برنامه ترکیه و عراق برای اقتصاد منطقه
کشورهای منطقه بهخصوص طی سالهای گذشته در حوزههایی مانند هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال، حوزههای انرژی پاک، ساخت شهرهای هوشمند و ساخت اقتصاد رقابتپذیر، اقدامات بزرگی را شروع کردهاند اما کشور ما عقب افتاده است.
مراسم تحویل پنج اسکله بندر بزرگ فاو که یک شرکت کرهای آن را احداث کرده، روز پنجشنبه با حضور «محمد شیاع السودانی»، نخستوزیر، «رزاق محیبس السعداوی»، وزیر حملونقل عراق و «اسعد العیدان» استاندار بصره به عراق تحویل داده شد. نخستوزیر عراق، در این مراسم در سخنانی به اهمیت این پنج اسکله به عنوان ستون فقرات پروژه بندر فاو اشاره کرد. پس از بهرهبرداری از این اسکلهها، کشتیهای تجاری بزرگی در آن پهلو گرفتند.
این بندر یکی از پروژههای مهمی است که دولت عراق در سالهای اخیر انرژی زیادی برای آن صرف کرده است و در فضایی به مساحت ۵۴ کیلومترمربع ساخته شده و ظرفیت ۹۰ اسکله را دارد. موجشکن ساختهشده برای بندر به طول تقریبی ۵/۱۴ کیلومتر به عنوان طولانیترین موجشکن جهان، رکورد جهانی گینس را دریافت کرد. از آنجا که بندر فاو به آبهای آزاد راه دارد، میتواند میزبان کشتیهای کانتینری بزرگ باشد. این بندر که در اطراف آن دو منطقه صنعتی، مناطق مسافرتی و گردشگری ساخته میشود، قرار است در پنج مرحله تکمیل شود. فاز اول پروژه بندر فاو همان است که روز پنجشنبه به بهرهبرداری رسید و بقیه پروژه نیز تا پایان سال ۲۰۲۵ تکمیل شده و به بهرهبرداری میرسد.
شرکتهای مختلفی از ترکیه نیز در ساخت بندر بزرگ فاو مشارکت دارند. احداث بندر فاو به «راه توسعه» نیز مربوط میشود که یکی از پروژههای دیگر دولت عراق در همکاری با دولت ترکیه است. بندر فاو نقطه شروع راه توسعه است که بر اساس آن دولتهای ترکیه و عراق قصد دارند این خط از طریق دیوانیه، نجف، کربلا، بغداد و موصل تا مرز ترکیه امتداد پیدا کند. پروژه جاده توسعه که شامل ۱۲۰۰ کیلومتر جاده دوطرفه و راهآهن خواهد بود، برای دسترسی به اروپا از مرز ترکیه از طریق بندر مرسین یا استانبول در نظر گرفته شده است. راه توسعه یکی از پلهای تجاری جدید آسیا و اروپا خواهد بود.
به گزارش تجارت فردا، این گزارش با مشورت و راهنمایی وحید شقاقی از دانشگاه خوارزمی نوشته شده است. شقاقی اعتقاد دارد که ایران از مسیر توسعه منحرف شده و بازی را به همسایگان خود باخته است؛ به این دلیل که اقتصاد ایران گرفتار ذینفعانی شده که راضی به پیشرفت و توسعه کشور نیستند زیرا منافعشان به خطر میافتد. به باور ایشان، کشورهای منطقه بهخصوص طی سالهای گذشته در حوزههایی مانند هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال، حوزههای انرژی پاک، ساخت شهرهای هوشمند و ساخت اقتصاد رقابتپذیر، اقدامات بزرگی را شروع کردهاند اما کشور ما آنقدر عقب افتاده که حتی بهتدریج در حال از دست دادن زیرساختهای خود است.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «نقشه تازه ترکیه و عراق برای اقتصاد خاورمیانه/ بغداد؛ پل تجاری جدید میان آسیا و اروپا؟» بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.