دنیای اقتصاد: سوخت اتانول برای خودروها پدیده جدیدی نیست، سابقه آن به اوایل دوران خودروسازی و هنری فورد بازمیگردد که نخستین خودروی اتانولسوز شناختهشده تاکنون را ساخت. از اواسط دهه ۷۰ میلادی تلاش جدی برای جایگزین کردن آن با بنزین آغاز شد. به دلیل خصوصیات احتراقی که اتانول داشت این تلاشها خیلی زود نتیجه داد؛ اما هیچ وقت دایره آن از چند کشور محدود تجاوز نکرد. با تمام خصوصیات محیط زیستی که برای اتانول سوختی گفته میشود؛ اما خودروسازان هرگز روی خوش به آن نشان ندادند. حتی بحرانهای بزرگ قیمت نفت نیز نتوانستند چرخ اتانولسوزها را در جهان به شتاب درآورند.
دنیای اقتصاد: انتخاب یک خودرو از میان گزینههای موجود در بازار شاید یکی از دشوارترین خریدهای ممکن باشد؛ چراکه اغلب باید بانگاهی بلندمدت به ماجرا نگریست. در این میان برخی هم هستند که با سرعت بیشتری خودروی خود را عوض میکنند. آنها نیز همیشه دوست دارند بدانند که خودروهای جدید کدام هستند و تفاوتها و شباهتهای آنها با خودرو کنونیشان چیست. در بازار روبه رشد خودرو ایران چه از نظر تنوع مدل و چه از نظر افزایش خریدار مساله انتخاب خودرو، روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند. در این صفحه سعی شده خودروهای مختلفی که از نظر قیمت یا قابلیتهای فنی در یک کلاس قرار دارند با زبانی ساده با یکدیگر مقایسه شوند.
خودروسازان بزرگ برای پوشش بهتر بازارهای جهانی، اغلب زیرمجموعههایی را تاسیس میکنند که نسبت به تولیدات خودشان، محصولات لوکستر یا اسپرتتری را بسازند. مثلا نیسان میآید و اینفینیتی را با پیشرانههای بزرگتر و آپشنهای تجملیتر برای ثروتمندان تدارک میبیند. تویوتا برای خواص لکسوس را تهیه میکند. سیتروئن برای مشتریان متمول، دی. اس را در نظر میگیرد و چندین و چند مثال دیگر. معمولا روال کار به این صورت است که سیاستهای شرکت مادر بهصورت مستقیم روی برند زیرمجموعه اعمال میشود. مانند استراتژی طراحی پیشرانههای تویوتا لندکروز که بدون کوچکترین تغییری روی لکسوسهای ال.
خودروهای فرمول یک منشا بسیاری از فناوریهایی هستند که خودروهای سوپر اسپرت امروزی را به حرکت در میآورند. میلیونها دلار صرف افزایش راندمان این خودروها میشود تا با وزن کمتر قدرت و شتاب بیشتری بهدست بیاید. خودروهای فرمول یک از نظر طراحی فنی اوج فناوری هستند و قادرند با سرعت بسیار زیاد پیچهای تند را بدون خارج شدن از پیست دور بزنند و در کمتر از ۳ ثانیه به سرعتهای سرسامآوری برسند. دور موتور در خودروهای امروز تا ۱۹ هزار دور در دقیقه میرسند و صدها سنسور کار آنالیز وضعیت موتور را برعهده دارند.
سالها پیش وقتی حرف از صنعت خودرو ژاپن به میان میآمد، اغلب خودروهایی با طراحیهای تقلیدی و مهندسی معکوس جلوی چشم میآمد. محصولات سایز کوچک با کیفیتی بسیار نازل که هرگز امیدی به پیدا کردن حتی یک مشتری در خارج از کشورشان نداشتند. اما این کشور حالا به چنان جایگاهی رسیده که تمام غولهای آمریکایی و اروپایی را به لرزه انداخته است. جالب است در همین دوران بالندی و یکهتازی ژاپنیها، تویوتا میآید و ناگهان دست به تولید یک خودرو عجیب میزند. شاسیبلندی که حتی در همان نگاه اول هم معلوم میشود که چهرهاش اصالت ندارد.
