شماره روزنامه ۵۹۹۶
|

جمعه‌نامه

  • اقتصاد ایران لنگر ندارد

    این روزها مجموعه‌ای از عوامل باعث شده تا فضای اقتصادی چه در سمت تولید و سرمایه‌گذاری و چه در سمت تقاضا و مصرف، دچار تشویش و عدم قطعیت شود؛ به‌گونه‌ای‌که سرمایه‌گذار چشم‌انداز روشنی از آینده بازارها ندارد و فعالیت‌های اقتصادی خود را به آینده نامعلوم موکول می‌کند و خانوار نیز قادر به برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری در حوزه مصرف-پس‌انداز خود نیست. این فضا از یک طرف ریشه در مشکلات ساختاری دارد که دهه‌هاست گریبان‌گیر اقتصاد ایران شده و از طرف دیگر ناشی از نااطمینانی بازار از روابط دیپلماتیک ایران در اقتصاد بین‌الملل است. بنابراین، آحاد اقتصادی امروز دنبال برنامه یا سیاستگذاری‌ای هستند که مسیر آینده اقتصاد ایران را برای آنها شفاف و روشن کند؛ برنامه‌ای که هم ناملایمات اقتصادی قبلی را پوشش دهد و هم تکیه‌گاهی باشد برای تصمیمات فعلی و آینده آنها. به‌طور مشخص در مقطع کنونی، اذهان عمومی مشغول این سوال شده که اصولا سیاست‌گذار چه نسخه‌هایی در دست دارد تا یک برنامه مطمئن اقتصادی طراحی کند و اقتصاد را از خطر نااطمینانی برهاند؟ دکتر اصغر شاهمرادی در این گفت‌و‌گو به این سوال پاسخ داده است. وی فارغ‌التحصیل دکترای اقتصاد از دانشگاه کلگری است و پژوهش‌های متعددی در حوزه اقتصاد کلان، اقتصاد پولی و اقتصاد توسعه انجام داده است. در این گفت‌وگو، ابتدا در مورد دلیل ناکامی‌های اقتصادی در دهه‌های اخیر بحث کردیم و سپس به نسخه‌های پیش روی سیاست‌گذار برای طراحی آینده‌ای قابل اطمینان پرداختیم. به عقیده این صاحبنظر اقتصادی «سیاست‌گذار ما در دهه‌های اخیر به دلیل بحران‌های مقطعی، از طراحی یک برنامه رشد بلندمدت غافل مانده و عمدتا درگیر روزمرگی‌ها بوده است. وقتی این پازل‌های کوتاه‌مدت را کنار هم می‌چینیم می‌بینیم که همین روزمرگی‌های مقطعی است که زندگی بلندمدت ما را شکل می‌دهند و ما زمان را در دل همین روزمرگی‌ها از دست داده‌ایم. اما اکنون اگر سیاست‌گذار بخواهد اقتصاد را از دام روزمرگی‌ها برهاند، ناگزیر باید به فکر یک برنامه رشد بلندمدت باشد. اولین پیش‌نیاز یک برنامه رشد بلندمدت، توسل به یک «لنگر اقتصادی» است؛ لنگری که فضای سیاست‌گذاری را از تله اصطکاک‌های سیاسی و چندگانگی‌ها برهاند و راهنمای مطمئن مسیر سیاست‌گذاری باشد. بسیاری از کشورهای دنیا که امروزه مسیرهای توسعه را طی می‌کنند بدون یک لنگر اقتصادی مشخص قادر به رشد پایدار نبوده‌اند.»
  • مزیت بی‌مزایا

    اگر فرض کنیم ایران، ترکیه، عربستان و امارات مسیر اقتصادی خود را از مبدا مشترک در چهل سال پیش آغاز کرده‌باشند، اقتصاد ایران در میان این چهارکشور همسایه، کمترین میزان انبساط اقتصادی طی چهار دهه اخیر را تجربه کرده‌است. آن هم در شرایطی که ایران در مقایسه با کشوری چون ترکیه از مزیت بیش از هزار میلیارد دلاری منابع نفتی طی این بازه زمانی برخوردار بوده‌است.
  • حمایت رئیس‌جمهور از وزیر جوان

