همهپرسی استقلال کاتالونیا در اول اکتبر ۲۰۱۷ ازسوی حکومت خودمختار کاتالونیا برگزار شد. فراخوان همهپرسی در ژوئیه ۲۰۱۷ اعلام و در ۶ سپتامبر ۲۰۱۷ تایید شد. بعد از برگزاری این همهپرسی درخصوص اعلام استقلال یا به تعویق انداختن آن، میان استقلالطلبان کاتالونیا اختلافنظرهایی ایجاد شده است. کارلوس پوجدمون، رئیس منطقه کاتالونیا اراده جدی برای اعلام استقلال این منطقه دارد. اما در پارلمان محلی کاتالونیا هنوز اجماع نظری در این مورد ایجاد نشده است.
به فاصله چند روز مانده تا اعلام تصمیم نهایی ترامپ درباره پایبندی ایران به توافق هستهای، بنا بر گزارش برخی خبرگزاریها و رسانههای بینالمللی بهنظر میرسد رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد ضمن عدم تایید پایبندی ایران به توافق هستهای برجام، تعیین سرنوشت این توافق را به کنگره بسپارد. پیش از این ترامپ دو بار پایبندی ایران را تایید کرده اما بهدلیل نارضایتی از این توافقنامه تیمی را موظف کرد تا به گفته او «موارد نقض تعهد ایران به برجام» را مشخص کنند. وی همچنین اخیرا در نشست با فرماندهان نظامی ارشد آمریکا، یک بار دیگر ایران را با ادعای «حمایت از تروریسم در خاورمیانه» به نقض روح برجام متهم کرد.
پس از روابط چالشی ترکیه با کشورهای غربی در یکی، دو سال اخیر حالا نوبت به آمریکا رسیده تا تنش در روابط این دو کشور که از کودتای نافرجام سال گذشته آغاز شده بود، با بازداشت کارمند سفارت آمریکا در استانبول بالا بگیرد. هفته گذشته یکی از کارمندان ترکیهای سفارت آمریکا به اتهام جاسوسی و تلاش برای سرنگونی دولت ترکیه بازداشت شد، اتهامی که واشنگتن آن را بیپایه خوانده و رد کرده است.
سفر ملک سلمان پادشاه عربستان به خاک روسیه درحالی به پایان رسید که با ورود سعودیها به مناسبات منطقهای بهنظر میرسد موقعیت روسیه در قبال آمریکا در خاورمیانه بسیار پررنگتر شده است. اگرچه در این سفر که نخستین سفر یک پادشاه سعودی به مسکو بود، قراردادهای تسلیحاتی و توافقات نفتی در جهت کنترل بازار برای عربستان حاصل شد اما روسیه هم نشان داد که همچنان بازیگری مهم در منطقه خاورمیانه است. عربستان پیشتر بهطور یکطرفه به آمریکا تکیه میکرد اما مدتی است که با یافتن متحدان جدید برای خود بهدنبال افزایش شرکای بینالمللی و دوری از اتکای تاریخی این کشور به آمریکا است و میخواهد به نوعی نشان دهد که دارای استقلال است. در این سفر، روسیه و عربستان درباره تامین سامانههای «اس-۴۰۰» و نیز شماری از سایر تسلیحات از جمله کلاشنیکف ۱۰۳ به توافق رسیدند. اگرچه کاخ کرملین درباره قرارداد اخیر مسکو با ریاض برای فروش سامانههای «اس-۴۰۰» به این کشور گفته است که همکاریهای نظامی با ریاض علیه هیچ طرف ثالثی نیست اما رقابتهای منطقهای با ایران موجب میشود تا عربستان برای خنثی کردن خطری که به این کشور تلقین شده است، خود را روزبهروز مجهزتر کند.
طی روزهای اخیر با شدت یافتن شایعات پیرامون برخی مقامات قوهقضائیه در کانالهای تلگرامی، فشارها بر دولت دوازدهم برای محدود کردن این پیامرسان محبوب افزایش یافته است. چندی پیش جعفریدولتآبادی دادستان تهران از مدیرعامل تلگرام، بهدلیل نقض قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران شکایت و علیه او اعلام جرم کرده بود. اگرچه پاول دورف در واکنش به شکایت مطرح شده گفته بود که همواره محتوای تروریستی و هرزهنگاری را در ایران مسدود میکند اما دلایل اعلام جرم را مسائل دیگری دانسته بود. اخیرا محمدجواد منتظری دادستان کل کشور هم خواستار مدیریت فضای مجازی بهصورت اورژانسی شده است. انتقادات نسبت به فضای مجازی محدود به مقامات قضایی نیست. امام جمعه مشهد هم هفته گذشته از ولنگاری در فضای مجازی سخن گفت. امام جمعه تهران نیز خواستار مدیریت فضای تلگرام از سوی دولت و نظام شد. با این همه وزیر ارتباطات در این باره گفته تخریب شخصیتهای نظام اصلا مورد تایید ما نیست اما نباید مردم را ناراضی کنیم و ما بهدنبال بستن فضای مجازی نیستیم. این درحالی است که برخی کانالهای تلگرامی در زمان معرفی آذریجهرمی بهعنوان وزیر ارتباطات به مجلس، علیه وی مطالبی منتشر کرده بودند. گفته میشود که ۱۲درصد پهنای باند اینترنت کشور صرف پیامرسان تلگرام میشود.
تکرار ادعاهای بیپایه و اساس ترامپ درباره برجام و نزدیکی به زمان اعلامنظر رئیسجمهوری آمریکا درخصوص پایبندی ایران به توافق هستهای موجب شد تا دلار طی روزهای گذشته هیجانی شود و از مرز ۴ هزار تومان عبور کند. این هیجان تنها به بازار ارز خلاصه نشد و حتی قیمت سکه را هم به بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزارتومان رساند.
نگرانی از پیامدهای رفراندوم اخیر کردستان عراق، رئیسجمهوری ترکیه را به تهران کشاند تا بار دیگر در دیدار با مقامات ایرانی درباره تحولات منطقه بهخصوص اقلیم کردستان عراق و بازگشت آرامش و ثبات به خاورمیانه با ایران رایزنی و تبادلنظر کند. سفر اردوغان به ایران درحالی انجام شد که وی اقلیم کردستان را به اعمال تحریمهای بیشتر تهدید کرد و در جمع اعضای حزب عدالت و توسعه گفت که اگر رهبران کردستان از خواسته خود درباره استقلال عقبنشینی نکنند، ترکیه اقدامات تنبیهی بیشتری را مدنظر قرار خواهد داد. هر چند که در این دیدارها بار دیگر بر اتحاد و یکپارچگی عراق تاکید شد اما حضور وزیر خارجه کشورمان در مراسم خاکسپاری جلال طالبانی درسلیمانیه عراق هم فرصتی فراهم کرد تا ایران یک بار دیگر بر حفظ وحدت ملی و تمامیت ارضی عراق تاکید کند. ظریف درحاشیه این مراسم ابراز امیدواری کرد همه در کردستان عراق به راه «مام جلال» که سمبل وحدت و تمامیت ارضی عراق بود، بازگردند. در همین حال معاون رئیسجمهور عراق، که اخیرا برای کاستن از تنشها به اربیل سفر کرده، از موافقت مشروط مسعود بارزانی برای تعلیق همهپرسی در برابر رفع تحریمها و آغاز گفتوگوها خبر داده است.
نگرانی از تصمیم ترامپ و آینده توافق هستهای پس از لغو برجام از سوی آمریکا، بورس اوراق بهادار تهران را هم بینصیب نگذاشت و با رخنه فروشهای هیجانی در بازار سرمایه، دماسنج اقتصاد ایران افت شاخص را در روزهای آغازین این هفته تجربه کرد. این درحالی است که بازار سرمایه در تابستان امسال روند صعودی امیدوارکنندهای به خود گرفته بود و حتی اواخر شهریور از نیمه کانال ۸۵ هزار واحدی هم عبور کرد و به بالاترین رکورد دو سه سال اخیر یعنی ۸۵۸۳۱ رسید، اما از روزهای ابتدایی مهر شاخص بورس روند نزولی به خود گرفت. با این همه با وجود شرایط نسبتا مناسب بازار و نیز پیشبینیهای مثبت از وضعیت صورتهای مالی اغلب شرکتها، هیجانات منفی در بازار سرمایه توانست افت شاخص را رقم بزند. افت شاخص در شرایطی رقم خورد که پیشتر پذیرش توافق هستهای هم با واکنش بسیارمثبت بورس اوراق بهادار مواجه شده بود. برخی تحلیلگران اقتصادی معتقدند اگرچه آثار هیجانی خروج آمریکا از برجام ممکن است مداوم نباشد، اما آثار منفی اقتصادی برای ایران در طولانیمدت به بار خواهد آورد و بازار سرمایه بهعنوان ویترین اقتصاد کشور بهخوبی اثرات این اقدام را نمایان خواهد کرد.
محدودیتهای جدید رئیس دولت اصلاحات از یکسو و نیز دستگیری برادر معاون رئیسجمهوری از سوی دیگر بازتابهای فراوانی در محافل خبری و سیاسی طی روزهای گذشته داشت. تا جایی که واکنش رئیسجمهوری به این قضایا بار دیگر با پاسخ صریح رئیس دستگاه قضا مواجه شد. پس از آنکه وکلای رئیسجمهوری اسبق ایران از ممنوعیت حضور رئیس دولت اصلاحات به مدت ۳ ماه در مراسمهای عمومی و سیاسی به صلاحدید برخی از نهادهای امنیتی و با رای دادگاه ویژه روحانیت خبر دادند، رئیس دولت تدبیر و امید در مراسم بازگشایی دانشگاهها غیرمستقیم به این موضوع اشاره کرد و گفت«اگر کسی خیلی تاثیرگذار باشد و مردم را تَکرار کند که بیایند پای صندوق، او نباید تشویق بشود! باید تنبیه بشود؟»روحانی همچنین در بخشی از سخنانش با کنایه گفت که ممکن است برخی از دستگاهها بیکار باشند و برای ایجاد شغل عدهای را احضار کنند.
روابط دیپلماتیک ترکیه و آمریکا به یکی از تیرهترین دورانهای خود رسیده است. چندی پیش یک کارمند ترکیهای کنسولگری آمریکا بنام متین توپوز به اتهام ارتباط با فتحالله گولن، رهبر ساکن آمریکای اپوزیسیون ترکیه بازداشت شد. این جرقه بهانهای بود تا ابتدا دولت آمریکا صدور ویزای سفر برای اتباع ترکیه را متوقف کند. در مقابل ترکیه هم اعلام کرد که به اتباع آمریکا ویزا نخواهد داد. البته داستان فقط به صدور ویزا محدود نیست. از آنجا که دولت ترکیه فتحالله گولن را طراح اصلی کودتای نافرجام سال گذشته در این کشور میداند، تلاش کرد تا آمریکا را به استرداد گولن راضی کند، هدفی که تا کنون محقق نشده است و نمیتوان در کوتاهمدت هم چشماندازی برای آن متصور شد.
دلار در آغاز سومین هفته مهرماه نه تنها مرز ۴ هزار تومانی را شکست، بلکه در مقاطعی به کانال ۴ هزار و ۱۰۰ تومانی پا گذاشت. بخشی از فعالان بازار، جوسازی پیرامون صحبتهای ترامپ و مقامات ایرانی را مهمترین عاملی دانستند که معاملهگران ارزی به آن توجه کردند. در این میان، گروهی نیز اعتقاد داشتند که این تنشها بهصورت غیرمستقیم دلار را تحتتاثیر قرار داد. به گفته آنها، پس از افزایش احتمال واکنش ترامپ نسبت به برجام سرمایههای زیادی از بازار بورس خارج شد و ورود بخشی از آن به بازار دلار از عوامل ایجاد نوسان بود.
کمتر از یک هفته به موعد انتشار سومین گزارش رئیسجمهوری آمریکا به کنگره این کشور مبنی بر پایبندی ایران به برجام باقی مانده و از این زاویه اما و اگرها درخصوص اقدام احتمالی دونالد ترامپ به خبر اول رسانههای جهان مبدل شده است. دیگر اعضای گروه ۱+۵ از جمله آلمان، انگلیس، فرانسه و چین و روسیه درخصوص هرگونه اقدام بیخردانه هشدارهای متعددی دادهاند و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به استناد گزارشهای آژانس مبنی بر پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای، گفته است که هرگونه اقدام خلاف این، لطمات جبرانناپذیری بر اعتبار آمریکا در سطح جهان وارد خواهد کرد و بیاعتباری رژیمهای کنترل تسلیحات و همچنین بدعهد بودن قدرتهای بزرگ در پایبندی به توافق را رقم خواهد زد.
بورس تهران در روزهای اخیر به صحبتهای رئیسجمهور آمریکا واکنش نشان داد. شاخص سهام در مواجهه با این ریسک تحتتاثیر عقبنشینی معاملهگران در دو روز ابتدایی هفته جاری ریزش سنگینی را تجربه کرد. عقبنشینی سهامداران بهویژه حقیقیها تحتتاثیر این ریسک سیاسی در شرایطی رخ داد که بسیاری از تحلیلگران معتقد بودند، معاملهگران تحلیل منطقی از اثرگذاری برجام در معاملات ندارند و تحتتاثیر هیجانات و ریسکگریزی راه خروج از بورس را در پیش گرفتهاند. امری که در ادامه معاملات هفته (از روز دوشنبه) تاحدودی مد نظر فعالان تالار شیشهای قرار گرفت و در نهایت افت هیجان سیاسی در بازار و کاهش صفوف فروش را بهدنبال داشت.
در حالی که مدیریت شهری تهران طبق ضوابط طرح جامع و تفصیلی شهر مکلف بود حداکثر تا نیمه سال ۹۱، نسبت به طراحی و تصویب ضوابط بلندمرتبهسازی اقدام کند، در غیاب چنین نقشه راهی، طی سالهای اخیر مجوزهای موردی قابل توجهی برای برجسازها صادر شده است. کمیسیون ماده پنج در این فاصله میتوانست با میانداری بین شورای عالی شهرسازی و شهرداری، این نقشه راه را تهیه و تا تصویب، جلو ببرد.
کارشناسان و صاحبنظران حوزه مسکن و شهرسازی ممنوعیت صدور هولوگرام بهمنظور جلوگیری از تسویهحساب غیرنقدی با طلبکاران شهر از طریق واگذاری تراکم شناور به آنها را اولین گام در مسیر درمان متراکمسازی در شهر تهران بهخصوص نواحی شمالی و سایر مناطق اشباع از ساخت وسازهای بیرویه میدانند.
«ایست» شهردار منتخب تهران به دو گروه سوداگر شهری که با انسداد دو کانال نفوذ فساد در شهرداری صادر شد، منافع آتی سه طیف فعال در پایتخت را تضمین میکند. دو بخشنامه اخیر در شهرداری، «شهرفروشی» به ترتیب در قالب واگذاری بیحساب و کتاب تراکم ساختمانی و همچنین تغییر کاربریهای دور از چشم مدیران ارشد شهر را هدف قرار داده است. این بخشنامهها قرار است دست دلالان مجوزهای ساختمانی - کارچاقکنهای متصل به برخی عوامل صدور جواز - و همچنین بساز و بفروشهای زیادهخواه را برای ورود به محدودههای ممنوعه ساختوساز در شهر کوتاه کند تا عموم ساکنان تهران بر خلاف روال گذشته، از قدرتنمایی برجها در زمینهای دارای کاربری غیرساختمانی – ذخایر ارزشمند که برای تامین خدمات مورد نیاز آتی شهر یا ایجاد فضای سبز اختصاص یافته است - نجات پیدا کنند. در سادهترین تحلیل ممکن (نگاه کلی)، میتوان اثر اجرای این بخشنامهها را توقف روند سقوط «علایم حیاتی» پایتخت از طریق حفظ داراییهای سبز شهر – باغات - ارزیابی کرد.
شهردار تهران طی چند هفته اخیر دو بخشنامه مهم و مثبت در حوزه شهرسازی ابلاغ کرد. بر مبنای این دو بخشنامه از یکسو صدور هولوگرامهای اعتباری تا اطلاع ثانوی ممنوع و از سوی دیگر محورهای جدید برای حوزه اختیارات و عملکرد شورای معماری مناطق تعریف شد. ابلاغ این دو بخشنامه که قطعا با تکیه بر مطالعات کارشناسی صورت گرفته است در راستای ایجاد شفافیت و ایجاد پروسه مشخص در روند اداری سیستم شهرداری، مثبت تلقی میشود. بخشنامه نخست با محوریت ممنوعیت صدور هولوگرامهای اعتباری که تا پیش از این یکی از روشهای تسویه حساب شهرداری با پیمانکاران پروژههای شهری محسوب میشد میتواند از گامهای نخستین در راستای ارتقای سلامت اداری و نحوه هزینهکرد درآمدهای شهرداری باشد.
بخشنامه شهردار تهران با موضوع هولوگرامهای اعتباری به ممنوعیت صدور این برگههای اعتباری تا اطلاع ثانوی منجر شده است. این درحالی است که برگههای هولوگرام اعتباری یکی از روشهای تسویهحساب شهرداری تهران با پیمانکاران طی دوره گذشته بود. طبق آنچه عنوان میشود پیمانکاران و طلبکاران شهرداری با مراجعه به شرکتهای کارگزاری میتوانستند طلب خود را بهصورت غیرنقد و در قالب برگههای اعتباری هولوگرامدار دریافت کنند.
ممنوعیت صدور هولوگرام با هدف کاهش واگذاری تراکم مازاد در مناطق مختلف شهر تهران بهخصوص مناطقی که هماکنون به واسطه ساختوسازهای انبوه طی سالهای گذشته تاکنون از واحدهای مسکونی فاقد مشتری و خالی از سکنه انباشته شدهاند، بیش از آنکه موضوعی موثر در بازار مسکن و نوسانات قیمتی واحدهای مسکونی در پایتخت باشد، مربوط به یک تغییر رویه نادرست در نظام مالی شهرداری در مواجهه با طلبکاران است.
ممنوعیت صدور هولوگرام و تهاتر تراکم شناور با بدهیهای شهرداری طی روزهای اخیر با واکنش برخی مبنی بر تاثیر این اقدام بر نوسانات قیمت مسکن و محدود شدن دایره عمل سازندگان در شهر تهران روبهرو شده است؛ این در حالی است که این تصمیم شهردار تهران که به نوعی سرآغاز مقابله با فساد در مدیریت شهری از ناحیه شهرفروشی است هیچگونه اثر سوء بر بازار مسکن وسطخ قیمتها ندارد و حتی منجر به محدود شدن ساختوسازها در شهر نیز نخواهد شد.
کارشناسان شهری معتقدند اثربخشی صدور دو بخشنامه جدید شهردار تهران در حوزه شهرسازی در کنترل فروش تراکم غیرقابل تردید است. محمدعلی نجفی شهردار جدید پایتخت پیرو وعدهها و دستورالعمل تعریف شده در قالب برنامهای که به شورای شهر تهران ارائه کرد، اولین گامها برای ایجاد شفافیت و حرکت به سمت شهرداری شیشهای را برداشته است. به گفته کارشناسان شهری بخشنامه نخست با منع صدور هولوگرامهای اعتباری، از یکسو ساماندهی عملکرد شرکتهای کارگزاری را هدف قرار داده و از سوی دیگر فروش تراکم سیار در ازای تسویه حساب با پیمانکاران شهرداری ممنوع کرده است. در قالب بخشنامه دوم نیز حدود اختیارات و مسوولیتهای اعضای شورای معماری مناطق را که طی سالهای گذشته ابزاری برای ایجاد تغییر و تحولات اساسی در اجرای ضوابط طرح تفصیلی بودهاند به سمت ایجاد شفافیت سوق داده است. در این میان برخی مدیران سابق مدیریت شهری نیز که در دوره آنها بخش قابل توجهی از درآمدهای اداره پایتخت از محل عوارض ساختمانی و صدور مجوزهای تراکم مازاد تامین میشد معتقدند محدودسازی پروسه صدور تراکم سیار و ایجاد محدودیت برای شوراهای معماری مناطق در نهایت به نفع بازار مسکن خواهد بود.
بحرانیترین کشور این روزهای اتحادیه اروپا اسپانیا است. البته این بحران مانند بحران چند سال پیش نیست و بسیار پیچیدهتر از آن است. کاتالونیاییهای ثروتمند در این کشور سودای استقلال دارند. همین موضوع موجب شده است تا مادرید به صرافت بیفتد تا هرطور شده مانع استقلال کاتالانها شود. زیرا این اعتقاد وجود دارد که با جدایی کاتالونیاییها از اسپانیا قدرت این کشور در اتحادیه اروپا به شدت کاهش خواهد یافت و باید به نقش حاشیهای بپردازد و در زمره کشورهایی مانند پرتغال قرار گیرد.
بحران اقتصادی جهانی اخیر که دامن اسپانیا را هم گرفت، همچون آتشی زیر خاکستر برای تشدید درخواست استقلال منطقه کاتالونیا بود؛ منطقهای که بارسلونای ثروتمند در قلب آن، بار مناطق ضعیفتر اقتصادی اسپانیا را به دوش میکشد. اما تهدید استقلال کاتالونیا با توجه به خواست گروههای مختلف خواهان استقلال، از آنارشیستهای مخالف کاپیتالیسم تا ملیگرایان راستگرای معتدل، سوالهایی را در مورد شیوه سیاستهای اقتصادی دولت جدید برمیانگیزد. میگوئل اوترو، تحلیلگر موسسه الکانو رویال مادرید گفته: «قبل از برگزاری رفراندوم سرمایهگذاریها کاهش یافت و این روند پس از این هم ادامه خواهد داشت. خیلی از پروژهها معلق ماندهاند.» به گفته اوترو، لیبرالها بوروکراسی کمتر میخواهند، طبقه متوسط خواهان کمتر شدن قانون و مقررات است و آنارشیستها رویای یک دموکراسی مشارکتی چپگرایانه را در سر دارند. با توجه به این دگرگونی اقتصادی کاتالونیا نسبت به مناطق دیگر، این منطقه چندان از مسائل ساختاری عمیق که بر کل کشور سایه افکنده، ایمن نخواهد بود. آمارها نشان میدهند در این شرایط، نابرابری و بیکاری ممکن است از میانگین ملی پایینتر شود؛ اما تا از بین رفتن کامل، فاصله زیادی خواهد داشت. بیکاری جوانان در کاتالونیا، زندگی بیش از یک سوم جوانان این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.
