لابد تاکنون شنیدهاید که ما ایرانیها توانایی کار گروهی نداریم یا اینکه ما ایرانیها در کارهای جمعی ضعیف هستیم. اما آیا واقعا جامعه ایرانی در زمینه رفتارهای اجتماعی خود فردگرا شده است؟ آیا نمیتوان انتظار یک همدلی جمعی را از ایرانیان داشت؟ این مباحث وقتی داغ میشوند که شرایط فعلی اقتصاد ایران را در نظر بگیریم و ببینیم که چقدر رفتارهای جمعی میتواند در شرایط اقتصادی موثر واقع شود. دکتر محمدرضا جوادی یگانه طی سالهای اخیر تحقیقات و پژوهشهای متعددی را در زمینه رفتارهای ایرانیان در جامعه انجام داده است و در این زمینه اخیرا درباره رفتارهای جمعگرایانه و فردگرایانه در جامعه تحقیق کرده است. در این گفتوگو با او همراه شدیم تا ببینیم رفتار جامعه ایران به چه سمتی در حرکت است.
رفتارهای فردی در قالب سرمایههای اجتماعی بررسی میشود که اساس آن برگرفته از روابط اجتماعی است و رشد و ماندگاری سرمایهها و مشارکتهای اجتماعی، رفتارها و کارهای جمعی به عوامل تاریخی و روانشناسی اجتماعی از سوی عملکرد ساختارهای سیاسی و حاکمیتی وابسته خواهد بود.
در ادامه نشستهای سوچی و آستانه پیرامون بحران سوریه، جمعهای که گذشت، سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در تهران دورهم جمع شدند تا با کنار گذاشتن برخی اختلاف نظرها، درباره جزئیات آزادسازی ادلب تصمیمگیری کنند. بسیاری از کارشناسان ادلب را نقطه پایانی مدیریت بحران در سوریه میدانند و از همین رو دولت سوریه و متحدان آن قصد دارند تا با عملیات نظامی در ادلب به جنگ ٧ ساله در این کشور پایان دهند.
اگرچه اعتراضات مردمی به اوضاع معیشتی و اقتصادی در بصره عراق از چند هفته پیش آغاز شده بود اما روز جمعه دامنه اعتراضات به کنسولگری ایران در بصره هم کشیده شد و با آتش زدن ساختمان این کنسولگری و پرچم ایران، تنشها در این استان جنوبی و نفت خیز عراق وارد فاز تازهای شد. روابط میان ایران و عراق که از چندی پیش با موضوعاتی همچون انتقال آب شرب از ایران، آتش سوزی در هورالعظیم، صادرات برق به عراق،اظهارات العبادی درباره تبعیت از تحریمهای دلاری آمریکا و نیز حضور گردشگران عراقی در آبادان و شهرهای زیارتی ایران از سوی کاربران شبکههای اجتماعی دنبال میشد، این هفته همزمان با بالاگرفتن تنشها در بصره عراق دوباره به یکی از محورهای پر واکنش میان کاربران فضای مجازی تبدیل شد.
این هفته انتشار ویدئویی از حمله غیرمنتظره و ویرانگر موشکی سپاه به مقر سران حزب دموکرات کردستان عراق در شبکههای اجتماعی موجب شد تا کاربران فضای مجازی درباره انتقام سخت سپاه واکنش نشان دهند. در این ویدئو یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه با شلیک ۷ فروند موشک زمین به زمین کوتاهبرد، مقر گروهک تجزیهطلب حزب دموکرات کردستان را هدف حملات موشکی قرار داد.
