هدفونهای پشت بسته یا پشت باز
کدام بهتر است؟
اگر تصمیم دارید یک هدفون سایز بزرگ داشته باشید احتمالا با گزینههای پشت باز(Open-Back) و پشت بسته (Closed-Back) مواجه شدهاید. اگر نمیدانید این هدفونها دقیقا چه هستند و چه فرقهایی با یکدیگر دارند، میتوانید این مطلب را بخوانید تا بتوانید انتخابهای دقیق و بهتری داشته باشید. در هدفونهای فول سایز چه از نوع روی گوش (On-Ear) و چه دور گوش (Over-Ear) خصوصا در رده هدفونهای میانرده و گرانقیمت اغلب با دو نوع ساختار مواجه خواهید شد: پشت بسته و پشت باز. البته در این میان نوع Semi-Open یا نیمهباز نیز وجود دارد که ویژگیهای آن چیزی بین دو مدل پشت بسته و باز خواهد بود.
اگر تصمیم دارید یک هدفون سایز بزرگ داشته باشید احتمالا با گزینههای پشت باز(Open-Back) و پشت بسته (Closed-Back) مواجه شدهاید. اگر نمیدانید این هدفونها دقیقا چه هستند و چه فرقهایی با یکدیگر دارند، میتوانید این مطلب را بخوانید تا بتوانید انتخابهای دقیق و بهتری داشته باشید. در هدفونهای فول سایز چه از نوع روی گوش (On-Ear) و چه دور گوش (Over-Ear) خصوصا در رده هدفونهای میانرده و گرانقیمت اغلب با دو نوع ساختار مواجه خواهید شد: پشت بسته و پشت باز. البته در این میان نوع Semi-Open یا نیمهباز نیز وجود دارد که ویژگیهای آن چیزی بین دو مدل پشت بسته و باز خواهد بود. در اینجا ابتدا به معنی پشت باز و پشت بسته پرداخته و سپس مزایا، معایب و ویژگیهای هر نوع را بررسی میکنیم.
هدفون پشت باز و پشت بسته چه هستند؟
همانطور که از نام هدفون پشت باز مشخص است سطح بیرونی هدفونها دارای حفرهها یا شیارهایی معمولا واضح است که صدا و هوا امکان عبور دارد. به این ترتیب گوش شما بهطور کامل درون هدفون ایزوله و محصور نخواهد شد و بخشی از صدا میتواند از هدفون خارج شده یا به درون آن وارد شود. اکثر هدفونهای مانیتورینگ، حرفهای یا گیمینگ از این نوع دسته هستند. هدفون پشت بسته اما که اکثر هدفونهای بازار را تشکیل میدهد کاملا محصور و بدون ورود و خروج هوا یا صدا طراحی شده است. اکثر هدفونهای قابل حمل (پرتابل) به این شیوه ساخته میشوند. هدفون نیمهباز نیز دارای حفرهها یا شیارهای کمتری نسبت به هدفون پشت باز است تا بخشی از قابلیتهای آن را داشته باشد.
ویژگیهای هدفون پشت بسته
این هدفونها گوش شما را از فضای بیرونی محصور میکنند و معمولا برای پد نیز از چرم یا چرم مصنوعی در آنها استفاده میشود. در این هدفونها صدا از محیط بیرون کمتر به داخل راه پیدا میکند و به این ترتیب وقتی هدفون را روی گوش خود قرار میدهید بخشی از صدای محیط (حدود ۱۰ دسیبل) حذف خواهد شد. به این ترتیب اگر قصد دارید در محیطهای نسبتا شلوغ از هدفون خود استفاده کنید نوع پشت بسته یک مزیت بزرگ برای شما خواهد داشت. همانطور که ایزوله کردن باعث کاهش نفوذ صدا به داخل هدفون میشود همچنین از خروج صدا به بیرون نیز جلوگیری خواهد کرد و به اصطلاح نشت صدای کمتری را شاهد خواهید بود. به این ترتیب اگر از هدفون خود در محیطهایی مانند کتابخانه، محل کار یا اتاق مشترک با دوستانتان استفاده میکنید یا دوست ندارید دیگران هم آنچه شما میشنوید را بشنوند بهترین انتخاب هدفونهای پشت بسته خواهد بود. همچنین اگر از میکروفن استفاده میکنید هدفونهای پشت بسته مانع خروج صدا و ورود آن به میکروفن خواهند شد.
