دنیای اقتصاد:
به دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴، او میتواند سیاست بینالمللی را به طور اساسی تغییر دهد. به گزارش «وکس» ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی به صراحت گفته که معتقد است تغییرات اساسی در سیاست خارجی آمریکا ضروری است. ترامپ در ماه سپتامبر در یک رویداد کمپین انتخاباتی ویسکانسین به حضار گفت: «با ما بسیار بد رفتار شده است، عمدتا توسط متحدان... متحدان ما در واقع بدتر از به اصطلاح دشمنانمان با ما رفتار میکنند. در ارتش، ما از آنها محافظت میکنیم و سپس آنها ما را به تجارت میکشانند. ما دیگر اجازه نمیدهیم این اتفاق بیفتد.»
دنیای اقتصاد:
رئیسجمهور در دو برنامه مختلف از وضعیت پرداخت یارانهها در کشور انتقاد کرد. او ابتدا عصر سهشنبه در دیدار جمعی از استادان این را که عدهای از رانتها و یارانهها بیشترین سهم را ببرند و عدهای هم از این رانتها محروم باشند، غیرمنطقی توصیف کرد و از اقتصاددانان خواست تا راهکار عملی ارائه کنند. پزشکیان دیروز نیز در مراسم روز پرستار تاکید کرد: باید تدبیری اتخاذ کنیم که حق همه بر اساس سرانه به دستشان برسد و پرداخت یارانه به نحوی نباشد که فقیر فقیرترشود و پولدار، پولدارتر. او برای رفع ناترازیها از صاحبنظران درخواست کمک کرد.
دنیای اقتصاد:
موسسه خاورمیانه مستقر در واشنگتن دی.سی ۵ نوامبر روز انتخابات آمریکا در تحلیلی به معنای رقابت هریس و ترامپ برای خاورمیانه پرداخته و این استدلال را مطرح کرده که به همان اندازه که این به سیاست واشنگتن بستگی دارد، به منطقه نیز بستگی دارد. برایان کاتولیس عضو ارشد سیاست خارجی ایالات متحده در موسسه واشنگتن مینویسد: خاورمیانه عمدتا در کمپین انتخاباتی امسال به حاشیه رانده شد، اما هر کسی که ریاست و کنترل کنگره را به دست آورد، توانایی شکل دادن به رویکرد آمریکا در منطقه را در بلندمدت خواهد داشت.
دنیایاقتصاد: نشریه فارن پالیسی در گزارشی با عنوان سیاست خارجی دوم ترامپ در کاخ سفید چگونه میتواند باشد؟ مینویسد: پیدا کردن سیگنال در سر و صدای اظهارات اغلب پراکنده رئیسجمهور سابق میتواند دشوار باشد. البریج کولبی، مقام سابق وزارت دفاع ایالات متحده که از او به عنوان فردی که میتواند نقش مهمی در کاخ سفید تحت ریاست جمهوریخواهان داشته باشد، یاد میشود، معتقد است: «مدتهاست که ایالات متحده بیشتر بر اروپا تمرکز میکند تا آسیا، بیشتر بر اوکراین و کمتر بر چین. چرا ما این همه زمان را صرف کار با اروپا میکنیم؟ البته من نمیخواهم اروپا را رها کنم، با واقعیتی که با آن روبهرو هستیم سروکار دارم. به سادگی میتوان گفت محدودیتهایی وجود دارد.»
بزرگترین اجلاس جهانی صندوقهای سرمایهگذاری (ثروت) از سال ۲۰۰۹ تاکنون، در روزهای ۱۳ تا ۱۶ آبان ماه در سلطنت عمان برگزار شد. این نشست با حضور سران و مدیران بیشاز ۵۰ صندوق ثروت از ۴۶ کشور که در مجموع بیش از ۸ تریلیون دلار دارایی را مدیریت میکنند، برگزار شد. ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیس اکس و تسلا، یکی از چهرههای برجسته این نشست بود که با وجود تبلیغات گسترده و گزارشهای اولیه مبنی بر حضور فیزیکی او در مسقط، به صورت ارتباط ویدئویی در این گردهمایی شرکت کرد. این نشست فرصتی برای معرفی ظرفیتهای سرمایهگذاری عمان و ایجاد بسترهای اقتصادی جدید در حوزه صندوقهای ثروت به شمار میآید.
دنياي اقتصاد- عسگر قهرمانپور:
کتاب دیپلماسی موازی: نظریه و عمل (حکومتهای محلی در روابط بینالملل) را انتشارات راتلج به سال ۲۰۱۶ منتشر کرد و حدود ۳۰۰صفحه است. اگر چه این کتاب چند سال پیش منتشر شده است، اما مطالب آن از حیث نظری و عملی در حوزه دیپلماسی موازی بسیار تازگی دارد. مخاطبان این کتاب دانشجویان حوزه دیپلماسی، فدرالیسم، حکمروایی، سیاست خارجی و روابط بینالملل و همچنین دستاندرکاران دیپلماسی موازی هستند. این کتاب به زودی راهی بازار نشر میشود. نویسنده کتاب حاضر، مدیر منطقهای(اروپا) در دانشگاه آلبرتا، کانادا است و دارای مدرک دکتری در رشته نظامهای سیاسی و تغییر نهادی از دانشگاه IMT، موسسه مطالعات پیشرفته در شهر لوکا، ایتالیا است.
دنياي اقتصاد:
با اعلام نتایج انتخابات آمریکا، سخنگوی دولت در نخستین واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در این انتخابات، گفت: فرقی نمیکند چه کسی در ایالاتمتحده رئیسجمهور شود چون برنامهریزیهایمان از قبل انجام شده است. فاطمه مهاجرانی در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» در حاشیه جلسه هیات دولت در واکنش به انتخاب ترامپ و تاثیر این انتخابات بر اقتصاد کشورمان، گفت: انتخاب رئیسجمهور ایالاتمتحده خیلی به ما ربط مشخصی ندارد. سیاستهای کلی ایران سیاستهای ثابتی است که با جابهجایی افراد تغییر نخواهد داشت.به گزارش ایسنا، مهاجرانی گفت: با توجه به تحریمهای کشور طی بیش از چهار دهه گذشته، ایران آبدیده شده و نگران رای آوردن مجدد ترامپ نیستیم و اصلا بین این دو نفر(ترامپ و بایدن) تفاوتی نمیدانیم. تحریمها قوه داخلی ایران را تقویت کرده و قوه برخورد با تحریمهای جدید را داریم. به گزارش تسنیم، مهاجرانی در پاسخ به سوالی درمورد قیمت بنزین نیز تصریح کرد: افزایش قیمت بنزین در دستورکار دولت نیست.
دبیرکل حزبالله لبنان عصر روز گذشته پیرامون آخرین تحولات تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان در سخنانی تاکید کرد: مقاومت به راه خود ادامه میدهد و بیش از این رشد خواهد کرد.به گزارش «ایسنا» شیخ «نعیم قاسم» دبیرکل حزبالله لبنان در چهلم شهادت «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزبالله لبنان به دست رژیم صهیونیستی گفت: سیدحسن نصرالله رهبری نمونه، مربی الهامبخش، پرچم مکتب ولایت و آزادی فلسطین است. سخنانش نوار هدایت و آرامبخش دلهاست.نعیم قاسم در ادامه گفت: حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب ایران سیدحسن نصرالله را بینظیر توصیف کرد و این تعریف عظیمی است.
دنیای اقتصاد:
موسسه خاورمیانه سیاستهای خاورمیانهای ترامپ و هریس نامزدهای انتخابات آمریکا را بررسی کرده است. این گزارش بر دو موضوع اصلی متمرکز است که احتمالا بر دستور کار منطقهای دولت بعدی ایالات متحده تسلط پیدا میکند؛ دو مساله ایران و مناقشه اسرائیل و فلسطین.
