شماره روزنامه ۶۱۵۸
|

جمعه‌نامه

  • حلقه‌های ارتباط ایران و اروپا

    با گذشت دو ماه از خروج یک‌جانبه رئیس‌جمهور آمریکا از برجام، همچنان کشورهای اروپایی در تلاش برای حفظ این توافق بدون حضور واشنگتن هستند. در این راستا قرار بر آن شده که اروپا تضمین‌های لازم را به تهران بدهد تا ایران نیز ضمن تامین شدن نسبی منافعش در این توافق باقی بماند. طی نشست اخیر وزرای خارجه کشورهای ۱+۴ و ایران نیز بسته اولیه‌ای از سوی کشورهای اروپایی به ایران ارائه شد که البته از سوی مقامات ایران چندان مورد استقبال قرار نگرفت و بنا شده است که کشورهای اروپایی روی این بسته تضمینی بیشتر کار کنند. «دنیای اقتصاد» در گفت‌وگویی با دکتر علی‌رضا اکبری، دانش آموخته صلح‌سازی و حفظ صلح در آکادمی بین‌المللی صلح سازمان ملل و معاون وزیر دفاع در دوران اصلاحات به بررسی اهمیت متقابل اروپا و ایران برای یکدیگر و سرنوشت برجام بدون آمریکا پرداخته است. اکبری معتقد است که اهمیت برجام برای اتحادیه اروپا اصولا «امنیتی و استراتژیک» است و عامل اقتصاد، می‌تواند حداکثر آخرین و در پایین‌ترین رده اهمیت برای اروپا محسوب شود.
  • رابطه ایران و اروپا از دریچه اقتصاد

    نگاه اروپا به ایران از دو منظر قابل مشاهده است. یکی از منظر سیاسی که ثبات و نبود جنگ مهم‌ترین‌ شاخص‌های آن برای اروپاست و دیگری از منظر افتصادی که واردات نفت و صادرات مصنوعات اروپایی و داشتن سهم بالایی از بازار ایران اهداف اصلی آن را تشکیل می‌دهد. بازار ایران مهم‌ترین‌ بازار دنیا که هیچ بلکه بزرگ‌ترین‌ بازار منطقه هم نیست اما دارای استعدادی است که جاذبه‌های خود را دارد.
  • دوئل نفتی میان ایران و آمریکا

    طی روزهای گذشته همزمان با افزایش قیمت جهانی نفت از یکسو و تهدیدات نفتی ترامپ از سوی دیگر، موضوع نفت ایران و صادرات آن به اروپا و برخی کشورهای آسیایی در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و هشتگ‌هایی در این زمینه داغ شد. همزمان با درخواست واشنگتن از کشورها برای توقف خرید نفت ایران، رویترز به نقل از منابع نفتی گزارش داد که شرکت‌های نفتی کره جنوبی در ماه جاری، سفارشی برای خرید نفت و میعانات گازی به ایران نخواهند داد و واردات نفت از ایران در ماه آینده متوقف می‌شود.
  • بقای برجام در گرو بسته اروپایی‌ها؟

    هرچند هنوز از جزئیات بسته پیشنهادی اروپا به ایران اطلاعات دقیقی در دست نیست اما همین که روحانی در تماس تلفنی به مرکل گفت که این بسته «مایوس‌کننده است» در شبکه‌های اجتماعی صدای موافقان و مخالفان برجام بلند شد و دوباره بازار تجزیه و تحلیل مذاکرات با اروپایی‌ها در فضای مجازی داغ شد. بسیاری از مخالفان برجام در توییتر بار دیگر فاتحه‌ای برای این توافق هسته‌ای خواندند و ادامه مذاکرات با مقامات اروپایی را بی‌فایده دانستند. در مقابل موافقان این توافق همچنان امیدوار به نتیجه مذاکرات و فرار از بن‌بست در برجام هستند.
  • شکستن شاخ اینستاگرام

