شماره روزنامه ۶۰۳۳
|

  • سیاست صنعتی و مساله اجرا

    دنیای اقتصاد-امیررضا انگجی: سیاست‌های صنعتی در دولت آینده باید بیشتر بر حل شکست در زمینه اجرای قراردادها در حوزه‌هایی مانند یادگیری از طریق انجام متمرکز شود. از آنجا که این حوزه نیازمند نظارت و سنجش بیشتری است، گاهی اوقات شرکت‌های خصوصی و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی از سرمایه‌گذاری کافی در این حوزه اجتناب می‌کنند، بنابراین اتخاذ سیاست‌های صنعتی که هم یادگیری صنعتی را تشویق کند و هم اجباری معتبر برای دریافت‌کنندگان این سیاست‌ها فراهم کند، از اهمیت اساسی برخوردار است.
  • ریزش و رویش شریک اول تجاری

    دنیای اقتصاد: افزایش سهم چین در تجارت خارجی ایران، هم درعرصه صادرات و هم واردات کالاهای غیرنفتی نشان می‌دهد که در طول بیش از یک‌دهه گذشته یک چرخش سیاستی و اقتصادی به سمت شرق در کشور صورت گرفته است؛ چرخشی که نتیجه تحریم و برخی عوامل بین‌المللی است.
  • جزئیات تولید و واردات لاستیک اعلام شد

    دنیای اقتصاد: طی ۲ ماهه امسال یک میلیون و ۲۰۷ هزار و ۵۸۷ حلقه لاستیک به ارزش ۹۲میلیون و ۵۷۳هزار دلار انواع لاستیک خودرو وارد کشور و ۴میلیون ۳۶۰هزار و ۲۷۶ حلقه تایر در کشور تولید شده است. به گزارش خبرنگار مهر، بررسی وضعیت واردات لاستیک طی دو ماهه امسال نشان می‌دهد که در این مدت یک‌میلیون و ۲۰۷هزار و ۵۸۷ حلقه لاستیک به ارزش ۹۲میلیون و ۵۷۳هزار دلار انواع لاستیک خودرو وارد کشور شده است. در دو ماهه پارسال ۶۸۳هزار و ۶۳۷ حلقه لاستیک به ارزش ۵۲میلیون و ۱۹هزار دلار وارد کشور شده بود؛ بنابراین واردات لاستیک ۸۹درصد افزایش یافته است. همچنین در دوماهه نخست امسال تولید لاستیک خودرو در بخش سواری ۳میلیون و ۸۸۶هزار حلقه، در بخش وانت ۲۴۸هزار و ۳۶۷ حلقه و تایر باری و اتوبوسی هم ۱۴۳هزار و ۶۵۹ حلقه تولید شده است که در مجموع ۴میلیون و ۳۶۰هزار و ۲۷۶ حلقه تایر در کشور تولید شده است. تایر دوچرخه و موتورسیکلت هم در مجموع ۷میلیون و ۶۳۶هزار و ۱۴۶حلقه با وزن ۵۱هزار و ۴۸۸تن در کشور تولید شده است.
  • غفلت از ارزش اقتصادی آب

    دنیای اقتصاد: متخصصان و کارشناسان حوزه آب در نشستی تخصصی با اشاره به شرایط نامساعد منابع آبی کشور، بر ضرورت تقویت بازار آب و شتاب‌‌‌بخشی به سرمایه‌گذاری‌‌‌ها در این حوزه تاکید کردند. در این نشست، کاهش مستمر نزولات جوی در پنج‌دهه گذشته در کشور، افزایش دما، مصرف ۹۰‌درصد از منابع آب تجدیدپذیر، غفلت از ارزش اقتصادی آب و عرضه رایگان، از مهم‌ترین مشکلات حوزه آب عنوان شد و بر ضرورت کاهش ۴۰میلیارد مترمکعب از مصرف منابع آب براساس نقشه راه آب کشور تاکید شد. کارشناسان همچنین با اشاره به اهمیت همکاری بخش خصوصی در اجرای نقشه راه آب، بر راه‌‌‌اندازی نظام بازار بهینه‌‌‌سازی مصرف آب تاکید و عنوان کردند که تضامین دولتی مناسب برای افزایش رغبت سرمایه‌گذاری در بهینه‌‌‌سازی مصرف آب لازم است و باید از راه‌‌‌اندازی دستوری بازار آب جلوگیری شود. به گفته متخصصان، اهداف مدنظر در حوزه آب، در یک نظام بازار بهینه‌‌‌سازی مصرف آب قابل تحقق است. از دید بخش خصوصی یک بازار آب زمانی می‌‌‌تواند موفق شود که حتما رگولاتور مشارکتی داشته باشد نه دولتی. نهاد تنظیم‌‌‌گر مقررات، شاه‌‌‌بیت این ماجراست که باید از پایداری آبخوان، دیون دولتی و سرمایه بخش خصوصی حفاظت کند.
  • آزادراه تجارت در دولت آینده

    دنیای اقتصاد: آزادی ایران از حصار تحریم‌ها، پایان قیمت‌گذاری دستوری در بازارها و کاهش تدریجی سهم دولت در اقتصاد، مهم‌ترین گام‌هایی هستند که دولت چهاردهم باید برای رسیدن به توسعه اقتصادی اتخاذ کند. بدون این قدم‌های حیاتی، حتی رشد اقتصادی بلندمدت پایدار ممکن نیست. بخش خصوصی کشور به‌دلیل تحریم‌ها و این مداخلات زمین‌گیر شده است و دولت چهاردهم باید زمینه را برای تجدید حیات بخش‌ خصوصی در کشور فراهم کند. نباید فراموش شود که بخش‌ خصوصی موتور رشد اقتصاد در هر کشوری است.
  • رشد ۴۱درصدی مبادلات تجاری ایران و قطر

    دنیای‌اقتصاد: رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در قطر ضمن تاکید بر لزوم تقویت و تعمیق روابط تجاری ایران و قطر از رشد مبادلات تجاری دو کشور در دوماه نخست سال جاری خبر داد.
  • موانع توسعه اکتشافات معدنی

    دنیای اقتصاد: وضعیت‏‏‌ اکتشاف معادن کشور در مقایسه‏‏‌ با سایر کشورهای معدنی‏‏‌، نشان‏‏‌دهنده نیاز کشور به‏‏‌ سرمایه‌گذاری در راستای کشف‏‏‌ ذخایر جدید است‏‏‌. بخش‏‏‌ معدن به‏‏‌عنوان بخش‏‏‌ مهمی‏‏‌ از اقتصاد ملی‏‏‌ و هم‏‏‌زمان تامین‏‏‌کننده مواد اولیه‏‏‌ صنایع‏‏‌، دارای اهمیت‏‏‌ ویژه‏‏‌ای است. با این‏‏‌حال وضعیت‏‏‌ بخش‏‏‌ اکتشاف به‏‏‌عنوان اولین‏‏‌ مرحله‏‏‌ از فعالیت‏‏‌های معدنی‏‏‌ چندان مناسب‏‏‌ نیست و با ادامه‏‏‌ روند فعلی‏‏‌ در بخش‏‏‌ اکتشاف، طی‏‏‌ چند سال آینده با کمبود مواد معدنی‏‏‌ در کشور مواجه‏‏‌ خواهیم‏‏‌ بود. به‌عنوان مثال، کشورهای استرالیا و کانادا در سال ٢٠٢٠، به‏‏‌ترتیب‏‏‌ حدود ١١میلیون متر و ۳.۶میلیون متر حفاری اکتشافی‏‏‌ انجام داده‌اند. میزان حفاری اکتشافی‏‏‌ سالانه‏‏‌ چین‏‏‌ نیز طبق‏‏‌ آمار سال ٢٠١٧ برابر ٥میلیون متر بوده است‏‏‌. این‏‏‌ در حالی‏‏‌ است‏‏‌ که‏‏‌ متراژ حفاری اکتشافی‏‏‌ سالانه‏‏‌ انجام‌شده در ایران با این‏‏‌ کشورها تفاوت معناداری دارد. بررسی بازوی پژوهش‏‏‌های مجلس حاکی از این است که فقدان یا عدم‌انتشار داده‌های اکتشافی، بلوکه‏‏‌ شدن محدوده‏‏‌های‏‏‌ معدنی و تعارضات نهادی‏‏‌ سازمان‌های‏‏‌ مرتبط‏‏‌ از ‏‏چالش‏‏‌های اصلی توسعه فعالیت‏‏‌های اکتشافی است.
  • فرصت‌ها و راهکارهای توسعه تجارت برق ایران

    دنیای‌اقتصاد: براساس برآورد سازمان انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و بهره‌‌‌وری انرژی برق (ساتبا)، پتانسیل برق تجدیدپذیر در کشور حدود ۱۲۴‌هزار مگاوات است که یک‌‌‌چهارم آن در سه استان مرزی خراسان‌‌‌رضوی، خراسان‌جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار دارد. از‌‌‌ سویی به‌‌‌دلیل نیاز مبرم کشورهای هم‌‌‌مرز با این سه استان (یعنی پاکستان و افغانستان) به برق، پیشنهاد می‌شود در این استان‌‌‌ها مجوز احداث نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر صادرات‌‌‌محور ارائه شود تا نیروگاه‌‌‌های مذکور در کنار تامین نیاز کشور در ایام اوج مصرف، برق تولیدی خود را به کشورهای هدف صادر کنند.
  • نگرانی از تغییر قانون تجارت

    دنیای اقتصاد: در یازدهمین نشست کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، درباره نگرانی‏های تغییر قانون تجارت بحث شد. طبق نظر کارشناسان اتاق، مغایرت‌هایی بین لوایح قانون تجارت با سیاست‌های کلی نظام و حتی مغایرت‌هایی با قانون اساسی و قوانین شرعی وجود دارد.
  • حمل‌ونقل کالا در گرداب کمبود کانتینر

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‏‌نیا: نرخ حمل‌ونقل کالا در ماه‌های اخیر به طرز سرسام‌آوری افزایش یافته‌است. توفانی از عوامل پیچیده و ساده دست به‌دست هم داده‌اند تا این امواج سهمگین در دریای تلاطم‌زده تجارت به‌وجود بیایند. یکی از ساده‌‌‌‌ترین این عوامل، کمبود کانتینر خالی در بنادر چین است. گویی کانتینرها در این بنادر ناپدید شده‌اند. این کمبود به نوبه خود، زنجیره تامین جهانی را مختل کرده و هزینه حمل‌ونقل کالا را به‌طور چشمگیری افزایش داده‌است.
  • اولویت مدیریت ناترازی برق

    دنیای اقتصاد: مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر و سخنگوی صنعت برق در نشست خبری دومین نمایشگاه ملی ایران آباد، بیان کرد: میزان مصرف برق ۷۵‌درصد مشترکان، پایین‌‌‌تر از الگوی مصرف است و حدود ۲۵‌درصد از مشترکان پرمصرف هستند. به گفته‌‌ او میزان ناترازی در تیر و مرداد، حدود ۱۰‌هزار مگاوات پیش‌بینی می‌شود و با تمهیدات اندیشیده‌شده، در تابستان امسال خاموشی نخواهیم داشت.
  • صدور ۳۶۰‌هزار مجوز کسب‌وکار الکترونیکی در بخش کشاورزی

    دنیای‌اقتصاد: معاون دبیرخانه مجوزها و پروانه‌‌های وزارت جهاد کشاورزی گفت: صدور مجوزهای کسب‌وکار الکترونیکی بخش کشاورزی از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور از سال ۱۴۰۱ آغاز شده و اکنون به ۳۶۰‌هزار مورد رسیده است.
  • رسوخ روزافزون هوش مصنوعی در کسب‌وکارها

    حسن ولی‌بیگی سرپرست گروه پژوهش‌های محیط کسب‌وکار موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی
    امروزه شاهد گسترش و رسوخ هوش مصنوعی به روش‌های مختلف در کسب‌وکارها برای بهبود کارآیی، صرفه‌‌‌جویی در زمان و کاهش هزینه‌‌‌ها هستیم. با پیشرفت مداوم، هوش مصنوعی به‌سرعت در حال تبدیل شدن به یک منبع گرانبها برای بنگاه‌ها در سراسر جهان و صنایع مختلف برای بهره‌‌‌گیری از مزایای آن است. کسب‌وکارها در چشم‌‌‌انداز دیجیتال پرسرعت امروز به طور فزاینده‌‌‌ای از هوش مصنوعی برای به دست آوردن مزیت رقابتی، ساده‌‌‌سازی عملیات و ایجاد نوآوری استفاده می‌کنند. هوش مصنوعی در نحوه عملکرد کسب‌وکارها، از خودکارسازی کارهای روزمره تا باز کردن بینش‌‌‌های ارزشمند از داده‌‌‌ها، انقلابی ایجاد کرده است.
  • هوش مصنوعی؛ پل‏‏‌ نوین توسعه

    دنیای اقتصاد-فاطمه صالحی: در دنیای امروز، نوآوری فناورانه به‌عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی و توسعه اجتماعی شناخته می‌شود؛ اما توزیع این نوآوری‏‏‌ها به‌شدت نامتوازن است، به طوری که بخش عمده‏‏‌ای از آن در مراکز شهری پیشرفته و ثروتمند متمرکز شده است. این نوع تمرکز جغرافیایی، شکاف عمیقی بین مناطق توسعه‏‏‌یافته و کمتر توسعه‏‏‌یافته ایجاد کرده است. پژوهش جدیدی که توسط آندرس رودریگز-پوز و ژوئینگ یو انجام شده است، نشان می‌دهد که چین با استفاده از هوش مصنوعی (AI) و روباتیک، در حال یافتن راهی نوآورانه برای پر کردن این شکاف است.
  • منتفی شدن تعطیلی شنبه؟

    دنیای اقتصاد: نشست شانزدهم هیات‌نمایندگان اتاق تهران، روز سه‌‌‌‌شنبه با حضور مدیرعامل بورس اوراق‌بهادار تهران برگزار شد. رئیس اتاق تهران در این نشست با ارائه تاریخچه‌ای از لایحه تعطیلات پایان هفته دو روزه، اعلام کرد که این لایحه از دستور کار خارج شده‌است. به گفته نجفی‌عرب، هیات‌عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت‌نظام، نه‌تنها با تعطیلی روز شنبه مخالفت کرده، بلکه اصولا با دو روزه‌شدن تعطیلات موافق نیست.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر