در آستانه نوروز سفر در کنار پوشاک، شیرینی و آجیل و وسایل منزل، در سبد خرید خانوار قرار میگیرد. بسیاری از خانوادهها منتظر این فرصت هستند تا بتوانند چند روزی را از محل زندگی خود فاصله بگیرند، اندکی فراغت داشته باشند، تفریح کنند و همچنین جاذبههایی را ببینند که تاکنون نتوانستهاند زمانی برای دیدن آنها بگذارند.
پس از برگزاری برخی تجمعات اعتراضی فرقه شیرازی در کربلا، جمعه شب تعدادی از اعضای این فرقه به بهانه اعتراض به دستگیری سیدحسین شیرازی، با حمله به سفارت کشورمان در لندن، پرچم ایران را به پایین کشیدند و پرچمی تحت عنوان «خدام المهدی» را بر بام سفارت نصب کردند.
انتشار ویدئویی از رقص دختران خردسال در «همایش بانوان شاغل شهرداری» که به مناسبت روز زن برگزار شده بود چنان جنجالی به پا کرد که حتی کار را به تشکیل پرونده علیه شهردار تهران و نیز عوامل برگزاری جشن کشاند. این فیلم دستاویزی شد تا رسانههای منتقد نجفی به شدت او را مورد شماتت قرار دهند اما ماجرا به همینجا ختم نشد و انتقادات از تریبونهای رسمی با شدت بیشتری ادامه یافت. آیتالله علمالهدی امام جمعه مشهد اجرای این مراسم را برنامهریزی دشمن دانست و گفت که با رقص یک عده نوجوان و دختر جوان نشان دادند که الگوی جامعه حضرت زهرا(س) نیست بلکه سوفیا لورن است. در همین حال آیتالله نوری همدانی از مراجع تقلید هم رقص عدهای دختر را درد جامعه دانست. در ادامه دادستان تهران از تشکیل پرونده برای شهردار و دیگر عوامل این مراسم خبر داد که به دادگاه احضار شدهاند. از طرفی شایعاتی درباره احضار و گرفتن شناسنامه دخترانی که در مراسم رقصیده بودند منتشر شد که از سوی ناجا مورد تکذیب قرار گرفت. این جنجال در حالی بالا گرفته که برخی آن را سیاسی میدانند و معتقدند انتقادات از نجفی با عملکرد او در مبارزه با فساد در شهرداری و گزارشهایی از تخلف اداری و سوءمدیریت در دوره قبل ارتباط دارد.
ولیعهد بلند پرواز و جوان سعودی پس از سفر به مصر بهعنوان جانشین پادشاه عربستان راهی انگلیس شد تا در دیدار با ملکه و نخستوزیر این کشور بار دیگر به تشریح مواضع اصلاحی خود بپردازد و در کنارآن مقدمات خرید تسلیحات انگلیسی از جمله ۴۸ جنگنده تایفون به عربستان را فراهم کند.در سفر سه روزه ولیعهد عربستان قراردادهایی به ارزش ۲ میلیارد دلار امضا شد که البته جزئیات آنها اعلام نشده است. همچنین دولت بریتانیا و عربستان توافق کردهاند که در سالهای آینده تا ۹۰ میلیارد دلار مبادلات تجاری و سرمایهگذاری متقابل انجام دهند.خرید تسلیحات انگلیسی در شرایطی صورت گرفته که ولیعهد جوان پس از بریتانیا عازم آمریکا خواهد شد و براساس گزارش برخی خبرگزاریها در آنجا هم قرار است قراردادهای خرید موشکهای زمین به زمینی را با ایالات متحده امضا کند که برد آنها به هزار کیلومتر میرسد. اینها همه در شرایطی است که عربستان همواره یکی از مخالفان سرسخت برجام بوده و خواستار جلوگیری از قدرت و نفوذ ایران در منطقه است. برخی تحلیلگران سفر بن سلمان به اروپا را تلاشی تازه برای همسو کردن غرب با سیاستهای ترامپ برای خروج از برجام و نیز اعمال تحریمهای بیشتر در شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران ارزیابی کردهاند.
تب بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۱۸ در حالی گرمابخش روابط دیپلماتیک میان دو کشورکره شمالی و کره جنوبی شد که گرمی این روابط ازسوی مشاور امنیت ملی کره جنوبی، حتی به ایالات متحده آمریکا هم رسید. از زمان روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، جنگ لفظی میان رهبران دو کشور بالا گرفته بود اما شاید کمتر کسی تصور میکرد که تهدیدها و خط و نشانهای طرفین، حالا جای خود را به دیدار و مذاکره بر سر فعالیتهای هستهای و موشکی پیونگیانگ بدهد.
قیمت دلار در واپسین روزهای سال ۹۶ به دلیل افزایش تقاضای ارزی بار دیگر دچار التهاب شد و در معاملات روز دوشنبه با افزایش قیمتی بیش از ۳۰۰ تومان در هر دلار به ۴۸۰۰ تومان رسید. باوجود تدابیر بانک مرکزی برای تزریق آرامش به بازار ارز و بهرغم کاهش نسبی قیمت ارز در هفتههای اخیر، اما این اسب سرکش نشان داد که فعلا رام شدنی نیست و با اقدامات بانکی و مداخلات پلیسی قصد کوتاه آمدن ندارد.
انتشار گزارشی از یافتههای اولیه درباره علت سقوط هواپیمای تهران– یاسوج متعلق به شرکت آسمان با سانحه سقوط هواپیمای جت ترکیه در ایران همزمان شد تا بار دیگر داغ کشته شدن تعدادی از هموطنانمان را در این سانحه تازه کند. در گزارش سازمان هواپیمایی کشوری خطای انسانی به دلایلی چون پرواز در ارتفاع کمتر از ۱۷هزار پایی و محاسبات اشتباه خلبان در مانور، عامل اصلی وقوع این حادثه تلخ عنوان شده است. همچنین بر اساس این گزارش شرکت آسمان با توجه به رعایت نکردن محدودیتهای پزشکی خلبان خود و اجرایی نکردن آرایش فنی لازم بهعنوان مقصر اصلی شناخته شده و البته در کنار آن خلبان نیز در عملکرد خود با ابهامهایی روبهرو است. این در حالی است که شرکت هواپیمایی آسمان با صدور بیانیهای تاکید کرده که زندهیاد خلبان فولاد از اردیبهشت ۹۶ معلم خلبان منتخب سازمان هواپیمایی کشوری بوده که پس از عمل قلب، اجازه داشته تا با یک کمک خلبان بدون محدودیت پزشکى و عملیاتى پرواز کند که این موضوع از طرف شرکت هواپیمایى آسمان کاملا رعایت شده است. انتشار این گزارش در شرایطی صورت گرفته که سازمان هواپیمایی کشوری توصیه کرده است تا زمان حصول اطمینان از رعایت حداقل تطابق آموزشی و عملیاتی مورد تایید ادامه پرواز ناوگان ایتیآر ۷۲ شرکت هواپیمایی آسمان متوقف شود.