    طی روزهای گذشته بار دیگر موضوع فیلترینگ برخی از شبکه‌های اجتماعی به‌خصوص اینستاگرام در فضای رسانه‌ای کشور مطرح شد و با وجود تکذیب دوباره از سوی مقامات، انتشاراخباری درباره شکایت دادستان کل کشور از وزیرارتباطات،موضوع محدودیت در شبکه‌های پیام‌رسان موبایلی را وارد فاز تازه‌ای کرد. جنجال تازه از آنجا شروع شد که دادستان کل کشور در اظهاراتی کاملا صریح و بی‌پرده جوان‌ترین وزیردولت را مورد انتقادات تندی قرار داد و گفت «وزیر ارتباطات یک روزی باید در پیشگاه خداوند متعال جوابگو باشد که برای پاک‌سازی فضای مجازی همکاری نکرده و نمی‌کند و مصوبات شورای‌عالی فضای مجازی را زیر پا می‌گذارد».
  • استعفایی که هرگز پذیرفته نشد

    دوشنبه شب در حالی که سفرغیرمنتظره بشار اسد به تهران و دیدار وی با رهبرانقلاب و رئیس‌جمهوری موضوع موردبحث اغلب شبکه‌های اجتماعی بود، ناگهان خبری غافلگیر‌کننده همه معادلات فضای مجازی را به‌هم ریخت و نبض اخبار و تحلیل‌های خبری رسانه‌ها و کانال‌های مجازی را به‌دست گرفت. محمدجواد ظریف دیپلمات ارشد کشورمان با انتشار متنی در شبکه اینستاگرام خبر کناره‌گیری خود را از این وزارتخانه اعلام کرد.او در این متن نوشت «از بزرگواری مردم عزیز و دلاور ایران و مسوولان محترم در ۶۷ ماه گذشته بسیار سپاسگزارم. از ناتوانی برای ادامه خدمت و تمام کاستی‌ها و کوتاهی‌ها در دوران خدمتم صمیمانه پوزش می‌خواهم».
  • سریال برنامه‌های جنجالی در رسانه ملی

    در این هفته انتشار بخش‌هایی از دو فیلم جنجالی در شبکه‌های مجازی حسابی سر و صدا به‌پا کرد. درحالی که لایحه منع خشونت علیه زنان همچنان درگیر اختلاف‌نظرها است، درابتدای هفته بخشی از فیلم برنامه فرمول یک رسانه ملی در فضای مجازی دست به دست شد که در آن داستان زندگی زوجی برای بینندگان به تصویر درآمد که با وجود بارها کتک خوردن زن از سوی همسرش و اقدام او برای ۲۷ بار ثبت درخواست طلاق، بازهم زوجین با پادرمیانی بستگان یا ایثار زن به کانون خانواده بازگشته‌اند.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • سرگذشت یک شهر

    سرگذشت خرم‌آباد، اثری است در زمینه اقلیم، پیشینه، آثار، سیاست، اجتماع، اقتصاد، فرهنگ و هنر، آداب، مذهب، آموزش و ورزش در خرم‌آباد.
  • زندگی‌نامه علمی هاوکینگ

    این اثر می‌تواند برای افرادی که به‌طور تخصصی یک علم را نمی‌دانند کاملا قابل درک و فهم باشد. با اینکه امروزه از واژه ترویج علم سوءاستفاده‌های زیادی شده است و نمی‌توان به هر کتاب یا مقاله‌ای که ساده نوشته شده باشد چنین عنوانی داد، اما نویسندگان این کتاب به خوبی توانسته‌اند معنای ترویج علم را به خوانندگان نشان دهند. برخی به نام علم هر مبحثی را وارد کتاب می‌کنند و محدودیتی هم برای موضوعات و محتوای خود ندارند. مایکل وایت فیزیکدان و جان گرین روزنامه‌نگار است و هر دو اعتبار بین‌المللی خوبی دارند. با اینکه من شیفته اینشتین بودم اما به قدری این کتاب در نظرم جالب آمد که تصمیم گرفتم آن را ترجمه کنم. در حقیقت انگیزه اصلی من برای ترجمه این کتاب اینشتین و کتابی بود که درباره این دانشمند خوانده بودم. کتاب به‌صورت یک فصل در میان از سوی این نویسندگان نوشته شده است.
  • منبع شناسی؛ روش و محتوا