دنیای اقتصاد:
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه دوشنبه شب با هدف دیدار با مقامهای بلندپایه پاکستان درخصوص روابط دوجانبه و بررسی تحولات منطقه به اسلامآباد سفر کرد. عراقچی در جریان این سفر دو روزه با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، محمد اسحاقدار، وزیر خارجه پاکستان و ژنرال سید عاصم مُنیر فرمانده ارتش این کشور دیدار و گفتوگو کرد. افزایش همکاریها در حوزههای مرزی میان دو کشور و لزوم آتشبس فوری میان اسرائیل و حزبالله لبنان از جمله محورهای گفتوگوی دوجانبه مقامات ایرانی و پاکستانی بود. وزیر امور خارجه در بدو ورود به اسلامآباد نیز بر روابط ویژه ایران و پاکستان تاکید کرد و گفت: روابط ما با پاکستان همواره برادرانه و دوستانه بوده و در این سفر نیز تلاش خواهد شد طیف وسیعی از مناسبات فیمابین و همکاریهای همهجانبه را مورد بررسی قرار دهیم. او تصریح کرد که در این سفر پیرامون کاهش تنشها در منطقه با دوستان پاکستانی مذاکره خواهد کرد. عراقچی همچنین از وزیر خارجه پاکستان برای سفر به ایران دعوت به عمل آورد. عراقچی پیش از این اواسط آذرماه ۱۳۹۷ در مقام معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان سفری رسمی به پاکستان انجام داده بود.
در پی انتشار مطلبی با عنوان «موج نگرانی در بیماران دیالیزی» در تاریخ ۱۵آبان در روزنامه «دنیایاقتصاد» سازمان غذا و دارو در پاسخی به روزنامه بر نظارت دقیق بر کنترل کیفیت و تولید داروها، بهویژه داروهای حساس مانند محلولهای دیالیزی و حمایت از بیماران دیالیزی تاکید کرد.
دنياي اقتصاد:
سخنگوی قوهقضائیه از ارجاع پرونده چای دبش به شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی خبر داد و گفت که وقت رسیدگی به این پرونده در روز ۳ آذرماه امسال تعیین شده است. اصغر جهانگیر همچنین گفت: این پرونده در ۱۲ آبان ماه امسال به شعبه اول دادگاه انقلاب ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی ارجاع شد و بلافاصله وقت رسیدگی تعیین شده است و زمان رسیدگی ۳ آذرماه امسال است.
دنياي اقتصاد-شيرين جمشيديان:
لایحه بودجه ۱۴۰۴ اول آبان ماه از سوی رئیسجمهور تقدیم مجلس شد. کلیات این لایحه در روز سهشنبه ۸ آبان ماه در مجلس به تصویب رسید. بر اساس آییننامه داخلی مجلس، از زمان تصویب کلیات بودجه نمایندگان، ۵ روز برای ارائه و ثبت پیشنهادهای خود فرصت دارند. همچنین ۵ روز هم مهلت کمیسیونهای تخصصی برای بررسی پیشنهادهای نمایندگان و ارائه گزارش به کمیسیون تلفیق است. اما با توجه به تعطیلی مجلس و درخواست کمیسیونهای تخصصی قرار بر این است که جلسات کمیسیون تلفیق از هفته آخر آبان ماه برای بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ تشکیل شود. آنطور که نمایندگان در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اعلام کردند در لایحه بودجه باید تکلیف تسهیلات تکلیفی از جمله وام ازدواج و فرزندآوری مشخص شود، همچنین باید احکامی در خصوص کسری انرژی در بودجه لحاظ شود.
روزنامه کیهان در گزارشی از انتصاب معاون جوانان وزیر ورزش انتقاد کرد و نوشت: چند روز قبل با حکم وزیر ورزش و جوانان، «علیرضا رحیمی» به عنوان معاون جوانان وزارت ورزش و جوانان منصوب شد. جدا از اینکه این فرد بر اساس چه سوابق، ضوابط، تجربه و تحصیلاتی به عنوان متصدی بخش مهم و پر چالش معاونت جوانان وزارت ورزش منصوب شده است، در همین ابتدای این انتصاب خبر آمد که علیرضا رحیمی پس از انتصاب به عنوان «معاون جوانان وزیر ورزش» مراسم شادباش پر زرق و برقی گرفته است! آنچه تصاویر منتشر شده از این جشن نشان میدهد، گویای جشنی خاص برای یک انتصاب است که ما تاکنون در بین مسوولان شاهد چنین اقدامی نبودهایم.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس روز گذشته در همایش سراسری سالانه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: بعد از گذشت ۴۵ سال نتوانستیم مشکل مسکن را حل کنیم؛ آن هم در شرایطی که انباشتگی بزرگ از سرمایههایی داریم که باید صرف پیشرفت کشور شود. باید این سرمایهها سالی دو نوبت بچرخند، اما در عرصههای مختلف اقتصادی دفن شده و در زمین راکد مانده بعد با تورم منفعت آن را میبرند و هیچ موقع شکوفایی رخ نمیدهد. وی افزود: چند میلیون مسکن در کشور وجود دارد که خالی است و در این شرایط چند میلیون خانواده بدون خانه هستند؛ این بدان معناست که تولید مسکن کم است و همان خانههایی که تولید شده هم احتکار میشود. رئیس مجلس با طرح این پرسش که با ادامه این وضعیت افراد در چه سنی خانهدار میشوند، گفت: با فرض اینکه هر خانواده یکسوم درآمدش را برای خانهدار شدن پسانداز کند، اگر در دهکهای پایین باشد ۸۰ سال طول میکشد خانهدار شود؛ پس فرد از دنیا رفته و صاحبخانه نمیشود. این میزان برای قشر متوسط در شهرهای بزرگ حداقل ۵۰ سال است حال اینکه میانگین زمان خانهدار شدن در سایر کشورها بین ۸ تا ۱۵ سال طول میکشد. رئیس مجلس با بیان اینکه باید به فهم درستی از موضوع مسکن برسیم، گفت: باید همه ما در یک حکمرانی در حوزه مسکن به درک و فهم مشترک رسیده و برای آن برنامهریزی و سیاستگذاری کنیم./ایسنا
دنياي اقتصاد:
خبر مرگ ۷۰بیمار دیالیزی به دلیل «عنصر آلومینیوم آلوده» برای بسیاری از مردم ایران شوکآور بود. یکی از کارکنان مراکز دیالیزی کشور به «دنیایاقتصاد» میگوید: «از صبح برای تکتک بیماران توضیح میدهم که این مشکل مربوط به بیماران همودیالیزی نمیشود؛ اما نمیدانم چقدر میتوانم از اضطراب آنها کم کنم.»
دنیای اقتصاد-سعیده سادات فهری:
مرکز مطالعات اروپا و آمریکای شمالی و دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در نشستی با عنوان «تصاعد بحران در غرب آسیا و چشمانداز روابط ایران و اروپا» به بررسی چالشهای بین تهران و بروکسل و سناریوهای آینده روابط پرداخت. سخنرانان این نشست عبارت بودند از دکتر کیهان برزگر استاد دانشگاه علوم و تحقیقات، دکتر محمدرضا دهشیری استاد دانشکده روابط بینالملل، دکتر محمدرضا مجیدی، استاد دانشگاه تهران، دکتر سیدجلال دهقانی فیروزآبادی استاد دانشگاه علامه طباطبایی و دکتر بهزاد احمدی استاد دانشگاه تهران.
دنیایاقتصاد:
جیمز لیندسی کارشناس سیاست خارجی شورای روابط خارجی آمریکا یکم نوامبر در تحلیلی از چشمانداز انتخابات آمریکا نوشت: هر جمعه، من به آنچه مدعیان ریاست جمهوری درباره سیاست خارجی میگویند نگاه میکنم. این هفته: رای دهندگان در سراسر جهان دولتهای فعلی را کنار زدند. آیا انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده متفاوت خواهد بود؟ رای دهندگان در بریتانیا علیه حزب محافظهکار حاکم رای دادند. در ماه ژوئن، کنگره ملی آفریقا برای اولین بار اکثریت پارلمانی خود در آفریقای جنوبی را از دست داد.
دنیای اقتصاد: سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری گفت: حمایت از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی کشور یک اصل است. الگوهای پاسخ ما به تجاوزات رژیم صهیونیستی هم مشخص است و در عین حال طبیعی است که ما از همه امکانات مادی و معنوی برای پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی استفاده میکنیم. اسماعیل بقایی افزود: موضع رسمی ما در رد سلاحهای کشتار جمعی و در خصوص ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران واضح است و درعینحال همانطور که رهبری هم فرموند به هرچه لازم باشد برای دفاع از ایران مجهز خواهیم شد. سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر گروسی به تهران گفت: این سفر در دستورکار است و در خصوص تاریخ آن هر زمان قطعی شود اعلام میکنیم. موضوع رایزنیها هم مشخص است؛ مواردی هست که آژانس مطرح کرده و در گفتوگو با آنها برای رفع ابهامات تلاش میکنیم. بقایی همچنین در خصوص اخراج کارکنان کنسولی ایران در آلمان گفت: تا الان اخراجی صورت نگرفته و طی چند روز گدشته تماسهای مستمری بین ما و آلمان وجود داشت و در تهران و برلین گفتوگوهایی صورت گرفته است. ما گفتیم که اقدام آلمان قابلتوجیه نیست.
دنیای اقتصاد:
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری روز گذشته در مراسم تجلیل از فعالان طرح جهش تولید در دیمزارها، باتاکید بر اینکه امروز با جنگ تمامعیار اقتصادی مواجه هستیم، گفت: جنگ امروز جنگ اقتصادی است، جنگ بمب و موشک نیست، ما موشک داریم برای اینکه آنها جرات نکنند به ما حمله کنند. پزشکیان همچنین در این مراسم که در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، تصریح کرد که از جنگ نظامی نمیترسیم. او در بخش دیگری از سخنانش به اقدام مداخلهجویانه آلمان برای اعدام جمشید شارمهد، سرکرده گروه تروریستی تندر نیز واکنش نشان داد و از آلمان و غرب بهدلیل استانداردهای دوگانه انتقاد کرد.
با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا روز گذشته برخی روزنامهها تیتر یک خود را به این موضوع اختصاص دادند. روزنامه هممیهن با تیتر «تیم ویرانگر» و روزنامه سازندگی با تیتر «پیشتازی هریس» به بررسی این موضوع پرداختند. روزنامه کیهان در یادداشتی با عنوان «تزریقات سمّی در جنگ ترکیبی» نوشت: دشمن اگر قادر به جنگ نظامی موثر بود، ظرف چند دهه گذشته بارها تهدید به حمله نمیکرد و با این وجود، روند روزبهروز قدرتمندتر شدن ایران را عاجزانه به تماشا نمینشست. نباید درجا زد، یا از منافذ آسیب نظامی که در همه کشورها هم هست، غفلت کرد. در عین حال، واقعیت این است کشور ما در این حوزه بسیار قدرتمند شده، تا جایی که سرآمدان قدرت نظامی در جهان، درخواست بهرهمندی از تسلیحات پیشرفته ایران را دارند.
دنیای اقتصاد:
پروفسور هارتموت روزا، جامعهشناس آلمانی، استاد دانشگاه ینا و نظریهپرداز مطرح در زمینه شتابزدگی و انباشتگی در جوامع مدرن است. کتاب «آیا دموکراسی به دین نیاز دارد؟» نوشته پروفسور هارتموت روزا به بررسی نقش دین در جوامع دموکراتیک مدرن میپردازد. روزا در این کتاب استدلال میکند که دین میتواند با ایجاد فضاهای تفکر، تأمل، و ارزشهای اخلاقی، به حفظ بنیانهای دموکراسی کمک کند. او بهویژه به نقش دین در کاهش شتابزدگی و ایجاد وقفه در جامعهای که تحت فشار بیوقفه مصرفگرایی و کارکردگرایی است، توجه دارد. گفتوگوی زیر بین دکتر یونس نوربخش استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران و او صورت گرفته است.
دنیای اقتصاد:
مراسم ۱۳آبان روز گذشته با شعار محوری «راهیان راه قدس» در کشور برگزار شد. در تهران این مراسم با سخنرانی فرمانده کل سپاه همراه بود. علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه نیز در مراسمی در دانشگاه صنعتی شریف گفت: موضوع اصلی این روزهای ایران جنگ و مسائل فرهنگی نیست، مشکلات معیشتی است.
دنیای اقتصاد-فاطمه علياصغر:
«بیماریهای اعصاب و روان دومین بیماری شایع کشور است.» این بخشی از گفتههای جنجالی علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مراسم افتتاحیه نخستین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی است. این برای نخستینبار نیست که کارشناسان درباره افزایش بیماریهای اعصاب و روان هشدار میدهند. ۲۲ مهر همین امسال بود که محمدرضا شالبافیان، سرپرست دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت اعلام کرد: «طبق آخرین آمارها در کشورمان، از هر ۴ نفر یک نفر به یکی از اختلالات روان مبتلاست.» نتایج پایش ملی سلامت روان در سال ۱۳۹۸ نشان میدهد که شیوع اختلالات روانی در ایران از پایان دهه ۱۳۷۰ رو به افزایش است و از حدود ۲۱ درصد(طبق نتایج پایش کشوری سال ۱۳۷۸) به بیش از ۲۹ درصد(در سال ۱۳۹۸) رسیده است.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی ظهر دیروز در دیدار خانوادههای شهدای نیروی پدافند هوایی ارتش که در شرارت اخیر رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند، مقام این شهدا را عالی دانستند و گفتند: همه شهدا در جایگاه ممتاز و در جوار پروردگار از نعمت الهی برخوردار هستند، اما شهادت این عزیزان به دلیل دفاع از کشور و ملت در مقابله مستقیم با رژیم صهیونیستی که خبیثترین دشمن اسلام است، شهادت برجسته و مهمی است. رهبر انقلاب همچنین برای خانوادههای این شهدا صبر و آرامش دل مسئلت کردند و افزودند: اجر خانوادههای شهدا از شهدا کمتر نیست. در این دیدار خانوادههای شهیدان حمزه جهاندیده، محمدمهدی شاهرخیفر، مهدی نقوی و سجاد منصوری حضور داشتند./پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری
در حالی که فردا روز مهمی برای ایالات متحده است، باید این سوال را از شما پرسید که چقدر با این کشور آشنا هستید؟ به گزارش الجزیره، ایالات متحده با ۲۹ تریلیون دلار بزرگترین تولید ناخالص داخلی (GDP) را در جهان دارد. در داخل کشور، کالیفرنیا، تگزاس و نیویورک با قویترین اقتصادها به ترتیب با ۴.۸ تریلیون دلار، ۲.۹ تریلیون دلار و ۲.۳ تریلیون دلار پیشتاز هستند. تولید ناخالص داخلی کالیفرنیا با ژاپن، تگزاس با فرانسه و تولید ناخالص داخلی نیویورک برابر با ایتالیا است. دموکراتها و جمهوریخواهان هر دو اقتصاد آمریکا را در اولویت قرار میدهند و گفتهاند که در سیاستهای خود ابتدا به آن رسیدگی خواهند کرد.
پايگاه اطلاعرساني دفتر مقام معظم رهبري:
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران نفر از دانشآموزان و دانشجویان با تبیین علل اساسی مبارزه حداقل ۷۰ساله ملت ایران با ظلم و زیادهخواهیهای آمریکا تاکید کردند: مقابله اسلامی، ملی، عقلانی، خردمندانه و انسانی ملت ایران با استکبار آمریکا که منطبق با قوانین بینالمللی است، با نقشهراه صحیح و بدون غفلت یا تعلل ادامه خواهد یافت و در این مسیر پیروزمندانه، رژیم صهیونیستی و آمریکا در قبال هر اقدام ضد ملت ایران، قطعا پاسخ دندانشکنی خواهند گرفت. رهبر انقلاب، مبارزه ملت ایران با استکبار را امری مستمر و در متن زندگی ملت خواندند.
دنیای اقتصاد:
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بین دو کاندیدای جنجالی یعنی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق و کامالا هریس به عنوان یک کاندیدای زن رنگین پوست روز سهشنبه ۱۵ آبان ماه برگزار میشود. هر چه به انتخابات نزدیکتر میشویم رقابت ترامپ و هریس در نظرسنجیها نزدیکتر میشود. در این بین نتیجه انتخابات در آمریکا جزو معدود مواردی است که علاوه بر مردم ایالات متحده برای بسیاری از کشورهای دیگر مانند ایران نیز مهم است و سیاستهای کسی که وارد کاخ سفید میشود، میتواند تبعات زیادی از نظر اقتصادی و سیاسی برای کشور ما به دنبال داشته باشد.
دنیای اقتصاد: در هفته گذشته واردات و رجیستری آیفون آزاد شد و تعیین سود بازرگانی ۹۶ درصدی برای این گوشیها خبرساز شد؛ تا جایی که دولت در کمتر از یک روز از موضع خود عقبنشینی کرد و از اصلاح این تعرفه خبر داد. در ادامه و روز گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی از تعرفه ۳۰ درصدی دولت برای واردات گوشیهای آیفون صحبت و تاکید کرده است که تعرفه بیشتر از آن معنا ندارد. به نظر میرسد دولت متوجه اشتباه افزایش نجومی حقوق گمرکی این گوشیها شده و سعی کرده است تا به گفته فعالان و کارشناسان بازار موبایل در خصوص تعیین تعرفه متعادل بین ۲۰ تا ۲۵ درصد توجه کند.
علی لاریجانی، رئیس اسبق مجلس با بیان اینکه باید دولت فعلی را کمک کنیم که موفق شود، گفت: چند روز پیش جلسهای با دبیر شورای عالی فضای مجازی داشتم و دیدم که راهحلهایی را برای موضوع فیلترینگ پیدا کرده بود. مشکل عمدهای که متدینین در مورد فیلترینگ دارند این است که تصاویر مستهجن در فضای مجازی وجود دارد. ایشان گفت راهحلهایی وجود دارد.
سفر رئیسجمهور به قم و دیدارش با مراجع تقلید روز گذشته تیتریک و عکس صفحه اول برخی روزنامههای کشور بود. وفاق در قم و استقبال آیات عظام از وفاق ملی و توصیهها به پزشکیان، تیترهایی بود که دو روزنامه هممیهن و آرمانامروز برای این دیدار برگزیدند.
دنیای اقتصاد:
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور روز پنجشنبه در نخستین سفرش به شهر مقدس قم پس از انتصابش به عنوان رئیس دولت چهاردهم، با برخی از علما و مراجع عظام تقلید از جمله آیتاللهالعظمی عبدالله جوادیآملی، آیتالله نوری همدانی، آیتاللهالعظمی ناصر مکارم شیرازی، حجتالاسلاموالمسلمین سیدجواد شهرستانی، نماینده آیتاللهالعظمی سیدعلی سیستانی، آیتالله جعفر سبحانی، آیتالله شبیریزنجانی دیدار و گفتوگو کرد. رئیسجمهوری همچنین با حضور در حرم حضرت معصومه(س)، بارگاه مطهر کریمه اهل بیت(ع) را زیارت کرد.
دنیای اقتصاد:
روابط پرچالش ایران و آلمان از روز پنجشنبه دستخوش موج جدیدی از تنشها شده است. از تعطیلی کنسولگریهای ایران در سه شهر مونیخ، هامبورگ و فرانکفورت آلمان تا احضار کاردار آلمان در تهران به باغ ملی. تنشهایی که بخشی از آن معطوف به رویکردهای خانم وزیر خارجه چپگرای آلمان پس از اجرای حکم جمشید شارمهد آلمانی ایرانیتبار و سرکرده گروهک تروریستی تندر است.
دنیایاقتصاد:
در سال ۱۹۸۴، یک اقدام خرابکارانه بهوسیله کارگذاشتن مینهای دریایی که انتساب آن همچنان مورد بحث است، ناوبری را در دریای سرخ، کانال سوئز و تنگه بابالمندب مختل کرد. لئوناردو جاکوپو ماریا مازوکو، تحلیلگر تحقیقاتی که بر روی امور امنیتی و دفاعی منطقه خلیج فارس متمرکز است، در مطلبی برای مرکز استیمسون نوشت: در پاسخ به درخواستهای منطقهای، ائتلاف به رهبری ایالات متحده، عملیات متقابلی را انجام داد و کشتیرانی ایمن را به آبراه استراتژیک متصل به دریای مدیترانه و اقیانوس هند بازگرداند.
دنیایاقتصاد:
«در حالی که اسرائیل استراتژی «تنش همیشگی» را به آغوش میکشد، ناامیدی بر بیروت حاکم شده است.» نشریه آمریکایی پولیتیکو ۱ نوامبر در گزارشی از آخرین تحولات میدانی در خاورمیانه مینویسد: گیج و خسته... یک مادر شیعه لبنانی که چهار فرزند دارد به نوزادش اشاره میکند - فرزند پنجم او در راه است. ماه گذشته، سمره و فرزندان خردسالش در جلوی مغازهای متروکه و ویران، در چند صدمتری گرند سریال - ساختمان باشکوهی که دفاتر نخستوزیری لبنان را در خود جای داده است- اتراق کرده اما به سختی میخوابند.
ایسنا: معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار و رایزنی کرد. کاظم غریبآبادی معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در شبکه اجتماعی ایکس در ارتباط با این دیدار نوشت: «در وین با مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار و درخصوص طیفی از موضوعات، از جمله همکاریها و تعاملات طرفین، گفتوگوی سازندهای داشتم.»
دنياي اقتصاد:
علی لاریجانی، دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی در گفتوگو با خبرآنلاین در تشریح تحولات منطقه تاکید کرد که جمهوری اسلامی علاقهمند به درگیری نیست. او همچنین تاکید کرد که ایران به آتشبس فکر میکند. لاریجانی در ادامه تصریح کرد درباره ۷اکتبر با ایران مشورتی نشده است.
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفتوگو با المیادین گفت: در مورد مساله برد موشکها تا به حال حساسیت غربیها، به خصوص اروپاییها را لحاظ میکردیم، ولی وقتی آنها حساسیتهای ما را بهخصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمیکنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیتهای آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشکهای ایران افزایش یابد، وجود دارد.
دنیای اقتصاد:
کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی در حالی روز سهشنبه به تصویب رسید که شرطی برای تصویب این لایحه از سوی رئیس مجلس مبنی بر اصلاح این لایحه اعلام شد و از سوی پورمحمدی، رئیس سازمان برنامهوبودجه نیز مورد پذیرش قرار گرفت. علاوه بر این تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه نیز بر لزوم اصلاح لایحه بودجه در مجلس تاکید کرد. اگرچه هر ساله تغییراتی از سوی مجلس بر لایحه بودجهای که دولت پیشنهاد میدهد انجام میشود، اما به نظر میرسد که اینبار این تغییرات گستردهتر از قبل باشد و در همین راستا قالیباف چندبار از رئیس سازمان برنامهوبودجه برای موافقت با تغییرات و اصل ۷۵ای نکردن لایحه تغییر یافته در مجلس قول گرفت و این موضوع را مورد تاکید قرار داد. بر اساس اصل ۷۵ قانون اساسی طرحهای قانونی و پیشنهادها و اصلاحاتی که نمایندگان در خصوص لوایح قانونی عنوان میکنند و به تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه عمومی میانجامد، در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن طریق جبران کاهش درآمد یا تامین هزینه جدید نیز معلوم شده باشد.