اگرچه ادامه توافقات اوپک و متحدان نفتی این سازمان موجب شده که قیمت طلای سیاه همچنان رو به بالا باقی بماند اما در عین حال برخی اختلافنظرها بر سر محدوده قیمتی نفت میان ایران و عربستان، ممکن است آینده توافقات نفتی را بهخطر بیندازد. در حال حاضر ایران بر سرنگه داشتن نفت ۶۰ دلاری تلاش میکند اما سعودیها محدوده قیمتی ۷۰ دلار را برای تامین هزینههای کشور خود مناسب میدانند. این در حالی است که طی ماههای گذشته برخی تحرکات ژئوپلیتیک در کنار پیش بینی رشد تقاضای جهانی برای سال آینده به افزایش قیمت جهانی نفت دامن زده و در حالحاضر هر بشکه نفت خام آمریکا در محدوده قیمتی ۶۲ دلار معامله میشود.برخی تحلیلگران نفتی پیشبینی میکنند با توجه به توافق اوپک مبنی بر محدودیت تولید که به مدت طولانیتری ادامه خواهد یافت، قیمتهای نفت حداقل تا پایان سال ۲۰۱۸ همچنان بالا میماند.این در حالی است که البته نباید اثرات تصمیمگیریهای ترامپ را بر بازار جهانی نفت نادیده گرفت.تصمیماتی که هر یک میتواند در کاهش عرضه نفت از سوی برخی تولیدکنندگان تاثیرگذار بوده و در نهایت موجبات گرانی بیشترطلای سیاه را فراهم کند.
بهارستان نشینان این هفته در شرایطی سه وزیر دولت تدبیر و امید را به استیضاح کشاندند که برخی نمایندگان از زمزمه طرح استیضاح دو وزیر دیگر در مجلس دهم پس از تعطیلات نوروز ۹۷ خبر میدهند. اقدام بیسابقه استیضاح همزمان سه وزیر کابینه دوازدهم که طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه همین هفته اتفاق افتاد در شرایطی صورت گرفت که از عمر وزارت این وزیران در دولت دوازدهم تنها چند ماه گذشته است.
دیدار احتمالی کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، از چند منظر رویدادی تاریخساز خواهد بود. نخست آنکه کره شمالی که دهههاست در انزوای کامل بهسر میبرد، برای نخستینبار از مذاکرات دوجانبه و توافق برای کنترل سلاحهای هستهای سخن به میان آورده است، رویدادی که نه فقط در تاریخ چندین ساله این کشور که در روابط بینالملل نیز نمونهای مثالزدنی خواهد بود. جنبه دیگر این دیدار میتواند به تغییر موضع ناگهانی ترامپ در قبال کرهشمالی مربوط شود.
روز دوشنبه سیاستگذار گام بلندی در همسانسازی قیمتها در بازار ارز انجام داد. در این روز، یکی از صرافیهای بزرگ دولتی قیمت دلار در حجم عمده را در آستانه مرز ۴ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین کرد. این قیمت نزدیک به نرخ بازار غیررسمی، بازار کشورهای همسایه و تقریبا معادل با ارزش دلار نسبت به نرخ حواله درهم بود.
بهای نفت هرچند در یک سال گذشته مسیر روبه رشدی را طی کرده، اما رشد تولیدات آمریکا خطری است که میتواند قیمتها را در مسیر نزولی قرار داده و به زیر ۶۰ دلار بکشاند. با این حال سه تصمیم ترامپ ممکن است مانع از رشد عرضه در بازارهای جهانی شود و از قیمتها حمایت کند. اول اینکه احتمال تحریم آمریکا علیه دو کشور نفتی عضو اوپک یعنی ایران و ونزوئلا عرضه نفت را تهدید میکند.
نخستین استیضاح در کابینه دوم حسن روحانی با طرح سهگانه استیضاح نمایندگان در آخرین هفته کاری پارلمان اجرایی شد؛ استیضاحی که در نتیجه آن علی ربیعی وزیر کار، با رای موافقان و مخالفان استیضاح، بهصورت بسیار شکننده بار دیگر مجوز مجلسیها برای ادامه کار در راس این وزارتخانه را بهدست آورد. عباس آخوندی وزیر راه نیزتوانست برای پنجمین بار از مجلسی ها رای اعتماد بگیرد. او رکورددارترین وزیر پس از انقلاب در استیضاح و رای اعتماد است.
همینطور که مینی بوس از اشتبین به پایین سرازیر میشود، ارس خود را نشان میدهد. رود گل آلود است و سمت دیگر آن زمین ارمنستانیها پیداست. دیدن این رود از نزدیک یکی از اصلیترین جاذبههای رفتن به منطقه آزاد ارس است؛ هر چند که تنها جاذبه گشتوگذار در این منطقه محسوب نمیشود. در حاشیه رود ارس روستای اشتبین قرار دارد که سردر خانههای آن کتیبههای دوران صفویه قرار دارد. طبیعت جنگلی این روستا و باغات متعددی که اطراف آن را فراگرفته، اشتبین را به یکی از روستاهای جذاب برای گردشگری در منطقه آزاد ارس تبدیل کرده است.
منطقه آزاد اروند پرشتابترین رشد را در میان مناطق آزاد تجاری ایران داشته است. این منطقه در مجاورت عراق و کویت و درکنار گذرگاه رودهای اروند و کارون و شهرهای خرمشهر و آبادان قرار گرفته و همین امر سبب شده پتانسیل بالایی در حوزه گردشگری داشته باشد. در سفر به این منطقه میتوانید سنت مردم جنوب را از نزدیک مشاهده کنید و از خوردن غذای جنوبی لذت ببرید.
یکی از مناطق آزاد که نباید هیچ روزی را برای دیدنش از دست بدهید، قشم است. قشم به عنوان بزرگترین جزیره خلیجفارس، شبیه یک دلفین است که جاذبههای بیشماری را برای گردشگران در خود جای داده. مردم قشم، غذاهای دریایی آن و زیباییهای طبیعی آن اصلیترین دلایل سفر به این جزیره هستند. بخش اعظمی از این جزیره، تنها ژئوپارک جهانی کشور به شمار میرود؛ ژئوپارکی که زیباترین سایتهای زمینشناسی را در خود جای داده است.
