جورج مارشال ، یکی از رهبران نظامی آمریکا بین دو جنگ جهانی گفته بود :« تنها راهی که انسانها می توانند در یک جنگ پیروز شوند ، جلوگیری از آن است » . در دورانی زندگی میکنیم که تضاد منافع کشورها در عرصههای سیاست و اقتصاد به بالاترین حد خود رسیده است. جهانیشدن که زمانی تنها اسباب نجات ملل مختلف جهان برای فرار از فقر و بدبختی تلقی میشد، امروز با هجمه سنگین سیاسیون پوپولیست مواجه شده است. موج حمایت از صنایع داخلی، ضدیت با اقتصاد آزاد، دامپینگ، رقابتهای ناسالم و راهکارهای تلافیجویانه، مفهوم جنگ را به کرانههایی جدید رسانده است. این روزها دیگر جنگ تنها به معنای تقابل نظامی کشورها و جوامع با یکدیگر نیست.
المپیک زمستانی امسال بیشتر از اینکه یک رویداد ورزشی باشد تحتالشعاع رویدادهای سیاسی قرار گرفته است. چندی پیش که مذاکرات دو کره برای شرکت ورزشکاران کره شمالی در المپیک زمستانی آغاز شد، جامعه بینالملل امیدوارانه و با دقت این روابط را رصد کرد و نگاهها به المپیک زمستانی ۲۰۱۸ کاملا تغییر کرد.
با اعلام خبر خودکشی کاووس سیدامامی، استاد جامعهشناسی سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) در زندان، ابهامات بازداشت چند فعال محیط زیستی به اتهام جاسوسی وارد فاز تازهای شده است. پیشتر جعفری دولتآبادی دادستان تهران اعلام کرد این افراد در قالب اجرای پروژههای علمی و محیط زیستی نسبت به جمعآوری اطلاعات طبقهبندی کشور در حوزههای استراتژیک اقدام میکردند که با هوشیاری و رصد اطلاعاتی یکی از نهادهای امنیتی کشور، دستگیر و توسط دادستانی تهران بازداشت شدهاند. در همین حال رئیس دادگستری استان تهران نیز اطلاعرسانی درباره پرونده دستگیری چند نفر مرتبط با پرونده جاسوسی را به کامل شدن تحقیقات اولیه موکول کرده است. این در شرایطی است که ماجرای خودکشیهای مشکوک در زندان اوین خصوصا خودکشی سید امامی از سوی برخی نمایندگان مجلس مورد سوال قرار گرفته و ۴۰ تن از نمایندگان در تذکری کتبی از وزرای اطلاعات و دادگستری خواستهاند تا ابعاد قضیه را روشن کنند. ظاهرا فعالان محیط زیستی دستگیر شده با پروژه حمایت از یوز آسیایی در قالب موسسه حیات وحش میراث پارسیان مرتبط بودهاند. در همین رابطه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس از برگزاری جلسهای با حضور کارشناسان اطلاعات سپاه خبرداده که در آن فیلم خودکشی سید امامی برای نمایندگان به نمایش گذاشته شده است.
جشن سالگرد ورود انقلاب اسلامی ایران به ۴۰ سالگی اگرچه همچون سالهای گذشته با تکیه بر وحدت و اتحاد ملی و با حضور پرشور مردم همراه بود، اما سخنان متفاوت رئیسجمهور در این مراسم که از اصل ۵۹ قانون اساسی و مراجعه به آرای مردم در موضوعات اختلافی سخن میگفت یک بار دیگر مورد واکنشهای متفاوتی قرار گرفت و البته حملات شدیدی را متوجه رئیس دولت دوازدهم کرد. در اردوگاه مخالفان دولت مدیرمسوول کیهان سخن رئیسجمهوری را توهین به مردم شرکتکننده در راهپیمایی روز ۲۲ بهمن دانست. یک فعال سیاسی اصولگرا هم روحانی را متهم کرد که او از طرح موضوع رفراندوم منحرف کردن افکار عمومی است. در همین حال سخنگوی شورای نگهبان، پیشنهاد رئیسجمهور را کارشناسی نشده عنوان کرد. اما در مقابل برخی از فعالان سیاسی اصلاحطلب، برگزاری رفراندوم در برخی از موارد را فصلالخطاب اختلافات قانونی و نیز موجب بازگشت امید به جامعه مدنی دانستند. پیش از این رئیسجمهوری از لزوم گفتوگوی ملی راجع به مسائل اصلی کشور هم سخن گفته بود؛ موضوعی که از سوی برخی از فعالان طیف تندروی اصولگرایی به اتهامزنی به روحانی منجر شد.
سرنگونی یک پهپاد و یک جنگنده در مرز سوریه و فلسطین اشغالی طی روزهای گذشته شرایط شکننده منطقه را بحرانی کرده است در عین حال مقامات ایرانی هرگونه دخالت در سقوط جنگنده اسرائیلی را رد کردهاند و این در حالی است که بنیامین نتانیاهو مصرا تاکید کرده که قواعد بازی در سوریه تغییر نکرده است. پس از آنکه رژیم صهیونیستی مدعی ورود یک پهپاد ایرانی از حریم هوایی سوریه به بلندیهای جولان شد و آن را هدف قرار داد، جنگندههای اسرائیلی هم در پی این حادثه با ورود به حریم هوایی سوریه، مناطقی را مورد هدف قرار دادند.
