ایرادات فنی و اقتصادی گازسوزها
جلوگیری از انتشار این آلایندهها تنها با استفاده از آزمایشهای فنی کیت گازسوز خودروها و آزمایش گازهای خروجی اگزوز امکانپذیر است، اما در ایران آزمایش دورهای کیتهای گازسوز تنها به آزمایش ظاهری سامانه سوخت رسانی محدود میشود و آن را از نظر نشتی و سالم بودن اجزا به منظور جلوگیری از انفجار بررسی میکنند.
از سوی دیگر تجربههای جهانی نشان دادهاند که استفاده از گاز بهجای بنزین نمیتواند راهکار مناسبی برای پیدا کردن سوخت جایگزین باشد. شرکت خودروسازی فولکس واگن آلمان یکی از پیشتازان طراحی موتورهای گازسوز است. این شرکت اگرچه هنوز مدلهای گازسوز را بهطور محدود در کشورهای آمریکای جنوبی تولید میکند اما تحقیق و توسعه آن را متوقف کرده است، چراکه از دههها قبل متوجه شدند که از طریق گاز نمیتوانند به آنچه مدنظرشان است در صنعت خودرو دست پیدا کنند، به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که تمرکز بیش از حد روی استفاده از گازطبیعی تنها به دلیل دسترسی فراوان به منابع طبیعی چندان افتخارآمیز نیست، چراکه صنایع خودروسازی را از تمرکز روی پژوهش و تحقیقات در جهت دستیابی به کسب فناوریهای نوین یا پیشرفته و نیز همسویی با تحقیقات جهانی بازمیدارد و لذا تاکید و تمرکز شدید بر دوگانهسوز کردن یا گازسوز کردن کلیه خودروهای تولیدی یا در حال تردد کشور، به منزله دورماندن از واقعیات جهانی است. این مساله راه را بر تحقیق و توسعه در خودروسازی میبندد. در حالی که به دلیل عواقب منفی فنی که در پی دارد موجب میشود تا کاهش هزینه حدود ۴۵ درصدی ناشی از استفاده از گاز بهجای بنزین، در بلندمدت بهوسیله قطعات یدکی مورد نیاز جبران شود. قطعاتی که به دلیل استفاده از گاز به جای بنزین معیوب شدهاند. استفاده از گاز تنها روی قطعات موتور که بهطور مستقیم با گاز سروکار دارند اثر منفی نمیگذارد، بلکه بهطور غیرمستقیم روی قطعاتی مانند جعبه دنده نیز اثر خواهد داشت. کاهش نیروی موتور در پی استفاده از گاز موجب میشود که فشار بیشتری به گیربکس وارد شود. این مساله در رانندگی در جاده که با دور موتور بالا انجام میشود و همچنین طی کردن شیبهای طولانی خود را بیشتر نشان میدهد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز با انتشار گزارشی در اینخصوص اظهارنظر کرده و استفاده از گاز بهعنوان سوخت جایگزین را با تردید مواجه ساخته است. در گزارش این مرکز آمده است: « نباید مقوله افزایش بهرهوری در تولید و اصلاح ساختار پالایشگاهها نادیده گرفته شود و به عبارت بهتر، اصلاح و ارتقای فناوری پالایشگاهها تا سطح فوق پیچیده باید در اولویت برنامهها قرار گیرد.در بخش ارزیابی مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به تحقیقات اخیر جهانی در زمینه بهرهگیری از انواع سوختهای گازی و غیرگازی نظیر متانول، اتانول، هیدروژن، بیوگاز، بیودیزل، DME، گاز نفتی مایع CPG، سوخت گازی مایع LPG، گاز طبیعی فشرده CNG، برق، پیل سوختی و هیبریدی آمده است: با توجه به نتایج درخشانی که از طریق دستیابی به فناوریهای بسیار پیشرفته در استفاده از بنزین وگازوئیل در نسل جدید خودروهای پیشرفته بنزینی و دیزلی با سوخت برقی، پیل سوختی یا هیبریدی بهدست آمده است، استفاده از سوختهایی نظیر گاز طبیعی فشرده با توجه به مشکلات عظیم زیرساختاری از یکسو و نیز تحمیل هزینههای سنگین احداث زیرساختارها و مشکلات مهندسی ایجاد شده برای خودروها از طرف دیگر، قاعدتا چندان توجیه اقتصادی ندارد».
ارسال نظر