شماره روزنامه ۶۱۸۰
|

جمعه‌نامه

  • چین پرچمدار جدید جهانی شدن

    «از مرزهایی که کالا رد نشود، سربازان رد می‌شوند.» این سخن فردریک باستیا، نظریه‌پرداز کلاسیک فرانسوی در دو قرن پیش، موافقان و مخالفان زیادی را به صف کشید. هرچند به‌دلیل توفیقات این ایده، معمولا موافقان دست بالا را داشتند. اما اکنون یک ویروس به کمک مخالفان آمده است. برخی به مدد کرونا درصدد این هستند که دوباره مرزها را بازگردانند و دیوارهای برچیده شده بین مرزها را بار دیگر بنا کنند. اما واقعا چه آینده‌ای در انتظار جهان است؟ آیا مخالفان ایده باستیا، موفق می‌شوند پل‌ها را بازگردانند؟ اگر این کار را کردند، معادلات سیاسی چه تغییری می‌کند؟ «محمد مهدی بهکیش» اقتصاددان و صاحب‌نظر در حوزه جهانی شدن، سرنوشت جهانی شدن با وجود کرونا را پیش‌بینی می‌کند. او معتقد است آنچه در قالب جهانی شدن در دنیا در طول دهه‌های گذشته رخ داد، به این راحتی قابل‌بازگشت نیست. جهانی شدن، کنترل تورم در کشورهای توسعه‌یافته را به وسیله تولید ارزان، به ارمغان آورد و سرمایه‌های عظیمی را به چین و کشورهای همجوارش فرستاد. بهکیش بر این باور است که آزادسازی از این پس، بیشتر به شکل منطقه‌ای ادامه یابد؛ به‌گونه‌ای که چین و خاورمیانه جایگزین آمریکا برای اروپا شوند و آمریکا به سمت کشورهای آمریکای جنوبی متمایل شود. از نظر این اقتصاددان، آنچه تاکنون از چین شنیده‌ایم و دیده‌ایم، ماحصل توسعه شرق چین بوده و غرب چین، منطقه بکری برای توسعه و سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود که پروژه جاده ابریشم به‌دنبال همین هدف است. تحلیل بهکیش نشان می‌دهد که باید پرچم جهانی شدن را در آینده، در دست شرق و مشخصا چین ببینیم.
  • کوچ نقدینگی به بازار سرمایه در سایه کرونا

    بازار سرمایه ایران با وجود خبرهای بدی که از اوضاع آشفته جهانی و نیز کاهش قیمت نفت مخابره می‌شود روزهای سبزی را سپری می‌کند. روزهایی که همراه با هجوم نقدینگی به سمت بازار بورس در قالب رکوردشکنی‌های شاخص و صف‌نشینی‌های سهام خود را نشان داده است. رشد ارزش سهام شرکت‌ها در روز‌های سپری‌شده از بازگشایی بازار سرمایه در‌ سال ٩٩ واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته و برخی از فعالان اقتصادی شبکه‌های مجازی را برآن داشته است تا نسبت به رشدهای حباب‌گونه هشدار دهند.
  • ماهواره نور و بهانه‌های غیرحقوقی آمریکا

    پرتاب ماهواره نور به سوی فضا بهانه‌ای شد تا ایالات‌متحده آمریکا آن را به دستاویزی برای جلب حمایت جهت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران تبدیل کند. ایران روز چهارشنبه نخستین ماهواره نظامی خود را پرتاب کرد و این ماهواره با موفقیت در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت. این اقدام ایران خیلی زود با واکنش منفی آمریکایی‌ها روبه‌رو شد و مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا خواستار پاسخگویی ایران درخصوص پرتاب ماهواره نور به مدار شد. در همین راستا سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا مدعی شد پرتاب ماهواره نور به مدار از سوی ایران خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل محسوب می‌شود.
  • مواضع جنجالی اردشیر زاهدی در بی‌بی‌سی

    پخش اظهارات اخیر اردشیر زاهدی وزیرخارجه ایران در دوران پهلوی دوم و آخرین سفیر ایران در آمریکا در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی این هفته بازتاب‌های زیادی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به همراه داشت.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • ایمنی و مدیریت شهری

