نمایندگان مجلس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» خبر دادند
تمرکز مجلس بر تسهیلات تکلیفی در بودجه
غفلت از کشاورزی در بودجه
علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به لایحه بودجه ۱۴۰۴، گفت: کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ به تصویب رسید و به نظر میرسد که قالب نمایندگان قائل بر این هستند که برخی از احکام بودجه نیاز به اصلاح دارد و برخی از موارد نیز نیاز به تکمیل دارد. اگر به جزئیات وارد شویم شاید بتوانیم نتیجه مطلوبتری داشته باشیم. او با انتقاد از برخی احکام بودجه تصریح کرد: در لایحه بودجه هیچ اشارهای به برخی از موضوعات مهم نشده است.لازم است که نمایندگان مردم و مردم بدانند که در لایحه بودجه و در بخش منابع و مصارف بانک مرکزی چه میزان برای تسهیلات تکلیفی پیشبینی کردهاند؟ یعنی در میزان منابع و مصارف بانک مرکزی در ابلاغ به بانکها چه میزان برای اهدای تسهیلات فرزندآوری و ازدواج و... در نظر گرفته شده است؟ در لایحه بودجه ۱۴۰۳ این تسهیلات مشخص شده بود، اما بانک مرکزی در حال حاضر پاسخگو نیست.
در این شرایط اگر در لایحه بودجه ۱۴۰۴ تسهیلات تکلیفی مشخص نشود و ما ندانیم در چه مورد برنامهریزی میکنیم قطعا سال آینده به مشکل میخوریم. این نماینده مجلس تاکید کرد: یکی دیگر از مسالههای بودجه مربوط به بخش کشاورزی است که خیلی از مواردی که کشاورزان درگیر آن هستند، در لایحه نیامده است. برای مثال واردات برنج، خرید تضمینی برنج یا تعلق گرفتن ارز ترجیحی به برنج هنوز در لایحه بودجه دیده نشده است. در بخش مربوط به کشاورزی در لایحه بودجه بیشتر به مسائلی توجه شده که اشتراکات وزارت کشاورزی و نیرو است. برای مثال در بودجه به بحث چاههای آب کشاورزی توجه شده البته این موارد مهم است اما باید مسائل دیگر کشاورزان هم دیده شود. برهمین اساس انتظار داریم در جلسات آتی در کمیسیون تلفیق و در صحن علنی به این بخشهای کشاورزی نیز توجه شود.
مزیت مهم بودجه ۱۴۰۴
رمضانعلی سنگدوینی، نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز اظهار کرد: بودجه مخالفانی داشت و برخی نه آنکه مخالف دولت باشند بلکه مخالف برخی از احکام بودجه بودند و برخی حق هم میگفتند و باید اصلاحاتی در بودجه انجام شود. از سوی دیگر رئیس کمیسیون برنامه و حتی موافقان کلیات بودجه نیز به مزایای لایحه اشاره کردند. یکی از مزایای بودجه ۱۴۰۴ افزایش ۲۰ تا ۴۰ درصدی حقوقها است. او به مزایای بودجه اشاره کرد و گفت: کمکهای فنی و اعتباری، بیمه محصولات کشاورزی، خرید محصولات تضمینی از جمله گندم که حدود ۲۵۰ همت برای آن دیدهاند، افزایش ۴۰درصدی بودجه عمرانی و پیشبینی بودجه ۵۶۰همتی، پرداخت مطالبات پیمانکاران و انطباق بودجه با برنامه هفتم از جمله نقاط مثبت لایحه بودجه ۱۴۰۴ است.
نایبرئیس کمیسیون انرژی در خصوص اینکه چه بخشهایی از بودجه در مجلس اصلاح میشود، تاکید کرد: ما هنوز به جزئیات وارد نشدیم. اما کسری بنزین، کسری نفت و گاز باید در کمیسیون انرژی بررسی شود. مدیران پالایشگاهها را به کمیسیون دعوت کردیم و آنها اعلام کردند که ما ظرفیت افزایش تولید را داریم که ارز از کشور خارج نشود و واردات هم قطع شود، اما باید دولت مطالباتشان را به پالایشگاهها پرداخت کند. در حال حاضر پالایشگاهها حدود ۱۶۰ همت از دولت مطالبات دارند. سنگدوینی خاطرنشان کرد: پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها توان و ظرفیت این را دارند که نیاز فرآورده داخل را برآورده کنند. اما برای توسعه پالایشگاهها، باید مطالباتشان پرداخت شود و بگذارند مازاد فرآورده و تولیدشان را خودشان بفروشند و صادر کنند. این موضوع نیازمند آن است که در بررسی بودجه در مجلس به این موارد توجه و اصلاحاتی انجام شود.