شمال ایران یکی از مناطق جذاب برای گردشگران به ویژه برای پایتختنشینان است که در هر تعطیلاتی از جاده چالوس و هراز به سمت دریای خزر روانه شوند، حتی اگر ناچار باشند مسیر شش ساعته را در ۲۰ ساعت طی کنند. منطقه آزاد انزلی یکی از مناطقی است که میتوان برای سفر آن هم در نوروز انتخاب کرد؛ زمانی که نه هوا گرم شده و نه سرمای هوا چنان است که رفتن کنار دریا را برای گردشگران دشوار کرده باشد. اما فارغ از لب دریا در این سفر به چه مناطقی میتوانیم سر بزنیم؟
چابهار تنها شهر بندری ایران است که به اقیانوس میرسد. خلیج چابهار نیز بزرگترین خلیج ایران و در حاشیه ساحل دریای عمان به شمار میرود. گفته میشود مساحت بندر چابهار هم عرض جغرافیایی بندر میامی در آمریکاست و آب و هوایی مشابه این بندر دارد. برخلاف گرمای بیامان سواحل جنوب، چابهار به واسطه وزش بادهای موسمی شبه قاره هند، خنک و در عوض در زمستان گرمترین بندر ایران است. از این رو است که آن را چابهار میخوانند که خلاصه شده چهار بهار است. منطقه آزاد چابهار با این مشخصات یکی از مقاصد جذاب برای سفرهای نوروزی به حساب میآید؛ جایی که اغلب ساکنان بومی آن را بلوچها تشکیل میدهند و گرچه زبان رسمی مردم فارسی است؛ اما مردم محلی عمدتا به زبان بلوچی صحبت میکنند.
ماکو در شمال غرب کشور هفتمین منطقه آزاد ایران است. آب و هوای خنک در تابستان و بهار از ویژگیهای شهرهای شمال غرب ایران است و ماکو هم از آن مستثنی نیست. اگر قصد سفر به این منطقه در نوروز را دارید، لباس گرم را فراموش نکنید.
حتما وقتی درباره کیش صحبت میشود، یاد تعداد بسیار هتلهای لوکس آن میافتید یا مازراتیها و لامبورگینیهایی که در خیابانهای آن رژه میروند. کیش گرچه با هدف مدرن بودن پایهگذاری شده، اما چهرهای بومی دارد؛ چهرهای که کمتر دیده و معرفی میشود. دلایل گوناگونی وجود دارد که بخواهیم شما را به دیدن کیش دعوت کنیم (البته اگر تاکنون به این مقصد نرفته باشید).
بررسیها نشان میدهد مجموعهای از عواملی که طی سالهای اخیر باعث ایجاد روند نزولی در تورم شدهاند رفتهرفته از اقتصاد ایران رخت بستهاند. به همین دلیل میتوان انتظار داشت که در سال آتی نرخ تورم تحت تاثیر عبور روند عوامل اثرگذار بر تورم از نقطه عطف، تغییر مسیر دهد. «دنیای اقتصاد» در این گزارش ضمن بررسی مختصات نقطه عطف اقتصاد در سال ۱۳۹۷، به پیشبینی روند متغیرهای کلان اقتصادی در سال آتی پرداخته است.
احتمال افزایش تنش بین ایران و قدرتهای بینالمللی، کاهش نرخ سود بانکی به همراه افزایش نقدینگی، بالا رفتن انتظارات تورمی و انتظارات فنی معامله گران ارزی از جمله محرکهای قیمت دلار در سال آتی خواهند بود. در این شرایط، در صورتی که ریسکهای سیاسی و انتظارات مدیریت میشود، میتوان سالی مشابه سالهای اخیر را برای بازار ارز متصور بود؛ ولی بالا رفتن تنشهای بینالمللی بهخصوص خروج عملی آمریکا از برجام یکی از متغیرهایی است که میتواند بازار ارز را ملتهب کند. با وجود چنین چشماندازی، برخی کارشناسان باور دارند، افزایش نرخ ارز به خودی خود مانعی بر سر راه اقتصاد نیست و حتی میتواند به تولید و صادرات کمک کند؛ منتها این موضوع باید در بستری مدیریت شده رخ دهد؛ ولی اگر رشد نرخ ارز افسارگسیخته شود، میتواند دستاوردهای اقتصادی چند سال اخیر را تحت الشعاع قرار دهد.
عدم قطعیت درخصوص توافق برجام بین ایران و کشورهای طرف مقابل، یکی از عواملی است که نه تنها بازارهای داخلی را با نا اطمینانی مواجه کرده بلکه روابط موثر بینالمللی ایران با سایر کشورها را نیز در معرض تعویق قرار داده است. به همین دلیل فعالان بازارهای داخلی و خارجی همواره به پیش بینی سرانجام توافق برجام روی میآورند. رئیسجمهوری آمریکا که منافع خالص برجام برای کشور خود را منفی تلقی کرده، در ماههای اخیر بارها وعده خروج از برجام را داده است، با این حال در سال میلادی گذشته چندین بار بقای خود در تعهد برجام را تمدید کرده است. این رفتارهای متناقض سردرگمی فعالان بازارها را به مراتب بیشتر از قبل کرده است. در این گزارش پیش بینیها از آینده برجام به ویژه در سال آینده مورد تحلیل قرار گرفته و سناریوهای محتمل بررسی شدهاند. نتایج نشان میدهد که ایران بهعنوان یک سمت توافق تمایل آنچنانی به خروج از برجام ندارد و اگر طرف دوم یعنی آمریکا سناریوی خروج از برجام را در پیش بگیرد، حداقل در بازه یکساله، هزینههای قابل توجهی به اقتصاد ایران وارد نخواهد شد. پشتوانه این کاهش هزینه، روابط عمیقی است که در سالهای اخیر با جامعه بینالملل صورت گرفته و از طرف مقابل رایزنیهای دوباره درخصوص تحریم ایران زمانبر خواهد بود.
سال ۹۶ برای سکه سال پرنوسانی بوده است. دارندگان سکه مطمئنا از روندی که در سالجاری طی شد، رضایت داشتهاند. اما آیا پارامترهای موثر بر قیمت سکه میتوانند سال ۹۷ را نیز سالی جذاب برای علاقهمندان به این بازار کند؟ در پنجمین همایش «چشمانداز اقتصاد ایران» این سوال توسط تحلیلگران مورد بررسی قرار گرفته است که در این گزارش، مروری بر تحلیلهای ارائه شده خواهد شد.
«دنیای اقتصاد» در دومین روز همایش چشمانداز اقتصاد ایران سال ۹۷، فرصتها و مخاطرات بازار ارزهای دیجیتالی را بررسی کرد. وضعیت این بازار نوظهور در ۳ پلان به تصویر کشیده شد. در پلان اول به تاریخچه تکامل پول و چگونگی شکلگیری و ماهیت یافتن ارزهای دیجیتالی بر پایه شبکه بلاکچین پرداخته شد. پس از آن در پلان دوم محاسن تکنولوژی بلاکچین و انواع بسترهای موجود برای استفاده از این شبکه معرفی شدند. در انتها پلان آخر، سیر تکامل ارزهای دیجیتالی را با معرفی ۳ نسل پیشتاز این حوزه ترسیم کرد. تمایز، کاربرد و آینده بیتکوین، اتریوم و ریپل به عنوان نمایندگان این ۳ نسل بررسی شدند.