    ایمنی شهری مبحث کمتر برجسته‌ای در میان مباحث مرتبط با مدیریت شهر محسوب می‌شود. اعتقاد مرسوم بر این است که حوزه ایمنی و امنیت شهری بیشتر برعهده نیروهای امنیتی و پلیس است. این رویکرد تنها بخشی از مرحله مقابله با ناامنی و پیشگیری از اقدامات ناامن بعدی است، اما رویکرد جامعی در تامین ایمنی شهری نیست و عدم توجه به «پیشگیری» در آن مشهود است. مشکل تامین امنیت چندگانه است: ظرفیت نهادی ضعیف حکومت محلی در بسیاری از کشورها که اغلب بازنمود شیوه‌های حکمرانی، برنامه‌ریزی و مدیریت شهری نادرست است و فقدان اراده سیاسی جهت تمرکززدایی سیاست‌های امنیت ملی به سازمان‌های حکومت محلی اغلب نقش آنها را به رابط میان ایستگاه پلیس و اجتماعات محلی فرو می‌کاهد.
  • یک درصدی‌ها

    بحران کرونا وارد زندگی ساکنان کره زمین شده و روند آن را دگرگون ساخته است. از تغییراتی که در روال عادی زندگی مردم ایجاد کرده است تا عدم‌اطمینانی که دست‌کم برای آینده نزدیک اقتصادی بشر به‌همراه آورده است. بسیاری خواهند گفت که این یک بلای طبیعی است و از خارج از ساختار اقتصادی-اجتماعی به آن تحمیل شده است. اما شواهد و قرائن چیزی غیر از این را نشان می‌دهند: گویی تمام ساختار اقتصاد جهانی فقط یک ویروس لازم داشت تا یک گام به برملا شدن ناکارآمدی‌اش نزدیک شود.
  • امنیت شهر و آینده پژوهی

    تحولات شهرنشینی و افزایش تراکم جمعیتی باعـث بـروز نـابرابری‌‌های شـهری و رواج ناامنی‌های اجتماعی در شهرها شده است. برای کاهش این مسائل و مشکلات ناشی از عدم امنیت باید بـه نیروهای بـالقوه در منـاطق شـهری توجـه کرد. با وجود این، امنیت پیش زمینه یک اجتماع سالم و احساس امنیـت بسترسـاز توسعه جوامع انسانی است و نیاز به امنیت، همواره از بنیـادی‌تـرین نیازهـای انسـان در جامعه بشری به‌شمار می‌رود. از آنجا که حفظ ثبات و امنیت جامعه یکی از مهم‌ترین اهداف سیاست‌گذاران در سطح ملی و بین‌المللی به‌شمار می‌رود، با توجه به روند تغییر و تحولات به‌وجود آمده در حیطه امنیت و احساس امنیت، باید بنیان‌های امنیت بـه سـمت آینده پژوهی و پیش‌بینی نقاطی که امنیت جامعه را تهدید می‌کنند، تقویت شوند تا از این طریق بسترهای تهدید‌کننده امنیت قبل از انجام هرگونه عمل غیرقانونی شناسایی و با آن برخورد شود.
  • مشاهنر یعنی چه؟

    مشاهنر یعنی چه؟ مُشاهنر (به ضم میم) برگرفته از ادغام و ترکیب دو واژه مشارکت و هنر، یا طبق آنچه برخی خودخواسته مَشاهنر (به فتح میم) برگرفته از ادغام و ترکیب دو واژه مشاهیر و هنر تلفظش کردند؟ با این اوصاف، وقتی از مشاهنر حرف می‌زنیم، دقیقا از چه چیزی حرف می‌زنیم؟
  • کشتن گرگ قصه

    اجرای نمایش «قصه نقلی و مادربزرگ» را در سال ۱۳۷۰ نوشتم و کارگردانی کردم که با استقبال بسیار خوبی از سوی مخاطبان روبه‌رو شد. با توجه به جنبه‌های آموزشی، تربیتی و پرورشی آن و استقبال مخاطبان؛ به درخواست مرکز تولید تئاتر کانون، در سال ۱۳۷۲ یک‌بار دیگر آن را به صحنه بردم و البته مدتی هم در کرمانشاه اجرا شد. نقلی پسربچه روستایی باهوش و مهربانی است ‌که می‌خواهد به دیدار مادربزرگش برود اما در راه با جنگلبان برخورد کرده و بوقی به نقلی می‌دهد که در مواجهه با خطر آن را به صدا در بیاورد تا جنگلبان به کمکش بیاید. نقلی در مسیر با گرگی که خود را به‌صورت گوسفند مریضی درآورده برخورد می‌کند. گرگ او را به بیراهه می‌کشاند. قصه با درگیری نقلی و گرگ در خانه مادربزرگ ادامه پیدا می‌کند. نقلی وقتی متوجه خطر می‌شود بوقش را به صدا در می‌آورد و در نتیجه جنگلبان می‌رسد و مادربزرگ و نقلی نجات پیدا می‌کنند.
  • گردش رنگ‌ها