دنیای اقتصاد:
در ژوئیه ۲۰۰۹، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه وقت، اولین سخنرانی مهم سیاست خارجی خود را در شورای روابط خارجی ایراد کرد. او استدلال کرد که ایالات متحده هنوز نیاز دارد تا یک رهبر جهانی باشد، اما باید به روشی متفاوت از دوران جنگ سرد اعمال رهبری کند. او گفت: «ما با القای همکاری بیشتر میان تعداد بیشتری از بازیگران و کاهش رقابت، از دنیای چندقطبی به سوی دنیای چندشراکتی، رهبری ایجاد خواهیم کرد.»
دنیای اقتصاد:
جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه و ترورها، جنگ نفتکشها و حملات پهپادی که در سراسر خاورمیانه به صورت گسترده جریان دارد، به این معنی است که کشورهای حاشیه خلیج فارس در خطر هستند. به گزارش فارن پالیسی، با نزدیک شدن به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، دو قدرت عربی منطقهای یعنی عربستان سعودی و امارات متحده ممکن است با پیروزی معاون فعلی رئیسجمهور کامالا هریس، نامزد دموکراتها در ریاست جمهوری، به سمت ثبات متمایل شوند. اما سیاستهای هریس ممکن است ثباتی را که آنها میخواهند به ارمغان نیاورد.
دنياي اقتصاد:
شیخ نعیم قاسم در نخستین سخنرانی خود به عنوان دبیرکل حزبالله گفت: برنامه کاری من ادامه برنامه کاری رهبرمان سیدحسن نصرالله در همه زمینههای سیاسی، جهادی، اجتماعی و فرهنگی است. ما به اجرای طرح جنگی که سید نصرالله با رهبری مقاومت تدوین کرده است، ادامه خواهیم داد و در چارچوب رویکردهای سیاسی تعیین شده در مسیر جنگ باقی خواهیم ماند. او همچنین تاکید کرد: امکانات حزبالله گسترده است و میدان نبرد بهبود حزبالله را از حملاتی که در معرض آن قرار گرفته بود، اثبات و تایید میکند.
دنیایاقتصاد:
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به آخرین سفر خود به عراق قبل از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان تصریح کرد که در این سفر به من گفتند که اجازه استفاده از آسمان و خاک خود را نمیدهند. با دولت عراق در ارتباط هستیم تا شکایت خود را اعلام کنند. به گزارش «ایسنا»، عباس عراقچی در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به تلاشهای دیپلماتیک کشور در روزهای اخیر از سوی رئیسجمهور و وزیر خارجه، اظهار کرد: این تعاملات دیپلماتیک نقش مهمی در ایجاد صدای واحد در منطقه علیه جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان و غزه داشت و نقش خود را در کاهش تنشها ایفا کرد.
حضور مسعود پزشکیان در مجلس و دفاع رئیسجمهور از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴روز گذشته در صفحه یک بسیاری از روزنامههای کشور نقش بست. نخستین بودجه شفاف، تدبیر پیشگیرانه دولت در مقابل اعتراضات اجتماعی و رفع ناترازیها با ملاحظه اقشار آسیبپذیر از جمله تیترهای روز گذشته برخی روزنامهها بود.
دنیای اقتصاد:
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری روز گذشته برای دفاع از کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به مجلس شورای اسلامی رفت. او در دفاع از کلیات لایحه بودجه، لایحه ارائه شده به مجلس را شفاف توصیف کرد و گفت: در این لایحه به چهار اصل ثبات، رشد اقتصادی، اشتغال و عدالت توجه شده است. او همچنین از اختصاص ۸۴ همت برای پاداش بازنشستگان در سال آینده خبرداد و گفت: در ارتباط با عدالت، آنچه از دستمان برمیآمد انجام دادیم. میزان حقوق را ۲۰ درصد افزایش دادیم، اما متوسط افزایش حقوق ۲۸ درصد است. رئیسجمهوری با اشاره به وجود ناترازیها در برق و گاز تاکید کرد: اگر باهم باشیم میتوانیم ناترازی را حل کنیم. رئیسجمهور پیش از این در جلسه علنی روز سهشنبه یکم آبانماه نیز در مجلس حضور یافته و بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به مجلس تقدیم کرده بود.
دنیای اقتصاد:
منتقدان دونالد ترامپ، او را به توهین به متحدان آمریکا و تضعیف اتحادهای ما متهم میکنند. آنها پیشبینی میکنند که تحت دولت دوم ترامپ، آمریکا در انزواگرایی به ضرر منافع آمریکا و صلح جهانی فرو خواهد رفت. همچنین آنها ادعا میکنند که دولت بایدن-هریس برای روابط با متحدان بهتر بوده و خواهد بود.
دنیای اقتصاد-شيرين جمشيديان:
روز گذشته کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در صحن علنی مجلس به تصویب رسید. این در حالی است که مخالفان بسیار پرقدرتتر از موافقان بودجه ظاهر شدند و در سخنرانیهای خود بهطور شفاف به نواقص بودجه اشاره کردند. در مقابل اما موافقان دفاع جانانهای از لایحه نداشتند و تنها برخی از جملات تکرار میشد. اما به نظر میرسد قولی که قالیباف، رئیس مجلس از رئیس سازمان برنامه و بودجه برای موافقت با تغییرات این لایحه در مجلس گرفت، تاکید پورمحمدی بر تعامل با مجلس برای ایجاد تغییرات در بودجه و همچنان دفاع غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ از این لایحه در تصویب کلیات بودجه ۴۰۴ بسیار تاثیرگذار بود. نمایندگان در حالی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به تصویب رساندند که به اصلاح بخشهایی از لایحه بودجه از جمله کالاهای اساسی و اوراق مشارکت امید دارند.
دنیای اقتصاد:
کارنامه سیاست خارجی پرزیدنت جو بایدن توسط اکثر آمریکاییها نامطلوب تلقی میشود و بیش از ۳سال است که به عنوان سلسلهای از شکستها و ناامیدیها در نظر گرفته شده است. کالین دوک استاد دانشگاه جورج میسون در نشنال اینترست نوشت: به طور معمول، هر معاون رئیسجمهوری به عنوان یکی از اعضای دولت موجود در نظر گرفته میشود که ناگزیر با نقاط ضعف و قوت آن مرتبط است. با این حال، مشکل کامالا هریس این است که به دلیل ناتوانی رئیسجمهور در جلوگیری از هرج و مرج در خارج از کشور به شدت مورد تحقیر قرار میگیرد و او این را میداند.
بندر صحار، واقع در سواحل دریای عمان، یکی از مهمترین بنادر سلطنت عمان به شمار میرود. این بندر به عنوان یک مرکز تجاری و حملونقل، تاریخ غنی دارد و نقش کلیدی در توسعه اقتصادی عمان ایفا کرده است. صحار به عنوان دروازهای برای تجارت بین منطقه خلیج فارس و دیگر نقاط جهان عمل میکند که موجب تسهیل جذب سرمایهگذاری و تجارت شده است.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله اصلی خود با عنوان «برای تامین امنیت پایدار» نوشت: «از دیپلماسی فعال و هوشمند بارها سود بردهایم، ولی متاسفانه برنامه روشن و دقیقی برای استمرار آن نداریم. ما باید به دیپلماسی برنامهدار، هدفمند، بلندمدت و متوازن متوسل شویم تا بتوانیم راه را برای رسیدن به عالیترین جایگاه بازدارندگی هموار کنیم. دیپلماسی، عقلانیترین ابزار برای رسیدن به اهداف حکمرانی و تامین منافع ملی است. هرچند تا امروز به میزان مطلوب از این ابزار کارآمد استفاده نکردهایم ولی برای استفاده از دیپلماسی هرگز دیر نیست. با دیپلماسی قوی میتوان مانع جنگ شد و میتوان به جنگها پایان داد. ما باید از این ابزار کارآمد برای تامین امنیت پایدار بیشترین بهرهبرداری را به عمل آوریم.»
دنياي اقتصاد:
مراسم تشییع و خاکسپاری شهدای تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران، روز گذشته بهطور همزمان در سه استان خوزستان، کرمانشاه و لرستان برگزار شد. در این مراسم که در شهرهای شوشتر، رامهرمز، کرمانشاه و بروجرد با حضور خانواده شهدا، مردم و جمعی از مقامات ارتش برگزار شد، شهید سرگرد منصوری در کرمانشاه، شهید سرگرد جهاندیده در رامهرمز، شهید استوار یکم شاهرخیفر در شوشتر و شهید استوار یکم نقوی در بروجرد تشییع شدند.
دنیایاقتصاد:
علیاکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در گفتوگو با روزنامه فایننشالتایمز تاکید کرد: هر کشور غربی اگر بخواهد با ایران تعامل درست و بدون مداخله در امور داخلی و با حقوق برابر داشته باشد، درهای جمهوری اسلامی ایران به روی آنها باز است. او در بخش دیگری از این گفتوگو اظهار کرد: سیاست خارجی ایران سیاستی مستقل و با نگاه به شرق است؛ ولی حتما ما به دنبال تعریف مجدد موازنه با دیگر کشورهای غربی یا شرقی و جهان سومی هستیم.
دنیای اقتصاد-شيرين جمشيديان:
کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ امروز در صحن علنی مجلس به رای گذاشته میشود. این در حالی است که اگرچه نمایندگان نقاط قوتی را برای بودجه ۱۴۰۴ از جمله یکپارچگی و ارقام و اعداد واقعبینانه را عنوان میکنند، اما در عین حال نقاط ضعف پررنگی را برای بودجه قائل هستند. آنطور که نمایندگان در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اعلام کردند یکی از نقاط ضعف بودجه بلاتکلیفی بنزین است. بر اساس گفته نایب رئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس در حالی میزان واردات بنزین در بودجه ۱۴۰۴، معادل ۶۵ همت در نظر گرفته شده که در سال جاری ۹۰ همت بنزین وارد شده است و بر همین اساس وضعیت بنزین در سال آینده بلاتکلیف است.
دنیایاقتصاد:
مارک لندلر ۲۸ اکتبر در نیویورکتایمز نوشت: در حالی که غبار تجاوز نظامی اسرائیل علیه ایران فرو مینشیند، تحلیلگران و دیپلماتهای سابق میگویند که یک چیز واضح است: نقش ایالات متحده در حال تنزل و اسرائیل درصدد پرکردن این خلأ است. این یک تغییر اساسی است. چه در میدانهای جنگ در عراق و چه در نشست کمپ دیوید، ایالات متحده مدتهاست که خود را بهعنوان بازیگر محوری در خاورمیانه میبیند که جسورانه، اگر نگوییم همیشه با موفقیت، مسیر تاریخ منطقه را تغییر داده است. اکنون، در حالی که اسرائیل حملاتی را علیه دشمنان خود از جمله حزبالله لبنان، حماس در غزه و حامی آنها، ایران آغاز کرده، بایدن نفوذ خود را به شدت محدود یافته است. او بهجای صلحسازی بزرگ همچون پیشینیان خود، بیشتر درگیر عملیات پاکسازی دیپلماتیک بوده است.
دنیایاقتصاد:
سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرد: ما از همه ابزارهای در دسترس برای پاسخدهی قاطع و موثر به تجاوز رژیم صهیونیستی استفاده میکنیم و قاعدتا نوع پاسخ ما با توجه به نوع حمله صورت میگیرد. «اسماعیل بقائی» روز دوشنبه و در نشست خبری هفتگی با ارائه گزارشی از اقدامات وزارت خارجه جهت توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی و بازگشت صلح و ثبات در منطقه و تلاش برای پاسخگویی رژیم صهیونیستی به خاطر جنایتهایش گفت: درخواست ایران برای برگزاری نشست اضطراری سازمان کنفرانس اسلامی ارائه شده و پیگیری و هماهنگی این موضوع مراحل نهایی خود را طی میکند؛ امیدواریم طی ۲ هفته آینده این اجلاس برگزار شود. بقائی گفت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران «توقف فوری جنایت در غزه و لبنان، بسیج جامعه جهانی برای آوارگان و تلاش برای پاسخگو کردن رژیم صهیونیستی» را دنبال کرده است.
تعداد زیادی از سناتورها را دیدیم. تک تکشان را با حوصله میرفتیم میدیدیم، آگاهشان میکردیم روی وضع خودمان. سفری به بوستون کردیم و در آنجا با یک عده از استادهای هاروارد و امآیتی صحبت کردیم. یکی از آنهایی که با او صحبت کردیم، هنری کیسینجر بود که من بعدا از لیستم فهمیدم که او کیست. ولی آن موقعی که مذاکره کردیم، من هیچ متوجه نبودم که مثلا این شخص چقدر اهمیت داشت، ولی بههر حال او هم بود. این یکی از اتفاقات بزرگ آن دوره زندگی من بود، برای اینکه در عرض سی، سیوپنج روز با بسیاری از افراد گروهی که کندی سر کار آورده بود و شماری شخصیتهای سیاسی و اقتصادی دیدار کردیم؛ از کسانی که در کار سیاست خارجی بودند تا مسائل دفاعی، تا بعضی از سناتورها. فوقالعاده تحتتاثیر برنامه تازه کندی قرار گرفتم و دیدی که اینها داشتند. به یک زبان صحبت میکردند و چیز تازهای بود، نه فقط برای من بلکه برای هر کسی که با آن برخورد میکرد.
روزنامه آرمانملی دیروز در گزارشی به این سوال پرداخت که «احمدینژاد کجا است؟ چه میکند؟» در بخشهایی از این مطلب آمده است: «جالب اینکه دیگر روسایجمهور پیشین یا چهرههای سیاسی با توجه به شرایط جامعه به کنشگری مشغولند و تلاش دارند در چارچوب حاکمیت به کنشگری سیاسی بپردازند. اما احمدینژاد تلاش میکند در همه امور خود را چهرهای منتقد نشان دهد که از حکومت و قدرت فاصله گرفته و فقط مطالبات جامعه را مطرح میکند. اما کیست که نداند احمدینژاد عاشق قدرت است.»
پايگاه اطلاعرساني دفتر مقام معظم رهبري:
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران نفر از خانوادههای معزز شهیدان امنیت، این شهیدان را جزو برترین شهدای راه حق خواندند و با اشاره به اهمیت زیربنایی امنیت در همه امور جامعه و ابعاد مختلف زندگی مردم، تاکید کردند: فقط یک ایران قوی میتواند امنیت و پیشرفت کشور و ملت را تامین و تضمین کند؛ بنابراین ایران باید روزبهروز در همه ابعاد اقتصادی-علمی-سیاسی-دفاعی و مدیریتی قویتر شود.
دنیای اقتصاد:
تداوم جنگ اسرائیل در غزه که به رفت و برگشت حملات بین ایران و اسرائیل هم سرایت پیدا کرده، خاورمیانه را در فضای تصاعد بحران قرار داده است. وضعیتی که میتواند دیگر بازیگران منطقه را درگیر این فرآیند کند. بازیگرانی که تا پیش از این، منطقه را در روندهای متفاوتی فهم و بر این استدلال تاکید میکردند که بدون حل ریشهای مساله فلسطین میتوان به سمت پیوندها با اسرائیل و ادغام منطقهای حرکت کرد. اکنون اما این چشمانداز با ابهام مواجه شده است و نگاه بازیگران عربی با نگاه ایران تلاقی پیدا کرده و در حال تجربه خطوطی از همگرایی است.
یکی از مفاهیمی که از اقتصاد و کارآفرینی به متون سیاست خارجی و روابط بینالملل وارد شده است، Hedging است. به جز چند کشور، اکثریت کشورهای جهان با فکر، مشورت، محاسبه، برنامهریزی و آیندهنگری، این مفهوم را بهکار گرفتهاند. از امارات تا چین، از مکزیک تا هند، از قطر تا برزیل، از عمان تا اندونزی، عموما مفهوم Hedging را کانون حکمرانی قرار دادهاند. به عبارت دیگر، در این جهان چند قطبی اقتصاد و سیاست، همه درحال افزایش آلترناتیوها، گسترش فرصتها، ایجاد کثرت در منابع واردات و صادرات و سرمایهگذاری، تنوع منابع تامین اسلحه، کاهش ریسک و مخاطرات، تنوع استراتژیهای تامین منافع و امنیت ملی و وسیعتر کردن دوایر تحرک و اثرگذاری در روابط خارجی هستند.
دنیای اقتصاد:
تجاوز بامداد شنبه ۲۶ اکتبر اسرائیل علیه ایران، نه تنها با واکنش تند مقامات داخلی مواجه شد بلکه محکومیت شدیداللحن بسیاری از کشورهای منطقهای و فرامنطقهای را نیز به همراه داشت. حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب در سخنانی با تاکید بر خطای محاسباتی رژیم صهیونیستی درباره ایران گفتند آنها هنوز نتوانستهاند قدرت، توانایی، ابتکار و اراده ملت ایران را درست بفهمند که ما باید این را به آنها بفهمانیم. همزمان سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در نامهای به دبیرکل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت درخواست تشکیل نشست فوری را ارائه داد. اکنون با توجه به این حجم از محکومیتها و برخی تحرکات دیپلماتیک تهران این مساله مطرح است که ایران چطور میتواند از فرصتهای دیپلماتیک و سیاسی ایجاد شده به سبب محکومیت اقدام اسرائیل استفاده کند که هم بتوانیم از حیثیت کشور دفاع کنیم و به این سوءمحاسبه پاسخ دهیم و هم از مارپیچ عبور نکنیم و وارد فرآیندی بدون چشمانداز روشن نشویم.
دنياي اقتصاد:
تجاوز روز شنبه رژیم صهیونیستی به خاک ایران و به شهادت رسیدن نیروهای ارتش در این حمله، واکنش مقامات ارشد کشور را به دنبال داشت. درهمین ارتباط مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در پیامی در شبکه ایکس به این موضوع واکنش نشان داد و اعلام کرد دشمنان ایران بدانند این مردم سلحشور در دفاع از خاکشان بیهیچ هراسی ایستادهاند و پاسخ هر حماقتی را با تدبیر و هوشمندی خواهند داد.
دنياي اقتصاد:
در طی روزهای گذشته ادعاهای زیادی از سوی رژیم صهیونیستی در خصوص نحوه حمله به ایران مطرح میشد. اما کوه موش زایید. اگرچه تجاوز رژیم صهیونیستی منجر به شهادت ۴ تن از اعضای کادر ارتش جمهوری اسلامی شد، اما خسارت مالی آن جزئی بود. آنطور که نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به «دنیای اقتصاد» میگویند اگرچه جواب ایران به حمله رژیم صهیونیستی قطعی است، اما در پاسخ تعجیل نخواهد شد.
روزنامه کیهان دیروز در یادداشت اصلی خود با عنوان «باریدن شما را دیدیم منتظر سیل ما باشید» آورد: «از برخی شنیده میشود، حالا که حمله رژیم صهیونیستی موفقیت درخور توجهی نداشته است، بهتر آن است که از پاسخ یا از پاسخ سخت صرفنظر کنیم! که باید گفت؛ کمترین کوتاهی در پاسخ محکم و رعدآسا، به مفهوم و معنای دعوت از آمریکا و پادگان منطقهای آن، یعنی رژیم صهیونیستی برای حملات ویرانگر به ایران اسلامی و قتلعام مردم شریف این مرز و بوم است. این نسخه ذلتبار را در جریان مقابله با داعش هم میپیچیدند و دیدیم که اگر به مقابله با آن تروریستهای وحشی نرفته بودیم چه سرنوشت هولناکی در انتظارمان بود!»
دنیای اقتصاد:
تجاوز هوایی بامداد روز شنبه رژیم صهیونیستی به ایران پاسخ مقتدرانه ایران را به دنبال داشت. بنابر اعلام قرارگاه پدافند هوایی کشور، به دنبال اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور موفق به دفع این حملات شد. درهمین حال چهار تن از رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی ایران در راستای دفاع از حریم امنیت کشور، روز گذشته به شهادت رسیدند. همزمان اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی واکنش مقامات کشور را دربرداشت.
دنیای اقتصاد:
اسرائیل بامداد شنبه ۲۶ اکتبر طی تجاوزی آشکار برخی پایگاههای نظامی در ایران را هدف حمله قرار داد. به گزارش الجزیره، ارتش ایران پس از آنکه گفت حملات روز شنبه پایگاههای نظامی را هدف قرار دادند، اما منجر به «خسارت محدود» شد، شهادت دو سرباز را تایید کرد. عملیات اخیر نشاندهنده تشدید تنشهای جاری بین دو طرف است.صبح روز شنبه ارتش اسرائیل اعلام کرد که عملیات کامل شده است و دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش، ادعا کرد که اگر ایران حملات تلافیجویانه انجام دهد، اسرائیل «مجبور به پاسخ خواهد بود».ستاد پدافند هوایی ایران گفت: «این اقدام تهاجمی توسط سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور با موفقیت رهگیری و مقابله شد.» وزارت امور خارجه ایران هم اعلام کرد تهران «با توجه به حق ذاتی دفاع مشروع، خود را محق و موظف به دفاع در برابر اعمال تجاوزکارانه خارجی میداند.»در ادامه به برخی از واکنشهای جهانی اشاره شده است:
دنیای اقتصاد: یک ماه از بازشدن مدارس میگذرد، اما آمار بازماندگان از تحصیل همچنان متناقض است. مسوولان آموزشوپرورش اعلام میکنند: «هنوز ۷۹۰هزار دانشآموز در مدارس ثبتنام نکردهاند.» اما یک نماینده مجلس درباره آمار بازماندگان از تحصیل میگوید: «۲ میلیون دانشآموز ثبتنام نکردهاند.» او در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» این آمار را برگرفته از آمار وزارت آموزشوپرورش و تحقیقات میدانی عنوان میکند. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد: «بازماندگان از تحصیل از نیمه دوم دهه هشتاد و نیمه اول دهه نود روندی نزولی داشته، اما در نیمه دوم دهه نود و سالهای بعد از آن، تغییر جهت داده و روند افزایشی پیدا کرده است.»
طی سالهای اخیر و در پی قدرت گرفتن طالبان در افغانستان؛ موج جدیدی از پناهندگان رهسپار ایران شدهاند؛ افزایش تعداد مهاجران قانونی و غیرقانونی افغانستانی در ایران که عمدتا در شهر و محلاتی خاص نیز سکونت دارند و نبود سالها سیاست ادغام اجتماعی در کشور باعث شده تا امروز برخی هموطنان ایرانی معترض افزایش تعداد مهاجران افغانستانی در کشور باشند و این رویه را تهدیدی در مقابل یکپارچگی فرهنگی خود تلقی کنند.
