نصرتالله تاجیک
سفیر پیشین ایران در اردن
بهدنبال بروز مشکلاتی میان قطر با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مانند عربستان سعودی و امارات بعضا این موضوع مطرح میشود که ایران یکی از دلایل اصلی بروز این اختلافات است، اما به عقیده من ایران نقشی در ایجاد اختلافات میان قطر و عربستان ندارد؛ چراکه روابط ایران با قطر مانند روابط با عمان و کویت است، اما درخصوص آن کشورها هیچ مشکلی تا به امروز مشاهده نشده است.
از سوی دیگر قطریها سیاستهایی را در خاورمیانه و بهخصوص سوریه پیگیری کرده و میکنند که منجر به بروز مشکلاتی برای تهران شده است؛ یعنی اگر بخواهیم مقایسهای تطبیقی میان رابطه ایران با قطر و همچنین رابطه تهران با عمان و کویت انجام دهیم به این نتیجه میرسیم که عمان و کویت رابطه معقولتری با ایران داشتند و سیاستهایشان هم خیلی در تضاد با تهران نبوده است.
رونمایی از لباس پرستاری اسلامی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان که ظاهرا در حد یک ایده دانشجویی بود، خیلی زود در شبکههای اجتماعی به تصویری جنجالی تبدیل شد. انتشار تصویر مانکنی که پوششی شبیه به چادر داشت و پارچه سفید به کار رفته در آن نشان میداد که این لباس مربوط به جامعه پزشکی است، به قدری واکنشهای مردمی را برانگیخت که پاسخ وزارت بهداشت را در پی داشت. یک مسوول این وزارتخانه در توضیح عکس گفت که لباس با مبانی علمی و کارشناسی پوششهای پرستاری مغایرت دارد.
.در گیرودار حوادث تروریستی تهران خبری از درگیری طایفهای خونین در رامهرمز در رسانهها پیچید. این درگیریها که بین دو طایفه محمدی و موسایی ایجاد شده و ریشه آن به سال ۹۴ و کشتزارهای روستای پتک میرسد، یک کشته و چند مجروح به جای گذاشت. به گفته دادستان رامهرمز از سال ۹۴ تاکنون در جریان این درگیریها ۱۸ نفر کشته شدهاند. هنوز تلاشهای مستمر نیروی انتظامی همزمان با پادرمیانی ریش سفیدها و نیز کوچ اجباری طوایف نتوانسته به این خشونتها پایان دهد.
.حزب امانوئل ماکرون رئیسجمهور جوان فرانسه که تنها یک ماه است توانسته بر کرسی ریاستجمهوری این کشور تکیه بزند در مرحله اول انتخابات پارلمانی فرانسه با وجود مشارکت پایین مردم توانست به پیروزی قابلتوجهی دست یابد. ماکرون که توانسته بود در مقابل حزب جبهه ملی مارین لوپن برنده انتخابات شود، به این پیروزی در پارلمان نیاز داشت که طرحهایش را پیش ببرد. بنا بر گزارشها، دستیابی به اکثریت پارلمانی برای این حزب در دور دوم انتخابات که ۱۸ ژوئن برگزار میشود، قریبالوقوع به نظر میرسد.
.۶ سال پس از بروز و ظهور داعش و تروریستهای تکفیری در اتمسفر سیاسی خاورمیانه، مردم ایران در روزهای پایانی هفته گذشته روزهای تلخ و پراسترسی را از سر گذراندند. با وجود رشادتهای سربازان گمنام امام زمان و کشف روزانه تیمهای تروریستی، اما سرانجام پای داعشیها به ایران باز شد و در یک نیمروز خردادی، حرم امام خمینی(ره) و مجلس شورای اسلامی مورد حمله کور عناصر تروریستی قرار گرفت. در این حوادث دو تیم تروریستی به صورت همزمان تلاش کردند فضای آرام و امنیت موجود در کشور را تحتالشعاع قرار دهند. اگرچه اقدام کوردلان تروریست به شهادت ۱۷ نفر و زخمی شدن ۵۶ نفر دیگرمنجر شد اما با محاصره نیروهای امنیتی ماجرا خیلی زود خاتمه یافت و بررسی ابعاد حادثه از سوی نهادهای امنیتی آغاز شد.
در شرایطی که میانجیگری کویت و عمان میان قطر و کشورهای عربی هنوز نتیجه نداده، ورود برخی کشورهای مهم به این بحران آن را تبدیل به مناقشهای بینالمللی کرده است. از طرفی ترامپ در یک موضعگیری تند، قطر را به حمایت مالی از تروریسم متهم کرد و از سوی دیگر وزیر خارجه روسیه در دیداری معنادار با همتای قطریاش تاکید کرد که مساله پیشآمده باعث نگرانی روسیه شده است. درحالیکه ترکیه و پاکستان رسما به جبهه قطری پیوستهاند، آلمان خواستار حفظ موازنه قدرت در منطقه به روشی معقولانه شده است.
.شاگردان کیروش با برتری دو بر صفر مقابل ازبکستان در حالی برای پنجمین بار به جامجهانی صعود کردند که همچنان تنها تیم مقدماتی جامجهانی هستند که دروازه خود را بسته نگه داشته و رکورد گل نخوردن را به ۱۰۱۸ دقیقه رساندهاند. با این پیروزی تیمملی ایران ضمن تداوم صدرنشینی خود در گروه آ، بعد از برزیل بهعنوان دومین تیم راه یافته به جامجهانی روسیه انتخاب شد و دو بازی پایانی خود را عملاً تشریفاتی کرد. دیدار بعدی تیمملی ۹ شهریورمقابل کرهجنوبی خواهد بود که نتیجه آن تاثیری درسرنوشت تیمملی ندارد.
پس از انتشار بیانات رهبرانقلاب در دیدار با دانشجویان، برداشتهای متفاوتی از بخشهایی از سخنان ایشان بهویژه تعبیر«آتش به اختیار» مطرح شد و جریانهای مختلف تحلیلهایی را مطرح کردند. درحالیکه معاون وزیرارشاد، عبارت آتش به اختیار را به مفهوم فعالیتهای فرهنگی خودجوش، غیردستوری و در چارچوب قانون و اخلاق دانست، برخی جریانهای تندرو آن را مجوز فعالیتهای غیرقانونی و خودسرانه عمل کردن عنوان کردند. بعضی تحلیلگران هم آتش به اختیار را آزاد شدن استعداد دانشجویان برای امور فرهنگی و هنری تعبیر کردند.
بازماندن محافظهکاران بریتانیا از کسب اکثریت کرسیهای پارلمان موجب شد تا ترزامیدر قمار سیاسی بزرگی که خود ترتیب آن را داده بود نهتنها شکست بخورد، بلکه ضربه بزرگی به آینده سیاسیاش وارد کند. حزب محافظهکار نهتنها نتوانست کرسیهای بیشتری را از آن خود کند؛ بلکه ۱۲کرسی را هم از دست داد؛ نتیجهای که باعث میشود حزب حاکم انگلیس اکثریت نسبی خود در پارلمان را از دست داده و پارلمان آینده این کشور اصطلاحا به پارلمان معلق تبدیل شود. با وجود فشار شدید مخالفان، ترزا می اعلام کرده استعفا نخواهد داد.
همزمان با عملیات تروریستی داعش در ایران، قانونگذاران آمریکایی پیشنهاد بررسی لایحه جدید تحریمهایی علیه ایران را به تصویب رساندند که این مصوبه با واکنش شدید مقامات کشورمان همراه شد. ظریف تصمیمگیری جدید سنا را نشاندهنده کوتاهنظری آمریکاییها و سیاست غلطی دانست که دولت آمریکا بعد از انتخابات اخیر دنبال کرده است، در عین حال عراقچی رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام نیز، این اقدام آمریکا را مخالف اصل حسننیت و اجرای موفقیتآمیز برجام دانست. درهمین حال طرح ایران برای مقابله در دست بررسی است.
.با تصویب دولت از این پس سازندگان واحدهای مسکونی باید بین ۱۵ تا ۲۵ درصد از سود حاصل از اولین فروش واحدهای نوساز را بهعنوان مالیات به دولت بدهند. در شرایط رکودی بخش مسکن این مصوبه با واکنش منفی برخی سازندگان مواجه شده که معتقدند اخذ مالیات بر درآمد ساختوساز مسکن، تلاشهای دولت برای کاهش هزینههای این بخش را خنثی میکند. در مقابل کارشناسان مالیاتی میگویند با اجرای این مصوبه، مسکنسازان نیز مالیاتی بهاندازه سایر تولیدکنندگان پرداخت میکنند که به اجرای عدالت اجتماعی نزدیکتر است.
.۶ سال پس از ادغام برخی از وزارتخانهها در دولت احمدینژاد که با هدف کوچکسازی دولت و مقابله با موازیکاری انجام گرفت، حالا دولت روحانی تصمیم گرفته است تا با تفکیک این وزارتخانهها از یکدیگر، کابینه دولت دوازدهم را براساس ساختار جدید تشکیل دهد. اگرچه در اولین واکنش به تفکیک وزارتخانهها، مجلسیها با بررسی دوفوریتی لایحه دولت برای تفکیک سه وزارتخانه ادغام شده مخالفت کردند، اما با ارجاع آن به کمیسیونی مشترک لایحه دولت را در نوبت بررسی قراردادند. این لایحه در صورت گرفتن رای موافق در مجلس و تایید شورای نگهبان، سه وزارتخانه راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت و ورزش و جوانان را به ۵ وزارتخانه راه و ترابری، مسکن و شهرسازی، صنعت و معدن، بازرگانی و ورزش و یک سازمان ملی جوانان تغییر خواهد داد.
با آغاز میزبانی ایران برای مسابقات لیگ جهانی والیبال سرانجام پس از سه سال ممنوعیت حضورزنان در ورزشگاهها، شرایطی برای حضور بانوان فراهم شد و تعدادی هرچند محدود از زنان موفق شدند در ورزشگاه آزادی بازی تیمهای والیبال ایران و رقبایش را از نزدیک ببینند. اگرچه حضور زنان گزینشی بود، اما همین حضورهم اتفاقی شیرین در ورزش کشورمان است که البته مخالفانی جدی و قدرتمند دارد. پیش از این فدراسیون جهانی والیبال تاکید کرده بود با ادامه ممنوعیت حضور زنان، به ایران اجازه میزبانی نمیدهد.
.دومین قرارداد خرید ۶۰ هواپیمای بوئینگ از سوی یک ایرلاین ایرانی منعقد شد و قرار است این هواپیماها از سال ۲۰۱۹ بهتدریج به شرکت هواپیمایی آسمان تحویل شود. این در شرایطی است که اداره کنترل داراییهای خارجی خزانهداری آمریکا(اوفک) هنوز مجوزی برای فروش نداده اما گفته میشود این مجوز تا یک ماه آینده صادر خواهد شد. سال گذشته هم شرکت ایرانایر قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیمای بوئینگ را با این شرکت به امضا رساند که قرار است از اردیبهشت ماه سال ۹۷، تحویل بوئینگهای ایران ایر آغاز شود.
.با وجود اسناد و مدارکی که دولت درباره فرایند تصویب سند ۲۰۳۰ و حتی توقف اجرای آن ارائه و اعلام کرده است، اما با اظهارنظر برخی مسوولان و انتشار اخباری درباره تحرکات تازه مخالفان دولت، ماجرای سند ۲۰۳۰ ابعاد تازهتری به خود گرفته است. رئیس قوه قضائیه گفته که این قوه هیچ دخالت و اطلاعی پیرامون جزئیات و محتوای این سند نداشته است و دولت در ماجرای سند ۲۰۳۰ دنبال شریک جرم نباشد. صفحه اینستاگرام رئیسجمهور اخیرا اسنادی مبنی بر باخبر بودن هر سه قوه از جزئیات سند منتشر کرد.
.
فرید قدیری
دبیر گروه مسکن
بازار ساختوساز تحتتاثیر دو نگاه متضاد به سرنوشت عرضه مسکن پس از اجرای مالیات جدید، با شوک در سمت عرضه روبهرو شده است. براساس نظام جدید اخذ مالیات از فعالیت «ساخت و فروش مسکن»، سازندهها باید یک چهارم از سود خود را بابت مالیات به دولت پرداخت کنند. افزایش چند ده برابری این نوع مالیات نسبت به قبل، واکنش منفی سازندهها را در پی داشته؛ طوریکه گروهی از انبوهسازان توقع دارند دولت با تجدیدنظر درباره زمان اجرای مصوبه جدید مالیات بر ساخت و فروش مسکن، از بروز تبعات آن در مسیر رکود به رونق بازار ساخت، جلوگیری کند.
غزاله طایفه
دبیر گروه بازرگانی
اوایل هفته جاری دومین قرارداد ایران با غول هواپیماساز آمریکایی امضا شد. این قرارداد شامل سفارش قطعی ۳۰فروند هواپیمای باریکپیکر «۷۳۷مکس» بوئینگ به ارزش سه میلیارد دلار است و حق خرید ۳۰ فروند دیگر از همین نوع هواپیما نیز برای ایران محفوظ است. تحویل این هواپیماها از سال ۲۰۲۲ میلادی آغاز خواهد شد. پیش از این نیز در آذر ماه سال گذشته، ایران قرارداد خرید ۸۰فروند هواپیما از بوئینگ را امضا کرده بود که ارزش آن ۱۶میلیارد و ۶۰۰میلیون دلار اعلام شد.
کامران کرمی
عضو گروه دیپلماسی
عملیات تروریستی داعش در تهران و حمله به حرم امام خمینی(ره) و مجلس شورای اسلامی بهعنوان نمادهای انقلابیت و جمهوریت را باید در روند ضعف و عقبنشینی این گروه و انتقامگیری پس از خوردن ضربات جدی از سوی ایران در عراق و سوریه دانست. ازآنجاکه این اولین حمله داعش به ایران در مقیاس عملیاتی بود، این پرسش را مطرح کرده که هدف از این عملیات در مقطع کنونی چه بود و چرا تروریستها ایران را بهعنوان گزینه خود انتخاب کردند؟ در پاسخ به این پرسشها دو سناریوی اصلی مطرح شده است؛ سناریوی اول، اقدام عربستان برای ضربه زدن به ایران بعد از اظهارات مقامات سعودی مبنی بر کشاندن جنگ در داخل ایران است و سناریوی دوم اقدام خودسر تروریستها بهخصوص بعد از تحمیل ضربات از ایران در عراق و سوریه را مطرح میکند.
زینب موسوی
عضو گروه خبر
مجلس در برابر عقبگرد ناگهانی دولت ایستاد؛ «نه» مجلسیها به بررسی دو فوریتی لایحه تفکیک سه وزارتخانه «صنعت، معدن و تجارت»، «راه و شهرسازی» و «ورزش و جوانان» مانعی است بر سر تغییر ساختار عجولانه کابینه. بهنظر، این مخالفت، لایحه یادشده را برخلاف خواسته دولت از ریل شتاب و سرعت خارج میکند. حالا با این تصمیم مجلس، قرار است این لایحه بهصورت یک فوریتی بررسی شود و مشخص نیست که بررسی مجلسیها تا زمان معرفی وزیران کابینه جدید به پایان برسد.