شخصیت قصههای مجید به نوعی شخصیت خودم است و بخشهای مشترکی بین من و مجید وجود دارد. مجید تنهاست و با مادربزرگش زندگی میکند، فقیر است، تمرکز ندارد و برای همین با خواندن ریاضی مشکل دارد. عاشق شعر و شاعری و کتاب و سینماست. طنز کلامی دارد و همهچیز را از زاویه طنز نگاه میکند و مشکلات را به شوخی میگیرد و این هوشمندی را دارد که تلخیای را که بر او گذشته است، به شادی بدل کند. بنمایه مجید نیاز است در مقابل بیبی که پیرزنی فقیر و سختگیر و پخته و سختیکشیده است و حاضر نیست به خواستههای مجید تن دهد. اما این دو در عین تضاد همیشه با هم یکی هستند. مجید و قصههایش یک جور معرفی من به جامعه بود و در واقع شناسنامه کاری من است. قصههای مجید اثر متفاوتی است چون سرشار از ادبیات عامیانه و سنتهای ایرانی است که حالا فراموش شده و من آن را در قالب ادبیات آورده و کاربردیاش کردهام.
نگارهگری یکی از بهترین بازیهای آموزشی است که در آن ویژگیهای کنشی، کارآزمایی برای پیشرفت، نمادگرایی و نهادینهسازی یافتههای خود - همچنین، گرایش به گفتار، کردار و رفتار دیگران نیز دیده میشود. ژان پیاژه، روانشناس بزرگ، که پدیدآور فرآیندهای چهارگانه پیشنهادی خویش در باره پیشرفت گام به گام تنایی - روانی کودکان است، برای بازیهای آنان نیز چهار نمود را چنین بر شمرده است.
این کتاب شامل شش مقاله درباره جامعهشناسی تاریخی ـ تطبیقی دین در حوزه ادیان است. سه مقاله مستقیما از وبر و سه مقاله دیگر درباره اندیشههای وی بههمراه مباحثهاش با گئورگ زیمل، ارنست ترولچ، فردیناند تونیس و گئورگ یلینک در نشست جامعهشناسان آلمانی در فرانکفورت است.
در کشور ما همانند بسیاری از کشورهای جهان، روند توسعه ناهمگون و شتابزده شهرها، گسترش بافتهای فرسوده شهری و افزایش جمعیت سکونتگاههای غیررسمی بهعنوان اثرات مستقیم سیاستهای کلان اقتصادی قابل مشاهده است. افزایش درآمدهای نفتی و تغییر روش زندگی باعث ایجاد مشکلات متعددی در زمینههای معماری، شهرسازی، ارتباطات اجتماعی و اختلاف طبقاتی شده است. وجود بافتهای فرسوده شهری و سکونتگاههای غیررسمی بهعنوان نمونههای اصلی موضوعات مورد بحث قابل ذکر است.
این روزها نمایش «خنجرهها» را با فرمتی متفاوت پس از ۱۰ سال دوری از صحنه تئاتر اجرا میکنم. کسانی که با آثار نمایشی من آشنا هستند، میدانند که مبنای کار من تئاتر بیچیز است که بازیگر، بدن، بیان و حس در آن از اهمیت بیشتری نسبت به نور، طراحی صحنه و... برخوردار است. از آنجا که طی این سالیان به تدریس تئاتر مشغول و از صحنه دور بودهام، در اجرای دوباره این نمایش نور، طراحی صحنه و دیگر عناصر را به آن اضافه کردم تا نمایش به روزی را به مخاطب ارائه کنم.
من معمولا متونی را که خودم نوشتهام کارگردانی میکنم، اما از آنجا که موضوع نمایش «خونآشامکشی» و آنچه در آن پرداخت میشود بسیار حائز اهمیت است، حیفم آمد تا از کنار آن به سادگی گذر کنم. «خونآشامکشی» مجموعهای از مشکلات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و معیشتی جامعه را طرح و آسیبشناسی میکند. در واقع این اثر آینهای تمامنما از حقیقت امروز جامعه در قالب یک نمایشنامه است.