آیا همه کاتالانیها موافق جدایی از اسپانیا هستند؟ مقامات محلی کاتالونیا میگویند که ۹۰ درصد از رایدهندگان با ساز جدایی هم آواز شدهاند. همچنین در این منطقه، پس از روز رایگیری، در حدد ۷۰۰ هزار نفر نیز در اعتراض به خشونتهای پلیس اسپانیا در روز همهپرسی به خیابانها آمدند. جمعیت در میان پرچمهای کاتالونیا غرق شده بود. کارل پیوگدمونت، رئیسجمهوری کاتالونیا گفته است که کاتالانها بیشتر از هر زمان دیگر متحد هستند؛ اما در پس این تصاویر و اعداد و ارقام، یک داستان پویای دیگر نیز جریان دارد. به گزارش سیانان، نتیجه رفراندوم نشانگر میل مردم این منطقه به جدایی از اسپانیا نیست. مشخص شده است که تنها ۴۳ درصد، یعنی در حد ۵ میلیون نفر از کاتالانها در همهپرسی شرکت کرده و به جدایی رای دادهاند. چند صد نفر نیز چهارشنبه هفته گذشته در یک تظاهرات اعتراضی در بارسلونا شرکت کردند که به آنها صدای مخالف گفته میشود. این افراد مخالف جدایی از اسپانیا هستند. این گروه چند روز بعد نیز برنامه طراحی کرده و به خیابانها آمدند.
در روزهای پایانی تابستان امسال بارندگی نبض شهرهای شمالی کشور را گرفت و وضعیت عجیبی به وجود آورد. در میان شهرهایی که دچار آبگرفتگی شدند نام شهر لنگرود بیش از بقیه شهرها شنیده شد و عکسها و فیلمهایی که از سوی شهروندان این شهر منتشر میشد نشان میداد که مردم در شرایط سختی به سر میبرند و وضعیت به گونهای است که امکان زندگی روزمره بهطورکامل مختل شده است. اگرچه در همان مدت رسانهها از وقوع سیل در این منطقه مینوشتند، اما بسیاری از مردم محلی و فعالان محیط زیست معتقد بودند که بارش چنین بارانهایی در شمال کشور طبیعی است و آنچه در شهرستان لنگرود رخ داده آبگرفتگی است و دلایل آن به سوء مدیریت شهری و نابودی منابع طبیعی مربوط میشود.
بارش باران سال هاست برای مردم شمال ایران به بلایی آسمانی تبدیل شده است. زمانی که هواشناسی خبر از ورود سامانه بارشی در استانهای شمالی میدهد، مردم ساکن در این مناطق انتظار دارند علاوه بر آبیاری زمینها، بخشی از زندگیشان نیز دستخوش تغییرات جدی به واسطه وقوع سیل شود. گفته میشود دردهههای گذشته برف و باران بیشتری میآمد، اما آیا آن زمان خبری از این سیلهای هر روزه بود؟ لنگرود نمونهای از شهرهای شمالی است که در سالهای اخیر با معضل سیل به شکل جدی دست به گریبان است. «ابراهیم زمانی» مدیرعامل جمعیت دوستداران طبیعت لنگرود معتقد است خشک کردن آبگیرها و تالاب کیاکلایه در این شهر یکی از دلایل وقوع این سیلها است. این تالاب دچار چه تغییراتی شده که توان خدمات اکوسیستمی خود را از دست داده است؟ به همین بهانه با ابراهیم زمانی گفتوگو کردهایم.
بارانهای اخیر مشکلات بیشماری را برای مردم در شهرهای شمالی کشور بهوجود آورده است. با این حال در بین شهرهایی که در هفتههای اخیر دچار سیل شدند نام شهر لنگرود بیشتر از بقیه به چشم میخورد. مردم این شهر معتقدند که این اتفاق باعث شده است تا هم زندگی روزمره آنها با آسیبهای جدی روبهرو شود و هم اینکه آرامشخاطر آنها از بین برود و با کوچکترین بارندگی در یک شهر شمالی منتظر بروز فاجعه بمانند.آنچه میخوانید پیغامهایی است از مردم این شهر درباره دلایل سیلهای اخیر در لنگرود که در فضای مجازی انعکاس یافته است.
ما یک اکوسیستم جنگلی داریم که در طی هزاران و بلکه میلیونها سال شکل گرفته و قدرت نفوذپذیری خاک آن فوق العاده بالاست و از هرزآبها و روان آبها جلوگیری میکند. به این ترتیب هر قطره آبی وارد این اکوسیستم میشود و جذب خاک شده و وارد منابع آبهای زیرزمینی میشود. اما زمانی که جنگل را تخریب و سوءمدیریت کرده و یا از آن بهرهبرداری بیرویه میکنیم و پایداری اکوسیستم را در نظر نمیگیریم، در واقع کل اکوسیستم را تخریب میکنیم. در این حالت خاک بهعنوان زیربنای این اکوسیستم و عامل اصلی در جاری شدن آب و سیل، دستکاری و تخریب شده است، بنابراین قدرت نفوذپذیری خاک فوقالعاده پایین آمده و در نهایت به جاری شدن سیل منجر میشود.
به باور بسیاری از کارشناسان، گردشگری میتواند عاملی برای جلوگیری از تخریب محیطزیست باشد؛ محیطی که خود جاذبهای برای توسعه توریسم بهشمار میرود. بر این اساس، زمانی که مردم محلی بدانند جنگلها، کویرها، کوهستانها، رودها، دریاها و دشتهای اطراف محل زندگیشان میتواند گردشگران بسیاری را جذب کند و متعاقب آن درآمد قابل ملاحظهای برای آنها به همراه داشته باشد، در حفظ این محیط خواهند کوشید. درباره سیلی که چندی پیش نواحی از استان گیلان را درنوردید نیز برخی معتقدند اگر بخش قابل توجهی از جنگلهای منطقه با قطع درختان از سوی محلیها و برخی شرکتها، از بین نمیرفت، حالا وضعیت بهگونه دیگری بود. این موضوع البته تیغی دولبه است؛ بهگونهای که تخریب محیطزیست نیز خود میتواند به روند توسعه گردشگری در نواحی طبیعی لطمه بزند و مردم محلی را از عواید اقتصادی آن بیبهره بگذارد. با این همه، سهند عقدایی یکی از مدیران آژانسهای طبیعتگردی کشور معتقد است حفظ جنگلها و محیطزیست، بیش از هر چیز باید از سوی نهادهای حاکمیتی مورد توجه قرار گیرد و تا آن زمان، تلاش صرف مردم محلی کارگر نخواهد بود. در ادامه مشروح گفتوگوی «دنیای اقتصاد» را با این فعال طبیعتگردی میخوانید:
متاسفانه با کاهش رویشگاههای گیاهی و جنگلی، پایین آمدن سطح طبیعی خاک، تغییر کاربری اراضی، افزایش هرزآبها در سالهای اخیر شاهد بالا رفتن دفعات وقوع سیل در کشور هستیم. خسارتهای ناشی از سیل در حالی در ایران افزایش یافته که ما به موازات آن در حرکت به سمت خشکسالی نیز هستیم. کارشناسان بر این باورند مهمترین دلیل گسترش حجم جابهجایی خاک بهعنوان یکی از بحرانهای محیط زیستی کشور ما به فشارهای بیش از حد دام به جنگل و مرتع بازمیگردد. جنگلهای زاگرس، ارسباران و هیرکانی در دهههای اخیر از این عامل صدمه زیادی دیده است.
جنگلزدایی و قطع درختان در سراسر جهان به بهانههای مختلفی انجام میگیرد که در بسیاری موارد منفعتهای کوتاهمدت و شخصی در این تصمیمها نقش دارند و بدونتوجه به هزینههای زیستمحیطی و بلندمدت در یک محیط صورت میگیرند. یکی از مهمترین پیامدهایی که در اثر تخریب جنگلها پیش میآید و در سراسر جهان نیز نمونههایی از آن به چشم میخورد، به راه افتادن سیل در مناطق پردرختی بوده است که پس از قطع درختان دیگر عاملی برای جلوگیری از جریان سیلاب و طغیان رودها وجود نداشته است. در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
به نقل از فون میزس، اقتصاددان نامدار مکتب اتریش است که میگفت آزادی اقتصادی به آن معناست که افراد بتوانند راهی را که میخواهند به جامعه بپیوندند انتخاب کنند؛ مراد مرد اتریشی این بود که روا نیست برای چیزی انتزاعی به نام منافع جمعی و اجتماعی، آزادی انتخاب را از آدمهای واقعی با گوشت و پوست و استخوان گرفت. از نظر او و همفکرانش آزادی در انتخاب روش زندگی ارزشی اساسی به شمار میآید و دلیل پیشرفت تمدن بشری را هم باید در همین جستوجو کرد. انسانها حق دارند چنانکه میخواهند وقت، استعداد و توان خود را برای شکل دادن به زندگیشان بهکار گیرند و به همین ترتیب حق هم ندارند به اجبار آنچه را دیگران برای ساختن زندگی خودشان نیاز دارند از آنها بگیرند. دشوار نیست دریابیم که مفاهیم حقوق مالکیت خصوصی، مبادله داوطلبانه، حکومت قانون و بازار آزاد هم در پیوند با آزادی اقتصادی طرح میشوند. انسانها باید بتوانند آنچه را میخواهند و میتوانند تولید و عرضه کنند و آن را آزادانه با دیگران مبادله کنند. همچنین بسیاری هم معتقدند که رسیدن به آزادی سیاسی بدون آزادی اقتصادی ممکن نیست و حتی اگر از نظر سیاسی هم در پی آزادی مدنی و اجتماعی باشیم، در واقع بدون آزاد گذاشتن مردم در معیشتشان (آزادی اقتصادی) آب در هاون کوبیدهایم.
حتما تاکنون در اخبار نام منطقه آزاد تجاری را شنیدهاید؛ برای مثال منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی، چابهار، اروند، ماکو، هامون و.... اما مناطق آزاد تجاری - صنعتی به چه مفهومی هستند؟ نقش آنها در اقتصاد کشورها چیست؟ اگر علاقهمند به بررسی راهکارهای ورود تکنولوژی به کشور و جذب سرمایهگذاری خارجی هستید ادامه این یادداشت را بخوانید. همانطور که میبینید اکثر این مناطق در نقاط بندری و مرزی قرار دارند؛ یعنی ترمینال ورود کشورهای دیگر به کشور. بهطور کلی مناطق آزاد تجاری-صنعتی مکانی برای ورود تکنولوژی و سرمایهگذاری از تمامی نقاط دنیا به کشور هستند. این مناطق میتواند شامل بنادر و فرودگاههای بینالمللی و نقاط مرزی باشد.
کشته شدن توله خرس گلستان فارغ از کمکردن جمعیت یک گونه دیگر از جمعیت کمتعداد حیاتوحش ایران و ابعاد اخلاقی و غیرانسانی کشتن اینگونه، نشان از آن دارد که در موضوع رفتار با حیاتوحش، بدنه کارشناسی و محیطبانی به چه اندازهای ضعیف و ناکارآزموده رفتار میکند. جابهجا کردن یک توله خرس و بیهوش کردن آن در هیاهوی مردم محلی و شوق بیاندازه همگان برای تصویربرداری در نهایت منجر به حمله خرس به یکی از تماشاچیان این صحنه و در نهایت رفتار شتابزده محیطبانان برای نجات جان این فرد شد. هر چند در ابتدا تلاشهایی برای پوشاندن اتفاق روی داده، از سوی اداره محیطزیست گلستان صورت گرفت، اما در نهایت اسماعیل مهاجر مدیرکل اداره محیطزیست استان گلستان هزینهای گزاف برای این سرپوشگذاری پرداخت و آن واگذاری صندلی مدیریتی خود بود. برای حل ریشهای چنین برخوردهایی چه باید کرد؟
آیا گرمایش جهانی میتواند منجر به نابودی گیاهان و حیوانات شود؟ باربارا رابسون، دکترای رشته اقیانوسشناسی در این زمینه میگوید: بله، گرمایش جهانی میتواند منجر به نابودی گیاهان و حیوانات شود. همه حیوانات و گیاهان یک طیف دمایی دارند. آنها تا حدی میتوانند با افزایش جهانی دما، خود را به سمت قطب بکشانند تا در ناحیه دمایی راحتی باقی بمانند. بهعنوان مثال، شاهد هستیم که پشههایی که حامل بیماری مالاریا و تب دنگی (dengue) هستند، دورتر از خط استوا پراکنده میشوند (بیماریهای منتقل شده از طریق پشه که به لطف گرمایش جهانی افزایش یافتهاند!) و شاهد این هستیم که ماهیها از نقاط جغرافیایی اصلی خود دورتر میشوند. (تغییرات اقلیمی منجر به مهاجرت اجباری ماهیها میشود.) با این وجود محدودیتهایی وجود دارد.
در دومین هفته از مهرماه به رسم هر هفته تلاش داریم در قرار سبز، رسانهای برای تمام فعالان محیط زیست کشور باشیم. این هفته نیز فعالان محیطزیست در سراسر کشورمان با شور و نشاط برنامههای خاصی را پیگیری کردند. به گوشهای از فعالیتهای انجام شده اشارهای خواهیم داشت.
با تقویت هوش هیجانی، شما به شناخت تمامی هیجانات خود، به توانایی مدیریت هیجانات، به توانایی کنترل رفتارهای ناشی از این هیجانات، به توانایی تشخیص هیجانات دیگران و مدیریت روابط خود میرسید. تاثیر هوش هیجانی بر تمامی جنبههای زندگی بارز است و طبق تحقیقات به عمل آمده، حدود ۸۰ درصد از موفقیت ما در زندگی به تقویت این هوش بستگی دارد. یکی از مهمترین فواید تقویت هوش هیجانی، بهبود روابط عاطفی و افزایش سلامتی و صمیمیت در روابط عاطفی است. شما در این مقاله به چهار راهکار مهم از دیدگاه هوش هیجانی برای تقویت کیفیت روابط عاطفی دست مییابید:
اختلال PTSD یا اختلال استرس پس از سانحه یک اختلال ذهنی است که پس از مواجهه با اتفاقی بد در افراد بهوجود میآید. طبیعی است که افراد پس از حوادث ناگوار تا حدودی افت در عملکرد خود داشته باشند و تا چند روز قادر به انجام کارهای روزمره و وظایف خود به خوبی گذشته نباشند اما PTSD استرس بلندمدت است که برای مدتی طولانی در عملکرد افراد اختلال ایجاد میکند.
وقتی با دقت نگاه کنیم، متوجه میشویم که بهتر است زندگی را از کودکان بیاموزیم. یک کودک زمانی که احساس گرسنگی میکند گریه میکند، زمانی که ناراحت است ناراحتی خود را با اخم، بغض یا گریه بروز میدهد، زمانی که خوشحال است قهقهه میزند و به این ترتیب هر نیاز و احساس خود را ابراز میکند. اما کودکان هر چه بزرگتر میشوند از بزرگترهای اطراف خود و از جامعه یاد میگیرند که احساسات خود را سرکوب کنند. همه ما به مرور زمان میآموزیم که بغض خود را قورت دهیم، خشم خود را پشت نقاب آرامش و خونسردی پنهان کنیم، آسیبپذیری خود را پنهان کرده و تظاهر به قدرتمندی کنیم، اما از این حقیقت غافل هستیم که آنچه سرکوب میکنیم، احساسات و حرف روان ما هستند.
سفرنامهها با جادهها آغاز میشوند و در گذر جادهها پایان مییابند؛ اما خود این راهها بسیار اسرارآمیزند. بعضیهایشان را زیاد دیدهاید و بعضیها هم بارها شما را به مقاصدی که خواستهاید رساندهاند. اما جادههایی هم هستند که شاید از آنها خبر نداشته باشید؛ راههایی که دور از ترافیکهای سنگین و با طبیعت بینظیر و منظرههایی که فکرش را هم نمیکنید میتوانند شما را به مقصد برسانند. در یکی سفرهایم حوالی شهر نور در مازندران، مسیرهای پیش رویمان بسته شده بود و توفیق اجباری شد تا مسیرمان را از راهی ادامه دهیم که هم زیبا بود و هم به جای دود ماشینها، بوی چای زغالی فضا را میانباشت.
این بهار موزه هیرشهورن صفهای طولانیای را درون خود داشت؛ صفهایی که از افراد هنردوستی تشکیل شده بود که میخواستند شاهد بهترین رویداد واشنگتن باشند. با شمارش دوربینها و تلفنهای همراه، مشخص شد که چیزی حدود ۱۶۰ هزار بازدیدکننده به موزه آمدهاند تا بیننده نقاشیهای فوقالعاده باشند و بتوانند اتاق آینههای یایوی کوساما را تماشا کنند. گروه عکاسی نشنالجئوگرافیک قبل از اینکه درهای موزه برای ورود عموم باز شود و رویداد آغاز شود، چند نفر از طرفداران هنرمند ژاپنی، یایویی کوساما را به قدمزدن درون موزه دعوت کرد. در این گردش، عکسهایی گرفته شد که شاید بتواند برای کسانی که این رویداد را از دست دادهاند تمام چیزهایی را که لازم بوده احساس کنند یا ببینند، تداعی کند. در مطلبی که میخوانید، به چند راهکار اشاره میشود که با استفاده از آنها میتوانید عکاسی از موزهها را به یک مرحله بالاتر برسانید.
همانطور که در مقیاس اقتصاد ملی، سیاستگذاران همواره در پی آن هستند تا با پیریزی سیاستهای مناسب، در مسیر توسعه سرعت قابل قبولی داشته باشند، در مقیاس کوچک، سیاستگذاران خانواده که عمدتا حقوق بگیران خانوادهاند نیز همواره به دنبال آن هستند تا در طی زمان یک درآمد پایدار و فزاینده داشته باشند. در مقیاس بزرگ معیارهای توسعهیافتگی یک کشور، میزان درآمد سرانه، بهداشت، تفریح، سلامت، سرمایه انسانی و غیره است. برای سنجش درجه توسعه خانوار نیز چنین معیارهایی میتوانند به خوبی مورد استفاده قرار گیرند. به عبارت دیگر، شاید مهمترین خواسته خانوارها این باشند که یک درآمد پایدار داشته باشند تا به کمک آن شاخصهای مورد هدف خود را ارتقا دهند. در مجموع، دو دسته عامل، فرآیند توسعه اقتصادی خانوار را تحت الشعاع قرار میدهد. یک دسته عوامل بیرونی است؛ به این معنی که هر چه شرایط اقتصاد کلان جامعه در وضعیت بهتری قرار داشته باشد، زمینه برای رشد و توسعه اقتصاد خانواده نیز به مراتب به حد بیشتری فراهم است. این عوامل از این جهت به عوامل بیرونی معروفند که از حوزه تصمیمات خانوار خارج هستند. دسته دوم، به عوامل درونی یا عواملی که در حیطه تصمیمات خانوارها قرار دارند، القا میشود. به عبارت دیگر، در شرایط موجود، هرچه خانوارها در این زمینه تصمیمات موثرتری بگیرند گام مهمتری در توسعه اقتصاد خود برداشتهاند. از جمله عواملی که در زمینه عوامل درونی میتواند اقتصاد خانوار را وارد ریل توسعه پایدار کند میتوان به سبک زندگی بهینه، توسعه نیروی انسانی و کنترل رفتارهای تورمی اشاره کرد.
خانوادههای مدرن به ابزار مدرن برای مدیریت بودجه خانوار، مدیریت امور جاری منازل و برنامهریزی نیاز دارند تاثیر روزافزون اینترنت و تکنولوژی بر اقتصاد خانواده اجتنابناپذیر است. خانوادهها باید از معایب این تغییر دوری کنند و به استفاده از محاسن آن بپردازند. افزایش کیفیت و کمیت کسبوکارهای اینترنتی خانوادگی، افزایش امکانات آموزش اقتصادی، برقراری ارتباط صوتی و تصویری با اقتصادی ترین روش، صرفهجویی در وقت و هزینه و امکان دسترسی به جدیدترین امکانات اقتصادی، از جمله مزایای استفاده از اینترنت برای خانواده میباشند. «دنیای اقتصاد» به بررسی روند اینترنتی شدن و راههایی که خانواده بهوسیله آنها میتواند وضعیت اقتصادی خود را بهبود بخشد پرداخته است.
از دیرباز مدیریت بودجه خانوار همواره بهعنوان یکی از مهمترین ابعاد اقتصاد، از سوی اقتصاددانان مورد توجه جدی قرار گرفته است؛ بهطوریکه اهمیت آن نه تنها در سطح خانوار بلکه در سطح اقتصاد کلان نیز دارای اهمیت قابلتوجه است. هنر اقتصاد خانواده به معنی برقراری تعادل میان منابع محدود درآمدی و مخارج است. بهعبارت دیگر، از یک طرف افزایش منابع و مخارج، مطلوبیت و رضایت خانوار را از زندگی افزایش میدهد. از طرف دیگر، به خاطر ماهیت محدود بودن و کمیاب بودن منابع، همواره انتخاب خانوارها از میزان منابع و مخارج با محدودیت مواجه بوده است. زمانی که یک خانوار امروزی را با یک خانواده در مقاطع مختلف زمانی در زمانهای گذشته مقایسه میکنیم، به این نتیجه میرسیم که رسوخ تکنولوژی در تولید، هر دو سمت منابع و مصارف بودجه خانوار را دچار دگردیسی قابلتوجه کرده است. از یک طرف جنبههای درآمدی جدیدی در دسترس خانوار قرار داده، از طرف دیگر هم از لحاظ ترکیب و هم از لحاظ وزن، مخارج کالاها و خدمات خانوارها را وارد فازهای جدیدی کرده است. همین دگردیسیها، خود پیچیدگی در تحصیل بودجه خانوار را هم برای خانوار و هم برای سیاستگذاران اقتصادی افزایش داده است.
ریچارد برانسون بدون شک یکی از تاثیرگذارترین افراد در دنیای کسبوکار است. با اینکه او یکی از بزرگترین شرکتهای اختلاطی دنیا را دارد، اذعان میکند که هنوز اصول اولیه یک حساب سود و زیان را نمیداند. واقعیت این است که موفقیت برانسون مرهون چند ایده بسیار خوب و سپس تمرکز او برای ارتقای شرکتش است. شخصیت او هم در این میان بیتاثیر نبوده است. برانسون رویکرد رهبری سازمانی غیرمتعارفی را مدلسازی کرده که باعث شده طرفداران زیادی جذب آن شوند. این را کتابهای پرفروش او هم میگویند.
من کسی هستم که مردم را سرگرم میکند. برای من سخت است به افرادی که از من چیزی میخواهند نه بگویم، با اینکه در درون ناراضی هستم و این موضوع چندبار در زندگی مرا به دردسر انداخته است؛ بهخصوص در کسبوکارم.
زمان گرانبهاست و به سرعت میگذرد و از طرفی مواردی هم که باید در زندگی یک کارآفرین اتفاق بیفتند، بگیرند کم نیستند. به مدت ۱۲ سال هیچ هدفی نداشتم. آرزو زیاد داشتم، اما هیچ هدفی برای تحقق آن نداشتم. هر روز بیدار میشدم تا فقط بیشتر از قبل بهدست آورم. در سال ۲۰۱۱ پول کافی پسانداز کردم و به دنبال تحقق آرزویم رفتم که شروع یک کسبوکار بود. این یعنی کار بیشتری که ۶۰ تا ۸۰ ساعت از زمان مرا در هفته میگرفت. ولی نکشید که متوجه شدم یک مشکلی در فعالیتم وجود دارد. باید یاد میگرفتم «نه» بگویم تا بتوانم فعالیتهایی را که برای من مهم بودند، انجام دهم. زمانی که دیدم با نه گفتن چقدر از وقت و انرژی من آزاد شد، به بخشهای دیگر زندگی خود آن را بسط دادم. در اینجا ۶ مورد وجود دارد که به آنها «نه» گفتم. این «نه» گفتن به من کمک کرد زندگی بهتری داشته باشم و کسبوکاری را ایجاد کنم که آن را دوست داشته باشم.
جف وینر Jeff Weiner از زمان قبول تصدی مدیر ارشد اجرایی لینکدین در سال ۲۰۰۹، تمام تلاش خود را بهکار بست تا عنوان «بالاترین رتبه مدیر ارشد اجرایی» را به خود اختصاص دهد. او عضویت در شبکه لینکدین را از ۳۳ میلیون به بیش از ۴۳۰ میلیون رشد داده و درآمد آن را از ۷۸ میلیون دلار به بیش از ۳ میلیارد دلار رسانده است. اما با همه اینها، وینر هرگز از موضوعات مهم در زندگی غافل نشد. این دلیلی است که چرا این توییت او در عین سادگی بسیار ژرف و عمیق است. این توییت همه چیز را ورای شغل، نقش، رتبه و موقعیت، در چشمانداز وینر نشان میدهد.
گام اول حرکت به سمت ایجاد شفافیت مالی در شهرداری تهران برداشته شد. با پوستاندازی تیم مدیریت شهری پایتخت، شهردار جدید تهران در راستای ایجاد شفافیت مالی و اتاق شیشهای شهرداری تهران، برای نخستینبار گزارش عملکرد درآمد و هزینه شهرداری تهران را در نیمه نخست سالجاری بدون هیچگونه ابهامی بهصورت عمومی منتشر کرد. محمدعلی نجفی همزمان با ارائه این گزارش به رئیس شورای شهر تهران آن را در سایت اطلاعرسانی شهرداری تهران برای اطلاع تمامی شهروندان منتشر کرده است. مطابق با این گزارش، از مجموع بودجه ۱۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومانی سالجاری شهرداری تهران، بودجه مصوب هزینهای ۷ هزار و ۱۹ میلیارد تومان معادل ۳۹ درصد، بودجه تملک دارایی سرمایهای مبلغ ۷ هزار و ۸۴۲ میلیارد تومان(معادل ۴۴ درصد بودجه) و بودجه تملک داراییهای مالی رقم ۳ هزار و ۳۸ میلیارد تومان(معادل ۱۷ درصد بودجه) را شامل میشوند.
همزمان با قرار گرفتن بازار ساختو ساز مسکن در فاز پیشرونق و اتمام دوره رکود دستکم سه ساله در این بازار، انبوهسازان در نامهای به کمیسیون اقتصادی مجلس سه درخواست مالیاتی خود را مطرح کردند. در این نامه که از سوی رئیس کانون سراسری انبوهسازان ایران خطاب به رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نوشته شده است با اشاره به اینکه هماکنون بازار ساخت و ساز برای ورود به فاز رونق نیازمند حمایت دولت، مجلس و سایر دستگاههای قانونگذار و تصمیمگیر است، ایجاد شرایطی به منظور تسهیل برخی قوانین سختگیرانه مالیاتی، ارائه بستههای تشویقی اعم از سرمایهای و مالیاتی و همچنین تسهیل و زدودن برخی قوانین مزاحم در جهت بهبود فضای کسب و کار انبوهسازان امری ضروری اعلام شده است. جمشید برزگر در این نامه با انتقاد از بیتوجهی به مشوقها و تسهیل شرایط برای بهبود فضای کسب و کار انبوهسازان طی سالهای اخیر، تصویب برخی قوانین در دوره رکود ساختمانی را یکی از مهمترین عوامل تشدید رکود در بازار ساخت مسکن عنوان کرده است.
نیمه آلوده سال در پایتخت و سایر کلانشهرها آغاز شده و شهروندان ناگزیرند برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و اثرپذیری کمتر از آثار مخرب روی سیستم تنفسی، قلب و مغز، از ماسک استفاده کنند. اما ماسکهای کاغذی که استفاده از آنها بسیار مرسوم است، هیچ تاثیری در کاهش استنشاق گازهای آلاینده هوای تهران ندارد و عملا بیفایده است.
افزایش سریالی حق انشعاب کنتور برق، با سکانس جدید در روزهای اخیر، سازندههای مسکن را شوکه کرد. فعالان ساختمانی از رشد دست کم ۲۰ درصدی تعرفه ریالی انشعاب برق خانگی در نیمه امسال خبر دادهاند که باعث شده هزینه دریافت حق انشعاب برق در ساختوسازهای مسکونی در ایستگاه پایانی رکود مسکن نسبت به شروع آن (اوایل سال ۹۲)، بیش از ۲ برابر شود. طبق آخرین اطلاعات، فروش حق انشعاب برق بهدلیل واکنش منفی افزایش تعرفه در بین فعالان ساختمانی، متوقف شده است تا تصمیمگیری مجدد شود.
پاک شدن اطلاعات شخصی از حافظههای معیوب، یکی از کابوسهای کاربران است. زمانی که امکان دسترسی به تصویری یادگاری از سفر قبلی وجود نداشته باشد، استرس و نگرانی اولین حسی است که بدون اختیار القا میشود. آیا عکسهای زیبای شما برای همیشه از دست رفتهاند؟ اگر با چنین مشکلی روبهرو شدهاید بهتر است بدانید با صرف کمی زمان و انجام چند کار، بازیابی اطلاعات از مموری کارت یا دیگر حافظههای ذخیرهسازی امکانپذیر است.
شرکت گوگل در کنار معرفی گوشیهای جدید خود انواع مختلفی از گجتهای به روز شده با قابلیتهای متفاوتی را معرفی کرده از هدستهای واقعیت مجازی تا دوربین و هدفون. در ادامه درباره این محصولات جدید شرکت گوگل اطلاعات بیشتری میخوانید.
