شماره روزنامه ۶۱۵۹
|
آرشیو روزنامه شماره ۲۵۹۰ دنیای اقتصاد

اخبار خبر و دیپلماسی - روزنامه شماره ۲۵۹۰

  • شرایط واردات خودرو برای جانبازان بالای ۵۰ درصد/ آیین‌نامه واردات خودروی جانبازان اصلاح می‌شود

    دنیای اقتصاد آنلاین: کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ با مصوبه ای وزارت صمت را ملکف کرد تا مجوز واردات یک دستگاه خودرو برای جانبازان بالای ۵۰ درصد را صادر کند.
  • در تعقیب«بی‌بی»

    دنیای اقتصاد: «دیوان کیفری بین‌المللی» (ICC) حکم جلب«بنیامین نتانیاهو»، نخست‌‌وزیر اسرائیل و «یوآو گالانت»، وزیر دفاع سابق اسرائیل را به اتهام «جنایت جنگی» صادر کرد. دیوان روز پنج‌شنبه (۱ آذرماه) گفت که «دلایل معقولی» وجود دارد که معتقد است نتانیاهو و گالانت «عامدانه و آگاهانه جمعیت غیرنظامی غزه را از مایحتاج اولیه‌ای که برای بقای آنها ضروری است محروم کرده‌اند.» الجزیره در گزارش ۲۱ نوامبر نوشت، «کریم خان»، دادستان دیوان کیفری بین‌المللی، برای اولین بار شش ماه پیش این درخواست را ارائه داد. در ماه اوت، «خان» از دیوان خواست تا اتخاذ تصمیم کرده و افزود: «هر گونه تاخیر غیرموجه در این رسیدگی‌‌ها بر حقوق قربانیان تاثیر منفی می‌‌گذارد.» از زمان اعلام این تصمیم، مقامات اسرائیلی این حکم را به شدت محکوم کردند و «میری رگو»، وزیر حمل‌ونقل اسرائیل از آن به عنوان «یهود ستیزی مدرن در پوشش عدالت» یاد کرد. دیوان همچنین اعتراض اسرائیل به صلاحیت این نهاد برای رسیدگی به اتهامات را رد کرد. در رای دیوان آمده است که «برای رسیدگی به این پرونده لازم نیست که اسرائیل صلاحیت دیوان را بپذیرد.»
  • سایه توفان بر جنگ اوکراین

    دنیای‌اقتصاد: اظهارات ضد و نقیض برای استفاده روسیه از موشک‌های قاره‌پیما در صدر اخبار این چند روز نشست. ادعایی که اوکراین کرد و رئیس‌جمهوری روسیه جواب آن را داد. همزمان خبر رسید که با چراغ سبز رئیس‌جمهوری آمریکا استفاده از موشک‌های بریتانیایی صادر شد و روسیه نیز حمله با موشک‌های بریتانیایی را تایید کرد. نام این موشک‌ها «سایه توفان» یا «استروم شدو» است. همچنین روزنامه دیلی‌میل خبر داد که هم‌اکنون صدراعظم آلمان هم تحت فشار قرار گرفته است تا اجازه استفاده از موشک‌های «تاروس» را صادر کند. کر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس در نشست گروه۲۰ در ریودوژانیرو هم گفت که حامیان غربی اوکرین باید کمک‌های خود به این کشور را دو چندان کنند. به‌نظر می‌رسد با توجه به اینکه از ماه ژانویه دولت آمریکا را ترامپ در دست خواهد گرفت، روند کمک‌ها به اوکراین شتاب بیشتری گرفته است؛ چراکه رئیس‌جمهور منتخب آمریکا گفته که قصد دارد کمک‌ها به کی‌یف را کاهش دهد.
  • ائتلاف ناپایدار لیبرترینیسم و ناسیونالیسم

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: ایلان ماسک اکنون در حلقه نزدیکان رئیس‌جمهور منتخب آمریکا قرار دارد. اتحاد سیاستمدار اول دنیا با ثروتمندترین مرد جهان، تمرکز قدرتی را که هر دو برای تحقق اهدافی مانند کاهش بوروکراسی، برهم زدن سنت‌های لیبرال و مقررات‌زدایی نیاز دارند، ایجاد می‌کند. از منظر اکونومیست، ترامپ اختیار لازم را برای مختل کردن نظم موجود دارد. به‌رغم توانمندی اقتصادی آمریکا، بخش‌های مختلف اقتصاد این کشور از ناکارآمدی و ولخرجی‌های دولت سرخورده شده‌اند. آنها حق دارند و نظام حکمرانی قطعا نیاز به بازسازی اساسی دارد. با وجود این، انجام اصلاحات به رهبری ماسک می‌تواند مشکل جدیدی برای آمریکا ایجاد کند: ظهور یک الیگارشی فاسد و شکننده.
  • وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ متهم شد

    یورو نیوز: پلیس ایالات‌متحده اواخر روز چهارشنبه‌(۳۰ آبان ماه) یک گزارش تفصیلی-تحقیقاتی منتشر کرد که نشان می‌‌‌داد یک زن در سال ۲۰۱۷ از «پیت هگزت»‌(گزینه پیشنهادی ترامپ برای تصدی پست وزارت دفاع) شکایت کرده و گفته بود که توسط وی مورد تجاوز جنسی قرار گرفته است. گزارش ۲۲ صفحه‌‌‌ای پلیس که در پاسخ به درخواست‌‌‌های عمومی منتشر شده، نخستین شرح مفصل از ماجرای اتهام تجاوز جنسی است که علیه هگزت مطرح شده بود. هگزت که اکنون ۴۴ سال دارد، در آن زمان به پلیس گفته بود که این ارتباط «توافقی» بوده و هرگونه تخلف را رد کرده است. وکیل او پیش‌‌‌تر گفته بود که هگزت در سال ۲۰۲۳ به این زن پول داده تا از ادامه یک دعوای حقوقی بی‌‌‌اساس جلوگیری کند. نام این زن فاش نشده و سخنگوی تیم انتقالی ترامپ اوایل روز پنج‌‌‌شنبه (اول آذرماه) گفت که در موضوع این حادثه «آنچه را که وکلای هگزت همواره می‌گویند» تایید می‌‌‌کند. پیش‌تر وزیر دادگستری یا دادستان کل آمریکا متهم به آزار و اذیت جنسی و قاچاق انسان شده بود.
  • اقتدار جمهوری‌خواهان در سنا بیشتر شد

    رویترز: باب کیسی، سناتور دموکرات از پنسیلوانیا روز پنج‌شنبه در آخرین رقابت برجسته، بازی را به رقیب جمهوری‌خواه خود واگذار کرد و اکثریت را برای حزب رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ در مجلس علیای کنگره افزایش داد. جمهوری‌خواهان در سال آینده ۵۳کرسی در مجلس ۱۰۰کرسی را در اختیار خواهند داشت. با کنترل سنا، جمهوری خواهان در موقعیتی خواهند بود که انتصابات وزرا و مقامات قضایی ترامپ را تایید کنند، اگرچه هنوز ۶۰رای لازم برای پیشبرد سریع اکثر قوانین را ندارند. پس از فراخوان بازشماری شمارش آرا، کیسی روز پنج‌شنبه گفت که به «دیو مک‌کورمیک جمهوری‌خواه باخته است.» کیسی در ویدئویی که در ایکس منتشر شد، گفت: «این مسابقه یکی از نزدیک‌ترین مسابقه‌ها در تاریخ سیاسی ما بود که با کمترین اختلاف برنده آن مشخص شد. هر چقدر در مجلس سنا، جمهوری‌خواهان اقتدار بیشتری دارند، اما اکثریت این حزب قدیمی آمریکا، شکننده است.
  • انتقاد مادورو از آمریکا برای تایید گونزالس

    اسپوتنیک: پس از اینکه آمریکا ادموندو گونزالس را رئیس‌جمهور ونزوئلا شناخت، مادورو به این اقدام آمریکا واکنش نشان داد. رئیس‌جمهوری ونزوئلا با انتقاد از موضع‌گیری دولت آمریکا در حمایت از «ادموندو گونزالس اوروتیا» نامزد سابق مخالفان گفت: آنها معتقدند که ونزوئلا یک مستعمره است، همان‌طور که با سایونا (اشاره به ماریا کورینا ماچادور رهبر مخالفان)، گونزالس اوروتیا و راست افراطی به‌عنوان بردگان مستعمره رفتار می‌کنند، آنها فکر می‌کنند که کل کشور ذهنیت مستعمره‌ای دارد. او با هشدار به واشنگتن ادامه داد: «بلینکن و ایالات متحده درباره ونزوئلا اشتباه نکنند، اینجا یک چارچوب نهادی و یک دموکراسی وجود دارد.» اقدام آمریکا پس از آن صورت گرفت که ادعای تقلب در انتخابات ونزوئلا از سوی اپوزیسیون مطرح شد.
  • حمله مجدد اسرائیل به لبنان

    الجزیره: یک مقام محلی گفت که حملات هوایی اسرائیل در روز پنج‌شنبه ده‌ها نفر را در منطقه بعلبک در شرق لبنان به شهادت رساند، درحالی‌که ایالات متحده به‌دنبال پیشبرد مذاکرات آتش‌بس در اسرائیل بود. وقال بشیر خضر، فرماندار استان بعلبک هرملِ لبنان در پستی در روز پنج‌شنبه گفت که در این حملات حداقل ۴۷نفر شهید و ۲۲نفر زخمی شدند. به گفته وی، عملیات نجات سراسر روز پنج‌شنبه ادامه داشته است. جاهای دیگر لبنان نیز از حملات اسرائیل در امان نبودند و بیروت ده‌ها بار لرزید و در برخی از شدیدترین حملات هوایی تاکنون، ابرهایی در پی آوار شدن ساختمان‌ها به وجود آمد.
  • نامزد جدید ترامپ برای دادگستری

    رویترز: با اعلام انصراف مت گیتس از نامزدی به‌عنوان وزیر دادگستری ایالات متحده در دولت جدید، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا پاملا (پم) باندی را به‌عنوان گزینه جدید خود برای وزارت دادگستری و دادستان کل آمریکا معرفی کرد. پم باندی پیش از این دادستان ایالت فلوریدا بود و دونالد ترامپ در بیانیه‌ای که شامگاه پنج‌شنبه اول آذر منتشر شد از او به‌عنوان کسی که حدود ۲۰سال در فلوریدا «سرسختانه» مقابل جنایتکاران ایستاد و بر هدف وزارت دادگستری آمریکا یعنی مبارزه با جنایت و ایمن کردن دوباره ایالات متحده متمرکز خواهد بود، یاد کرد. ترامپ ابتدا مت گیتس را به‌عنوان گزینه پیشنهادی خود برای این سمت معرفی کرده بود اما با بالا گرفتن مخالفت‌ها، مت گیتس روز پنج‌شنبه از این نامزدی اعلام انصراف کرد. او با اشاره به دیدارهای خود با سناتورها در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تایید شدن من می‌توانست به شکلی غیرمنصفانه بر روند انتقال قدرت به ترامپ / ونس تاثیر بگذارد.» مت گیتس با اتهام‌های سوء‌رفتار جنسی و برخی فعالیت‌های احتمالا غیرقانونی روبه‌رو بود و معرفی او از سوی دونالد ترامپ اعتراض‌های گسترده‌ای، حتی از سوی برخی چهره‌های جمهوری‌خواه، به دنبال داشت و بعید به نظر می‌رسید که او بتواند رای موافق سنا را به‌دست بیاورد.
  • اولین سفر استانی پزشکیان

