در شرایط جنگ اقتصادی و عملیات روانی و رسانهای دشمنان طی ماههای گذشته، بحران کاغذ و کمبود آن هم موجب شده تا بسیاری از مطبوعات به خاطر حفظ انتشار روزنامه ناچار به کاهش تیراژ، تعداد صفحات، تعطیل کردن روزنامهها در بین التعطیلی و همچنین کاهش نیروهای کار خود شوند. در چنین شرایطی بعضی از نشریات تخصصی هم دچار وضعیت بدتری شده و عملا تعطیل شدهاند. از طرفی مشکلاتی از قبیل افزایش قیمت کاغذ، زینک و مرکب و دیگر هزینههای جاری در کنار کاهش منابع درآمدی مطبوعات از مواردی است که رسانههای مکتوب را گرفتار کرده است.
از زمان پاسخ برجامی ایران به اتحادیه اروپا و آمریکا طی هفته گذشته و به کارگیری استراتژی اتمام حجت، تحولات دنیای سیاست سرعت بیشتری به خود گرفته و چاره اندیشی برای نجات برجام وارد فاز تازهای شده است.
این هفته در شبکههای اجتماعی دو ویدئو بیشتر از همه میان کاربران دست به دست شد که بیارتباط با رسانه ملی و مدیریت آن نبود. یکی از این ویدئوها مربوط به انتشار فیلمی در اینستاگرام روزنامه گل از میزعادل فردوسیپور در برنامه ۹۰ بود. میزی که دوشنبه شبها نگاه همه فوتبالدوستان در استودیوی ۹۰ به آن دوخته میشد حالا سر از یک هندوانهفروشی در حاشیه شهر درآورده است.
در نمایشگاه کتاب امسال ترجمه من از رمان «بر خاکهای حاصلخیز» نوشته اورهان کمال، نویسنده شهیر و اثرگذار ترکیهای از سوی نشر آنیما به مخاطبان عرضه شد. میتوان گفت که «بر خاکهای حاصلخیز» مشهورترین اثر کمال است اما متاسفانه پیشتر به فارسی ترجمه و منتشر نشده بود. درباره شهرت این اثر باید گفت که اگر از مردم ترکیه درباره مشهورترین اثر اورهان کمال بپرسید، اکثرا همین رمان را معرفی میکنند. متاسفانه بهرغم غنای آثار اورهان کمال، کتابهای چندانی از او به فارسی ترجمه نشده است و ایرانیان شناخت کمی از او دارند. در سال گذشته نیز ترجمه کتاب «دختر مردم» این نویسنده نیز به قلم ارسلان فصیحی منتشر شده بود. پیشتر نیز رمان «سلول ۷۲» کمال ترجمه و منتشر شده بود، اما تا سالها تجدید چاپ نشد.
نوشتن این کتاب از این فکر شروع شد که نقد فیلم مستند با نقد و تولید فیلم داستانی تفاوتهای بسیار اساسی دارد، همانطور که فرآیند تولید فیلم مستند با فرآیند تولید فیلم داستانی بسیار متفاوت است. اگر بخواهیم موضوع را کمی کنیم، شاید بتوان گفت که بهطور تقریبی کار کارگردان فیلم مستند سی درصد به کارگردان فیلم داستانی شباهت دارد و هفتاد درصد متفاوت است. در کارگردانی مستند نه داستان از پیش آماده است و نه میزانسن و دکوپاژ، در حالی که کار کارگردان فیلم داستانی بهطور اخص همین است، یعنی خرد کردن فیلمنامه به نماهای معین و طراحی حرکات بازیگران و دوربین. در عوض عناصری مانند مصاحبه، گفتار متن، استفاده از مواد آرشیوی صوتی و تصویری به یک فیلم مستند زندگی میبخشند.
«اینک خزان» حدود هشتاد سال پس از «مارش رادتسکی» نگاشته شده است. ادبیات غرب در این فاصله تجربههای روایی بسیار کرده و «اینک خزان» یکی از بدیعترین این تجربههاست. در فاصله تاریخی میان دو اثر اروپا تجربه ظهور نازیسم و هیتلر و جنگ جهانی دوم را از سر گذرانده و آلمان دوپاره شده و بر نیمه شرقی آن نظامی کمونیستی حاکم است.