از طرف دیگر ایزوله کردن گوش باعث میشود جریان هوا در اطراف گوش شما وجود نداشته باشد و به این ترتیب ممکن است باعث عرق کردن، داغ شدن گوش یا ناراحتی پس از چند ساعت استفاده مداوم شود. اینگونه هدفونها همچنین برای ایزوله کردن بهتر فشار بیشتری از دو طرف به گوش شما وارد خواهند کرد که نسبت به هدفونهای پشت باز در دراز مدت میتواند خستهکنندهتر باشد. البته چنین معایبی میتواند از هدفون به هدفون یا از فرد به فرد متفاوت باشد. علاوه بر این هدفونهای پشت بسته از نظر وسعت صدا و soundstage شباهت بیشتری به ایرفونها (هدفونهای درون گوش) دارند و به نظر میرسد تمامی ساز و صداها و اتفاقات درون سر یا نزدیک به گوشهای شما اتفاق میافتد. به این ترتیب این نوع هدفونها برای برخی کارهای مانیتورینگ مناسبتر هستند. یک ویژگی دیگر معمول در هدفونهای پشتباز بیس یا همان فرکانسهای پایین (Lows) است. برای اینکه گوش بهتر بتواند کوبش و شدت بیس را احساس کند به محیطی بسته نیاز است و به همین ترتیب معمولا از نظر مقدار بیس هدفونهای پشت بسته برتری دارند. اینکه شما صدایی گرم و با بیس زیاد را بپسندید یا خیر البته به سلیقه و سبک موسیقیهای مورد علاقه شما مربوط خواهد بود.
هدفونهای پشت بسته خوبی که میتوانید تهیه کنید به ترتیب قیمت از ارزان به گران عبارتند از: آدیوتکنیکا Audio Technica M۵۰x، بیرداینامیک Beyerdynamic DT ۷۷۰ Pro، سونی Sony MDR-۱A، ویمودا V-Moda M-۱۰۰ Crossfade، سنهایزر Sennheiser Momentum M۲ آدیوتکنیکا Audio Technica MSR۷، Blue Mo-Fi، بیرداینامیک Beyerdynamic DT ۱۷۷۰، اوپو Oppo PM-۳، آدزی Audeze Sine، شورShure SH۱۵۴۰، بیرداینامیک Beyerdynamic T۵p و MrSpeakers Ether C.
ویژگیهای هدفون پشت باز
همانطور که میتوان حدس زد ویژگیهای هدفونهای پشت باز تقریبا برعکس پشت بستهها خواهد بود. در این نوع هدفونها وقتی هدفون را روی گوشتان بگذارید معمولا هیچ کاهشی از صدای محیط احساس نخواهید کرد. به این ترتیب اگر در شلوغی از هدفون استفاده میکنید نوع پشتباز برایتان مناسب نیست در عوض با وجود پخش آهنگ هم معمولا میتوانید متوجه اطرافتان باشید و بهطور مثال زنگ در یا تلفن خود را از دست ندهید. این هدفونها همچنین نشتی صدا داشته و اطرافیان به راحتی میتوانند صدای هر آنچه را که به آن گوش میدهید بشنوند.
پس مزایای اینگونه هدفونها چیست؟ استفاده از یک هدفون پشتباز را معمولا به ورود به یک اتاق با یک گروه موسیقی تشبیه میکنند. صداهای دیگر کماکان برای شما قابل شنیدن هستند اما حس وسعت صدا، soundstage و شنیدن موسیقی به شکل سهبعدی و از همه جهات از مزایای اصلی این نوع هدفونها است. برخلاف نوع پشت بسته معمولا اگر آهنگ به خوبی میکس و مستر شده باشد میتوانید صدای سازهای مختلف را از فاصله بیشتر و از جهات مختلف بشنوید و دیگر صداها درون سر شما پخش نخواهند شد. به این ترتیب برای بازیها و خصوصا بازیهای اول شخص FPS بهترین نوع هدفون، نوع پشت باز است که میتوانید صدای پا یا تیر را از جهات مختلف به خوبی تشخیص دهید.