بهار و عشق دو مفهوم پرتکرار در ادبیات ایرانی است. این میزان توجه به این دو مقوله در ادبیات و شعر که محمل اندیشه و حکمت بوده است، بیدلیل نیست. بیراه هم نیست اگر نوروز و گرامیداشت بهار را مهمترین آیین فرهنگ ایران باستان نام بگذاریم. آیینی که مفهوم زندگی پس از مرگ و معاد موعود را در ذهنیت و اندیشه ایرانی همواره بازتولید کرده است. در این گزارش نگاهی خواهیم کرد به اهمیت نوروز در ایران باستان و ارتباطش با آیینهایی که ایرانیان در طول سدهها و سالها برای گرامیداشت آن برگزار کردهاند.
آفتاب سال ۹۶ هم تدریجا از بام روزگار غروب کرد؛ سالی که آبستن حوادث ناخوشایند بسیار بود، از زلزله ۳/ ۷ ریشتری کرمانشاه تا حادثه غمبار کشتی سانچی. اگرچه در زمینههای علمی و هنری دستاوردهای تازه و امیدبخش پدید آمد. در اینجا نگاهی میاندازیم به برجستهترین وقایع سالی که گذشت.
اتاقفکرهای معتبر جهان به بهانه سال نو میلادی، پیشبینیهایی درخصوص اتفاقات سال پیشرو ارائه کردند. اکنون که سال ۱۳۹۶ رو به پایان است، بسیاری از مردم به دنبال آن هستند بدانند تا چه خطراتی جامعه جهانی را در سال آینده تهدید میکند. دنیل فرانکلین، ویراستار «اکونومیست» در گزارش «جهان در ۲۰۱۸»، درخصوص اتفاقات سال پیشرو اینگونه مینویسد: «سال آینده در بسیاری از جنبهها همچون چالش هستهای کرهشمالی، گفتوگوهای «برگزیت»، اصلاحات اقتصادی چین، انتخابات میاندورهای آمریکا و انتخابات ریاستجمهوری در برزیل و مکزیک حیاتی خواهد بود. در این سال شاهد نبردهای جذاب برای اثرگذاری، ایدهها و رهبری خواهیم بود.» در این باره سعی شده است در این گزارش با استفاده از گزارش نهادهای معتبر بینالمللی (نظیر «اکونومیست»، «مجمع جهانی اقتصاد»، «پیدبلیوسی»، «فایننشال تایمز» و...)، اتفاقات مهم جهان در سال ۱۳۹۷ (یا همان سال ۲۰۱۸ میلادی) مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به گستردگی موضوعات سعی شده است پیشبینیها به تفکیک حوزههای مختلف طبقهبندی شوند.
دیماه ۹۶، ماه به رسمیت شناختن حق اعتراض درایران بود. آنچه موجب شد تا برای اولینبار مقامات ارشد کشوردرسخنانشان به اعتراضات سیاسی و اقتصادی مردم بهعنوان یک مطالبه رسمیت ببخشند، ۷ روز اعتراض مردمی در شهرهای مختلف کشور بود. جرقه این اعتراضات ابتدا درشهر مشهد زده شد؛ تجمعی هرچند کوچک که تنها شعارهای مطرح آن مطالبات اقتصادی و اعتراض به گرانیها بود. اما خیلی زودتر از آنچه تصور میشد دامنه این اعتراضات به شهرهای دیگر نیز کشیده شد و در بسیاری از شهرها به مطالبات سیاسی با چاشنی مطالبات اقتصادی بدل شد.شاید همین گستردگی اعتراضات بود که مقامات را غافلگیر کرد. هرچند برخی از مسوولان امر بعدها اعلام کردند که این اعتراضات را پیشبینی کرده بودند اما بهنظر میرسد که نبود لیدری مشخص دراعتراضات دیماه بیش ازهمه مقامات کشور را با یک رویداد عجیب در ایران روبهرو کرد. این همان موضوعی است که عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور در گفتوگوی اخیرش با روزنامه ایران هم به آن اشاره کرد و با بیان اینکه «اعتراضهای دیماه در ۱۰۰ شهر بود»، گفت: «معلوم نبود لیدرها چه کسانی هستند؛ موضوع اعتراض، سیاسی صرف نبود و در ۴۰شهر به خشونت تبدیل شد.»
سال ۹۶ با هیجان بزرگترین اتفاق سیاسی چهارساله ایران آغاز شد؛ انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم. فارغ از آنچه بهعنوان فعالیت و هیجانات انتخاباتی در فضای عمومی ایران در سال ۹۶ پدید آمد، جزئیات مرتبط با مقوله انتخابات ریاست جمهوری را میتوان در طیف زمانی یک ساله مورد بررسی قرار داد که مهمترین آنها عبارت است از «تایید صلاحیت نامزدها»، «مناظرات انتخابی» و «برگزاری انتخابات و نتیجه نهایی».
توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام بعد از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا همواره در «شک و ابهام» حفظ یا خروج واشنگتن از این توافق بوده است. ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی، برجام را بدترین توافق تاریخ توصیف و پس از آن هر ۱۲۰ روز که باید پایبندی ایران به تعهداتش را تایید و تعلیق تحریمها را نیز تمدید کند به نوعی مساله و مشکل ایجاد کرده است. البته با وجودی که ترامپ بارها گفته بود که این توافق را لغو میکند؛ اما تا به امروز آن را تمدید کرده است. ترامپ نوبت قبل که پایبندی ایران به برجام را تایید کرد خطاب به کشورهای اروپایی و با ذکر شروطی گفت که دیگر آن را تایید نخواهد کرد و این آخرین بار است. از جمله شروط ترامپ، اجازه بازرسیهای نظامی در همه سایتهای ایرانی مورد درخواست بازرسان بینالمللی، ضمانت این مساله که ایران هرگز حتی به تملک سلاح هستهای نزدیک هم نمیشود، نداشتن تاریخ انقضای مفاد توافق و ارتباط دادن موشکهای دوربرد و برنامههای تسلیحات اتمی ایران بود و بر این اساس ترامپ خواستار آن شد که ساخت و آزمایش موشک توسط ایران مشمول تحریمهای شدید شود.
روابط ایران و عربستان سعودی در نظام منطقهای خاورمیانه تنشزا و در حال ورود به فرآیندهای تقابل آشکار است که نشانههای آن پس از حمله به سفارت عربستان در تهران و قطع روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور آشکار و بنا به ماهیت رقابتزای روابط در سطح منطقهای و حجم اختلافات تاریخی دو کشور، در فرآیند تشدید قرار گرفته است. در این چارچوب و با بحرانی شدن یکی از کانونهای مورد مناقشه بهخصوص در سوریه که نقش مهمی در افزایش یا کاهش قدرت رقیب دارد، تنش موجود میتواند روند تخاصم را به سمت فرآیندهای خارج از کنترل هدایت کند. این وضعیت اگرچه همچنان فاصله زیادی با جنگ مستقیم دارد، اما گستره تخریبی آن میتواند روابط دوجانبه و همچنین بحرانهای منطقه را به سمت وضعیتی هدایت کند که بازسازی آن مستلزم زمان، هزینه و اقدامات مضاعف اعتمادساز است.