    تازه‌ترین نقاشی‌های علی ذاکری در روزگار خانه‌نشینی حاصل از بیماری کرونا، در نمایشگاهی مجازی به نمایش درآمده است. نمایشگاه «در دشت‌های کودکی» که توسط گالری سرادی‌پور ترتیب داده شده، شامل مجموعه‌ای از نقاشی‌های طبیعت است که در ماه‌های گذشته توسط علی ذاکری انجام شده‌اند.
  • هزار و یک شب کرونا

    فعلا خبری از تمام شدن ویروس کرونا نیست،‌ باید از مهمانی‌ها و رفت و آمدها چشم بپوشیم و گزینه سفر به شکل واقعی را به آینده موکول کنیم. هر روز همه خبر مربوط به یافتن واکسن یا دارویی برای درمان کووید-۱۹ را جست‌وجو می‌کنیم، اما حتی اگر تست واکسن روی انسان هم شروع شده باشد دلیلی نیست که فکر کنیم همین فردا واکسن وارد بازار می‌شود و می‌توانیم زندگی را از سر بگیریم.
  • چراغ سبز به اقامتگاه‌های توریستی

    متولی گردشگری در دولت که مسوولیت کنترل شیوع کرونا از طریق محدودسازی یا متوقف‌سازی فعالیت‌های تشدیدکننده موج ابتلا در حوزه سفر و توریسم را برعهده دارد، یک هفته پس از لغو ممنوعیت ترددهای بین استانی، برای پذیرش مسافر توسط هتل‌ها و اقامتگاه‌های توریستی، به فعالان این بازار چراغ سبز نشان داد.
  • بازار پرهیاهوی امروز کسب وکارها

    از ووهان شروع شد و به سرعت، جهان را فراگرفت. ابتدا چندان جدی به نظر نمی‌رسید. مردم اخبار را دنبال می‌کردند و به زندگی عادی خود ادامه می‌دادند. تا اینکه کرونا از کشوری به کشور دیگر رفت و قاره‌ها را درنوردید. خیلی‌ها حتی تصورش را نمی‌کردند که پایش به کشور آنها هم باز شود، تا اینکه سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که بیماری به مرحله پاندمی یا «همه‌گیری جهانی» رسیده. آنجا بود که مردم حس کردند خطر بیخ گوششان است و رفتارهایشان تغییر کرد. شاید اولین واکنش مشتری‌ها نسبت به این بحران، هجوم به سوپرمارکت‌ها بود. دستکش و ماسک و محلول‌های ضدعفونی‌کننده که قبلا در سوپرمارکت‌ها و داروخانه‌ها به وفور یافت می‌شدند، حالا تبدیل شده بودند به کالاهای کمیاب. وقتی بسیاری از کشورها اعلام کردند که تنها راه قطع زنجیره کرونا، قرنطینه اجباری است، سوپرمارکت‌ها دوباره شاهد هجوم مشتری‌ها بودند.
  • فرق پول خودم و پول مردم

    مجموعه‌ای از اتفاقات عمرانی با دو خصوصیت متفاوت از سایر پروژه‌های شهری در تهران طی همه سال‌های دور و نزدیک و حتی الان رخ داده است که مصداق بارز «تفاوت پول خودم با پول مردم» محسوب می‌شود!
  • قیمت پارکینگ در محلات بافت فرسوده

    درحالی‌که مساله تامین پارکینگ برای واحدهای فرسوده‌ای که مالک یا مالکان آن قصد نوسازی دارند موضوعی بسیار مهم تلقی می‌شود جزئیات مربوط به فایل‌هایی که به تازگی به بازار معاملات مسکن در محلات واقع در بافت‌های فرسوده نیمه جنوبی شهر تهران معرفی شده‌اند، نشان‌دهنده ارزش‌گذاری جدید برای پارکینگ‌های واقع در ساختمان‌های مسکونی نوسازی شده است.
  • تصمیمات دوگانه برای پارک‌های تهران

    با شیوع و فراگیری ویروس کرونا، پارک‌های تهران به روی شهروندان بسته شد. تصمیمی که هرچند دیر اما مناسب و بجا اتخاذ شد.مطابق با مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، برای جلوگیری از تجمع و استقرار شهروندان در فضاهای بوستان‌ها و پارک‌های شهر بنا بود تا اطلاع ثانوی که این ویروس مهلک از سطح شهر رخت برمی‌بندد، اجازه ورود شهروندان به این مکان‌ها داده نشود. اما در همین هفته خبری مبنی بر بازگشایی مجدد پارک‌ها و بوستان‌ها اعلام شد.
  • حکایت بازگشت مسافران به مترو

    با شروع اجرای تصمیمات تازه ستاد مبارزه با کرونا مبنی بر بازگشت یک گروه دیگر از شاغلان به محل کار خود، طی دو هفته گذشته آمار سفر با مترو بیش از پیش افزایش پیدا کرد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، این روزها حجم مسافران مترو در مقایسه با شرایط عادی و پیش از کرونایی و روزهای مشابه سال گذشته افت بسیار اندکی کمتر از ۱۰ درصد دارد و این در حالی است که با حذف طرح ترافیک، بر شمار مسافرانی که با خودروی شخصی سفر می‌کنند، به شدت افزوده شده است.
  • چین می‌تازد

    بازار تولید گوشی‌های جدید و با قابلیت‌های منحصر‌به‌فرد همچنان در زمانه بحران کرونا گرم است و بسیاری از شرکت‌ها از جمله چینی‌ها این فرصت را برای رقابت در غیاب بزرگان از دست نمی‌دهند. بازارهای بزرگ شرق آسیا که اغلب توانسته‌اند از مرحله بحران عبور کنند چندی است که بازگشایی شده‌اند و فروش جهانی و منطقه‌ای خود را آغاز کرده‌اند. در ادامه با جدیدترین گوشی‌های سری نوا و آنر از هوآوی آشنا می‌شوید که به‌تازگی وارد ویترین‌های جدید فروش شده‌اند.
  • تمرین در خانه با workout

    ویژگی خاص این روزها و شاید ماه‌های آینده در دوره گذار از کرونا این است که باید همه کارهای شخصی و غیرشخصی را در خانه انجام دهیم، بدون رئیس، بدوم معلم و بدون مربی. برای این دوره خاص بهتر است از دستیاران دیجیتالی و آنلاین استفاده کنید.
  • درایو ویندوز را دریابید

    در صورتی که حافظه درایو ویندوز (معمولا درایو C) در هارد دیسک شما پر شده است، باید با روش‌هایی اقدام به پاک کردن بخشی از فضای اشغال شده آن و افزایش فضای آزاد آن کنید. در صورت نادیده گرفتن و کاهش بیش از حد فضای آزاد این درایو با مشکل کندی ویندوز و هنگ دائم رایانه مواجه خواهید شد.
  • برگ‌ریزان تولید در بهار

    خودروسازان کشور فروردین‌ متفاوتی را پشت‌سر گذاشتند. هرچند در این ماه به‌دلیل تعطیلات نوروزی تولید بیش از دیگر ماه‌ها کاهش می‌یابد، اما خودروسازان در سال ۹۹ همراه با تعطیلات نوروزی تعطیلات ناشی از شیوع ویروس کرونا را نیز تجربه کردند.
  • پارکینگ خودروسازان محلی برای محصولات ناقص

    سال ۹۹ در شرایطی سال «جهش تولید» نام‌گذاری شده که وزارت صنعت، معدن و تجارت امیدوار است تولید خودرو در سال‌جاری یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاهی شود.هر چند به نظر می‌رسد ملزومات این اتفاق چندان فراهم نیست اما مسوولان صنعتی امید دارند جهش تولید خودرو برخلاف دو سال پیش، در سال ۹۹ در کشور روی دهد. یکی از مهم‌ترین ملزومات مورد انتظار لغو قیمت‌گذاری دستوری خودرو است.
  • آغاز پیش‌فروش‌ها همراه با وعده تحویل معوقات