مایکروسافت در آپدیت Creators ویندوز ۱۰ دسترسیهای مختلفی را برای کنترل بیشتر حریم شخصی در اختیار کاربران قرار داده است، به همین دلیل بهتر است در تنظیمات حریم شخصی ویندوز ۱۰ تغییراتی ایجاد کنید. باید گفت مایکروسافت در آپدیت Creators ویندوز ۱۰، سادهسازیهای زیادی برای تنظیمات حریم شخصی در ویندوز ۱۰ انجام داده است اما باز هم به راحتی نمیتوان تنظیمات را بهصورت دلخواه اعمال کرد. نگذارید کورتانا بیش از حد به اطلاعات شما دسترسی داشته باشد: کورتانا قرار است نقش یک دستیار صوتی هوشمند و گوش به فرمان را در ویندوز ۱۰ ایفا کند، به همین دلیل برای تعامل هرچه بیشتر از کاربر درخواست میکند تا اطلاعات بیشتری را در اختیارش قرار دهد. این امر باعث میشود حتی کورتانا الگوی تایپ کردن کاربر و صدور فرمانهای صوتی را در کنار دستخط کاربر زیر نظر بگیرد. این ویژگی که آن را در ویندوز ۱۰ با عنوان Getting to know you میشناسیم به ویندوز ۱۰ اجازه میدهد تا اطلاعات دیگری نظیر تقویم، دفترچه تماسها، موقعیت و تاریخچهای از وبسایتهای بازدید شده را تحت نظر داشته باشد. کاملا مشخص است که دسترسی به این حجم وسیع از اطلاعات شخصی، به مذاق بسیاری از کاربران خوش نخواهد آمد، خوشبختانه همانگونه که اشاره شد مایکروسافت فکر اینجای کار را نیز کرده و میتوانید این فرآیند را متوقف کنید. البته با این کار دیگر قادر نخواهید بود با کورتانا از طریق صدور دستورهای صوتی ارتباط برقرار کنید، تمامی اطلاعات شخصی که کورتانا از شما جمعآوری کرده است نیز پاک میشود.
سیاستهای دستوری دولت پس از چالشهایی که برای ثبتسفارش واردات خودرو ایجاد کرد، این بار شمارهگذاری خودروهای داخلی را نشانه رفته است. در این بین هرچند بهنظر میرسد دولت قصد ساماندهی اموری همچون واردات و تولید خودرو در کشور را دارد، اما نبود زیرساخت و بسترهای مناسب، مانع از اجرای موفقیتآمیز سیاستهای دولت در این زمینه میشود و تنها مشتریان خودرو را با زحمات زیادی در تامین محصولات وارداتی یا داخلی مواجه میکند.حدود دو ماه پیش با توجه به ازدیاد واردات خودرو به کشور، وزارت صنعت و معدن و تجارت دولت یازدهم تصمیم به توقف ثبتسفارش واردات کرد. هرچند این تصمیم افزایش قیمت وارداتیها را بهدنبال داشت و برخی واردکنندگان نیز از فضای بهوجود آمده نهایت استفاده را بردند، اما در میان غوغا و انتقاداتی که به عملکرد سازمان توسعه تجارت در این زمینه وارد میشد، تنها مشتریان و خریداران این محصولات با ضرر و زیان مواجه شدند. اما موضوع توقف ثبتسفارش خودرو با تصمیمات آنی و سیاستهای دستوری وزارت صنعت به خوان آخر خود نرسیده که توقف شمارهگذاری این بار دامن برخی از خودروهای داخلی را گرفته است. از هفته گذشته تا به امروز، پلیس راهور با توجه به مصوبهای که در آخرین روز کاری دولت یازدهم به رای اکثریت وزیران رسید، از شمارهگذاری خودروهای پرمصرف ممانعت میکند.این مصوبه خودروسازان را بر آن داشته تا در تولید خودروهای پرمصرف خود تجدیدنظر کنند. در حال حاضر محصولات تولیدی برخی از خودروسازان از جمله ایران خودرو در لیست محصولات پرمصرف خودروسازی کشور قرار دارد. هیات دولت برای کاهش آلودگی هوا و همچنین کاهش مصرف سوخت مصوبهای را به شرکتهای خودروساز و واردکنندگان ابلاغ کرد مبنیبر اینکه عرضهکنندگان خودرو باید بهازای مصرف سوخت محصولاتشان اقدام به خروج خودروهای فرسوده کنند.
بررسی سهم بازار خودروهای سواری در نیمه نخست سالجاری نشان میدهد پراید و پژو ۲۰۶ بیشترین فروش را در این بازه زمانی به خود اختصاص دادهاند. در همین حال رتبه سوم جدول پرفروشترین خودروهای داخلی در شرایطی به تیبا رسیده که ۴۰۵ طی سالهای گذشته حائز این رتبه بوده است؛ بنابراین پژو ۴۰۵ با یک پله نزول در رتبه چهارم پرفروشترین خودروهای کشور جا گرفته است.
جوینت ونچر رنو و خودروسازی ایران یا همان قرارداد پروژه ال۹۰ در ۲۷ اکتبر سال ۲۰۰۳ میلادی میان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت رنوی فرانسه در پاریس به امضا رسید. این قرارداد که از آن بهعنوان بزرگترین قرارداد صنعت خودروکشور پس از انقلاب نام میبرند، هر چند در ادامه مسیر با مشکلاتی همراه شد اما در نهایت توانست مشتریان ایرانی بسیاری را جذب محصولات حاصل از این جوینت ونچر کند. خودروی تندر۹۰ اولین محصول این قرارداد مشترک بود که با نظارت و وسواس کیفی رنو وارد بازار خودرو شد. اما در قرارداد سازمان گسترش و رنو تنها تندر ۹۰ پیش بینی نشده بود و طبق بندهای مورد توافق خودروهای دیگری نیز قرار بود بر پلتفرم x۹۰ ساخته شود.
نمایش کودک «جزیره لانگولیو» به کارگردانی امیررضا توکلی و حمید ندیمی و نویسندگی کیومرث قنبری آذر در فرهنگسرای نیاوران روی صحنه است.داستان این نمایش درباره پسر بچهای است که دوست ندارد به مدرسه برود و عاشق دریا و دریانوردی است او فکر میکند برای دریانورد شدن نیازی به سواد ندارد.
نمایش «اسطوره میشوم» به کارگردانی رویا نونهالی روی صحنه رفت. این نمایش نوشته زندهیاد ماهگل مهر است که فارغالتحصیل رشته بازیگری از دانشگاه هنر بود و در بهار ١٣٩٣ بر اثر سرطان چشم از دنیا فرو بست.
در روزهای اخیر آلبومی با عنوان «خواب خورشید» به آهنگسازی سیاوش آریامنش و به بهانه گرامیداشت نام استاد فرامرز پایور منتشر شد. آریامنش از شاگردان قدیمی استاد پایور بوده است و پیشترها در همین رابطه هم کنسرتی را روی صحنه برده و هم هفت آلبوم منتشر کرده است. البته او در محضر استادی همچون حسین دهلوی هم کار کرده است و از دانش یکی دیگر از چهرههای برجسته موسیقی ایران هم بهره برده است. اگرچه او به اصول مکتب استادانش پایبند است اما در آهنگهایی که میسازد استقلال شخصیتی خود را هم به نمایش میگذارد که نکته مهمی در موسیقی اصیل ایرانی به شمار میآید. آنچه میخوانید گفتوگو با این آهنگساز است به بهانه تازهترین آلبومش.
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که بهصورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه میشود مبتنیبر ریشهیابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکسپیکو است.