    کتاب «رویارویی با منابع؛ راهنمای پژوهش و نگارش تاریخ» یک سال بعد از چاپ در سال ۱۳۹۶ به چاپ دوم در انتشارات سمت رسید و نشان می‌دهد اقبال به مسائل روش‌شناختی در بین دانشجویان بیشتر شده و این کتاب تا اندازه‌ای توانسته نظر مخاطبان را جلب کند. مخاطب این کتاب دانشجویان دوره کارشناسی هستند. البته ایران تجربه تقریبا متفاوتی نسبت به تجربه دانشجویان تاریخ در دانشگاه‌های توسعه‌یافته دارد. به‌عنوان دانشجوی دوره کارشناسی آموزش تاریخ و یادگیری تاریخ را با تاریخ ایران باستان شروع می‌کنیم‌؛ مرحله‌ای که نوع منابع، استفاده از آنها و نحوه بهره‌گیری از آنها با مقاطع بعدی متفاوت است و این تفاوت باعث شده استفاده از منابع دست اول در دوره تاریخ باستان کمتر باشد.
  • ترکیب جادویی فوتبال و سیاست

    می‌خواهیم بدانیم فرهنگ سیاسی ایرانیان معاصر چه تاثیری بر دو حوزه‌ سیاست و فوتبال در ایران بالاخص در دوره‌ پس از انقلاب داشته است. برای سهولت در امر تحقیق و حصول نتیجه‌ علمی برای پاسخگویی به سوال مذکور، ابتدا به بررسی جایگاه ورزش در نظریات سیاسی گوناگون که هر کدام با فرهنگ سیاسی خاصی نیز همخوانی دارند، پرداخته و پس از آن ضمن بررسی جداگانه چیستی فرهنگ سیاسی، سیاست و فوتبال، شاخص‌های فرهنگ سیاسی را که بر سیاست و فوتبال ایرانی تاثیرگذار بوده است، بررسی کرده‌ایم.
  • داستان پسری جوان در کویر

    فیلم سینمایی «پناه» تاکنون در نهمین جشنواره فیلم مهاجرت اسلوونی و در بخش کتابخانه ویدئویی سی‌ و‌ ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر حضور داشته و همچنین کاندیدای دریافت جایزه ویژه جشنواره مدیترانه کن نیز شده است.اکران این اثر مدتی است در گروه هنر و تجربه آغاز شده و قرار است تا آخر اسفندماه روی پرده سینماها باشد.«پناه» فیلم سختی بود که در کویر و با بودجه اندکی ساخته شد که قابل‌مقایسه با اکثر فیلم‌های سینمایی نبود. عوامل با تمام وجود و بدون توقع مالی کنار من بودند و مشاور فیلم تورج اصلانی کمک شایانی به من کرد.
  • روایت زندگی سرباز فقیر

    این اجرا برداشتی از نمایش‌نامه ویتسک به نویسندگی گئورگ بوشنر است و با تغییراتی که در متن اصلی انجام شده، سعی کردیم روایت برای مخاطب ایرانی روان و قابل درک‌تر باشد و بر اساس ضرورت زمان بخش‌هایی هم به متن اضافه یا کم شده است.
  • بازنمایی نماد تهران

    در ورودی یک کوچه‌ باریک در خیابان پانزده خرداد، تابلویی هست که روی آن نوشته شده: «بن‌بست تکیه‌دولت»، حالا دیگر چیزی از تکیه دولت نمانده است، جز تابلویی از کمال‌الملک، معدودی عکس و مقالاتی پراکنده و گاه متناقض. اما چه چیزی این بنای فروریخته، این نماد تهران درعصر ناصری را هنوز در دل تاریخ زنده‌ نگاه می‌دارد؟
  • تداعی موسیقی گل‌ها

