جایگاه کلیدی بندر صحار در توسعه اقتصادی عمان
در همین چارچوب، طبق اطلاعات موجود، مجموع سرمایهگذاری در بندر و منطقه آزاد صحار از مرز ۲۹میلیارد دلار فراتر رفته که این موضوع نشاندهنده کمک قابلتوجه این منطقه راهبردی به اقتصاد عمان و تسهیل جذب سرمایهگذاری خارجی از آغاز دو دهه پیش تاکنون است. در مراسمی که به مناسبت دو دهه فعالیت بندر و منطقه آزاد صحار برگزار شد، مقامات ارشد دولت عمان از جمله مهندس سعید بن حمود المعولی، وزیر حملونقل، ارتباطات و فناوری اطلاعات و شماری از مسوولان حوزه بندری عمان حضور داشتند و به بررسی دستاوردهای منطقه صحار پرداخته شد. صحار با بهرهگیری از موقعیت راهبردی سلطنت عمان به عنوان دروازهای بین شرق و غرب، به بازیگری محوری در ادغام عمان در زنجیره تامین جهانی تبدیل شده و در عین حال باعث ایجاد تنوع و پایداری اقتصادی در بخش لجستیک این کشور شده است.
از زمان آغاز به کار، بندر و منطقه آزاد صحار به طور مداوم عملکرد اقتصادی قوی را نشان داده است. تنها در نیمه اول سال ۲۰۲۴ بندر و منطقه آزاد صحار شاهد سرمایهگذاری ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری بوده است که این موضوع نشان از جذابیت آن به عنوان یک مقصد برتر برای تجارت و بازرگانی بینالمللی تاکید دارد. زیرساختها در بندر و منطقه آزاد با توسعه اخیر فاز ۲ منطقه آزاد صحار و معرفی ۳۴۵ هکتار زمین قابل اجاره اضافی، دستخوش پیشرفت های چشمگیری شده است. این گسترش راهبردی با تقاضای فزاینده برای فضاهای صنعتی و تجاری همسو میشود که در جهت تسهیل افزایش اتصال و همکاری اقتصادی در مقیاس جهانی است.
مهندس عبدالله بن خلفان الجابری، رئیس هیات مدیره بندر و منطقه آزاد صحار در این خصوص گفت: «این منطقه نقش مهمی در زندگی روزمره مردم در سراسر عمان ایفا میکند، زیرا کالاهایی که از طریق تاسیسات ما جریان مییابد در نهایت به خانههای شهروندان میرسد. عملکرد ما در دو دهه گذشته نشاندهنده تعهد ما به تعالی و اهمیت راهبردی ما به عنوان یک مرکز لجستیک جهانی است. ما با تقویت مداوم عملیات خود و ایجاد مشارکتهای قوی، عرضه ثابت کالاهای ضروری را تضمین میکنیم که رشد و پیشرفت صنایع محلی و اقتصاد ملی گستردهتر را تقویت میکند.»
امیل هوگستدن، مدیرعامل بندر صحار گفت: «صحار از زیرساختهای سنتی فراتر رفته است. این منطقه به یک کاتالیزور حیاتی برای تجارت و رشد اقتصادی در عمان تبدیل شده است. در طول دو دهه گذشته، ما یک اکوسیستم تجاری یکپارچه ایجاد کردیم که نه تنها از توسعه محلی حمایت میکند، بلکه رقابت جهانی ما را نیز افزایش میدهد. همانطور که ما دستاوردهای خود را جشن میگیریم، بر مسوولیت خود در جهت هدایت نوآوری و تسریع در کشف فرصتهایی که پیشرفتهای اقتصادی عمان در صحنه جهانی را بیشتر میکند، ثابت قدم میمانیم.»
