دنیای اقتصاد: ورود برند آئودی به ایران بهصورت گسترده به سالهای دهه ۵۰ شمسی باز میگردد. در آن زمان آئودی به تازگی از اتحاد چند خودروسازی در آلمان تشکیل شده بود و سعی داشت خودروهایی کم استهلاک در برابر بنز و بیام و تولید کند. اگر در اواسط دهه ۵۰ قصد خرید یک آئودی را داشتید، باید به نمایندگی فروش آئودی واقع در خیابان جیحون مراجعه میکردید. هر چند در آن سالها بسیاری از خودروسازان بزرگ در ایران دارای نمایندگی رسمی بودند و خودروهای روز دنیا را میتوانستید در خیابانهای ایران ببینید اما بعضی از برندها سبد فروش گستردهای نداشتند و آئودی هم این گونه بود.
برای آن دسته از علاقه مندان به آفرود و خودروهای شاسی بلند که بیشتر به دنبال اصالت خودرو در عین کارآیی هستند تا زرق و برق بسیای از خودروهای جدید، JEEP خودرویی است که هم اصالت دارد و هم کارآیی. اما نباید تصور کنید هر جیپی که در دهههای قبل ساخته میشد همان خودرو ۴ چرخ محرکی بود که مثل خودروهای نظامی فقط برای استفاده در شرایط سخت طراحی شده بود. زیرا جیپ همواره سعی کرده مدلهایی با امکانات رفاهی مناسب برای استفاده همزمان شهری و آفرود را در لیست فروشش داشته باشد.
تاریخچه
یکی از محصولات جیپ، SUV فول سایزی به نام Wagoneer است.
نزدیک به ۵۰ سال است که یک دنیا را دارد دنبال خودش میکشد. کششی از جنس آهن و فولاد با طعم اسببخار و گشتاور. عجب جذابیتی و عجب ابهتی. پادشاه دنیای ماسلها و سلطان سوپراسپرتها. آخر چطور میشود تا این حد محبوب بود و محبوب ماند؟ هنری فورد با تمام نبوغش هم هرگز فکر نمیکرد روزی برسد که یکی از تولیداتش تا این اندازه تاثیرگذار باشد. او موستانگ است. نه مدل معمولیاش، موستانگ جیتی. ترکیبی از لامبورگینی و آستونمارتین و هامر. به زیبایی پورشه و آلفارومئو و جگوار. یک تانک چهارچرخ. موشک زمین به زمین؛ خودرویی که حیف است در خیابان باشد، باید آن را در موزهها نگهداری کنند.
بازار ایران دیگر همانند گذشته نیست. تغییر سلیقه داده، بهطوری که مردم کمتر در پی خرید یک خودرو با گیربکس دستی هستند و بیشتر ترجیح میدهند تا سوار خودرویی با گیربکس اتوماتیک شوند. ترافیکهای سنگین خیابانها نیز مزید بر علت شده تا مردم برای فرار از خستگی ناشی از کلاچ گرفتن به سمت این خودروها کشیده شوند. خودروهایی که حالا در بازار با اقبال بیشتری نسبت به نمونههای ارزانتر دندهایشان همراهند. این در حالی است که در خودروهای تولید داخل نمونههای اتوماتیک کمتر به چشم میخورد و بیشتر خودروها با گیربکس دستی عرضه میشوند اما به هر حال در این میان برخی از تولیدکنندگان نیز به سمت تولید خودروهایی با گیربکس اتوماتیک رفتهاند.
تقریبا شصت، هفتاد سالی است که مدام به پر و پای یکدیگر میپیچند. یک بار Cکلاس برای سری ۳ خطرساز میشود، یک بار هم سری ۵ برای Eکلاس. یک بار Sکلاس برای سری ۷ شاخ و شانه میکشد، یک بار هم ایکس۳ برای جی. ال. کِی. اوضاع که بدتر میشود AMG میخواهد خون Mپاور را درون شیشه کند و برعکس. خلاصه که مرسدسبنز اشتوتگارتی و بیامو باواریایی یک دم همدیگر را رها نمیکنند. وقتی این دو از زد و خورد سیر میشدند، میرفتند سراغ تولید چیزی آن دیگری در سبدش نداشت. مثلا مرسدس برای خودش سی. ال. اس میساخت در حالیکه بیامو چیزی برای عرضه نداشت.
با این حال فورد از منظر مدل اداره امور برتریهایی بر تویوتا دارد. در تویوتا در طول دهههایی که از تاسیس آن میگذرد، مالکیت یا به بیان بهتر ریاست و مدیریت بر شرکت در یک جایگاه تعریف شده است.
برای طرفداران تیم فرمول یک فراری هیچ دورانی به مانند دورانی که مایکل شوماخر در این تیم عضویت داشت نمیشود. کسب پنج عنوان قهرمانی پیدرپی از فراری و شوماخر در سالهای ابتدای قرن بیستویکم، افسانهای در دنیای اتومبیلرانی ساخت که هنوز هم پابرجا مانده است. نظرتان در مورد یک شوماخر دیگر در فراری چیست؟ مایک شوماخر در راه فراری است و قصد دارد پا جای پای پدرش بگذارد. مایک شوماخر هماکنون ۱۶ سال دارد و در سال ۲۰۱۵ عنوان دهمی مسابقات فرمول ۴ اروپا را به دست آورده است. مسابقات فرمول ۴ مسابقاتی با خودروهایی شبیه به خودروهای فرمول یک است با این تفاوت که ابعاد و حجم موتور کمتری داشته و تمام شرکتکنندگان با خودروهای یکسانی مسابقه میدهند.