حدود ۴ سال پیش وقتی نیروهای داعش به سمت شمال و غرب عراق یورش بردند و شهر مهم و حیاتی موصل، دومین شهر این کشور را تصرف کردند، ابوبکر البغدادی آنقدر از پیروزی خود و حفظ آن اطمینان داشت که در مسجد جامع نوری این شهر خلافت خود خواندهاش را رسما اعلام کرد. سه سال بعد، سرانجام پس از حدود یکسال زد و خورد در اطراف موصل و سپس در خود شهر که بین نیروهای ائتلاف آزادسازی موصل و نیروهای وفادار به داعش در جریان بود، در اکتبر ۲۰۱۷ حیدر العبادی، نخستوزیر عراق رسما اعلام کرد که موصل آزاد شده است.
سالی که در پیش رو داریم میتواند نقاط تاریک و روشن فراوانی داشته باشد. این امر را میتوان با نگاهی به سالی که گذشت دریافت؛ آمارها از وضعیت نابسامان امنیتی حکایت دارند، افراطیگری در نقاط مختلف دنیا رشد نشان داده است، وضعیت محیطزیست و مساله گرمایش زمین همچنان موضوعی حل نشده باقی مانده است، جنگ تجاری قریبالوقوع است و رقابت هستهای هم ادامه دارد. اما نقاط روشنی هم میتوان در این وانفسا یافت. اخیرا مذاکراتی بین مقامات دو کره به بهانه المپیک زمستانی رخ داده است و مقامات کره جنوبی و ایالات متحده خبر از دیدار قریب الوقوع رهبران کره شمالی و ایالات متحده میدهند. این برای جامعه جهانی و منطقه شرق آسیا خبر خوبی است. پس از ماهها جنگ لفظی میان رهبران و مقامات کره شمالی و ایالات متحده، شرایط در منطقه اخیرا پر تنش شده است و کره شمالی برای پرتاب موشکها از هر نوعی بیتابی کرده است. اکنون خبر میرسد دیداری آن هم در بالاترین سطح قرار است، رخ دهد. چانگای یون، مشاور امنیت ملی کره جنوبی، طی سخنانی در کاخ سفید گفت که ترامپ پذیرفته است تا ماه مه با رهبر کره شمالی دیدار و درباره خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره گفتوگو کند.
بخش صنعت، معدن و تجارت سال ۹۶ را چگونه سپری کرد؟ تغییر دولت و روی کارآمدن دولت دوازدهم موجب شد تا مهمترین اتفاق بخش صنعت، معدن و تجارت در سال ۹۶ به تغییر کرسی در این وزارتخانه اختصاص یابد؛ بهطوریکه محمد شریعتمداری با جلب نظر بهارستاننشینها اواخر مردادماه توانست پست وزارت را از محمدرضا نعمتزاده تحویل بگیرد. شریعتمداری «ارتقای بهرهوری در بخش صنعت، معدن و تجارت، افزایش رقابتپذیری صنعتی کشور و پیوستن به زنجیره ارزش جهانی صادرات محور، افزایش سهم ارزش افزوده صنعتی از تولید ناخالص داخلی در راستای صنعتی کردن کشور، افزایش سهم ارزش افزوده صنعتی کشور در ارزش افزوده صنعتی جهان، افزایش سهم صادرات صنعتی کشور در صادرات صنعتی جهان، افزایش سهم و نقش بخش خصوصی در فعالیتهای بخش صنعت، معدن و تجارت، افزایش سهم تولیدات با فناوری متوسط و بالا در ارزش افزوده و صادرات صنعتی کشور، توسعه اشتغال پایدار در بخش صنعت، معدن و تجارت، افزایش جذب سرمایهگذاری خارجی، افزایش کارآیی نظام توزیع کالا و خدمات، ارتقای سهم معدن و فعالیتهای معدنی در اقتصاد و الحاق به سازمان تجارت جهانی» را بهعنوان اهم برنامههای خود اعلام کرد. اهدافی که اجرایی کردن آنها نیازمند زمان و فراهمکردن زیرساختها در بخشهای مختلف است.
بخش صنعت و بازرگانی در سال آینده شاهد اتفاقهای جدید خواهد بود. برنامهریزی متولیان صنعتی و معدنی کشور برای بهرهبرداری بیشتر از این دو بخش میتواند رزوهای خوبی را برای آنها رقم بزند. از سویی شاید بتوان مهمترین رخداد سال ۹۷ در بخش بازرگانی که در اواخر سال اتفاق خواهد افتاد را انتخابات پارلمان بخش خصوصی دانست. انتخاباتی که هر ۴ سال یک بار برگزار میشود و گروههای مختلف را از طیفهای متفاوت به فعالیت وا میدارد. شور و هیجان انتخابات اتاق بازرگانی کم از سایر انتخابات ندارد. در انتخابات دوره گذشته، ۳۴ حوزه انتخاباتی برای اخذ رای در سراسر کشور وجود داشت؛ ۳۱ اتاق در مرکز استانها و سه اتاق هم در سه شهرستان وجود دارد که در تمام این اتاقها انتخابات دوره قبل برگزار شد. در کل کشور ۳۷ هزار و ۷۰۰ نفر کارت بازرگانی معتبر داشتند که به موجب قانون انتخابات، از این تعداد ۲۷ هزار و ۸۵۶ نفر اعم از حقیقی یا حقوقی واجد شرایط رای دادن بودند. طبق قانون انتخابات دارندگان کارت بازرگانی که حداقل یک سال از زمان صدور آن گذشته باشد، مجاز به رای دادن در این دوره از انتخابات بودند. حال با افزایش تعداد کارتهای بازرگانی که طی این سالها صادر شده، مسلما تعداد رایدهندگان افزایش خواهد یافت. در دوره قبل، در انتخابات اتاق بازرگانی تهران، مشارکت بیسابقهای رخ داد و افراد زیادی توانستند رای خود را به صندوق بیندازند.
امسال، خرید و فروش واحد مسکونی در پایتخت بعد از دست کم سه سال رکود عمیق، وارد فاز رونق شد. معاملات مسکن البته از اواخر سال گذشته در فاز پیش رونق - میانه رکود و رونق- قرار گرفته بود به این معنا که حجم خرید اندکی رشد و مراجعه متقاضیان مسکن به بازار به شکل محسوس افزایش پیدا کرد. سال ۹۵ حجم معاملات مسکن در تهران ۶ درصد نسبت به سال ۹۴ افزایش پیدا کرد. مراجعهها طی ماههای پایانی سال ۹۵ تا نیمه امسال، از اواخر پاییز ۹۶ به تحرک قابل توجه در بازار معاملات ملک منجر شد.در فاصله آذر تا بهمن ماه، معدل فروش آپارتمان مسکونی در تهران بیش از ۳۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۵ افزایش پیدا کرد. تعداد معاملات خرید مسکن در تهران طی ماههای اخیر بیانگر پایان رکود در این حوزه است. در سه ماه منتهی به پایان بهمن ماه ۹۶، حجم خرید و فروش واحد مسکونی در تهران حول و حوش ۱۷ هزار واحد در ماه بوده است که وضعیت رونق را نشان میدهد.
