همزمان با سفر نماینده ویژه آمریکا به لبنان رخ داد
حمله حزبالله به قلب تلآویو
سفر هوخشتاین به لبنان
«زینا خودر» هم در گزارش خود برای الجزیره نوشت، لبنان و حزبالله میگویند که با پیشنویس پیشنهادی آتشبس آمریکا به شیوهای مثبت برخورد میکنند؛ اما نظراتی درباره محتوای آن دارند. به گفته یکی از دستیاران «نبیه بری»، رئیس مجلس این اظهارات مفاد قطعنامه۱۷۰۱ سازمان ملل را تایید میکند که در سال۲۰۰۶ پس از آخرین جنگ بزرگ بین اسرائیل و حزبالله به تصویب رسید. او گفت: «پیام لبنان این است که ما به ۱۷۰۱ متعهد هستیم، نه بیشتر.» بر اساس پیشنویس پیشنهادی ایالات متحده، کمیتهای به رهبری غرب برای نظارت بر اجرای۱۷۰۱ تشکیل خواهد شد. این چیزی است که لبنان آن را نمیپذیرد و میگوید در حال حاضر یک کمیته سه جانبه وجود دارد.
نخستوزیر اسرائیل دیروز سهشنبه در آستانه ورود هوخشتاین به لبنان با صراحت گفت که اسرائیل میخواهد همواره بتواند علیه حزبالله اقدام نظامی کند؛ حتی اگر آتشبس برقرار باشد. به نوشته خودر، «این برای لبنان یک امر غیرمشروع است. آنها این را نقض حاکمیت کشور میدانند.» «ایسنا» به نقل از خبرگزاری ملی لبنان نوشت، کیفها و چمدانهای فرستاده آمریکا به لبنان دیروز سهشنبه در فرودگاه بیروت مورد تفتیش دقیق قرار گرفت. خبرگزاری رویترز گزارش داد که لبنان پاسخ کتبی خود را به سفیر آمریکا در لبنان داده و بر همین اساس بود که «آموس هوخشتاین»، فرستاده کاخ سفید برای ادامه مذاکرات راهی بیروت شد.
در همین رابطه، نماینده فراکسیون حزبالله در پارلمان لبنان تاکید کرد این حزب درباره توافق آتشبس نمیتواند امتیازی بدهد که به حاکمیت لبنان لطمه بزند. «ایهاب حماده» نماینده فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان گفت: «تجاوزات اسرائیل به مناطق امن در پایتخت لبنان که اخیرا افزایش یافته است و هدف قرار دادن غیرنظامیان در بیروت از اقدامات و رفتار رژیم اشغالگری است که به هیچگونه عهد و پیمانی پایبند نیست.» وی به المیادین گفت: «ما مسائل ثابتی را در چارچوب تحرکات سیاسی ارائه کردیم که در مقدمه آن ضرورت توقف جنگ است. موضوع دوم که در هرگونه تحرک سیاسی درباره آتشبس بر آن متمرکز هستیم حفظ حاکمیت لبنان است.
موضوع سوم نیز این است که رژیم اشغالگر آنچه را که نتوانست در میدان محقق کند از طریق سیاسی به آن دست نیابد.» وی تاکید کرد: «ما نمیتوانیم امتیازی بدهیم که به حاکمیت لبنان لطمه بزند. همه چیزی که در رسانههای اسرائیلی درباره مسائل مطرح شده در پیشنهاد آمریکا منتشر میشود، درست نیست. ما مایل به آتشبس هستیم و از مذاکرات استقبال میکنیم اما برای رسیدن به هرگونه توافقی خواهش و تمنا نمیکنیم. ثبات در میدان در غزه و لبنان تصویر زیبایی است که در مقابله با رژیم اشغالگر ارائه میشود.»
در بیروت حس امنیت وجود ندارد
«کریستینا گلدبام» و «هویدا سعد» هم در گزارش 18نوامبر در نیویورک تایمز نوشتند، خیابانهای شلوغ بیروت روز دوشنبه بهطور غیرمعمولی خالی بودند. مدارسی که در اوایل پاییز امسال با تشدید جنگ بهطور موقت تعطیل شده بودند، دوباره تعطیل شدند. بسیاری از مردمی که یک ماه پیش پس از فرار به کوههای شمالی به پایتخت لبنان بازگشته بودند، بار دیگر به سمت شمال رفتند. از زمانی که حملات هوایی اسرائیل دو محله در بیروت را در روزهای یکشنبه و دوشنبه (27 و 28 آبان ماه) هدف قرار داد، حس ناباوری و ناامیدی شهر را فراگرفته است. در هفتههای اخیر، شوک اولیه ناشی از تشدید جنگ بین حزبالله و اسرائیل، جای خود را به این احساس داد که امنیت نسبی به بیروت بازگشته، زیرا سرعت حملات کاهش یافته و مرکز شهر تا حد زیادی آسیب ندیده است.
اکنون آن احساس اندک امنیت با حملات دوباره اسرائیل رنگ باخته و شهری که از دو ماه جنگ خسته شده، با تشدید خشونتها دست به گریبان است. «حسین زهوی»، 49ساله میگوید: «دیگر امنیت و احساس امنیت وجود ندارد.» صبح روز دوشنبه، زهوی روبهروی یکی از ساختمانهایی که روز قبل در محله «مار الیاس» ضربه دیده بود، ایستاد. هنوز دود از ویترینهای خردشدهاش بیرون میآمد. این حمله باعث شعلهور شدن آتش بزرگی شد که در طول شب شعلهور ماند و نمای ساختمانها را سیاه کرده بود. بوی تندی در هوا استشمام میشد. به گفته وزارت بهداشت لبنان، در حملات روز یکشنبه حداقل 6نفر جان خود را از دست دادند و حدود 20نفر دیگر زخمی شدند.
زهوی هفتهها قبل، پس از تشدید حملات هوایی اسرائیل در نزدیکی خانهاش در حومه جنوبی بیروت، آپارتمانی را در طبقه سوم ساختمانی به همراه همسر و سه فرزندش اجاره کرده بود. زهوی گفت که سه فرزند وی بر اثر حملات در ساختمان محل سکونتشان دچار تکانههای شدیدی شدند؛ اما آسیب ندیدند. خانه او نزدیکی «ضاحیه» است. اکنون که زمان برای بازگشت به ضاحیه خیلی زود بود و البته بسیار خطرناک، او نمیدانست با خانوادهاش به کجا برود و آیا واقعا امنیتی خواهد داشت یا خیر؟ او گفت: «به جای اینکه در ضاحیه باشم، اکنون اینجا هستم. سوال این است: بعد کجا میتوانم بروم؟» این ترسها در شامگاه دوشنبه با حمله هوایی دیگری به محله «زقاق البلاط» تشدید شد. وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد که در این حمله که به طبقه همکف یک ساختمان آسیب رساند و دود به آسمان بلند، حداقل پنجنفر جان خود را از دست دادند و 24نفر زخمی شدند.
به نظر میرسید که اسرائیل در اواخر اکتبر از سرعت حملات هوایی به اطراف بیروت بکاهد؛ زیرا مقامات آمریکایی اعلام کرده بودند که با گسترش دامنه حملات در پایتخت مخالف هستند. اما در روزهای اخیر، حملات بهشدت افزایش یافته است. حملات روز یکشنبه اولین حمله در محدوده شهر بیروت در حدود یکماه گذشته بود. در هفته گذشته، اسرائیل شدیدترین بمباران خود را در ضاحیه انجام داد و شبانه روز این منطقه را آماج حملات خود قرار داده بود. اما در جنوب هم به نظر میرسید که نیروهای اسرائیلی در حال تهاجم به عمق لبنان هستند و از روستاهای مرزی که ویران شده است، عبور میکنند. حزبالله روز دوشنبه اعلام کرد که بارها به نیروهای اسرائیلی در نزدیکی «خیام»، شهر بزرگی در جنوب لبنان که نیروهای اسرائیلی در روزهای اخیر به سمت آن پیش میروند، حمله کرده است.
تحلیلگران میگویند که به نظر میرسد تشدید حملات اسرائیل با هدف تحت فشار قرار دادن حزبالله برای پذیرش مفاد طرح آتشبسی باشد که توسط مقامات اسرائیلی و آمریکایی طراحی شده است. به گفته مقامات لبنانی، «آموس هوخشتاین» فرستاده کاخ سفید، دیروز سه شنبه برای گفتوگو درباره این پیشنهاد به بیروت سفر کرد. اما روایت دیگر این است که اسرائیل تا پیش از روی کار آمدن ترامپ به دنبال تشدید حملات به لبنان و کسب امتیاز و کاهش یکباره آن است.