از «الهیه تا دروازهغار» افزون بر مطالب تاریخی راجعبه گذشته تهران در این مجلد به دروازهغار امروز که از محلههای پرآوازه پایتخت است و بسیاری را تحت تاثیر خود دارد، پرداخته شده است. فحوای کتاب از الهیه آغاز میشود و تا دروازهغار ادامه مییابد. از جایی که امروز گاه با چند میلیارد تومان هم نمیشود، یک واحد آپارتمان خرید تا جایی که با ثمن بخس با شندرغاز میتوان بچه خرید. از جایی که تا دهههای چهل و پنجاه هنوز باغهای گیلاس، تپه ماهورهایش را پوشانده بود تا جایی که این همه اختلاف کیفی با دیگر نقاط شهر در آن هویدا نبود.
«جنین جنزده» اثری روانشناختی است. ماجرای تراژیکی دارد و درباره زن و شوهری است که متوجه میشوند بچهدار شدهاند و زن فکر میکند قرار است موجودات ماورایی و اجنه آمده و بچهشان را با خود ببرند و زن و شوهر وارد مشکلاتی با یکدیگر میشوند. این نمایش سال ۸۷ در جشنوارهای در شیراز اجرا و موفق به دریافت جایزه نویسندگی و بازیگری اول زن شد و سپس به اجرای عمومی رسید. این نمایش فضای رئالیسم و در کنارش رئالیسم جادویی دارد و واقعیتی است که جاری و جریاندار است.
شش سال پیش نخستینبار داستان یک خطی این اثر را از زبان پیام لاریان شنیدم و پس از آنکه قصه کلی را برایم بازگو کرد، مشتاق شدم آن را کارگردانی کنم. چندینبار تصمیم هم گرفتم که شرایط مهیا نشد تا اینکه در نهایت در این بازه زمانی شرایط فراهم شد. داستان نمایش درباره نسل معاصر است که با اتفاقات متعدد و سختیهای بسیاری مواجه و درگیر است. جوانانی که مستعد تبدیل شدن به آدمهایی مملو از غم و غصه هستند و در تلاشند تا اتفاقات خوبی را در زندگیشان رقم بزنند.
آلبوم «نشو» شامل هفت قطعه است که دو قطعه آخر را یک ماه و نیم قبل از انتشار ساختهام. بیشتر قطعههای این آلبوم ارکستراسیونی براساس کوارتت دارند. سازها مانند چهار درخت در کنار هم قرار میگیرند که البته سازبندیها در قطعههای مختلف عوض میشود.قطعه «لالایی» این اثر را در سوگ پدربزرگم ساختم و در آن صدای ارکستری زهی با تکنوازی کلارینت را میشنوید که کلارینت در بستر ارکستر زهی لالایی را فریاد میزند.
در فیلم «خانه دیگری» نقش مردی بیمار و ویلچرنشین را بازی میکنم که از لحاظ سنی از خودم بزرگتر است و از آنجا که این شخصیت با نقشهای دیگرم در آثار دیگر متفاوت بود، آن را پذیرفتم. من معمولا نقشهایی را دوست دارم که از شخصیت خودم دور هستند و مرا به چالش میکشند و باعث میشوند برای رسیدن به آنها تلاش کنم. برای رسیدن به نقش باید ناتوانی این آدم را درک میکردم و عکسالعمل او را در موقعیتهای مختلف میفهمیدم تا آن را طوری بازی کنم که مخاطب باور کند.
سعی کردم این مستند تنها یک پرتره از زندهیاد زاون قوکاسیان نباشد بلکه مخاطبان با دیدن آن به تماشای شهر اصفهان بنشینند. اگرچه نام زاون در عنوان آمده اما پرترهای از یک شخصیت را که غالبا مرسوم است مدنظر نداشتم. میخواستم از انجام کار سینمایی و فرهنگی در این شهر آینهای بسازم. هر شخصیت جریانساز را باید در بستری که در آن رشد کرده واکاوی کرد.
این آلبوم در ستایش زنانگی است. کیفیتی مجرد و ناب در سوی دیگر مفهوم مجرد مردانگی. اعتقاد دارم کیفیت زنانگی جنسیت نمیشناسد، آشنای تمام زندگان است. آشنای تمام انسانها چه زن و چه مرد. از دیدگاه موسیقی «سوی دیگر» آونگی است بین شرق و غرب. آونگی بین موسیقی مسبوق سازهای زهی و جهانی صوتی از هارمونیکها و آرتیکولاسیونهایی یادآور موسیقی الکترونیک. آواهای کولی، ایقاعات و مترهای دوار موسیقی شرق، ربع پردهها و میکروتُنها، تاثیرات موسیقیهای بالکان و آسیای دور و میانه، پهنه گسترده موسیقی خاورمیانه و تاثیرات دیگر، تکنیکها و گویشهای متفاوت زهی و تمپوی نهایت کند و نهایت تند، این قطعه را به یکی از کوارتتهای دشوار زهی بدل کرده است.