    اگرچه از هفته گذشته زمزمه‌هایی مبنی‌بر فیلترینگ اینستاگرام از گوشه و کنار به گوش می‌رسید، اما آنچه این شبکه اجتماعی پرطرفدار را طی روزهای گذشته در ایران دوباره بر سر زبان‌ها انداخت، پخش فیلمی در رسانه ملی از اعتراف چند دختر نوجوان به فعالیت‌های خارج از عرف در صفحات شخصی در اینستاگرام بود. هفته گذشته یک مقام قضائی خبر داد که فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام در دستور کار دادستانی کل کشور قرار گرفته است.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • فرهنگ نظم و نثر فارسی

    فرهنگ ادبیات فارسی، راهنمای جامعی در تمام زمینه‌های مرتبط با ادبیات فارسی به‌شمار می‌رود.
  • رنج، بیهودگی و خلأ عشق راستین

    رمان «خوشا خوشبختان» از تازه‌ترین آثار یاسمینا رضا نویسنده‌ فرانسوی است؛ رمانی است پازل‌گونه و متشکل از لایه‌هایی از زندگی آدم‌ها به زبان خودشان. شخصیت‌ها بخش کوچکی از زندگی خود را برای خواننده بازمی‌گویند؛ هجده راوی کتاب را در بیست‌ویک فصل جلو می‌برند. آنها در قالب داستانکی، زندگی شخصی و احساسات و روابط عاطفی‌شان را با جزئیات تعریف می‌کنند و ما را به قضاوتی درباره سطحی‌شدن معنای زندگی انسان امروزی می‌کشانند. در تمام این روایت‌ها، جست وجوی مفهوم زندگی و رنج معاشِ عاطفی و هستی متزلزل انسانِ متجدد پدیدار می‌شود. خلأ عشق راستین در هستی راوی، با نگاهی ساده و باورپذیر و به همان اندازه دقیق واکاویده می‌شود.
  • کمدی‌های سیاه

    «بلا تار» اولین کتاب از مجموعه «فیلم‌ها و احساس‌ها» است که به فیلم‌ها، فیلم‌سازها، جریان‌های سینمایی و سریال‌های بااهمیت می‌پردازد. فیلم‌های تار عمدتا کمدی‌هایی سیاه‌ هستند که به شیوه سیاه‌وسفید فیلم‌برداری شده‌اند؛ فیلم‌هایی با حال‌وهوای معنوی، بی‌هیچ مایه‌ای از مذهب که در آنها مردمانی چرک و نه‌چندان آبرومند درهم می‌لولند.
  • گره‌گاه‌های جنسیت

    کتاب «مجموعه مقالاتی درباره گره‌گاه جنسیت و دیگر نظام‌های سلطه» دربردارنده مقالاتی از کیمبرلی کرنشاو، آنجلا دیویس، پاتریشیا کالینز، اونجلینا هالوینو، چاندرا موهانتی و آدری لرد، صاحبنظران معاصر و برجسته فمینیسم است. گروهی از مترجمان به سرپرستی فرانک فرید، مقالات برجسته این صاحبنظران را به فارسی ترجمه کرده‌اند.
  • تئاتر و کار تصویری مکمل هم هستند

    پندار اکبری با بازی در سریال نوعروس در سال ۱۳۸۱ به تلویزیون راه یافت و با بازی در سریال‌های «پنجمین خورشید» و «فاصله‌ها» به شهرت رسید. او بازیگر پرکاری نیست و در انتخاب نقش‌هایش وسواس به خرج می‌دهد. پسر بزرگ عبدالرضا اکبری بازیگر نام آشنای سینما و تلویزیون است و می‌گوید که به حرمت پدرش و حفظ اعتبار او سعی کرده گزیده‌کار شود. او علاوه بر بازیگری در سینما و تلویزیون در عرصه تئاتر هم حضور فعالی دارد و اخیرا در نمایش «دپوتات» به کارگردانی اتابک نادری روی صحنه رفته است. آنچه می‌خوانید گفت‌وگو با این بازیگر است.
  • اجرای متفاوت یک نمایشنامه کلاسیک

