وقتی نگاهش میکنید، انگار دارید یکی از آخرین قسمتهای فیلم «ماموریت غیرممکن» را میبینید. چنان میخکوب و مبهوتش میشوید که حتی فرصت پلکزدن هم پیدا نمیکنید. او هم شما را طوری نگاه میکند که خوب میفهماند بر شما مسلط است. چشمان وهمناکش برای دشمنان، تبدیل به نیزهای دردناک میشود. بهصورتی منحصر به فرد حریف را گرفتار جذبهاش میکند و بعد در یک حرکت برقآسا او را از بین میبرد. اوج ابهتش وقتی آرام روی زمین گام برمیدارد، تازه به چشم میآید. هم متین و باوقار است هم مشکوک و آماده به حمله.
تاریخچه
نمایشگاه پبل بیچ در آمریکا را باید بدون شک باکیفیتترین و معتبرترین نمایشگاه خودروهای کلاسیک در سطح جهان دانست.
دنیای اقتصاد: خودروسازی در اروپا را اغلب بهعنوان صنعتی شیک و لوکس با سختگیری و با محدودیتهای فراوان میشناسند. قیمتهایی که حتی در نسخههای پایه نیز چندان ارزان نیستند از یکسو و قوانین پیچیده مربوط به ایمنی، آلایندگی و مصرف سوخت از سوی دیگر شاید تولیدات خودروسازان این قاره را از نظر ضریب اطمینان بیرقیب کرده باشد، اما از دیدگاه فروش انبوه در قیاس با آمریکاییها و آسیاییها بهصورت محسوس عقب هستند. جنرالموتورز بهعنوان غول خودروسازی آمریکا و تویوتا بهعنوان پرچمدار خودروهای آسیایی مجالی برای نفس کشیدن فولکسواگن که خود را بزرگترین خودروساز اروپا نامیده، باقی نگذاشته است.
دوره و زمانه عوض شده. چه کسی فکرش را میکرد که روزی کرهایها بیشتر از ژاپنیها در ایران ماشین بفروشند. کی فکرش را میکرد که روزی خودروهای کرهای امان ژاپنیها را ببرند. حال و روز این روزهای بازار ایران چنین است. خودروهایی با امکانات زیاد و البته چهرهای زیبا ژاپنیهای با کیفیت را مغلوب کردهاند. در این گزارش به سراغ سدانهای کلاس D رفتیم؛ خودروهایی که برای خانوادهها طراحی شدهاند. فضای کابین جادار و البته صندوق بار جادار همه و همه آنها را برای خانوادههای پرجمعیت مهیا ساخته است. هیوندای سوناتا، نیسان تیینا و سوزوکی کیزاشی سه ضلع این مثلث هستند.
اینکه چطور میشود یک غول را غولتر کرد را بسپارید به عهده کمپانیهای هیولاسازی. وقتی با لامبورگینی اونتادور میشود شهره آفاق شد و با پورشه ۹۱۱ میتوان زیر یک دقیقه به کره ماه رسید و مکلارن ۶۷۵ را به عنوان موشک زمین به زمین استفاده کرد، چرا باید نیازی به تقویتشان باشد؟ این چه حکایتی است که هیچیک از استادان دنیای سوپراسپرتها به چیزی که خودشان میسازند، قانع نیستند؟ مرسدسبنز در بین تولیداتش یک اسپرت رویایی دارد به نام SL که در گام اول از سوی بخش AMG تقویت میشود؛ ولی در ادامه سطح توقعشان بالا میرود و سری مرگبار بلک ادیشن (معروف به ویرایش سیاهپوش) را هم رو میکنند یا مثلا فراری، جادوگری دارد به نام «۴۵۸ ایتالیا» که پس از مدتی دیدند آنقدرها هم که دلشان میخواست سریع نیست، میروند سراغ نسخه «اسپشیال» آن.