دنیای اقتصاد: کمپانی جنرال موتورز از جمله شرکتهای معروف خودروسازی است که مالکیت بسیاری از برندهای دیگر خودروسازی در آمریکا و جهان در اختیارش قرار دارد. از این رو خودروهای مختلفی از سوی برندهای زیرمجموعه GM ( مخفف جنرال موتورز) طی بیش از یکصد سال ساخته شدهاند که گاه موفق بودند و گاه ناموفق. کمپانی شورولت از جمله زیرمجموعههای جنرال موتورز به شمار میرود که به جرات باید گفت در تمام دوران حیاتش همواره جزو موفقترینها قرار داشته است. شورولت سبدی گسترده از محصولات مختلف را به تولید رسانده که سدانهای خانوادگی از جمله پرفروشترینها در این سبد بودهاند.
شنیدهها حاکی از آن است که کیا موتورز قصد دارد ویرایش اسپرتتری از ریو مدل ۲۰۱۷ خود را روانه بازار کند. این گمانهزنیها با انتشار یک رندر کامپیوتری، بیشتر به واقعیت نزدیک شد. در صورتیکه چنین اتفاقی رخ بدهد، این هاچبک زیبای کرهای به جای رینگهای ۱۶ اینچی آلومینیومی از نمونه ۱۸ اینچی آلیاژی استفاده خواهد کرد. بدنه آن به کلی با المانهای آیرودینامیک مانند رکابهای برجسته، اسپلیتر جلو، دیفیوزر عقب و یک بال کوچک روی درب انتهایی همراه خواهد شد. پیشبینی میشود کیا تا چند هفته آینده از قوای محرکه آن که به احتمال زیاد یک موتور ۶/ ۱ لیتری توربوشارژشده ۲۰۰ اسببخاری است، رونمایی کند.
کمتر کسی میتواند باور کند که شاسیبلند سر به زیر نیسان که در بهترین مدلش میتواند ۱۵۰ اسببخار نیرو را از یک پیشرانه ۲ لیتری بیرون بکشد، حالا به قدرتی بیش از ۸ برابر نمونه استاندارد رسیده است. این پدیده آخرین دستاورد شرکت تیونینگ «سورن موتوراسپرت» انگلیسی است. این تیونر با انتخاب پیشرانه دیگر محصول اسپرت شرکت یعنی جیتیآر معروف دست به یک رکوردزنی جهانی زده است. این همان پکیج ۸/ ۳ لیتری شش سیلندر Vشکلی است که به دلیل تقویت خیرهکنندهای که روی آن اعمال شده اکنون به قدرت باورنکردنی ۱۵۰۰ اسببخار رسیده است.
شاید این یکی از معدود پروژههایی باشد که یک تیونر انگلیسی دست روی یک اسپرت ژاپنی میگذارد. داستان از این قرار است که شرکت «بیبیآر» با انتخاب مزدا امایکس-۵ مرزهای توانایی این خودرو را گسترش داده است. پیشرانه استاندارد این روباز ژاپنی با حجم ۲ لیتری میتواند ۱۵۵ اسببخار نیرو فراهم کند. شرکت با ابزار حرفهای خود توانست قدرت پیشرانه را ناگهان به ۲۱۴ اسببخار برساند. این افزایش قدرت به طرزی عجیب تاثیر خود را روی شتاب صفر تا ۱۰۰ گذاشته است. بهطوریکه اکنون رکورد جدید ۶/ ۵ ثانیه و رکورد قبلی ۳/ ۷ ثانیه است.
با تولید آخرین نمونه از پورشه پانامرای نسل یک، دیگر باید این سدان اسپرت آلمانی را بهعنوان یک خاطره خوب به حساب بیاوریم. اما تیونر نامدار فاب دیزاین در همین میان پروژه منحصر به فردی را روی پانامرای قدیمی اجرا کرد. با اینکه به نظر میرسید بعد از پروژههای منصوری دیگر هیچ کس نمیتواند تا چنان اندازهای جنون داشته باشد، حالا محصول جدید این تصور را در هم شکسته است. درباره خاص بودن این خودرو همین بس که کلیه قسمتهای بیرونی بدنهاش یک بار دیگر طراحی شده است. این یعنی فقط یک بادیکیت چشمگیر روی آن نصب شده بلکه تمام المانهای آیرودینامیک یک بار دیگر به سبک و سلیقه شرکت شکل گرفتهاند.
برای اولینبار در تاریخ این لوکسساز انگلیسی، یک خودروی چهار درب توانسته به سرعتی بیش از ۳۲۰ کیلومتر در ساعت دست پیدا کند. اگرچه این عبور از مرز تنها ۵ کیلومتر در ساعت بیشتر بوده است ولی با این حال برای یک سدان سنگینوزن لوکس یک افتخار به حساب میآید. شرکت برای این فرزند خود از یک قلب ۶ لیتری دو توربو ۱۲ سیلندر Wشکل بهره گرفته که ۶۲۶ اسببخار نیرو و ۸۲۰ نیوتنمتر گشتاور دارد. این یعنی ۱۰ اسببخار نیرو و ۲۰ نیوتنمتر گشتاور بیشتر. شتاب صفر تا صد این تجملی رویایی فقط ۴. ۵ ثانیه است. رکوردی عالی برای سدانی که وزنش ۲۴۷۵ کیلوگرم شده است.
شرکت مینی قصد دارد مدل کانتریمن را با ویژگیهای جدیدی عرضه کند. مدل ۲۰۱۷ این خودرو در حال تست نهایی است و عکسهای اولیه آن منتشر شدهاند. مینی با این مدل میخواهد از شهرت خود بهعنوان سازنده خودروهای کوچک عبور کرده و برای مشتریان جدی تر خودرو تولید کند. به همین دلیل نسل جدید مینی کانتریمن روی پلتفرم بیامو X۱ تولید میشود که پلتفرمی برای خودروهای کوچک (کامپکت) به حساب نمیآید. مدلی که تست شده و تصویر آن را مشاهده میکنید موتور ۱۵۰۰ سیسی دارد که البته به قدرت آن اشارهای نشده است. اما نسل جدید کانتریمن با موتور ۲ لیتر نیز تولید میشود تا مشتریان سختگیر را هم راضی کنند.
سرانجام بزرگترین خودروساز کرهجنوبی از نسل سوم i۳۰ خود پردهبرداری کرد. یکی از زیباترین هاچبکهای شرکت که چهرهای مانند توسان پیدا کرده است. طراحی آرام و دلنشین این خودرو نوید یک موفقیت جهانی را برایش به ارمغان میآورد. طبق اطلاعیههای رسمی، برای این خودرو چندین پیشرانه در نظر گرفته شده است. مدل اول ۴/ ۱ لیتری توربو ۱۳۸ اسببخاری با ۲۴۲ نیوتنمتر گشتاور است. نسخه بعدی با همین حجم ولی بدون توربو است که ۹۸ اسببخار نیرو و ۱۳۴ نیوتنمتر گشتاور فراهم میکند. دست آخر نمونه یک لیتری ۳ سیلندر توربوشارژشدهای را میبینیم که در اوج تعجب میتواند ۱۱۸ اسببخار نیرو و ۱۷۰ نیوتنمتر گشتاور فراهم کند.
آئودی نسل جدید A۵ و نمونه اسپرتتر آن S۵ را یک سال زودتر از زمان عرضه راهی بازار کرد. نسخه ۲۰۱۸ این سدان که یکی از خیرهکنندهترین طراحیها در کلاس فستبک را دارد. این آلمانی در نظر دارد محصول فوق را در نمایشگاه پاریس رسما معرفی کند. نسل دوم این خودرو با افزایش ۱۷ میلیمتری طول و ۱۱ میلیمتری عرض و ۲۴ میلیمتری ارتفاع روبهرو شده است. همانطور که مدیران شرکت پیشتر وعده داده بودند، روی نسخه جدید از یک نمایشگر ۳/ ۱۲ اینچی لمسی با سیستم عامل منحصر به فرد که خود آئودی آن را طراحی کرده است.
پژو قصد دارد سال آینده میلادی را با عرضه یک مدل جدید، تولید شاسی بلندهای فولسایز استارت بزند. محصول جدید فرانسویها که در حقیقت نسخه جدید «۵۰۰۸» است، چیزی شبیه یک امپیوی طویلشده به نظر میآید. البته در نگاه اول این خودرو نمونه باد کرده نسل دوم شاسیبلند جمع و جور «۳۰۰۸» دیده میشود. ایده جدیدی که مهندسان طراحی پژو روی آن اعمال کردهاند، بازی عجیب و غریب زوایای تند و تیز در چراغهای جلو و همچنین سپرها و جلوپنجره است. ۵۰۰۸ جدید نسبت به عضو دیگر خانواده ۱۱ سانتیمتر طویلتر و درست به هم میزان عریضتر شده است.
تا همین چند سال پیش قبل از آنکه شورولت ولت یکهتاز خودروهای اسپرت هیبریدی باشد، یک شرکت فنلاندی به اسم فیسکر محصولی زیبا و قدرتمند به نام «کارما» را راهی بازار میکرد که البته با استقبال چشمگیری هم روبهرو میشد. فیسکر بعد از مدتی با مشکلات مالی روبهرو شد و تا آستانه ورشکستگی نیز پیش رفت. تا اینکه یک کمپانی چینی به اسم «وانژیانگ» پیدا شد و با خریداری عمده سهام آن نهتنها شرکت را نجات داد بلکه تحولی کلی در ساختارش پدید آورد. حالا دیگر خودروسازی به اسم فیسکر ندارم و کارما نام برند آن شده است.
فیسلیفت نسل جدید سدان اسپرت مزدا برای عرضه در بازارهای جهانی، قیمتگذاری شد. مزدا۳ جدید با حفظ همان زبان طراحی مخصوصی که از سوی شرکت «کودو» نامگذاری شده راهی بازی میشود. یعنی همان چراغهای اخمالو و همان جلوپنجره استیل. ترکیبی از خواص جوانگرایانه و البته با کمی چاشنی محافظهکاری خانوادهدوستی. مزدا ادعا میکند رنگ طوسی که روی آن استفاده شده یکی از ابداعات مهندسیشان به حساب میآید. همچنین یک رنگ نقرهای موسوم به سونیک هم موجود است که تنها در بازارا انگلستان عرضه خواهد شد. گفته میشود مدل ۲۰۱۷ این خود فعلاً با پیشرانه ۲.
تمام شایعات و گمانهزنیها درباره پایان عمر لنسرهای سری اوولوشن به حقیقت پیوست و میتسوبیشی نسخه فاینال ادیشن این سدان رویایی بسیار اسپرت را آماده فروش کرد. این سری شامل تنها ۱۶۰۰ دستگاه نسخه اوو با طراحی منحصر به فرد خواهد بود. استفاده تریم آلومینیومی، هواکشهای فیبر کربنی مشکی و رینگها و شیشههای دودی میشود. لنسرهای فاینال ادیشن مجهز به همان پیشرانه ۲ لیتری توربوشارژی هستند که حالا توانستهاند ۳۰۳ اسببخار نیرو فراهم کنند. این خروجی توسط یک جعبهدنده مسابقهای ۵ سرعته بهصورت AWD به هر چهار چرخ متصل شده است.
خودروهایی که در فیلمهای سینمایی حضور خاص و پررنگی دارند، معمولا نمایشی از تواناییهایی خاص و خارقالعاده را به نمایش میگذارند مخصوصا اگر فیلم مربوط به سوپرمن یا بتمن و پر از صحنههای زد و خورد و اکشن باشد. این فیلمها به دلیل داشتن ژانر اکشن عموما از خودروهایی استفاده میکنند که بهخوبی نمایانگر برتریهای آنها بر ماشینهای معمولی بوده و گاهی تبادلآتش در این خودروها هم دیده میشود یا حتی قابلیتهای ماورایی ممکن است داشته باشند. در فیلم «بتمن در برابر سوپرمن: طلوع عدالت» که جدیدترین فیلم این کاراکتر به حساب میآید، خودرویی تهاجمی با ظاهری فضایی و مجهز به انواع سلاحهای نیمهسنگین و سنگین نمونهای از این خودروها است که که نقش مهمی در پیشبرد فیلم دارد.