    «آنکه گفت آری، آنکه گفت نه» نمایشنامه‌ای از برشت است که از هر حیث موضوعی آموزشی جذاب و کارآمد است. سال‌ها علاقه‌مند بودم این اثر را با هنرجویان شهرستانی به صحنه آورم که هر بار به دلایلی امکان‌پذیر نشد اما سال گذشته این اتفاق افتاد. این نمایشنامه به‌صورت کارگاهی با عنوان کارگاه ایده تا اجرا، انتخاب و تمرینات آن با این دو گروه شهرستانی شهریار و دماوند آغاز شد که پروسه آن حدود یک سال به طول انجامید. گروه شهریار هنرجویان مبتدی بودند که باید از ابتدا مبانی و بدن را آموزش می‌دیدند در حالی‌که گروه دماوند ۵، ۶ سال در عرصه تئاتر فعالیت داشتند.
  • تداعی حس دوران کودکی

    نمایشگاه آثارم با عنوان «کهنگی» در خانه نگار چهارده برپاست. این مجموعه شامل کارهای نقش برجسته‌ای است که با ترکیب فلز و مواد مختلف در طول ۴ سال گذشته به‌وجود آمده‌اند. من متولد آبادان هستم و تصویری که از کودکی با دیدن بشکه‌های نفت و لوله‌های نفتی در خاطرم مانده است در این آثار متبلور شد. متریال اصلی در این کارها مواد زائد است و هرچه را مناسب دیدم استفاده کردم.
  • نتیجه ماه‌ها مبارزه

    «...و نمایش «ریچارد» متولد شد. نمی‌دانم چرا باید دوستش داشته باشم؟ به‌خاطر کاراکترهای خونریزش، به‌خاطر داستان صریح و بی پرده‌اش، به‌خاطر واقعیتی نهفته در آن،‌که پس از پنج سده همچنان شرح حال جهان ماست؟ یا به خاطر فرم و زیبایی آن‌،که برای خلق شدنش، صد و بیست هنرمند را ماه‌ها، روزها و ساعت‌ها به مبارزه طلبیده است؟
  • عکسنوشت

    در تابستان اگر سفر می‌کنید، به جاهایی بروید که آب داشته باشد؛ حالا یا دریا، یا دریاچه، یا تالاب.
  • قدم زدن در طبیعت و تاریخ

    در قسمت پیشین از شگفتی‌های طبیعی و فرهنگی استـان کرمــانشاه برایتان گفتم؛ از نگاره‌ کهن ایرانی، چهارقاپی نیمه فروریخته، صدای چرخ‌ریسک‌هایی که لابه‌لای درختان پنهان شده بود و کوه‌هایی که بسیار اسرارآمیز بودند. در این قسمت درباره ادامه این سفر بخوانید.
  • سفر به صخره‎های «دووِر» و افسانه‏ های «کانتربری»

    یکی از جاذبه‌های زیبای انگلستان که در واقع جزو نمادهای طبیعی این کشورهم به شمار می‌آید، خطی ساحلی در جنوبی‌ترین نقطه آن در شهر «دووِر» (Dover) است؛ جایی که دیگر فاصله انگلیس و فرانسه به مرزی آبی چون مویی باریک می‌رسد و بندری زیبا و فانوس‌های دریایی و ساحلی جادویی نمایان می‌شود. البته شهرت این ساحل زیبا به دلیل بندر و فانوس‌های دریایی و کشتی‌های رنگارنگش نیست.
  • چگونه هوآوی گوشی شماره ۳ دنیا شد

    ۶ سال پیش، اسم هوآوی را هم نشنیده بودیم. این شرکت که از آن زمان به سرعت به پیش می‌رود، حالا یکی از غول‌های صنعت موبایل محسوب می‌شود. برند هوآوی سومین تولیدکننده گوشی هوشمند در دنیا است و بعد از اپل و سامسونگ قرار گرفته است. در سال ۲۰۱۶ هوآوی ۱۳۹ میلیون گوشی فروخت و سود ۳/ ۵ میلیارد دلاری به دست آورد.
  • عطش تولید