    اجرای جدید ارکستر ملی به رهبری فریدون شهبازیان پنج‌شنبه ۱۶ اسفندماه برگزار می‌شود و من در این کنسرت ۵ قطعه اجرا خواهم کرد. من در این کنسرت قطعات «او نیامد» ساخته استاد اکبر محسنی، «فریاد از تو» اثر استاد همایون خرم، «جلوه دریا» اثر استاد جمال‌الدین منبری، «پیشه عاشقان» و «نوای دل» اثر استاد جواد لشگری را می‌خوانم. تمامی این آثار را استاد منبری برای ارکستر تنظیم کرده و دارای فرم موسیقی قدیم هستند که به‌نوعی موسیقی گل‌ها را در ذهن تداعی می‌کنند.
  • دریای عمیق فاصله بین شیوه و سبک

    غالب آهنگسازها در طول عمرشان شیوه عوض می‌کنند. شیوه با سبک فرق دارد و در بین آهنگسازان غرب هم افرادی که صاحب سبک باشند خیلی کم است. در میان آنها باخ صاحب سبک است ولی بتهوون و موتسارت و... صاحب سبک نیستند. ما آهنگسازی در ایران نداشته و نداریم که صاحب سبک باشد. بین شیوه تا سبک یک دریای عمیق فاصله است. آهنگسازان معمولا در طول عمرشان دچار عوض کردن شیوه می‌شوند اما طبیعت به من از بیست سالگی این امکان را داد که شیوه آهنگسازی‌ام را در آن سال‌ها پیدا کنم و بر خلاف بسیاری از آهنگسازان شیوه‌ام تا امروز عوض نشده است.
  • عکسنوشت

    ایران پهنه‌های شگفت‌آوری از طبیعت سبز را در خود جای داده است؛ اگرچه بخش قابل توجهی از این پهنه‌ها تاکنون دستخوش نابودی قرار گرفته‌اند اما برخی دیگر از این پهنه‌ها همچنان زنده هستند. یکی از روش‌های حفاظت از جنگل‌ها، ثبت جهانی آنها به عنوان میراث طبیعی کشور است. جنگل‌های هیرکانی در بخش‌هایی از مازندران، گیلان، گلستان و سمنان گسترده شده‌اند و قرار است قسمتی از آن، سال آینده به ثبت جهانی برسد.
  • جادوی آبی معرق‌ها

    در قسمت پیشین برایتان از آغاز سفری به خراسان بزرگ گفتم و داستان ما تا پشت درب مسجد ملک زوزن ادامه پیدا کرد. در این سفرنامه از آنچه در ادامه دیدیم و آموختیم، بخوانید.
  • ردیابی مقاصد ارزان سفر

    بسیاری افراد سفر را به‌عنوان یک تفریح پرهزینه می‌شناسند. همچنین دسته‌ای دیگر اعتقاد دارند فقط با هزینه زیاد است که می‌شود از سفر لذت برد. اما امروزه در جهان نوع دیگری از سفر در جریان است؛ سفرهای ارزان. با بررسی سفرنامه‌های افرادی که این نوع سفر را انتخاب می‌کنند می‌توان دریافت که بسیار لذت‌بخش است. در سلسله یادداشت‌هایی در این ستون، به ۱۰ راهکاری اشاره می‌کنیم که می‌توان از طریق آنها ارزان سفر کرد. دهمین و آخرین راهکار را بخوانید.
  • معمار فـرش

