آمریکا را«قتل عام» می‌کنند. پاسخ ترامپ به این مساله «اهلی کردن این شرکت‌های چندملیتی شکارچی »است.

  • تالاب‌های ایران در کما

    فاطمه باباخانی

    در سال ۱۹۷۱ حتی پیش از آنکه «یونپ» به‌عنوان مرکزی برای فعالیت‌های محیط‌زیستی سازمان ملل تبدیل شود، کنوانسیون رامسر برای حفاظت از تالاب‌ها تصویب شد. گرچه شرط پیوستن کشورها به این کنوانسیون ثبت حداقل یک تالاب بود، اما ایران با ثبت ۱۸ تالاب توانست خود را به عضویت کنوانسیونی درآورد که نام یکی از شهرهای خود را بر آن دارد و به نوعی برند و اعتباری برای کشورمان محسوب می‌شود. از آن سال به بعد ۶ تالاب دیگر ایران نیز به این کنوانسیون اضافه شدند و جایگاه ایران را در این نهاد بین‌المللی محیط‌زیستی تحکیم بخشیدند.

  • «اقتصاد فاشیستی» به زبان ساده

    امیرحسین خالقی
    دکترای سیاست‌گذاری عمومی دانشگاه تهران 

    بنیتو موسولینی، رهبر جنبش فاشیست ایتالیا، زمانی در توصیف جنبش گفته بود از واژه‌ها ترسی ندارد و شاید فردا خودش را «شهریار واپسگرایان (مرتجعان)» بخواند، پیشوای بزرگ بر این باور بود که باید عظمت گذشته ایتالیا را زنده کرد و در این راه برچسب‌هایی مانند واپسگرا، راست و چپ، محافظه‌کار و دموکرات و مانند آن چندان اهمیتی ندارند. ازاین رو تحلیل فاشیسم که یادآور سال‌های میانه قرن ۲۰ و حکومت‌های آلمان و ایتالیای سال‌های پیش از جنگ جهانی دوم است، بسیار دشوار است.

  • مبادله کالا‌به‌کالا در‌جهان امروز

    به زمان‌های دور و جایی که انسان‌ها در مبادلات خود به جای پول از مبادله کالا به کالا استفاده می‌کردند برگردیم. این زمان به قدری طولانی است که هنوز هم نمی‌توان نقطه شروع آن را برآورد کرد. نانوا نان را به نجار می‌داد و از او صندلی می‌گرفت، کشاورز محصولات خود را به قصاب می‌داد و به‌جای آن گوشت مورد نیاز خود را تامین می‌کرد، شکارچی پوست و گوشت شکار خود را با سایر مواد غذایی یا وسایل لازم جهت شکار معاوضه می‌کرد. آیا در عصر حاضر و با پیشرفت انواع سیستم‌های پولی و مالی جایی برای این چنین سیستم اقتصادی وجود دارد؟ خیلی برای شما عجیب خواهد بود اگر بگوییم این چنین سیستمی در دنیای اقتصاد همچنان حیات دارد.

  • آیا برون‌گرا بودن افراد تضمینی برای برقراری ارتباط موثر است؟

    میترا فتحی
    مربی بین‌المللی هوش هیجانی و اجتماعی
    MitraFathi. com 

    بسیاری از افراد گمان می‌کنند که برای برقراری ارتباط موثر باید فرد برون‌گرایی باشند زیرا برون‌گرا‌ها به راحتی سر صحبت را باز کرده و صحبت را ادامه می‌دهند. این خصوصیت در درون‌گرا‌ها کمتر وجود دارد، غالبا افراد درون‌گرا دیرتر ارتباط برقرار می‌کنند و روابط محدود‌تری دارند و همین مساله باعث شده است که آنها بگویند «‌ای کاش برون‌گرا بودم و می‌توانستم ارتباطات موثری برقرار کنم». سوال مهم این است که آیا واقعا برون‌گرایی افراد، تضمینی برای برقراری ارتباط موثر است؟ خیر.