بیوک آویستا یک کوپه ۲+۲ است. یعنی خودرویی چهار نفره که دو در دارد. این خودرو اگر چه پلتفرم اختصاصی ندارد؛ اما از یک پلتفرم فوقالعاده بهره میبرد.
سال ۲۰۱۸ یک سال مهم برای صنعت خودرو جهان خواهد بود، چراکه مرسدس بنز قصد دارد در این سال اولین مدل تمام الکتریکی خود را روانه بازار کند. روند استقبال از خودروهای الکتریکی اگرچه با شیبی ملایم، رو به افزایش است و مرسدس بنز قصد ندارد از این بازار عقب بماند. بازار خودروهای الکتریکی هنوز شلوغ نشده و برندهای زیادی در آن دیده نمیشوند. این میتواند یک فرصت برای مرسدس بنز باشد. روند تولید خودروهای الکتریکی نیز بهگونهای است که به نظر میرسد تا سال ۲۰۱۸ بازیگران اصلی این بازار همین تسلا و بیامو باشند.
یکبار دیگر تیونر ناآرام آمریکایی سراغ یار همیشگیاش فورد رفت. یک بار دیگر هنسی، شلبی ماستنگ افسانهای را انتخاب کرد. یکبار دیگر یک ابرهیولای تمام آمریکایی متولد شد. این داستان تمامنشدنی است که هربار با پیوند این تیونر و آن خودروساز شکل میگیرد. هنسی با انتخاب شلبی جیتی۳۵۰ سلیقه خاص خودش را نشان داد. سال ۲۰۱۵ فورد مثل همیشه تیونر مورد اعتمادش یعنی شلبی را به یاری طلبید و کاری کرد تا ماستنگ جیتی تبدیل به جیتی۳۵۰ شود. این یعنی تولید ۵۲۶ اسببخار نیرو و ۵۸۲ نیوتنمتر گشتاور از دل پیشرانهای ۲/ ۵ لیتری هشت سیلندر Vشکل.
در صنعت خودرو کمتر خودرویی را میتوان یافت که بعد از گذشت بیش از ۵۰ سال از اولین تولیدش هنگام مشاهده آن بتوان به عظمت و ابهتش اعتراف کرد و همچنان در محافل خودرویی تحسینبرانگیز باشد.
خودروسازانی که تا چندی پیش مهر کپی کاری بر پیشانی شان بود بالاخره رمز موفقیت را فرا گرفته و با استفاده از همان روش کپیکاری این روزها نوآوریهای زیادی داشته و توانستهاند موفق باشند.
به درستی معلوم نیست که این خودرو را باید چه بنامیم؟ یک یاریس مدرن یا نسل جدید شاسیبلند RAV۴؟ داستان از این قرار است که تویوتا در آستانه نمایشگاه توکیو، میخواهد هموطنانش را بهتزده کند. این ژاپنی پرفروش با معرفی زودهنگام ViRa نسل جدید شاسیبلندهای کراساوور سه در، زبان آینده طراحی خود را به رخ حریفان کشید. باوجود اینکه ویرا یک خودروی مفهومی به حساب میآید، میتوان المانهایی را که تویوتا از آن در محصولات آیندهاش استفاده خواهد کرد دید. مثلا استفاده از لامپهای دوبل کنار هم یا دستگیره مخفی دربها.
دوج در نظر دارد ویرایش جدیدی از چلنجرهای خود را آماده فروش کند. سری جدید این عضلانی فولسایز آمریکایی با رنگ منحصر به فرد بنفش تولید خواهد شد. استفاده بیشتر از فیبر کربن در تریم داخلی کابین، جذابیت و وقار آن را دو چندان کرده است. گفته میشود دلیل تغییراتی که این اواخر مدام روی چلنجر میبینیم آن است که دوج در نظر دارد تا بهزودی با این نسل خداحافظی کند. در حقیقت این همان تیپ SRT نسل سوم چلنجرها است که اینگونه زیبا به نظر میرسد. شرکت بدون تغییر در قوای محرکه و جعبهدنده، هنوز هم هوای مشتریان قدیمیاش را دارد.
بعد از سالها آزمون و خطا حالا دیگر باید اعتراف کرد که DMC جزو برترین تیونرهای دنیا شده است. به ویژه آنکه حالا با معرفی یک نسخه فوقالعاده از مرسدسبنز G۵۵ دوباره در دنیای تیونینگ سر و صدا به پا کرده است. در حقیقت این یک پروژه ساده که شامل نصب چند المان آیرودینامیک میشود، نیست. آنچه میبینیم عریضترین Gکلاس دنیا است. یکی از سنگینترین بادیکیتهایی که تا به حال روی آن تعبیه شده است. دیامسی مانند یک خودروساز کلیه قسمتهای بیرونی این شاسیبلند را بار دیگر از ابتدا طراحی کرد. گلگیرهایی تانکمانند، جلوپنجرههایی خشن و کاپوتی و سقفی که سراسر با فیبر کربن پوشش داده شدهاند از این جی۵۵ یک خودروی کاملا نظامی ساختهاند.