    از دیار حافظ و سعدی بود و با اصالت. اگر خودش هم نمی‌گفت، از لهجه‌اش کاملا مشخص بود که اهل شیراز است. شنیده بودم که سومین نسل ذوالانواری است که کسب‌و‌کارش فرش است. به او گفتم همه ایرانی‌ها دلشان می‌خواهد در خانه‌هایشان فرش دستباف پهن باشد. ولی بالا بودن قیمت‌ این فرش‌ها، چنین اجازه‌ای را به هر خانواده‌ای نمی‌دهد. اما دفاع تمام‌قدش از هنر فرش دستباف، شنیدنی است. او فرش را یک هنر می‌داند نه یک صنعت. می‌گوید تا زمانی که به فرش دستباف به‌عنوان یک صنعت نگاه شود، قیمت آن به نظر بالا می‌آید. اما باید توجه داشته باشید که شما بابت هنر بافنده فرش، پول پرداخت می‌کنید. ما به رسم همیشه از حمیدرضا ذوالانواری از دوران کودکی‌اش پرسیدیم و اینکه چطور توانست کسب و کار پدر را توسعه دهد. نام ذوالانواری‌ها با فرش دستباف عجین شده است. می‌گوید خاطرات کودکی‌اش به فرش گره خورده. چون به کسب‌وکار پدر علاقه داشت از دوران نوجوانی وارد کار شد و این موضوع موجب شد تا تولید فرش دستباف، پیشه اصلی او و برادرش شود. روایت او از زندگی‌اش را در این گفت‌وگو بخوانید.
  • HP، گوگل قرن گذشته

    این روزها خیلی‌ها شرکت HP را یک شرکت قدیمی و از رده خارج می‌دانند، در حالی که HP گوگل زمان خودش بوده است. در سال ۱۹۳۹ دو مهندس دانشگاه استنفورد به نام‌های بیل هیولت و دیو پاکارد، HP را در گاراژی در کالیفرنیا با سرمایه اندک حدود ۵۰۰ دلاری تاسیس کردند. اولین محصول آنها یک دستگاه نوسان‌ساز بود که نسخه‌ای از آن را به والت دیزنی فروختند. در دهه ۴۰ میلادی، پیشرفت این شرکت اوج گرفت و با آغاز جنگ جهانی دوم، آمریکا محصولات الکترونیکی زیادی به این شرکت سفارش داد تا محصولات HP در صنعت مهندسی و جوامع علمی، کاملا جا بیفتد. در اواخر این دهه، تعداد کارکنان HP به ۱۲۸ نفر رسید و درآمد آن هفت رقمی شده و به ۲/ ۲ میلیون دلار افزایش یافت.
  • تلاش برای استعمار بازار دیگران،اشتباه بزرگ HP

    استراتژی مهم‌ترین‌ نقش را در سیاست‌گذاری‌ها و انتخاب‌های هر شرکت دارد و برای وارد شدن یا خروج کسب‌و‌کار از حوزه فعالیت‌های جدید خود نقشی اساسی دارد. شرکت Hewlett-Packard (که به آن HP گفته می‌شود) و یک شرکت فناوری اطلاعات چند ملیتی است فراز و نشیب‌های زیادی را در مسیر موفقیت خود پشت سر گذاشته است.
  • مقایسه دو «رکود مسکن» در تهران

    رکود ماه‌های اخیر در بازار معاملات مسکن تهران نسبت به آخرین دوره رکود بازار، یک تفاوت عمده دارد.
  • مصائب خانه‌دار شدن در بافت فرسوده

    بریانک نام یکی از قدیمی‌ترین محله‌های جنوب غربی تهران است که در گذشته‌های دور تفرجگاهی محصور میان درختان انگور و چنار بوده، اما امروز به یک محله مسکونی با بافت غالبا فرسوده تبدیل شده است.
  • ساماندهی یا ممنوعیت فعالیت دستفروشان؟

    درحالی‌که شورای شهر تهران به‌دنبال برنامه‌ای برای فعالیت ضابطه‌مند دستفروشان در سطح شهر است شهردار تهران دیداری با نمایندگان اصناف داشته که در این جلسه از شهرداری درخواست شده به دستفروشان اجازه برپایی چادر و فعالیت ندهند. اخیرا شورای شهر تهران طرحی تحت عنوان «ساماندهی مشاغل سیار و بی‌کانون در شهر تهران» را به تصویب رساند. این طرح در سه بخش (دستفروشان، ون‌ها و وانت‌بار‌ها) دیده شده است. البته شورای شهر تهران در سال ۸۵ مصوبه‌ای تحت عنوان ساماندهی دستفروشان داشته است و قرار بود در ابتدا برای اینکه به افزایش مصوبات دامن زده نشود، این مصوبه اصلاح و بازنگری شود اما از آنجا که دو حوزه دیگر (ون‌ها و وانت‌ها) نیز به طرح ساماندهی دستفروشان اضافه می‌شود، قرار شد عنوان جدیدی برای طرح در نظر گرفته شود.
  • جوسازی در بازار شب عید مسکن