قطر برای بار دوم است که از سوی پدر خودخوانده اعراب تنبیه میشود؛ هربار هم به بهانهای. بار اول اعراب به رهبری عربستان سعودی قطر را به بهانه حمایت از اخوانالمسلمین ایزوله کردند و اینبار علاوه بر اخوانیها و یوسف القرضاوی، سایر گروههای تروریستی را هم به آن اضافه کردند. قطر برای اعراب حکم نوازندهای دارد که در ارکستراسیون آنها برای خود مینوازد. برای همین بیشتر اعراب وی را به چشم فرزند ناخلف میبینند. این در حالی است که به گمان برخی کارشناسان این کشور ثروتمند به انحای مختلف سعی کرده است استقلال خود را در برابر ریاض حفظ کند.
کشورهای عربی حوزه خلیجفارس در چنگال بحران بیسابقهای قرار دارند. در ساعات اولیه روز دوشنبه هفته گذشته عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر با انتشار بیانیهای هماهنگ جدایی دیپلماتیک خود از کشور کوچک اما ثروتمند قطر را اعلام کردند. آنها ارتباطات هوایی، زمینی و دریایی با این کشور را قطع کرده و به مقامات قطری حاضر در کشورهایشان دستور خروج دادند.
به نوشته واشنگتنپست، قطر با ۳۱۳ هزار نفر جمعیت بومی (و کمتر از ۲ میلیون نفر غیربومی) بهدلیل داشتن منابع غنی نفت و گاز نقش مهمی در صحنه جهانی داشته است.
در رابطه با قطر در داخل آمریکا یک سرگیجه مطلق وجود دارد. بحران قطر نخستین و مهمترین آزمایش دستگاه خارجی ایالاتمتحده است که بهنظر میرسد تاکنون مردود شدهاند؛ درحالیکه ترامپ با توییتهای مختلف سعی میکرد قطر را گاه تشویق گاه تهدید کند، در سوی دیگر میدان رکس تیلرسون مدام اعلام میکرد آمریکا آماده است تا در رابطه با بحران بهوجود آمده نقش ایفا کند.
ترامپ روز جمعه آب پاکی را روی دستان تیلرسون ریخت و در عمل قطر را متهم به حمایت از تروریسم کرد. رئیسجمهوری آمریکا در آن روز اعلام کرد که وقت آن رسیده است تا قطر به تامین تروریسم و ایدئولوژی افراطی خود خاتمه دهد.
کامران کرمی (پژوهشگر مسائل خلیجفارس)
امیرنشین قطر که به بازیهای چند سطحی در قبال تحولات منطقه و محیط پیرامونی مشهور است، مجددا در سیبل اتهامات عربستان و برخی دولتهای عربی مشارکتکننده در ائتلاف عربی-غربی قرار گرفته است. پس از آنکه جنجالها بر سر اظهارات منتسب به شیخ تمیم بن حمد امیر قطر در خصوص نقش ایران و متحدان منطقهای آن، در شبکههای سعودی و اماراتی بالا گرفت، مجددا این فرضیه قوت گرفته که اختلافات میان دوحه و ریاض ریشهای تاریخی و عمیق دارد و هدف دوحه از این اظهارات در مقطع اخیر که ائتلاف به رهبری عربستان بنا دارد تا برمقابله با نقش منطقهای ایران متمرکز شود، بهبود روابط با تهران و به چالش کشیدن بازی جدید ریاض است.
قطر بارها در برابر عربستان قد علم کرده است. این کشور همواره سعی کرده است تا در سیاست راه خود را از برادر بزرگتر جدا کند و راه مستقلی را در پیش بگیرد. هر چند در برخی مواقع این دو دارای منافع مشترک هستند اما در برخی جهات این دو کشور راهی جدا از یکدیگر برگزیدهاند. در حالیکه سوریه بهعنوان نقطه مشترک قطر و عربستان بهحساب میآید و هر دو خواهان برکناری بشار اسد هستند، اما در همین زمینه مشترک نیز عربستان حاضر نیست تا اخوانیها در سوریه بر سر قدرت بیایند، در شرایطی که قطر هم از گروههایی مانند جبهه النصره حمایت میکند که در این زمینه وجه اشتراک با عربستان دارد هم از گروههای نزدیک به اخوانیها.
داستان بحران قطر این سوال را مطرح کرده که افتراق در ائتلاف عربی چگونه به وجود آمده و آینده این ائتلاف چگونه خواهد بود. در حالی که ترامپ در ماه گذشته به منطقه خاورمیانه سفر کرد تا اعراب را به تاسیس ناتوی عربی تشویق کند اما هنوز دو هفته از این سفر نگذشته دملهای چرکین اختلاف در بین کشورهای عربی بیرون زده است.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، منزوی کردن کشور کوچک قطر و فسخ روابط با این امیرنشین، به رهبری عربستان، امارات و مصر که توسط گروهی دیگر از کشورها از جمله بحرین، لیبی، یمن و مالدیو همراهی شد، شگفتی بزرگی را در منطقه خلیج فارس رقم زده است.
نویسنده: Patrick Wintour
مترجم: مریم رضایی
اتفاق اینگونه شروع شد که چند کشور عربی اعلام کردند روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع میکنند. عربستان سعودی، امارات، مصر و بحرین آغازگر این اقدام بودند. چند ساعت بعد از اعلام این موضوع، دولت نامشروع و مستعفی یمن و همچنین دولت شرقی لیبی و حتی مالدیو هم اعلام قطع روابط کردند. عربستان از بستن مرزها و قطع ارتباطات زمینی، دریایی و هوایی با این شبهجزیره کوچک خبر داد. این کشورها دو هفته به قطریها فرصت دادند خاک آنها را ترک کنند و دیپلماتهای خود را نیز خارج کردند.
آرش رستم نمدی
تیم ملی ایران با برتری برابر ازبکستان در تهران، در فاصله ۲ بازی تا پایان مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه، صعود خود را به این رقابتها مسجل کرد تا بعد از روسیه میزبان و برزیل، سومین تیم حاضر در این تورنمنت معظم فوتبال جهان لقب بگیرد. سال ۱۹۴۱ میلادی تیم ملی فوتبال ایران برای نخستین بار تشکیل شد و در اولین بازی تاریخ خود در ژانویه همان سال به مصاف تیم ملی فوتبال افغانستان رفت که نتیجه این بازی با تساوی بدون گل به پایان رسید. ۷۶سال از اولین بازی تیم ملی میگذرد که طی این همه سال تیم ایران در آسیا سه قهرمانی جام ملتها را تجربه کرده و پنج بار نیز به جامجهانی فوتبال راه یافته است.
بهروز رسایلی
تیمملی ایران با کسب پیروزی دو بر صفر برابر ازبکستان مقتدرانهترین صعود تاریخش به مسابقات مرحله نهایی جامجهانی را تجربه کرد؛ اتفاقی شیرین و در عین حال عجیب که قطعا بیهوده رقم نخورده و دلایل و عوامل متعددی داشته است. اینکه کیروش در این ۶ سال در ایران چه کرد که به این نقطه رسیدیم، قطعا در نوع خودش بحث مفصلی است که مجال گستردهای را میطلبد. در این مطلب اما به چند مورد از کلیدیترین خدمات کیروش به تیمملی اشاره میکنیم؛ کارهایی که باعث شد ما امروز دومین مسافر جامجهانی روسیه بین همه کشورهای دنیا باشیم و سرمان را با غرور بالا بگیریم.
شش سال از همزیستی فوتبال ایران با کارلوس کیروش گذشت؛ شش سال پربار که حداقل منفعت عینیاش دو صعود دلچسب به جامجهانی بود. سرمربی پیشین رئال مادرید و تیم ملی پرتغال، در این مدت خصایل اخلاقی و حرفهای ویژهای از خودش بروز داده که سه مورد از آنها را با ذکر مثالهای مهم مرور میکنیم.