  • چرا دیگران همیشه مدت کوتاهی مرا دوست دارند و بعد رهایم می‌کنند؟

    بسیاری از افراد در جامعه ما از دوست داشتن می‌‌ترسند و دوست داشته شدن از طرف دیگران را با رفتار‌های نامناسبی که به‌طور خودآگاه یا ناخودآگاه از خود بروز می‌دهند، رد می‌کنند. چطور؟ به این صورت که اجازه نمی‌دهند دوست داشته شوند، محبت ببینند و نوازش شوند. بسیاری از افراد اجازه و فرصت نمی‌دهند که مورد محبت قرار بگیرند و بعد از مدت کوتاهی با بروز رفتاری نامناسب یا سخنی گزنده، سد راه دوست داشته شدن توسط دیگران می‌شوند. یا اینکه آنقدر هیجان‌زده می‌شوند و محبت می‌کنند تا شخص مقابل را فراری می‌دهند.

  • چگونه از دنیای مجازی، پول واقعی به دست آوریم؟

    مترجم: مریم رضایی

    همین یک دهه پیش، هیچ‌کس حدس هم نمی‌زد چیزهای مجازی بتوانند بازاری واقعی ایجاد کنند. اما ظهور گوشی‌های هوشمند به تدریج دنیای تازه‌ای از تجارت بی‌دوام و در عین حال جذاب را ایجاد کرد. ژوست ون درونن، مدیرعامل شرکت تحقیقاتی سوپردیتا (SuperData)، می‌گوید: «افراد از اینکه برای چیزهای مجازی پول بپردازند، احساس راحت‌تری پیدا کرده‌اند. » برای استارت‌آپ‌ها در بازارهای فعلی که به سرعت رشد می‌‌کنند، کالاها ممکن است مجازی باشند، اما فروش واقعی است. برخی از برجسته‌ترین حوزه‌های جدید کسب‌وکار در پس مفاهیمی همچون Color bombs و Bitcoin مخفی شده که به ترتیب به بازی کندی کراش و پول دیجیتال اشاره دارد و نشان‌دهنده پیشرفت‌های بزرگی در اقتصاد کالاهای مجازی است که طبق ارزیابی ون درونن در حال حاضر بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از فروش جهانی را تشکیل می‌دهد.

  • شروع کسب‌و‌کار در هر سنی امکان‌پذیر است

    نویسنده: کیت راکوود
    مترجم: آناهیتا جمشیدنژاد

    شما برای شروع یک کسب‌و‌کار نه آنقدر جوانید و نه آنقدر پیر؛ بنابراین اگر به‌خاطر سن‌تان احساس دلسردی می‌کنید، اکنون زمان آن است که این افکار منفی را رها کنید. «من خیلی پیرم» یا «من تجربیات کافی ندارم» تنها بهانه‌ای برای پیگیری نکردن رویاهای کارآفرینی شماست. به زندگی این ۵ کارآفرین توجه کنید که از ۱۹ تا ۶۷ سال سن دارند. آنها کسانی هستند که کسب‌و‌کارهای موفقیت‌آمیزی را شروع کرده‌اند. به یاد داشته باشید که: موفقیت نیازی به سن ندارد.

  • هر چقدر مشغله دارید، برای خودتان وقت بگذارید

    مترجم: هوتسا عسکری نسب

    تصمیمات بدون وقفه، ضرب‌الاجل پشت ضرب‌الاجل، مشتری‌های سختگیر، مسوولیت‌های پایان‌ناپذیر، تا دیر وقت بیدار ماندن و کار کردن، خیره ماندن به صفحه مانیتور کامپیوتر به مدت طولانی. آیا تمامی این موارد به نظرتان آشنا می‌آید؟اگر یک کارآفرین، صاحب کسب‌وکار کوچک یا فردی هستید که با این افراد همکاری می‌کنید، احتمالا پاسخ شما به این سوالات مثبت است. سعی کنید از تمام این مسائل دوری کنید و زمانی را به استراحت خود اختصاص دهید. اگر چنین نکنید به زودی خسته‌تر خواهید شد.

  • از چه سنی آموزش‌های اقتصادی را به فرزندان شروع کنیم؟

    در خانواده‌هایی که اقتصاد جایگاه تعریف شده‌ای دارد و البته این تعاریف به زبان خود کودک نیز برای او شرح داده می‌شود، کودک یکی از شرکای واقعی خانواده است و از یک مصرف‌کننده صرف در طول عمرش از کودکی به نوجوانی و جوانی به یک شریک و سرمایه‌گذار مالی تبدیل می‌شود، طوری که در نوجوانی و جوانی در تصمیمات اقتصادی خانواده دخیل و تاثیرگذار خواهد بود. انتظاری که از یک نوجوان آموزش داده شده در دنیای مهارت‌های اقتصادی وجود دارد، مسلما در یک کودک ۳ تا ۵ ساله محدود است. داشتن یک قلک برای کودک ۳ ساله همانقدر حائز اهمیت است که داشتن یک دفترچه حساب پس‌انداز برای یک نوجوان و البته مدیریت خانواده و گاه نظارت و حمایت ایشان برای پربار شدن همان قلک یا دفترچه حساب پس‌انداز فرزندان.

  • ۷ نکته مدیریت مالی برای جوانان

    مترجم: مریم رضایی

    متاسفانه، مدیریت مالی شخصی هنوز به واحدی الزامی در مدارس تبدیل نشده و بنابراین وقتی افراد بعد از مدرسه وارد جامعه می‌شوند، نمی‌دانند چطور باید پولشان را مدیریت کنند. برای شروع، چند نکته مهم را معرفی می‌کنیم تا بدانید چطور باید با پولتان رفتار کنید و زندگی راحت و پررونقی از لحاظ مالی داشته باشید.

    خودکنترلی را یاد بگیرید

    اگر خوش‌شانس باشید، والدین‌تان از بچگی مهارت خودکنترلی را به شما یاد می‌دهند. اگر نه، هر چه زودتر این هنر را یاد بگیرید، راحت‌تر می‌توانید به امور مالی شخصی خود نظم بدهید.

  • واردات خودرو و قطعه چقدر ارزبری دارند؟

    یکی از انتقاداتی که سال‌هاست به ورود خودروهای خارجی وارد است و هم‌اکنون نیز ادامه دارد، میزان ارزبری ورود این خودروها به کشور است. هر چند در سال‌های اوج‌گیری تحریم‌های بین‌المللی و به دنبال آن تخصیص ارز به گروه‌های خاصی از کالاهای مصرفی و سرمایه‌ای به دلیل کمبود ارز در کشور، شاهد صعود واردات خودرو بودیم، با این حال در دوره‌های مختلف برخی از دولتمردان به بهانه جلوگیری ازخروج ارز، مقرراتی جهت محدودیت در واردات خودرو وضع کردند.

    با این شرایط اما واردات خودرو به کشور همیشه جاری بوده، هر چند که با فرازو‌نشیب‌هایی که در مقررات و دستورالعمل‌ها ایجاد شده همراه با روندی صعودی یا نزولی بوده است، اما آمار ده ماهه تجاری که طی هفته جاری از سوی گمرک جمهوری اسلامی منتشر شد نیز در باب میزان ارزبری ورود قطعه و خودرو به کشور قابل توجه به نظر می‌رسد چرا که این آمار به خروج بالای ارز از کشور به واسطه واردات قطعات منفصله خودرو و همچنین خودرو اشاره دارد به‌طوری که طبق این آمار ذرت دامی، لوبیا سویا، قطعات منفصله خودرو، وسایل نقلیه با حجم ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰cc؛ و سایر وسایل نقلیه با موتور درون‌سوز در صدر اقلام وارداتی قرار گرفته‌اند.