همکاریهای راهبردی در مسیر شکل دادن به داستان موفقیت صحار موثر بوده است. مشارکت بین گروه اسیاد و بندر روتردام هلند، موجب شده است بندر و منطقه آزاد صحار به عنوان تاسیساتی در سطح جهانی شناخته شده باشد. همکاری نزدیک با سایر شرکتهای بینالمللی برجسته، مانند شرکت یونایتد سولار پلی سیلیکن United Solar Polysilicon) برای راهاندازی اولین کارخانه پلی سیلیکن منطقه، نشاندهنده تعهد صحار به تقویت تفکر مترقی و جذب سرمایهگذاریهای متحولکننده است که از دیدگاه آن در چارچوب تبدیل شدن به یک خوشه صنعتی و مرکز تولید محصولات سبز در منطقه حمایت میکند.
در حال حاضر، صحار نمادی از شکوفایی اقتصادی در سلطنت عمان است که ۲ ممیز یک دهمدرصد از کل تولید ناخالص داخلی عمان را به خود اختصاص داده و حدود ۳۶هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرده است. هوگستدن افزود: «ما عمیقترین قدردانی خود را از سهامداران خود ابراز میکنیم، که اعتماد و حمایت بیدریغ آنها پایه و اساس موفقیت ما بوده است و منعکسکننده مشارکتهای پایدار و دیدگاه مشترک ما در جشن بیستمین سالگرد خود هستیم.»
بندر و منطقه آزاد صحار همچنین از ابتکارات پیشگامانه در جهت حفظ محیطزیست حمایت میکند. پروژه «مرسی ال.ان.جی»، یک همکاری یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری بین گروه اوکیو عمان (۲۰درصد سهام) و شرکت توتال انرجیز (۸۰درصد سهام) جهت احداث اولین هاب تولید و ذخیرهسازی ال.ان.جی در منطقه است که انرژی مورد نیاز آن به طور کامل از انرژی خورشیدی خواهد بود. این ابتکار در چارچوب چشمانداز ۲۰۴۰ عمان و با هدف کربن صفر طراحی شده است.این پروژه ظرفیت تولید یک میلیون تن ال.ان.جی در سال را خواهد داشت. فراتر از پروژه ال.ان.جی، بندر و منطقه آزاد صحار طرحهایی مانند ائتلاف کربن صفر صحار را با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانهای و ترویج پروژههای انرژی تجدیدپذیر در سراسر بندر اجرایی کرده است.
بندر صحار در سالهای اخیر پیشرفتهای قابلتوجهی در زمینه زیرساختها و ظرفیتهای تجاری خود داشته است. با توسعه امکانات بندری، بهبود تجهیزات حملونقل و افزایش حجم کالاهای وارداتی و صادراتی، این بندر به یکی از مراکز کلیدی تجارت در منطقه تبدیل شده است. همچنین، پروژههای سرمایهگذاری بزرگ، شامل انبارها و واحدهای صنعتی، به جذب شرکتهای بینالمللی و افزایش اشتغال در منطقه کمک کرده است. با توجه به تلاشهای دولت عمان برای متنوع کردن منابع درآمدی و کاهش وابستگی به انرژیهای فسیلی از جمله نفت، بندر صحار به عنوان یک هاب انرژی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
این بندر دارای ظرفیتهای مناسب برای توسعه صنایع انرژی تجدیدپذیر، مانند انرژی خورشیدی و بادی، و همچنین پروژههای پتروشیمی است. با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساختهای موجود، بندر صحار میتواند به مرکزی برای توزیع و صادرات انرژی در خاورمیانه تبدیل شود، که این امر نه تنها به توسعه اقتصادی عمان کمک میکند، بلکه نقش آن را در بازارهای جهانی انرژی تقویت میکند. نکتهای که در پایان نباید از آن غافل شد این است که با توجه به قرارگیری بندر صحار در سواحل دریای عمان یعنی قبل از تنگه هرمز، توسعه این بندر و زیرساختهای آن میتواند در بر دارنده تهدیدها و فرصتهایی برای ابزارهای قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه باشد.