شروع سال جدید در بازار مسکن، یک تفاوت شاخص با معاملات ملک ابتدای امسال دارد و آن «اختلاف فاز» بین دو بازار است. بازار مسکن در ابتدای سال ۹۶، همچنان در ایستگاه پایانی رکود معاملاتی قرار داشت و آنطور که نشانهها از درون بازار حکایت میکرد، اگر چه بازار تا حدودی در مسیر بهبود قدم گذاشته بود اما شروع سال ۹۶ در بازار مسکن براساس متغیرهای اقتصادی، به فاز پیش رونق خفیف شباهت داشت. اکنون فاز بازار مسکن، رونق معاملات است. بر این اساس، سال ۹۷ بازار مسکن با فاز متفاوت از مدت مشابه سال جاری –غیررکودی و به مراتب جلوتر از پیش رونق- شروع میشود. درحال حاضر، همین اختلاف فاز بازار بین مسکن ۹۶ و مسکن ۹۷ آن هم مربوط به دوره زمانی شروع سال را یک تفاوت عمده میتوان مطرح کرد.
مهمترین رویدادهای فناوری در سال ۹۶ برای ایران در ماههای اول سال رخ داد؛ آنجا که پس از معرفی کابینه حسن روحانی و دادن رای اعتماد نمایندگان مجلس به وزرای پیشنهادی رئیسجمهور، محمدجواد جهرمی جوان وارد دولت شد تا بر صندلی محمود واعظی بنشیند. وزیر فعالیتش را در وزارت ارتباطات در شرایطی آغاز کرد که بسیاری بر سابقه فعالیت او در وزارت اطلاعات اشاره میکردند و نگران آن بودند. اما شروع به کار او در وزارت ارتباطات همراه شد با حضور پیوسته و دائم او در شبکههای اجتماعی و به ویژه در توییتر که تا این لحظه استفاده آن برای کاربران عادی از سوی مقامات دادستانی مسدود شده است. اما فعالیت وزیر در این شبکه اجتماعی نشان داد که او تمایل زیادی به برقراری ارتباط با مردم از طریق فضای مجازی دارد تا جایی که شروع بسیاری از تغییرات در این وزارتخانه تا این لحظه در اعلام رسمی در توییتر شخص وزیر رقم خورده است.
زیرساختها در کشور ما بیش از آنچه همگان بر آن واقف هستند نیازمند روزآوری است و بر این اساس اگر وزارت ارتباطات را یکی از شاخصترین وزارتخانهها در این زمینه بدانیم، اغراق نیست. اما آنچه بیش از همه بهعنوان عوامل تحرک و پویایی جامعه از وزارت فناوری مورد انتظار است وجود فضایی توام با آرامش و آسودگی برای فعالیت فعالان استارتآپهاست. استارتآپها، کسبوکارهای آنلاین، برنامه نویسان بازیهای کامپیوتری و فعالیت تلویزیونهای مجازی در سالهای اخیر به خوبی در تمام دنیا رشد کردهاند. بررسی معدودی از میزان درآمدزایی این فرصتهای مجازی نشان میدهد که اهمیت پرداختن به این فضا در سالهای آتی ضروری است. به اذعان فرمانده بسیج وزارت ارتباطات که اخیرا اعلام شده ۱۸۰ هزار خانواده ایرانی از تلگرام درآمد مستقیم دارند و بیش از چند ده میلیارد تومان گردش مالی از این پیام رسان به ثبت رسیده است، همچنین وزیر ارتباطات میگوید با وجود اینکه حدود ۴ درصد از توسعهدهندگان نرمافزارهای موبایل محور ایران مشغول توسعه بازیها هستند اما ۳۰ درصد از درآمد کل توسعه دهندگان را به خود اختصاص دادهاند. نکته جالب بالا بودن متوسط اشتغال این کسب و کارهای نوپا نسبت به سایرین است. بنابراین یکی از مهمترین اولویتها برای سال آینده فرصت دادن به کسب و کارهای نوپاست تا بیش از پیش خود را اثبات کنند اما پیش از همه باید کمند قوانین دست و پاگیر دولتی و سازمانی را که سد راه آنهاست برچید. به این معنا که دولت تنها فرصت را ایجاد کند تا آنها خودبه خود رشد میکنند.
سال ۹۶ را میتوان نقطه عطفی برای همه بازارهای مالی کشور دانست، جایی که پس از بیش از یک دهه بورس، ارز، سکه و مسکن توانستند بازدهی بالاتر از نرخ عمومی تورم کسب کنند. در این میان، بازار سهام تا اواسط زمستان با کسب بازدهی بالا پیشتاز همه بازارها بود، روندی که در هفتههای پایانی سال تغییر کرد.
پس از یک سال پرتلاطم در تمامی بازارهای مالی کشور، سرمایهگذاران درحال برآورد وضعیت و تعیین استراتژی خود برای سال ۹۷ هستند. سالی که از نگاه بسیاری از اقتصاددانان و فعالان بازارهای مالی مملو از «عدم قطعیتها» است. چه در حوزه اقتصادی اعم از داخلی و خارجی و چه در حوزه غیراقتصادی و سیاسی نااطمینانیهای متعددی وجود دارند که سرمایهگذاران به ویژه سهامداران بورسی باید با توجه به برآیند آنها تصمیمگیری کنند. بنابراین، چهار بازیساز اصلی بورس در سال آینده بررسی شدهاند و سناریوی احتمالی مورد رصد قرار گرفته است.
نفت در سالی که گذشت توانست مسیر رو به رشدی را طی کند. توافق اوپک، ریسکهای ژئوپلیتیک، رشد تقاضا و کاهش ارزش دلار در کنار افزایش تولید نفت آمریکا از جمله عواملی بودند که موجب نوسان قیمتها در این سال شدند. نفتخام آمریکا در سال ۱۳۹۶ بیش از ۱۴ دلار معادل ۲۹ درصد رشد کرد و از قیمتهای نزدیک به ۴۸ دلار به بیش از ۶۲ دلار رسیده است، این نفت شاخص بهطور متوسط حدود ۵۲ دلار معامله شد. برنت، نفت شاخص بازار لندن نیز نزدیک به ۱۴ دلار معادل ۲۶ درصد رشد کرد و از قیمتهای حدود ۵۲ دلار در حال حاضر نزدیک به ۶۶ دلار معامله میشود. متوسط قیمت نفت برنت نیز ۵۷ دلار بر بشکه بوده است. نوسانات بازار در سال ۹۶ را میتوان در سه بازه زمانی بررسی کرد.