  • راه رنو در ایران

    حضور مستقل یک شرکت خارجی در حوزه خودروسازی با جوینت‌ونچر رنو و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران کلید خورد، هرچند سازمان گسترش (ایدرو) بنا بر اساسنامه سازمانی خود باید ظرف سه سال آینده نسبت به واگذاری سهامش در این جوینت‌ونچر اقدام کند، با این حال اما برخی نسبت به مستقل ماندن این شرکت فرانسوی در آینده شک و تردید دارند. بر این اساس برخی چنین عنوان می‌کنند که خودروسازان کشور برای خرید سهام ایدرو به‌طور حتم پیشقدم خواهند شد، حال آنکه برخی دیگر معتقدند که باقی سهام این جوینت‌ونچر نیز به رنو منتقل خواهد شد تا پروسه مستقل بودن این خودروساز فرانسوی در ایران تکمیل شود.

  • مشتریان در صف خرید خودروهای قدیمی

    به‌رغم وعده خروج دو خودروی پراید و پژو ۴۰۵ از خط تولید در سال ۹۵ نه تنها اقدام عملی برای خروج این دو خودرو صورت نگرفته است بلکه خودروسازان همراه با مسوولان صنعتی کشور با تاکید بر متقاضیان بی‌شمار این دو خودرو حتی برنامه‌ای برای جایگزینی و خروج نیز ندارند. همین موضوع انتقادات بسیاری از کارشناسان و دست‌اندرکاران صنعت خودرو را به‌دنبال داشته است، به خصوص آنکه این دو خودرو به لحاظ کیفی در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارند و سازمان استاندارد و محیط‌زیست نیز تذکرات بسیاری نسبت به مخاطراتی که تولید این خودروها برای محیط‌زیست کشور به همراه دارد، داده‌اند.

  • زمستان گرم معاملات مسکن

    قیمت مسکن در تهران در اولین ماه زمستان به‌رغم رشد ۴۲ درصدی حجم معاملات خرید، یک درصد نسبت به آذر افزایش پیدا کرد. کارشناسان اقتصاد مسکن این اتفاق را آماده شدن بازار ملک برای رونق غیرتورمی عنوان می‌کنند. در دی‌ماه سال ۱۳۹۵، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ۱۶هزار و ۷۴۹ واحد مسکونی رسید که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۲/ ۳ درصد افزایش نشان می‌دهد. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده به تفکیک عمر بنا در دی‌ماه سال ۱۳۹۵ حاکی از آن است که واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۹/ ۵۲ درصد بیشترین سهم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص داده‌اند.

  • سایه تهدید بر سر «کاخ گلستان»

    رئیس کمیته گردشگری، میراث فرهنگی و بافت‌های تاریخی شورای اسلامی شهر تهران در نامه‌ای به معاون رئیس‌جمهور، توقف فعالیت برای احداث زیرگذر چهارراه گلوبندک را خواستار شد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، حدود چهار ماه پیش شهرداری منطقه ۱۲ تهران، پروژه احداث زیرگذر در ابتدای بازار تهران را کلید زد. شهرداری تهران با نصب بنری که نوشته‌های روی آن از ایجاد «زیرگذر در حریم کاخ جهانی گلستان» و بافت تاریخی بازار خبر می‌داد، اقدام به گودبرداری زمین در کنار ایستگاه متروی ۱۵ خرداد کرد، آن هم در منطقه‌ای که فاصله چندانی با دفتر یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در خانه امام جمعه در این بافت تاریخی ندارد.

  • بلندمرتبه‌سازی با ۷ پیش‌شرط جهانی

    دفتر برنامه اسکان بشر وابسته به سازمان ملل متحد «هفت پیش‌شرط برای بلندمرتبه‌سازی ساختمان‌ها با استانداردهای جهانی» را تشریح کرد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، دفتر هبیتات -برنامه اسکان بشر وابسته به سازمان ملل متحد- در تهران، حدود سه ماه پس از برگزاری سومین اجلاس جهانی اسکان بشر در کیتو پایتخت اکوادور، استانداردهای جهانی مورد پذیرش کشورهای عضو سازمان ملل درخصوص بلندمرتبه‌سازی را اعلام کرد. هفت پیش‌شرط استخراج شده از دستور کار جدید شهری درخصوص مقوله بناهای بلند و شهر سبز بیش از آنکه بر مسائل فنی و مهندسی تاکید داشته باشد پیش‌شرط‌های زیست محیطی، شهرسازی، اقتصادی و مالی، تکنولوژیک، قوانین و ضوابط، اجتماعی و فرهنگی و معماری را مورد توجه و تاکید قرار می‌دهد.

  • «پلاسکو»های خفته در منطقه ۲۲

    افزایش جمعیت و شیوه امروزی زندگی در کلانشهرهایی همچون تهران، شهر را به توسعه عمودی و شهروندان را به زندگی در ساختمان‌های بلندمرتبه سوق داده است. این در حالی است که وقوع حوادث غیرمترقبه همچون آتش‌سوزی در چنین ساختمان‌هایی غیرقابل اجتناب است. اما نکته مهم آن است که بررسی‌ها از وضعیت ایمن‌سازی ساختمان‌های بلندمرتبه شهر نشان می‌دهد تاب‌آوری ساختمان‌ها به‌ویژه در برابر حریق موضوعی مغفول مانده در ساختمان‌های شهر به‌ویژه در بلندمرتبه‌ها است. حادثه آتش‌سوزی و فروریختن ساختمان «پلاسکو» زنگ خطر سایر ساختمان‌های بی دفاع و ناایمن شهری را به صدا درآورد.

  • وب‌کم رایانه‌تان را به دلایل امنیتی غیرفعال کنید

    گسترش نفوذ اینترنت به کاربران خدمت بزرگی انجام داده است و کاربران حالا می‌توانند نه‌تنها با ارسال متن و صوت، بلکه با ارسال زنده تصاویر خود با سایر کاربران ارتباط برقرار کنند. این موضوع باعث شده است تا بیشتر کامپیوترهای خانگی به وب‌کم مجهز باشند. از طرف دیگر تمام لپ‌تاپ‌های موجود در بازار هم حالا مجهز به وب‌کم هستند. در این بین وب‌کم نقش دریچه‌ای بصری را میان حریم شخصی شما و فضای اینترنت ایفا می‌کند. به همین دلیل هم هست که باید مواظب این دریچه باشیم و تا حد امکان، موارد امنیتی را برای وب‌کم‌ رایانه خود رعایت کنیم.

  • کدام نرم‌افزارها دست به دست می‌شوند؟

    از میان همه تازه‌هایی که در بازار مجازی جذاب و قابل ارائه هستند بازار نرم‌افزارهای موبایلی از مخاطب و طرفداران بیشتری برخوردارند، برنامه‌هایی که در انواع مختلفی از بازی و سرگرمی، آموزشی و کاربردی و امنیتی ساخته می‌شوند و به‌روزرسانی آنها توانسته همین جذابیت بازار مجازی را بیشتر هم بکند. همچنین بسیاری از سازندگان این بازی‌ها به فراخور محبوبیت دیگر پیام‌رسان‌ها ممکن است برنامه‌های تکمیل‌کننده‌ای را فراهم و به مخاطبان ارائه دهند. در همین زمینه با چرخی در فضای مجازی به انواع متنوعی از این نرم‌افزارها بر می‌خوریم که توانسته‌اند محبوب شوند و البته در بازار رقابت توانسته‌اند جایگاهی را هم به‌دست آورند.

  • معنای کلمه هنرمند عوض‌شده است

    لی‌لا رضایی

    استاد میلاد کیایی متولد ۱۳۲۳ در تهران است و یکی از پیشگامان ساز سنتور در ایران به شمار می‌آید که از کودکی به واسطه پدر هنرمندش با تار و سنتور آشنا شده است. استاد ردیف‌های موسیقی را نزد برادر بزرگترش ایرج کیایی آموخت که خود از شاگردان ابوالحسن صبا بود. ۱۲ ساله بود که در رادیو مشغول به کار شد و در زمینه کار کودک فعالیت خود را آغاز کرد و از همان سن اجرای چند برنامه رادیویی و تلویزیونی را عهده‌دار شد. از این نوازنده سنتور تاکنون آهنگ‌های بسیاری منتشر شده است که بسیاری از آنها خاطره‌ساز تاریخ موسیقی ایران هستند.

  • دوباره عشق

    آلبوم «دوباره عشق» نخستین آلبوم رسمی «حامد همایون» در روزهای اخیر روانه بازار موسیقی کشور شد. این آلبوم شامل هجده قطعه با نام‌های دیوونگی، قسمت، چه عشقی،نگاهم کن، دوباره عشق، می‌روم، بارون که زد، چنین کنم چنان کنم، مجنون و. . . است که به گفته محسن رجب‌پور تهیه‌کننده این اثر، دوازده قطعه از این آثار قبلا منتشر شده بود و شش قطعه جدید نیز در این آلبوم گنجانده شده است. موزیسین‌هایی چون سامان امامی، مسعود جهانی و سپهر شاکری در این آلبوم همکاری کرده‌اند و سهیل حسینی، محمدرضا نظری، ندا حاتمی، آرزو مرجانی و مریم زاهدی نیز ترانه‌سراهای نخستین آلبوم رسمی حامد همایون هستند.

  • شب‌های جنوب

    اخیرا گروهی جوان‌ با آشنایی با انواع موسیقی روز دنیا جریانی را رقم زدند که با استقبال مخاطبان مواجه شد. حالا «سازباز» می‌خواهد برنامه‌ای را تحت عنوان «شب‌های جنوب» طی دو روز و در چهار بخش برگزار کند. شب اول: هنرمندانی چون گروه امیر دارابى (حمزه یگانه، امین طاهرى، مجید سالارى) در قسمت اول و گروه کماکان (مهدى ساکى، ابراهیم علوى، سردار سرمست، مهرداد علیزاده) در قسمت دوم روی صحنه می‌روند. شب دوم : میزبان ناصر منتظرى (خواننده و نوازنده گیتار) در بخش اول و رضا کولغانى، ابراهیم علوى و مجید سالارى در بخش دوم خواهد بود.

  • مافیا

    نمایش «مافیا» به کارگردانی افروز فروزند در تماشاخانه باران روی صحنه می‌رود. این کارگردان پس از ۱۲ سال دوری از صحنه، سال ۹۴ نمایش «بهمن» را در سالن سایه مجموعه تئاترشهر روی صحنه برد که به‌عنوان پرفروش‌ترین نمایش این سالن معرفی شد. نمایش «مافیا» روایتگر داستان ۷ دوست در یک مهمانی خداحافظی است که با یکدیگر مافیا بازی می‌کنند و به تدریج لایه‌هایی از زندگیِ گذشته و حال آنها باز می‌شود. نگار عابدی، حمیدرضا فلاحی، علی تاجمیر، میثاق زارع، غزاله نظر، اِروین گالستیان و تنی آواکیان در این اثر نقش‌آفرینی می‌کنند.

  • لانتوری - ۱۴ بهمن ۹۵

    فیلم سینمایی «لانتوری» ساخته رضا درمیشیان در شبکه نمایش خانگی توزیع شد. این کارگردان در یادداشتی عنوان کرده است: « «لانتوری» را تقدیم می‌کنم به مردم عزیز شهرستان‌هایی که حوزه هنری نمایش «لانتوری» را در سینماهای شهرشان ممنوع کرد. امیدوارم روزی درهای همه سینماها به روی همه فیلم‌ها باز شود، سینماهایی که متعلق به مردم است. » این فیلم در چرخه اکران هفت میلیارد تومان فروش داشته و با کسب چندین جایزه داخلی و خارجی در نزدیک به چهل فستیوال بین‌المللی به نمایش در آمده است. نوید محمدزاده، مریم پالیزبان و باران کوثری همراه با مهدی کوشکی، بهرنگ علوی، بهرام افشاری و.

  • آلبوم - ۱۴ بهمن ۹۵

    صحنه (پاپ)

    آهنگسازان: مهران مستی و سروش یعقوبی

    خواننده: سروش یعقوبی

    تتنظیم‌کنندگان: مهران مستی، امید حسینی و سروش یعقوبی

    ترانه‌سراها: علی استیری، محمدرضا شفیعی کدکنی و فهیمه رادمند

    اورکده دیر عشقین (پاپ)

    خواننده: علی انصاری

  • کنسرت‌ها - ۱۴ بهمن ۹۵

    کنسرت گروه آوای مهربانی

    تاریخ: یکشنبه ۱۷ بهمن

    مکان: تالار وحدت

    ساعت: ۱۸:۰۰

    قیمت بلیت: ۳۵ تا ۸۰ هزار تومان

    کنسرت علی زندوکیلی | قزوین

    تاریخ: یکشنبه ۱۷ بهمن

    مکان: سالن کوثر قزوین

    ساعت: ۲۰:۳۰

    قیمت…

  • اجرا - ۱۴ بهمن ۹۵

    اندر حکایت یوسف و زلیخا

    نویسنده: داوود فتحعلی بیگی

    کارگردان: منیژه داوری

    بازیگران: رضا بهرامی، منیژه داوری، محمد(کوروش)رخشنده پی

    مکان: تالار محراب - سالن کوچک

    دوره اجرا: جمعه ۱ بهمن تا جمعه ۲۲ بهمن

    ساعت اجرا: ۱۹:۳۰

    مدت زمان اجرا: ۵۵ دقیقه

    قیمت بلیت:

  • گالری - ۱۴ بهمن ۹۵

    گالری مژده

    مجموعه‌ای از مجسمه‌های ستاره امین‌اللهی در نمایشگاه «شعر در رگ‌های چوب» به‌نمایش در آمد. امین‌اللهی در این نمایشگاه هفت مجسمه کاربردی با جنس چوب در ابعاد مختلف را در معرض دید علاقه‌مندان قرار می‌دهد. به‌خاطر زیبایی بافت چوب، او کمتر از رنگ در این آثار بهره گرفته، اما در بعضی کارها قسمتی از کار رنگ شده یا بخشی از کار را ورق طلا کشیده است. این نمایشگاه ۸ تا ۱۸ بهمن‌ماه، یکشنبه تا پنج‌شنبه از ساعت ۱۱ تا ۱۸ و جمعه‌ها ۱۶ تا ۲۰ در گالری «مژده» به نشانی سعادت آباد، خیابان علامه شمالی، خیابان ۱۸ شرقی، شماره ۲۷، زنگ یک میزبان علاقه‌مندان خواهد بود.

  • شبه‌جزیره اسرارآمیز (قسمت چهل و نهم)

    ترجمه: محمدحسین باقی

    پایتخت کره‌شمالی یکی از ناشناخته‌ترین مکان‌ها در کره زمین است. برای بیش از نیم قرن حکومت کره‌شمالی با دقت تمام، امکان دسترسی به تصاویر و گزارش‌ها از پیونگ یانگ را مدیریت کرده و این بدین معناست که برای مردم خارج از کره‌شمالی این شهر هنوز بسیار ناشناخته است. آن تصاویری که از پیونگ یانگ منتشر می‌شود به دقت مهندسی شده است و معمولا تجمعات بسیار سازمان یافته یا رژه در هنگام مراسم خاص را منعکس می‌سازد. به ندرت زندگی مردم معمولی نشان داده‌می‌شود (یا اصلا نشان داده نمی‌شود).