دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری کشور میگوید: شواهد و قرائن موجود در امور شهر تهران، «پایان ماموریت انحرافی شهرداران مناطق ۲۲گانه در این دوره از مدیریت شهری پایتخت» را نشان میدهد. فرزانه صادق مالواجرد در دو مقطع زمانی نه چندان دور، سابقه همکاری با پیروز حناچی - یکبار در وزارت راه و شهرسازی و پس از آن در شهرداری تهران- را داشته و اکنون در جایگاه دبیر شورایعالی شهرسازی به سیاستگذاری و به نوعی، نظارت عالیه بر کار شهردار مشغول است. او میگوید: پیشتر شهردار تهران و شهرداران مناطق اختیارات نامحدودی داشتند که بهواسطه آن میتوانستند «خرجتراشی» کنند و به راحتی برای تامین هزینههای ابرپروژههای غیرضرور در پایتخت، مجوزهای ساختمانی مغایر با احکام طرحهای جامع و تفصیلی شهر تهران صادر کنند. رویهای که در این دوره، مدیران جدید شهر اسم آن را «شهرفروشی» گذاشتهاند و با تشریح زیانها و آثار منفی فروش سرمایههای آتی، ارزشمند و محدود شهر تهران (تغییر کاربریهای حیاتی و ارائه تراکم سنگین برای بارگذاری گسترده جمعیتی و ساختمانی در شهر)، قصد توقف آن را اعلام کردند. اکنون این پرسش از سوی شهروندان مطرح است که «آیا ماموریت پولسازی از مسیر انحرافی در شهرداریهای مناطق لغو شده است؟». اختیارات نامحدود ۲۲ شهردار چطور؟ دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری در این گفتوگو مواردی را در پاسخ به این پرسشها شرح میدهد که بیانگر «حرکت شهرداری به ریل قانون» و «گذار از تهرانفروشی» است.
تا حدود سال ۱۳۷۰ و پایان دوره طرح جامع (قدیم) شهر تهران، ضوابط ساختوساز طرح تفصیلی و منطقهبندی سکونتی آن تا حدود زیادی رعایت میشد. با قطع کمکهای بلاعوض دولت و مساله خودکفایی شهرداریها در نتیجه وابستگی این نهاد به درآمد حاصل از ساختوساز، تخلف از ضوابط طرح تفصیلی در قالب تراکمفروشی و اخذ جرایم ماده صد موجب بینظمی در شهر و زائلشدن دانش شهرسازی شد.
در شرایطی که دشمنان کشور با به راه انداختن جنگ روانی شدید قصد در القای ناتوانی مدیران در مقابله با تحریمهای اقتصادی یکجانبه آمریکا دارند در داخل کشورمان هم برخی هم نوا با دشمنان بر طبل نفاق و وحدتشکنی میکوبند و در این راه از هیچ حربهای همچون شایعهپراکنی فروگذار نمیکنند. در همین راستا چندی است که وزیر نفت در سیبل انتقاد دلواپسان قرار گرفته و هر از گاهی اخبار ضد و نقیضی درباره او منتشر میشود. این بار حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر که پیشتر زنگنه را به استخدام خارج از ضوابط برخی از افراد در وزارت نفت متهم کرده بود، از کشف جاسوس زن و نفوذ یک باند در این وزارتخانه حساس و حیاتی خبر داد.
مشاوران امنیتی کاخ سفید در حالی این هفته به منطقه خاورمیانه سفر کردند که رئیسجمهور آمریکا پس از سرنگونی پهپاد «گلوبال هاوک» بر فراز آبهای خلیج فارس بار دیگر تاکید کرد که حاضر به مذاکره با ایران بدون هیچ قید و شرطی است اما در عین حال روز دوشنبه با امضای یک فرمان اجرایی، تحریمهای تازهای علیه ایران تحمیل کرد.
این هفته انتشار فیلمی از درگیری ماموران پلیس پایتخت با دختری جوان در پارک پلیس تهرانپارس به سرعت در شبکههای اجتماعی خبرساز داشت و واکنشهای متفاوتی برانگیخت. در این ویدئو که صدای فریادهای دختر جوان دیدن صحنههای درگیری را به شدت سخت و دشوار میکند، نیروی پلیس برای بازداشت متوسل به زور شده است.
وضع نابسامان این سیاره آبی که نقطه بسیار کوچکی در میان منظومهها و کهکشانهای بینهایت جهان هستی است، خیلی نگرانکننده است؛ گرمایش زمین، تغییر اقلیم، آتش گرفتن وسیع جنگلها، نابودی زنجیرههای زیستمحیطی، افزایش تبخیر و تعرق، جهش ویروسهای خطرناک، تنشها و بحرانهای آبی، تسریع در روند تکثیر حشرات، افزایش دوبرابری توفانهای اقیانوسی خطرناک و خودکشی دستهجمعی آبزیان بزرگ.
در این کتاب چگونگی نقش فضاهای معماری در تجلی مفاهیم در فیلمهای معناگرا مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. چارچوب نظری این کتاب به سه بخش: نحوه برخورد با فضاهای معماری، چارچوب و دیدگاه فلسفی پژوهش و روش نشانهشناسی تقسیم شده است. نظریه فضاهای معماری بر اساس نظریه «ادراک فضا»ی کریستین نوربرگ شولتز بوده که از اندیشههای هایدگر، مرلوپونتی و ژان پیاژه بهره گرفته است.
در این کتاب به روایت نژادی و خون-بنیاد از ناسیونالیسم ایرانی که قریب یک سده است خود را تنها روایت معتبر از ناسیونالیسم ایرانی معرفی میکند پرداخته و نشان دادهام که این مساله متاثر از ناسیونالیسم رومانتیک آلمانی و نظریههای نژادی نازیسم و اقتدارگرایی فاشیسم است. این کتاب ضمن نقد این گفتمان و مولفههای فکری آن خطر این نوع روایت از ناسیونالیسم ایرانی را برای همبستگی ملی و وحدت سرزمینی بیان میکند و از ناسیونالیسم مدنی، دموکراتیک و متکثر ایرانی بر پایه حقوق شهروندی دفاع میکند. همچنین ضمن شرح مبانی فکری ناسیونالیسم رومانتیک آلمانی و ناسیونالیسم نژادی نازیسم جریانهای فکری و سیاسی معتقد به این نوع ناسیونالیسم نژادگرایانه را در مقاطع تاریخی مختلف بررسی میکند.
کار من سرایندگی ترانه و نویسندگی است. تاکنون پنج کتاب نوشتهام که تنها موفق به چاپِ یکی از آنها با کمک و هزینه پدرم شدم و این کتاب یه مغز تُو کاغذِ کادو نام دارد که دربردارنده هشتاد ترانه از من است و نشر ایجاز آن را چاپخش کرده است. هدفم از سرودن این ترانهها، کمک به گسترش به آن دسته از موسیقی آوازی(پاپ و راک) است که آهنگساز یا آوازخوان به دنبال ترانههایی درخشان هستند.
در تاریخ فلسفه قرن بیستم و در حیطه نظریه ادبی مدرن، والتر بنیامین از هر حیث شمایل یگانهای دارد. دوستی بنیامین با گرشوم شولم، متفکر یهودی موجب آشنایی او با عرفان و الهیات یهود شد. بهعوض رابطه عاشقانهاش با آسیه لاسیس بازیگر تئاتر روس و رفاقت عمیقش با برتولت برشت نمایشنامهنویس و کارگردان آلمانی و همچنین آشناییاش با حلقه فکری فرانکفورت او را به سمت مارکسیسم کشاند. این همه باعث شد جستارهای ادبی و رسالههای فلسفی و سیاسی او آمیزهای باشد از رویکردهای مارکسیستی و مفاهیم الهیاتی با زبانی آمیخته به تمثیل و استعاره و شعر.
سال گذشته قصد داشتم نمایشنامه «دروغ» نوشته فلوریان زلر را اجرا کنم اما شرایط فراهم نشد و امسال این اتفاق افتاد. پیش از این هم میخواستم نمایشنامه «اگه بمیری» این نویسنده با ترجمه تینوش نظمجو را روی صحنه بیاورم که آن اثر توسط سمانه زندینژاد اجرا شد.
چند سالی است که درباره پترن و بافت مطالعه میکنم و در مجموعه قبلیام آثاری در این زمینه نمایش دادم که نام آنها را عکسبافته گذاشته بودم. شیوه کار اینگونه است که با عکسهای مستند الگوهای مختلف ایجاد میکنم. در مجموعه جدیدم این پترنها با تصاویری از سفرنامه مادام دیولافا که یک شرقشناس فرانسوی است، ترکیب شدهاند. در سفرنامه او تصاویر بسیار جالبی از ایران وجود دارد و نگاهش به شرق برایم جالب بود.