    دنیای اقتصاد: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در اولین سفر استانی خود به استان سیستان و بلوچستان رفت. او در جریان این سفر یک‌روزه با اشاره به ناترازی‌های انرژی از برنامه دولت برای حل این مشکل خبر داد. به گفته رئیس‌جمهور، درمجموع ۱۲۴هزار میلیارد تومان اعتبار برای توسعه این استان به تصویب رسیده است.
  • قطعنامه شکننده

    دنیای اقتصاد: بامداد جمعه دوم آذر-۲۲ نوامبر- ۳۵ عضو شورای حکام پس از ساعت‌ها رایزنی که حاکی از اختلاف‌نظر جدی بر سر تصویب یک قطعنامه سیاسی علیه ایران بود، آنچه را که اقدام تنبیهی سه عضو اروپایی برجام علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی خوانده می‌شد ، با یک رای شکننده و تلطیف شده به تصویب رساندند.
  • عربستان میانجی ترامپ و خاورمیانه می‌شود؟

    کامران کرمی
    کشورهای عربی امیدوارند که روابط نزدیک محمد بن‌سلمان با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده بتواند حمایت شدید از اسرائیل را کاهش دهد. احمد العمران خبرنگار عربستانی ۲۰ نوامبر در روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی از چشم‌انداز روی کارآمدن ترامپ و معنای آن برای خاورمیانه نوشت: کشورهای عربی به دنبال استفاده از وزن عربستان سعودی در منطقه و روابط نزدیک آن با ترامپ برای کنترل سیاست‌‌‌های رئیس‌‌‌جمهور منتخب در خاورمیانه –آن‌هم در میانه ترس از دنبال کردن یک دستور کار شدیدا طرفدار اسرائیل– هستند.
  • ۹ ماه سرنوشت‌ساز

    دنیای اقتصاد: شورای حکام بامداد جمعه قطعنامه‌ای را علیه ایران به تصویب رساند که در آن از جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد همکاری‌ها با آژانس را تشدید کند. تهران در واکنش به این اقدام غربی‏ها، از راه‌اندازی نسل جدید سانتریفیوژها و افزایش ظرفیت غنی‌سازی خبر داد؛ اما تاکید کرد که پنجره تعامل همچنان باز است. همزمان علی لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب در گفت‌وگویی با اشاره به راه‌های پیش‌روی آمریکا در برابر ایران گفت: آمریکا یا به برجام بازگردد یا با پذیرش شروط ایران دنبال توافق بعدی باشد.
  • آیا بیمه به داد دیابتی‌ها می‌رسد؟

    «همکاری سازمان‌های بیمه‌گر و سازمان برنامه‌وبودجه جهت پوشش بیمه‌ای مناسب اقلام مورد نیاز در کنترل بیماری دیابت ضروری است.» این خواسته‌ای است که در دومین همایش سالانه «بررسی چالش‌ها و راهکارهای مدیریت دیابت در ایران» مطرح شد و رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه‌وبودجه، مقابل دیدگان حدود ۲۰۰ نفر از پزشکان و متخصصان این حوزه قول مساعد همکاری دادند.
  • به برجام بازگردید یا شروط ایران را بپذیرید

    دنياي اقتصاد: علی لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگویی اختصاصی با دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای به تحلیل و بررسی سفرش به سوریه و لبنان پرداخت‌. لاریجانی هفته گذشته با سفر به سوریه و لبنان، پیامی را از سوی مقام معظم رهبری، به بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه و نبیه ‌بری رئیس مجلس لبنان ابلاغ کرد.
  • نگرانی وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

    حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم روز پنج‌شنبه - اول آذر- در نشست مسوولان بسیج دانشجویی گفت: ما درگیر مساله مهاجرت و بلکه فرار هستم. اگر دانشجویی رفت و بازنگشت درحالی که با منابع کشور به این رتبه رسیده است، این درد است و ما برای این کار می‌کنیم. وی ادامه داد: این تاسف زمانی بیشتر می‌شود که شاید بتوانم بگویم در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند، ۲۵ درصد عدد نگران‌کننده‌ای است وقتی این روند ادامه پیدا کند افرادی جایگزین آنها می‌شوند که شاید از مرتبه ضعیف‌تری برخوردار هستند. وی ادامه داد: این موضوع خیلی جای تاسف دارد و عوامل آن هم شناسایی شده است یک عامل مهم آن عامل اقتصادی است که ما کارگروه خاص و ویژه‌ای برای آن تعیین کردیم برای اینکه نگرانی‌های اقتصادی از جمله مسکن برطرف شود.‌/ایرنا‌/مهر
  • احتیاج داشتیم زندگی‌مان را تامین کنیم

    ما هم البته ته دلمان نیتمان این بود که همان شرکت نفت جای خوبی است. حقوقش هم از دستگاه‌های دولتی بیشتر بود و برای من هم مساله حقوق خیلی مطرح بود؛ برای اینکه هم خودم کار می‌کردم و هم خانمم کار می‌کرد. این است که دوتایی‌مان احتیاج داشتیم کار کنیم و زندگی‌مان را تامین کنیم. درآمد دیگر یعنی ارث پدری نداشتم، باید خودم کار می‌کردم تا زندگی‌ام را تامین کنم. این است که قبول کردیم و دوتایی آمدیم شرکت نفت؛ او رفت به اداره حقوقی. من هم قبلا در سفری به استرالیا که برای شرکت در کنفرانس اقتصادی آسیا و خاور دور کرده بودم، با مهندس مستوفی آشنا شدم.
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۹/۰۳

    روزنامه کیهان پنج‌شنبه نخستین روز از ماه آذر در بخش «اخبار ویژه» به موضوع رفع فیلترینگ پرداخت و نوشت: «اگرچه رئیس‌جمهور در تازه‌ترین موضع‌گیری خود درباره پرونده «فیلترینگ» تاکید کرده است که «در موضوع اینترنت و رفع فیلترینگ به نگاه مشترک میان سران رسیده‌ایم و درپی رفع مشکلات این حوزه هستیم»، اما نکته اساسی اینجاست که نباید اجازه داد راهبرد محوری «سامان‌دهی فضای مجازی» در سایه موضوع بحث‌برانگیز «فیلترینگ» مورد غفلت قرار گیرد. سامان‌دهی فضای مجازی، موضوعی ورای بحث «فیلترینگ» به‌شمار می‌رود که در مقطعی بنا به ضرورت‌های جاری در کشور اعمال شده است. تجربه سال‌های اخیر نشان می‌دهد با وجود «فیلترینگ» نیز راهبرد ترسیمی «سامان‌دهی فضای مجازی» چندان مورد توجه قرار نگرفته است؛ نقیصه‌ای که اکنون و با زمزمه‌های «رفع فیلترینگ»، به نگرانی‌ها درباره تعلل در این حوزه دامن زده است.»
  • فرصت‌های برابر برای همه افراد جامعه فراهم شود/ نباید نیمی از دانشجویان به دنبال مهاجرت باشند

    گروه دنیای‌اقتصاد آنلاین: رییس جمهور دولت چهاردهم در گردهمایی سراسری مسئولیت بسیج دانشجویی تاکید داشت: آموزش در مدارس و دانشگاه‌ها باید به گونه‌ای باشد که فرد حتی در سخت‌ترین شرایط، حاضر به ترک کشور خود نشود.
  • روسیه: موظف به اطلاع‌رسانی پیش از پرتاب موشک میان‌برد نیستیم

    ایرنا: یک مقام آمریکایی پیشتر با استناد به نشانه‌های اولیه به رویترز گفت: موشکی که روسیه به سمت اوکراین شلیک کرد، یک موشک میان‌برد و نه یک موشک بالستیک بوده است.
  • ترس از حمله گسترده روسیه

    دنیای اقتصاد: سفارت آمریکا در اوکراین تعطیل شد؛ چراکه مقامات آمریکا پیش‌بینی می‌کنند که روسیه در حال تدارک یک حمله گسترده به پایتخت این کشور است. همزمان جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده که در آستانه ترک کاخ سفید قرار دارد، سرعت انتقال کمک‌ها به اوکراین را بالا برده است. پس از اینکه رئیس‌جمهوری آمریکا اجازه داد تا کی‌یف با موشک‌های با برد ۳۰۰کیلومتری به روسیه حمله کند، حالا قرار است با ارسال مین ضد نفر، کمک بیشتری به این کشور در حال جنگ کند. به گزارش رویترز، همزمان با شدت گرفتن تنش‌ها میان مسکو و واشنگتن بر سر استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد آمریکایی علیه اهدافی در خاک روسیه، مقامات پنتاگون از «موافقت» جو بایدن با ارسال مین‌های ضد نفر به اوکراین خبر می‌دهند.
  • تاکید رهبر انقلاب بر لزوم تحول در حوزه علمیه

    پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری: رهبر معظم انقلاب اسلامی روز گذشته در دیدار جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعةالزهرا (س)، این مجموعه اثرگذار را از پدیده‌‌های بی‌‌نظیر برآمده از انقلاب اسلامی و موجب افزایش سطح معلومات دینی و اثرگذاری زنان دانستند و با اشاره به ضرورت تحول و روزآمدی حوزه‌‌های علمیه همپای تحولات جامعه، گفتند: حوزه‌های علمیه باید برای مسائل مهم جامعه از جمله مسائل اقتصادی، حکمرانی و خانواده نظر داشته باشد.
  • پالس مثبت به آژانس

    دنیای اقتصاد: در شرایطی که ایران پالس مثبتی مبنی بر توقف غنی‌سازی ۶۰درصدی و نگه داشتن ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود تا مرز ۱۸۵کیلوگرم به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارسال کرده است، خبرها از ارائه پیش‌نویس قطعنامه تروئیکای اروپا به همراه آمریکا علیه ایران حکایت می‌کند. در همین راستا، وزیر خارجه ایران در تماس با گروسی هشدار داده است درصورتی‌که طرف‌های مقابل اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو متناسب پاسخ خواهد داد.
  • سفر سرزده به باغ ملی

    دنیای اقتصاد: نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر روز چهارشنبه ۳۰ آبان-۲۰ نوامبر در سفری از پیش تعیین نشده و در رأس هیاتی به تهران آمد و در باغ ملی با سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران دیدار و تبادل نظر کرد. دوحه نقش مهمی در میانجیگری و برقراری کانال‌های غیر مستقیم مذاکراتی میان ایران و آمریکا در طول سال‌های گذشته داشته است. امیرنشین قطر همچنین جایگاه مهمی در مذاکرات صلح بین اسرائیل و حماس دارد که البته تاکنون به نتیجه نرسیده و دستاورد ملموسی را برای این کشور عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس رقم نزده است.
  • آیا ترامپ می‌تواند روابط عربستان و ایران را از مسیر خارج کند؟