سفر کردن حس خوشایندی است. با سفر میتوان به گذشته رفت و از آن بسیار آموخت؛ با سفر میتوان به تجربههای جدیدی دست یافت؛ با سفر میتوان با فرهنگها، اقوام و آیینها و رسوم مختلف آشنا شد و توشهای اندوخت. اما این حس خوشایند را میتوان با «نوشتن» ماندگار کرد. سنت سفرنامهنویسی سنتی دراز آهنگ است. از قرنها پیش بسیاری از سیاحان و جهانگردان دیدهها و شنیدهها، احساسها و برداشتهای خود را قلمی کرده و برای آیندگان به میراث گذاشتهاند. من، در مقام روزنامهنگاری جوان، سالیانی است که شرح سفرهایم را در قالب «خاطره- سفرنامهنویسی» قلمی کردهام. در نوروز ۹۸ و طی سفر به پاوه کوشیدم تا آنچه را دیده و شنیدهام با قلمی روان به روی کاغذ بیاورم. منابع این گزارش، دیدهها و شنیدههایم از بومیان و بخشی هم که در مورد موقعیت جغرافیایی شهر است برگرفته از ویکیپدیای فارسی است. این گزارش ۱۰ هزار کلمهای ماحصل سفری ۵ روزه به پاوه است که به دلیل محدودیت صفحات روزنامه به حدود ۵ هزار کلمه تقلیل یافت و در چهار قسمت منتشر خواهد شد.
موزهها یکی از جاذبههای گردشگری در هر شهر و مقصد توریستی به شمار میروند. در این میان تنها بخشی از آنها توانستهاند تبدیل به مجموعههایی زبانزد در این زمینه شوند. در این ستون ۱۰ مجموعه موزهای مهم در جهان را معرفی خواهیم کرد. در این شماره به ششمین موزه مهم میپردازیم.
بازیهای کودکانه در حیاط خانهای در ملایر زمینهساز رشد کارآفرینی شد که امروز بیش از ۵ دهه از فعالیتهای اقتصادیاش میگذرد. ساختن خانههایی برای بازی با خواهر و برادرهایش موجب شد شیرینی ساختوساز را از همان کودکی بچشد و امروز یکی از پیشکسوتان در عرصه پیمانکاری باشد. او کسی نیست جز جواد خوانساری که شرکت هریسون را احیا کرد. او اگرچه فعال اقتصادی است، اما سالها فعالیت تشکلی، از او چهرهای جز یک مدیرعامل ساخته است. چهرهای مردمی و مورد علاقه بخش خصوصی. خوانساری میگوید: ثروت من مادی نیست. ثروتم همین محبتی است که از مردم و همکارانم میبینم. او فردی تاثیرگذار در تسهیل مسیر صادرات خدمات فنی و مهندسی بوده است. پای گفتوگویش نشستیم تا زندگی ۸۰ سالهاش را برایمان تعریف کند.
آلیکو دانگوته (Aliko Dangote) ثروتمندترین فرد قاره آفریقا است و در حال حاضر با ۴/ ۱۰ میلیارد دلار ثروت جایگاه ۱۳۶ را در لیست ثروتمندترینهای دنیا در مجله فوربس در اختیار دارد. در سال ۲۰۱۴ او توانست بیست و سومین فرد ثروتمند دنیا شود.
توزیع محصولات کشــــــــاورزی پیچیدگیهای فراوانی دارد. گاهی چند واسطه برای رسیدن این محصولات به دست مصرفکننده نهایی نقشآفرینی میکنند و گاهی این امکان وجود دارد که مستقیما توسط کشاورز عرضه شوند. نمیتوان برای تعداد واسطههای زنجیره توزیع محصولات عدد خاصی را معین کرد اما آن دسته از کسبوکارهایی که بتوانند تعداد واسطههای زائد را کاهش دهند، به سبب کاهش قیمت نهایی، مورد اقبال مصرفکنندگان خواهند بود. فروشگاههای آنلاین یکی از بسترهایی هستند که زمینه کاهش تعداد واسطهها و خرید آگاهانه را فراهم کردهاند. محمد خاهانی فروشگاهی به نام هانیلی را بنیانگذاری کرده است که تنها روی یک محصول تمرکز دارد، عسل!
صورت مساله درباره خانههای خالی در بازار مسکن، موضوعی تعریف شده که توقف ذهنی در آن، فقط مالکان این املاک را از تور مالیاتی، بیشتر و بیشتر در امان نگه میدارد.