    تولید در خون آنهاست و با زندگی‌شان عجین شده است. کارنامه فعالیت‌های اقتصادی‌شان هم درخشان است. نکته مهم و جالب توجه در مورد آنها فارغ از برندسازی، خانوادگی بودن کسب‌و‌کارشان است. موضوعی که شاید در ایران امروز به ندرت دیده شود. کسب‌و‌کارهای خانوادگی در ایران معمولا عمر چندان طولانی ندارند. بخشی از آن هم به نبود فرهنگ این نوع کسب‌و‌کارها در ایران برمی‌گردد. اما این خانواده همچنان بعد از گذشت بیش از ۳۰ سال، در کنار هم چندین شرکت را توسعه داده‌اند. به سراغ برادر بزرگ‌تر رفتیم. کسی که این روزها دهه ششم زندگی‌اش را می‌گذراند و بیش از نیمی از عمر خود را صرف تولید کرده است. از او سوالاتی را در مورد موفقیت‌شان در کسب‌و‌کار خانوادگی پرسیدیم و مشکلات آنها را در این نوع کسب‌و‌کار جویا شدیم. احمد صادقیان، یکی از اعضای این خانواده است. خانواده‌ای که توانسته برندهای مطرحی همچون فرش ستاره کویر یزد و تک ماکارون را وارد بازار ایران کند. در صحبت‌های صادقیان، می‌توان ارادتمندی و عشق به پدر را کاملا حس کرد. او پدر را استاد خود و بزرگ‌ترین‌ دانشگاه را کار کردن در محضر پدر می‌داند. تک ماکارون نخستین ماکارونی تولید شده در ایران است و فرش ستاره کویر یزد، تحولی در صنعت فرش ایجاد کرده. به جز این دو، شرکت‌های دیگری هم هستند که توسط این خانواده راه‌اندازی شده و همچنان مشغول فعالیتند. راز موفقیت کسب‌و‌کارهای خانوادگی را از صادقیان جویا شدیم و روشی را که برای مدیریت بحران استفاده می‌کنند، پرسیدیم. پاسخ‌ها را بخوانید؛ صادقانه و آموزنده بود.
  • دردسرهای هوآوی

    شرکت فناوری هوآوی (Huawei) بزرگ‌ترین تامین‌کننده‌ تجهیزات موردنیاز برای پیاده‌سازی ارتباطات بی‌سیم در سراسر دنیا محسوب می‌شود. اما هوآوی نیز مانند غول‌های بزرگ جهان با مشکلات و موانعی دست‌و‌پنجه نرم می‌کند.
  • وقت تصمیم‌گیری‌های جدید برای مسکن

    تاریخ مصرف سیاست‌هایی که حدود دو سال پیش برای تحرک‌بخشی به بازار مسکن جهت خروج از رکود عمیق تصویب شد و اجرا درآمد، در حال حاضر به پایان رسیده و وقت تصمیمات جدید است.
  • بافت مسکونی در حصار ساختمان‌های اداری

    یکی از محله‌های کوچک اما دارای قدمت ده‌ها ساله در مرکز پایتخت، محله نصرت است که از مجموعه معابر فرعی در خیابانی به همین نام واقع در منطقه ۶ تشکیل شده است. این محله از شمال به خیابان نصرت، از جنوب به خیابان آزادی، از غرب به میدان و تونل توحید و از شرق به خیابان کارگر شمالی می‌رسد. با این توصیف مشخص است که این محله با وجود غلبه بافت مسکونی، در میانه انبوهی از ساختمان‌های با کاربری اداری و تجاری در محله‌های همجوار، محصور شده است.
  • نگاه عمومی به پایتخت چیست؟

    شما از محله‌ای که در آن زندگی می‌کنید چه میزان حس رضایت دارید؟ چه معیارهایی برای آنکه از زندگی در یک محله رضایت داشته باشید اهمیت دارد؟ تراکم جمعیت پایین، نزدیکی یا دوری به مرکز شهر، خیابان‌های عریض و وسیع یا بالا بودن سرانه فضای منطقه؟ از نظر شما کدام یک از این پارامتر‌ها می‌تواند سکونت در یک محله را به سطح رضایت شخصی شما نزدیک کند؟
  • آدرس ارزان‌ترین آپارتمان‌های تهران