از هفته گذشته برنامه ملی بازآفرینی شهری یا همان نوسازی متفاوت بافتهای فرسوده با فرمان رئیسجمهوری در ۷ استان کشور آغاز شد تا در قالب یک برنامه ۵ ساله مقدمات احیای هزار و ۳۳۴ محله از بافتهای فرسوده در شهرهای مختلف فراهم شود.در این طرح که از دل مسکن امید به جای مسکن مهر بهوجود آمده علاوهبر ساختمانهای موجود، کل محله بهطور کامل بازسازی شده و استخوانبندی محله بازآفرینی خواهد شد. در این میان، آورده مردم همان خانههای فرسودهای است که باید بازآفرینی شوند و بخش خصوصی مشتاق به حضور در این فرآیند نیز باید آوردهای معادل نیمی از هزینه ساختوساز را وارد کار کند. به غیر از ساکنان اولیه بافتهای فرسوده، زوجین خانه اولی هم قشر هدف برای زندگی در این محلات هستند تا بتوانند از طریق صندوق پسانداز مسکن یکم و با سود وام ۶ درصدی در محلههای بازسازیشده ساکن شوند. در کنار رفع دغدغه بافتهای فرسوده و ناکارآمدی دولت و شهرداریها، قرار است بازآفرینی بافتهای فرسوده به اشتغالآفرینی بیش از ۲۵۰ هزار نفر کمک کند و یکی از مهمترین وعدههای دولت امید را جامه عمل بپوشاند. در حال حاضر بیش از ۹ میلیون نفر در بافتهای فرسوده شهری ساکن هستند.
با رای دیوان عدالت اداری مبنی بر لغو مصوبه دولت در افزایش تعرفه واردات خودروهای خارجی، بازار خودرو در آستانه شب عید در بلاتکلیفی به سر میبرد. از طرفی براساس رای دیوان عدالت اداری، دولت موظف شده تا زمان صدور حکم قطعی از سوی دیوان، تعرفه واردات خودروها را به مصوبات پیشین بازگرداند و واردات خودرو براساس تعرفههای گذشته صورت گیرد. اما در آخرین واکنشها به رای صادره، وزیر صنعت، رای شعبه ۳ بدوی دیوان عدالت اداری را تا صدورحکم نهایی هیات عمومی دیوان، غیرقابل اجرا خوانده است. این در شرایطی است که رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو اظهار امیدواری کرده بود که با ابطال مصوبه دولت، قیمت خودروهای وارداتی دست کم ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یابد. مقامات دولتی معتقدند مصوبه هیات وزیران تنها با رای دیوان عمومی عدالت اداری و نه رای شعبه، قابل تغییر است و چون هنوز چیزی ابلاغ نشده، تعرفه واردات به روال قبل ادامه خواهد داشت. سرگردانی خریداران خودرو از یکسو و نیز واردکنندگان از سوی دیگر در شرایطی اتفاق افتاده که به گفته رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو، طی چند ماه اخیر قیمت تعدادی از خودروهای وارداتی تا ۴ برابر قیمت جهانی شده است. در این میان، افزایش قیمت دلار هم به رکود فعلی بازار خودرو دامن خواهد زد.
التهاب در بازار ارز این هفته در شرایطی ادامه یافت که دلار روز سهشنبه در بازار آزاد تنها اندکی با قیمت ۵ هزارتومان فاصله داشت. به مدد افزایش قیمت دلار، سکه طلا هم اوج گرفت و روز سهشنبه یک میلیون و ۵۹۰ هزار تومان را رد کرد. تزریق ارز به بازار از یکسو و پیشفروش سکه ازسوی دیگر هم نتوانست بازار بحرانزده را سر و سامانی بدهد. کارشناسان اقتصادی موکدا با اشاره به تجربه سایر کشورها در مهار نوسانهای ارزی، راه مهار تقاضای سفتهبازانی را که بهدنبال سود بیشتر وارد بازار شدهاند، ابزار نرخ سپرده بانکی میدانند. اخیرا سازمان مالیاتی اعلام کرد که سفتهبازان ارزی را در تور مالیاتی گرفتار خواهد کرد.در همین زمینه رئیس بانک مرکزی اسامی چند تن از خریداران عمده ارز را به سازمان مالیاتی ارائه کرده است. این اقدامات در شرایطی انجام میشود که یک عضو کمیسیون تلفیق گفته دولت سعی دارد با گران شدن دلار از محل افزایش درآمد ناشی از فروش، بخشی از مشکلات مالی خود را حل کند و بار گرانی را به دوش مردم بیندازند. این در حالی است که نگاه ابزاری دولت به نرخ ارز برای جبران کسری بودجه بارها هم از سوی رئیسجمهور و هم رئیس بانک مرکزی به شدت رد شده است.
سی و ششمین جشنواره فیلم فجر در حالی به پایان رسید که حواشی این جشنواره امسال هم مانند سالهای گذشته، پررنگ بود و پیرامون بخشهای مختلف کاندیدای سیمرغ بلورین و نیز داوری هیات داوران جشنواره همچنان حرف و حدیثهای زیادی وجود داشت. با این همه، اعتراض ابراهیم حاتمیکیا به فیلمبرداری مخفیانه از فیلمش تا رفتار خبرساز مژگان صابری بازیگر فیلم شعلهور که چند روزی فضای مجازی را مشغول کرد و نیز درگیری لفظی هومن سیدی با خبرنگاران و در آخر اعلام نامزدی پژمان جمشیدی برای بازیگر نقش مکمل مرد که تمسخر برخی از اهالی رسانه را به همراه داشت، هیچ کدام نتوانست به اندازه گلایههای حاتمیکیا بر روی سن به هنگام دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، حاشیهساز شود.
اگرچه بعد از ابلاغ دستورالعمل واردات خودرو ازسوی هیات دولت، بازار باگذشت هفت ماه بلاتکلیفی ناشی از توقف ثبتسفارش، به تعادل نسبی دست یافت اما رای دیوان عدالت اداری بار دیگر آشفتگی را به تجارت و بازار خودرو بازگرداند. در حال حاضر بازار بلاتکلیف تر از همیشه در انتظار حل اختلاف مقامات اجرایی و قضایی کشور بر سر میزان تعرفه ورود خودرو است تا شاید در واپسین روزهای آخر سال که خرید و فروش خودرو رونق میگیرد، بازار به تعادل پیشین خود دست یابد. هرچند بخش اعظم آشفتگی بازار به سیاستگذاری یک بام و دو هوای دولت در واردات خودرو بازمیگردد، اما حالا برنامهریزان تجاری کشور در حلقه سیاستگذاری نادرست خود گرفتار شدهاند و بهنظر میرسد تنها راه خلاصی از وضعیت موجود نیز عقبنشینی از این سیاستها باشد.