دهکده المپیک یکی از غربیترین محلههای شهر تهران است که در منطقه ۲۲ واقع شده است. این محله در گذشته جزئی از اراضی کن و در محدوده منطقه پنج شهرداری تهران واقع بود، اما از زمانی که تقسیمات شهری در پی توسعه شهر دستخوش تغییر شد، محله دهکده المپیک در محدوده منطقه ۲۲ شهرداری تهران قرار گرفت. به گزارش «دنیایاقتصاد»، دهکده المپیک تهران از غرب به تقاطع بزرگراههای آزادگان و همت، از شرق به رود کن، از جنوب به بزرگراه همت و از شمال به اراضی خام این منطقه و سپس دامنههای رشته کوه البرز منتهی میشود.
تهران این روزهای میزبان مهمانان زیبا و کوچکی است که سالها از آنها خبری نبود. از اواخر هفته گذشته سطح شهر تهران پر از پروانه شد؛ پروانههایی که بهخاطر تغییر دورههای بارشی در کشور، افزایش بارندگی و زمستانهای معتدل سر و کلهشان پیدا شده است. کارشناسان محیطزیست این اطمینان را به شهروندان میدهند که پروانهها خطری برای سلامتی شهروندان ندارند.
در بازار ساخت وسازهای واحدهای مسکونی اخیرا آگهیهایی منتشر میشود که آگهیدهنده آن در نقش سازنده،خطاب به مالکان زمینهای آماده ساخت، هزینه ساخت هر مترمربع واحد مسکونی را تا نصف قیمت ارزانتر از هزینه متعارف ساخت و ساز در پایتخت اعلام میکند.این آگهیها عمدتا برای ساخت مسکن در تهران و شهرهای شمالی منتشر میشود.
ساعت روی مچتان را به خوبی تنظیم میکنید چون میدانید اطلاعاتی که قرار است بهدست شما بدهد، مهم است. ساعت هوشمند از دیوایسهای محبوب این روزهاست که حالا به شکلی از موبایل روی مچ تبدیل شده است. برای آنها که سلامتمحور به زندگی نگاه میکنند این تنها اطلاعاتی نیست که درباره زمان از صفحه چند اینچی روی مچ بهدست میآید. باید اذعان کرد که ساعتهای هوشمند به تدریج هوشمندتر شدهاند و این روزها رقابت سختی هم در بازار تکنولوژی برای بهدست آوردن مشتریان به راه افتاده است. اخیرا هوآوی دو ساعت هوشمند جدید به بازار عرضه کرده و پیش از آن نیز شرکت نوبیا ساعت جدیدش را ارائه کرد. این دو ساعت در یک زمان وارد عرصه جهانی فروش شدهاند و بد نیست نگاهی به قابلیتهای هریک از این دو داشته باشیم.
اپلیکیشن Video MP۳ Converter Cut Music یک برنامه کاربردی برای تبدیل فایلهای تصویری به صوتی است. این اپ از سوی استودیوی AppzCloud Technologies برای دارندگان گجتهای اندرویدی طراحی و ارائه شده است.
اتصال به منبع ارائهدهنده اینترنت بهخصوص در مکانهای عمومی بدون هیچ خطری ممکن نیست. به خوبی میدانید که این روزها امنیت وب بهدلیل افزایش قابلملاحظه حملات سایبری بیشتر از هر زمان دیگری کاهش یافته و درست به همین دلیل اینجا نکاتی وجود دارد که به شما یادآوری میکند هنگام وصل شدن به وایفای عمومی از چه مخاطراتی دوری کنید.
افزایش قیمت بیمه، قطعات یدکی، تعمیرات و دهها خرج دیگر این روزها خودروداری را بسیار پرهزینه کرده است. بهعنوان مثال هزینه بیمه شخص ثالث خودروی ۲۰۶ مبلغ یک میلیون و ۸۱۵ هزار و ۴۴۰ تومان پای مشتری تمام میشود یا برای خودرویی مانند پراید، یک میلیون و ۵۷۳ هزار و ۵۰۰ تومان باید حق بیمه داد.
انتشار نامه رسمی معاون اول دولت، دوماه به فرصت واردکنندگان برای ترخیص خودروهای وارداتی از گمرکات کشور اضافه کرد تا زمینه لازم برای خاتمه مشکلات خریداران خودروهای وارداتی فراهم شود. موضوعی که هنوز مفید بودن آن برای تعادلبخشی به قیمتها در بازار خودرو با اما و اگرهای بسیاری همراه است. البته این فرصت میتواند زمینه ورود چند هزار دستگاه خودروی جدید را به بازار مهیا سازد اما اینکه موجب کاهش قیمت محصولات وارداتی شود، مساله دیگری است.