پنجاه و دومین اجرای اپرای حلاج را از اول مرداد ماه ۹۸ در محوطه «حیاط هنر» مجموعه نیاوران روی صحنه خواهیم برد. تلاش کردیم امسال هم این اجرا را در موزه سعدآباد روی صحنه ببریم، اما بهدلیل عدمهمکاری منصرف شدیم و در نیاوران روی صحنه خواهیم رفت. تغییرات عمده این کنسرت در بخش اجرا و فرم و حرکات سماع و نمایشی اتفاق افتاده و از ابزارهای فنی مدرنتری هم استفاده خواهیم کرد تا با چیدمانی مناسب و زیبا مخاطبان به تماشای برنامه بنشینند. سرگذشت غمانگیز حلاج روایتگر بخش مهمی از ساختار اجتماعی و تاریخی و فرهنگی ایران است که پرداختن به این سوژه برایم بیشتر از هر چیز در روزگار امروز از اهمیت برخوردار است. یقین دارم استقبال مخاطبان تنها دلیلی است که باعث شده اپرای حلاج را مجددا به صحنه ببریم. ما بدون حضور سلبریتیها ۵۲ شب این برنامه را اجرا کردیم و قرار است ۳۰ شب دیگر هم ادامه داشته باشد. این برنامه با ۱۲ نوازنده و یک همخوان و ۱۵ بازیگر و سماعگر اجرا خواهد شد و خواننده و بازیگر نقش اول من خواهم بود و محمدحسین صفری نقش شبلی را ایفا خواهد کرد.
برنامه «دستپخت» پنج سال در فرمهای مختلفی اجرا شده و تنها مسابقه آشپزی حرفهای در ایران بوده است. ما از سال گذشته تجربه جدیدی داشتیم و کسانی را که برای شرکت در این مسابقه انتخاب میکردیم افرادی بودند که از آشپزی چیزی نمیدانستند.
موسیقی و رقص محلی به عنوان بخشی از میراث ناملموس هر منطقه شناخته میشود که در هر گوشهای از ایران، جلوههای خاص خود را دارد. یکی از منحصربفردترین رقصها و نواهای محلی متعلق به خطه خراسان است؛ موسیقی خراسانی که تاریخ و فرهنگ مردمان آن بخش از کشور را یادآوری میکند و رقصی با چوب که با آن نواها، همساز میشود.
هیجان قدم زدن روی دریاچه یخزده بایکال و از نزدیک دیدن شاهنشاهی بایکال، شفافترین دریاچه دنیا و یکی از قدیمیترین دریاچههای جهان با ۲۵ میلیون سال عمر باعث شد که برای اولین بار در اواخر بهمن ۱۳۹۵ بهصورت انفرادی به این سرزمین یخی سفر کنم؛ سفری که دو سال بعد، در بهمن ۹۷، ماجراجویی اولین گروه ایرانی را در این سرزمین رقم زد. در آنجا با دوستان روسی که قبلا نیز سفرهایی با هم داشتیم همراه شدم. تجربه بینظیری بود. ماجراجویی در سرزمینی یخزده، درک بادهای شدید و سرد سیبریایی، تامل در افسانهها و اسطورههایی که ریشه در فرهنگ و شیوه زندگی مردم محلی داشت، تعامل با مردم محلی خونگرمی که با طبیعت یخ و بوران دست و پنجه نرم کردهاند و درک تغییر اقلیم من را به این فکر واداشت تا این تجربه هیجانانگیز را با سایر افراد علاقهمند به اشتراک بگذارم. این دومین قسمت از سفرنامه بایکال است.
پارکها یکی از مقاصد گردشگری به حساب میآیند؛ بهانههایی برای گردشگرانی که علاقهمند به گردش در محیطهایی هستند که یا طبیعیاند، یا دستساخته انسان یا تفریحی یا حتی آموزشی. در دنیا اشکال مختلفی از پارکها با کیفیتهای گوناگون وجود دارند. از این پس، در این ستون به معرفی ده پارک جذاب در جهان میپردازیم.