شاید هیچ یک از رویدادهای رقابتی در حوزه فرهنگ و هنر به اندازه فیلم فجر، «جشنواره» نباشد. از این حیث که اصطلاح جشنواره میتواند تداعیکننده جشن، دورهمی، مهمانی و... باشد. داوریها در جشنواره فیلم فجر به ویژه در چند سال اخیر بیشتر شبیه ریشسفیدی بوده است؛ راضی کردن همه، به خیر و خوبی تمام کردن ماجرا و... آنچه در اختتامیه سیوششمین دوره جشنواره فیلم فجر اتفاق افتاد هم بیشتر شبیه جشن تقسیم هدایا بود.
شنبه گذشته یک فروند جنگنده اف۱۶ رژیم صهیونیستی پس از بمباران موقعیتهایی در خاک سوریه هدف پدافند ضدهوایی سوریه قرار گرفت و سرنگون شد. پنتاگون و وزارتخارجه آمریکا در واکنش به تنش نظامی میان اسرائیل و سوریه اعلام کردند که «قویا از حق اسرائیل برای دفاع از تمامیت ارضی خود حمایت میکنند.» گرچه واضح است که در این میان این تنها سوریه است که از حق خود در قبال حفاظت از امنیت و تمامیت ارضی خود دفاع کرده است، اما این رویداد دو پیامد مهم در پی داشت که یکی مثبت و دیگری منفی است.
قیمت دلار در هفته جاری سه کانال قیمتی جابهجا شد. در ابتدا از کانال ۴ هزار و ۷۰۰ تومان عبور کرد؛ روز دوشنبه سقف ۴ هزار و ۸۰۵ تومانی را فتح کرد و سرانجام در روز سهشنبه ورود به کانال ۴ هزار و ۹۰۰ تومانی را کلید زد تا احتمال عبور آن از مرز روانی ۵ هزار تومانی شدت بگیرد. به باور فعالان، عامل اصلی رشد دلار و سیگنالی که به نوسانات شاخص ارزی منجر میشود، از دبی امارات سرچشمه میگیرد. به گفته این دسته، هفته جاری نرخ حواله درهم در مسیر افزایشی قرار گرفت و روز سهشنبه حتی محدوده هزار و ۳۷۰ تومان را لمس کرد. ازآنجاکه نرخ حواله درهم و دلار رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند، افزایش یکی منجر به رشد دیگری میشود.
ساخت و ساز در زمینهای دولتی درون شهرها بهعنوان برنامه دو منظوره دولت در این دوره، یک بازار ساختمانی جدید جایگزین مسکن مهر- برای سرمایهگذاران بهوجود آورد. هفته گذشته برنامه ملی بازآفرینی شهری با حضور رئیسجمهوری در ساختمان وزارت راه و شهرسازی استارت خورد. در قالب این برنامه، حداقل ۱۰ درصد از نیاز سالانه بازار مسکن به عرضههای جدید، در محدوده بافتهای فرسوده حداقل ۲۱ استان کشور تامین میشود.
این برنامه، نوسازی محلههای کلنگی هسته شهرها که بهخاطر فرسودگی مفرط، متروکه شدهاند را هدف قرار داده است بهطوریکه اجرای آن باعث میشود سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در ۲۷۰ محله فرسوده در کشور احداث شود.
رویکرد به مدل جدید نوسازی بافتهای فرسوده که در قالب طرح ملی بازآفرینی شهری از ۱۹ بهمن ماه در کشور آغاز شد بیش از آنکه بهعنوان نوعی بازارسازی برای انبوهسازان و توسعهگران مسکن مطرح شود باید بهعنوان شروعی برای رفع چالشهای نوسازی در بافتهای فرسوده مورد واکاوی قرار بگیرد.
برنامه ملی بازآفرینی شهری از همان ساعات اولیه «استارت اجرا» از سوی رئیسجمهوری، مورد بررسی، نقد و قضاوت طیفی از کارشناسان بخش مسکن، شهرسازی و آشنا به مسائل اجتماعی قرار گرفت. بزرگترین نقطه ضعف این برنامه، «عدم شفافیت» ناشی از خودداری عوامل اجرایی برنامه در انتشار عمومی جزئیات آن است. پلان عملیاتی تدارک دیدهشده برای اجرای این برنامه، در قالب یک بسته محتوایی ۷۰ صفحهای طراحی شده است که جزئیات مربوط به مختصات مکانی محلههای فرسوده، تعداد این محلهها، کل سرمایهگذاری مورد نیاز برای نوسازی و بازآفرینی این محلهها طی ۵ سال، فرمول محاسبه سود برای سرمایهگذار و از همه مهمتر، آدرس مربوط به زمینهای دولتی کاندیدا شده در بافتهای فرسوده برای ساخت و ساز، در این بسته توضیح داده شده است.
با استارت برنامه ملی بازآفرینی شهر از سوی رئیسجمهوری، نوسازی بافت فرسوده پایتخت در مسیر جدیدی قرار گرفت. سازمان نوسازی شهر تهران با شناسایی ۱۵ قطعه زمین بهعنوان نقاطی که آماده واگذاری به سرمایهگذاران ساختمانی در چارچوب برنامه ملی بازآفرینی شهری است را اعلام کرد. آدرس بازار جدید ساختمانی پایتخت تاکنون در اراضی یک هزار و ۸۰۰ متری تا ۴ هکتاری در ۷ منطقه فرسوده شهر شناسایی شدهاند. مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با اشاره به استارت برنامه بازآفرینی شهری در محدوده ۳ هزار و ۲۶۸ هکتاری پایتخت، دو رویکرد اصلی از اجرای این طرح را تشریح کرد.
هرچه اقتصادهای آسیایی و در راس آنها چین، بزرگتر شدند، تراز تجاری آنها در برابر آمریکا نیز عظیمتر شد، آمریکایی که غرق در مشکلات ناشی از کاهش فعالیتهای صنعتی و بیکاری نیروهای کار بخش تولید است. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در نخستین سال ریاستجمهوری خود با تصویب تعرفههای گزاف بر محصولاتی همچون صفحات خورشیدی و ماشینهای لباسشویی خارجی، فعالانه وارد یک جنگ تجاری شد. چین و کرهجنوبی تولیدکنندههای بزرگ این محصولات هستند و بنابراین طرف اصلی جبهه مقابل در این جنگ محسوب میشوند. حالا انتظار میرود طی ماههای پیش رو واشنگتن با هدف قرار دادن رقبای تجاری خود در زمینه صنایع فناوری پیشرفته و تمرکز ویژه بر دزدی مالکیت معنوی چین آتش این جنگ تجاری را شعلهورتر کند. آمریکا مدعی است که چین شرکتهای آمریکایی مستقر در خاک چین را مجبور میکند در ازای ورود به بازار بزرگ چین و بهرهمندی از مزایای آن، دانش و تکنولوژی خود را در اختیار چین قرار دهند، اقدامی که به ادعای آمریکا دزدی مالکیت معنوی تلقی میشود.
فیلسوف اسپانیایی جورج سانتایانا جمله ارزشمندی را به یادگار گذاشته است: «کسانی که نمیتوانند گذشته را بهیاد بیاورند، محکوم به تکرار آن هستند.» این روزها صداهای مشابه آنچه در دهه ۱۹۳۰ میلادی شنیده میشد به گوش میرسد. در آن زمان یک اشتباه، موجب تشدید «رکود بزرگ» و رقم خوردن داستانی ترسناک در اقتصاد آمریکا شد.
یکی از وظایف «سازمان تجارت جهانی (WTO)» حلوفصل اختلافات تجاری کشورها است. کشورها میتوانند به خاطر افزایش نرخهای تعرفه، دامپینگ، یارانههای ناعادلانه یا نقض قراردادهای تجاری از سایر دولتها شکایت کنند. اگر «سازمان تجارت جهانی« این شکایت را معتبر بداند، این اختیار را دارد تا تحریمهایی را بر کشور متخلف وضع کند.
آیا آمریکا و چین به سمت «جنگ تجاری» میروند؟ اگر چنین اتفاقی بیفتد عواقب آن برای جامعه جهانی فاجعهبار خواهد بود. اما خبر خوب این است که اگر دو طرف آرامش خود را حفظ کنند، چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. دونالد ترامپ پیش از انتخابات ریاستجمهوری از کسری تجاری آمریکا ابراز نگرانی میکرد. او قول داد به منظور بهبود وضعیت تجاری و حمایت از کسبوکارها، تعرفه واردات را افزایش دهد. در این راستا ماه گذشته دولت ترامپ در اولین اقدام خود تعرفه واردات پنل خورشیدی (که غالبا از چین وارد میشوند) و ماشین لباسشویی را افزایش داد. این درحالی است که به عقیده بسیاری از اقتصاددانان تجارت آزاد اثرات مثبتی بر افزایش ثروت کشورها دارد.
عقبگرد بازارهای جهانی در «هفته سیاه» (ریزش فوریه ۲۰۱۸)، بهانهای شد تا تاریخچه کوتاهی از بزرگترین بازارهای سهام در دنیا مورد بررسی قرار گیرد. در دنیای کنونی، روند حرکت این بازارها با اقتصاد جهانی پیوستگی زیادی دارد. برای بسیاری از فعالان اقتصادی در سرتاسر دنیا پیگیری این بازارها جزو کارهای رومزهشان بهحساب میآید. این پیگیری نیز با رصد شاخصهای معروف آنها انجام میشود. آشنایی کلی با چند شاخص معروف، میتواند نیاز به رصد وضعیت بازارهای سهام را پوشش دهد.
ریزش شاخصهای سهام در هفته سیاه فوریه ۲۰۱۸ نشان داد که بازارها به شکل یک کالبد واحد درآمدهاند. دیگر نمیتوان انتظار داشت که شاخص نیکی توکیو، از ریزش داوجونز آمریکا در امان بماند. اما این پیوستگی و همبستگی بین بازارها از چه ریشهای نشات گرفته است؟ در این گزارش سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود.
ریزش سهام در بازارهای جهانی در هفته سیاه، سوالات زیادی را در اذهان عمومی ایجاد کرد. پرسش اصلی این بود که چه عواملی دست به دست هم دادند تا یکی از بزرگترین ریزشهای دهه اخیر رقم بخورد؟ مروری بر تحلیلهای انجام شده حاکی از این است که سیاستهای اقتصادی ترامپ، ناهماهنگی سیاستهای پولی فدرال رزرو با سیاستهای دولتی، حباب نسبی ایجاد شده در بازارها و «ماشین»ها (اردرهای اتوماتیک) مظنونان اصلی پرونده ریزش هستند.
هفته گذشته برای اقتصاد آمریکا به ویژه برای بازار سرمایه این کشور کاملا متفاوت شروع شد. بهطوری که شاخصهای اصلی سهام در بازار آمریکا در اولین روز هفته یاد شده با افت ارزش کم سابقهای مواجه شدند. شاخص صنعتی داو جونز بهعنوان یکی از مهمترین شاخصهای بازار سهام آمریکا معادل یک هزار و ۱۷۵ واحد افت کرد. افت مشابهی نیز در شاخص دیگر بازار سهام آمریکا یعنی «اساند پی ۵۰۰» اتفاق افتاد. بهطوری که این افت کم سابقه در بازار سهام آمریکا، دوشنبه هفته گذشته را بهعنوان «دوشنبه سیاه» ثبت تاریخی کرد. البته این اتفاق برای اقتصاد آمریکا کاملا جدید نبود بهطوری که دوشنبه سیاه دیگری در سال ۱۹۸۷ در وال استریت اتفاق افتاده بود. عدهای از کارشناسان منشا و نتایج قابل انتظار حاصل از دو شوک بازار سرمایه آمریکا در سالهای ۱۹۸۷ و ۲۰۱۸ را شبیه دانسته و عدهای با استدلالهای مختلف کانالهای ارتباطی این دو رکورد تاریخی را کمرنگ جلوه میدهند. با این حال مساله مهم در موقعیت کنونی، شناسایی شرایط کلان حاکم بر اقتصاد آمریکا است که در پرتو آن میتوان ماهیت سقوط تاریخی دوشنبه سیاه ۲۰۱۸ را توجیه کرد. در این گزارش دیدگاه دو گروه از کارشناسان و اقتصاددانان درخصوص ماهیت و فلسفه سقوط اخیر ارائه شده است. گروهی مختصات ارزیابی این رخداد را در جایگاههای متفاوتی از طیف توجیهی قرار دادهاند. بهطوری که در یک سر طیف گروهی قرار دارند که دوشنبه سیاه را برای اقتصاد آمریکا خطر ساز دانسته و در سر دیگر طیف گروهی اعتقاد دارند این اتفاق در پی در هم کنش روابط طبیعی اقتصاد به وجود آمده و سلامت اقتصاد آمریکا را روایت میکند. به علاوه علامتگیری بازارهای موازی از این حادثه تاریخی در این گزارش به تصویر کشیده شده است.