علاوه بر این تجربه کاملتری از موسیقی نیز کسب خواهید کرد و در اکثر اوقات گوش دادن به آهنگهای مورد علاقهتان با یک هدفون پشتباز لذتبخشتر است. بهترین هدفونهای پشتباز و محبوب به ترتیب قیمت از ارزان به گران عبارتند از: گرادو SR۶۰e، بیرداینامیک Beyerdynamic DT ۹۹۰، فیلیپس Philips Fidelio X۲، سنهایزر Sennheiser HD۶۵۰، بیرداینامیک Beyrdynamic Amiron Home، شور Shure SE۱۸۴۰، سونی Sony MDR Z۷R، هایفایمن HiFiMan HE۴۰۰i، بیرداینامیک Beyerdynamic T۱، سنهایزر Sennheiser HD۸۰۰، فوکل Focal Elear، آدزی Audeze LCD-۳،MrSpeakers Ether Flow و فوکل Focal Utopia.
ایرفونها در چه دستهای قرار میگیرند؟
ایرفونهای یا همان هدفونهای درون گوش معمولا و در اکثر موارد به شکل پشت بسته طراحی میشوند. از آنجا که کاربرد اصلی ایرفونها در بیرون از خانه و در محیطهای پرسروصداست یکی از ویژگیهای اصلی آنها ایزوله کردن بهتر است که در هدفونهای پشت باز امکانپذیر نیست. با این وجود برخی ایرفونها نیز به صورت نیمهباز عرضه شدهاند که از جمله آنها میتوان به Sennheiser iE۸۰۰ یا Audeze iSine اشاره کرد.
بالاخره کدام را بخریم؛ پشتباز یا پشت بسته؟
در جمعبندی مطالب گفته شده میتوان گفت اگر میخواهید صدای اطراف را کمتر بشنوید، نمیخواهید صدای هدفون به بیرون نشت کند، علاقهمند به استفاده از هدفون در محل کار، کتابخانه و کافه هستید، بیس نسبتا بیشتری را میپسندید و دوست دارید در اکثر محیطها از هدفون استفاده کنید، بهتر است یک هدفون پشتبسته خریداری کنید. اگر هم نهایت کیفیت موسیقی را میخواهید، اغلب در محیط خانه و به دور از سروصدا از هدفون استفاده میکنید، یک گیمر خصوصا سبک FPS هستید، نشتی صدا برایتان اهمیتی ندارد، نهایت راحتی در استفاده طولانی مدت را میخواهید، اگر آهنگساز هستید و جزئیات برایتان اهمیت بیشتری دارد بهتر است یک هدفون پشت باز خریداری کنید. در نهایت فراموش نکنید که اکثر هدفونهای فول سایز و باکیفیت دارای مقاومت داخلی (امپدانس) نسبتا بالایی هستند و به این دلیل حداکثر عملکرد خود را با گوشیهای هوشمند یا لپتاپ و کامپیوترهای شخصی نشان نخواهند داد. به این ترتیب اگر یک هدفون با قیمت بیش از یک میلیون تومان خریداری میکنید احتمالا باید به همراه آن یک موزیک پلیر حرفهای، یک آمپلیفایر و مبدل صوتی پرتابل یا دسکتاپ نیز خریداری کنید.
البته در این میان هدفونهایی که برای استفاده پرتابل ساخته شدهاند میتوانند با گوشیهای هوشمند نیز استفاده یا اصطلاحا درایو شوند، اما برای بهره بردن از حداکثر کیفیت استفاده از یک مبدل صوتی DAC پرتابل (مثل Chord Mojo،Oppo HA۲ و Dragonfly Red) پیشنهاد میشود. همچنین اگر تصمیم دارید یک هدفون گرانقیمت خریداری کنید بهتر است فایلهای موسیقی MP۳ را کنار گذاشته و به سوی فایلهای باکیفیتتر FLAC و DSD بروید. همچنین توجه داشته باشید برای هر سبک یا سلیقه مختلف هدفون متفاوتی مناسب است و بهتر است پیش از خرید هدفون در مورد این موضوع بیشتر تحقیق کنید. حتیالامکان سعی کنید هدفونها را پیش از خرید امتحان کنید، اما اگر امکان آن را ندارید میتوانید با اعلام کردن بودجه، سلیقه و سبک موسیقی که به آن گوش میدهید از کارشناسان راهنمایی بخواهید تا شما را راهنمایی کنند.
ارسال نظر