اصولگرا و بیتعارف
در طول دو ماه گذشته سرمربیان پرسپولیس و استقلال بهطور جداگانه از کیروش دعوت کردند یک نفر از شاگردانشان را به تیم ملی دعوت کند، اما این اتفاق رخ نداد. برانکو ایوانکوویچ که در یک سال اخیر اختلافات شدیدی با کیروش داشته، حداقل در مورد یک نفر غرورش را کنار گذاشت و با نام بردن از او، از کیروش خواست به وی توجه کند.
در صعود به جام جهانی غیر از شادی وصفناشدنی و انرژی روانی آزاد شده در جامعه «پول» هم هست. حساب و کتاب پاداشی که به تیم ملی تعلق میگیرد ساده است و نشان میدهد که فقط عدد این پاداش میتواند تمام هزینه سنگین قرارداد کیروش بهعنوان یکی از گرانترین مربیان دنیا را پوشش دهد و علاوهبر آن تمام هزینههای آمادهسازی تیم ملی را هم دربربگیرد. این یعنی او هرچه گرفته را تا حالا حلال کرده و باری روی دوش دولت و ملت ایران قرار نداده است. پاداش تیمها برای جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه نسبت به جام جهانی گذشته در برزیل افزایش یافته است.
وحید نمازی
غول لجوج و بداخلاق درونش را در شب پیروزی به خانه فرستاده بود تا آن کسی که بعد از صعود به روسیه و رقم زدن یک رکورد تاریخی در کنفرانس خبری جلوی دوربینها مینشیند، مربی متین و محترمی باشد که مردم دوستش دارند. حتی پیش از آنکه با عادل در برابر دوربین نود روبوسی کند و زمانی که از شروع یک ماموریت جدید از فردای پیروزی و صعود میگفت هم چیزی از آن تسویه حسابها، لجاجتها و «کیروش بودن»هایش را رو نکرد. سریال تغییر چهرهها و تغییر رفتارهای کیروش فصلهای زیادی دارد؛ از سرشاخ شدنش با فدراسیون و روسای فعلی و پیشینش گرفته تا روزی که بعد از ناکامی در جام ملتهای استرالیا، بعد از آن کت در آوردن و به زمین رفتن برای ادب کردن داور استرالیایی، رسیده و نرسیده به تهران، آتش توپخانهاش را بر سر مربیان قرمز و آبی که از خجالتش درآمدهاند ریخت، آنها را خائن و سردسته مخالفان نامید و سپس به شکلی ناگهانی و غیرمنتظره، عقب نشست و حرف از تغییر خودش زد.
دولت با تدوین یک لایحه تحت عنوان «اصلاح بخشی از ساختار دولت»، برنامه تفکیک دو وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و همچنین راه و شهرسازی از طریق تجزیه آنها به ۴ وزارتخانه را دستور کار قرار داده و بنا شده مشروط به موافقت و تصویب مجلس با این اقدام قابل تامل، کابینه دوازدهم با چینش جدید وزارتخانهها، شکل بگیرد. کلید واژههای درج شده در متن لایحه، به خوبی نشاندهنده غیبت «دفاعیه منطقی و کارشناسی» در تصمیم دولت برای تفکیک وزارت راه و شهرسازی است و در مقابل، مشخص میکند: طراحان لایحه بدون نظرخواهی جامع و موثر از طیف صاحبنظران حوزههای مسکن، شهرسازی، راه و حملونقل و حتی بدون جلب مشارکت فکری سیاستگذاران این وزارتخانه، به دلایلی گنگ و نامعلوم، مصمم به دستکاری ساختار اداری وزارت راه و شهرسازی شدهاند.
ساختار اداری نهاد سیاستگذاری در بخش مسکن، در صورت تصویب لایحه تدارک دیده شده در دولت، برای چهارمینبار طی ۵ دهه اخیر، دستخوش تغییر و دگرگونی میشود. اولین نهاد مستقل در حوزه سیاستگذاری بخش مسکن در سال ۱۳۴۲ (۲۲ اسفند سال ۴۲) به منظور ایجاد، تمرکز و هماهنگی در تهیه و اجرای طرحهای شهرسازی، دهسازی و طرحهای آبادانی، وزارت آبادانی و مسکن تاسیس شد.
برای این وزارتخانه در آن زمان ۸ ماموریت به این شرح تعریف شده بود: تهیه و اجرای طرحها و برنامههای ایجاد مسکن، تهیه و اجرای طرحهای ساختمانی وزارتخانهها و مؤسسات دولتی، اشتراک مساعی با شهرداریها به منظور تهیه و اجرای طرحهای آبادانی شهرها، نظارت بر توسعه شهرها و اشتراک مساعی در تهیه نقشه شهر، اشتراک مساعی با مراجع و سازمانهای مربوطه در تهیه و اجرای برنامههای دهسازی (بهخصوص از طریق اجرای برنامههای خودیاری در روستا)، تنظیم موازین و مشخصات فنی برای طرحهای تهیه مسکن و امور شهرسازی و دهسازی و ساختمانهای دولتی، تهیه و اجرای طرحهای ساختمانی که برای آنها سازمان مجهز دولتی وجود نداشت.
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور معتقد است تجزیه وزارت راه و شهرسازی باعث خواهد شد دوپارگی در «سیاستگذاری برای شهرها» و «نحوه اجرای سیاستها از سوی شهرداران»، تشدید شود و کمترین امیدواری نسبت به توسعه مطلوب مناطق شهری، از بین برود.
پیروز حناچی با بیان اینکه «ادغام وزارتخانههای مسکن و شهرسازی و راه و ترابری در سال ۹۰» یک فرصت برای ایجاد هماهنگی بین سیاستهای کلان و سیاستهای محلی در شهرها را بهوجود آورد، به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: اگر چه طی ۴ سال اخیر، تمرکز توام وزارت راه و شهرسازی بر «حمل و نقل» و «توسعه شهرها»، باعث شد این دو حوزه با هماهنگی حداکثری نسبت به قبل، راهبری شود، اما شهرها همچنان از یک موضوع رنج میبرند و آن، نبود ضمانت اجرایی کافی برای راهبردهای مصوب در نظام شهرسازی کشور است که عمده آن در شورای عالی شهرسازی و معماری تعیین و تدوین میشود.
علی نوذرپور معاون سابق امور شهرداریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای وزارت کشور در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با تاکید بر نسنجیده بودن طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی، مسیر اصلی افزایش کارآمدی این بخش را تمرکززدایی و کوچکسازی دولت میداند. او پیشنهاد میکند در سایه واگذاری برخی وظایف وزارت راه و شهرسازی در حوزه مدیریت محلی میتوان به بهرهوری بیشتر دست پیدا کرد.
- تفکیک وزارتخانه راه و شهرسازی به دو وزارتخانه تا چه حد میتواند به کارآمدی دولت در این دو بخش کمک کند؟
در دوره گذشته بدون آنکه پژوهش جامع و دقیقی درباره نتایج ادغام وزارتخانهها انجام شده باشد این ادغام انجام شد؛ در حال حاضر هم که بحث تفکیک وزارت راه و شهرسازی به دو وزارتخانه «راه و ترابری» و «مسکن و شهرسازی» انجام شده چندان راجع به این موضوع تحقیق یا مطالعهای صورت نگرفته است بنابراین به همان اندازه کار قبلی میتواند هزینههایی را تحمیل کند.
