شماره روزنامه ۶۱۸۴
|

ویژه نامه خراسان

  • زعفران را دریابید

    دنیای اقتصاد،گروه کشاورزی- زعفران مهمترین محصول صادراتی خراسان رضوی و حتی کشور به شمار می‌رود که با توجه به ارزآوری بالا و انحصار تولید آن در ایران، از جمله محصولات استراتژیک کشورمان است. با توجه به فرارسیدن پاییز و آغاز فصل برداشت این محصول در هفته‌های آینده و نیز ارائه آماری از سوی گمرک درباره میزان صادرات این محصول.

    دنیای اقتصاد، ناهید کاویانی- زعفران مهمترین محصول صادراتی خراسان رضوی و حتی کشور به شمار می‌رود که با توجه به ارزآوری بالا و انحصار تولید آن در ایران، از جمله محصولات استراتژیک کشورمان است.
  • بیمه‌گریزی برای کارفرمایان راهگشا نیست

    ایسنا- رئیس شورای عالی کانون کار خراسان رضوی گفت: بیمه‌گریزی راه‌حل خوبی برای مشکلات کارفرمایان نیست.

    رحمت‌الله پور موسی با بیان اینکه سهمیه بیمه از کارفرما در تامین اجتماعی ۳۰ درصد است، اظهار کرد: به تناسب افزایش حقوق سهم کارگران هفت درصد و سهم کارفرمایان ۲۳ درصد است که سه درصد از سهم کارفرما توسط کارگاه پرداخت می‌شود.
    وی با اشاره به اینکه هرچه حقوق فرد بیشتر باشد سهم بیمه بیشتری برای وی پرداخت می‌شود، عنوان کرد: متأسفانه کارگاه‌های زیادی وجود دارد که حق کارگران به خصوص در زمینه بیمه در آن ضایع می‌شود.
  • فاینانس دو پروژه مهم ریلی خراسان رضوی در دست اقدام است

    ایرنا- وزیر راه و شهرسازی گفت: تأمین فاینانس(منابع مالی) برای دو پروژه مهم ریلی در خراسان رضوی در دست پیگیری و اقدام است.

    عباس احمد آخوندی در حاشیه مراسم آغاز عملیات اجرایی حفر تونل‌های مسیر گذر از ارتفاعات الله‌اکبر شهرستان درگز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تأمین فاینانس برای پروژه‎های قطار سریع‎السیر مشهد- تهران و خط آهن مشهد - گرگان در دست پیگیری بوده و مذاکرات مثبتی در این حوزه در حال انجام است. وی با بیان اینکه هنوز قراردادی در این رابطه امضا نشده است، ابراز امیدواری کرد: این موضوع پیش از سررسید مذاکرات هسته‎ای و برجام به نتیجه برسد.
  • معماری با بستر بالندگی اقتصاد و فرهنگ– قسمت آخر

    مزدا نوبری*
    با گذر از تعاریف بنیادینی درخصوص معماری به‌عنوان پدیده‌ای فرهنگی که مناسب‌ترین زمینه برای بالندگی همزمان با اقتصاد قلمداد می‌شود، این بستر را در گستره های معماری تاریخی ، معماری فضاهای عمومی و مسکونی در بخش‌های قبلی این نوشتار بررسی کرده و این‌بار به فرآیند تولید و اجرای آن و تاثیراتش در همان رابطه تعریف شده می‌پردازیم.

    گستره چهارم: فن‌آوری تولید معماری
    تنها راه تحقق و تولید معماری و عینی شدن کالبد آن و گذر از نگرش‌های هنرمندانه‌اش، وجود قابلیت‌های عملیاتی در تبدیل انگاره‌ها و طراحی معماری به تولید و اجرای فنی- مهندسی آن است.
  • تعامل شهرداری با دولت بسیار خوب است

    عکس: طاها جاودانی/ دنیای اقتصاد
    دنیای اقتصاد، سیدمهرداد امیرکلالی
    - تابستان سال ۹۲ که هنوز اعضای تازه وارد شورای شهر در گرماگرم آشنایی با این فضای جدید بودند با برزو دبیریان گفت‌وگویی درباره کسب اکثریت کرسی‌های شورای شهر مشهد توسط جبهه پایداری، عملکرد شهردار سابق و رویکردهای شورای شهر سابق و فعلی داشتیم.

    دبیریان در آن مقطع برای انتخاب شهردار مشهد معتقد بود که نیازی نیست که به دنبال چهره شهردار باشیم و از همین شهر می‌توان گزینه خوبی پیدا کرد.
    حال با گذشت نزدیک به دوسال از مدیریت شهردار فعلی مشهد و همچنین گذشت دو هفته از انتخابات هیات رئیسه شورای شهر در شروع سومین سال کاری خود با او گفت‌وگوی مفصلی داشتیم.
  • واردات قطعات خودرو توجیهی ندارد

    ایسنا- عضو هیأت رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی معتقد است واردات قطعات خودرو در شرایط فعلی توجیه‏پذیر نیست.

    عبدالله یزدانبخش با اشاره به اینکه واردات در شرایط تعریف شده و معمولی توجیه اقتصادی دارد، اظهار کرد: در شرایط فعلی کشور و با توجه به وجود تحریم‌ها که سبب شده واردات به صورت مستقیم انجام نشود، برای کشور صرفه اقتصادی در واردات قطعات خودرو وجود ندارد و واسطه‌گری‌ها و هزینه‌های حمل و نقل موجب افزایش قیمت‌ها شده است. وی با بیان اینکه همه کشورها بخشی از نیاز مصرفی خود را از طریق واردات تأمین می‌کنند، ادامه داد: در تمام دنیا بین آمار واردات و صادرات تعامل صحیح و تعریف‎شده‌ای وجود دارد، بنابراین به هیچ عنوان نباید مانع واردات شد اما باید به تبع آن صادرات نیز وجود داشته باشد تا فضای اقتصادی و سالمی داشته باشیم.
  • موازی‌کاری دستگاه‌های نظارتی مانع پیشرفت صنایع تبدیلی

    ایسنا- مدیرصنایع تبدیلی سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی گفت: موازی‌کاری دستگاه‌های نظارتی شامل استاندارد ونظارت بر موادغذایی یکی از مشکلات اساسی واحدهای تولیدی بخش صنایع تبدیلی است.

    اسماعیل نامنی با اشاره به وجود ۶۴۰ واحد صنایع تبدیلی در استان، گفت: در این واحدها بیش از ۱۰ هزار نفر مشغول به کار هستند و فرآوری حدود پنج میلیون تن ماده خام صورت می‌گیرد. مدیرصنایع تبدیلی سازمان جهادکشاورزی استان در خصوص تعداد پروانه‌های بهره‌برداری صادرشده مدیریت صنایع کشاورزی، عنوان کرد: درمیان تقریبا ۶۵۰ مورد پروانه، صدور پروانه برای دام و طیور جایگاه نخست و پس از آن صنعت باغی و سپس زراعی رتبه‌های دوم و سوم را به خود اختصاص داده‌اند.
  • ضرورت ایجاد منطقه آزاد ویژه صنایع الکترونیک در استان

    دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- معاون علمی و فناوری رئیس‎جمهور در هفته‎ای که گذشت، سفری به مشهد داشت و در جریان این سفر، بازدید کوتاهی از بخش‎های مختلف شرکت دانش‎بنیان «نیان الکترونیک» از قبیل فازهای تحقیق و توسعه، فازهای تولید الکترونیک و تولید مکانیکال، برق صنعتی و . . . انجام داد.

    در حاشیه بازدید سورنا ستاری مسأله لزوم ایجاد منطقه آزاد تجاری ویژه صنایع الکترونیک در خراسان رضوی مطرح شد که وی در این زمینه وعده همکاری داد.

    وعده همکاری معاون رئیس ‏جمهور
    قائم مقام شرکت نیان الکترونیک در گفت‏وگو با «دنیای اقتصاد» در خصوص ضرورت ایجاد منطقه آزاد تجاری ویژه صنایع الکترونیک در استان اینطور می‏گوید: کالاهای ما اقلام ریز الکترونیکی است اما در گمرک تخصص لازم برای تشخیص این کالاها و میزان تعرفه هر یک وجود ندارد و این مسأله باعث می‏شود عوارض گمرکی زیادی از ما دریافت شود و از طرف دیگر پروسه ارزیابی این کالاها نیز بسیار طولانی است و این امر رقابت‏پذیری ما را از دو جنبه زمان و هزینه در بازار کاهش می‏دهد.
  • نمایشگاه آوازهای آبی با یاد و خاطره اکبر زرین مهر

    محمود کهنسال، از شاگردان استاد اکبر زرین مهر در مصاحبه با «دنیای اقتصاد»گفت:

    نمایشگاهی از ۲۴ تا ۳۰ شهریور در نگارخانه بهار خیابان کوهسنگی در حال برگزاری است، وی که در مدت زمانی کوتاه و در حضور بازدیدکنندگان به ساخت مجسمه اکبر زرین مهر پرداخته بود، ادامه داد سال گذشته به استاد قول دادم مجسمه ایشان را درست کنم اما متاسفانه ۱۰ روز بعد فوت کردند و این نمایشگاه فرصتی شد تا به قول خودم عمل کنم.

    گفتنی است علی اکبر زرین مهر، متولد ۱۳۴۰ در مشهد است، در کارنامه هنری او عضویت در خانه هنرمندان ایران، عضویت در خانه هنرمندان پاریس، عضو انجمن خبرنگاران بدون مرز، مؤسس نگارستان توس مشهد و مؤسس انجمن هنرمندان بدون مرز به چشم می‌خورد.
  • استانداران خراسان در عهد پهلوی بخش اول

    هادی پژوهش

    مهدی دادور معروف به وثوق‏السلطنه، فرزند میرزاموسى وزیر لشکر، متولد سال ۱۲۵۷شمسی در سال ۱۳۰۵ شمسی به جای بنی‌آدم به‌عنوان اولین استاندار عهد پهلوی خراسان منصوب گردید. وى تحصیلات خود را در تهران انجام داد و وارد وزارت لشکر شد (دارائى ارتش). مدت‌ها در آنجا مصدر مشاغل مختلف بود تا سرانجام به معاونت وزارت جنگ رسید.

    چند سال در آن سمت باقى ماند تا اینکه درسال ۱۲۹۹، مشیرالدوله در کابینه‏ خود سمت وزارت جنگ را به او واگذار کرد. بعد از کودتای رضاخان مدتى حکمران گیلان شد ولى کارش دوام زیادى نیافت و به تهران آمد.
  • نگاهی به سکه‌های عهد اشکانی

    رضا سلیمان نوری*
    نوشتار قبلی من در این مجموعه یادداشت‌ها که به سنگ نوشته‌های پارتی موجود در محدوده خراسان بزرگ البته در داخل خاک ایران اختصاص داشت و اشاره به این امر که آخرین مطلب درباره پارتیان است، در فضای مجازی باعث شد تا برخی دوستان، نکته‌ای قابل‌توجه را گوشزد کنند. نکته‌ای که سبب شد این نوشتار و شاید چند نوشتار بعدی هم به مسائل مختلف عهد اشکانیان اختصاص پیدا کند.

    این دوستان مجازی عنوان کردند حال که نوشته‌های من بدین مرحله رسیده، بهتر است قدری تامل کرده و درباره سایر مسائل مرتبط با اشکانیان هم کمی توضیح دهم.
  • خانه های علم برای حمایت از کودکان کار

    خودمان ساخته‌ایم، با دست‌های خالی. باز هم می‌خندد. تو بهت‌زده‌ای. هیچ نمی‌گویی انگار که لال شده‌ای.

    می‌گوید کودکانی را که می‌بینید در میان فقر و گرسنگی و اعتیاد شناسایی کرده‌ایم. می‌پرسید شناسایی؟ می‌گوید به خانه‌هایشان رفته‌ایم . البته اگر بشود نامش را خانه گذاشت . سرپرستشان را راضی کرده‌ایم که آن‌ها را برای تحصیل به خانه علم بفرستند.
    کمی از وضعیت بچه‌ها برایتان می‌گوید. از این که یک یا هر دوی والدینشان درگیر اعتیاد است که اوراق هویت و شناسنامه ندارند و از تحصیل در مدارس محروم شده‌اند، می‌گوید گرسنه‌اند و چیزی برای خوردن ندارند.
  • افزایش ۳۶ درصدی سفر هیأت‎های سیاسی خارجی به خراسان رضوی

    ایرنا- رئیس دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور گفت: سفر هیأتهای سیاسی و گردشگران خارجی به استان خراسان رضوی در سال جاری تاکنون نسبت به سال گذشته ۳۶ درصد افزایش یافته است.

    غلام‎عباس ارباب‎خالص اظهار کرد: طی سه ماه اخیر این افزایش محسوس‏تر بوده به‎گونه‏ای که ده‏ها هیأت خارجی در این مدت به خراسان رضوی سفر کرده و همچنان هم تقاضا برای انجام سفر به این استان ادامه دارد.
    وی با بیان اینکه بر اساس آمارها تاکنون حدود ۸۰۰ شرکت توسط سرمایه‎گذاران خارجی در خراسان رضوی ثبت شده است، افزود: از جمله برنامه‎های پیش رو سفر هیأتی از ویتنام به مشهد است که متقاضی انعقاد تفاهم‏نامه‏های استانی و خواهرخواندگی یکی از شهرهای آن کشور واقع در جنوب شرق آسیا با مشهد است.
  • ارتقاء صنعتی استان نیازمندسرمایه‎گذاری ۱۰ هزار میلیارد تومانی در فولاد

    ایرنا- رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: ارتقاء رتبه این استان در سرمایه‎‏گذاری صنعتی نیازمند سرمایه‎گذاری ۱۰ هزار میلیارد تومانی در صنعت فولاد است.

    راضیه علیرضایی اظهار کرد: خراسان رضوی بعد از تهران و اصفهان از حیث تعداد پروانه‎های بهره‎برداری و اشتغال صنعتی رتبه سوم کشور را دارد اما از نظر سرمایه‎گذاری بعد از استان‎های اصفهان، تهران، خوزستان، مرکزی و بوشهر در جایگاه ششم قرار گرفته است. وی درباره دلیل رتبه پایین خراسان رضوی در سرمایه‎گذاری بخش صنعت گفت: ۹۵ درصد سرمایه‎گذاری صنعتی در این استان مربوط به صنایع کوچک با فعالیت بخش خصوصی است اما در استان‏های مورد اشاره سرمایه‎گذاری‏ها در بخش‏های بزرگ صنعتی مانند پتروشیمی و صنایع وابسته و عمدتا دولتی صورت گرفته است.
  • خراسان؛ آسمان پرستاره ادبیات فارسی

    دنیای اقتصاد، گروه فرهنگ و هنر- از سال ۱۳۸۱ و به انتخاب نماینده یا نمایندگان آذری در مجلس شورای اسلامی، در تقویم فارسی، ۲۷ شهریور روز شعر و ادب فارسی نام‌گذاری شد که روز درگذشت شاعر معاصر و پرآوازه اهل تبریز محمد حسین بهجت تبریزی است.

    هرچند که بزرگی و کسوت شهریار بر هیچ یک از ما پوشیده نیست، اما شاید این سوال ذهن بسیاری را درگیر کرده باشد که با وجود کسانی چون فردوسی، سعدی، مولانا، حافظ و . . . که هریک به تنهایی انگیزه صدها غیرایرانی برای یادگیری زبان و ادبیات فارسی بوده و هستند چرا نام این روز را شهریار به دوش می‌کشد؟

    در سال ۱۳۸۹ و در پی انتقادات نشریات و روزنامه‌نگاران، دبیر شورای فرهنگ عمومی وقت از طرح پیشنهادهایی برای تغییر «روز شعر و ادب فارسی» به نام یکی از شاعران بزرگ کلاسیک خبر داده بود که تا به امروز این اتفاق نیفتاده است.
  • برگزاری کارگاه رایگان آموزش موسیقی در مشهد

    دنیای اقتصاد- کارگاه آموزش موسیقی با عنوان «شیوه‌های نوین نوازندگی سازهای موسیقی ایرانی» ساعت ۱۶ روز سه‌شنبه ۳۱ شهریور ماه در مشهد برگزار خواهد شد.
    مدرس این کارگاه آموزشی، وحید رضادوست خواهد بود و شرکت در این کارگاه برای هنرجویان سازهای ایرانی در هر سطحی بلامانع است.
    کارگاه شیوه‌های نوین نوازندگی سازهای موسیقی ایرانی در محل مجموعه فرهنگی هنری امام رضا(ع) واقع در پارک ملت برگزار می‌شود.

    .
  • شیرجه مالی

    احمد ناصری
    یک زمانی در دل تاریخ بزرگ شدن‌های ما بود که کارهای خارق‌العاده رخ می‌داد و هنوز هم وقتی فکر می‌کنیم از این حجم توانایی متحیر و انگشت به دهان می‌مانیم؛ یکی از آن کارها شیرجه زدن بود آن هم نه در استخر آب و توپ(امروزی‌تر) و . . . بلکه در دل عروسی.

    دم در عروسی که می‌رسیدیم پدر با همان کت و شلوار مشکی و کراوات قرمز، من را نگه می‌داشت و می‌نشست تا هم قدم بشود و بعد قیافه‌ای جدی به خود می‌گرفت و با تمیز کردن اضافی گلویش، می‌گفت : «ببین می خوام به هیچکی اجازه ندی . . . پولارو که می‌ریزن حواست باشه و سریع برداری.
  • یادی از ابوذر انقلاب

    دنیای اقتصاد- ۱۹ شهریورماه سال‌روز ارتحال آیت‎الله سیدمحمود طالقانی، از چهره‌های شاخص انقلاب، دومین رئیس شورای انقلاب، نخستین امام جمعه تهران پس از انقلاب و عضو مجلس خبرگان است و به همین مناسبت کارگاه آموزشی و جلسه پرسش و پاسخ شاخه جوانان و دانشجویان بنیاد امید ایرانیان خراسان رضوی با عنوان «یادی از ابوذر انقلاب» برگزار شد.



