خاطرم هست حدود ۸ سال پیش یکی از دوستان نویسنده که تیونری قابل و مکانیکی زبردست است، در مورد خودروهای ایتالیایی جملهای گفت که بعد از مدتها دوباره با دیدن فیات ۱۲۴ اسپرت کوپه برایم تداعی شد. او گفت: خودروسازان ایتالیایی در همه دوران از نظر فنی و طراحی صنعتی چند قدم از دیگر خودروسازان جهان جلوتر هستند. شاید زمانی که این جمله را شنیدم آنقدرها به آن توجه نکردم، اما وقتی در مورد این خودرو مطالعه میکردم، برایم جالب بود که سازندگان ایتالیایی در دهه ۶۰ میلادی پیشرانههایی با سرسیلندرهای آلومینیومی و با دو میل سوپاپ به سبک DOHC در سرسیلندر تولید میکردند! زمانی که این خودرو را برای تست راندم بیشتر به عمق این جمله پی بردم.
دنیای اقتصاد: انتخاب یک خودرو از میان گزینههای موجود در بازار شاید یکی از دشوارترین خریدهای ممکن باشد؛ چراکه اغلب باید بانگاهی بلندمدت به ماجرا نگریست. در این میان برخی هم هستند که با سرعت بیشتری خودروی خود را عوض میکنند. آنها نیز همیشه دوست دارند بدانند که خودروهای جدید کدام هستند و تفاوتها و شباهتهای آنها با خودرو کنونیشان چیست. در این صفحه سعی شده تا خودروهای مختلفی که از نظر قیمت یا قابلیتهای فنی در یک کلاس قرار دارند با زبانی ساده با یکدیگر مقایسه شوند. بهگونهایکه در نهایت خواننده بتواند دید کلی درخصوص خودروهای کلاسهای مختلف پیدا کند.
دنیای اقتصاد: خودروهای گازسوز را میتوان بخش رها شده صنعت خودرو به حساب آورد؛ چراکه کمترین میزان تحقیق و توسعه صنعت خودرو در این حوزه انجام میشود و به نوعی خودروسازان بزرگ از گاز بهعنوان سوخت جایگزین قطع امید کردهاند. اگرچه استفاده از این خودروها در کشورهای زیادی برای کاهش آلودگی محیط زیست تبلیغ میشود اما در عمل مشخص شده که گاز نمیتواند یک سوخت موثر برای پیشرانه خودروها باشد. در زمانهایی که قیمت نفت و به تبع آن بنزین افزایش پیدا میکند نقش خودروهای گازسوز پررنگ میشود؛ اما در سالهای اخیر با پیشرفتهایی که در زمینه خودروهای الکتریکی و همچنین خودروهای بنزینی کم مصرف به وجود آمده بار دیگر مساله کارآیی خودروهای گازسوز و آینده آنها با تردید مواجه شده است.
رقابت فورد موستانگ و شورولت کامارو مانند دعوای دو آمریکایی قلدر خیابانی است. جدال میتسوبیشی لنسر و سوبارو ایمپرزا مانند دعوای دو سامورایی ژاپنی است. کلکل مرسدسبنز Sکلاس و بامو سری۷ مانند دعوای دو مهندس ثروتمند آلمانی است. اما شاید جالبترین رقابت خودرویی، صفآرایی آستونمارتین و جگوار برابر هم باشد. این یعنی ما شاهد دعوای دو نجیبزاده شیکپوش انگلیسی هستیم. در ظاهر متین و باوقار ولی در باطن بسیار درنده و بیرحم. جگوار این گربه وحشی بعد از سالها فرصت خوبی برای انتقامگیری از «دوک یورکشایر» پیدا کرده است.
تب کراساوورسازی حالا به بزرگترین خودروساز هلند نیز سرایت کرده است. گفته میشود اسپایکر قصد دارد در نمایشگاه آتی لسآنجلس از یک نمونه شاسیبلند پردهبرداری کند. مدیرعامل شرکت با تایید این خبر حتی به این نیز اشاره کرد که پیشرانه این خودرو بهطور حتم نمونهای ۱۲ سیلندر Vشکل خواهد بود. اقدام این هلندی در روزهایی که اغلب خودروسازان دنیا به دنبال ساخت یک کراساوور جمعوجور با پیشرانهای کم مصرف و شهری هستند، قدری جای تامل دارد. البته ورود اسپایکر به دنیای قد بلندها آنقدرها هم تازگی ندارد.
در ایامی که تمام هوش و حواس بامو آلمان درگیر طراحی و ساخت سواریهای سری۲، سری۴ و شاسیبلند X۲ خود بود، شرکت تیونینگ جی پاور با خونسردی تمام منتظر فرصتی بود که اوج توانمندیهای جدیدش را نشان دهد. با فروکش کردن هیاهوی محصولات جدید شرکت، نوبت جیپاور شد تا غول ۷۴۰ اسببخاریاش را از قفس آزاد کند. آنچه این شرکت انجام داده تقویت سری ۶ است که خود پیشتر توسط بخش موتوراسپرت بامو یعنی امپاور تقویت شده بود. در حقیقت M۶ استاندارد میتوانست ۵۶۰ اسببخار نیرو را از دل پیشرانه ۴/ ۴ لیتری هشت سیلندر Vشکل خود بیرون بکشد ولی این محصول با افزایش ناگهانی ۱۸۰ اسببخار خروجی به مرز ۷۴۰ اسببخار دست پیدا کرده است.
با اینکه دیگر فراری ۴۵۸ ایتالیا یک مدل قدیمی محسوب میشود ولی باز با این حال تیونرها دست از سرش برنمیدارند. حالا نوبت به شرکت «میشا دیزاین» رسیده که هنر خود را روی این اعجوبه ایتالیایی نشان دهد. آنچه میبینید یکی از زیباترین تیونینگهای روی این خودرو است. سوپراسپرتی که رنگ بدنه آن مشکی ساتن با رینگهای قرمز است. المان سرخ را بهصورت ریزهکاریهای چشمنواز در برخی از قسمتهای آیرودینامیک بدنه نیز میبینیم. تیونرهای میشا نیمی قطعات اصلی بدنه ۴۵۸ را از ابتدا طراحی کردند. مانند گلگیر جلو و عقب، کاپوت و بخشی از اسپویلر عقب.
موستانگ با تیونینگ استادانه شلبی وارد بازی میشود. فورد میگوید که این عضلانی محبوب را به پکیج منحصر به فرد مخصوص پیست مجهز کرده است. پکیجی که در آن سیستمهای تعلیق، ترمزگیری و هندلینگ دستخوش تغییرات اساسی شدهاند. یکی از شاخصههای این تیپ از موستانگها، استفاده از رولهای تقویتشده در سراسر اتاق و زیر کاپوت و صندوق عقب است. البته بهگونهایکه حضورشان آنقدرها هم محسوس نیست. شاید برای اولینبار باشد که فورد از سیستم فنربندی «مگنا راید» که تعلیق را با کمک فناوری مغناطیس کنترل میکند، روی یکی از تولیدات اسپرت خود استفاده میکند.
در رقابتهای آتی رالی با مسیرهای دشوار، علاوه بر فورد آمریکا، سیتروئن فرانسه و هوندای ژاپن حالا قرار است لادای روسیه نیز حضور داشته باشد. اتفاقی عجیب از شرکتی که محصولاتش را اغلب بهعنوان خودروهایی سنگین و تنبل میشناسیم. این خودروساز اکنون با معرفی کالینا ویرایش NFR توانسته سریعترین محصول کل تاریخ خود را تولید کند. برای این خودروی ساده از یک پیشرانه ۶/ ۱ لیتری تقویتشده به قدرت ۱۳۶ اسببخار بهره گرفته شده است. جعبهدنده مسابقهای و ضریب کوتاه آن بهصورت ۵ سرعته دستی طراحی شده است. این پکیج کاری کرده است که شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت کالینا ۹.