هنوز حرف و حدیثها در مورد سونامی افزایش قیمت در بازار خودرو که از ابتدای سالجاری به وقوع پیوسته ادامه دارد. آنچه مشخص است دلایل وقوع چنین سونامیای با توجه به اظهارنظرهای مختلفی که در این زمینه میشود هنوز نامشخص است. هر چند وزیر صنعت، معدن و تجارت و بسیاری از مسوولان صنعتی، دلالان و واسطهگران را دلیل اصلی ناآرامی بازار میخوانند با این حال با توجه به نقش پررنگ این گروه، باز هم نمیتوان واسطهگران را دلیل اصلی سونامی بازار خودرو خواند. از ابتدای سالجاری در حالی که بازار پس از شروع سال جدید روزهای آرامی را سپری میکرد به یکباره افزایش قیمتها، بازار را دچار آشفتگی کرد. وقوع این رویداد، قیمتهای باورنکردنی را برای بسیاری از خودروها رقم زد؛ بهطوریکه پراید و تیبا را بار دیگر به بالای ۵۰ میلیون تومان رساند و خودروهای مونتاژی همچون ۲۰۰۸ را ۴۲۰ میلیونی کرد. مسابقه رکوردشکنی قیمتها اما خط پایانی نداشت و قیمتها بهخصوص از اول اردیبهشتماه ساعتی و روزانه تغییر پیدا کرد.
زایندهرود بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران است، اما در سالهای اخیر بهدلیل خشکسالی میزان ورودی آب به سد زایندهرود به حداقل رسیده بود که با بارشهای فراوان در سال اخیر این سد دوباره پر آب شد و امکان باز کردن دریچههای سد را فراهم آورد و خوشبختانه در حال حاضر، یعنی اردیبهشت ماه سال ۹۸ آب زیادی در این رودخانه جریان دارد و مردم اصفهان لذت جاری شدن آب در زایندهرود را دوباره درک کردند./ عکسها: عاطفه معینی
جایاتی گاش، استاد اقتصاد در دانشگاه جواهرلعل نهرو در دهلینو و دبیر اجرایی انجمن اقتصاد توسعه بینالملل، بررسی کرده است که قربانیان الگوی تجاری چین چه کشورهایی هستند.
دولت باید تکلیف خود را با مطبوعات روشن کند. مطبوعات یکی از اصلیترین خاستگاههای انتخاباتی دولت در دوره ۱۱ و ۱۲ ریاستجمهوری بوده است. و تردیدی در آن نیست که رئیسجمهور حسن روحانی در کسب آرای انتخاباتی و نیز اجرا و تبیین برنامههای خود بهویژه در برجام و بحرانهای سیاسی_ اقتصادی متکی بر رسانهها بوده است که علاوهبر انجام رسالت رسانهای خود بسیاری از کاستیها در چگونگی اطلاعرسانی فعالیتهای دولتی را نیز بر عهده داشتهاند اکنون که کشور در وضعیت بیبدیلی در چهار دهه گذشته قرار دارد، وجود ارتباط و تعامل فعال با افکار عمومی از ضرورتهایی است که به موجب آن از یکسو دولت میتواند بهطور مستقیم با مردم ارتباط برقرار کند و در عین حال رسانهها به بازتاب رخدادها براساس منافع ملی و امنیتی بپردازند. اما بهنظر میرسد دولت بهویژه در دوره دوازدهم نسبت به اهمیت رسانهها و مواقعی که سبب میشود رسانههای داخلی در رقابت با همتایان بیرونی خود دچار کاستی شوند کم توجه است.
۱- کتابسازی در هر جای جهان میتواند معبری برای گذر از یک سلسله مقدمهها و مؤلفههای مطالعه برای خواننده به اصطلاح نیمهحرفهای باشد تا نهایتا با پشت سر گذاشتن فراز و فرودهای فراوان، به نوعی مطالعه منجر شود. از این منظر بیتردید کتابسازی معنا و تعریفی مشخص خواهد داشت. هرچند که در بسیاری کشورها به دلایل گوناگون، این مقوله تعریف خود را از دست داده باشد اما در واقع با خارجشدن از حیطه تعریف است که جریانهای منفی جدید جایگزین معناهای این مقوله میشود.
سالها پیش، از یک مربی سرشناس پرسیدند که چرا پسرت را گذاشتی نوک حمله؟ جواب داد: «تیم، تیم خودم است، هر کسی را هم دلم بخواهد، میگذارم فوروارد.» این قصه دامنهدار شکل برخورد با رسانههاست که نمونه اخیرش را در ماجرای کاغذ روزنامهها میتوانیم ببینیم.