    بازار معاملات خرید و فروش مسکن در آستانه شب عید و در حالی که کمتر از یک ماه به پایان سال ۹۷ باقی مانده با برخی جوسازی‌ها مواجه شده است که کارشناسان نسبت به ضرورت صحت سنجی این شایعات از سوی خریداران تاکید می‌کنند.
  • رقابت از نوع دوربین

    به تازگی دو شرکت هوآوی و سامسونگ دو پرچمدار پر قدرت خود را در عرصه گوشی معرفی کرده‌اند که هر دو این گوشی‌ها در یک رقابت تنگاتنگ از نقطه نظر بهترین دوربین سه‌گانه قرار دارند. بنابراین اگر قصد دارید از ویژگی‌های برترین دوربین‌های موبایل آگاه شوید بهتر است این مطلب را بخوانید.
  • گوگل‌کروم را رمزگذاری کنید

    یکی از راه‌هایی که از دسترسی افراد غریبه و سایر کاربران به تاریخچه جست‌وجوهای اینترنتی کاربران رایانه جلوگیری می‌کند، رمزگذاری برای مرورگر اینترنتی مورد استفاده آنهاست.
  • تقویت ذهن و حافظه در اپلیکیشن Memorado

    بازی Memorado تمرین خوبی برای مغز است که از خستگی و کندی آن به مرور زمان و با بالاتر رفتن سن افراد جلوگیری می‌کند. این اپ زیبا و کاربردی توسط Memorado Gmbh برای کاربران اندروید و iOS طراحی و عرضه شده است.
  • رویکرد سرمایه‌های سرگردان به خودرو

    بازار خودرو این روزها شاهد کوچ سرمایه‌های سرگردان از بازارهایی همچون بورس و سکه و ارز به سمت خودرو است، سرمایه‌هایی که جز بی ثباتی و افزایش قیمت ثمر دیگری برای بازار ندارد.در مورد چرایی جذابیت بازار خودرو برای واسطه گران دلایل مختلفی عنوان می‌شود که بارزترین آنها انتظار تورمی خودرو در سال آینده عنوان می‌شود.
  • هجوم به بازار از بیم آتیه

    افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو بدون وقفه ادامه دارد و بهای پراید ۱۱۱ به محدوده غیرقابل باور ۵۰ میلیون تومان رسیده است. اما آیا این قیمت‌ها ماندگارند و می‌توان برای آینده نزدیک انتظار افت قیمت‌ را داشت؟
  • قیمت درمانی با فروش فوری خودرو

    طبق اظهارات برخی مدیران شرکت‌های خودروساز، وزارت صنعت، معدن و تجارت از خودروسازان بزرگ کشور خواسته که تا آخر اسفندماه هر روز فروش فوری داشته باشند تا نیاز بازار از این سمت تامین شود. پیش از این نیز وزارت صنعت از دو خودروساز مطرح خواسته بود با توجه به پیش فروش یک میلیونی خودرو از ابتدای سال‌جاری، ۸۰ درصد تولیدات خود را به پیش فروش‌ها و ۲۰ درصد مابقی را به بازار اختصاص دهند. به این ترتیب ۲۰ درصد تولید در قالب فروش‌های فوری و عرضه به بازار از هفته گذشته توسط خودروسازان کلید خورد.
  • آش‌کده نیکوصفت