    درحالی‌که نیمه جنوبی شهر تهران کانون عرضه ارزان‌ترین آپارتمان‌های موجود در بازار مسکن پایتخت است، در چند منطقه، تعداد این آپارتمان‌ها بیش از سایر مناطق است.
  • رقابت نزدیک آنر ۱۰ GT و Galaxy On۶

    بازار گوشی در ایران گرم است و برندهای محبوب همچنان مشتریانشان را راضی نگه داشته‌اند. در روزهای اخیر که مساله واردات گوشی به کشور با ارز ۴۲۰۰ تومانی موضوع روز بوده و همه منتظر محصولاتی جدید با قیمت ارزان هستند، اما در دیگر بازارهای منطقه همه مشغول فعالیت و به روزرسانی برنامه‌های خود هستند. در این بین شرکت‌های جنوب شرق آسیا به دلیل وفور آنها در بازارهای داخلی ایران محبوب‌ترند. شرکت‌هایی که در چند سال اخیر رشد خوبی داشته‌اند و حالا می‌توانند رقبای سرسختی برای بازارهای موبایل در جهان باشند. هوآوی به‌عنوان یک شرکت چینی و سامسونگ از کره جنوبی در سال‌های اخیر رقابت نه چندان نزدیک و نه چندان دوری با هم داشته‌اند. حالا این دو، دو گوشی جدید به بازار عرضه کرده‌اند که مقایسه آنها می‌تواند برای طرفداران این دو برند مفید باشد؛ آنر GT۱۰و Galaxy On۶.
  • جلوی کندی کامپیوترتان را بگیرید

    به کارکرد رایانه خود بیشتر دقت کنید. اگر این روزها از سرعت پردازش آن راضی نیستید بهتر است این مطلب را بخوانید. چند راه برای اینکه به سرعت کامپیوترتان کمک کنید، پیشنهاد شده است.
  • کمی کتاب الکترونیکی به همراه لیتیوم

    برای مطالعه کتاب‌های الکترونیکی با فرمت EPUB باید اپلیکیشنی مخصوص خود را داشته باشید. اپ Lithium: EPUB Reader برایتان این مساله را به سادگی حل کرده است. این اپ از سوی کمپانی FaultException برای دارندگان گجت‌های اندرویدی طراحی و ارائه شده است.
  • بازار خودرو آرام گرفت

    آنطور که از بازار خودرو خبر می‌رسد، طی هفته جاری در کنار روند کاهشی قیمت‌ها رکود عجیبی نیز بر خرید و فروش حاکم بود. فعالان بازار پس از تلاطم یک ماهه در عرضه و تقاضای خودرو تاکید دارند که آرامش به بازار خودرو برگشته حال آنکه این آرامش همراه با افت خرید و فروش است. پس از نقض برجام ازسوی ترامپ رویدادهایی همچون افزایش نرخ ارز و همچنین حجم بالای نقدینگی‌های سرگردان و البته فضاسازی‌های روانی، سبب هجوم مشتریان به بازار خودرو شد.
  • خودروسازی دلبخـــواهی!

    گردش مالی صنعت خودرو تا سال ۲۰۲۲ در حالی به بیش از ۵۲۲ میلیارد دلار می‌رسد که گفته می‌شود فعلا سهم بخش تیونینگ و ارتقای خودروها به انضمام شرکت‌های زیرمجموعه و رسمی برندهای مشهور به بیش از ۵۰ تا ۷۵ میلیارد دلار در سال در سرتاسر جهان می‌رسد. تیونینگ یا ارتقای خودرو که به مجموعه‌ای از تغییرات فنی و ظاهری استاندارد با هدف ساخت اتومبیلی بهتر، شخصی‌تر و باکیفیت‌تر اطلاق می‌شود، سابقه‌ای دیرین در جهان داشته و یکی از منابع اصلی جذب نیروهای خلاق به صنعت خودروسازی به شمار می‌رود. در ایران اما این بخش کمتر مورد توجه قرار گرفته و علی‌رغم وجود افراد ایرانی مشهور و متخصص در این زمینه اغلب افراد از طریق کارگاه‌های شخصی و در فضایی تقریبا نیمه استاندارد اقدام به انجام آن می‌کنند. در یک گزارش کوتاه سعی کرده‌ایم آنچه در ایران در این بخش در حال رخ دادن است را برایتان بی‌کم‌وکاست و به شکلی خلاصه بیان کنیم.
  • استفاده بهینه از کولر خودرو

