سخنگوی وزارت خارجه شایعات اخیر را فضاسازی رسانههای غربی خواند
مذاکره با ایلان ماسک تکذیب شد
به دنبال انتشار اخبار ضد و نقیض از دیدار ایلان ماسک و نماینده ایران در سازمان ملل، در نهایت روز گذشته، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران دیدار فرد نزدیک به ترامپ با سفیر ایران در سازمان ملل را تکذیب کرد. به گزارش «ایسنا»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز شنبه در گفتوگویی در خصوص ادعای مطرحشده در برخی رسانههای آمریکایی درباره دیدار «ایلان ماسک» وزیر «بهینهسازی دولت» در دولت دوم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا با «امیر سعید ایروانی» سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک، ضمن تکذیب قاطع انجام چنین دیداری، از فضاسازی گسترده رسانههای آمریکایی در این خصوص ابراز تعجب کرد.
روزنامه نیویورکتایمز بامداد جمعه مدعی دیدار ماسک و ایروانی شده و نوشته بود هدف از این دیدار که «مثبت» ارزیابی شده، کاهش تنش میان ایران و آمریکا بوده است. شبکه سیبیاس نیوز نیز شامگاه جمعه مدعی شد این دیدار در اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل در نیویورک انجام شده است. این رسانه آمریکایی نوشته هنوز مشخص نیست ترامپ از دیدار ماسک و ایروانی آگاه بوده یا خیر. با این حال، روز جمعه یکی از نمایندگان هیات دائمی ایران در سازمان ملل در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاس درباره ادعای رسانه آمریکایی درباره دیدار ماسک و ایروانی گفت: «در این باره نظری نداریم.»
از سوی دیگر در ادامه فضاسازیهای رسانههای آمریکایی بعد از پیروزی ترامپ، یک رسانه آمریکایی مدعی شد ایران در ماه اکتبر پیامی به دولت بایدن ارسال کرد و گفت که قصد ترور دونالد ترامپ را ندارد؛ اما در پی انتشار این گزارش ادعایی، خبرگزاری تاس به نقل از یک منبع نزدیک به حاکمیت ایران گزارش داد که تهران به دولت کنونی آمریکا پیامی مبنی بر اینکه قصد سوءقصد علیه دونالد ترامپ را ندارد، ارسال نکرده است؛ چراکه واکنش به اینگونه اظهارات اولیه نادرست و تحریکآمیز، بیفایده است.
به گزارش خبرگزاری «ایسنا»، این منبع خاطرنشان کرد: «هیچ پیامی به دولت [جو] بایدن ارسال نشده است. اتهامات قبلی آمریکا دروغ بود. ایران مدتهاست که آنها را رد کرده است و بنابراین، نیازی به ارسال پیامهای دیگر در پاسخ به این اظهارات تحریکآمیز نمیبیند.» نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز در پاسخ به سوال رسانههای آمریکایی درباره گزارش والاستریت ژورنال در بیانیهای تاکید کرد: «ما راجع به جزئیات پیامهای رسمی که میان دو کشور تبادل میشود در سطح عمومی اظهارنظر نمیکنیم.»
نیویورکتایمز در گزارشی مدعی شده بود که این پیام در حالی ارسال شد که ایران تلاش دارد تنشهای فزاینده با واشنگتن را کاهش دهد. این اطلاعات از سوی مقامات آمریکایی، یک مقام ایرانی و یک تحلیلگر تایید شده است.به ادعای این روزنامه، این پیام که از طریق یک واسطه به واشنگتن ارسال شد، پس از یادداشتی از دولت بایدن در ماه سپتامبر منتشر شد که در آن هشدار داده بود که ایالات متحده هرگونه اقدام ایران علیه جان آقای ترامپ، نامزد جمهوریخواهان برای ریاست جمهوری، را «یک اقدام جنگی» در نظر خواهد گرفت.
از زمانی که ترامپ در انتخابات پنجم نوامبر پیروز شد، بسیاری از مقامات سابق، کارشناسان و رسانههای ایرانی بهرغم وعدههای متحدان آقای ترامپ به از سرگیری کمپین فشار بالا علیه ایران، به طور علنی از تهران حمایت میکردند تا با رئیسجمهور منتخب تعامل داشته باشد و رویکرد آشتیجویانهتری را دنبال کند.مقامات آمریکایی گفتهاند که ایران به دنبال گرفتن انتقام دستور حمله هواپیمای بدون سرنشین در سال ۲۰۲۰ است که منجر به شهادت سردار قاسم سلیمانی شد. وزارت دادگستری دو کیفرخواست صادر کرده که به گفته مقامات، مربوط به برنامهریزی ایران علیه ترامپ است. مبادله پیام اولین بار از سوی والاستریت ژورنال گزارش شد. این دو مقام آمریکایی مدعی شدند که پیام ایران تکرار این موضع است که ترور سردار سلیمانی اقدامی جنایتکارانه است.
ایرانیها در پیام خود به ایالات متحده اعلام کردهاند که ایران قصد دارد انتقام ترور سردار سلیمانی را از طریق راههای حقوقی و قانونی بینالمللی دنبال کند. در همین حال نمایندگی ایران در سازمان ملل از اظهارنظر درباره تبادل پیام خودداری کرد. اما در بیانیهای اعلام کرد که ایران متعهد است به ترور سردار سلیمانی « از طریق راههای قانونی و قضایی» پاسخ دهد.
پیش از این در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا، مقامات آمریکایی مدعی شدند که ایران در حال برنامهریزی برای ترور ترامپ است. دادستانهای فدرال در منهتن هفته گذشته ادعا کردند که طراحان ایرانی درباره طرحی برای ترور ترامپ بحث کردهاند، ادعایی که وزارت خارجه ایران آن را بیاساس خوانده است. به ادعای این رسانه آمریکایی، ایران ترور ترامپ را به دلیل حفاظت سرویس مخفی او هدفی دشوار میدانست. اما پس از سوء قصد در پنسیلوانیا و یک ترور دیگر در نزدیکی زمین گلف ترامپ در فلوریدا، سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده ارزیابی کردند که ایران مطمئنتر شد که رئیسجمهور سابق میتواند با موفقیت هدف قرار گیرد.
به ادعای مقامات، این ارزیابی از یک تهدید فزاینده، همراه با تلاشها برای جان ترامپ، هم باعث بازنگری شدید امنیتی و هم یک کمپین دیپلماتیک شد تا ایران را متقاعد کند که اشتباه محاسباتی بزرگی انجام میدهد.ایالات متحده و ایران از زمان انقلاب ۱۹۷۹ ایران، زمانی که ۵۲ آمریکایی در سفارت ایالات متحده در تهران گروگان گرفته شدند و بیش از یک سال در بازداشت بودند، روابط رسمی دیپلماتیک نداشتهاند. سفارت سوئیس در تهران رابط رسمی دیپلماتیک بین دو کشور است، اما مقامات آمریکایی و ایرانی در سالهای اخیر مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم در مورد موضوعات مختلفی از جمله برنامه هستهای ایران، تنشهای منطقهای و مبادله زندانیان داشتهاند.