    در هفته جاری دو شرکت بزرگ خودروساز کشور پیش‌فروش محصولات خودرا در سال جدید کلید زدند؛ به‌طوری‌که ایران‌خودرو دنا معمولی، دنا پلاس، ۲۰۶ تیپ ۲، پارس ال ایکس و ۲۰۷ دنده‌ای را با موعد تحویل اسفند ۹۹ تا اردیبهشت ۱۴۰۰ در دستور کار قرار داد و شرکت سایپا نیز خودروهای کوییک دنده‌ای، ساینا آپشنال، کوییکR، تیبا صندوق‌دارآپشنال و تیبا ۲ آپشنال (پلاس) را با سود مشارکت ۱۵ درصد و سود انصراف ۱۲ درصد آغاز کرد.هر دو شرکت نیز در اطلاعیه خود اعلام کردند مشتریانی که در ۳۶ ماه گذشته در ایران‌خودرو و سایپا اقدام به ثبت‌نام کرده‎اند یا خودرو تحویل گرفته‌اند مجاز به ثبت‌نام نیستند.
  • نان پنیری

  • پیتـزای قیفی

  • چیکن کوردن بلو

  • ناگت مرغ

  • قاب هفته

    روستای کندر در فاصله ۲۲ کیلومتری شمال شرقی کرج در استان البرز واقع شده است.امسال برای اولین بار تعداد ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار پیاز گل لاله در مساحت ۵/ ۳ هکتار در منطقه بوم گردی «لزور» این روستا کاشته شده که با رسیدن بهار به بار نشسته و این منطقه را به مکانی چشم نواز و زیبا تبدیل کرده است که گردشگران زیادی برای دیدن این گلها به این منطقه مراجعه می‌کنند. / عکس‌ها از خبرگزاری ایرنا
  • هاینز هرمان تیله

    هاینز هرمان تیله، تاجر میلیاردر آلمانی و رئیس هیات‌مدیره شرکت‌های کنور برمزه (Knorr-Bremse) و فسلو (Vossloh) است. او نود و یکمین فرد ثروتمند دنیا در سال ۲۰۲۰ از سوی مجله فوربس معرفی شده است.
  • امانوئل بسنیر

    امانوئل بسنیر (Emmanuel Besnier) که با عنوان سلطان پنیر فرانسه شناخته می‌شود، یکی از ثروتمندترین افراد این کشور است و ثروت خود را به ارث برده است. او مدیر عامل و سهامدار اصلی شرکت لبنیات لاکتالیس است که دومین شرکت بزرگ مواد غذایی در فرانسه محسوب می‌شود و در لیست مجله فوربس در سال ۲۰۲۰، نود و چهارمین فرد ثروتمند دنیا معرفی شده است. بسنیر در سال ۱۹۷۰ در فرانسه به دنیا آمد.
  • آندره ملنیشنکو

    آندره ایگورویچ ملنیشنکو، صنعتگر میلیاردر روسی است و سهامدار اصلی شرکت تولید کود شیمیایی یوروکم (EuroChem) و شرکت تولید زغال سنگ SUEK است. او در هر دو این شرکت‌ها عضو هیات‌مدیره (مدیر غیر اجرایی) است و با ۵/ ۱۲ میلیارد دلار ثروت، در لیست مجله فوربس در سال ۲۰۲۰ نود و پنجمین فرد ثروتمند دنیا و نهمین فرد ثروتمند روسیه معرفی شده است. ملنیشنکو در مارس ۱۹۷۲ به دنیا آمد. پدر و مادرش معلم بودند و او توانست از این امتیاز استفاده کند و وارد مرکز علوم و آموزش پیشرفته دانشگاه لومونوسف مسکو شود. در سال ۱۹۸۹ دانشجوی دانشکده فیزیک شد. او بعدا به دانشگاه اقتصاد انتقالی گرفت و در رشته مالی فارغ‌التحصیل شد.
  • تیکا پل ارتباطی بین زبان‌آموز و مدرس

    آموزش زبان یکی از نیازهایی است که به دلیل ضعف مدارس و دانشگاه در برآورده کردن آن، همیشه بازار گسترده‌ای داشته است. بازاری که بستر فعالیت موسسه‌ها و معلمان خصوصی را ایجاد کرده است. تسهیل‌گری در این فضا نظیر راه‌اندازی پلت‌فرم‌هایی برای ارتباط مدرسان و زبان‌آموزان و همچنین ایده‌ آموزش مجازی از رایج‌ترین اقداماتی است که استارت‌آپ‌ها در پی انجام آن بوده‌اند. تیکا نیز یکی از استارت‌آپ‌هایی است که در فضای ارائه‌ خدمات آموزش زبان با دیگر استارت‌آپ‌ها به رقابت می‌پردازد. در ادامه بیشتر با این استارت‌آپ آشنا می‌شویم.