سواد چیست؟ شاید اگر این سوال را از هر کسی بپرسید یک پاسخ ساده به شما بدهد: «توانایی خواندن و نوشتن». این تعریف از مفهوم سواد، قدمتی ۱۰۰ ساله دارد. اما آنچه در دنیای امروز از آن با عنوان سواد یاد میشود فاصله زیادی با این تعریف سنتی دارد. براساس آخرین تعریفی که سازمان یونسکو از سواد ارائه کرده است فردی با سواد محسوب میشود که با استفاده از انواع ۱۲ گانه سواد بتواند در زندگی پیرامونش تغییر بهوجود بیاورد. با نگاهی به آنچه که در نظام آموزش و پرورش ما می گذرد تفاوت میان استانداردهای بین المللی و نظام تعلیم و تربیت ما غیر قابل انکار است. سوال اینجاست. چرا در آموزش و پرورش ما چیزی فراتر از خواندن و نوشتن به دانشآموزان یاد داده نمیشود و دانشآموزان ما به کلی از معانی جدید سواد دور ماندهاند؟ محمد داوری معتقد است ما دچار بحران بیسوادی شدهایم که ریشه در ناکارآمدی نظام آموزشیمان دارد. علی شکوهی تاکید میکند که رویکرد کلان حاکم بر آموزش و پرورش باید به رویکرد جمعی – جامعهشناسانه گرایش پیدا کند. سعیدناجی معتقد است سواد باید به تحول و رشد فرد بینجامد و زندگی او را هدفمند کند. میثم هاشمخانی جنبههای کلیدی فقر آموزشی در قرن حاضر را به بحث مینشیند. ژما جواهریپور بر لزوم همافزایی میان مراکز تحقیقاتی و بازوهای اجرایی دولت تاکید میکند. خسرو سلجوقی نقش جامعه را بهعنوان مطالبهگر و همچنین یاریدهنده دولت در این زمینه پررنگ میداند. اسدالله مرادی شکافهای بزرگ در امر تربیت را مقصر اصلی این نابسامانیهامیداند و بالاخره فاطمه نوروزی ایجاد ساختار مبتنی بر مطالعه را راهبرد اصلی برای برونرفت از این وضعیت میداند.
جراحی ترافیک تهران وارد دومین سال خود شد، اما بهرغم اجرای مرحله دوم این جراحی در سالجاری، پلاکدزدها کماکان در حیاط خلوت ضوابط و مقررات شهرداری و پلیس راهور، با تجاوز به حقوق شهروندان، به نام دیگران وارد محدوده «مشمول پرداخت عوارض» میشوند!
تیم جدید مدیریت شهری معتقد است یکی از روشهای کاهش سهم درآمدهای ناپایدار و سمی از بودجه اداره شهر تهران، افزایش سهم عوارض و مالیات شهری بهعنوان یک درآمد پایدار و مطلوب برای پایتخت است. کارشناسان و صاحبنظران حوزه شهری نیز اگرچه این الگوی تجربهشده در سایر کشورهای دنیا را تایید میکنند، اما معتقدند مدیریت شهری برای افزایش رضایت پایتختنشینان، همزمان با افزایش عوارض و مالیات شهری باید خدمات مناسبتر و مطلوبتری را نیز به شهروندان ارائه دهد. احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران از جمله افرادی است که این موضوع را تایید میکند و میگوید: اگر قرار است مردم بیشتر عوارض پرداخت کنند باید به همان نسبت خدمات هم بیشتر شود.
کارشناسان بازار مسکن خطاب به مالکان واحدهای مسکونی برخوردار از سند رسمی یک هشدار حقوقی مطرح میکنند؛ در شرایطی که بازار پرداخت وام با استفاده از سند رسمی املاک مسکونی در روزهای اخیر در آگهینامههای روزنامهها و فضای مجازی نسبت به گذشته با افزایش محسوسی مواجه شده است کارشناسان مسکن نسبت به این نوع آگهیها و روش دریافت وام از این موسسات به مالکان واحدهای مسکونی هشدار میدهند.
اپلیکیشنی که بتواند کودکان را سرگرم کند به راحتی پیدا شدنی نیست اما بازی Piffle از بازیهای پازلی بسیار جذابی است که در فضایی زیبا اجرا میشود. این بازی برای کودکان طراحی شده و برای هر دو سیستمعامل اندروید و iOS نیز عرضه شده است.
پرشدن حافظه هارد میتواند باعث عملکرد بد کامپیوتر شده و شما فضای کافی برای فایلها و برنامهها ندارید. شما میتوانید با چند تکنیک به راحتی هارد را خالی کرده و باعث افزایش سرعت کامپیوتر خود شوید.
بازار خودرو مدت کوتاهی است که روی آرامش را به خود دیده اما آیا این آرامش ماندگار است؟ آنچه مشخص است تولید خودروهای ناقص رو به افزایش است و عدم تامین قطعه، خودروسازان را وادار کرده که به جای عرضه خودرو به بازار، محصولات تولیدی را روانه پارکینگهای خود کنند. از سوی دیگر اما خودروهایی هم که تجاری میشوند باید با قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار به فروش برسند، قیمتهایی که به گفته رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با قیمتهای متناسب با حاشیه بازار بهمن ۹۷ تعیین شدهاند.