همزمان با اعلام مخالفت گروه گستردهای از کارشناسان و صاحبنظران حوزه مسکنو شهرسازی با تفکیک وزارت راه وشهرسازی، طیف اصلی فعال در حوزه راه وترابری هم با استدلالهایی، این تفکیک را در شرایط فعلی به زیان هر دو حوزه راه و مسکنوشهرسازی کشور اعلام کردند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، طیف اصلی فعال در حوزه راه و ترابری معتقد است درحال حاضر مباحث مرتبط با سکونت، حملونقل و جابهجایی از یک طرف و شهرسازی و زندگی شهری ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارد و نمیتوان بدون در نظر گرفتن ارتباط این دو حوزه اصلی و موثر در زندگی شهروندان، هر کدام از این دو حوزه را بهتنهایی و مستقل از یکدیگر تصور کرد.
مرتضی نظری، صاحب نظر و دانشآموخته سیاستگذاری از هاروارد معتقد است: کنار هم قرار گرفتن دو وزارت راه و ترابری و مسکن و شهرسازی نهتنها منجر به کمتوجهی به حوزههای مختلف در وزارت راه و شهرسازی نمیشود، بلکه دارای چند مزیت است. «دنیای اقتصاد» در گفتوگویی با این صاحبنظر حوزه سیاستگذاری به بررسی جنبههای مختلف ادغام و تفکیک وزارت راه و شهرسازی پرداخته است.
آیا تفکیک دوباره وزارت راه و شهرسازی میتواند به تقویت عملکرد دولت در حوزه مسکن و ساختمان به لحاظ سیاستگذاری کمک کند؟
ارائه لایحه تفکیک سه وزارتخانه بدون توجه به بحثهای کارشناسی و طرح آن در فضای عمومی آن هم دو ماه مانده به انتخاب وزرای دولت دوازدهم برای جامعه کارشناسی اندکی تعجبآور بود.
مترجم: آناهیتا جمشیدنژاد
سرویس نگهداری از اتومبیل و سوختگیری یوشی (Yoshi) همیشه به دنبال راههایی برای کمک به سایر سازمانها است؛ بهخصوص سازمانهایی که ماموریت آنها کمک کردن به مردم است. بهجای اینکه اتومبیل خود را وارد یک ایستگاه بنزین کنید و با تانکرهای سوخت خالی آنها مواجه شوید، استارتآپی به نام یوشی این امکان را برای مشتریانش فراهم میکند که برای سوختگیری در مسیرها، پارکینگها یا اکثر جاهای دیگر برنامهریزی کنند. اما شعار این شرکت این است: باید حداقل دو منبع سوختگیری دیگر در فاصله یک مایلی با هدف کارآیی وجود داشته باشند.
مترجم: هوتسا عسکری نسب
هنگام تغییر سبک زندگی از تفکر کارمندی به کارآفرینی با چالش بزرگی روبهرو خواهید شد، زیرا به جای اینکه مدیر اهداف کسبوکار را تعیین کند و درباره عملکرد شما بازخورد دهد، این شما هستید که باید دیدگاهها و فاکتورهای یک مدیر را کسب کنید. اکثر کارآفرینان از احساس ریاست لذت میبرند، اما تغییر و عمل به «تفکر مدیریت» به مراتب دشوارتر از انتظاراتشان به نظر میرسد. حتی اگر در محل کار پیشین خود جزو کارمندان درجه یک و عالی هم بوده باشید، همکاران و مدیرانی در کنار شما مدیریت سازمان را بهعهده داشتند.
مترجم: مریم رضایی
ده سال پیش، وقتی از مدیران ارشد یا روسای شرکتها میپرسیدیم واژه «دیجیتال» برای آنها چه معنایی دارد، پاسخشان عموما چیزی مربوط به رسانههای اجتماعی بود. امروز، این پاسخ به اپلیکیشنها، دادههای بزرگ، چاپ سه بعدی، «یارانش ابری» یا دیگر نمونههای فعلی تکنولوژی دیجیتال گسترش یافته است. همه این پاسخها هم درست هستند و هم غلط! مهمتر از نوآوریهای خاصی که انقلاب دیجیتال معرفی کرده، اثر جمعی متحولکننده آن بر کسبوکار و سازمانهاست. دیگر مرزی بین دنیای پیش از دیجیتال و پسادیجیتال وجود ندارد.
National Review
خلق طبقات ضعیف
مجله نشنال ریویو این هفته به سراغ آموزش و پرورش رفته است. کیفیت آموزش برای مردم بسیار اهمیت دارد. اینکه کودکان چه میآموزند و چگونه میآموزند میتواند دو فاکتور اساسی برای دلنگرانی اولیا باشد. این مجله مینویسد: بزرگترین آرزوی کارن کلییه این است که برای روبی دختر ۸ ساله خود یک زندگی خوب بسازد. بر اساس خط مشیها و اصول کارن او به دنبال ساختن یک زندگی متفاوت است. پدر و مادر روبی عاشق او هستند، در عین حال که کارن و همسرش مت به دنبال عدالت اجتماعی هم هستند.
سیدمحمد مجیدی
معنای کلمه سرکوب چیست؟ برای مثال وقتی گفته میشود فلان استعداد کودک سرکوب شده است این به چه مفهومی است؟ سرکوب بهمعنای جلوگیری از رشدو شکوفایی است. حال سرکوب مالی یعنی چه؟ جلوگیری از رشدو توسعه بخش مالی. برای شناخت این مفهوم جالب که اکثر کشورهای در حال توسعه و خود ما نیز سالیان متمادی درگیر آن هستیم نخست به تعریف بخش مالی در سیستم اقتصادی میپردازیم. فرض کنید شما کارآفرینی هستید که یک طرح تولیدی مناسب برای تولید محصولی مثلا تن ماهی دارید. هزینه اجرای آن از عهده شما خارج است و برای اجرای آن نیاز به قرض دارید.
مرتضی زارع
شما برای انجام مبادلات تجاری، خرید و فروش در داخل کشور از واحد پول رایج یعنی ریال استفاده میکنید. اما اگر قصد خرید از خارج کشور را داشته باشید با چه واحد پولی وارد مبادلات تجاری خواهید شد؟ بالطبع واحد پول کشور مقصد. به پولهایی غیر از پول ملی و رایج در کشور ارز گفته میشود. برای تبدیل پول خود به پول کشور مقصد بر اساس میزان برابری این دو واحد پول اقدام میکنید. به نرخ برابری واحد پول کشور با پول سایر کشورها نرخ ارز گفته میشود. اما بر اساس توافق بینالمللی که داستان دنبالهداری دارد، نهایتا در اقتصاد امروز کشورها برخی ارزها مثل دلار را نرخ ارزی مشترک و قابل داد و ستد در مبادلات تجاری بینالمللی میدانند.
کمبود آب برای کشورهای حوزه منا همواره یک چالش جدی بوده است. این روزها مفهوم «آب مجازی» (آبی که در فرآیند تولید کالاها و خدماتی که مصرف میکنیم بهکار میرود) نقش مهمی در این منطقه ایفا میکند. در بین استراتژیهای در دسترس برای رفع چالشهای محیطزیستی کشورهای حوزه منا و فائق آمدن بر موانع برای توسعه پایدار، تکیه بر روشهای بومی که آزمون خود را طی زمان پس دادهاند، به نظر گزینه قابل دوامی میرسد. در این رابطه، قنات (یا khettara) یک مثال بارز در این زمینه است. هنوز قناتها بهعنوان یک سیستم سنتی اما قابل دوام آبیاری در بسیاری از نقاط از جمله مراکش بهکار میروند.
فاطمه باباخانی
«چشمانداز محیطزیست جهانی» در چاپ ششم خود، (چشمانداز محیطزیست جهانی برای غرب آسیا) «GEO-۶ for West Asia » بخشی از یک فرآیند جهانی است که هدف آن بازبینی و ارزیابی وضعیت محیطزیست جهانی، شناسایی اولویتهای جهانی و منطقهای، بازبینی سیاستها و گزینهها و ترسیم چشمانداز مسائل محیطزیستی است؛ اینها در حالی است که مسائل نوظهور را نیز شناسایی میکند. این نشریه در ماه مه ۲۰۱۶ طی دومین مجمع محیطزیست سازمان ملل (UNEA ۲) کار خود را آغاز کرد. ارزیابی منطقهای GEO-۶ برای غرب آسیا؛ کشورهای مشرق عربی (عراق، اردن، لبنان، فلسطین اشغالی، سوریه)، یمن و کشورهای شورای همکاری خلیجفارس (بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی) را پوشش میدهد.
نیوشا امینیان
راهنمای تور
هوا کمکم گرم میشود و این موضوع روی انتخاب مقاصد سفر هم تاثیر میگذارد. شاید دوست داشته باشید بدانید که با فاصلهای در حدود پنج ساعت از پایتخت روستایی قرار دارد که حتی در گرمترین ماهها، بارانی نم نم را تجربه میکند و هر بار که پنجره را باز کنید، مه از آسمان به داخل اتاق میریزد؛ روستایی که حتی یک کولر روی بام خانههایش نیست!
به شیرینی «عسل»
پیش از سفر به این مقصد نامش را بهخاطر عسلهای معروفش شنیده بودم؛ روستای لاویج، منطقهای که به سبب ویژگیهای اقلیمی، زمین شناسی، طبیعی و فرهنگی بهعنوان یکی از روستاهای نمونه گردشگری کشور شناخته میشود.
در مقاله پیشین به تعریف کوچینگ و اینکه کوچ چه کسی است، پرداختیم. اشاره کردیم که کوچینگ یا به معنای فارسی آن مربیگری، روندی است که برای بهبود عملکرد افراد در زندگی حرفهای، اجتماعی و حتی عاطفی کار میکند، به این معنی که در بسیاری از زمینههای زندگی، برای پیشرفت و ارتقای عملکرد میتوان از کوچینگ کمک گرفت. تمرکز کوچینگ به جای گذشته بر حال و آینده (نزدیک) فرد است و به کنکاش و رفع مسائل و مشکلات گذشته نمیپردازد.
در مقاله قبل گفتیم که کوچها (مربی) نه معلم هستند، نه روانشناس و نه مشاور، آنها در حقیقت تسهیلگرانی هستند که به شما کمک میکنند که به آگاهی برسید و مسائلی را خودتان کشف کنید و یاد بگیرید.
اینکه ما بتوانیم با فردی دیگر رابطه عاطفی سالمی برقرار کنیم بسیار مهمتر از صرف برقراری ارتباط است. بسیاری از افراد صرفنظر از توجه به سلامت روابط خود، فقط به دنبال برقراری ارتباط یا ازدواج با جنس دیگر هستند، بگذریم از اینکه همه میگویند «یک رابطه عاطفی خوب میخواهم». وقتی که ما یک رابطه عاطفی ناسالم را به همان شکل ادامه میدهیم، دیر یا زود از آن رابطه آسیب میخوریم و چه بسا مجبور به ترک رابطه میشویم. داشتن یک رابطه عاطفی سالم یکی از مهمترین مسائل زندگی است که باید بسیار برای آن وقت و انرژی صرف کنیم زیرا تاثیر بسیار زیادی بر زندگی و روان ما دارد.
شخصیت طلبکار یکی از شخصیتهای عصبی و سخت در روابط است، یعنی از آن دسته از افرادی است که برقراری و حفظ رابطه با او بسیار دشوار است. این افراد غالبا پر از توقع، خشم و رنجش هستند. آنها نهتنها به خود، بلکه به اطرافیان خود نیز با واکنشها و توقعاتشان آسیب میزنند. بعضیها همیشه از دیگران طلبکار هستند، گویی همیشه قرار است دیگران برای آنها کاری انجام دهند یا طبق میل آنها زندگی کنند. افراد طلبکار غالبا همه چیز را برای خود میخواهند و دیگران را برده و بنده خویش میدانند. چنین اشخاصی در ارتباطات خود با دیگران ملالآور بوده و کمتر میتوانند دوستانی امن و مورد اعتماد باشند.
شریل لاک
با آنکه کارشناسان مالی قلبا نفع شما را میخواهند، حقیقت این است که وضعیت هر کسی با شخص دیگر متفاوت است و توصیهای که ممکن است برای کسی جواب بدهد ممکن است لزوما برای شخصی دیگر مفید نباشد. با داشتن این واقعیت در ذهن، باید توصیههایی را که نباید به آنها توجه کرد، شناخت. توصیههای زیر، توصیههایی هستند که یا باید آنها را نادیده بگیرید یا باید به دقت آنها را بررسی کنید.
در جوانی به شدت سرمایهگذاری کنید
چرایی توصیه: بیشتر کارشناسان مالی به شما خواهند گفت که هنگام جوانی، بهترین زمان برای سرمایهگذاری شدید است زیرا سالهای زیادی پیش روی شماست که میتوانید در آن سال ها، مسیر خود را اصلاح کنید.
وقتی که پای انتخاب بیمه به میان میآید، شاید سادهترین راه این باشد که در میان دوستانتان پرسوجویی کنید یا اینکه شرکتی را انتخاب کنید که همان روز آگهیاش را هنگام دیدن سریال مورد علاقهتان از تلویزیون دیدهاید، شاید هم شعار احساسیای که روی یکی از بیلبوردهای تبلیغاتی دیدهاید، نظر شما را به خودش جلب کند و فوری برای خرید اقدام کنید. اما باید بدانید اگر بیمهتان را براساس هرکدام از این راهها انتخاب کنید، احتمال اینکه به زودی پشیمان شوید خیلی زیاد است. مثل هر کسبوکار دیگری، شرکتهای مختلف بیمه هم قیمتهای خاص خودشان را دارند.
اعلام ضوابط جدید اخذ مالیات از ساخت و سازهای مسکونی، واکنش آنی سازندههای در رکود مانده را به همراه داشته است. هیات دولت با تصویب آییننامه اجرایی ماده ۷۷ قانون مالیاتهای مستقیم، فعالیتهای ساختمانی در حوزه ساخت و فروش مسکن را مشمول پرداخت مالیاتی معادل یک چهارم سود سازندهها کرده است. تا پیش از این مصوبه، سازندهها، رقمی معادل ۱۰ درصد ارزش منطقهای املاک، مالیات ساخت و فروش پرداخت میکردند که با توجه به نسبت بین ارزش منطقهای و قیمت روز املاک (ارزش منطقهای کسر کوچکی از قیمت روز است و حدود یک درصد آن برآورد میشود)، مالیات دریافتی حدود ۱/ ۰ درصد ارزش روز املاک، محاسبه میشد.
گزارش سالانه کیفیت هوای شهر تهران در سال ۱۳۹۵ نشان میدهد که پایتختنشینان طی سال گذشته ۸۹ روز ناسالم را تجربه کردهاند. به گزارش «دنیای اقتصاد» وحید حسینی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با بیان اینکه چالش آلودگی هوا که مستقیما با سلامت مردم در ارتباط است یکی از نتایج توسعه صنعتی، افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و در نتیجه توسعه حملونقل بهشمار میرود، گفت: در حال حاضر آلودگی هوا بهعنوان یکی از مهمترین دغدغههای ساکنان شهرهای بزرگ و شاید تمام مناطق از جمله روستاهای دورافتاده کشور نیز قرار گرفته است.