    مدرس دانشگاه، نایب‎رئیس و عضو شورای مرکزی بنیاد امید ایرانیان خراسان رضوی در این جلسه در خصوص دلایل محبوبیت آیت‎‏الله طالقانی در بین مردم به ویژه جوانان انقلابی و گروه‎های متنوع سیاسی سال‎های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی با اشاره به شخصیت چندوجهی ایشان اظهار کرد: او از عمق جان به مبانی حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش اعتقاد داشت و به تعبیری می‎توان گفت بخشی از مجاهدت آیت‏الله طالقانی تبیین و شناخت حاکمیت دموکراتیک مبتنی بر ارزش‎های دینی و انسانی بود؛ او تلاش کرد نشان دهد که بین دین و آزادی، دین و دموکراسی، دین و علم هیچ‎گونه تضاد و پارادوکسی وجود ندارد.
  • اکوتوریسم و فرصت‌ها

    مژگان ثابت تیموری*
    هر فعالیتی در حوزه‌های مختلف، فرصت‌هایی را برای افراد حاضر در محیط پیرامونی و حتی دور اما وابسته ایجاد می‌کند که در صورت هوشیاری و دقت نظر می‌تواند منجر به کسب درآمدهای پایدار شود.


    این قاعده در خصوص گردشگری طبیعی نیز مصداق دارد. به‌طوری‌که با ورود گروه گردشگر به یک محیط طبیعی بسته به طول مسیر دسترسی و یا نفوذ گروه به منطقه مورد نظر (منطقه هدف تفرج) و نیز بسته به قابلیت‌های آن محیط می‌توان فعالیت‌هایی را احیا نمود که اولویت آن‌ها خدمات است.

    به این معنا که در صورت شناسایی یک منطقه به‌عنوان منطقه اکوتوریسمی، ابتدا شناسایی منطقه با کمک افراد محلی صورت می‌گیرد و پس از شناسایی منطقه و زیرساخت‌های مورد نیاز خصوصاً در تفرج‌های گسترده طولانی‌مدت، ساکنان محلی می‌توانند با ارتقاء کیفیت سکونتگاه‌های خود مطابق با بوم‌ساخت منطقه، اقدام به جلب توجه گردشگران نموده و با رفع نیازهای ایشان به کسب درآمد نیز دست یابند.
  • ایستگاهی پرتردد با مسافرانی راضی

    دنیای اقتصاد، زهرا صفدری- روزهای پایانی تابستان ۹۴ فرصتی دست داد تا سری به ایستگاه راه‌آهن مشهد به عنوان مهمترین و پرترددترین ایستگاه مسافری راه‌آهن کشور بزنیم، روزهایی که موج دوم سفرهای تابستانی رو به پایان است و بسیاری از مسافران برای استفاده از آخرین فرصت‌های تعطیلات به مشهد سفر کرده‌اند و حال قصد بازگشت به شهر خود را دارند؛ این روزها ایستگاه راه‌آهن مشهد همچون دیگر روزهای تابستان پرکار و مملو از جمعیت است.

    تصور نمی‌کردم که با یک تماس بتوانم به سرعت هماهنگی‌های لازم برای گزارش و عکاسی از ایستگاه را انجام دهم اما خوشبختانه روابط عمومی راه‌آهن خراسان رضوی در این زمینه همکاری بسیار خوبی داشت و تا آخرین لحظه برای انجام مصاحبه و نشان دادن فضاهای مختلف ایستگاه در کنار ما بود.
  • چالش‌های نظام مهندسی ساختمان

    عکس: دنیای اقتصاد/حسین حسین زاده
    دنیای اقتصاد، ضحی زردکانلو، فاطمه رافع-
    شمارش معکوس هفتمین دوره انتخابات نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی حدود یک هفته به تعویق افتاد و این انتخابات که بنابر اعلام قبلی باید نهم مهر ماه برگزار می‎شد، حالا ۱۶ مهر برگزار خواهد شد.

    در این انتخابات که قرار است به صورت همزمان در ۲۱ نقطه استان برگزار شود، ۱۵ نفر به عنوان عضو اصلی هیأت مدیره و هفت نفر نیز به عنوان عضو علی‎البدل انتخاب می‎شوند و از ترکیب اعضای اصلی هشت نفر در گروه عمران، سه نفر در گروه برق و چهار نفر نیز در گروه معماری و شهرسازی فعالیت خواهند کرد.