من برنامههای شبکه آیفیلم را دنبال میکنم و به نظرم عملکرد خیلی خوبی دارد. در واقع این شبکه میتواند برای گروههای مختلفی دارای جذابیتهای ویژه باشد، بهطور مثال برای دستهای از مخاطبان به نوعی خاطرهبازی محسوب میشود، آنها علاقهمندند آثار گذشته را بار دیگر به تماشا بنشینند و این مرتبه از زاویهای دیگر آن آثار را تجزیه و تحلیل کنند و اطلاعات جدیدی را از سریال استخراج کنند. همچنین دستهای دیگر دانشجویان هنر هستند که آنها نیز میتوانند با دیدن آثار باارزش و ماندگاری که در گذشته پخش شده است از نکات مثبت و آموزندهای بهرهمند شوند.
علاقهام به داستانهای سنتی و مینیاتور در دانشگاه شکل گرفت؛هرچند قبل از پرداختن به مینیاتور نقاشی مدرن میکشیدم ولی بعدا به نقاشی ایرانی علاقهمند شدم.پرداختن به طرح گل و مرغ و طرحهای نقاشی ایرانی در دوره کارشناسی ارشدم شکل گرفت و در نمایشگاههای گروهی از آن استفاده کردم. برای نخستین نمایشگاه انفرادیام نیز چون مدتی درگیر داستان شیرین و فرهاد بودم، ترجیح دادم روی همین داستان کار کنم. نتیجه این دوره، نمایشگاهی است که در گالری ویستا برپا شده است. البته به دنبال تصویرسازی از داستان نبودم و بیشتر روایت شخصی خودم را جستوجو میکردم. این نقاشیها درواقع برداشت آزادی است از قصه. المانهای عمومی مینیاتور را گرفتم و روی آن کار کردم. کلا روال کارم اینگونه است که با استفاده از موتیفهای سنتی، با روشهای سنتی مثل قلمگیری و...کار میکنم و سپس آن را برای نشان دادن کهنگی مخدوش میکنم و سپس بافتههایی را به آن میافزایم.
رسوم مذهبی در هر منطقه از ایران، جلوههای ویژه خود را دارد. برخی از شهرها و روستاها در ایام عزاداری بهویژه در محرم، نخل برمیدارند، برخی عَلَم، برخی نیز چهلچراغ میگردانند. در این روزها که وارد ایام محرم میشویم، شاید سفر به برخی از نقاط کشور بتواند ما را بیشتر با رسوم و شیوههای سنتی عزاداری آشنا کند؛ آن هم در شرایطی که گویا ریشه برخی عزاداریها به فراموشی سپرده شده است
در این سفرنامه برایتان از دو روزی گفتهام که با تیمی حرفهای به قصد آموختن و یادآوری درسهای قدیمی گذشت. سفر ما برنامهای آموزشی بود که از صبح خیلی زود آغاز شد. قرار بود در برنامهای فشرده به بروجرد برویم، بعد سری به ملایر بزنیم، شب در روستایی سنگی بخوابیم و روز دوم سفر را به گشت در همدان بگذرانیم.
آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو بهثبت رسیده است. اما برخی از آنها بهعنوان زیباترینها شناخته میشوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار بهثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
فیسبوک با همه مشکلاتی که در چند وقت اخیر داشته، همچنان یکی از موفقترین شرکتهای دنیا است. حتی بزرگترین شرکتهای تکنولوژی مثل گوگل وقتی پای ایجاد و حفظ خدمات شبکهسازی اجتماعی به میان میآید، جلوی فیسبوک کم میآورند.
علیرضا مروتپور از آن دست کارآفرینانی است که با وجود سابقه خانوادگی در تولید نان سنتی، قدم به تولید صنعتی آن گذاشته است. او در مسیر کسبوکارش سه اصل کلیدی را برای رسیدن به موفقیت پیشه خود قرار داده است؛ «باور داشتن به کار و هدف»، «صداقت» و «تلاش». میگوید بر پایه این اصول تصورات رایج در صنعت نان را تغییر داده و الگوی جدیدی از این صنعت را با تغییر ذائقه مردم ارائه کرده است. مروتپور موسس یکی از کارخانههای نان حجیم و نیمه حجیم است و گروه صنعتی نانآوران را پایهگذاری کرده است. او با باور داشتن و پافشاری بر کار خود توانست با نان سرد به رقابت نان گرم برود و در بازار مصرف برای خود جای درخوری پیدا کند. این کارآفرین میگوید که رفتارهای اشتباه، بهکارگیری افراد غیرمتخصص، تصمیمگیریهای نادرست و تغییرات اتوبوسی در دستگاهها از جمله مواردی است که عرصه را برای فعالان اقتصادی تنگ میکند.
خرداد امسال بود که خبر رسوایی جدید فیسبوک در همه جا پیچید. این رسوایی پس از آن روی داد که مشخص شد شرکتی به نام «Global Science Research» به پروفایل ۵۰ میلیون کاربر فیسبوک دسترسی پیدا کرده و بدون رضایت کاربران، اطلاعات شخصی آنها را در قالب داده، در اختیار شرکت «کمبریج آنالیتیکا»- شرکت خصوصی فعال در زمینه پردازش دادهها برای انتخابات- قرار داده است. اتهام اصلی این بود که گفته میشود شرکت کمبریج آنالیتیکا از این دادهها با هدف تبلیغ برای کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ استفاده کرده و فیسبوک نیز از این موضوع آگاه بوده است.
مدیران شهری بهتازگی کاشت چمن در تهران را ممنوع کردهاند؛ درحالیکه طی سالهای گذشته نیز این ممنوعیت وجود داشت، اما نظارتی برای اجرای این بخشنامه نبود و پروژههای شهری یا حاشیه بزرگراهها را با چمن بزک میکردند. بیش از یک دهه است که کارشناسان محیطزیست به کاشت چمن در تهران اعتراض دارند و آن را خیانت به محیطزیست شهری توصیف میکنند. سرانجام تلاشهای کارشناسان محیطزیست به صدور دو بخشنامه در آذر ماه سال ۹۳ در شهرداری ختم شد؛ بخشنامهای که براساس آن تمامی ۲۲ منطقه پایتخت دیگر اجازه نداشتند چمن و هیچ گیاه آبدوست دیگری بکارند.
بازار معاملات خرید و فروش آپارتمانهای مسکونی در حالی تحت تاثیر جهش قیمتها و کمیاب شدن فایلهای مناسب برای خرید از سوی متقاضیان مصرفی هماکنون به مرز رکود نزدیک شده است که کارشناسان معاملات ملک یک هشدار جدید از بابت مشاهده شگردهای مخرب برخی واسطههای ملکی مطرح میکنند.
ترس از حشرات یک ترس فراگیر است بهطوری که حتی برخی افراد به دلیل این ترس حاضر نمیشوند گردش در طبیعت را تجربه کنند. البته دوری کردن از حشرات صرفا به دلیل ترس نیست، ممکن است به دلیل حساسیت افراد به نیش آنها باشد که اجازه نمیدهد به راحتی در هر محیطی وارد شوند. اما به تازگی یک مخترع سوئیسی دستبندی را اختراع کرده که با انتشار امواج ضعیف الکترومغناطیسی پشهها را از اطراف کاربر دور میکند. البته امواج الکترومغناطیس برای حیوانات و انسان بیضررند زیرا قدرت آنها یکصدم سیگنال موبایل است.