سازندگان آپارتمانهای مسکونی خاص در نواحی مرغوب شمال تهران اصطلاح تازهای را به بازار فروش این واحدها وارد کردهاند که ناشی از ویژگیهای متفاوت این آپارتمانها در مقایسه با واحدهای دیگر در همان مناطق است و در عین حال ترفند تازهای برای افزایش جذابیت این آپارتمانها در بازار فروش محسوب میشود.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، به تازگی سازندگان آپارتمانهای لوکس و گرانقیمت در محدودههای شمالی شهر تهران که بورس و کانون تمرکز واحدهای مسکونی سوپرلوکس و بزرگ متراژ است در زمان عرضه واحدهای خود برای فروش در بازار مسکن اعلام میکنند آپارتمان یا آپارتمانهای آنان از امکانات هتلهای ۵ ستاره برخوردار است.
۲۲ کیلومتر از خط هفت مترو تهران که ششمین خط در حال بهرهبرداری مترو پایتخت به شمار میرود، در نخستین روز هفته جاری رسما آغاز به کار کرد تا طول خطوط در حال بهرهبرداری پایتخت به ۲۰۵ کیلومتر برسد. با این وجود بهدلیل عدم تامین ناوگان کافی برای این خط و نیز عدم افتتاح تمام ایستگاههای مسیر، کارآیی مورد انتظار خط هفت فعلا محقق نشده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، احداث خطوط ۶ و ۷ مترو تهران از سال ۹۲ آغاز شد و مدیرعامل شرکت مترو تهران در آن سالها از فعالیت همزمان کارگاههای متعدد مترو و قرار گرفتن ۱۰۰ کیلومتر خط جدید در دست ساخت خبر میداد اما سرعت اجرای آن در سالهای ۹۲ و ۹۳ بهدلیل همزمانی با دیگر پروژههای عمرانی شهر بسیار پایین بود.
شورای شهر پنجم در حالی نیمه تابستان امسال به صورت رسمی تشکیل میشود که بررسیهای اولیه از وضعیت کنونی شهر تهران نشان میدهد هماکنون پایتخت با «۱+۱۱» چالش اساسی و بنیادین مواجه است. از این رو ۲۱ کرسینشین ساختمان بهشت باید همراستا با انجام اولین ماموریت مهم خود یعنی انتخاب شهردار چهار سال آتی شهر تهران، سازوکار حل مشکلات فعلی شهر تهران را طراحی کنند. در این میان بررسیهای یک عضو شورای شهر پنجم که سابقه عضویت در دوره چهارم را نیز در کارنامه خود دارد، حاکی از آن است که اعضای پارلمان محلی پنجم پایتخت برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان در تهران برای حل ۱۱ مشکل حاد شهر نخست باید مسیر کاهش وابستگی به درآمدهای ناپایدار شهری را شناسایی و اجرایی کنند.
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که اگر با خودرویی گرانقیمت همانند پورشه، مازراتی، ب. امو یا بنز تصادف کنید، بیمه شخص ثالث تا چه میزان تعهدات مالی برای جبران خسارت به خودروی خسارت دیده را تقبل میکند؟ با نگاهی به قیمت قطعات این خودروها در بازار این پرسش بیش از پیش برجسته میشود. براساس قیمتهای بازار چراغ جلوی مازراتی به تنهایی ۱۸ میلیون تومان قیمت دارد. از سوی دیگر چراغ جلوی بیام و ایکس ۱ به همراه متعلقات بیش از ۱۴میلیون تومان است. برای تعویض چراغ جلوی بنز اس ۵۰۰، حدود ۱۰میلیون تومان باید هزینه کرد.
سال گذشته همزمان با انتشار اخباری در مورد امحای خودروهای قاچاق، بسیاری از مردم مطلع شدند که قاچاق خودرو نیز در کنار کالاهایی همچون لوازم آرایشی، سیگار و موبایل نیز در کشور صورت میگیرد. براساس آنچه از سوی نهادهای رسمی اعلام میشد کالاهایی مثل پوشاک، گوشی تلفن همراه، مواد غذایی، میوه، لوازم خانگی، لوازم آرایشی - بهداشتی، لوازم یدکی خودرو، سیگار، تجهیزات پزشکی و برخی کالاهای ممنوعه در صدر کالاهایی است که بیشترین حجم قاچاق در کشور را به خود اختصاص دادهاند. به این ترتیب از سال گذشته این فهرست با قاچاق خودروهای لوکس تکمیل شد.
طی هفته جاری «دنیایاقتصاد» به نقل از رضا شیوا رئیس شورای رقابت خبری منتشر کرد که ابهامات زیادی را در مورد قیمتگذاری خودروهای جدید خارجی بهوجود آورد. هرچند پیش از این عنوان شده بود که خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان مشمول قیمتگذاری این شورا نخواهند شد، اما اگر اظهارنظر سال گذشته رئیس شورای رقابت در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» مبنیبر اینکه دستورالعمل جدید قیمتگذاری خودرو مبتنیبر شرایط خودروسازی کشور در دوران جدید (پساتحریم) است را در کنار ارسال نامه ایکاپ به این شورا برای اعلام نظر در مورد قیمت پژو ۲۰۰۸ را کنار هم بگذارید، متوجه خواهیم شد که شورای رقابت نه تنها حق قیمتگذاری خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان را برای خود نگه داشته بلکه نیمنگاهی نیز به خودروهای تولیدی خارجی دارد.
اگر تصمیم دارید یک هدفون سایز بزرگ داشته باشید احتمالا با گزینههای پشت باز(Open-Back) و پشت بسته (Closed-Back) مواجه شدهاید. اگر نمیدانید این هدفونها دقیقا چه هستند و چه فرقهایی با یکدیگر دارند، میتوانید این مطلب را بخوانید تا بتوانید انتخابهای دقیق و بهتری داشته باشید. در هدفونهای فول سایز چه از نوع روی گوش (On-Ear) و چه دور گوش (Over-Ear) خصوصا در رده هدفونهای میانرده و گرانقیمت اغلب با دو نوع ساختار مواجه خواهید شد: پشت بسته و پشت باز. البته در این میان نوع Semi-Open یا نیمهباز نیز وجود دارد که ویژگیهای آن چیزی بین دو مدل پشت بسته و باز خواهد بود.
در میان شبکههای اجتماعی که عضو آن هستید، کدام یک بیشترین کاربر را دارد و کدام یک محبوبتر است؟ شبکههای اجتماعی امروزه بدونشک یکی از اصلیترین راههای ارتباطی مردم نهتنها با جهان اطلاعات بلکه با یکدیگر هستند. کاربرد آنها توسط موبایل و کامپیوتر بهشدت بر نفوذ آنها میان کاربران تاثیرگذار بوده و حالا میتوان گفت بدون آنها اگرچه ارتباط ناممکن نیست اما به کندی پیش خواهد رفت. در میان این اپلیکیشنها فیسبوک، تلگرام، توییتر، اینستاگرام و واتسآپ برای کاربران ایرانی محبوبتر و نامآشناترند. برخی از آنها به تنهایی توانستهاند بیش از نیمی از جمعیت کشورها را عضو شبکه خود کنند.
محمدرضا ساختمانگر
نمایش «مطرب» به کارگردانی بهزاد فراهانی در روزهای اخیر روی صحنه رفته و با اقبال عمومی روبهرو شده است. بخش مهمی از این نمایش بر پایه موسیقی فولکوریک شکل گرفته است و در آن حدود ۲۰ بازیگر به صحنه میروند و قرار است در پردیس خاوران هم روی صحنه برود. نمایش «مطرب» رنگ و بوی تئاتر ملی دارد و از تکنیک و فرم «تعزیه» و «تختهحوض» بهره گرفته است. تِم داستان همچون نمایشهای سنتی ایران بسیار تلخ است؛ اما این تلخی در لایههای مختلف نمایش گم شده و تماشاگر راضی از سالن تئاتر خارج میشود.