در پی حمله تروریستی به نیروهای مرزبانی کشور در شهرستان تفتان، ۱۰ نیروی مرزبانی به شهادت رسیدند. بنابر اطلاعیه مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی کشور، ۱۰ نفر از کارکنان ۲ واحد گشت پاسگاه انتظامی گوهرکوهِ شهرستان تفتان که برای ارائه خدمت به شهروندان در محلهای مورد نظر حاضر شده بودند، در مسیر برگشت به پاسگاه انتظامی، طی یک درگیری با تروریستها به شهادت رسیدند. به دنبال این حادثه تروریستی، اسکندر مومنی، وزیر کشور سریعا هیاتی را مامور بررسی ابعاد این حادثه کرد. ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز اعلام کرد: این کمیسیون موضوع حادثه تروریستی تفتان را با فوریت مورد بررسی قرار میدهد. درهمین حال گروهک تروریستی جیش العدل(الظلم) با صدور بیانیهای مسوولیت حمله به واحد گشت فراجا در گوهرکوه سیستان و بلوچستان را برعهده گرفت./ایرنا/خبرگزاری صداوسیما/ایسنا/تسنیم
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «مانور کمجان فیلتریها» نوشت: امیدها برای رفع فیلترینگ هرچه بیشتر میشود حملات رادیکالها برای ادامه وضعیت فعلی شدیدتر و خطونشانکشیدنهایشان هم ادامهدارتر میشود. روزهای پایانی هفته گذشته بعد از کلی فراخوان، جمعیتی محدود تجمعی اعتراضی برای حفظ فیلترینگ به راه انداختند که تصاویر، شعارها و ادله و باورشان بر اعمال محدودیت در اینترنت بارها بازنشر یافته است. در بخش دیگری از این گزارش آمده است: بنابراین انتظار برای رفع محدودیتهای شدید اعمالشده در سالهای گذشته دور از دسترس نیست. به همین دلیل حضور بیرمق اما پرسروصدای رادیکالها یک نشانه واضح است برای احتمال بازگشت جماعت همیشه معترض که معروف هستند به کفنپوشان به خیابانها تا هرآنچه منافع قشری خاص را تهدید میکند «مانند رفع فیلتر که خب فیلترشکنفروشها را با ناکامی عجیبی مواجه خواهد کرد» برنتابند و با حضور اعتراضی دولت را تحت فشار قرار دهند. موضوعی که از دید جلیل محبی، چهره نزدیک به محمدباقر قالیباف هم دور نمانده و در واکنش به این حضور و پلاکاردهایی که حمل میکردند این تجمع را به فیلترشکنفروشها مرتبط دانسته بود.
دنیایاقتصاد:
تجاوز بامداد شنبه ۲۶ اکتبر (۵ آبان) اسرائیل علیه برخی پایگاههای نظامی در ایران، بار دیگر معادلات در منطقه را تغییر داد و برخی مدعی هستند که ممکن است بعد از این حمله، رویدادهای دیگری بهوقوع بپیوندد. به گزارش الجزیره، اسرائیل مدعی شد که به مراکز نظامی حمله کرده است. ایران هنوز تایید نکرده است، اما رسول سردار، خبرنگار الجزیره، گفت مقامات تهران گفتند که سامانههای پدافند هوایی این کشور چند موشک وارده را رهگیری کردهاند. حملات اسرائیل به عنوان پاسخی به رگبار موشکی ایران در ۲ اکتبر علیه اسرائیل است؛ مدتها بود که انتظار چنین حملهای میرفت. چگونه جنگی که تقریبا یک سال پیش در اسرائیل و غزه آغاز شد، تا این حد گسترش یافت؟
دنیایاقتصاد:
بارشهای همزمان برف و باران در چندین استان، ایران را به ناگهان وارد فصل سرما کرد. پیش از این کارشناسان هواشناسی هشدار داده بودند که به زودی ایران با تغییرات یکباره آب و هوا رو به رو میشود. حالا برف ۱۱استان از ارتفاعات استانهای شرق گیلان گرفته تا مازندران، گلستان، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و شمال یزد را سپیدپوش کرده است. در برخی مناطق شمال اصفهان، یزد، ارتفاعات کرمان و هرمزگان هم بارش پراکنده با احتمال رعدوبرق پیشبینی میشود. سازمان هواشناسی همچنین از افزایش بیشینه ارتفاع امواج دریای خزر از شنبه ۵ تا ۷آبانماه خبر میدهد. سیلابهای چند روز گذشته اما امان از معابر و راههای شیراز و خراسان شمالی و رضوی و جنوبی بریده و آنها را مسدود کرده است. مردم در حال تجربه آن روی سکه بارشهای امیدبخش هستند. هنوز سیلابهای تخریبگرانه سال۱۳۹۸ در شیراز و بارانهای بهاری در سیستانوبلوچستان و خراسان رضوی در یاد مردم تازه است. بسیاری از آنها خواستار اقدامات جدی مسوولان برای جلوگیری از آسیبهای سیلهای مخرب هستند.
دنیای اقتصاد:
مشارکت سهروزه رئیسجمهور ایران در شانزدهمین اجلاس بلوک نوظهور بریکس و بریکس پلاس فرصتی برای توسعه روابط با کشورهای جنوب جهانی و رایزنی درخصوص آخرین و مهمترین تحولات منطقهای و جهانی از جمله تشدید تنشها در خاورمیانه بود. مسعود پزشکیان در بازگشت از سفر به روسیه در گفتوگویی نتایج و دستاوردهای این سفر را تشریح و این سفر را فرصت طلایی برای همگرایی بیشتر با کشورهای عضو بریکس دانست. وی حضور ایران در این اجلاس و دیدار با سران ۱۰ کشور جهان را معادل ۱۰ سفر خارجی ارزیابی کرد. رئیسجمهور در جریان این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، مصر، آفریقای جنوبی، بلاروس، ونزوئلا، بولیوی، رئیس دولت امارات و نخستوزیران هند، اتیوپی و ارمنستان دیدار و گفتوگو کرد.
دنیای اقتصاد-شیرین جمشیدیان:
ساماندهی اتباع غیر مجاز در کشور اگرچه بحث جدیدی نیست، اما هنوز سرنوشت آن نامشخص است. تا پیش از این در مجلس طرحی در کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور برای ساماندهی اتباع پیگیری میشد که باتوجه به دیدگاههای نمایندگان برای بررسی بیشتر به کمیته مربوطه ارجاع شد. این درحالی است که در برنامه هفتم توسعه، تشکیل سازمان ملی مهاجرت پیشبینی شده بود و به تصویب نمایندگان رسید؛ اما بررسی جزئیات آن لایحه که برای بررسی بیشتر به کمیسیون شوراها ارجاع داده شده بود، در مجلس یازدهم به اتمام نرسید و بر همین اساس مجددا در مجلس دوازدهم در دستور کار قرار گرفت.
دنیای اقتصاد:
با پایان اجلاس سه روزه بریکس در شهر قازان روسیه؛ این پرسش مطرح شده که دستاورد نشستها، دیدارها و حواشی سفر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران به روسیه چه بود و ایران چطور میتواند از حضور در این سازمان در شرایطی که با بحرانهایی در منطقه و فرامنطقه دست و پنجه نرم میکند، بهره ببرد؟ محمدجواد قهرمانی، پژوهشگر مسائل چین در گفتوگویی با «دنیایاقتصاد» به این پرسشها پاسخ داد.
دنیایاقتصاد:
نخستین سفر وزیر کشور دولت چهاردهم به شهر مقدس قم با گلایههای اقتصادی مراجع تقلید از دولت همراه بود. تورم، افزایش قیمت ارز و گرانی اجارهبها از موضوعاتی بود که در این دیدارها از سوی مراجع تقلید مطرح شد. مراجع تقلید در این دیدار بر رسیدگی به وضعیت معیشت مردم تاکید کردند.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی خطاب به جوانان عزیز جبهه مقاومت با تجلیل از شخصیت جناب «سیدهاشم صفیالدین» رضواناللهعلیه رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان تاکید کردند: امروز هم حزبالله قویترین مدافع لبنان و مستحکمترین سپر در برابر طمعورزی رژیم صهیونی است که از دیرباز تجزیه لبنان را هدف گرفته بوده است.