چالشهای تولید محصولات پرتیراژ در نبود خودروسازان فرانسوی از مهمترین سوالاتی است که ذهن خریداران خودرو را به خود مشغول کرده است. سوای مسائل کیفی و افت حتمی کیفیت محصولات فرانسوی داخلیسازی شده، به نظر میرسد صنعت خودروی ایران در حال یک پوستاندازی جدی است.
این روزها اخبار خوبی از خودروسازی کشور به گوش نمیرسد، بهطوریکه از یکطرف خودروهای تولیدی بهجای عرضه به بازار سر از پارکینگ خودروسازان درمیآورند و از طرف دیگر مشتریانی که از طریق فروش فوری و پیشفروش اقدام به خرید خودرو کردهاند از بدعهدی تولیدکنندگان در تحویل خودروهای ثبتنامی گلایهمند هستند.
وقتی سیل به خانههای ما آمد. این مجموعه پرتره ازمردم سه شهر سیلزده آق قلا، اهواز و لرستان است که در سیل سال ۹۸ خانهها و شهر خود را از دست دادند. انسانهای خیلی معمولی که سیل امید آنها را از بین برد. / عکسها: فاطمه بهبودی
جولی ری در دهه ۷۰ میلادی در مورد برنامههای ویژه مدارس دولتی آمریکا تحقیق میکرد و همین موضوع باعث شد کتاب معروفی به نام «روشن کردن ذهنهای درخشان» در مورد استعدادهای درخشان مدارس آمریکا بنویسد. او در کتابش از نوجوانی به نام «تیم» نوشته که بسیار باهوش و خلاق و البته جدی است. تیم اختراعهایی انجام داده بود و با اینکه همیشه با اعتماد به نفس صحبت میکرد، معلمهایش اعتقاد داشتند مهارت رهبری خوبی ندارد؛ ادعایی که سالها بعد غلط از آب درآمد. تیم نام مستعار جف بزوس بود که امروز با ۱۵۷ میلیارد دلار دارایی ثروتمندترین فرد جهان است.
در این روزها که کمآبی و خشکسالی گریبانگیر بخش عظیمی از ایران شده است و زندگی مردم بهخصوص کشاورزان را تحت تاثیر خود قرار داده، چند جوان از منطقه قائنات در خراسانجنوبی ایده استارتآپی خود را برای کمک به اصلاح الگوی مصرف آب در کشاورزی، عملی کردهاند. این افراد که خود نوه کشاورز هستند، سامانه اینترنتی را تاسیس کردند که در آن خریدار زعفران بدون واسطه با کشاورز ارتباط برقرار میکند و با اطمینان از اصالت و کیفیت زعفران، محصولش را مستقیم خریداری میکند. با ما باشید تا با کشمون و داستانهای آن بیشتر آشنا شویم.
«فردریک میشکین»، اقتصاددان فدرال رزرو نیویورک درباره شاخص رکودسنج و منحنی بازدهی اوراق خزانه نوشت: فدرال رزرو بهطور دائم از منحنی بازدهی برای محاسبه احتمال وقوع رکود تا ۱۲ ماه آینده استفاده میکند.
آناتولی کالتسکی اقتصاددان ارشد و رئیس شرکت Gavekal Dragonomics است. ستوننویس سابق تایمز لندن، نیویورکتایمز و فایننشال تایمز و همچنین نویسنده کتاب «سرمایهداری ۴: تولد یک اقتصاد جدید در عواقب بحران» است که بسیاری از تحولات پس از بحران اقتصاد جهانی را پیشبینی کرده بود. اقتصاد آمریکا وارد یازدهمین سال بدون وقفه رشد شد، تا رکورد طولانیترین رشد بدون رکود قبلی، در تاریخ اقتصاد این کشور شکسته شود. اما بسیاری از اقتصاددانان از این عملکرد بیسابقه به این نتیجه رسیدهاند که موعد یک بحران اقتصادی فرا رسیده است؛ اگر هم به این زودی نباشد قطعا پیش از انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ رخ خواهد داد.
«شولومو بیآمی» نویسنده «تراژدی عرب-صهیونیست» و بنیانگذار مرکز صلح «تولیدو» در اوهایو آمریکا است که به بررسی مساله سیاست منفعتطلبانه ترامپ پرداخته است.