  • افسانه پیتزا داوود

  • به صرف کلپچ

  • نوستالژی شیرین

  • قاب هفته

    قدم زدن در کوچه پس کوچه‌های شهر تاریخی و خشتی یزد که همچنان بافت سنتی خود را حفظ کرده است، حس آرامش توام با نوستالژی را در هر انسانی زنده می‌کند. در این شماره نگاهی گذرا به حال و هوای شهر یزد و معماری سنتی و دست نخورده این شهر و مردمان شیرین سخن و مهمان‌نوازش داریم. / عکس‌ها: فروغ علایی
  • پایان انحصارآمریکا بر بانک جهانی

    «کائوشیک باسو»، اقتصاددان پیشین بانک جهانی و استاد اقتصاد دانشگاه کورنل است که نامزدی «دیوید مالپاس» را برای پست ریاست بانک جهانی نقد کرده است.
  • علت موفقیت تولید ناخالص داخلی

    «دایان کویل»، استاد سیاست عمومی در دانشگاه کمبریج معتقد است که شاخص تولید ناخالص داخلی، دیگر نمی‌تواند معیار مناسبی برای تصویر کردن پیشرفت اقتصادی باشد. او در این باره نوشت:
  • تغییر وضعیت تورم آمریکا

    «سم فلمینگ»، پژوهشگر حوزه سیاست پولی در گروه مطالعاتی «فایننشال تایمز» تاثیر روند تورم بر بازنگری هدف‌گذاری فدرال رزرو را بررسی کرده است. ترازنامه فدرال‌رزرو پس از بحران دهه گذشته بالونی شده بود که از ۶ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۶ به ۲۵ درصد از آن در سال ۲۰۱۴ میلادی که بسته تسهیل مقداری پایان یافت، رشد کرد. هنوز مشخص نیست که افزایش تقاضای بانک‌های تجاری برای ذخایر مازاد به‌چه میزان خواهد بود؛ اما آنچه مشخص شد، نیاز به پول پرقدرت برای احیا و رونق اقتصادی لازم خواهد بود.
  • تغییر جهت نرخ بهره

    «مایکل مکنزی»، پژوهشگر اقتصادی سیاست بانک‌های مرکزی یک دهه بعد از اجرای برنامه تسهیل مقداری را بررسی کرده است.
  • وضعیت سرمایه اجتماعی در کشور چگونه است؟

  • علت پارادوکس ظاهری درآمد و خوشی

    در این باره که چرا برخی مناطق با درآمد بالا و وضعیت اقتصادی نسبتا مطلوب، از نظر شاخص سرمایه اجتماعی و احساس خوشی و رضایتمندی، امتیاز بالایی کسب نکرده‌اند، می‌توان چند فرضیه را در نظر گرفت.
  • تفاوت در سطح انتظارات

    نتایج به‌دست آمده از پایش شاخص‌های سرمایه اجتماعی، معنی‌دار است. از نظر من اصلی‌ترین عامل در حاصل شدن چنین نتایجی، مربوط به تفاوت سطح انتظارات شکل گرفته در استان‌های مختلف است.
  • تفاوت در سطح انتظارات

    نتایج به‌دست آمده از پایش شاخص‌های سرمایه اجتماعی، معنی‌دار است. از نظر من اصلی‌ترین عامل در حاصل شدن چنین نتایجی، مربوط به تفاوت سطح انتظارات شکل گرفته در استان‌های مختلف است.
  • تفاوت در زاویه دید نسبت به واقعیات موجود

    چند سال پیش طرح پایش ملی توسط وزارت کشور در دستورکار قرار گرفت؛ طرحی که جامع‌تر و عمومی‌تر بود. نمونه‌ها مختص فعالان اقتصادی مرکز استان‌ها نبوده و نظرات از عموم مردم در مناطق مختلف استان‌ها پرسیده ‌شد. اما چه در این طرح و چه در مطالعات دیگر تقریبا نتایج مشابهی حاصل شد. یعنی در پایش‌های دیگر نیز شهرهایی که به لحاظ اقتصادی و اجتماعی توسعه‌یافته‌تر بودند، نسبت به شهرهای کمتر توسعه‌یافته، شرایط بدتری در شاخص‌های سرمایه اجتماعی داشتند. به این معنا که ساکنان شهرهای توسعه‌یافته‌تر عموما ناامیدتر و نگران‌ترند.
بیشتر