بهنام ناصح
از کتابهایی که در روزهای گذشته به بازار کتاب راه یافتهاند دو کتاب درباره شخصیتهای مطرح ادب و هنر و یک اثر تالیف یکی از چهرههای برجسته ادبیات کلاسیک را برایتان انتخاب و معرفی کردهایم. شاید اینگونه شما هم با ما در لذت شناختی که از پی این آثار واقعگرا و واقعیتهایی که در جهان تخیل پنهان شدهاند شریک شوید.
لایههای روایت نشده از زندگی لئوناردو
اگر چه نام«لئوناردو داوینچی» در اذهان با «شام آخر»، «مونالیزا» و «تعمید مسیح» گره خورده اما تمام شخصیت این هنرمند برجسته در نقاشی و مجسمهسازی خلاصه نمیشود.
آلبوم قدیمی «جام تهی»، با صدای محمدرضا شجریان و تنظیم فریدون شهبازیان بهصورت دیجیتالی منتشر شد. این آلبوم در سال ۱۳۸۳ در حالی منتشر شد که سالها پیش از آن، در اوایل دهه ۵۰، ساخته و تنظیم شده بود و از برنامه گلهای تازه با شماره ۷۷ از رادیو پخش شده و با نام «پر کن پیاله را» شناخته میشد. این مجموعه موسیقایی مشتمل بر چهار بخش یعنی سه قطعه در ماهور و یکی در آواز دشتی است. قطعات آن بر مبنای ملودیهای قدیمی نوشته شدهاند و این ملودیها در آن زمان یعنی سالهای آخر دهه ۱۳۴۰ و اوایل ۱۳۵۰ با اجراهای فراوان و کمکیفیت در اختیار مخاطبان قرار میگرفته، اما همچنان در بین مردم طرفدار داشتهاند.
تاریخ مجموعه کنسرتهای «فروغ» به خوانندگی علیرضا قربانی که به احترام شهدای فاجعه تروریستی تهران به تعویق افتاده بود، اعلام شد. بر همین اساس علیرضا قربانی طی روزهای سوم تا ششم تیرماه در تالار وحدت روی صحنه میرود و قطعات آلبوم جدیدش را اجرا خواهد کرد. این کنسرت قرار بود طی روزهای ۱۸ و ۱۹ خرداد برگزار شود اما علیرضا قربانی و دستاندرکاران و نوازندگان برنامهاش تصمیم گرفتند تا برای همدردی با خانوادههای شهدا و مجروحان فاجعه تروریستی تهران، برنامه خود را لغو کنند. علیرضا قربانی عصر روز هفده خرداد که حمله تروریستی به مجلس شورای اسلامی و حرم مطهر حضرت امام خمینی(ره) رخ داد، در یک پیام ویدئویی این موضوع را به اطلاع مخاطبانش رساند.
نمایش«پالت» عنوان تازهترین اثر نمایشی محمد حاتمی در مقام نویسنده و کارگردان است که از روز یکشنبه ۲۸ خرداد ماه در تالار استاد ناظرزاده کرمانی تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میرود. محمد حاتمی که چندی پیش نمایش «سه گانه اورنگ» را در تماشاخانه پایتخت روی صحنه برده بود، درباره تازهترین اثر نمایشی خود میگوید: پالت ترکیبی است از همه دغدغههایم از انسان و جوهر نمایش. انسان و سرگشتگیهایش. انسان و دلمشغولیهایش. سوسن پرور، یزدان جیریایی، مهران رنجبر، بهنام شرفی، سمیرا کریمی، محمد نادری و محمد حاتمی بازیگران این نمایش هستند.
فیلم سینمایی رگخواب به کارگردانی حمید نعمتالله اکران شد. این فیلم سال گذشته در جشنواره فیلم فجربه نمایش درآمد و مورد توجه منتقدان و مخاطبان قرار گرفت. رگ خواب پس از پرسهزنیهای حمید نعمتالله در تجربههایی چون آرایش غلیظ، بازگشت او به زبان سینمایی خودش است. داستان این فیلم که با نام مینا پروانه ساخت گرفت، نوشته معصومه بیات است و داستان فیلم فروپاشی مینا است، زنی تنها که در ازدواج اول شکست خورده و بعد از سمت پدر طرد شده است. مینا کسی جز پدر ندارد و البته یک رفیق نصفه نیمه! لیلا حاتمی، کوروش تهامی، الهام کردا، لیلا موسوی، حمیدرضا آذرنگ، خسرو بامداد و بامداد نعمتالله بازیگران این فیلم هستند.
هوادار
پاپ
آهنگساز: بهنام کریمی، محمد علیزاده، شهاب اکبری، میلاد ترابی، شهاب رمضان
خواننده: شهرام میرجلالی
ترانهسرا: سیدمحمد کاظمی، مهرزاد امیرخانی، صابر قدیمی، ناصر حامدی و بهروز کشاورز
تنظیمکننده: سعید زمانی، شهاب اکبری، بهنام کریمی، حامد برادران، میلاد ترابی، سیاوش صدری، امیرحسین اکبرشاهی و کوشان
من که خوشبختم
پاپ
آهنگساز: بهزاد الماسی
خواننده: بهزاد الماسی
ترانهسرا: بهزاد الماسی، امیر قزوینی
تنظیمکننده: نوید نقرهزاد
هلهله در باد
تلفیقی
آهنگساز: بهرنگ قدرتی
خواننده: بیکلام
یعنی درد.
علی لهراسبی، خواننده موسیقی پاپ درباره کنسرت جدید خود در سالن همایشهای برج میلاد تهران گفت: از آنجا که اعضای ارکستر من تغییر کردهاند، در روز ۵ تیر اجرای متفاوتی را با تنظیمات جدیدی را به صحنه خواهم برد. این خواننده ادامه داد: آخرین باری که من در تهران به صحنه رفتم شهریور سال گذشته بود. طبعا اجرای من نسبت به آن اجرا با تغییرات بهخصوصی مواجه میشود چون ارکستر من هم کاملا تغییر کرده است. بهواسطه همین اتفاق، تنظیم تمامی قطعاتی که در کنسرت پیشرو اجرا میشود، دستخوش یکسری تغییرات اساسی شده است.
آقای شادی
نویسنده: دیوید ممت
مترجم: محمد منعم
کارگردان: سورنا زاهدی
بازیگران: ماکان محمودی
مکان: تماشاخانه فانوس
دوره اجرا: پنجشنبه ۱۸ خرداد تا دوشنبه ۵ تیر
ساعت: ۲۱:۰۰
مدت زمان اجرا: ۴۰ دقیقه
قیمت بلیت: ۱۵. ۰۰۰ تومان
پارههای ساده
نویسنده: مهدی میرمحمدی
کارگردان: سیدعلی هاشمی
بازیگران: سیما تیرانداز، الهام شکیب، کاوه خداشناس، الناز شاهوردی، علی دستانپور، هاله گرجی، فرزانه سکوتی، رضا سخایی و شکوفه هاشمیان
مکان: تئاتر باران
دوره اجرا: چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت تا جمعه ۲ تیر
ساعت: ۲۱:۳۰
مدت زمان اجرا: یک ساعت و ۲۰ دقیقه
قیمت بلیت : ۳۰.
دو عروس
کارگردان: داود موثقی
تهیهکننده: علی ژکان
بازیگران: دانیال عبادی، افسانه پاکرو، سولماز آقمقانی، علی خیامی، صفا آقاجانی، میرطاهر مظلومی، بهزاد رحیمخانی و عرفان برزین
خلاصه داستان: قصه زندگی زن و شوهر جوانی است که مرد شرایط مالی مناسبی ندارد اما زن به خاطر داشتن دوستان متمول خواستههای عجیب و غریب دارد. او برای رسیدن به ثروت پیشنهادهایی میدهد و شوهرش را وادار به انجام کار تازهای میکند.
ترجمه: محمدحسین باقی
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد.