شهلا روشنی:
«حذف ارز ترجیحی شیرخشک» آخرین تصمیمی است که دولت برای مدیریت بازار متلاطم این کالا اتخاذ کرده است. اما موضوعی که جا دارد نهادهای مسوول بهویژه وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان به عنوان بخشی از دولت به آن پاسخ دهند این است که چرا این تصمیم در مورد کالاهایی که به مراتب بازار آشفته تری دارند اتخاذ نمیشود؟!
دنیای اقتصاد: کودهای معدنی یا شیمیایی به طور گسترده برای بهبود حاصلخیزی خاک استفاده میشود. به طور کلی، بازار کود از سه ماده مغذی اصلی «نیتروژن، فسفر و پتاسیم» تشکیل شده است که نقش مهمی در رشد گیاهان دارند. از این میان، نیتروژن مهمترین است و تقریبا ۵۶درصد از مصرف جهانی مواد مغذی در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص میدهد. کلسیم، گوگرد و منیزیم نیز به میزان کمتری در کودها استفاده میشود.
دنیای اقتصاد: در سفر از طریق ایالت آسام در شمال شرقی هند، از ملاقات با کاویتا، یک دانشجوی جوان کشاورزی و شنیدن صحبتهای او در مورد اینکه چگونه این ایالت، که ساکنان آن عمدتا در صنعت کشاورزی فعال هستند، میتواند انقلاب سبز جدیدی را آغاز کند، شگفتزده شدیم. او آموزشهایی را دیده بود که تصاویر ماهوارهای را بخواند و پرواز هواپیماهای بدون سرنشین را برنامهریزی کند تا مقادیر مناسبی از ورودیها مانند کودها و آفتکشها را در زمان مناسب روی محصولات اعمال کند و او همه اینها را از طریق کلاسهای از راه دور که اکنون میتوانست از خانه روستاییاش در آنها شرکت کند، آموخته بود.
در حالی که کشاورزان ناراضی از کیفیت تراکتور ایران هستند فعالان بخش معتقدند انحصاری بودن تولید دلیل بیکیفیتیها و بیتوجهی تراکتورسازی به رفع عیوب تولیدات این بخش است. بر کسی پوشیده نیست که ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی موجب ایجاد مکانیزاسیون در بخش کشاورزی میشود و بنابراین کشورهایی که در تولید این ماشینآلات پیشرو باشند قاعدتا کشاورزی پیشرفتهای نیز خواهند داشت. چرا که استفاده از ماشینآلات کشاورزی عمدتا موجب افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات میشود.
دنیایاقتصاد- شهلا روشنی:
ضربالاجل یکماهه وزارت صمت برای اعلام فرآیندهای جدید نظارتی بر بازار قریب یک ماه پیش به پایان رسید؛ با وجود این هنوز نه تنها اقدام موثری برای سروساماندادن به بازار انجام نشده است، بلکه مصوباتی که قرار بود هم به نفع تولیدکننده و هم به سود مصرفکننده باشد و بازار را تنظیم کند همچنان خاک میخورد و علیالظاهر دستور بالاترین مقام این وزارتخانه نیز به بایگانی سپرده شده است.
دنیای اقتصاد: دامداری ۳۰۰۰ راس مولد شهرستان کوهرنگ با تامین اعتبار هلدینگ صنایع عمومی تامین در سفر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به چهارمحال و بختیاری کلنگزنی شد.
جمعی از شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری در بورس و کارشناسان عمده بازار سهام ۲۲ آبان سالجاری از خطوط تولیدی شرکت ملی شیمی کشاورز بازدید کردند و از نزدیک در جریان روند فعالیتهای مجموعه قرار گرفتند. شرکت ملی شیمی کشاورز، یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان سموم دفع آفات گیاهی، دامی و خانگی و صنعتی است.
دنیایاقتصاد: هرگاه سخن از افزایش نرخ مرغ و تخممرغ به میان میآید، فعالان این حوزه و کارشناسان از کمبود نهادههای دامی به ویژه کنجاله در بازار گلایه و این موضوع را دلیل اصلی آشفتگی بازار و گرانی آن ذکر میکنند. به طوری که پرورشدهندگان طیور کشور میگویند که مدتهاست از بازارگاه خرید کردهاند، اما محصولی تحویلشان نمیدهند و به ناچار از بازار آزاد به قیمت ۳۵ تا ۳۷هزار تومان خریداری میکنند. عمده نهادهای که به مصرف مرغداریها میرسد، مربوط به سویاست که به شکل سویا و کنجاله سویا به کشور وارد میشود. در عرضه اینقدر اما و اگر وجود دارد که کمبود آن به بحران کمبود و گرانی مرغ در بازار دامن زد.
ولید البوناصر /مدیر روابط عمومی شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی
«دهخدا» را با لغتنامه بینظیرش میشناسند؛ او ادیب، شاعر و لغتشناس ایرانی است و در همه این زمینهها بسیار باذوق و دانش و متبحر بود؛ لغتنامهاش در بیش از پنجاه جلد (۲۶هزار و ۴۷۵صفحه)، گنجِ رنجی است که در چهل سال به ثمر نشست و روزگار گرد نسیان بر آن نپاشید.
دنیایاقتصاد:
صنعت کشاورزی و دامپروری یکی از پایههای اصلی رشد اقتصادی محسوب میشود و نیاز کشور به محصولات کشاورزی و دامپروری بر اهمیت این موضوع افزوده است. در ایران نیز صنعت دامپروری یکی از صنایع در حال رشد محسوب میشود از این رو در این مطلب به بررسی آن در ابعاد جهانی و نیز به عنوان یک صنعت بورسی در داخل ایران پرداخته شده است.
دنیایاقتصاد: چشمها سوزان و دهانها تلخ؛ این ثمره آلودگی هوای امروز خوزستان است که عدهای را هم روانه بیمارستان کرد؛ با افزایش شدت آلودگی هوا، ادارهکل محیطزیست در مطلبی «سوزاندن نیشکر و مزارع شلتوک» را عامل اصلی معرفی و از اتخاذ تصمیمهای «بازدارنده» خبر داد.
دنیایاقتصاد:
با رشد شهرها، مردم بیشتری به غذا نیاز دارند. با این حال، فضا برای کشاورزی در شهرها محدود است. از این رو، نمای ساختمان میتواند راه حلی برای کشت مواد غذایی باشد. از معمار ساختمان کارن بوتس در مورد تحقیقات خود یعنی کشت سبزیجات سنتی آفریقایی روی دیوارها سوالهایی شده که در ادامه به آن میپردازیم.
شهلا روشنی:
آخر مهرماه، تاریخ اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای پایان آشفتگی بازار و کمبود شکر بود و حال از نسخه این وزارتخانه برای سروسامان دادن اوضاع رونمایی شد.
دنیای اقتصاد-شهلا روشنی:
درست یا غلط، «بازار» اولین و اصلیترین معیار مردم برای سنجش مدیریت و حکمرانی است. نه فقط در کشور ما، بلکه در اغلب جوامع قضاوت شهروندان درباره عملکرد مسوولان تابعی از میزان رفاه زندگیشان در حوزههای مختلف است که البته معیشت در صدر آن قرار دارد. این رویکرد در کشور ما بهویژه در یکی، دو دهه اخیر پررنگتر هم شده و امروز «سفره مردم» مهمترین معیاری است که عیار کارآمدی، تخصص و توان مدیریت اجرایی در سطوح مختلف با آن سنجیده میشود. اگرچه زنجیره تامین مایحتاج مردم، شبکهای پیچیده و چندلایه از تولید تا توزیع است که فقط هم در مرزهای داخلی کشور محدود نیست، اما نوک قلهای که از آب بیرون زده، نهادهای خاصی است که ماموریتشان فقط و فقط تعادلبخشی به بازار است. به عبارت واضحتر، فارغ از تمامی مقررات، آییننامهها، صعوبت تولید، مشکلات صادرات، سختی واردات، مسائل بیمه و بازرگانی، راه پرپیچوخم حملونقل، مشکلات ارزی، امور گمرکی و... که به تامین یک کالا به میزان ضروری منجر میشود و حکم بدنه تنومند کوه یخ است، آنچه پیش چشم مردم قرار دارد، تعادل بازار است و بس! تعادلی که در دو عبارت ساده خلاصه میشود؛ وفور کالا و قیمت مناسب.
دنیای اقتصاد:
با توسعه آبزیپروری در گلستان مخصوصا ایجاد سایت پرورش میگو این استان به یکی از قطبهای شیلات در کشور تبدیل شده و در سالهای گذشته با صادرات این محصولات به دیگر کشورها درآمد ارزی خوبی با خود به همراه آورده است. اما با ورود کشورهای جدید مانند اکوادور، عربستان، تایلند و دیگر کشورها به بازارهای جهانی و عرضه فراوان محصولات شیلات مخصوصا میگو این محصول مانند سالهای گذشته رونق نداشته و با بالا رفتن عرضه قیمت این محصول کاهش یافته و تقاضا نیز در بازار جهانی کمتر شده است.