ونها از جمله خودروهایی هستند که علاوه بر مصارف شخصی جنبه کاری و تجاری هم دارند و بسیاری از شرکتهای خدماتی برای ارائه خدمات خود نیاز به خودروهای ون دارند. در میان ون سازهای اروپایی، مرسدس بنز سابقه طولانی در این زمینه دارد. در مدل مفهومیای که این شرکت معرفی کرده است مانند سایر خودروهای مفهومی که این روزها رونمایی میشوند، در این خودرو هم عناصر خودروهای فضایی بهخوبی قابل مشاهده و رهگیری است. شرکتهای خودرو ساز در خودروهای خدماتی جدید هم تلاش میکنند تا آینده نگر بودن خود را به رخ رقبا بکشند.
آ. ام. گ یک شرکت زیرمجموعه مرسدس بنز است که محصولات بنز را بهصورت رسمی ارتقا داده و از نظر ظاهری مجلل میکند. مدلهایی که آ. ام. گ میسازد قیمت بیشتر و عملکرد بالاتری نسبت به خودروهای سری مرسدس دارند. پس از مجموعه شایعاتی که در رابطه با محصول جدید این شرکت در سالگرد ۵۰ سال تیونینگش مطرح بوده است تصاویری از خودرویی فضایی در فضای مجازی و خروجی خبرگزاریهای دنیای ماشین قرار گرفته است که نشان میدهد این شرکت به دنبال معرفی غولی عظیمالجثه است.
در اولین نگاه ظاهر خارقالعاده بنز مرموز خیرهکننده به نظر میرسد و گلگیرهای بیرونزدهاش ظاهری فرازمینی به آن داده است.
جگوار ریسینگ بهعنوان بخش موتوراسپرت و مسابقهای کمپانی جگوار، تاریخچه بسیار پرافتخار و خواندنی دارد، اما این افتخارات تا نیمه اول دهه ۵۰ میلادی ادامه پیدا میکنند. یعنی دورانی که جگوار با مدلهای سی تایپ و دی تایپ به راحتی میتوانست هر خودرویی در کلاس خودش را در هر پیستی شکست دهد. آنها حتی با خودرو جگوار XJR-۹LM قهرمان مسابقه ۲۴ ساعته لمان در سال ۱۹۸۸ هم شدند. اما آن روزگار گذشت و مشکلات اقتصادی که همیشه گریبانگیر جگوار بود در کنار دست به دست شدنهای پی در پی مدیریت شرکت، اجازه نداد که در دوران معاصر شاهد شکوفایی جگوار اسپرت باشیم.
اعلام فراخوان در دنیای ماشینها موضوع جدیدی نیست و در هر سال چند خودروساز مطرح دنیا به دلیل بروز نقص فنی در خودروهایشان آنها را برای بررسی و برطرف کردن ایرادهای ساختاری فرا میخوانند. اما گاه ابعاد نقص فنی در خودروها به میزانی است که موجب دردسر برای خودروسازان میشود و پولی که باید در تحقیق و توسعه هزینه کنند را باید به سمت بخش تعمیرات و خدمات پس از فروش هدایت کنند. در خبری که از سوی جنرال موتورز اعلام شده است تمام خودروهای ساخت ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ فارغ از هر نوع موتور و مشخصاتی که دارند فراخوانده شدهاند.
مساله سوخت و تامین سوختهای دوستدار محیط زیست در چند دهه اخیر بسیار موردتوجه بوده و تحقیقات زیادی دراینباره انجام شده است و یکی از سوختهایی که در برخی کشورها مانند برزیل، مکزیک و ونزوئلا مورد توجه قرار گرفته، اتانول است. اتانول در این کشورها به دلیل داشتن مزارع بزرگ ذرت و نیشکر مورد توجه قرار گرفت و در برزیل همچنان این سوخت بخشی از خودروهای موجود در این کشور را تغذیه میکند. اما این سوخت بنا به دلایل مختلف گویا به پایان خط خود رسیده است. در رابطه با اینکه این سوخت زیستی میتواند برای محیط زیست مفید باشد و اثرات جانبی آن چقدر است، سوالهای زیادی مطرح شده است.
خودروسازان اتانول را دوست ندارند. این را به خوبی میشود از بیتوجهی آنها در طول نزدیک به ۴۰ سالی که از راه یافتن آن به باک خودروها میگذرد، فهمید. تقریبا هیچ جای دنیا تلاش زیادی برای جا انداختن اتانول سوختی صورت نمیگیرد. تنها در برزیل است که خودروهای اتانولی فراوانی قابل ملاحظهای دارند و دلیل آن هم قانونی است که از سوی دولت وضع شده و خودروسازان را ناگزیر میکند خودروهایی تولید کنند که قابلیت هضم اتانول را داشته باشد. اما حتی در این کشور نیز اتانول بهطور خالص مورد استفاده قرار نمیگیرد.
مسابقات موتوجیپی بالاترین سطح از مسابقات موتورسواری در جهان به حساب میآید و همیشه پیشرفتهای دنیای موتورسیکلتها از این دریچه وارد شده و بعد به موتورسیکلتهای شهری تسری مییابند. در بحث موتورسیکلتسواری حرفهای اکنون بیشتر از شتاب و سرعت، ایمنی مطرح است و طراحان و محققان این حوزه، به دنبال ایمنی بیشتر برای موتورسواران هستند. مجموعهای از طرحهای مختلف هم پیوسته ارائه میشوند؛ اما معمولا به دلیل غیرکاربردی بودن به مرحله تولید و استفاده نمیرسند. مانند ایده لباسهای ایربگدار که به دلیل یک بار مصرف بودن و هزینه بالای ساخت عملا بدون استفاده مانده است.
شرکت بیامو علاوه بر ساخت خودروهای پیشرفته و روزآمد در دنیا در زمینه طراحی و ساخت موتورسیکلت و دوچرخه هم فعالیتهایی دارد. در یک سال گذشته طراحان این شرکت تلاش کردهاند تا با ساخت ترایسایکلهای مخصوص افراد دارای معلولیت سرعت و عملکرد بیشتر را به رقابتهای دوومیدانی پارالمپیک اضافه کنند. ۶ ورزشکار آمریکایی که در رقابتهای دوومیدانی در رشته ترایسایکل حضور خواهند داشت از طرح فیبرکربنی BMW برای شرکت در رقابتها استفاده خواهند کرد که به عقیده کارشناسان سرعت و عملکرد بهتری نسبت به مدلهای دیگر خواهد داشت.
ناسکار بعد از فرمول یک معتبرترین مسابقه اتومبیلرانی در جهان به حساب میآید. ناسکار مسابقات داخلی آمریکا است که توسط خودروهایی برگزار میشود که در خط تولید قرار دارند. خودروهایی مانند شورولت اس اس، تویوتا کمری و فورد فیوژن. البته آنها را با تیونینگ کردن، تا دندان برای برگزاری این مسابقه سنگین و نفسگیر که گاه در بیش از ۳۰۰ دور در هر پیست برگزار میشود، آماده میکنند.
در مسابقات ناسکار امسال، کمیته برگزارکننده تصمیم پرریسک و البته عجیبی گرفت. مانند تمام ماشینهای مسابقه استفاده از آیرودینامیک برای پایدار کردن خودروهای ناسکار نیز کاری مرسوم بود.
سرعت و شتاب در دنیای ماشینهای سوپر اسپرت اهمیت بالایی دارد و رکوردها در این حوزه به سرعت جابهجا میشوند و خودروسازان مطرح در این حوزه برای رسیدن به شتاب بالا و حداکثر سرعتهای ممکن تلاش و تحقیقات زیادی انجام میدهند و میلیونها دلار صرف توسعه و تحقیق در این زمینه میشود. در جدیدترین رکوردشکنی کوئنیگزگ توانسته است رکورد سرعت صفر تا ۳۰۰ کیلومتر را در هم بشکند. کوئنیگزگ ۱ توانسته است در رکوردشکنی جدیدی در زمان تنها ۹۵/ ۱۷ ثانیه از سرعت صفر به ۳۰۰ کیلومتر در ساعت برسد و از ۳۰۰ به سرعت صفر برسد.