انتقاد قالیباف از بنگاه‌داری بانک‌ها علی محمدی/ دنیای‌اقتصاد

به گزارش «دنیای اقتصاد» او با بیان اینکه هیچ شکی نیست که نظام بانکی کشور بخشی از اقتصاد کلان کشور است، عنوان کرد: امروز نقش بانک‌ها در سرمایه‌گذاری‌ها، ۹۲ درصد است که اگر سرمایه‌گذاری خارجی حل شود و به شرایط گذشته خود بازگردد سهم ۶ تا ۷ درصدی خواهد داشت. البته من با سرمایه‌گذاری خارجی مخالف نیستم، بلکه طرفدار آن هستم، اما شرط عقل این است که ابتداموانعی که خودمان سر راه سرمایه‌گذاری ایجاد کرده‌ایم را ‌برداریم.

رئیس مجلس با اشاره به جلسه اخیر شورای عالی اقتصاد، ادامه داد: در جلسه اخیر در شورای عالی اقتصاد در رابطه با بودجه ۱۴۰۴ و افزایش هزینه‌ها بعضا از محل اوراق صحبت کردم که حتما یکی از عامل‌های اختلال در نظام بانکی است و هیچ بحثی هم نیست، ولی بپذیریم خلق پول و نقدینگی بی‌هدف یا بدون کنترل در دست نظام بانکی نیز مشکلات و مسائل خودش را دارد.

قالیباف با بیان اینکه در مجلس یازدهم وعده حرکت به سمت تحول در حوزه اقتصاد را دادیم، خاطرنشان کرد: مجلس یازدهم تحول در حوزه اقتصاد را با دقت و با خردجمعی و با جمع‌سپاری انجام داد و برای کارهای به زمین مانده و کلیدی تصمیم گرفت، البته ادعایی هم نداریم که تصمیمات ما همگی درست و قطعی است. آماده هستیم جاهایی که در قانون برنامه و در قانون‌های دائمی اشکال وجود دارد، در کمترین زمان ممکن اصلاح کنیم. برای مثال، ما در مجلس یک تصمیمی در رابطه با یک موضوع مالیاتی گرفتیم و بعد فهمیدیم که اشتباه کردیم و در کمتر از ۴۵ روز آن قانون را مجددا اصلاح کردیم. او افزود: البته باید قوانین اجرا شود تا بعد بفهمیم اشکال دارد یا خیر تا آن را اصلاح کنیم، نمی‌شود که ما با خرد جمعی قانون بنویسیم و بعد بگوییم که ما این را قبول نداریم.

 انتقاد از عدم اجرای برنامه هفتم از سوی بانک‌ها

رئیس مجلس با انتقاد از عدم اجرای برنامه هفتم از سوی بانک‌ها، اظهار کرد: در فصل سوم ماده ۸ قانون برنامه هفتم تکالیف قانونی روشن شده است؛ این قانون در ۱۲ تیر از سوی دولت ابلاغ شده که وظیفه بانک‌های دولتی و خصوصی ارائه گزارش خود درباره ترازنامه‌ها به بانک مرکزی بود و بانک مرکزی هم دو ماه فرصت بررسی این گزارش را داشت. اما الان این اتفاق افتاده است؟ خیر! قالیباف خطاب به مدیران‌عامل بانک‌ها گفت: آیا امروز مسکن مولد نیست؟ اگر نیست پس چرا در بنگاه‌داری‌های خود مسکن‌سازی می‌کنید؟ چون پول دارد. دلیل آن هم روشن است شما با این کار می‌خواهید جلوی تورمی را که باعث مشکل برای شما شده است، بگیرید. بنابراین هرچه به شما فشار می‌آوریم که بنگاه‌داری نکنید باز هم این کار را ادامه می‌دهید چون می‌خواهید تورم را جبران کنید.

او ادامه داد: بانک‌ها در حلقه ایجاد تورم خودساخته گرفتار شده‌اند. بانک‌ها خودشان تورم تولید می‌کنند، خودشان گرفتار تورم می‌شوند و در نهایت خودشان باید تورم را برطرف کنند و از این چرخه بیرون نمی‌آیند، بنابراین حل این موضوع بر عهده خود شما است که قطعا ما نیز باید کمک کنیم. رئیس مجلس خطاب به بانک‌ها تاکید کرد: پیشتازان این عرصه خود شما هستید و شما باید به ما بگویید چه کنیم تا مشکل حل شود که از این دور باطل خارج شویم. این دور باطل هیچ سرمایه‌ای از خارج از کشور برای ما نیاورده است؛ اعلام فرارهای رسمی سرمایه یک بحث است و میزان واقعی آن یک بحث دیگر. می‌دانید چه حجم ارزی از کشور خارج می‌شود؟ درد اینجاست که پول، شرکت‌های مشاور و شرکت‌های ساخت‌و‌ساز در حال خروج از کشور هستند یعنی نیروی انسانی و پول کشور هر دو به جای دیگری می‌روند. باید کاری کنیم که اینها نروند و افرادی که به دلیل بی‌اعتمادی، پول را تبدیل به دارایی‌ ثابت همچون ارز و طلا و حبس کرده‌اند آن‌ را آزاد کنند که همه اینها نیاز به اعتمادسازی دارد.

 بازار سرمایه باید درست شود

قالیباف با اشاره به وضعیت بورس تصریح کرد: نمی‌توان با این بورس اعتماد مردم را افزایش داد، باید بازار سرمایه را درست کرد که بانک‌ها می‌توانند این کار را انجام دهند. شما هستید که می‌توانید اعتماد مردم به بازار سرمایه را با اصلاح آن، به آنها بازگردانید که البته کار سختی است. بنابراین امروز یک رسالت جدی بر دوش شما است. بی‌شک شما فرماندهان و بزرگان این عرصه در خط مقدم میدان مبارزه برای خلق ثروت مبتنی بر ارزش‌ها هستید.

او همچنین به ضرورت حرکت از بنگاه‌داری به بنگاه‌سازی اشاره کرد و گفت: بانک‌ها باید در تولید و سرمایه‌گذاری‌های پیشران ورود کنند، بنگاه‌های بزرگ بسازند و خارج شوند البته من متوجه هستم که بانک‌ها برای خروج از بنگاه‌داری معذوراتی دارند البته جنس دارایی‌های آنها هم متفاوت است. حالا سوال می‌شود که خب چه کسی بخرد؟ اینجا باید در روش‌ها و قیمت‌گذاری و بازاریابی تجدیدنظر کنیم. در جلسه اخیر سران قوا بخش عمده‌ای از وقت به همین موضوع اختصاص داشت. رئیس مجلس با اشاره به جلسه سه هفته قبل سران قوا، اظهار کرد: تمام وقت این جلسه سران قوا درباره موضوع بی‌اعتمادی بود از این جهت که ما شجاعت را از مدیران برای فروش به ده‌ها دلیل گرفتیم. مثلا می‌گوییم که چه کسی به شما گفت که به این قیمت بفروشی یا به فردی که خریداری کرده و از آن خرید دو یا سه سال می‌گذرد، گفته می‌شود که بیا و آن چیزی را که خریداری کردی، برگردان و پس بده؛ ما از مسیر خصوصی‌سازی مطلع هستیم. حتما شجاعت را به مدیران و اعتماد را به مردم و سرمایه‌گذاران بازمی‌گردانیم. اینکه به چه کسی بفروشیم، نیازمند ابزارهای مالی است.

 تورم موضوع اساسی کشور است

قالیباف در ادامه تورم در کشور را موضوع اساسی دانست و یادآور شد: ما می‌توانیم با برگرداندن اعتبار به بانک مرکزی و نظارت قوی در این بانک و نظارت بر بانک‌های دیگر و کمک به آنها کار را پیش ببریم. بنده جزو منتقدین بانک‌ها بودم و هستم، اما باور قلبی‌ام این است که نخستین کمک را باید به بانک‌ها برای حل مشکل تورم کنیم تا بانک‌ها بتوانند از این مسیر خارج شوند یعنی ما باید هم اصلاحات نهادی و هم اصلاحات غیرنهادی خود را به صورت توامان انجام دهیم تا بتوانیم از این شرایط سخت عبور کنیم. رئیس مجلس با اشاره به وضعیت تورم در ایجاد شرایط اقتصادی کشور، تاکید کرد: خروج از وضعیت تورمی هم با کمک شما و اصلاح نظام بانکی امکان‌پذیر است حتما کسری بودجه دولت هم نقش دارد، اما نقش شما کلیدی است.

قالیباف اظهار کرد: حرف سیاستگذار پولی باید برای بانک، بنگاه، بازار و عموم مردم معتبر باشد، لازمه این اعتبار، اقتدار است، خوشبختانه این اقتدار لازم در قالب تصویب قانون بانک مرکزی و احکام برنامه هفتم توسعه به بانک مرکزی داده شده و دیگر برای عدم نظارت موثر بر بانک‌ها هیچ بهانه‌ای وجود ندارد. به جد معتقدیم تولید و پیشرفت به همت بانک‌های دولتی و خصوصی انجام می‌شود.

او خاطرنشان کرد: راهکار رفع همه دغدغه‌های شما با دقت در قانون برنامه هفتم نوشته شده و یکی از افتخارات ما حل مسائل اقتصادی در جریان این قانون است. البته نمی‌گویم اشکالی در این قانون وجود ندارد، اما باید حرکت کنیم و اجرا کنیم تا ایرادات را پیدا کرده و آن را اصلاح کنیم و با ایستادن در یک نقطه نمی‌توان کاری انجام داد. امیدوارم در نشست‌های آتی این مجال به گفت‌وگوی دوطرفه تبدیل شود و برای راه‌حل‌های موثرتر همفکری کنیم.