    دنیای‌اقتصاد: در حالی که عربستان سعودی بازگشت به فشار حداکثری بر ایران را تایید نمی‌کند، همزمان اما نمی‌خواهد اتحاد امنیتی با ایالات متحده را نیز به خطر بیندازد. هانا الشهابی ۱۸ نوامبر در سایت العربی الجدید نوشت: میانجی‌گری چین در توافق عربستان و ایران در سال ۲۰۲۳، عصر جدیدی از روابط بین دو قدرت بزرگ منطقه‌ای را آغاز کرده است. طی یک سال گذشته، تهران و ریاض با ظهور همکاری‌های دفاعی نوپا اما محتاطانه، همکاری‌های اقتصادی و سیاسی را به میزان قابل‌توجهی گسترش داده‌اند. حامد بن فیاض الرویلی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان در اوایل ماه جاری با همتای ایرانی خود، سرلشکر محمد باقری در تهران دیدار و از گسترش روابط راهبردی و امنیتی خبر داد.
  • قالیباف پای وفاق ماند

    دنياي اقتصاد: حضور محمد‌جواد ظریف در دولت چهاردهم همچنان مورد انتقاد برخی از نمایندگان وابسته به طیف رادیکال مجلس است‌. هرچند مجلس روز سه‌شنبه ۲۷آبان ماه با تقاضای یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس که از سوی مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور مطرح شده بود موافقت نکرد و فوریت رسیدگی به این درخواست با ۲۰۷ رای مخالف روبه‌رو شد، اما ادامه حضور ظریف در دولت روز گذشته یکی از موارد تذکر در پارلمان بود. همچنان که حمید رسایی، نماینده مردم تهران در مجلس، نسبت به عدم در دستورکار قرار گرفتن گزارش موسوم به «استنکاف از اجرای قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» انتقاد کرد.
  • احتمال افزایش ۳ یورویی قیمت نفت در بودجه

    دنیای‌اقتصاد-شیرین جمشیدیان: روز گذشته اولین نشست خبری سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ برگزار شد. رحیم زارع در این نشست به تشریح مصوبات کمیسیون تلفیق پرداخت. در حاشیه این نشست زارع در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»، در خصوص آخرین جمع‌بندی کمیته تشکیل‌شده برای بررسی نرخ نفت و نحوه فروش نفت گفت: قرار است کمیته انرژی کمیسیون تلفیق در خصوص ناترازی انرژی و هدفمندی یارانه‌ها و واردات بنزین و گازوئیل بررسی‌هایی را انجام دهد. او افزود: فعلا هیچ پیشنهادی در خصوص قیمت نفت مطرح نشده و اگر پیشنهادی در این خصوص مطرح شود حتما در کمیته و در ادامه در کمیسیون تلفیق بررسی می‌شود. اما در خصوص میزان تولید نفت و پرتی‌هایی که در حوزه انرژی داریم بررسی‌هایی انجام می‌شود.
  • دبیرکل حزب‌الله لبنان : دشمن منتظر پاسخ ما در تل‌آویو باشد

    دبیرکل حزب‌الله لبنان پس از یادآوری اینکه یک هفته از چهلمین روز شهادت سیدهاشم صفی‌الدین، رئیس شورای اجرایی حزب‌الله لبنان گذشته است، گفت: پس از اینکه رژیم صهیونیستی پایتخت لبنان را هدف قرار داد باید منتظر باشد که پاسخ ما به مرکز تل‌آویو صورت بگیرد. شیخ نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان تصریح کرد: شهید سید هاشم صفی‌الدین به منزله دست راست شهید سید‌حسن نصرالله بود و همواره در میدان حاضر بود. او همچنین عنوان کرد: دشمن باید منتظر باشد بعد از اینکه بیروت را هدف قرار داد، پاسخ ما به مرکز تل‌آویو باشد.
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۹/۰۱

    روزنامه جوان دیروز در واکنش به مساله گران‌شدن خودرو در یادداشتی با عنوان «مجلس و دولت و گم‌کردن سوراخ دعای خودروسازی» نوشت: «منتقدان اصلاح‌طلب هم که در دولت‌های قبل برای گرانی یک واشر سرسیلندر روزنامه‌های خود را پر از سیاهه می‌کردند، ساکت‌اند. مردم همین ‌خودرو‌های گران را مشتری هستند، چون تجربه کرده‌اند که خودرو ارزان‌بشو نیست و خودروی دست‌دوم از زمانی که نو خریده شده است، گران‌تر هم خواهد شد. پس می‌توانند مانند یک کالای سرمایه‌ای به آن نگاه کنند، مثل دلار و طلا. تا اینجای کار عجیب نیست، اما ناگهان مجلس روی لج با این رفتار خودروسازان و سکوت دولت، تعرفه واردات خودرو را کم می‌کند تا خودروی خارجی ارزان‌تر شود و رقابت داخلی‌های بی‌کیفیت‌ساز و بی‌انصاف دشوارتر. این دیگر لجبازی با کشور است، نه با خودروساز.»
  • جهان در آستانه آرماگدون هسته‌ای

    دنیای‌اقتصاد: در هزارمین روز از جنگ در اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین از تمایل جدید واشنگتن برای شلیک موشک‌های دوربرد به عمق روسیه استفاده کرد. جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده تا آخر هفته گذشته اجازه چنین حملاتی را با استفاده از تسلیحات آمریکایی نداده بود؛ زیرا می‌ترسید که این حملات باعث جنگ جهانی سوم شود. در همان روز، روسیه به‌طور رسمی دکترین هسته‌ای جدیدی را که دو ماه پیش اعلام کرده بود، امضا کرد و برای اولین‌بار هشدار داد که نه تنها از سلاح‌های هسته‌ای در پاسخ به حمله‌ای که بقای آنها را تهدید کند، استفاده خواهد کرد، بلکه در پاسخ به هر حمله‌ای که «تهدید حیاتی» برای حاکمیت و تمامیت ارضی آن محسوب می‌شود، به زرادخانه هسته‌ای‌اش رجوع خواهد کرد، درست شبیه آنچه در منطقه کورسک رخ داد و موشک‌های بالستیک آمریکایی از سوی اوکراین به سمت زرادخانه‌های تسلیحاتی روسیه پرتاب شد.
  • اما و اگرهای یک آتش‌بس

    دنیای اقتصاد: آموس هوکشتاین، نماینده ارشد ایالات متحده در خاورمیانه، روز سه‌شنبه (۲۹ آبان ماه) از پیشرفت در مذاکرات بین اسرائیل و حزب‌الله درباره پیشنهاد آتش‌بس خبر داد. وی افزود که در صورت توافق، می‌توان خصومت‌ها را در منطقه کاهش داد. هوکشتاین در یک کنفرانس خبری در بیروت، پایتخت لبنان گفت که شکاف‌های بین دو طرف در مذاکرات در هفته‌های اخیر «کمتر» شده است؛ اگرچه در نهایت هر نتیجه‌ای از مذاکرات «تصمیم طرف‌ها» خواهد بود. «کریستینا گلدباوم» و «آدام راسگون» در گزارشی برای نیویورک تایمز به نقل از این فرستاده ارشد آمریکا نوشتند: «ما یک فرصت واقعی برای پایان دادن به این درگیری داریم. این فرصت در اختیار ماست.» سفر هوکشتاین نشانه‌ای از پیشروی تلاش‌های ایالات متحده برای میانجی‌گری در آتش‌بس بود. او روز سه‌شنبه با نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان که یکی از طرفین گفت‌وگوهای کلیدی میان ایالات متحده و حزب‌الله است، دیدار کرد.
  • رقص دیپلماتیک با «شی»

    دنیای‌اقتصاد: وقتی بسیاری از رهبران جهان این هفته در آمریکای جنوبی گرد هم آمدند، درگیر یک رقص دیپلماتیک ظریف با رئیس‌جمهور چین «شی جین‌پینگ» بودند. «مایکل شی یر» و «کریس باکلی» در گزارش ۲۰نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، «کر استارمر» نخست‌وزیر بریتانیا خواستار یک رابطه «مستمر و بادوام» با چین شد. «آنتونی آلبانیز»، نخست‌وزیر استرالیا متعهد شد که «صبور، سنجیده و حساب‌شده» عمل کند. «جو بایدن» قول داد که اجازه ندهد «رقابت به درگیری منحرف شود»، آن هم زمانی که او آماده است قدرت را به رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ (که قول رویارویی با چین بر سر تعرفه‌ها را داده بود) واگذار کند.
  • «نه» بزرگ مردم یونان به مداخلات آمریکا

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    راهپیمایی به‎مناسبت پنجاه‌ویکمین سالگرد قیام دانشجویان دانشگاه پلی‎تکنیک یونان (۱۷نوامبر۱۹۷۳) امسال نیز تحت تدابیر شدید امنیتی در شهر آتن و چند شهر بزرگ یونان برگزار شد. قیام دانشجویی یونان به‎منظور رهایی از نظام دیکتاتوری حاکم وقت، خاتمه دخالت آمریکا، برچیدن پایگاه‎های نظامی ناتو و آمریکا در خاک یونان و در اعتراض به حضور قدرت‎های خارجی در این کشور برپا شد و از آن زمان تاکنون به تظاهراتی سالانه در مقابل سفارت آمریکا در شهر آتن تبدیل شد. مراسم سالگرد قیام دانشجویی که به قیام دانشگاه پلی‌تکنیک در یونان معروف است به یک حرکت مردمی سالانه علیه سیاست‎های آمریکا در جهان مبدل شده است.
  • پاداش ۵ میلیون دلاری با چاشنی تهدید

    الجزیره: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل گفت: «به ازای هر اسیر آزادشده از غزه، ۵میلیون دلار جایزه داده می‌شود و به کسانی که به آزادی اسرائیلی‌هایی که در دست حماس هستند کمک می‌کنند، راهی برای خروج از سرزمین‌های جنگ‌زده فلسطین داده می‌شود.» نتانیاهو پیشنهاد جایزه را در سفری کوتاه به غزه در روز سه‌شنبه (۲۹ آبان ماه) اعلام کرد که در آن کریدور «نتزاریم» ارتش اسرائیل به او نشان داده شد. او گفت: «هر که گروگان‌هایمان را برایمان بیاورد، برای خودش و خانواده‌اش راه امنی پیدا می‌کند. ما همچنین به ازای هر گروگان ۵میلیون دلار خواهیم داد.»
  • حکم بازداشت برای حریدی‌ها

    ایسنا: ارتش اسرائیل برای ۱۱۲۶حریدی به‌دلیل تخلفشان از فراخوان ارتش، حکم بازداشت صادر کرد. رسانه‌های اسرائیل به نقل از رئیس بخش برنامه‌ریزی در ارتش این رژیم در نشست کمیته امور خارجه و امنیت کنست اعلام کردند: «از مجموع ۳هزارحریدی که دستورات را دریافت کردند، برای هزار و ۱۲۶ نفری که به ۲دستور اول و دوم عمل نکردند، حکم بازداشت صادر شد.» این مسوول اسرائیلی اظهار کرد: «آنها به زودی فراخوانی برای پیوستن فوری به ارتش دریافت خواهند کرد و هر فردی که خود را معرفی نکند، به‌عنوان فراری قلمداد خواهد شد و ممنوعیت خروج از اسرائیل شامل حال وی شده و همین‌طور در هر برخوردی با پلیس احتمال بازداشتش وجود دارد.» «یائیر لاپید» رئیس اپوزیسیون، نیز با صدور بیانیه‌ای از «یسرائیل کاتس» وزیر جنگ این رژیم خواست به ارتش دستور دهد فورا ۷هزارحکم خدمت اضافی برای حریدی‌هایی که در سن خدمت هستند، صادر کند و اجرای قانون علیه کسانی که خود را معرفی نکردند، تشدید کند.
  • حبس ابد در انتظار منتقد چین

    سی‌ان‌ان: جیمی لای، سرمایه‌دار رسانه‌ای هنگ‌کنگی که روزنامه‌ بسته‌شده‌اش به نام «اپل دیلی» خاری در چشم پکن بود، روز چهارشنبه برای اولین‌بار در یک محاکمه امنیت ملی حضور پیدا کرد. این دادگاه ممکن است سرنوشت حبس ابد را برای او رقم بزند. این مرد ۷۷ساله به‌دلیل حمایت چندین دهه‌ای‌اش از جنبش دموکراسی‌خواهانه در هنگ‌کنگ، منتقد درجه یک پکن شناخته می‌شود. او چهار سال پیش در پی سرکوب عمیق مخالفان چین، در هنگ‌کنگ دستگیر شد. لای که به وضوح لاغرتر شده بود، با دو اتهام تبانی با نیروهای خارجی و همچنین فتنه‌گری روبه‌رو است. در صورت محکوم شدن او ممکن است با حبس ابد مواجه شود.
  • تعلیق میانجی‌گری قطر به طور رسمی تایید شد

    رویترز: قطر از تعلیق روند میانجی‌گری خود با حماس خبر داد. دفتر حماس در دوحه که صرفا با هدف میانجی‌گری تاسیس شده است، در حال حاضر هیچ وظیفه‌ای در طول این تعلیق ندارد. البته هیچ بیانیه رسمی درباره تعطیلی دائمی این دفتر وجود ندارد؛ اما هر تصمیمی از این قبیل مستقیما از طریق مجاری رسمی ابلاغ خواهد شد. تلاش‌های میانجی‌گری آینده به تمایل همه طرف‌ها برای مشارکت مثبت در مذاکرات بستگی دارد.
  • طراحان ترور لولا دستگیر شدند

    نیویورک‌تایمز: اعضای یک واحد ارتش نخبه قصد داشتند لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا را در سال۲۰۲۲ به‌عنوان بخشی از تلاش برای حفظ قدرت ژائر بولسونارو پس از شکست در انتخابات ریاست‌جمهوری، بکشند. مقامات برزیل روز سه‌شنبه چندین عضو یک واحد نخبه ارتش برزیل را به اتهام برنامه‌ریزی برای ترور لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا در سال ۲۰۲۲، کمی قبل از اینکه او رئیس‌جمهور این کشور شود، دستگیر کردند. آنها قصد داشتند این ترور را به نفع رئیس‌جمهور سابق راست‌گرای این کشور انجام دهند. به گفته یکی از مقامات پلیس که مجاز به گفت‌وگو درباره جزئیات این پرونده نبود، چهار نفر از دستگیر‌شدگان از اعضای ارتش بودند؛ از جمله یکی از دستیاران ارشد سابق بولسونارو. این مقام گفت که پنجمین فرد دستگیرشده در این پرونده یک مامور پلیس فدرال است.
  • نیکزاد: ما نه رئیس مجلس، نه رئیس جمهور و نه مسئولان دیگر کشور را خیانت کار نمی‌دانیم

    مهر: نایب رئیس مجلس در پاسخ به تذکری تاکید کرد: ما نه رئیس مجلس، نه رئیس جمهور و نه مسئولان دیگر کشور را خیانت کار نمی‌دانیم که اگر بدانیم، حتماً پای آن ایستاده و آنان را از اریکه قدرت پایین می‌آوریم.
  • حمله حزب‌الله به قلب تل‌آویو

    دنیای اقتصاد: حزب‌الله لبنان در واکنش به حملات اسرائیل به بیروت، قلب «تل‌آویو» را هدف قرار داد که بر اساس آن ۷نفر زخمی شدند. «سرویس آمبولانس اسرائیل» هم زخمی شدن ۷صهیونیست را تایید کرد. به گزارش «ایسنا» رسانه‌های عبری گزارش دادند آژیرهای هشدار در «نتانیا» و «کفرسابا» در شمال تل‌آویو نیز به صدا درآمدند. همچنین ارتش رژیم صهیونیستی اذعان کرد موشک‌هایی از لبنان به مرکز اراضی اشغالی اصابت کرد. همچنین شهر هرتزلیا نیز هدف قرار گرفت. در عین حال، آژیرهای هشدار در شهرک «سعسع» و اطراف آن در «الجلیل علیا» به صدا درآمدند. به گفته رسانه‌های عبری یک موشک به «کفریونا» و «هشارونا» شلیک شد و یکی از موشک‌ها به یک پایگاه نظامی در کفریونا اصابت کرد. در حملات موشکی به منطقه سعسع نیز تعدادی زخمی شدند. همچنین به نوشته رسانه‌های عبری، یک شهرک‌نشین نیز بر اثر اصابت موشک در «کرمئیل» زخمی شد. در این رابطه حزب‌الله از موشک باران پایگاه آموزشی تیپ چتربازان در شهرک کرمئیل خبر داد.
  • اولین حمله موشکی به روسیه

    دنیای‌اقتصاد: در حالی که روسیه روز سه‌شنبه تصمیم گرفت در دکترین هسته‌ای خود تغییراتی ایجاد کند، پوتین دستور استفاده گسترده‌تر از سلاح‌های هسته‌ای را امضا کرد. همزمان اوکراین هم هشدار داد که به عمق خاک روسیه حمله خواهد کرد. کی‌یف روز دوشنبه به دنبال تصمیم دولت بایدن مبنی بر اجازه دادن به حملات دوربرد در داخل روسیه با استفاده از موشک‌های ارائه‌شده توسط آمریکا، احساس فوریت جدیدی از خود نشان داد و سیاستمداران اوکراینی می‌گویند که اولین پرتاب به زودی و بدون هشدار قبلی انجام خواهد شد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در حالی که دو ماه از دولتش باقی مانده، سرانجام پس از ماه‌ها درخواست از سوی اوکراینی‌ها برای شلیک به عمق خاک روسیه، تسلیم آنها شد. همزمان با نگارش این گزارش سی‌ان‌ان اعلام کرد اوکراین اولین حمله موشکی خود را به روسیه و شهر بریانسک انجام داد.
  • کیش ترامپ به اقتصاد آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: پیش‌بینی اینکه سیاست کاخ سفید چگونه بر اقتصاد آمریکا تاثیر می‌گذارد، همیشه مملو از عدم اطمینان است. بازگشت دونالد جی.ترامپ به کاخ سفید این شک را تا حد زیادی افزایش داده است. ترامپ طیفی از سیاست‌ها را پیشنهاد کرده یا به آنها اشاره کرده است؛ از جمله تعرفه‌های شدیدا بالا، اخراج‌های گسترده، مقررات‌زدایی و رابطه پرتنش با فدرال‌رزرو در هنگام تعیین نرخ‌های بهره که می‌تواند اقتصاد را به روش‌های پیچیده شکل دهد.
  • قوه عدلیه علیه دموکراسی

    دنیای‌اقتصاد: دادگاهی در هنگ‌کنگ روز سه شنبه ۴۵سیاستمدار و فعال سیاسی سابق را در یک محاکمه دسته‌جمعی محکوم کرد. این اقدام مخالفان دموکراسی‌خواه این شهر را که زمانی پر جنب و جوش بودند، تضعیف کرده و هشداری است مبنی بر اینکه مقاومت در برابر پکن می‌تواند هزینه‌بر باشد. «تیفانی می» در گزارش ۱۸نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، این محاکمه تاریخی، قهرآمیزترین استفاده از قانون امنیت ملی است که پکن در سال۲۰۲۰ در پاسخ به اعتراضات گسترده علیه حاکمیت چین بر هنگ‌کنگ تحمیل کرد. پیگرد قانونی فعالان -پیشتازان اپوزیسیون هنگ‌کنگ- آنچه را که کارشناسان به‌عنوان یک ضربه مهلک به امیدهای دموکراسی در این شهر توصیف کردند، وارد کرد. به گفته مقامات، جرم آنها «برگزاری یا شرکت در انتخابات مقدماتی غیر رسمی» بود.
  • همکاری مشروط اعراب با ترامپ

    دنیای اقتصاد: شش عضو شورای همکاری خلیج‌ فارس امیدوارند که ترامپ بتواند صلح را در منطقه به ارمغان بیاورد، هرچند در برخی سطوح عدم‌قطعیت وجود دارد و این مایه نگرانی دولت‌های عربی است. «جورجیو کافیرو» مدیر شرکت مشاوره ریسک ژئوپلیتیک مستقر در واشنگتن و استادیار دانشگاه جورج تاون ۱۴ نوامبر در مرکز استیمسون نوشت: سیاستگذاران به‌ویژه در عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین، در طول دولت اول ترامپ روابط نزدیکی با ایالات متحده داشتند و شاید جزو خوش‌بین‌ترین‌ها در مورد پیروزی انتخاباتی او باشند.
  • روایت تخت‌‌‌روانچی از رایزنی‌ها در عربستان

    دنیای‌اقتصاد: معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پستی در شبکه ایکس نوشت: ایران و عربستان سعودی دو کشور برادر و همسایه با اشتراکات فراوان هستند و روابط نزدیک آنها در خدمت منافع کل منطقه خواهد بود. روزنامه «دنیای‌اقتصاد» روز دوشنبه در خبری اختصاصی به نقل از یک منبع آگاه نوشت که «مجید تخت‌روانچی» برای دیدار با مقامات سعودی به ریاض سفر کرده است. این دیدار مقدمه فرمت سه‌جانبه ایران، چین و عربستان به میزبانی ریاض است که روز سه‌شنبه به میزبانی عربستان برگزار شد. دور اول این نشست سال گذشته در پکن برگزار شد و قرار است دور سوم آن سال آینده در تهران برگزار شود. تخت‌روانچی در ادامه پیام خود آورده است: در سفر به عربستان، ملاقات خیلی سازنده و پرثمری با همتای خود ولید الخریجی داشتم که در آن موضوعات مختلف مورد علاقه در سطوح دوجانبه، منطقه‌‌‌ای و بین‌المللی مورد بحث قرار گرفتند.
  • توصیه عراقچی به آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: وزیر خارجه ایران با بیان اینکه از حق خود برای واکنش به تجاوزگری اسرائیل نمی‌گذریم، گفت: در زمان خود و به شکلی که مناسب بدانیم، واکنش نشان خواهیم داد. عراقچی همچنین به آمریکایی‌ها توصیه کرد به جای فشار حداکثری عقلانیت حداکثری را به‌کار گیرند.
  • اقدام ضد‌ایرانی اروپا در شورای حکام

    دنیای‌اقتصاد: در آستانه نشست امروز چهارشنبه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با محوریت پرونده هسته‌ای ایران، دیپلمات‌‌‌های غربی مدعی شدند تروئیکای اروپا با حمایت آمریکا تصمیم دارند قطعنامه‌‌‌ای تنبیهی را علیه ایران در نشست امروز شورای حکام ارائه کنند. به گزارش «ایسنا»، «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، اخیرا درباره چگونگی واکنش ایران به هرگونه صدور قطعنامه علیه ایران در نشست تازه شورای حکام تاکید کرد: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ می‌دهیم یعنی تا رای‌‌‌شان به قطعنامه خشک نشده ما اقدام‌‌‌مان را انجام می‌دهیم.
  • ریاض؛ میزبان دور جدید مذاکرات ایران و مراکش

    دنیای‌اقتصاد: یک رسانه مراکشی مدعی شد که ریاض قرار است با حضور میانجی‌‌‌های سعودی و اماراتی میزبان دور جدید گفت‌‌‌وگوی مقامات ایران و مراکش برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک باشد. به گزارش «ایسنا»، رسانه مراکشی روز سه‌‌‌شنبه نوشت رایزنی‌‌‌ها میان مراکش و ایران از منظر ازسرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور که در سال ۲۰۱۸ قطع شد، ادامه دارد و ریاض میزبان دور جدیدی از گفت‌‌‌وگوها میان مقامات امنیتی دو کشور و با مشارکت میانجی‌‌‌های امارات متحده عربی و عربستان سعودی خواهد بود. این رسانه چند روز پیش خبر داده بود یک فرستاده امنیتی ایرانی به همراه نمایندگانی از عربستان و امارات نشستی با همتایان مراکشی در اوایل نوامبر (ماه جاری میلادی) در رباط، پایتخت مراکش داشته‌‌‌اند. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس خبری روز دوشنبه و در پاسخ به این رویداد گفت: ما پیشگام قطع روابط نبوده‌‌‌ایم و بدیهی است که در راستای پیشبرد سیاست همسایگی برای بهبود روابط با کشورها بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت و منافع ملی کشور و همچنین مصالح کشورمان، منطقه و جهان اسلام اقدام می‌‌‌کنیم.
  • چه شهرهایی در ایران مبتلا به فرونشست هستند؟

    دنیای اقتصاد-فاطمه علي‌اصغر: زنگ‌های هشدار دوباره به صدا درآمد. یک مقام مسوول در وزارت آموزش‌وپرورش می‌گوید خطر فرونشست زمین، ۴۲ مدرسه را در استان اصفهان به تعطیلی کشانده است. این برای نخستین بار نیست که بحث‌ فرونشست زمین در ایران سرخط خبرها قرار می‌گیرد. پیش از این مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده بود که نرخ فرونشست در ایران پنج برابر میانگین جهانی است و بیش از ۳۵‌درصد جمعیت کل کشور در معرض خطر فرونشست قرار دارند.
  • کاهش ۲۰درصدی حقوق ورودی خودرو

    دنياي اقتصاد-شيرين جمشيديان: روز گذشته اعضای کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۳ در واکنش به افزایش قیمت خودروهای داخلی، حقوق ورودی واردات خودرو را از ۸۰ به ۶۰ درصد کاهش دادند. بر این اساس پیشنهاد حقوق ورودی خودرو که در لایحه دولت ۱۰۰ درصد بود طی دو مصوبه کمیسیون تلفیق ابتدا به ۸۰ درصد و سپس به ۶۰ درصد کاهش‌یافته است. این در حالی است که پیش از تصویب و کاهش حقوق ورودی خودرو به ۶۰ درصد، پیشنهاد کاهش تعرفه ورودی خودرو در تلفیق مطرح شده بود، اما به دلیل اینکه آیین‌نامه اجازه بررسی مجدد درآمدها را نمی‌داد رای‌گیری برای این پیشنهاد نا‌تمام ماند.
  • از اول به شرکت نفت علاقه داشتم

    در سازمان برنامه هم دوست‌های من بودند و با آنها تماس داشتم ولی هیچ‌وقت نه آنها پیشنهادی کردند و نه من از آنها درخواستی کرده بودم. اما به شرکت نفت از اول خیلی علاقه‌مند بودم. هم هویدا و هم نفیسی آنجا بودند و آقای انتظام هم بود که رئیس شرکت نفت بود. انتظام را من خیلی برایش احترام داشتم، خیلی خوب هم من را می‌شناخت. آنها خیلی علاقه‌مند بودند گفتند «شما با این کارهایی که کرده‌اید، اگر بیایید اینجا به درد ما بیشتر می‌خورید تا آن دستگاه‌های بسته.» این بود که من و آن دوستم هر دو از ساواک استعفا دادیم. اتفاقا همان موقع هویدا کسالت داشت و در بیمارستان شرکت نفت بستری بود که رفتیم عیادتش. در آن زمان من با امیرعباس هویدا کاملا دوست شده بودم و گذشته از دیدارهای رسمی به منزلش می‌رفتم و با یکی، دو نفر دیگر از دوستان با هم شنا می‌کردیم. در ضمن صحبت گفت شما چه کار می‌کنید؟ گفتیم هیچ، ما استعفا دادیم و دنبال کار هستیم؛ گفت مبادا به کسی قول بدهید. شما باید بیایید شرکت نفت.»
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰

    روزنامه کیهان در گزارشی با تیتر «گرانی‌های بی‌ضابطه و ناگهانی نتیجه بی‌توجهی به اولویت‌ها» به موضوع گران شدن شبانه خودرو پرداخت و نوشت: «دولت بعد از گران‌سازی دستوری و ناگهانی نان، لبنیات، آب، گاز، بنزین سوپر، ارز نیمایی، قطع ناگهانی برق و... به افزایش ناگهانی قیمت خودرو؛ آن‌هم به‌صورت شبانه رسیده است. قیمت خودروهای به تعبیر پلیس؛ ارابه‌های مرگ، بسیار پرمصرف و آلوده‌کننده هوای ایران‌خودرو و سایپا در شامگاه ۲۷ آبان ۱۵ تا ۳۵ درصد افزایش یافت.» روزنامه ایران مطلبی دارد با عنوان «بازی برد-برد در بازار خودرو چگونه ممکن است؟». در بخش‌هایی از این مطلب آمده است: «فراموش نکنیم قیمت‌های خودرو در کارخانه حدود ۱۸ ماه است که افزایش پیدا نکرده این در شرایطی است که قیمت نهاده‌های تولید خودروسازان، چه آنهایی که از منابع داخلی تامین می‌شود و چه آنهایی که از مسیر واردات تهیه می‌شود، رشد کرده است. وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور و تورم بالا خودروسازان را ناچار می‌کند به سمت اصلاح قیمت محصولاتشان بروند و دولت نیز به عنوان سیاستگذار کلان باید زمینه را برای تداوم فعالیت خودروسازان فراهم کند.
  • عقبگرد ایران- اروپا

    دنیای اقتصاد: دور جدید تحریم‌های اتحادیه اروپا دیروز در حالی علیه کشتیرانی ایران اعمال شد که روابط تهران با پایتخت‌های اروپایی در بدترین دوران خود در چند دهه گذشته قرار دارد. روابطی که از مرداد ۱۴۰۱ و پس از توقف مذاکرات احیای برجام و سپس ناآرامی‌های اواخر شهریور همین سال، در مسیر افزایش تنش‌ها قرار دارد.
  • توسعه بدون بخش خصوصی ممکن نیست

    دنیای اقتصاد: روز گذشته رئیس قوه قضائیه در یک دیدار چهره به چهره با فعالان اقتصادی، بر نقش مهم بخش خصوصی تاکید کرد. او در بخشی از صحبت‌های خود عنوان کرد: بدون مشارکت مردم و بخش خصوصی، امکان حل مشکلات اقتصادی کشور وجود ندارد. به گفته او، نمی‌توان اقتصاد را تنها با تکیه بر بخش دولتی، توسعه داد. او پس از گوش دادن به صحبت‌های فعالان اقتصادی، نکاتی را درخصوص افزایش تعامل با این افراد برای حل چالش‌های آن ارائه کرد.
  • پنج‌شنبه‌ها تعطیل می‌شود؟

    دنياي اقتصاد: مجید نصیرپور، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درخصوص آخرین وضعیت لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته گفت: این لایحه به صحن مجلس ارجاع شده است و در نوبت رسیدگی قرار دارد. او گفت که در کمیسیون اجتماعی جلساتی با دوستان اتاق بازرگانی و برخی از افراد بخش خصوصی داشتیم و این دوستان به دنبال تعطیلی روزهای شنبه بودند؛ اما با مجموعه مسائلی که مطرح شد به نظر می‌رسد تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه تفاوت جدی در اقتصاد کشور ندارد. به گفته او، روز پنج‌شنبه به‌عنوان دومین روز تعطیلات آخر هفته تعیین شده است.
  • ایران موافق مذاکره است

    دنیای‌اقتصاد: یک منبع آگاه به «دنیای‌اقتصاد» گفت: معاون سیاسی وزارت خارجه روز گذشته با سفر به ریاض با همتای سعودی خود دیدار و درخصوص روابط دوجانبه و منطقه‌ای گفت‌وگو کرد. تخت روانچی همچنین در گفت‌وگو با «فایننشال تایمز» تاکید کرد که ایران موافق مذاکره با غرب است.
  • سفر تخت روانچی به عربستان

    دنیای‌اقتصاد: معاون سیاسی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۲۸ آبان با سفر به ریاض با همتای سعودی خود دیدار و درخصوص روابط دوجانبه و منطقه‌ای گفت‌وگو کرد. یک منبع آگاه به «دنیای‌اقتصاد» گفت: سفر مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزارت خارجه ایران به ریاض در راستای فرمت سه جانبه ایران، عربستان و چین است که دور اول این نشست سال گذشته به میزبانی پکن و در سطح معاونان وزیر برگزار شد. قرار است تهران سال آینده میزبان دور سوم این نشست سه جانبه باشد.از زمان احیای روابط ایران و عربستان در ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ روابط تهران و ریاض با سرعت کم اما تدریجی و پلکانی در حال توسعه است. چین نقش مهمی در میانجی‌گری این روابط داشته است. سفر هفته گذشته محمد رضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور به ریاض و شرکت در اجلاس سران عربی-اسلامی و دیدار با محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی و متقابلا سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان به ایران تحول مهمی در روند روابط دو کشور در طول چند ماه گذشته بوده است.
  • نگاه مشترک سران قوا به رفع فیلترینگ