در دهههای اخیر یکی از بحرانهای جدی در عمده کشورها بهویژه آمریکا «سقوط بازار سهام» بوده است. بحرانی که آخرین بار در دوشنبه هفته گذشته اقتصاد آمریکا را لرزاند. بهطور کلی سقوط بازار سهام به معنای کاهش چشمگیر و ناگهانی قیمت سهام دربخشهای مهم و تاثیرگذار بازار سهام است که منجر به کاهش قابل توجهی در ارزش اوراق میشود.سقوطهای بازار اغلب ازحباب اقتصادی بازار سهام پیروی میکنند. سقوط بازار سهام در واقع پدیدهای اجتماعی است که رخدادهای بیرونی اقتصادی با روانشناسی و رفتار جمعی، ترکیب شدهاند و در یک چرخه متناوب شکل میگیرد که در آن فروش توسط برخی از شرکتکنندگان بازار، شرکتکنندگان بیشتری را وادار به فروش میکند و درواقع آنها را نسبت به فروش تحریک میکند. بنابراین در مواقع سقوط ارزش سهام عمده سوداگران تمایل به فروش دارند. در این گزارش تجربههای آمریکا در خصوص سقوط سهام بررسی و مقایسه شدهاند. این مقایسه میتواند فصل مشترک ریشههای سقوط سهام و شرایط حاکم بر اقتصاد طی سقوطهای مختلف را به تصویر بکشد.
حتما شما نیز اصطلاح بُنکدار را شنیدهاید. فروشندگانی که اجناس را به مقدار زیاد از تولیدکننده خریداری و در محلی انبار میکنند سپس به خرده فروشان، مغازهدارها، سوپرمارکتها و غیره، میفروشند. اما نقش بُنکداران در اقتصاد یک کشور چیست؟ آیا امروزه هنوز هم در اقتصادهای پیشرفته اقلام و کالاهای مصرفی بهخصوص مواد خوراکی، آرایش و بهداشتی و دارو توسط عمدهفروشان تامین و توزیع میشود؟
تا به حال در مورد آینده کشور فکر کردهاید؟ شاید اولین چیزی که به ذهنتان برسد این موضوع است که زمانی که نفت تمام شد چه اتفاقی برای کشور میافتد؟ درآمد کشور از کجا تامین خواهد شد؟ در فقدان تکنولوژیهای پیشرفته برای تولید محصولات چه چیزی برای صادرات خواهیم داشت؟ اگر دیگر منبعی از نفت، گاز، فلز، سنگ و.. نباشد کشور چگونه به حیات خود ادامه خواهد داد؟ این یک نگرانی طبیعی است که نه تنها کشورهای وابسته به منابع و مواد خام، بلکه آینده کلی اقتصاد دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. حتی پیشرفتهترین اقتصادهای دنیا در پی یافتن راهحلهایی هستند که تا حد ممکن ادامه حیات اقتصاد کشورها را طولانی کرده و در فرم ایدهآل آن اقتصادی پایدار برای همیشه بهوجود آورد. اقتصادی که عمر آن وابسته به وجود یا عدم وجود منابع خام نباشد. در همین راستا اقتصاددانان در حال تکمیل نظریه خود در مورد ایجاد چرخهای در اقتصاد هستند که ضامن ادامه حیات اقتصاد کشورها و حتی در سطح کلانتر ضامن ادامه حیات بشر خواهد بود.
این روزها با تشدید آلودگی هوا در کلانشهرها سخن از عوامل ایجادکننده آلودگی هوا، بهخصوص متهمان ردیف اول آن بسیار است وطبیعتا «خودرو و سوخت» بهعنوان مظنونین اصلی آلودگی هوا آماج انتقادات قرار میگیرند. با توجه به تکلیف محول شده به سازمان حفاظت محیطزیست برای پایش کیفی سوخت، این مطلب به اجمال به موضوع پایش آلایندههای سوخت میپردازد.
در دوردست یک لکه آبی پیداست، محیطبان همراهمان عذرخواهی میکند و پا را روی گاز میگذارد، ماشین در میان دشت با سرعت سربالایی و سرپایینیها را میرود تا به نزدیکی وانت آبی میرسد. دقیقا پشت آن قرار گرفتهایم بوق میزنیم اما جوابی نمیآید، دوباره بوق و دوباره بیاعتنایی، محیطبان از جاده کنار میکشد و از فرعی جلوی وانت میایستد.
افزایش ناپایداری و تهدیدهای زیست محیطی، یکی از دغدغههای پیش روی بشر است که رفع آن نیازمند مشارکت همگانی است. با این نگاه در سومین هفته از بهمن ماه ۱۳۹۶ فعالان محیط زیستی برنامههای متفاوتی را انجام دادند. ما نیز به رسم هر هفته تلاش داریم در قرار سبز، رسانهای برای تمام فعالان محیط زیستی کشور باشیم.
میانسالی پلی بین جوانی و سالمندی است. این دوره از زندگی بزرگترین بخش حیات بزرگسالی را به علت افزایش امید به زندگی تشکیل میدهد. این مرحله از حیات طلاییترین و بارورترین دوره زندگی محسوب میشود. میانسالی میتواند اوج زندگی بشر باشد مشروط بر اینکه سلامت روان در این دوره دوام و گسترش یابد. سلامت روان در این دوره از حیات به علت تغییرات فراوان بیولوژیک، فیزیکی، روانی، اجتماعی و مشکلات و پیامدهای این تغییرات آسیبپذیر است.