    هوای داغ تهران این روزها استفاده از کولر خودرو را بیش از هر زمان دیگری ضروری کرده است. این وسیله اگرچه برای بسیاری از خودروداران جنبه رفاهی پیدا کرده و از آن استفاده بهینه می‌کنند، اما برخی دیگر تحت‌تاثیر باورهای غلط خود هنوز بهره کافی از کولر خودرو نبرده‌اند.
  • چرا کلاچ خودرو صدا می‌دهد؟

    بسیاری از کارشناسان خودرو تاکید دارند که باید صداهای اضافی و غیرمعمول خودرو را جدی گرفت. در این زمینه شاید متوجه شده باشید که در حین رانندگی و کلاچ گرفتن صداهای اضافی از کلاچ شنیده می‌شود حال به شما خواهیم گفت که علت این امر چیست، اما قبل از آن باید بدانیم کارکرد کلاچ چیست.
  • آبشار

  • رستورانی برای شکموها

  • شلوغ ولی هیجان انگیز

  • رستگاری در نیمه شب

  • قاب هفته

  • تقابل دو قاره

    اتحادیه اروپا پیش‌تر هشدار داده بود در صورت اجرایی شدن تصمیم دونالد ترامپ مبنی‌بر افزایش تعرفه‌های گمرکی بر فولاد و آلومینیوم، کمیسیون این ناحیه شکایتی را تسلیم سازمان تجارت جهانی خواهد کرد و تدابیری را در راستای محافظت از اقتصاد اتحادیه اروپا و همچنین اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از آمریکا به‌کار خواهد بست.
  • قبض مالیات برای شریک دیرینه

    حجم مبادلات تجاری میان آمریکا و کانادا در سال ۲۰۱۷ میلادی نزدیک به ۶۷۴ میلیارد دلار است. سهم صادرات آمریکا به همسایه شمالی‌اش ۳۴۱ میلیارد دلار و سهم صادرات کانادا به ایالات‌متحده حدود ۳۳۳ میلیارد دلار ثبت شده است که از مازاد تجاری آمریکا به ارزش ۸ میلیارد دلار حکایت دارد. کانادا در این سال بزرگ‌ترین مقصد صادرات کالا و خدمات آمریکایی محسوب می‌شود.
  • سارق معنوی تکنولوژی

    تعرفه‌های موردنظر ترامپ که دولت آمریکا آن را پاسخی برای نقض مالکیت معنوی می‌داند، در دو مرحله وضع خواهند شد. در مرحله اول وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر ۸۰۰ کالای صادراتی از چین به ارزش ۳۴ میلیارد دلار، از ۵ جولای آغاز می‌شود. وضع تعرفه‌ها برای ۲۸۰ کالاهای دیگر نیز در مرحله بعدی اجرا خواهد شد. مقامات چینی به سرعت به اعلامیه ترامپ واکنش نشان دادند و اعلام کردند که بر برخی کالاهای آمریکایی نظیر خودرو، محصولات کشاورزی و دریایی تعرفه وضع خواهند کرد.
  • از دیوار تا تعرفه

    حجم مبادلات تجاری میان آمریکا و مکزیک در سال ۲۰۱۷ میلادی نزدیک به ۶۱۶ میلیارد دلار ثبت شده است. صادرات آمریکا به مکزیک در این بازه زمانی ۲۷۶ میلیارد دلار و واردات از این کشور حدود ۳۴۰ میلیارد دلار گزارش شده بود که از کسری تراز تجاری ۶۴ میلیارد دلاری ایالات‌متحده حکایت دارد. در مجموع حدود ۱۶ درصد از محصولات آمریکایی به همسایه جنوبی‌اش صادر می‌شود؛ در حالی که حدود ۸۰ درصد از صادرات مکزیک به درون مرزهای همسایه شمالی‌اش فرستاده شده است.
بیشتر