با فرا رسیدن فصل مدارس، والدین در تکاپوی تهیه و تدارک لوازم موردنیاز فرزندانشان هستند و سعی میکنند با تهیه وسایل جذابتر، آنها را تشویق کنند تا به جای موبایل، زمان بیشتر و مفیدتری برای درس و تحصیل علم صرف کنند. اما شاید کمتر به این موضوع فکر میکنند، همین موبایل میتواند به یک ابزار آموزشی کارآمد برای تشویق فرزندشان به درس خواندن تبدیل شود. در ادامه چهار اپلیکیش معرفی میکنیم که در عین اینکه برای دانشآموزان سرگرمکننده است، به آنها در آموزش درس کمک میکند:
در شرایطی که عرضه خودرو به بازار کاهش یافته و مشتریان در انتظار عملکرد خودروسازان برای تهیه خودروی مورد نظر خود هستند، در برخی از رسانههای مکتوب و روزنامهها تبلیغات وسوسه انگیزی برای خرید لیزینگی و اقساطی خودرو به چشم میخورد. از سوی دیگر برخی از بانکهای دولتی نیز برای جذب مشتری، خودرو را در لیست جوایز غیرنقدی خود قرار دادهاند.
پس از تمهیدات دولتی برای کنترل بازارهای سکه و ارز، دلالان مسیر بازار خودرو را در پیش گرفتهاند و به این بازار منتقل شدهاند. پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها علیه ایران نرخ ارز و سکه به شدت افزایش پیدا کرد.
برخی از متقاضیان واقعی خودرو هم اکنون در شرایط بلاتکلیفی هستند و بر سر دو راهی خریدن یا نخریدن خودرو قرار دارند. درحالحاضر آنچه مشخص است در بازار ملتهب خودرو که از یکسو وارداتش متوقف و از سوی دیگر ارادهای برای آزادسازی یا تعیین قیمت نهایی نیز نیست، مشتریان در بلاتکلیفی به سر میبرند و قادر به تصمیمگیری برای تهیه خودروی مورد نظر خود آن هم در شرایط کنونی نیستند. بنابراین این سوال از سوی بسیاری از متقاضیان مطرح میشود که وقت خرید خودرو چه زمانی است و اینکه آیا در شرایط کنونی خودرو بخرند یا نخرند. در این زمینه بسیاری از فعالان بازار با توجه به شرایط موجود توصیهای برای خرید نمیکنند و تاکید دارند که مشتریان تا کاهش هیجانات و التهابات بازار مراجعهای برای خرید نداشته باشند.
تعطیلات تابستان در حالی رو به پایان است که سواحل شمالی کشور این روزها مقصد خیل عظیمی از مسافران است. در این میان، هستند مکانهایی که کمی از شلوغیها دور ماندهاند و گردشگران میتوانند از آرامش کنار دریا لذت ببرند. این مجموعه گوشهای از گذران تعطیلات مردم ایران در کنار سواحل خزردر استانهای گلستان، مازندران و گیلان را به تصویر کشیده است. / عکسها: فروغ علایی
دین بیکر، اقتصاددان آمریکایی، یکی از اولین کسانی است که حباب مسکن در ایالاتمتحده در سال ۲۰۰۷ را کشف کرد. بیکر در یکی از آخرین نوشتههای خود به بررسی راهکار موجود برای پایان دادن به نابرابری درآمد در آمریکا به مناسبت روز کارگر(۵ سپتامبر) پرداخته است:
«تیموتی گارتن اش»، استاد دانشگاه آکسفورد به بررسی وضعیت اقتصادهای نوظهور پرداخته است. در ابتدای سالجاری میلادی، سیگنال فروش دلار بهدلیل تضعیف بلندمدت این ارز، مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران قرار داشت؛ اما پیشروی بهاری شاخص دلار رفتار بازیگران را تغییر داد. تغییر رویکردی که با صعود اسکناس آمریکایی در بازارها شکل گرفت با توجه به روند رشد نرخ بهره از سوی فدرال رزرو، جذابیت اوراق دلاری را بهشدت افزایش داد. به همین دلیل، تمرکز سرمایهگذاران در بازارهای نوظهور به اقتصاد رو به رونق آمریکا بیشتر شد و مرحله جدید خروج سرمایه از این بازارها کلید خورد.
گزارش اشتغال آمریکا، برای فدرال رزرو آمریکا و فعالان حوزه بازار ارز جهانی، بسیار مهم تلقی میشود. انتظارات موجود گواه بر ثبت عملیاتی از سوی فدرال رزرو در ماه جاری میلادی هستند که نرخ بهره را یک نوبت دیگر افزایش دهد. این گزارش میتواند شیوه انتظارات بازار را نسبت به نشست فدرال رزرو آمریکا تا حدی رهنمون کند. با بررسی پیشبینی دیدهبانهای فدرالرزرو بورس کالای شیکاگو و برخی از دیدهبانهای دیگر منتشر کردهاند، شانس افزایش نرخ بهره در نشست بعدی فدرال رزرو بالغ بر ۹۶ درصد است.
آندره ساپیر، اقتصاددان بلژیکی و استاد اقتصاد دانشگاه آزاد بروکسل است. ساپیر، بهعنوان رئیس گروه مشاور اقتصادی بخش «ریسک سیستماتیک اتحادیه اروپا» واقع در مقر بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت فعالیت داشته است. این استاد دانشگاه در مورد تفاوتهای برخورد با سطح بدهی عمومی در دو کشور ایتالیا و بلژیک تحلیل را ارائه داد که به شرح زیر است:
خیلیها بر این باورند که طرفداری از «بازار آزاد» به معنای طرفداری از «کسبوکارها»ست. این موضوع اما برای اقتصاددانان بسیار مایوسکننده است که مردم، طرفداری از بازار آزاد را به مثابه طرفداری از منافع کسبوکارهای خاص یا بنگاههای بزرگ اقتصادی تلقی میکنند. درحالیکه آنچه بهعنوان مثال برای شرکت خودروسازی آمریکایی «جنرال موتورز» خوب است، ممکن است لزوما برای کل اقتصاد آمریکا خوب نباشد.
«حمایت از بازار آزاد» و «حمایت از کسبوکارها» دو مفهوم کاملا متفاوت هستند. آن گروهی که ادعای طرفداری از بازار آزاد دارند، در واقع مدافعان کسبوکارهایی هستند که فعالیت آنها در تضاد با اصول بازار آزاد و آزادی اقتصادی است (اصولی که رفاه ما به آن وابسته است). در اینجا چند نمونه از عقاید متضاد این دو گروه ارائه میشود که به خوبی بیانگر تفاوت دیدگاه آنها است: «طرفداران کسبوکار» معتقدند دولت باید به برخی کسبوکارها و صنایع بهطور مستقیم کمک کند؛ قوانین مالیاتی ویژهای را برای آنها در نظر گیرد؛ و با محدود کردن رقابت (نظیر ایجاد موانع برای ورود شرکتهای قدرتمند خارجی) از صنایع و کارکنان داخلی حمایت کند.
«طرفدار کسبوکار آزاد» بودن، متفاوت از «طرفدار کسبوکار» بودن است. این دو مفهوم، دو فلسفه اقتصادی کاملا متفاوت هستند و نباید به اشتباه یکی تلقی شوند، گرچه در میان سیاستمداران – در جناحهای مختلف – به طور معمول این دو معادل هم در نظر گرفته میشوند. در آمریکا هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با ادعای «طرفداری از کسبوکار آزاد»، قوانین و یارانههایی را برای کمک به حامیان مالی ستادهای انتخاباتیشان به تصویب میرسانند.
برای درک بیشتر تفاوت بین حمایت از بازار آزاد و حمایت از کسبوکارها، آرت کاردن، استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه سمفورد بیرمنگهام، در مقالهای در نشریه فوربس سه سناریو را پیشنهاد کرده است که در هریک از آنها راهحلهای طرفداران حمایت از کسبوکارها با راهحل طرفداران بازار آزاد بهوضوح تفاوت دارد.