    دنياي اقتصاد: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری روز گذشته با «اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران» دیدار و پای صحبت‌ها، دغدغه‌ها و پیشنهادهای آنان نشست. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه نمی‌توان مسائل کشور را بدون استدلال و مستندات به مردم تحمیل کرد، گفت: رویکرد مدیریتی دولت مبتنی بر مستنداتی از بهترین روش‌ها بر اساس تجربه‌های بین‌المللی دنیا و الگوهای علمی آزموده شده است. پزشکیان اقدامات صورت گرفته در دولت از آغاز تاکنون را منطبق بر شعارها، یعنی ضرورت تشکیل دولت وفاق ملی، با گفت‌وگو و انسجام ملی و پرهیز از دعوا دانست و گفت: امروز ما برای نخستین بار در دولت، استاندار کرد برای استان کردستان، استاندار عرب برای خوزستان و استاندار بلوچ برای استان سیستان و بلوچستان تعیین کرده‌ایم؛ این امر جز با حمایت‌های مقام معظم رهبری و ایجاد همدلی با سایر دستگاه‌ها و نهادها ممکن نبود.
  • توصیه‌ها و انتقادهای دو مرجع تقلید به دولت

    شهرام دبیری، معاون پارلمانی دولت روز گذشته برای زیارت حرم حضرت معصومه(س) و دیدار با چند تن از مراجع عظام تقلید و علما به قم سفر کرد. او در این سفر با آیت‌الله حسین نوری‌همدانی و آیت‌الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید دیدار و گفت‌وگو کرد. آیت‌الله نوری‌همدانی در این دیدار تاکید کرد که مجلس و دولت با همکاری یکدیگر در حل مشکلات عمومی کشور به عنوان یک اولویت، تسریع کنند. وی با بیان اینکه‌ مهم‌ترین اقدام دولت توجه و رفع مشکلات مردم است، افزود: مصوبات دولت باید در کوتاه‌ترین زمان به مجلس ارجاع و پس از تصویب به دولت ابلاغ شود. آیت‌الله نوری‌همدانی تاکید کرد: رفع مشکلات معیشتی اولویت نخست دولت باشد و دولت باید هرچه زودتر لوایحی را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند که مشکلات کشور به خصوص معضلات معیشتی مردم برطرف شود.
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۸/۲۹

    روزنامه فرهیختگان در گزارشی با عنوان «مساله دوتابعیتی‌ها در پیچ نزاع سیاسی» به تقابل دولت و مجلس و رد تقاضای بررسی یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس اشاره کرد و نوشت: «این تصمیم نشان‌دهنده حساسیت نمایندگان نسبت به این موضوع بود و ابعاد مختلفی را در سطح افکار عمومی و نخبگان ایجاد کرد. در عین حال، این حساسیت‌ها نباید منجر به تضییع حقوق شهروندان شایسته و متخصص شود. قوانین مرتبط باید به گونه‌ای تدوین شوند که ضمن حفاظت از منافع ملی، عدالت فردی و اجتماعی نیز رعایت شود. مساله دو تابعیتی‌ها در مشاغل حساس، موضوعی پیچیده و چندوجهی است که نیازمند توازنی دقیق میان ملاحظات امنیتی و عدالت اجتماعی است. قوانین مرتبط با این موضوع باید به گونه‌ای تدوین شوند که ضمن حفاظت از منافع ملی، از تضییع حقوق شهروندان شایسته جلوگیری شود. قانون‌گذاری در این حوزه باید با حساسیت و دقت بیشتری انجام شده و از کلی‌گویی و سخت‌گیری بی‌مورد پرهیز شود. تنها با رویکردی منصفانه و جامع‌نگر می‌توان این چالش را به بهترین شکل مدیریت کرده و هم‌زمان امنیت ملی و عدالت اجتماعی را تامین کرد.»
  • کابینه وفاداران، نه هم حزبی‌های استخوان‌دار

    دنیای اقتصاد: دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور منتخب، این هفته گزینه‌‌‌های تیم امنیت ملی خود را معرفی کرد. ۸سال پیش، او افرادی را انتخاب کرد که دارای سوابق طولانی در خدمات دولتی یا تجارت بودند. به گزارش شورای روابط خارجی، او که متقاعد شده بود چنین رویکرد متعارفی آنچه را که در دوره اول ریاست جمهوری خود می‌‌‌توانست انجام دهد محدود می‌‌‌کرد، این بار افرادی را انتخاب کرد که به نظر می‌‌‌رسد شایستگی اصلی آنها وفاداری به او باشد. با این کار، او ممکن است دستیابی به اهداف سیاست خارجی را که برای خود تعیین کرده دشوارتر کرده باشد.
  • دو کارگروه برای بودجه

    دنیای اقتصاد: کمیسیون تلفیق طی چند روز گذشته در ادامه بررسی لایحه بودجه۱۴۰۴، دو کارگروه تشکیل داد. بر این اساس مقرر شد یک کارگروه به بررسی حقوق و دستمزد و یک کارگروه نیز به بررسی نحوه فروش و قیمت نفت بپردازد. همچنین قراراست قیمت بنزین و نحوه تخصیص سهمیه‌بندی بنزین نیز در کارگروه مربوطه بررسی شود. کمیسیون تلفیق همچنین پیشنهاد ادغام صندوق‌های بازنشستگی و شرکت‌های تابعه را تصویب کرد؛ هرچند که پیشنهادهای الحاقی باقی ماند. در ادامه مقرر شد معاون حقوقی رئیس‌جمهور لایحه جامعی را برای تبدیل وضعیت کارکنان دولت به مجلس ارائه کند.
  • قدیم در جدید امنیت ملی در آمریکا

    دنیای اقتصاد: محیط امنیتی قرن ۲۱ با جنگ جهانی علیه ترور (GWOT) و تجدید حیات رقابت قدرت‌های بزرگ (GPC) تعریف شده است. در حالی که ایالات متحده دو دهه گذشته را صرف عملیات ضد تروریسم (CT) کرده است، رقبایی مانند روسیه، چین و ایران در حال اصلاح استراتژی‌های خود برای رقابت استراتژیک یکپارچه بوده‌اند. هدف این رقبا تضعیف نفوذ ایالات متحده در صحنه جهانی از طریق ابزارهای غیرنظامی و نامتقارن و دستیابی به اهداف سیاست خارجی خود در زیر آستانه تعاملات و تحرکات است. در این محیط امنیتی در حال تحول، ایالات متحده باید از درس‌های گذشته برای باز طراحی استراتژی‌های آینده استفاده کند.
  • عراقچی: مذاکرات با اروپایی‏‏‌ها به‏‏‌زودی آغاز می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: وزیر خارجه ایران با رد ادعای رسانه‌‌‌های آمریکایی مبنی بر دیدار «ایلان ماسک» با سفیر ایران در سازمان ملل گفت: ابراز علاقه از سمت کشورهای اروپایی برای شروع مذاکرات وجود دارد و ما احتمالا به‌‌‌زودی کار را انجام خواهیم داد. به گزارش «ایسنا»، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌‌‌وگویی تلویزیونی با اشاره به اخبار منتشر شده در مورد دیدار ایلان ماسک با «امیر‌سعید ایروانی» سفیر ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک گفت: قطعا این اتفاق نیفتاده است و این خبرسازی بود که از سوی رسانه‌‌‌های آمریکایی انجام شد و می‌توان اهداف پشت این موضوع را نیز حدس زد.
  • بهارستان به پاستور روی خوش نشان نداد

    دنیای اقتصاد: از همان روزی که زمزمه حضور محمد‌جواد ظریف در دولت چهاردهم شنیده شد، مخالفان حضورش در دولت به ماده۲ قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس که در آن به مسوولان دارای فرزندی با تابعیتی دوگانه اشاره می‌کرد، استناد کردند تا مانع حضور او در دولت مسعود پزشکیان شوند‌. این فشارها تا جایی پیش رفت که او را از تصدی پست معاون راهبردی رئیس‌جمهور و مسوولیت مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری پشیمان و تنها ۱۱روز پس از انتصابش به ترک این سمت وادار کرد‌. هرچند ۱۶روز پس از استعفایش، ظریف مجددا به دولت بازگشت اما به نظر می‌رسد، این ماجرا برای او و دولت چهاردهم پایان نیافته است‌. همچنان‌که روز گذشته مجلس با تقاضای یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس که از سوی مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور مطرح شده بود موافقت نکرد و این درخواست با ۲۰۷ رای مخالف روبه‌رو شد. مخالفتی که می‌توان به معنی ادامه تلاش‌های برخی از نمایندگان مجلس برای برکناری محمدجواد ظریف از معاونت راهبردی رئیس‌جمهور باشد.
  • توضیحات آملی لاریجانی درباره لوایح مربوط به FATF

    آیت‌الله آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خطاب به فعالان اقتصادی بخش خصوصی با بیان اینکه FATF بیش از ۴۰مورد را شامل می‌شود، افزود: FATF یک قرارداد بین طرفین یا اطراف نیست یک کار متحد و اقدام مشترک است. ما همه قوانین مورد نظر آنها را نداریم و از ۴۲مورد ۴۰مورد آن در کشور در حال انجام است. آنها تصویب چهار قانون مادر را از ما می‌خواستند که دو قانون آن در داخل تدوین و تصویب شد و دو قانون هم هنوز به تصویب نرسیده است.
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۸/۲۸

    روزنامه کیهان دیروز در یادداشتی با عنوان «تشکری همراه با گلایه!» نوشت: «صبح روز جمعه، ۲۵آبان ماه جاری روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز مدعی شده بود که ایلان ماسک، میلیاردر معروف آمریکایی و از حامیان و مشاوران نزدیک ترامپ، مخفیانه با آقای امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ملاقات کرده است.» این روزنامه با طرح این خبر در ادامه آورد: «این خبر در صورت صحت می‌توانست اقدامی خطرناک و خسارت‌آفرین علیه جمهوری اسلامی ایران تلقی شود و عزت و اقتدار کشورمان را که زبانزد همه جهانیان است، به‌شدت مخدوش کند و به جد زیر سوال ببرد.» در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «متاسفانه وزارت محترم امور خارجه درحالی‌که نزدیک به ۳۶ساعت (یک روز و چند ساعت‌) از انتشار خبر گذشته بود، خبر یادشده را قاطعانه تکذیب کرد و نگرانی پدیدآمده در میان ملت و سایر دوستداران انقلاب در منطقه و جهان را برطرف ساخت که هرچند دیرهنگام، اما در جای خود خوشحال‌کننده و قابل تشکر بود.»
  • دیدار آخر