بیماری لثه میتواند در هر سنی ایجاد شود، اما احتمال ابتلا به این بیماری در بین افراد بزرگسال بیشتر است. اگر این بیماری در مراحل اولیه آن تشخیص داده شود، آن را میتوان با مراجعه به دندان پزشک درمان کرد. اگر شما با علائم زیر مواجه شدید، لازم است به منظور درمان بیماری لثه به دندانپزشک مراجعه کنید. سازمان غذاو داروی آمریکا اخیرا درمان لیزر غیرتهاجمی را مجاز شمرده که باعث میشود جراحی برای بیماری واقع در اطراف دندان راحتتر و با درد کمتری همراه باشد و بیش از ۲۰۰۰ دندانپزشک در سراسر کشورآن را مورد استفاده قرار دادهاند.
بسیاری از افراد وقتی اسم جزیره «کیش» را میشنوند پیش از هر چیز بازارهای لوکس و مراکز خرید آن را به یاد میآورند. اما اگر اهل لذت بردن از طبیعت هستید و دوست دارید در محیطی امن تجربههایی ناب را بهدست آورید، در این روزهای باقیمانده از زمستان کولهبار کوچکی جمع کنید و عازم این جزیره دوستداشتنی شوید. کیش به جز خیابانهای پر زرق و برق و هتلهای اسم و رسم دارش، پر است از جاذبههایی که نمیگذارد به این راحتیها از آنها دل بکنید.
بعضی از غذاها، خصوصا آنهایی که کمی کمتر شناخته شده هستند، ممکن است بسیار جذاب به نظر برسند. ولی چیزی که لازم است در نظر داشته باشیم، این است که بعضی از این غذاها حتی توانایی این را دارند که شما را بکشند! پس لازم است وقتی در سفر هستید و نمیدانید دقیقا چه دارید میخورید، درباره خوراک خود تحقیق کنید و شیوه صحیح خوردن آن را نیز یاد بگیرید. در ادامه تعدادی از این غذاها را به شما معرفی میکنیم.
در دنیای پیچیده امروز توجه به مساله اشتغال زنان اجتنابناپذیر است. چیزی که نیاز به اشتغال زنان را در اقتصادهای امروزی ضروری میکند مساله استفاده حداکثری از منابع موجود است. چرا که هر چه در سیر زمان به سمت جلو حرکت کنیم پیچیدگی اقتصاد و تاثیرپذیری آن از سایر زمینهها بیشتر خواهد شد. بالطبع تحت چنین شرایطی هرگونه غفلت از منابع موجود معادل است با تضییع منابع و سوختن فرصت ها. با وجود این همه اهمیت، هنوز بعد از گذشت دههها نرخ مشارکت اقتصادی زنان در بازار کار پایین و نرخ بیکاری آنها بالا است. به طوری که نرخ مشارکت اقتصادی زنان در سالهای اخیر بیشتر از ۱۶ درصد نبوده است. سوال مهمی که مطرح میشود این است که چرا هنوز از مساله اشتغال زنان در ایران به عنوان یک چالش یاد میشود؟ در مجموع دو نوع پاسخ محتمل میتوان برای این سوال یافت. یا چالش اشتغال زنان یک مساله درونی است به این معنی که عوامل درونی مانند کاهش بهرهوری باعث میشود زنان در بازار کار کمتر دیده شوند. یا این چالش یک مساله بیرونی است به این معنی که این جامعه است که زمینه ورود زنان به بازار کار را به درستی فراهم نکرده است. اگر چه در نگاه اول بخش قابلتوجهی از مساله به شرایط و زیر ساختهای اجتماعی بر میگردد، اما عوامل درونی نیز بیتاثیر نیستند. در این گزارش نقش عوامل درونی و بیرونی در چالش اشتغال زنان در ایران تشریح شده است.
یکی از کاربردهای مفید تکنولوژی در زمان حاضر، مقید نبودن شغل به مکان خاصی است. کارمندان بسیاری از مشاغل میتوانند به شکل «دورکاری» وظایف خود را انجام دهند. این شیوه شاید برای زنان متاهل، بهخصوص در زمانی که یک فرزند نوزاد دارند، پیشنهاد مناسبی باشد.
ریسک تهدیدی است که میتواند سرمایهگذاری را تحت تاثیر منفی قرار دهد؛ با این وجود، راهحل اجتناب از زیان در پروسه سرمایهگذاری چیست؟ پاسخ به این پرسش با شناسایی انواع ریسکهایی که در فضای سرمایهگذاری وجود دارند قابل دریافت است. زمانی که خانواده میخواهد برای مازاد درآمد خود تصمیمگیری کند، انتخاب محل سرمایهگذاری به میان خواهد آمد. بسته به میزان سودی که خانواده برای دستیابی به هدف خود در نظر گرفته، ریسک هم وجود خواهد داشت. بالا رفتن میزان سود به معنای بالا رفتن ریسک است؛ اما انتخاب حاشیه سود مطمئن با ریسک متناسب میتواند از زیان پیشگیری کند. انواع ریسکهایی که در فضای سرمایهگذاری وجود دارند، میتوانند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم محل سرمایهگذاری یا بازار مورد نظر را با تهدید مواجه کنند. با این حال، شناخت ریسکهای بیرونی میتواند در هدفگذاری خانواده تاثیر مثبتی داشته باشد. تاثیر منفی ریسکهایی که به واسطه شرایط اقتصادی، وضعیت بازارها و سیاستهای شرکتی که سرمایهگذاری از طریق آن انجام میشود، با افزایش آگاهی خانوار نسبت به آنها کاهش مییابد.
تفاوت بین یک کسبوکار نوپا با کسبوکار بسیار موفق اغلب در طول مدت فعالیت، کار سخت، اندکی شانس، بصیرت و زمان بندی است. اکثریت قریب به اتفاق کسبوکارهای موفق، شرکتها و اشخاص، از کسبوکارهای نو پا، کار خود را آغاز کردهاند. برای مثال شرکتهای بزرگ و مشهوری همچون «استارباکس و وال مارت» از شرکتهای کوچک و خانوادگی شروع کردند. اگر خود یک کارآفرین باشید و صاحب کسبوکار نوپایی، میدانید که نود درصد از تمام کسبوکارهای جدید با شکست روبهرو میشوند و بهدلیل مشکلات یا سختیها احتمال موفقیت زیاد نخواهد بود و باید درسهای سخت را یکی پس از دیگری یاد گرفت و تجربه کرد. اما چرا تمام درسهای بینظم و ترتیب را به شخصه تجربه کنید زمانی که دیگران همین مسیر را طی کردهاند و میتوانند الگوی مناسبی باشند ؟ بسیاری از مدیران اجرایی و بنیانگذاران زمانی در شرایط شما قرار داشتند و بسیار خوشحال میشوند تا بتوانند با در اختیار قرار دادن تجارب خود به جوانترها کمک کرده و مشاوره بدهند. اما آیا جوانان هم آماده پذیرش نصایحشان هستند؟ در ذیل گفتههای برخی از کارآفرینان مشهور را درمورد موفقیت میخوانید:
وقتی نیروهای خوب یک سازمان میروند، تا زمانی که جایگزینی برای آنها پیدا نشود، بهرهوری و روحیه بقیه کارکنان دچار تزلزل میشود و مجبورند بار کاری بیشتری متحمل شوند. اینها جدای از هزینههای استخدام و آموزش نیروی جدید هستند. نظرسنجی اخیر شرکت NodeSource نشان میدهد ۳۷ درصد از ۱۰۳ سازمانی که مورد بررسی قرار گرفتهاند، نسبت به پیدا کردن استعداد خوب برای سازمان خود نگرانی دارند و ۳۵ درصد هم نگرانند که نتوانند تیمهای موفق ایجاد کنند. بهترین راهکار این است که نیروهای بااستعداد خود را شاد نگه دارید تا ترکتان نکنند. اما قبل از اینکه بتوانید طرحی را برای افزایش نرخ حفظ کارکنان خود اجرا کنید، باید مشخص کنید چرا کارکنان ارزشمند سازمان شما را ترک میکنند. متداولترین دلایلی که باعث میشوند کارکنان خوب به کارفرماهای جدید روی بیاورند، در زیر عنوان میشوند.
همانطور که برای کارشناسان معاملات املاک، مکان و موقعیت مهمترین عامل موفقیت است، برای راهاندازی یک استارتآپ نیز تمرکز بر این نکته ضروری است. شما خواه شدیدا درگیر راهاندازی استارتآپ جدید خود باشید یا حتی فقط ایده آن را در سر داشته باشید، باید بدانید منطقهای را که بهعنوان مکان فیزیکی اصلی برای راهاندازی کارتان انتخاب میکنید، بیشترین تاثیر را روی موفقیت شما خواهد گذاشت. سیاستگذاران کارآفرینی به تدریج به اهمیت استارتآپها پی بردهاند.
باوجود اهمیت اجتماعی مطالعه گسلهای اصلی فعال در کوههای البرز مرکزی و شمال ایران مرکزی که تهدیدی برای کلانشهری نظیر شهر تهران هستند، دستاوردهای کمی از ارزیابی خطر لرزهای گسلها در این مناطق بهدست آمده است و درک از لرزه زمینساخت آنها تاکنون بسیار محدود بوده است. در تاریخ ۲۰ بهمنماه ۹۶، در جنوب شرق تهران منطقه شریفآباد، زلزلهای با بزرگای ۶/ ۳ ریشتر رخ داد که کانون آن درشکل با ستاره به رنگ قرمز نمایش داده شده است. کانون رخداد این زمینلرزه در مجاورت گسل ایوانکی واقع شده است.
امضای تفاهمنامه میان شرکت بهینهسازی مصرف سوخت کشور و شهرداری تهران موجب شکلگیری یک اعتبار پایدار برای توسعه ناوگان متروی تهران شد که قرار است هر سه ماه یک بار به مدت ۱۰ سال پرداخت شود. به گزارش «دنیای اقتصاد»، قرار است ظرف مدت ۱۰ سال پیشرو از اعتباری که به شکل تدریجی از محل صرفهجویی ناشی از کاهش مصرف سوخت در ازای انتقال سفرهای درونشهری از ناوگان شخصی به مترو حاصل میشود، ۱۰۰۰ قطار جدید به ناوگان مترو افزوده شود که این برنامه جدای از ۱۰۰۰ واگنی است که دولت برای مترو در نظر گرفته و اکنون مناقصه ۶۳۰ دستگاه از آن در حال برگزاری است.
باید انتظارات عجیب و غریب داشت؟ چراکه نه؛ آنچه نشدنی است حالا با قدرت تکنولوژی شدنی شده و بسیاری از ابعاد زندگی با یاری این قدرت که نمادی برای عصر دیجیتال محسوب میشود تحولات شگرفی پیدا کردهاند. از زندگی با روباتها گرفته تا استفاده از فناوریهای واقعیت مجازی و افزوده که آنچه در تخیلات شدنی هستند را ممکنپذیر کردهاند. سال گذشته شاهد تغییرات زیادی در زمینه تکنولوژی بودیم بهطور مثال نینتندو دوباره با کنسول بازی جدید خود به اوج رسید و با ارائه کنسولهای سری مینی، خاطرهبازی کرد. نوکیا هم یکی از موبایلهای قدیمیاش را بازگرداند تا حس و حال یکی دو دهه قبل را بازسازی کند. اتفاقات بسیار بود اما در اینجا میخواهیم پیرامون تکنولوژیهای مورد انتظار سال ۲۰۱۸ صحبت کنیم و از آنهایی که قرار است دنیای فردای ما را تغییر دهند بگوییم.
برای اطلاع از بهترینهای آنچه که درباره اپلیکیشنها ساخته شده میتوانید این مطلب را بخوانید تا با سه نرمافزار خارجی و ایرانی که یکی در زمینه کتابهای صوتی و دو مورد دیگر بازهای جذابی هستند، آشنا شوید.
محبوبیت مرورگر کروم بهخاطر امکانات زیادی است که در اختیار کاربرانش قرار میدهد. با این حال اما همچنان قابلیتهایی هستند که بعضی از کاربران با تمام آنها آشنایی ندارند. مرورگر گوگل کروم توانست مروگرهای قدیمی و معتبر را کنار بزند و حالا بهعنوان پرکاربرترین مرورگر دنیا شناخته میشود. این مرورگر ویژگیها و قابلیتهای زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهد، این ویژگیها به اندازهای است که گاهی اوقات از قلم میافتند.
آشفته بازار وارداتیها این روزها با بلاتکلیفی، در ماندن تعرفههای جدید و یا بازگشت تعرفه قبلی دست و پنجه نرم میکند. در این بین هر چند دیوان عدالت اداری با شکایت یکی از واردکنندگان رای به لغو مصوبه هیات دولت داد اما در ظاهر قرار نیست دولت به رای مذکور تمکین کند. اواخر هفته گذشته بود که برخی رسانهها با نشان دادن تصویر حکمی، از رای دیوان عدالت اداری مبنی بر لغو مصوبه دولت درباره افزایش تعرفه واردات خودرو بهویژه هیبریدیها خبر دادند. در این حکم، دیوان عدالت اداری در جریان رسیدگی به شکایت یک شخصیت حقیقی که خواستار لغو مصوبه هیات دولت درباره افزایش تعرفه واردات خودرو شده بود، اجرای مصوبه مذکور دولت را متوقف کرد.
با انتشار ماهانه گزارش کیفی خودروهای داخلی، بحران حذف بسیاری از محصولات داخلی نزدیک و ممکن بهنظر میرسد. آنچه سازمان ملی استاندارد ایران با الزام ۸۵ مورد استانداردی بر آن تاکید دارد، حذف محصولات تکستاره از خط تولید خودروسازان کشور است. ستارههایی که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران بهعنوان مرجع کیفی خودروها، برای سنجش و نشان دادن کیفیت محصولات داخلی به مشتریان ارائه میکند. این ستارهها نشان میدهند خودروها در ۹ معیار سیستم فنربندی، تعلیق و فرمان، سیستم موتور و انتقال قدرت، ترمز، تجهیزات الکتریکی، تزئینات داخلی و خارجی، صداهای غیرعادی بدنه، نفوذ آب و رنگ در چه شرایطی قرار دارند. در این بین بیشتر خودروها و محصولاتی که خودروسازان داخلی به تولید میرسانند سه ستاره یا چهار ستاره کیفی دارند این در شرایطی که حدود چهار خودرو نیز تکستاره هستند. خودروهای تکستاره حداقل کیفیت یک خودروی سواری را دارا هستند این در حالی است که محصولات مذکور تا دیماه سال آینده طبق وعده سازمان ملی استاندارد از خط تولید خارج خواهند شد. خودروهایی که بیشتر محصول شرکت خودروسازای سایپا است و با حداقل امکانات کیفی و ایمنی به تولید میرسند. . حال به سراغ ارزشیابی کیفی خودروهای تولیدی در دیماه میرویم. خودروهایی که کیفیت آنها در ۱۱ ماهه سالجاری نسبت به ۱۰ ماه گذشته یا مدت مشابه در سال ۹۵ تغییر خاصی پیدا نکردهاند. اما در دیماه١٠ خودروی سواری در گروههای مختلف قیمتی موفق به دریافت ۴ ستاره کیفی شدهاند.
بازار ایران در کنار انبوهی از سدانهای ۵۰ و ۶۰ میلیونی، شاهد رقابت سه خودرو چری ای۳، جیلی جیسی۶ و راین وی۵ برای کسب بخشی از سهم بازار رنو تندر ۹۰ است اما آیا این خودروها واقعا ارزش خریدن دارند؟ سداندوستی ایرانیها تمامی ندارد. از مجموع فروش سالانه ۵/ ۱ میلیون دستگاه خودرو در کشور، چیزی بیش از ۴۰ درصد بازار را خودروهایی با ظاهر سدان در فرم صندوقدار مال خود کردهاند که این بین سهم پژو، رنو، محصولات خانواده سمند، هیوندای و چند خودروساز چینی از همه بیشتر است.
برخی منتقدان و مفسران ادبی و همچنین روانشناسان، پرداختن به ادبیات را نوعی فرار از فراموشی و ناشی از آرزوی بشر به جاودانگی دانستهاند؛ اگر چنین تعبیری صحیح باشد بیشک تنها شاهکارهای ادبی و آثار برجسته نویسندگان و شاعران چیرهدست به چنین شایستگیای دست مییابند که از دام فراموشی و مرگ رهایی یابند. از کتابهای تازه انتشار یافته در ماههای اخیر بدون در نظر گرفتن زمان نوشتنشان چند اثر را برگزیدیم که گمان میرود راز جاودانگی را کشف کردهاند.
اپرای عروسکی «مکبث» چهارمین اپرا از رپرتوارهای آثار اپرایی گروه آران به کارگردانی بهروز غریبپور این روزها روی صحنه است. «مکبث» نمایشنامهای تراژیک اثر ویلیام شکسپیر است که از وقایع تاریخی اسکاتلند تاثیر پذیرفته است.
سریال «رنج پنهان» به کارگردانی بیژن میرباقری و به تهیهکنندگی رضا جودی این روزها از شبکه یک سیما به روی آنتن میرود. داستان این سریال در سال ۱۳۵۳ میگذرد که مرگ جوانی در دانشگاه، برادر و دوستانش را برمیآشوبد.
«کیهان کلهر» موزیسین برجسته ایرانی در روزهای آینده بار دیگر به همراه «اردال ارزنجان» در ایران به اجرای برنامه خواهد پرداخت. در نیمه اول اسفندماه علاقهمندان موسیقی یکبار دیگر شاهد اجرای این دوهنرمند خواهند بود.
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که بهصورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه میشود مبتنیبر ریشهیابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکسپیکو است.