خودروسازی در اروپا را اغلب بهعنوان صنعتی شیک و لوکس با سختگیری و با محدودیتهای فراوان میشناسند. قیمتهایی که حتی در نسخههای پایه نیز چندان ارزان نیستند از یکسو و قوانین پیچیده مربوط به ایمنی، آلایندگی و مصرف سوخت از سوی دیگر شاید تولیدات خودروسازان این قاره را از نظر ضریب اطمینان بیرقیب کرده باشند، اما از دیدگاه فروش انبوه در قیاس با آمریکاییها و آسیاییها بهصورت محسوس عقب هستند. جنرالموتورز بهعنوان غول خودروسازی آمریکا و تویوتا بهعنوان پرچمدار خودروهای آسیایی مجالی برای نفس کشیدن فولکسواگن که خود را بزرگترین خودروساز اروپا نامیده، باقی نگذاشته است؛ اما اکنون با عبور از منجلاب بحران اقتصادی و مشاهده بارقههای رشد بازارهای مالی، اتحادیه اروپا در دورنمای خود بارقههای امیدی را مشاهده میکند که پیش از این انتظارش را نداشت.
رقابت سبز میان خودرو سازان دستاوردهای محیط زیستی فوقالعادهای برای آنها به همراه داشته است. به نظر میرسد با افزایش دمای کره زمین و افزایش فشار به خودرو سازان برای کاهش مصرف سوخت و آلایندگی بهتدریج شاهد کاهش تولید و تقاضا برای خرید خودروهای پر مصرف خواهیم بود. رشد و توسعه سیستمها و تکنولوژیهای جدید به روند تولید خودروهای سبز سرعت و شتاب بیشتری داده است. خودروهایی که در عین مصرف و آلودگی پایین، عملکرد بالایی دارند و برای زندگی شهری انتخاب کاملا مناسبی هستند. در سالهای اخیر، خودروهایی که خصوصیات یک خودروی سبز را دارند در لیست انتخاب جایزه بهترین خودروی سال قرار میگیرند و بهعنوان سبزترین خودروی جهان انتخاب و معرفی میشوند.
اصلا باورکردنی نیست. اینکه چطور میشود یک نیسان جیتیآر دو برابر یک بوگاتی ویرون نیرو تولید کند، از نظر طرفدارانش هم یک پدیده رویایی است. داریم درباره آخرین پروژه شرکت تیونینگ AMS صحبت میکنیم. شرکتی که سال قبل در بزرگترین مسابقه درگ آمریکای شمالی با نسخه سبکتر همین ژاپنی قهرمان شده بود. حالا مهندسان AMS رکورد خود را شکستهاند و قویترین و سریعترین جیتیآر دنیا را معرفی کردهاند. پروژه قبلی آنها که بسیار سر و صدا کرد، یک لامبورگینی گالاردو دو توربو با سرعت ۳۹۰ کیلومتر در ساعت بود.
یک تصویر نهچندان باکیفیت، چاشنی انفجار جر و بحثهای همیشگی درباره نسل جدید DBهای آستونمارتین شد. این شرکت انگلیسی چندی پیش تایید کرد که نسل جدید کوپههای اسپرتش دیبی۱۱ نام دارد. خودرویی که تا همین یکی دو هفته پیش زیر پوشش استتاری، آزمونهای میدانی خود را پشت سر میگذاشت. اما آرامش شرکت را انتشار یک تصویر مبهم به هم ریخت. تصویری که حتی در واقعی بودن آن نیز شک و شبهه بسیاری است. عدهای آن را یک تصویر فتوشاپشده و برخی آن را یک عکس واقعی میدانند. با اینکه میدانیم طراحی آن بیاندازه شبیه همان خودرویی است که در آخرین فیلم جیمز باند دیده بودیم، ولی باز هم رویت آن یک سال پیش از رونمایی لذت دیگری دارد.
سال ۱۹۶۵ اوپل آلمان یکی از محبوبترین اسپرتهای زمان خودش را معرفی کرد. کوپهای به اسم GT. خودرویی که بسیاری آن را یک رقیب اروپایی برای شورولت کوروت قلمداد میکردند. این خودرو یک بار بین سالهای ۱۹۶۸تا ۱۹۷۳ و بار دیگر از ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ تولید شد و بعد به کلی از یادها پاک شد. حالا خبر میرسد که بعد از رونمایی از نسخه مفهومی جیتی جدید، شرکت میخواهد نمونه نهایی و شهری آن را نیز تولید کند. با انتشار یک تصور کامپیوتری از سوی یکی از سایتهای معتبر، بازار شایعات درباره بازگشت حتمی جیتی داغتر شد، البته که کمپانی اوپل هنوز نسبت به حرف و حدیثها موضع رسمی نگرفته است.
چندی پیش «جِتا» همان فولکسواگن مشهوری که در اولین قسمت از سری فیلمهای سینمایی سریع و خشن دیده شده بود به حراج رفت و ۴۲ هزار دلار فروخته شد. مالک قبلی این خودرو کارگردان فیلم راب کوئن بود و روی آن از طرف بازیگر فقید پل واکر امضا شده است. این جتا از نظر ظاهری در سلامت کامل به سر میبرد. تنها تغییر آن، تعویض تایرهای تویو آن با تایرهای پیرلی بوده است. پیشرانه ۲ لیتری فولکس فوق در سال ۹۵ از سوی بخش مهندسی شرکت تقویت شده بود. بهطوری که آن زمان توانسته بودند با فناوری توربو، ۱۲۰ اسببخار نیرو از دلش بیرون بکشند.
هوندا سالها است تخصصش در زمینه شاسیبلند و ونسازی را نشان داده است. حالا خبر میرسد یک محصول تازهوارد به سبد ژاپنیها اضافه شده است. این ون سایز بزرگ ۷نفره در سه ردیف B-RV نام دارد. نامی که به خوبی رابطه نزدیکش با شاسیبلند سی-آر. وی و کراساوور اچ-آر. وی را نشان میدهد. قرار است این خودرو با پیشرانه ۵/ ۱ لیتری تقویتشده ۱۱۷ اسببخاری و ۱۴۵ نیوتنمتری تولید شود. جعبهدنده آن بر حسب انتخاب مشتری یا CVT (انتقال متغیر متناوب) یا ۶ سرعته دستی است. نیروی خروجی بعد از کنترل گیربکس از طریق سیستم FWD به چرخهای جلو منتقل میشود.
بعد از رونمایی نسخههای جدید فورد F۱۵۰، شورولت سیلورادو و دوج رَم، حالا چهارمین مبارز این میدان نیز سر و کلهاش پیدا شد؛ جی. ام. سی سی یرا. آنچه جنرالموتورز برای ویرایش ۲۰۱۶ این پیکاپ عظیمالجثه در نظر گرفته، پکیجی ترکیبی است از خواص اسپرت و آفرود. سی یرا جدید با همان ظاهر بیروح ولی مشکوکش، مجهز به سیستم هوشمند چهار چرخ متحرکی شده است که به عقیده طراحان و مهندسان آن، قابلیت چیره شدن بر همه مسیرهای دشوار را دارد. به لطف استفاده از رینگهای ۱۸ اینچی که به تایرهای گودیر «دوراترک» مجهز شدهاند، یقینا مشکلی با یخ یا گل و لای نخواهید داشت.
رویای پرواز از گذشتههای دور همواره همراه انسان بوده است. با گسترش فناوری و رشد صنعت این رویای دیرینه برآورده شد و به اشکال مختلف با ساخت هواپیماها و وسایل پرنده جدید محقق شده است.
با ساخت هواپیماها و ابزارهای نوین پروازی فاصلهها کاهش یافته است و این روند پیشرفت همچنان ادامه دارد تا جایی که موضوع استفاده از تاکسیهای هوایی، یا وسایل پرنده بدون سرنشین برای تحویل محمولهها و بستههای پستی در شهرها توسط سایت بزرگ Amazon در حال پیگیری برای اجرایی شدن است. استفاده از خودروها برای جابهجایی و دور زدن ترافیک شهری مدتها پیش و قبل از توسعه وسایل پرنده سبک با قدرت بالا موضوعی تخیلی به نظر میرسید.
نخستین دستگاه از «F۶۰ آمریکا» به یک مشتری قطعا فوق ثروتمند در فلوریدا تحویل داده شد. این خودرو به مناسبت شصتمین سالگرد حضور برند فراری در آمریکا ساخته شده است. به وضوح مشخص است که پایه و اساس اف۶۰ همان «اف۱۲ برلینتا» بوده است. البته طراحی آن از نسخه جیتیاس۱۹۶۷ الهام گرفته شده است؛- یعنی همان آبی ویژه و همان خط سفید میانی. یکی از ویژگیهای بارز این فراری سقف متحرک بسیار سبک آن است که میتوان حتی تا سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعتی نیز آن را باز و بسته کرد. داخل کابین صندلیهای فیبر کربنی را میبینیم که با پوشش چرم دستدوز هم جلوهای لوکس دارند و هم ظاهری اسپرت.
این موضوع باعث شده است تا شرکت سازنده در محصولاتی که هنوز تحویل مشتری نداده است بازنگری و بهروز رسانیهای لازم را انجام دهد و در رابطه با سایر محصولات تحویل داده شده، فراخوان صادر کرده است.
آنهایی که با برند اسمارت به خصوص مدل «فورتو» آن آشنایی دارند به صراحت تایید میکنند که این خودرو یکی از فانتزیترین و سادهترین محصولات در بین تمام اتومبیلها است. اما به تازگی شرکای اسمارت در اقدامی شگفتانگیز یک نسخه ویژه از این کوپه سر به زیر و آرام را رونمایی کرده است که به کلی با تمام تولیدات قبلیاش متفاوت است. یک هاچبک مینیسایز که حالا دیگر از نظر ظاهری مانند سوپراسپرتهای معروف، خشن و گیرا شده است. رنگ مشکی سرتاسری آن که حتی روی رینگها و تم شیشهها نیز دیده میشود، این خودرو را پرابهت کرده است.
در وبسایتها و نشریات معتبر خودرویی بهصورت تلویحی اشاره میشود که مرسدس بنز در حال حاضر کاربردیترین سیستم کنترل بدون راننده خودرو یا همان خودران را در اختیار دارد. هرچند چندان اطلاعاتی را در مورد آن منتشر نمیکند. این روزها غوغای خودروهای بدون راننده صنعت خودرو را فراگرفته و روزی نیست که خبری درخصوص آن منتشر نشود و حتی به یک شاخه میان بخشی تبدیل شده و پای شرکتهای دیجیتال را هم بیشتر از همیشه به صنعت خودرو باز کرده است. اما در غوغای اخبار مربوط به خوردهای خودران تسلا، اپل، گوگل و حتی ولوو، چرا این مرسدس بنز است که میگویند سیستم خودرانش بهتر از دیگر خودروها کار میکند و احتمالا زودتر از بقیه تجاریسازی میشود؟ دلیل آن است که مرسدس بنز روزی به فکر ساخت خودروی خودران افتاد که اساسا دیگران چنین فکری به ذهنشان خطور هم نمیکرد.
عکس فوق شبیه تصویری است از یک اتاق مجلل هتلی ۶ ستاره با کلیه امکانات لوکس و فوق تجملی باب میل مولتی میلیونرها. در حقیقت این تصویر داخل یک مرسدسبنز کلاسV است. خودرویی که آن را شرکت «لارته دیزاین» متخصص سفارشیسازی جتهای خصوصی طراحی کرده است. نام این خودرو کریستال سیاه است. چراکه داخل آن بسیار درخشنده و چشمگیر و نمای بیرونیاش با استفاده از فیبر کربن تیره و مشکیرنگ است. اگرچه مرسدس خودش نسخههای لوکسی را درون اتاق جادار ویکلاس طراحی و تولید کرده ولی این حد از لوکسگرایی از توانایی شرکت خارج بوده است.
خودروسازان اروپایی اگر چه به مانند هر تاجر دیگری به دنبال فروش بیشتر و کسب سود بالاتر هستند و در این راه تلاش خود را میکنند اما به نظر میرسد چندان هم در این مسیر دل نگران نیستند. نمیتوان گفت که آنها به رقم تولید مثلا ۱۰ میلیون دستگاه خودرو در سال علاقهای ندارند، اما برای رسیدن به آن به آب و آتش هم نمیزنند.
بعد از انتخاب ولوو XC۹۰ بهعنوان شاسیبلند سال بازار آمریکای شمالی، کمپانی سوئدی نیز در اقدامی متقابل ویرایشی ویژه از این خودرو را منحصرا برای این بازار تدارک دید. خودرویی که از نظر فنی با نسخههای استاندارد خود تفاوتی ندارد ولی از نظر ظاهری با نصب LED، رینگ عریض و سپرهای بزرگ، کاملا آمریکاییپسند شده است. ولووی فوق نمونه T۵ است. همان نمونهای که پیشرانهای ۲ لیتری توربوشارژ شده به قدرت ۲۵۰ اسببخار دارد. جعبهدنده مدرن آن ۸ سرعته اتوماتیک است. نسخه پایه ایکس. سی. ۹۰ با سیستم انتقال قدرت FWD (محور متحرک جلو) و نمونه نهایی آن بهصورت AWD (همه چرخهای متحرک) خواهد بود.
همیشه از دومیدانی، شنا و ژیمناستیک بهعنوان رشتههای پایهای یاد میشود که میتوانند بهصورت مکمل رشتههای دیگر به کار بروند. به این معنی که مثلا اگر شما قبل از ورود به رشته کشتی، ژیمناستیک را برای مدتی تجربه کنید، آن وقت کشتیگیری خواهید بود که بدنی با انعطاف دارد. همینطور اگر رشته شنا را تجربه کرده باشید، پر نفس خواهید بود. در ورزش اتومبیلرانی نیز دو رشته هستند که تقریبا دروازههای ورود به این ورزش به شمار میروند. یکی از این رشتهها کارتینگ است. کارتینگ به راننده نحوه ترمزگیری، ورود و خروج از پیچ و سبقتگیری را آموزش میدهد.
سوالی که ممکن است ذهن خیلی از افراد را به خود جلب کند امنیت در خودروهای جدید است. خودروهای جدید با ظاهر آیرودینامیک ممکن است شکننده و حساس به نظر برسند و ممکن است تبلیغات مربوط به تکنولوژیهای مورد استفاده برای افزایش ایمنی خودرو باور نکردنی و دور از تصور باشند. در تصادفی که اخیرا یک دستگاه خودروی BMW i۸ داشته است میتوان پی برد تا چه حد تبلیغات ایمنی خودروهای جدید باور کردنی هستند. شرکت بیامو این مدل از خودروی اسپرتش را در سال ۲۰۱۴ وارد بازارهای جهانی کرده است که با مصرف بسیار پایین (۱/ ۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر) خودرویی هیبریدی بهشمار میآید که با مصرف مقدار بسیار کمی از بنزین، ساعتها میتوان با موتورهای برقیاش بدون آلوده کردن محیط زیست رانندگی کرد.
در ادامه اسمبازیهای عجیب و غریب پورشه، مدل جدید باکسترها معرفی شد. خودرویی که شرکت اکیدا روی کد ۷۱۸ آن اصرار دارد. در حقیقت این خودرو یک فیسلیفت زیبا از سومین نسل کوپه روباز پورشه است که طبق پیشبینیها برای سال ۲۰۱۷ عرضه خواهد شد. با تغییرات چشمنوازی که روی چهره آن اعمال شده، جذابیت باکستر دوچندان شده است. نصب LED و چراغهای زنون جدید بدون اغراق بوده است. تغییر فرم جلوپنجره و سپرها نیز به همین صورت. پیشرانه پایه این باکسترها ۲ لیتری توربوشارژ به قدرت ۳۰۰ اسببخار هستند. اما برای خریداران یک نمونه ۵/ ۲ لیتری توربو با ۳۵۰ اسببخار قدرت نیز تدارک دیده شده است.
سِنترا که اغلب او را بهعنوان ارزانترین محصول نیسان موتورز ژاپن میشناسند، حالا با پیشرانه تازهنفسی که شرکت برای او انتخاب کرده، به جنگ اسپرتهای بالاتر از خودش میرود. این همان وعدهای بود که مدیر اجرایی شرکت در نمایشگاه چندی پیش دیترویت به مشتریان داده بود. حالا دیگر سنترا با این قلب ۸/ ۱ لیتری ۱۳۰ اسببخاری دیگر یک محصول پیش پا افتاده و معمولی به حساب نمیآید. حالا وقت آن شده که این ژاپنی با رقبای سرسختی مثل شورولت کروز، هوندا سیویک، هیوندای الانترا، تویوتا کرولا و فورد فوکوس رقابت کند.
تصور کنید وقتی بامو M۴ که خودش یک بار از سوی امپاور تقویت شده به باشگاه بدنسازی برود. این همان کاری است که تیونر «اماند ام» با آن کرده است. شرکتی که قبلا دیده بودیم چطور با M۳ خاطرهانگیز آتشبازی به راه انداخته بود. پروژه جدید آنها با دستکاری جنونآمیز پیشرانه شروع شد. در فاز اول توانستند ۴۹۰ اسببخار نیرو از دل پیشرانه ۳ لیتری ۶ سیلندر خطی آن بیرون بکشند. سپس در فاز دوم توانستند قدرت را تا مرز ۵۴۰ اسببخار افزایش دهند. در آخرین فاز تیونینگ، این خودرو توانست قدرت ۵۸۰ اسببخاری را روی دستگاه داینو به نمایش بگذارد.