    دنیای‌اقتصاد: زمانی که جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده و شی جین پینگ، رهبر چین، روز شنبه در پرو با یکدیگر ملاقات کردند، برای آخرین‌بار به‌طور مستقیم با یکدیگر درباره رقابت شدید ابرقدرت‌ها صحبت کردند. با این حال در دوره رهبری بایدن در آمریکا، او سعی کرد از تبدیل شدن به درگیری آشکار جلوگیری کند. اما به نظر می‌رسید که هر دو نفر صحبت‌هایشان رو به کسی بود که در واقع در آن اتاق نبود: «دونالد جی.ترامپ، که قول داده است وقتی دوباره در ژانویه رئیس‌جمهور شود، رویکردی تهاجمی‌تر در قبال پکن اتخاذ کند.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، شی، در سخنان آغازین خود، هشداری شدید داد که به نظر می‌رسد روابط ایالات متحده و چین پس از انتخابات آمریکا وارد دوره جدیدی از عدم اطمینان می‌شود. او در یک سالن کنفرانس در هتلی در لیما که هیات چینی در آن اقامت داشت، گفت: «انتخاب عاقلانه‌ای داشته باشید. به کاوش در راه درست دو کشور بزرگ ادامه دهید تا به خوبی با یکدیگر کنار بیایند.» به نظر می‌رسد که بایدن در سخنان آغازین خود سعی کرد تا رابطه خود با پکن را حفظ کند. در مقابل ترامپ درباره اعمال تعرفه‌های تنبیهی بیشتر بر چین صحبت می‌کند و به موازات آن افراد تندرویی را برای پست‌های ارشد دولت انتخاب کرده است.
  • استقبال پایگاه رای ترامپ از کابینه پیشنهادی

    دنیای‌اقتصاد: برای مخالفان دونالد ترامپ، کابینه رئیس‌جمهور منتخب مانند یک گالری سرکش از افراد با اعتبار مشکوک و تحت قضاوت‌های بد به نظر می‌رسد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، طرفداران ترامپ چیز متفاوتی می‌بینند. ایلین مارگولیس، ۵۸ساله که در وستونِ فلوریدا زندگی می‌کند و صاحب یک تجارت خالکوبی است، درباره انتخاب کابینه ترامپ که در هفته گذشته رونمایی شد، گفت: «این یک شاهکار است. اگر یک نقاشی بود، از آنِ پیکاسو بود.»
  • گسست از تل‌آویو در کار نخواهد بود

    دنیای‌اقتصاد: در هفته‌های پایانی رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در سال ۲۰۲۴، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا با ابراز همدردی با رای‌دهندگان عرب آمریکایی و مسلمان که از حمایت ایالات متحده از جنگ‌های اسرائیل در غزه و لبنان خشمگین بودند، صحبت کرد. ترامپ از «دیربورن»، میشیگان معروف به «پایتخت آمریکای عربی» بازدید کرد. او مستقیما با آمریکایی‌های لبنانی‌تبار صحبت کرد که نگران خانواده‌های خود در خارج از کشور بودند. ترامپ در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «در زمان دولت من، ما در خاورمیانه صلح داشتیم و به زودی دوباره صلح خواهیم داشت!» ترامپ افزود: «من مشکلات ایجادشده توسط [معاون رئیس جمهور] کامالا هریس و [رئیس جمهور] جو بایدن را برطرف خواهم کرد و از رنج و ویرانی در لبنان جلوگیری خواهم کرد. من می‌خواهم شاهد بازگشت خاورمیانه به صلح واقعی، صلحی پایدار باشم.»
  • علیه مداخله‌گرایی

    دنیای‌اقتصاد: دونالد ترامپ پس از دوران طلایی، زمانی که گروور کلیولند در دوره‌‌‌های غیرمتوالی به ریاست جمهوری انتخاب شد، به بازگشتی سیاسی دست یافته است که مشابهی ندارد. ترامپ در راه رسیدن به این پیروزی، واکنش مردمی علیه نهادهای اصلی هر دو حزب سیاسی را برانگیخته است. این همسویی مجدد، بر تغییر در جمعیت‌‌‌شناسی حزب جمهوری‌خواه تاکید و تحول گسترده‌‌‌تری را در خود رای‌‌‌دهندگان روشن می‌کند.
  • انتقاد قالیباف از بنگاه‌داری بانک‌ها

    دنیای اقتصاد: محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در همایش «تامین مالی تولید؛ از بنگاه‌داری به بنگاه‌سازی» که با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس‌کل بانک مرکزی، روسای کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه بودجه مجلس و مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی در ساختمان مرکزی بانک ملی ایران برگزار شد، خلق ثروت جدید را یکی از مهم‌ترین موضوعاتی دانست که باید امروز در کشور مورد توجه باشد و تاکید کرد: خلق ثروت باید توام با ارزش‌آفرینی باشد یعنی حتما باید بر بستر عدالت شکل گیرد و به سمت اشتغال و پیشرفت برود و تولید را محور خود قرار دهد. بنابراین هر مجموعه‌ای پیش از تصمیم‌گیری باید جهت خود را مشخص کند. این هدف واحد باید از روسای قوا گرفته تا مردم دنبال شود و هم‌افزایی شکل گیرد.
  • مذاکره با ایلان ماسک تکذیب شد

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی وزارت خارجه ایران دیدار ایلان ماسک با سفیر ایران در سازمان ملل را تکذیب کرد. روزنامه نیویورک‌تایمز روزجمعه مدعی دیدار این فرد نزدیک به ترامپ با امیر سعید ایروانی در اقامتگاهش درسازمان ملل شده و هدف از این دیدار را کاهش تنش میان ایران و آمریکا بیان کرده بود.
  • استراتژی جدید روسیه برای گسترش توریسم تجاری

    دنياي اقتصاد: دفتر کنوانسیون سن‌پترزبورگ طی روزهای ۲۱ تا ۲۴ آبان ماه (۱۱تا ۱۴نوامبر) میزبان روزنامه‌نگارانی از ایران و هند بود. در جریان این سفر چهار روزه که با هدف آشنایی با جاذبه‌های تاریخی و آشنایی از ظرفیت‌های این شهر برای برگزاری همایش‌های تجاری برگزار شد، ظرفیت‌های سن‌پترزبورگ برای افزایش توریسم تجاری و اقتصادی تشریح شد.
  • خبر لاریجانی در مورد جزئیات پیش‌نویس آتش‌بس

    علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه المیادین با اشاره به سفرهای اخیرش به سوریه و لبنان گفت: «ما پیامی برای رئیس‌جمهور سوریه و رئیس مجلس لبنان داشتیم و به آنها دادیم؛ پاسخ به نامه را به آنها واگذار کردیم؛ بی‌شک آنها نیاز به زمان برای بررسی آن دارند.» لاریجانی در پاسخ به این سوال که این پیام‌ها تا این حد مهم هستند که نیاز به بررسی دارند، گفت: این بررسی به علت خطرناک بودن یا محرمانه بودن این نامه نیست. ما به اراده دیگران احترام می‌گذاریم تا اگر خواستند مضمون آن را اعلام کنند. این به آنها ارتباط دارد. اما می‌توانم بگویم که این نامه درباره حمایت از مقاومت و ملت‌های سوریه و لبنان بود.
  • دکه - ۱۴۰۳/۰۸/۲۷

    روزنامه جمهوری اسلامی روز پنج‌شنبه ۲۶آبان در سرمقاله اصلی خود با عنوان «دیپلماسی، کارآمدترین سلاح» درباره اخبار غیررسمی از دیدار و مذاکره یکی از افراد سرشناس و موثر نزدیک به دونالد ترامپ با سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل درباره روابط آمریکا نوشت: «این آغازی برای پیمودن راهی جدید در سیاست‌ خارجی کشورمان تلقی می‌شود. مسوولان دولتی جمهوری اسلامی ایران نیز در اظهارنظرهایشان طی یک هفته‌ای که از انتخاب مجدد دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری آمریکا گذشته، علائمی نشان داده‌اند که به معنای اعلام آمادگی برای کاهش تنش‌ها دانسته می‌شوند.» روزنامه کیهان اما در یادداشت روز «درباره یک ملاقات پنهان در یک مکان مخفی!» آورد: «اکنون این پرسش از برادر عزیزمان جناب آقای پزشکیان، در میان است که آیا ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل متحد با نماینده ترامپ، به صورت «پنهان»! و در یک مکان «مخفی»! و خودداری طرفین از اعلام‌نظر درباره انجام این ملاقات، با اطلاع رئیس‌جمهور محترم کشورمان صورت پذیرفته یا بدون اطلاع ایشان بوده است؟!»
  • کسی برای بایدن تره خرد نخواهد کرد

    دنیای اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز جمعه در دیدار با رهبران کره‌جنوبی و ژاپن در اجلاس جهانی رهبران آسیا و اقیانوسیه در پرو، نسبت به آنچه «همکاری خطرناک و بی‌ثبات‌کننده» بین کره‌شمالی و روسیه خواند، ابراز نگرانی کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، جو بایدن، شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن و یون سوک یول، رئیس‌جمهور کره‌جنوبی در بیانیه‌ای مشترک گفتند که همکاری بین کره‌شمالی و روسیه، از جمله تصمیم کره‌شمالی برای اعزام هزاران نفر به روسیه را به‌شدت محکوم می‌کنند.
  • تاکتیک‌های اعصاب خردکن «اون»

    دنیای‌اقتصاد: صداهای بلندی که شبیه یک ناقوس غول‌آسا و شوم بود بارها و بارها در یک دهکده مرزی کره جنوبی در شب‌های اخیر شنیده می‌شد. در شب‌های دیگر، برخی از ساکنان از شنیدن صدای زوزه‌ گرگ‌ها، ساییدن فلز به هم یا ارواح که انگار از یک فیلم ترسناک فریاد می‌زدند، سخن می‌گفتند. برخی دیگر گفتند که صدای توپخانه یا حتی صدای یک میمون خشمگین را شنیده‌اند که روی یک پیانوی شکسته می‌کوبد.
  • ابهام در آتش‌بس

    دنیای‌اقتصاد: ارتش اسرائیل دیروز شنبه (۲۶آبان‌ماه) حملاتی را به ضاحیه جنوبی بیروت انجام داد. ارتش این رژیم دیروز منطقه «حاره حریک» در ضاحیه جنوبی بیروت را برای بار سوم هدف قرار داد. حملات رژیم صهیونیستی منجر به تخریب تعدادی از ساختمان‌ها شد. ارتش این رژیم جمعه نیز بارها ضاحیه جنوبی بیروت از جمله مناطق «حاره حریک» و «الغبیری» و «برج البراجنه» را هدف قرار داد. وزارت بهداشت لبنان پنج‌شنبه اعلام کرد شمار کل شهدای حملات رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف لبنان به ۳۴۴۲نفر افزایش یافت. از ابتدای حملات رژیم صهیونیستی به لبنان در اکتبر۲۰۲۳ تاکنون، شمار مجروحان به ۱۴ هزار و ۵۹۹نفر رسیده است.
  • تحول روابط ایران و آژانس؟