سالجاری برای نفت در حالی رو به پایان است که انتظار موسسات مطالعاتی و همچنین پیشبینیهای سازمانهای بینالمللی از روند عرضه و تقاضای طلای سیاه در سال آینده، چشمانداز مثبتی از قیمت نفت خام در سال ۹۷ ترسیم میکند.
سال ۹۶ اگر چه سال تحویل دولت یازدهم به دوازدهم و حضور وزرای جدید در کابینه دولت بود با این حال سیاستهای خودرویی در این تغییر و تحولات روند ثابتی داشت، بهطوری که در بخش تولید و واردات ادامه روند دولت یازدهم بود. اما اتفاقات خودرویی در سال جاری در حوزه تولید و واردات قابل بررسی است.
با توجه به سیرصعودی تولید خودرو در کشور، برخی از کارشناسان سال ۹۷ را سال بحران تقاضا میخوانند. در حال حاضر صادرات خودرویی به کمترین میزان خود طی سالهای گذشته رسیده و خروج فرسودهها نیز از برنامه شفاف و مدونی پیروی نمیکند به همین دلیل به نظر میرسد که نسخه رشد تولید خودرو تنها برای بازار داخل پیچیده شده است. بر این اساس کارشناسان با توجه به اشباع بازار داخل از خودروهای قدیمی و پرتیراژ تاکید میکنند که اگر روند تولید با توجه به شرایط کنونی پیش رود بهطور حتم سال آینده بازار با بحران تقاضا روبهرو خواهد بود. اما در کنار تولید، تعیین قیمتها نیز سال آینده پرحاشیه خواهد بود بهطوری که بازار خودرو کشور روزهایی همراه با افزایش قیمت را نسبت به امسال تجربه خواهد کرد، چه آنکه خودروسازی کشور با پیشبینی تحقق لایحه بودجه ۹۷ دولت، تورم عمومی، بازگشت احتمالی برخی محدودیتهای بینالمللی و همچنین حذف خودروهای قدیمی روبهرو خواهند بود.
بانکها در سال ۱۳۹۶، مانند سالهای قبل با برخی از چالشها روبهرو بودند، نمادهای بورسی بسیاری از بانکها همچنان بسته باقی مانده است و مطالبات غیرجاری بانکها نیز به شکل اسمی افزایش پیدا کرد، هنوز بانکها با مشکلات ترازنامهای دست و پنجه نرم میکنند و از سوی دیگر، شرایط نیز برای کاهش نرخ سود بانکی مهیا نیست. اینها موضوعاتی هستند که در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت و بانک مرکزی باید راهکاری برای حل آن اتخاذ کند. آمارها نشان میدهند که پس از اجرایی شدن دستور بانک مرکزی برای کاهش سود سپرده بانکی در شهریورماه، میزان سپردههای کوتاه مدت شبکه بانکی کشور با افت ۳۸/ ۲۰ درصدی مواجه شد و در مقابل، مطابق پیشبینیها، سپردههای بلندمدت ۳۹/ ۲۷ درصد رشد داشت. این موضوع نشان میدهد که در این مدت بسیاری از سپردههای کوتاه مدت به سپردههای بلندمدت تبدیل شدند.
پس از سال ۱۳۹۲، نوسانات در بازار ارز و طلا کاهش یافت، همچنین رشد صعودی قیمت مسکن متوقف شد، در این شرایط روند نرخ تورم نیز نزولی شد و در نتیجه بسیاری از سرمایهگذاران خرد ترجیح دادند منابع مالی خود را در بانکها سپردهگذاری کنند. از سوی دیگر نرخ تورم نیز مسیر نزولی را طی کرد و در سال ۱۳۹۳ به کمتر از نرخ سود سپردهها رسید. این موضوع یعنی نرخ سود واقعی بانکها (نرخ سود اسمی منهای نرخ تورم) مثبت شده بود، رخدادی که با توجه به بالا بودن نرخ تورم در کشور ما، کمتر اتفاق افتاده است. افزایش بازدهی سرمایهگذاری در بازار پول باعث شد بسیاری از سپردهگذاران کلان نیز منابع خود را در بانکها سپردهگذاری کنند. از سوی دیگر، بانکها به دلیل مشکلات ترازنامهای و قفل شدن منابع، با کمبود منابع روبهرو شدند، در نتیجه جنگ رقابتی بر سر نرخ سود، در میان بانکها آغاز شد. در این شرایط بانک مرکزی نیز ابزار لازم برای کنترل بانکها در جهت رعایت شاخصهای سلامت بانکی را در اختیار نداشت، از سوی دیگر وجود موسسات اعتباری غیرمجاز باعث میشود که بانکها خود نیز برای منع خروج سپرده، به نرخ سود بالا روی بیاورند. این رویه باعث شد بانک مرکزی با بخشنامههای متوالی، نرخ سود را به شکل دستوری کاهش دهد.
شاید من یکی از خوشبینترین انسانهایی هستم که تا به حال دیدهاید. من به آینده بشریت ایمان دارم. اما همچنین میدانم که ما باید بر بسیاری از چالشها فائق بیاییم تا به آیندهای که میخواهیم برسیم. به عبارت دیگر، من تلاش میکنم تا متوازن باقی بمانم. بنا به هر دلیلی، ما بیشتر تمایل به شنیدن اخبار بد داریم تا اخبار خوب. بخشی از تقصیرها هم به گردن رسانهها است؛ چراکه کشتار، آتشسوزی و هوای آلوده تبلیغات بیشتری را جذب میکنند. یک سوگیری غیرارادی به سوی مراقب بودن در برابر خطر وجود دارد. این رفتار منطقی به نظر میرسد؛ چراکه پیامدهای بیاعتنایی به اخبار بد بالاتر است. از سوی دیگر، این امر درک جمعی ما را از واقعیت که همه نوع پیامدهایی را ایجاد میکند، منحرف میسازد. فائق آمدن بر این سوگیری تلاش مضاعفی را میطلبد و من میخواهم با بیان چند خبر خوشحالکننده در جهان در این راستا به شما کمک کنم. در اینجا برخی از بهترین اتفاقاتی را که امسال رخ داده است فهرستوار بیان خواهم کرد.
در تقویم چینی، سگ نماد وفاداری و وظیفهشناسی و نشانه دفاع و حفاظت کردن است. بنابراین بهتر است کسبوکارها در سال جدید، منطقی و واقعگرایانه پیش بروند و جوانب احتیاط را رعایت کنند. تکنیکهای فنگشویی میگویند در این شرایط، کارآفرینان باید وفادارترین کارکنان خود را حفظ کنند و توصیه میشود سرمایهگذاران لقمه بزرگ برندارند.
ورزش ایران در سال ۹۷ سه رویداد بسیار مهم را در پیش دارد. شاید آنچه در ابعاد وسیعتر خانواده ورزش را درگیر خودش میکند، بازیهای آُسیایی جاکارتا در اندونزی است. هجدهمین دوره بازیهای آسیایی پیشتر قرار بود به میزبانی ویتنام برگزار شود، اما این کشور به دلیل مشکلات مالی از میزبانی کنار کشید تا مسابقات به جاکارتای اندونزی منتقل شود. بازیهای آُسیایی در رشتههای متنوع بین روزهای ۲۷ مرداد تا ۱۱ شهریور ۹۷ برگزار میشود و مسلما اهمیت بسیار زیادی برای ورزش ایران دارد. به خصوص رشتههایی که میدان رقابت آنها قارهای است و در المپیک و جهانی کمتر شانسی برای مدالآوری آنها فرض میشود، به بازیهای آُسیایی بهعنوان یک موقعیت استثنایی نگاه میکنند و بعضا دو - سه سال برای حضور موفق در آن زحمت میکشند. بنابراین از همین حالا میتوان منتظر یک تابستان داغ در بسیاری از رشتههای آبی، رزمی، سرعتی و توپ و تور بود. با این همه اما، سال ۹۷ از دیدگاه ورزشی هرگز با بازیهای آُسیایی یا تورنمنتی شبیه آن در اذهان تداعی نخواهد شد. آنچه شناسنامه ورزشی سال خورشیدی جدید خواهد شد، برگزاری دو تورنمنت بسیار مهم فوتبالی است؛ مسابقاتی که اگرچه وسعت بازیهای آسیایی را ندارد، اما عمق در برگیرندگی آن به اندازه یک ملت است و قطعا شبهای پرهیجانی را برای مردم ایران خواهد ساخت؛ یکی جام جهانی فوتبال و دیگری جام ملتهای فوتبال آسیا.
بدون شک مهمترین اتفاق ورزش ایران در سالی که گذشت صعود تیم ملی فوتبال به جام جهانی بود. اتفاقی که به یمن وجود کیروش برای اولین بار برای دوبار پیاپی رخ میداد. این حقیقتی است که فوتبال در پیشانی ورزش دنیا قرار دارد و صعود به جام جهانی فرصتی است برای تمام کشورهای دنیا که خود را در ویترین این اتفاق بزرگ قرار دهند. نتیجهگیری در فوتبال امروز از شاخصههای پیشرفت کشورها محسوب میشودو جام جهانی با میلیاردها بیننده بهترین زمان برای ساختن تصوری در افکار عمومی جهان متناسب با خواست گردانندگان کشور است.
سه، چهار سال است که فیلمهای اکران نوروز با بیشترین استقبال مواجه میشوند و مخاطبان بسیاری با حضور در سینماها، بازار فروش آنها رونق میبخشند. امسال ترکیب فیلمهای نوروزی با تاخیر بسیار زیادی مواجه شد و تا روزهای واپسین اسفند ماه کسی از فهرست قطعی اکران نوروز مطلع نبود. با این حال از میان هفت فیلمی که در سال نو روی پرده میروند، چهار فیلم احتمالا با بیشترین استقبال روبهرو خواهند شد. این چهار فیلم که از سوی منتقدان هم با استقبال مواجه شدهاند فیلمهای «لاتاری»، «فراری»، «به وقت شام» و «مصادره» هستند. غیر از فراری که سال گذشته در جشنواره فیلم فجر اکران شد و استقبال زیادی هم از آن شد، باقی فیلمها در جشنواره امسال رونمایی شدند. در این گزارش میتوانید اطلاعات و جزئیاتی جالب را درباره این چهار فیلم بخوانید.
هر ساله در آستانه بهار، بسیاری از چهرهها و گروههای موسیقی آلبومهای خود را روانه بازار میکنند. تجربه هم نشان داده که استقبال دوستداران موسیقی از این آلبومها بسیار است و بازار موسیقی در دو هفته پایان اسفند و دو هفته ابتدایی فروردین حسابی برو بیا دارد. در این گزارش برخی از آلبومهایی که بهتازگی منتشر وروانه بازار شدهاند را به شما معرفی میکنیم. هریک از این آلبومها در سبک وسیاق خاصی تولید شده است و احتمالا میتوان برای هر نوع سلیقه موسیقایی در این گزارش آلبومی برگزید. تنها میماند این که طبع شما با کدام یک از آنها بیشتر همخوانی داشته باشد.
دست تلویزیون برای سریالهای نوروزی پر است. بهرغم سال گذشته که پخش مجموعه کلاه قرمزی پس از کشوقوسهای فراوانی منتفی شد، امسال این عروسکهای محبوب دوباره نبض آنتن را در تعطیلات سال نو بهدست میگیرند و همچون سالهای گذشته مخاطبان بسیاری را پای تلویزیون مینشانند. امسال کنداکتور تلویزیون در کنار کلاه قرمزی سریالهای دیگری را نیز دربرگرفته است. در این گزارش مروری داریم به همه سریالهایی که احتمالا با استقبال مخاطبان روبهرو خواهند شد. پایتخت ۵، تعطیلات رویایی، دیوار به دیوار ۲، آرماندو، هیاتمدیره و... سریالهایی هستند که امسال روی آنتن سال نو میروند. علاوه بر این، سریالی به کارگردانی سعید آقاخانی که هنوز نامی برایش انتخاب نشده و البته مجموعه کلاه قرمزی نیز آماده نمایش هستند. اگر میخواهید مجموعههای نمایشی نوروزی را به تفکیک شبکههای پخشکننده بشناسید، این گزارش را تا پایان بخوانید.
نخستین روزهای سال، پس از فراغت از دید و بازدیدها و گشت و گذارها در طبیعت، احتمالا زمان و مکانی برای خلوت کردن با خود و مطالعه بتوان یافت. کتابخوانها به ویژه کسانی که در طول سال مشغله زندگی آنها را از این لذت باز داشته، قدر این ایام را بیشتر میدانند و سراغ قفسه کتابهای نخوانده میروند، آنهایی هم که کتابخانه پر و پیمانی ندارند، سری به کتابفروشیها میزنند و علاوه بر خرید کتاب برای خود، برای دوستان و بستگان هدیه میگیرند. درصورتیکه هنوز کتابی را برای مطالعه نوروزی در نظر نگرفتهایم بد نیست نگاهی به پیشنهادهای این هفته بیندازید. هرچند پیشنهاد کتاب برای گروههای سنی و سلیقههای گوناگون کار دشواری است، تلاش کردهایم در این فرصت مجموعهای از آثار متنوع و البته پرطرفدار را معرفی کنیم شاید برخی از آنها نظر شما را جلب کند.
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که بهصورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه میشود مبتنیبر ریشهیابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکسپیکو است.