    دنیای اقتصاد: مدیرکل آژانس در حالی به تهران سفر و با مقامات جمهوری اسلامی دیدار کرده که ایران و آژانس با عدم قطعیت‌های زیادی مواجه هستند؛ از بازگشت ترامپ، روابط پرچالش با اروپا تا تنش‌ها در منطقه و نشست فصلی شورای حکام در هفته آینده که صدور قطعنامه را محتمل کرده است. پزشکیان، عراقچی و اسلامی در دیدار با رافائل گروسی با تاکید بر اینکه ایران اهل مذاکره و طرفدار صلح و ثبات است، از آژانس خواستند به وظایف قانونی و سازمانی خود عمل کند.
  • پرتگاه نامرئی «سرمایه‌ اجتماعی»

    دنیای اقتصاد: صبح پنج‌شنبه گذشته به مناسبت روز جهانی دیابت، دومین همایش سالانه بررسی چالش‌ها و راهکارهای مدیریت دیابت در ایران با حضور تمام‌عیار «جامعه پزشکی متخصص در حوزه غدد» برگزار شد، اما «مسوولان بلندپایه» که روزها قبل از آنها برای حضور در این رویداد ملی دعوت شده بود، غیبت کردند و برخی از آنها، «نماینده» فرستادند.به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، دکتر علیرضا استقامتی، استاد بخش غدد دانشگاه علوم پزشکی و رئیس انجمن دیابت گابریک در مراسم افتتاحیه این همایش، سخنان خود را با تشریح «شیوه به‌روز و جهانی توجه دولت‌ها به دیابت» آغاز کرد و در عین حال با اعلام «آمار تکان‌دهنده از روند فزاینده دیابت در کشور»، درباره «آستانه شکل‌گیری بحرانی مشابه ناترازی برق در حوزه درمان دیابت» هشدار داد.
  • فرستاده ویژه ترامپ در اتاق ایروانی؟

    دنیای‌اقتصاد: ایلان ماسک، مشاور نزدیک دونالد جی. ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، روز دوشنبه در نیویورک با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرد که دو مقام ایرانی موضوع این دیدار را بحث در مورد چگونگی کاهش تنش بین ایران و ایالات‌متحده توصیف کردند. به گزارش نیویورک‌‌‌تایمز، دو مقام ایرانی گفتند که دیدار ماسک و امیرسعید ایروانی بیش از یک ساعت به طول انجامید و در مکانی محرمانه برگزار شد. این دو شخص که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، به دلیل اینکه مجاز به بحث در مورد سیاست‌‌‌های عمومی نبودند؛ این نشست را «مثبت» و «خبر خوب» توصیف کردند.
  • روابط ایران و مراکش از سر گرفته می‌شود؟

    ایسنا: یک رسانه مراکشی مدعی شده یک فرستاده از ایران با مقام‌‌‌های این کشور در رباط دیدار و گفت‌‌‌وگو کرده است. منابع آگاه می‌‌‌گویند ایران مایل است صفحه جدیدی در روابط خود با مراکش بعد از چهار سال از قطع روابط دیپلماتیک باز کند.
  • پیام رهبر انقلاب به نبیه ‌بری

    دنیای اقتصاد: علی لاریجانی فرستاده ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی در رأس هیاتی به سوریه سفر و تایید کرد که پیامی از رهبر انقلاب به نبیه بری داشته است. او پس از ورود به دمشق با بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه و حموده صباغ رئیس مجلس جمهوری سوریه دیدار و گفت‌وگو کرد.
  • تظاهر اسرائیل به دیپلماسی

    دنیای اقتصاد: دیپلماسی با هدف تضمین آتش‌بس در لبنان نشانه‌های موقت پیشرفت را در روز پنج‌شنبه نشان داد، آن هم در حالی که اسرائیل با حملات هوایی سنگین به بیروت حمله کرد. اسرائیل با تشدید حملات خود بر مواضع حزب‌الله، حومه جنوبی بیروت را مورد حمله قرار داد. پنج‌شنبه سومین روز متوالی در حملات شدید اسرائیل بود. «ریهام آلکوسا» و «آری رابینوویچ» در گزارش ۱۵نوامبر در رویترز نوشتند که دیپلماسی در کنار بمباران سنگین نظامی به پیش می‌رود. منابع آگاه به رویترز گفتند که دود بر فراز حومه شهر ضاحیه دیده می‌شد؛، جایی که حملات اسرائیل باعث ویرانی پنج ساختمان شد. «آیت» یک زن لبنانی ۳۳ساله گفت: «ما می‌گوییم خدا کمکمان کند.» مقامات و خبرگزاری ملی لبنان گفتند، علاوه بر این، حملات اسرائیل به شهر بعلبک در شرق لبنان دست‌کم ۲۰کشته بر جای گذاشت.
  • تولید پهپاد کامیکازه برای جنگ‌های مدرن

    دنیای اقتصاد: به گفته رسانه‌های دولتی، کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی خواستار تسریع تولید انبوه پهپادهای تهاجمی شده است. این درخواست همزمان با افزایش نگرانی‌های بین‌المللی درباره تعمیق همکاری نظامی این کشور با روسیه شده است. به گزارش الجزیره، خبرگزاری رسمی مرکزی کره (KCNA) روز جمعه گزارش داد که کیم بر آخرین آزمایش‌های «انواع پهپادهای تهاجمی انتحاری» تولیدشده توسط مجتمع فناوری هوایی بدون سرنشین پیونگ‌یانگ نظارت داشته است.
  • دولت علیه دولت

    دنیای‌اقتصاد: دونالد جی.ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا روز پنج‌شنبه گفت که رابرت اف.کندی جونیور را برای رهبری وزارت بهداشت و خدمات انسانی معرفی می‌کند. این انتخاب بحثی را راه انداخت که آیا فردی همچون کندی که به واکسن‌ها بدبین است، مناسب وزارت بهداشت است یا نه؟‌ گزینه ترامپ عمیقا مقامات بهداشتی آمریکا را ناآرام و نگران کرده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دونالد ترامپ دولت خود را با افرادی پر می‌کند که حتی برخی جمهوری‌خواهان آنها را نگران‌کننده می‌دانند؛ از جمله مت‌گیتز نماینده سابق فلوریدا به‌عنوان دادستان کل (وزیر دادگستری) و پیت هگزت، مجری شبکه فاکس نیوز، به‌عنوان وزیر دفاع. با این حال در انتخاب کندی، ترامپ کسی را انتخاب کرده است که با سازمان‌های بهداشت عمومی در جنگ است.
  • بازجویی از دستیاران نتانیاهو درباره ۷ اکتبر

    دنیای‌اقتصاد: در صبح ۷اکتبر سال گذشته که حماس به اسرائیل حمله کرد، یک ژنرال ارشد اسرائیلی با نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو تماس گرفت و به او گفت که به نظر می‌رسد صدها شبه نظامی در حال آماده شدن برای حمله هستند. به گفته چهار مقامی که در جریان تحقیقات قرار گرفته‌اند، اکنون، دستیاران نخست‌وزیر به دلیل تغییر جزئیات مربوط به آن تماس در سوابق رسمی فعالیت‌های نتانیاهو در آن روز تحت تحقیق هستند. «پاتریک کینگزلی» و «رونن برگمن» در گزارش ۱۴نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، این تحقیقات در اسرائیل بسیار حساس تلقی می‌شود؛ جایی که این پرسش که نتانیاهو از قبل از حمله حماس چه می‌دانست و چه زمانی به او گفته شد، می‌تواند برای آینده سیاسی او بسیار مهم باشد. انتظار می‌رود که این مساله نقش مهمی در ارزیابی پس از جنگ و نقش رهبران سیاسی و نظامی در یکی از بدترین شکست‌های نظامی در تاریخ اسرائیل داشته باشد.
  • کانال‌های تماس با آمریکا باز است

    دنیای‌اقتصاد: سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در سخنانی در حاشیه هیات دولت با تاکید بر اینکه اختلافات بین ایران و آمریکا بسیار اصولی و مبنایی است و ممکن است حل‌شدنی نباشد، گفت که کانال‌های تماس بین ما و آمریکایی‌ها همچنان وجود دارد.
  • شکسته شدن رکورد مهاجرت از روستا

    دنیای اقتصاد: «پنج سالی است که روستای ما آب ندارد. از همه چیز خسته شده‌ایم و بار سفر بستیم.» این گفته‌های مردی ساکن یکی از روستاهای خراسان شمالی است. مصداقی بر گفته‌های معاون رئیس‌جمهور در امور توسعه روستایی: «از ۶۹ هزار روستای کشور، تنها ۳۸هزار روستا دارای سکنه هستند و ۳۱هزار روستا خالی از سکنه شده است.»
  • ۱۸۰۰ همت؛ کسری بودجه عملیاتی ۱۴۰۴

    دنیای اقتصاد-شيرين جمشيديان: بر اساس گزارش دیوان محاسبات درباره تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور که روز سه‌شنبه در مجلس مطرح شد، بودجه سال گذشته ۳۵۰ همت کسری داشته است و آن‌طور که پیش‌بینی‌ها از لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز نشان می‌دهد، در سال آینده با کسری بودجه چشم‌گیری مواجه خواهیم بود. برای کاهش کسری بودجه باید اقداماتی انجام شود تا مشکلات مسبوق‌به‌سابقه بودجه اصلاح شود. حالا که لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس در حال بررسی است و مجلس نیز اذن تغییرات را از دولت گرفته می‌توانند اصلاحاتی را برای کاهش کسری بودجه انجام دهند. در همین راستا با نمایندگان مجلس به گفت‌وگو نشستیم و راهکار مجلس برای کاهش کسری بودجه را جویا شدیم.
  • محور تاب‏‏‌آوری تهران

    در پاسخ به عملیات حماس در ۷ اکتبر سال گذشته، اسرائیل جنگ منطقه‏‏‌ای را با هدف تغییر شکل خاورمیانه آغاز کرد. اسرائیل به طور مشخص محور مقاومت را هدف قرار داد؛ یعنی شبکه‏‏‌ای از گروه‏‏‌های متحد با ایران که شامل حماس در غزه، حزب الله لبنان، حوثی‏‏‌ها در یمن، دولت بشار اسد در سوریه و بخش‏‏‌هایی از نیروهای حشد الشعبی در عراق می‌شود. رناد منصور، محقق ارشد و مدیر پروژه ابتکار عراق در اندیشکده چتم‏‏‌هاوس در فارن‌افرز نوشت: اسرائیل با کار روی مقیاسی که تلاش‏‏‌های قبلی علیه این محور را نادیده می‏‏‌گیرد، یک سال گذشته را صرف از بین بردن زیرساخت‏‏‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی، لجستیکی و ارتباطی شبکه کرده است. همچنین تل‏‏‌آویو دست به کارزار بی‏‏‌سابقه‏‏‌ای علیه رهبری این محور زده و رهبران حماس و حزب‏‏‌الله و چند فرمانده ارشد سپاه را ترور کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر